Foto: Laurențiu Turoi
Foto: Eugen Mihai
Detașamentul de patru elicoptere „Carpathian Pumas” este pregătit pentru misiunea de menținere a păcii din #Mali
O comisie din cadrul Departamentului pentru Operații de Menținere a Păcii a Organizației Națiunilor Unite a evaluat, în perioada 15-20 iulie, Detașamentul de patru elicoptere dislocabil „Carpathian Pumas”, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).
Concluziile evaluării certifică faptul că detașamentul îndeplinește standardele Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiune.
Obiectivele urmărite de comisie au constat în evaluarea personalului, tehnicii și materialelor, în vederea stabilirii capacității operaționale a detașamentului pentru îndeplinirea angajamentului asumat prin documentele încheiate între România și ONU.
Detașamentul român participant la misiunea care va începe la mijlocul lunii octombrie va fi compus din aproximativ 120 de persoane (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-SAR.
România va sprijini ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii în zonele populate a elementelor armate ostile Acordului de Pace. Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, căutare-salvare, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aerianăși misiuni de observare.
Misiune ușoară tuturor!
Doua fara filtru si unul cu filtru, aa…si un capac pe rotor, la gamme a ete completee, bienvenue au Mali
https://www.facebook.com/pg/AviatiaMagazin/photos/?tab=album&album_id=2614629045235049
complicată zona aia.
n-au nici macar dispensoare de capcane termice/radar?
Musai ‘Pumas’, c-așa-i românu. A fost o pumă ‘in the Carpathians’ de când se știe.
Numele este asimiliat de la platformele din dotare, transferul fiind o practica comuna, uzuala. Daca mergem mai departe numele elicopterelor este dat de francezi (AS) si este comun in multiple locatii geografice (chiar continente). Puma nu traieste nici in Alpi sau Pirinei (din cate stiu doar prin americi) dar asta nu pare sa-i fi incurcat pe nasi iar Carpatii nu sunt singurii privati de aceasta fauna. Iar folosirea uneia din limbile oficiale este fireasca in cadrul cooperarilor intre natiuni diferite si a misiunilor internationale. Poate fi totodata si limba de lucru.
Deci „c-așa-i românu” pare incorect si nici nu inteleg ce gasesti frustrant la „Carpathian Pumas”.
Raman la observatia mea ‘c-așa-i românu’. Adica snob si complexat.
Sunt curios, francezii au vreun detasament ‘The Alps Pumas’? Dar nemtii ceva de genul ‘The Baltic Tornados’? Dar canadienii ‘The Ontario Leopards’? Sau poate grecii ‘The Rodos Leopards’? Sau poate turcii ‘The Anatolian Fighting Falcons’? Sau au francezii o ‘France Air Force’? Parca au o L’Armée de l’air…
Românu doar din snobism si complexe de inferioritate si-a botezat aviatia (buna-rea, asa cum o fi ea) : ‘RoAF – Romanian Air Force’ ca daca ii spunea (asa de frumos!) ‘FAR – Fortele Aeriene Române’ n-ar fi stiut aliatii cu cine au de-a face…
„Pardosii Carpatini” pentru Veniamim, Scolasticul Pur-Latin Ardelean!
Lasa-i, bre in pace…eu limita englezismelor o trag doar la steaguri…
Dom’ne mai ganditi-va si la românul obisnuit care nu parlește limba engleza la nivelul meletarului românesc.
Meletaru roman nu a vorbit engleza pina acum pentru ca pe cub, volhov sau mig etc scria in chirilica(derivata din greaca).Acum cu Himars ,patriot.piranha,spike cred ca totusi nu se va schimba etichetele(stikere)din engleza in chirilica….cred ca se vor schimba melitearii.
Poate ca numele nu se adreseaza acestui public si din cauza asta nu este neaos. Numele gruparii va fi (foarte probabil) mai des pomenit de catre celelalte trupe dislocate acolo si de catre comandament. Toate astea in una din (parca vreo 6?) limbi de lucru ale NU. Chiar noi aici pe forum il vom mentiona de vreo 2-3 ori si apoi vom trece la urmatorul subiect de discutie.
Daca vrei sa dezvoltam subiectul hai sa ne gandim la „romanul obisnuit”, acela despre care tu crezi ca nu intelege „Carpathian Pumas”. Dar oare ar intelege ca avem trupe dislocate prin Mali si de ce? Sau ce inseamna Mali? Dar MEDEVAC, LSAR? Sau articolul lui Razvan? Vrei sa spui sincer ca daca un „roman” ar citi articolul lui Razvan, din tot comunicatul MApN el s-ar simti lezat sau nedreptatit sau incurcat de „Carpathian Pumas”?
Hai sa mergem si pe partea in care dam impreuna dreptate frustrarii tale si spunem ca un nume pur romanesc ar fi fost o alegere mai buna. Au fost dislocate 15 409 casti albastre, din Burkina Faso, Ciad, Bangladesh, Senegal, Egipt, Togo, Germania, China. Crezi ca e mai correct sa-i punem pe ei sa spuna “Pardosii Carpatini” zi de zi in urmatoarele cateva luni, decat sa acceptam noi sa citim „Carpathian pumas” de 3 ori in viata si sa riscam sa ne fie afectata identitatea (care fix de asta suferea, altfel engleza neintrand deloc printre neologismele curente) si mandria?
Doar ca observatie minora, natiunile pe care le-ai enumerate au limbi de lucru internationale 😉 Don’t go cherry picking.
Because Mr. Mihaeanu has so diligently censored my previous, more elaborate reply to your own comment, I am forced, with due excuses, to say just ‘bshit’.
Mananci tu bullshit, nu ti-a cenzurat nimeni nici un comentariu mai sus, ca raspuns la al lui Marius B.
Mai spune o data chestia asta si poate chiar „se rezolva”.
Oops… Nu este prima data cand unele din postarile mele apar, dispar, reapar… Oricum, marș cu mine pe sectoare!
Avem și noi râși, din aceeași familie de feline. Dar nu sună grozav.
???
Eu as fi mers mai departe… le-as fi numit Carpathian Rock Pumas!
Noi avem lynx, adică râs.
Nu fâs?
Foarte frumos ca ajutam guvernul din Mali sa mentina pacea in tara si ca statul roman e dispus la cheltuirea unor sume considerabile pentru mentinerea in Mali a 4 elicoptere si 120 de oameni personal tehnic si medical.
Am insa si eu o intrebare mica da’ vioaie: daca statul roman ajuta guvernul malinian, poate il ajuta si pe Iulian Ghergut sa scape din Mali? Ca din 2015, de cand a fost rapit in Burkina Faso si apoi transferat in Mali, situatia cetateanului roman e „urmarita cu atentie” de presedintele nostru. Poate i se ascute atentia sibianului cu aceasta ocazie…ca mai e si campanie electorala…
se strica in prima saptamana
Sa se intoarca cu bine
Dar tradiceanu este de acord ? Cand a fost PM (si ne-a impins in criza), in 2007, a fost foarte vehement sa ne retragem trupele din Afganistan, nu-i pasa de alianta ca si acum. Sa nu uitam !
Mai avem „rasi”…”parsi”…..”cotofene”…”vulpi”…..puteam sa denumim mai original super-forta de mentinere a pacii….
cred ca cele 4 vor face diferenta intre ordine si haos….
cand le vad ma intreb oare de ce dracu am refuzat propunerea airbus de la le inlocuii cu unele moderne ….
pai alea mai moderne costau cam de 2,5 ori mai mult decat astea 🙂
Ieftin ca braga, pana in 10 mil.euro/bucata, fara RWR/contramasuri/capcane IR/radar… si banuiesc ca fara protectie balistica.
ai destule 330 L CU MOTOARE DE 1500 CP
chiar era ultima urgenta
https://www.defenseromania.ro/romania-achizi-ioneaza-elicoptere-de-atac-badalau-posibil-acord-cu-sua_598101.html
Băi, da’ mai terminați odată cu elicopterele voastre de atac, nu va mai saturați! Ați umplut România de ele…
Cică „Există o discuţie destul de profundă în legătură cu elicopterele de atac”. Bă ăla a lu Bădălau, te crezi înca la fabrica de bulion din Caracal, sa mai ai „discuții profunde”?
Și înca, zice tot a lu Bădălau: „Noi avem mentenaţa acum, nu numai pe ceea ce s-a produs ci şi pe ceea ce are armata română în dotare. Avem discutii şi despre noul radar. E foarte posibil ca până la finalul anului să avem un acord de producţie pe 5 ani cu Statele Unite ale Americii”
Acu’, intelegeți fiecare ce vreți și ce puteti, ca e scris profund…
Oricum, Ministerul Economiei este tenace, nu se dă bătut așa ușor, mai ales cand e vorba de soarta industriei de apărare românești: „În urmă cu şase ani, compania Bell Helicopter a fost abordată de Ministerul Economiei cu propunerea de a lua în calcul România ca oportunitate de industrie.” Deci inca de acum vreo șase ani o fredoneaza ministeru pe compania: „Auzi fată, te văz ca patinezi pe Calea Victoriei de una singură, n-ai vrea să mă iei in calcul așa, ca pe o oportunitate?”
Omul cat traieste, viseaza, spera. Speranta moare ultima. Ce rost are sa mai traiesti fara sperante, vise, idealuri????
Vai de p*** noastra…
Da’ chiar! Trădy nu are nimic de spus? De ce se cheltuie banii cu Mali, când se pot construi spitale (sic)? Sau autostrada „de la cap la coadă”. Serios vorbind, Boul ? sibian poate ar puncta foarte bine la alegeri dacă ar reuși să își asume eliberarea lui Ghergut. Dar na, ce să ceri unui bou ?!
Nu avem pentru noi suficiente, acum le si detasam.