Romania va cumpara patru radare AN/MPQ-64 F1 Sentinel

AN/MPQ-64 F1 Sentinel

Mai intai avem stirea si anume ca Bucurestiul doreste sa cumpere patru radare AN/MPQ-64 F1 Sentinel. Valoare tranzactiei este de maximum 110 milioane de dolari si implica, pe langa radare, si piese de schimb, diferite alte componente. Mai multe amanunte gasiti pe pagina DCSA.

Pe surse, MApN justifica achizitia acestor patru radare ca avand principal scop detectarea si urmarirea tintelor lente care zboara la altitudini mici, avand o semnatura radar redusa. Doua unitati ar fi finantate prin FMF  (U.S. Foreign Military Financing) ce ar putea insemna ca vor fi livrate in cel mai scurt timp.

AN/MPQ-64 F1 Sentinel este un radar 3D la 360* dezvoltat sa identifice si sa urmareasca tinte aeriene la altitudini mici si medii. A fost conceput in mod special pentru sistemul anti-aerian NASAMS, iar varianta F1, despre care discutam astazi, este o dezvoltare dedicat NASAMS 2.

Este adevarat ca radarul este folosit si in rol de supraveghere si alertare in prima linie, unde identifica, clasifica, face achizitia tintei si poate comunica in timp real datele catre un centru de comanda. Are o foarte mare rezistenta la razboiul electronic si are o mobilitate foarte buna, intregul radar fiind ambarcat pe o remorca de mici dimenisunui care poate fi tractata de orice vehicul, inclusiv de o masina 4×4 civila.

EL/M-2106 ATAR

De remarcat ca acest tip de radar face parte atat din sistemul anti-aerian NASAMS cat si din HAWK XXI. Deocamdata Romania detine doar patru baterii de HAWK XXI, doar ca aceste ar avea deja radare pentru ca in 2017 Romania a cumparat patru radare AESA EL/M-2106 ATAR, astfel incat actuala achizitie a radarelor Sentinel ar putea sau nu sa fie relationata cu sistemele HAWK.

In acelasi timp nu trebuie uitat ca a fost executat tir cu rachete HAWK conduse de un radar TPS-79, chestie mesterita locala.

Acum, putem sa credem ca cele patru radare vor fi dislocate pe frontiera de est, in zona de nord a judetului Tulcea pentru urmarirea dronelor rusesti care bantuie prin zona, sau poate s-au hotarat sa fie din nou opt baterii de HAWK.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Romania a cumparat 8 baterii Hawk din ce imi amintesc eu…dar cel mai probabil le au luat pentru supraveghere in primul rand…

    3
  2. „In acelasi timp nu trebuie uitat ca a fost executat tir cu rachete HAWK conduse de un radar TPS-79, chestie mesterita locala.”

    Ma indoiesc ca le poti „conduce” cu un AN/TPS-79. Poti livra solutii de tir cu un AN/TPS-79? Probabil ca da. Sa „conduci” racheta HAWK ai nevoie de un iluminator AN/MPQ-61.

    5
    • Cred ca a fost doar o exprimare gresita, esti tare carcotas. Evident ca s-a folosit un HIPIR pt ghidarea rachetei doar ca intr-adevar solutia de tragere a venit atunci de la un Gap-Filler. Ulterior insa au luat radarele EL/M-2106 si le-au integrat folosind o interfata dezvoltata de UTI cu ceva ajutor de la Lockheed Martin se zvoneste. Ce nu intelege niciunul din noi este de ce a fost nevoie de aceste 4 radare, pt HAWK existau israeliencele iar pentru detectie la joasa inaltime avem suficiente Gap-Filler.

      1
      • Prima posibilitate e ca acest radar
        „vede” mai bine tinte cu mare difilcutate
        de localizare ca drone precum am explicat
        inainte dar pot sa te asigur ca nici asta
        nu i o solutie perfecta.

        1
      • păi NU sunt pentru bateriile Hawk, se specifică foarte clar că au fost cumpărate pentru batalioanele de apărare antiaeriană ale Forțelor Terestre, nu pentru Forțele Aeriene.

  3. La orizont se intrevede o crestere sanatoasa a cheltuielilor pentru aparare.
    Nu credeti ca ar fi cazul sa investim sanatos in cresterea capacitatilor de productie proprii, in uzine noi, eventual in cooperare cu firme tari ?
    Am distrus industria de aparare pentru ca bugetul militar a cazut la zero, dar acum …?!

    7
  4. Problema dronelor consista in localizarea lor din cauzata de zborul lor jos si constructia lor din materiale plastice care ingreuneaza aceasta. Pana acum procentele maximale de interceptie stau la 80%. Acest radar ar mari oarecum acest procent dar numai cu conditia de vedere libera fara obstacole fizice ca dealuri, imobile,
    etc….
    Vorbind de laser daca v a fi si el activ, acest aparat nu v a ajuta la locatie ci ca orice tun AA v a ajuta
    numai la interceptie.
    Inca o ingreunare este faptul ca dronele pot fi traiectorate in mod
    de serpentina care insasi produce ingreunarea.

    2
    • Ursule, știți cumva ce fel de drona au folosit hezbolahii în atacul bazei din Haifa?

      • Probabil Shahed 107 care nu contine
        mai mult decat 5kg explozibil. Efectul
        tragediei s a produs din cauza ca acoperisul salii de mese nu a fost din
        beton, ci unul mai slab.
        Vreau sa adaug ca erau inca 3 pe drum care au fost interceptate, unu de corveta Saar 6 cu Iron Dome marin si celelate doua cu avioane. Ultimul a scapat de radare si a reaparut aproape de momentul
        de impact probabil din cauza inteferentelor a unor dealuri.

        1
  5. Daca ar fi baieti destepti si mai ales daca ar intelege domeniul, armata ar incepe un plan de implementare pe termen scurt, mediu si lung cu Skynex in configuratia pentru sol:
    – termen scurt: granitele de nord/est si orasele/zonele strategice.
    – termen mediu: toate orasele mari
    – termen lung: acoperirea inteligenta a zonelor ramase pentru a proteja cat mai eficient orasele medii si complementa restul sistemelor AA de diferite tipuri.

    Ai zona de 4 km in jurul oraselor care ar prinde tot ce scapa de la restul sistemelor de apaeare AA, munitia este eficienta financiar, sunt usor de reorganizat.

    Complementar pot lua cateva sisteme Skynex in configuratia mobila pe camioane produse in romania (Iveco) pe care sa le foloseasca in caz de ciomageala ca suport pentru trupe cand vin rusii cu drone.
    https://youtu.be/1DXpPmpmcak?si=-1uIcOgh0IVVdQUf

    Iar la cantitatile necesare pentru a implementa planul ar putea face linie de productie la noi in tara, cu o parte buna din bani intorcandu se PIB via locuri de munca, bani pentru producatorii locali cu care ar colabora Reinmetal, taxe catre statul roman, export catre alte tari.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *