Bulgaria și Ucraina mizează pe nave noi. România ce face?

Bulgaria și Ucraina, țări riverane la Marea Neagră, mizează pe nave noi de luptă. Astfel, Ucraina a încheiat cu Turcia un contract având ca obiect achiziția a două corvete de clasă Ada în timp ce vecinii noștri de la sud de Dunăre au încheiat în 12/11/2020 un contract având ca obiect achiziția a două nave de patrulare (corvete conform armamentului și senzorilor ambarcați) construite în Bulgaria cu sprijinul companiei germane Lürssen.

În cazul vecinilor noștri de la sud de Dunăre, prețul celor două nave este de 984.000.000 leva (502.785.566 euro), inclusiv TVA. Navele vor fi livrate marinei bulgare în 2025, respectiv 2026, iar în acest preț sunt incluse navele gata de luptă, muniția, instruirea echipajelor și a echipelor de întreținere dar și transferul tehnologic către șantierul bulgar MTG Dolphin din Varna.

Ucrainenii au semnat și ei tot în 2020. Prețul vehiculat al programului de dotare cu corvete de tip Ada este estimat în sursele publice la 200 de milioane de euro, o sumă ce pare azi incredibil de mică. Inițial, navele urmau să fie o coproducție turco-ucraineană dar războiul a schimbat dramatic planurile inițiale.

Pentru mai multe detalii cu privire la programele vecinilor noștri vă invit să citiți continuarea articolului și să dați un clic aici, pe rnhs.info.

12 comentarii:

  1. Toate bune și frumoase la MN, dar pare uitat faptul că ucrainienii dezvoltaseră niste drone maritime care au acționat cu destul succes împotriva navelor de suprafață rusești. Destul de multe nave rusești au fost scufundate, altele avariate și, împreună cu pericolul rachetelor antinava, au speriat serios pe ruși astfel încât aceștia și-au luat jucăriile rămase și le-au mutat in estul bălții.
    Oare rușii nu vor reuși să creeze o replică la acele drone navale astfel încât să pună în pericol navele ucrainiene? Cel puțin deocamdată în afară de Odesa și bratup Chilia ucrainienii nu prea au alt loc de parcare.

  2. Noi nu avem nevoie…sau asteptam corveta aia europeana cand si ce o fii aia…

    3
  3. noi avem alte prioritati ,deja se vede cu ochiu liber ca marina este ultima arma in prioritati ca finantare deja are programe amanate cu 15 ani cel putin ,ordinea e ROAF ,Fortele Terestre si dupa Marina

    4
  4. Buna dimineata🙂
    Daca as fi amiralul Panait m as fi dus la paralelul din Israel amiralul Salama cu o propozitie:
    Vindeti noua 2 Saar 4.5 in 2 ani, ca tot aveti gandul sa le schimbati. Aceste Saar 4.5 in timpul livrarii sa fie inzestrate „as is”:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%27ar_4.5-class_missile_boat

    Intre timp, trimite echipaje sa faca instructie la ele in marina israeliana.
    Castigul
    Primesti, pe scurt timp, foarte scurt, vase pregatite de lupta, cu
    armament de ultimul racnet si chiar
    cu experienta de lupta.
    Aceasta experienta in echipament si cu resurse umane care vor primii instructia, nu gasesti aproape nicaieri in zilele astea.
    Deficienta
    Ai sa le tii vre o 7 ani fc nu s noi dar
    vor umplea golul de mijloace de lupta ale marinei.
    Intre timp, bazat pe experienta adunata, te duci la comanda unor vase noi, dar mai linistit si chibzuit.

    Ideea asta o sa starneasca aici niste valuri, dar credeti ma, e cea mai buna idee subliniind faptul ca cunosc situatia marinei romane.
    Aceste 2 vase relativ mici au sa fie
    un factor deterant al posibilor viitori dusmani si la asta sunt sigur.

    7
  5. Sorry for writing in English. Two things are not correct about the MMPV 90. First the price is not 502,785,566 euros but 602,785,566 euros since the EWS from SAAB cost roughly 100 000 000 euros for both ships. The second thing is related to the ammunitions. They are not included in the price.

  6. 1.planul pe termen scurt,tactic…mai scump dar asa sunt urgentele si timpul ”cumparat” cu el pentru..(tobele)..2.planul pe termen lung,strategic care trebuie sa te duca acolo unde…(tobele)..3.ti-ai stabilit tinta si obiectivul.
    momentan avem intentii si carpeli.

    1
  7. si revin cu intrebarea,stie vreo persoana/entitate politic-administrativa ce trebuie sa faca romania cu dunarea & marea neagra ,ce sa asteptam de la ele,cum sa le folosim in interesul nostru,cum sa le amenajam si protejam in folosul nostru ?!

    1
    • Nu ti-e putin rusine cu astfel de intrevare?
      Raspunsul este simplu, „sa continue sa coexiste pasnic, asa cum a facut pana acum” 🙂
      Ah, dar eu nu sunt „vreo persoana/entitate politic-administrativa”…
      Asteptam una…

  8. 1.) Ambele tipuri de nave par sa aibe o AA destul de subtire, insa surprinzator bazata pe VL Mica… care a inceput sa intre si in dotarea apararii AA franceze.

    2.) Nu am vazut sonar tractat la nici una dintre ele, poate ma insel.

    3.) Cu aranjamentul si deplasamentul pe care il au e relativ putin loc pentru crestere ulterioara in capacitati. Astfel de nave sunt sortite sa ramana aproape de tarmul propriu, tinand cont de amenintarile aviatiei din M. Neagra

    4.) Pe termen scurt, nu vad ce ar face ucrainenii cu corvetele lor, daca le-ar receptiona. Unde le-ar tine. Cel putin pana se termina razboiul.

    Dar e sambata si poate am eu ochelari de cal… plus un pic de invidie national-romaneasca 🙂

  9. România investește banii eficient în aviație, drone, transportoare, fără să risipească sume mari pe niște nave vulnerabile la atacul din aer. Dacă avem nevoie să acționăm pe Nistru o vom face sub acoperirea aeronavelor de toate tipurile, cu bărcuța din Marea Neagră nu prea ai ce să faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *