Jurnaliştii de la Bloomberg spun că suma pe care ar putea să o primească România ca parte a planului de reconstrucţie economică este de 19,6 miliarde de euro în fonduri nerambursabile.
Uniunea Europeană va aloca 750 de miliarde de euro pentru redresarea economică post-pandemie. Două treimi din această sumă vor fi distribuite sub forma unor granturi pentru cele mai afectate ţări. Potrivit proiectului, Italia ar fi cel mai mare beneficiar – au urma să primească 81,8 miliarde de euro. Este urmată de Spania cu 77,3 miliarde, Franţa (n.r.- 38,8 miliarde…Polonia 37,7 miliarde…Germania 28,8 miliarde) şi Grecia (n.r. – 22,6 miliarde).
Celelalte 250 de miliarde vor fi puse la dispoziţia statelor membre sub forma de împrumuturi. Proiectul a fost formulat de CE. Înainte să fie pus în aplicare, însă, are nevoie şi de aprobarea Consiliului European.
Ţara noastră urmează să primească şi alţi 11,58 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
…
Sursa integrală: Digi.24.ro
In 2009, datorita crizei anului precedent, Romania s-a imprumutat cu 19 miliarde euro (20 de miliarde ”oferite” initial), din care:
– 11,95 miliarde de la FMI (platind ultima transa la inceputul lui 2016);..
– 5 miliarde de la Comisia Europeana;
– 1 miliard de la Banca Mondiala;
– 1 miliard de la BERD.
Din cei aproape 12 miliarde de la FMI…7,1 miliarde au mers la BNR pentru consolidarea rezervei si 4,9 miliarde la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului.
Suma este mica comparativ cu Grecia 22,6 MD (!!!!) si Polonia -37 md , de ce se lauda Muresan ???!!
Se vorbeste de 33mld €
Da, vazui si eu dupa stirea initiala, insa tot nu stiu sigur daca 11,58 miliarde din alea 33 de miliarde vor fi ”credite in conditii avantajoase” (ca sa-l citez pe Siegfried Muresan).
Citeam in politico.eu despre credite….incep a fi replatite din 2027 pana in 2058,cu o dobanda foarte mica. Mie imi suna a fi avantajoase
Exact 19,6 miliarde de euro SE FURA… si gata si economia si banii…
dar super mega uniunea euroasiatica cat ofera membrilor ei,ca sunt si eu curios?
Nu oferă ci ia și nu ia cu binișorul ci ia cu japca mega kaca uniunea eurasiatica
Oferă membrilor săi mai mici și neajutorați câteva brigăzi de omuleți verzi.
pacat de banii dati pt ca la politicienii pe care ii avem banii se vor duce in anumite buzunare si natia asta nu va beneficia din pacate de nici un sfant din ei pt dezvoltare economica
E o sansa absolut istorica pt Romania. Daca ar fii dupa mine as baga toata suma in infrastructura. Autostrazi, cai ferate si un nou sistem de irigatii la nivel national. Sper sa nu mearga la BNR, banci si deficit. sau si mai rau la pensii si salarii.
Investitii, investitii, investitii
„Sper sa nu mearga la BNR, banci si deficit. sau si mai rau la pensii si salarii.”
Exact acolo vor merge. Sa poata fura linistiti din bugetul mde stat apoi 😉
De acord Dinu, as adauga si cele 2 reactoare nucleare la cernavoda care for crea locuri de munca pt constructori si valoare adaugata la inceperea productiei.(plus export)
Perfecti pt reabilitarea cailor ferate, constructia de autostrazi si parcari?
Posibil sa ma insel…
orz stricat pe gaste,ce sa faca politicenii romani cu fonduri nerambursabile altceva decat sa nu le acceseze?!…ca nu le pot cheltui dupa bunul lor plac.
Pai sa desfiinteze DNA-ul!..oh, stai un pic…
banii astia musai, musai in autostrazi, cai ferate, utilaj petrolier si redeschideri mine de metale pretioase. apoi sa vedeti pensii nenica!
+ drumuri expres, silozuri agricole, aeroporturi, porturi si dragaj de cai fluviale + reparatii si modernizari la canalul Dunare-M.Negra si hidrocentrale, canalul Dunare-Bucuresti, lacuri si canale, reactoare la Cernavoda, infrastructura electrica si gaze.
de ce ai avea nevoie de canalul Dunare-Bucuresti? Care oricum nu-l mai poti face pt ca strici parcul natural Vacaresti. Hidrocentrale? a trecut secolul 20
ca ruta de transport. nu e obligatoriu sa urci pana in vechea locatie. Se pot gasi variante ocolitoare, de protectie a zonei naturale.
pai pt ce industrie ai avea nevoie de asa ceva? Principala industrie in Bucuresti este azi cea IT 🙂
Spitale boss?
Cate?
Medici si asistente care sa nu-ti plece afara..ai pentru spitalele alea?
Fără:
– silozuri – ca nu băgăm bani in multinaționalele ce produc în România, oricum, majoritatea le-au rezolvat singuri
– modernizări la Dunăre -Marea Neagră, ăla ce se amortizează in 600 de ani (!!!) Canalul ăla e bun că sant antitanc, că de scos banii din tranzit…
– canalul Dunăre București, propunere ce pare scoasa din planul cincinal adoptat la al XIV lea congres. Serios, Bucureștiul și-a scos „industria” după centura încă din 2007, și oricum nu e una ce are nevoie de minereu sau alte materii prime de genul asta
– reactoare – s-ar putea sa fie prea multe, in prima faza doar un reactor.
Și aia cu hidrocentrale e cu dus și întors, dacă distrugem râurile cum s-au intamplat in ultimii ani, mai bine lipsa, e un dezastru ecologic.
1 – silozurile: ba da, trebuie. Exista inca un hau intre producator si supermarket. Putinele care au fost construite de catre retaileri nu acopera nici cererea nici oferta. Nu retailerii ar trebui sa o faca, ci asociatiile de producatori, si fara ele suntem praf in fata concurentei straine:
https://cursdeguvernare.ro/moment-rarisim-pentru-a-rezolva-o-problema-esentiala-fractura-dintre-producatorul-roman-si-marile-retele-de-supermarketuri-ale.html
https://cursdeguvernare.ro/covidagri-cum-reinvatam-romania-sa-se-hraneasca-resetarea-agriculturii-si-scurtarea-lantului-de-la-producator-la-consumator.html
2 – canalul exista. E sunken cost. Nu-l lasa sa se degradeze. Eu pariez cu tine ca nu s-a mai facut vreo intretinere la el de niste ani buni 🙂
Personal, prefer sa nu-mi trimit traficul greu in foarte-nasol-de-navigat-a rezervatie a Biosferei.
3 – dunare-bucuresti. Nu stiu si nu ofer opinii. Pe de o parte ai dreptate, pe de alta parte…build it and they will come. Bucurestiul e cel mai bogat oras, cu capitalul cel mai mult (cand nu cumpara autobuze turcesti).
4 – momentan Ro produce undeva in jur de 19 la suta din energie din nuclear si 22-23 din carbune (desi variaza mult acolo). Cu inca doua reactoare poti sa scoti carbunele de pe piata, ba chiar sa musti o halca si din hidrocarburi.
Ar fi o prostie sa nu le termini cand sunt 98 LA SUTA GATA… sunken cost, din nou, cu diferenta ca e rentabil si te poti baza pe ele indiferent de ploi, vant, soare, etc.
Cu majoritatea energiei venind din hidro, nuclear, eolian si solar, ne decarbonizam! E low-hanging fruit si nici nu te cost mai mult de cateva sute de milioane de euro…
Cu hidrocentralele… e discutabil intr-adevar. Ale micro sigur nu…. alea mari pe care le ai deja trebuiesc totusi intretinute. Desedimentate, eventual inlocuite turbinele, imbunatatita infrastructura de transmisie curent….
Declarativ, cel putin, par interesati si de hidro si de eolian:
https://cursdeguvernare.ro/din-marile-planuri-de-investitii-de-miliarde-hidroelectrica-in-centrale-eoliene-offshore-romgaz-in-petrochimie.html
https://www.economica.net/hidroelectrica-investe-te-in-parcuri-eoliene-de-600-mw-dintre-care-300-in-marea-neagra-vor-fi-gata-in-2026-program-total-de-zeci-de-miliarde_184489.html
Checkmate,
Mulțumesc pentru opinie, dar:
1. Da un exemplu de stat în UE care construiește că investiție publica silozuri
2 Canalul e un sac fără fund, as mai baga in el doar bani de investiții minimale, de întreținere.
3 in Dunăre București bagi miliarde de euro, pe care ii putem folosi la alte lucruri. Banii aia nu ii recuperăm.
4 ultimele 2 nu sunt la 98%, mâi e nevoie de ei căruță de bani. Eu am spus că trebuie să termine unul, apoi altul, câtă vreme mai putem arde fosil, mai mult, sa nu iasă din circuit in același timp, nu avem în plan nicio alta CN.
5 microhidrocentralele făcute pe subvenții europene au făcut dezastru, pe un termen lung. Singura hidrocentrala mare e aia de pe granita de est, și toți zic că acolo Nubira calculele privitoare la bani. De acord cu retehnologizări și decolmatări, dar asta poate sa o facă și proprietarul, Hidroelectrica, daca i se lasă bani de investiții ( aici PSD și PNL egal din nou live, USL trăiește), și nu că investitii publice.
Autostrada Ungheni Borș, București Suceava, împăduriri masive, că investim pe termen lung, cercetare aplicativă…
nici macar autostrala aia transilvania – moldova nu or sa o faca. salarii, pensii si bani la firmele lor
Salut. Avem o sansa istoria sa primim multe miliardi moca, ce ramane de facut, dat drumul la investiti.
Romania a avut acces la fonduri nerambursabile. Din 2007. Nu prea a atras banii respectivi. Ca erau controlati. Nu se prea poate fura. Va explica Dragnea cu Teldrum mai bine.
Acum vreau sa vad cum vor atrage banii astia suplimentari. Sau sint dati moca , pe ochi frumosi , faci ce vrei cu ei ?
Am mari indoieli ca reusim sa luam si suplimentar ce nu am reusit cu fondurile nerambursabile deja aflate la dispozitie.
Mai nu stiu cat se fura …. Insa maqi sunt si alte hibe.
Eu am avut de a face cu fonduri din astea in anii de inceput.
Hibele mari erau :
– funtionarii din minister stateau cu curu pe docomentatie si o pazeau mai rau ca pe secretu de stat in timp ce d’alde mine inebunea sa afle ce e alal Cod CAEN si care e codul activitatii intiturului in care lucram Aia ne reprosau ca nu depunem proiecte si taceau brusc cand le ziceam de docomentatia necesara . Mai pe urma ma auzit ca faceau asta de frica „sa nu se fure”!
– lipsa crasa de viziune a proiectelor. Noi le faceam ca sa avemn lefuri si atat. Nici o idee ca sa facem ceva din care sa mancam o paine ani de zile prin metenanta si dezvoltari ulterioare . Nu draga ca cica UE „ne da banii sa nu moara cercetarea” .. dar ca „Cercetarea” sa iaba si un scop – „pai vezi ca ai rams comunist?!” [Boala cronica .. unu de la USR cica „antreprenor social” cam la fel gandi .. si .. si a terminat fondu si s-a terminat toitul!) De aici vine si formalismul excesiv si pasiunea imbecila ptr proiecte refacute si iar refacute!!!
In fine multi chemati putini alesi! Pana la urma cea mai buna afcacere in legatira cu fundurile europene era sa fii evaluator! Bani buni (ptr d’alde noi …. se putea tripla leafa! care la baza nu era chiar cine stie ce!!) activiatate mai indelungata , te periau toti! Si de aici iar formalism ….. Catigatorii nu erau neaprat cei cu ideile cele mai bine ci aia care se priceapau mai bine la facut hartii si alte prostii. Uite in ani de zile de trai in RSR nu am scris cu litere mari „societate socialista” insa a trebuit sa scriu „Socuetatea Informationala” .
Nu stiu daca s-o fi furat in sens Cpd Penal. Insa se distribuiau 5 paie la 5 magari (5 din 8!) evaluatorii find unu din ..magari (cam rupti de foame magarii !!) si normal ca nemulotumiri destule… Si folclor „se fura”.
Nu glumesc.. asta e ce am vazut. Si am vazut si „colaborari” cu „Europa” .. fara folos. Am avut colegi care au mer la colaborator in Italia „be ce avansati sunt aia ma!” dar cand am intrebt „da cum fac” …. ete na! Cestia „da cum” nu ii interesase . Si sedeti calmi si aia de fusesera in excursie pe banii UE erau anti..comunisti!
Sa-i dea Dumnezeu sanatate si viata lunga lui UE !
Pensii speciale scrie pe ei
Se intrzareste o noua serie de miilonari in Romania!!! ce drumurii , canale , cai ferate apa gaze….Romania e o gaura neagra….baga tot bugetul USA inautru si tot dispare ….
Suma este mica comparativ ci Grecia 22,6 MD (!!!!) si Polonia -37 md , de ce se lauda Muresan ???!!
Prioritati
1 Autostrazi,in Moldova si Muntenia,
2 Canalul Siret Baragan,
3. Racordare populatiei la gaze cu 40% mai mult ca acum,
4. Terminarea Centralei de la Cernavoda,
5. Construirea unui terminal GPL la Marea Neagra,
6. Exploatarea aurului de la Rosia Montana cu masuri ecologice…. Ca ma intreaba copilul ‘ Tati avem si noi aur al nostru” Ca tot felul de Ecologisti si Hipioti… Spun la tv ca sa pastram aurul pentru copii nostri ? Care aur il lasam copiilor? Sa nu mai fie pic de aur, tot sa fie extras…. Sunt tari care nu au aur sau alte resurse si oameni au venituri mari, nivel de trai si societate moderna, aia vreau sa las urmasilor nu povesti cu aurul de la Rosia M, iar tara e subdezvoltata..parca suntem in Asia..
De ce sustin autostrazi in Muntenia si Moldova? Pentru ca m am saturat sa vad investiti numai in Ardeal, Sa nu mai fie cele doua provincii cele mai sarace si cu cei mai multi plecati afara. Si poate vazand progresul de aici o veni si la Patria Mama Repubica Moldova, acum ce sa vada la granita in partea de vest? Saracie, drumuri proaste si coruptie ca la ei…..
Si o sa legi Veancea de Teleorman? Geaba! Nu se apuca Teleleromanul de vinuri de Jaristea (prea scumpe !) si nici Vrancea de baut tuica de dude!
Insa daca ai fi avut autostrazi ca in intentia din 200r .. adica sa lege Oradea de Constanta …. iesea ceva !
4. Gazele sa le arda populatie (poate prin Ungaria…) in loc sa faci petrochimie…..bravo taica !!!!
5.Gerula, pe unde treci metanierele alea care sa descarce GPL-ul la Constanta , prin Bosfor cumva???
6. Vezi ca nu prea exista exploatare aur in lume bazat pe alceva decit cianuri …..si apoi aurul ala cine-l exploateaza, GOLD Corporation&co ???? mai bine,NU….vezi ca este un proces pe rol prin tribunale internationale – s-ar putea sa-l cedezi aproape gratis……atunci sa te vad !!!!!
Eu sunt hipiot iubitor de calibru 7.62 dar si ecologist. Nu multumesc, au trecut vremurile lui muntii nostrii aur poarta si dispar varfuri ca mai apoi cream dezechilibru ecolologic cand exploatam ca niste dilimani. Pe langa cianuri mai ai inca o tona de probleme in materie de poluare.Economiile planetei nu se mai echivaleza in etalon-aur din 1970 de-a dreptul. Deci hai cu investitile ca din 3 statiuni de schi francezii si austriecii scot in jumate de sezon cat „haurul” lui boul de Ceusescu pe un an intreg.
Bingo!
Caucaz? Bajetzii aia crek s-au saturat de jucat leapsa intre conductele rusesti si cele turcesti.
1. Corect. De acord.
2. Haba n-am ce-i ala… e bun? E rentabil? Ce transport, de unde si pana unde?
3. E….ok, dar mai jos ca prioritati (nu de alta, dar populatia pe care vrei sa o racordezi nu prea-si permite. Faci tevi si le privesti cum zac).
4. Pune-o pe locul 2,3 pe asta. Si mai baga chestii pe langa ea, sa foloseasca caldura aia reziduala.
5. Ok.
6. Nup. Punct. Spune copilului sa se apuce de ski.
Punctual: revitalizarea Oltchim (vai, ce planuri am pt el…in capu meu 🙂 )
Cernavoda. Din nou.
Valorificat haldele de zgura.
Revitalizat industria otelului p-aci.
Revitalizat invatamantul (as spune tehnic dar trebe tot).
Oho, si mai sunt…
Pe cursdeguvernare.ro e un articol despre aceste fonduri.
Se subliniaza ca banii se dau ca la fondurile UE actuale si nerambursabile.
Adica prezentare de proiecte. Exact punctul slab al Romaniei.
Ps. Pentru cine vrea canal Bucuresti- Dunare , rentabilitatea si raportul cost-beneficii e identic ca la canalul Dunare Marea Neagra. Gaura neagra care nu a amortizat veci investitia si primul profit a aparut doar in 2008. Dupa 20 de ani de pierderi financiare. Chestia ca in frunte cu tovarasa Udrea , toti au calculat spaga aferenta mega canalului uitand voit rentabilitatea. Care e spre zero barat. Altceva daca ar fi un canal de irigatii dar evident , spaga calculata ar fi infima comparat cu ce se poate ciordi la un canal navigabil.
Nu stiu daca o sa conteze astea 19 miliarde, in primele 5 luni ale anului guvernul s-a imprumutat 12.8 miliarde euro si nu se vad nicaieri.
https://m.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/guvernul-a-facut-imprumuturi-record-in-luna-mai-economist-e-o-contradictie-intre-optimismul-ministerului-de-finante-si-prognoze-1313777
Cum dracu nu se vad? Bugetarii de unde au luat salarii , prime , bonuri de masa , bonuri vacante , sporuri plus primariile si companiile lor???
Zamolxis @ Cumadica nu se vad nicaieri ,dar pensiile si salariile din ce crezi ca se platesc ???? 9,7% din PIB pe salarii si alte 11,6 % PIB pe pensii ( ei si alte prestatii sociale ) , asta pe bugetul initial inaite de pandemie…….Ce zici, te incardezi pe undeva ????
Sedeti linistiti bre….
Pana sa ii fure politicienii (care ma? Ca Liviu e la bulau! Si s-a recuoerat Belina!) babii aia trebuiesc acordati … ori ori ..
Investitiile propuse de statele membre vor fi verificate de Comisie si daca vor duce, prin efectele lor, la neindeplinirea targetului carbon neutral by 2050, nu vor primi finantare. Mai mult, 25% din fondurile astea trebuie sa fie folosite in investitii care vor lupta impotriva schimbarilor climatice..
Spending will also be guided by a sustainable finance taxonomy, which aims to channel private investments into technologies that contribute to at least one of six pre-defined environmental objectives, such as climate change mitigation
Ca care six pre-defined environmental objectives ? Sigur nu ractoarele 3 si 4!!
Adica e pentru DULAI!
Nu mai visați frumos!
Banii ăia, dacă vor fi accesați, vor ajunge fix de o campanie electorală! Și apoi revenim la bălăriile noastre!
Părerea mea, hîc!
Baietii, va aduc aminte ca banii aia la fel ca orice fond UE se da pentru munca. Nu spagi, nu ocaua mica veche si pe rit nou. Nu a fost niciodata problema fondurilor, Corina Cretu, pesedista de a lor striga de la Bruxelles, Ba! Luati ba bani, luati-i si faceti ceva cu ei. Noi, pai stai ca nu, ca mai bine de la buget ca mna mai iasa de o supica.
Ma raliez si eu opiniei ca daca bagi bugetul SUA in Romania… „s-a” disparut, ca totul ii la doateza refelexiva in Romania.
Stii scena aia din secretul lui bachus cand urca ala 10 etaje pt ca nu mergea liftu si pune mana pe telefon sa vina sa-l repare? Asa e si-acum la nivel de tara
500 miliarde nerambursabili, 250 miliarde împrumuturi, alți 1100 miliarde in următorii 7 ani, primele titluri EU, datorie comună… și un mic detaliu: în acest moment sunt doar discuții și riscă să rămână așa dacă ăia din paradisul fiscal numit Olanda nu vor fi puși la colț (iar noi mai avem un dinte cu ei pentru Schegen).
Daca da ue banii aia sare corul bocitoarelor in cap de ce ne dau atata de ce nu ne dau mai mult de ce acum de ce nu alaltaieri dupa pranz
Daca nu ne dau iar la fel de ce nu ne dau ca ia uite altora le-au dat altora le-au facut si le-au dres
Cum ai da-o tot nu e bine cu romanasul nostru neaos buric al pamantului stramosesc danubiano-pontic
Dar meritam oare? Chiar si un amarat de euro nerambursabil il meritam? Am facut ceva in afara de a tot vota niste nenorociti tradatori de 30 de ani incoace si de a fura din banul public asa cum a fost produs el? Urat neam suntem
Priorități:
1.indexarea pesnsiilor si veniturilor in sectorul public.
2.creșterea numărului de angajati în sectorul public.
3.scăderea vârstei de pesnsionare în sectorul public și creśterea acesteia în sectorul privat.
4.suprataxarea firmelor ,companiilor și angajaților.
5.inființarea unor noi organisme de control si verificare.
6.renunțarea la noile tehnici de calcul si evidentă si revenirea la foaia de indigo,buretiera si abac.
7.declararea intregului aparat de stat ca sector de importanță strategica si erou al luptei anti covid.
8.atribuirea de sporuri si indemnizatii pe baza punctului 7 de la șofer la președinte.
9.obligativitatea contribuabilului de a sta cu capul descoperit ,plecat si aplecat in fata lucratorilor statului.
10.reintroducerea in codurile penale civile a pedepsei cu inchisoare pentru intrebari si priviri „dușmănoase”.
11.eliminarea din codurile penale a pedepselor contraventionale si privative de libertate pentru politicieni,admministatie publica centrala si locala,minsterere,agentii,etc,samd si inlocuirea lor cu mustrări verbale scrise sau orale iar in cazurile cele mai grave cu convocarea la locul de muncă a parintilor contravenientului.
hai ca se poate cu puțina ambitie si devotament….
eu cred ca 11 si 10 e 1 si 2. in ultima vreme sunt foarte interesati de cenzuri si de scapat de pedepse pentru ei
Sunt ceva bani. Înseamnă că Iohannis e bine văzut în UE. Să vedem ce o să se întâmple cu ei. Dacă o să fie folosiți pentru investiții, autostrăzi, pentru repornirea economiei, o să fie bine. Dacă o să fie irosiți pe prostii atunci sunt degeaba.