Intentia fortelor terestre franceze este sa-si inlocuiasca vechile sisteme americane M 270 (pe senile) cu noi lansatoare multiple de rachete, se pare ca de aceasta data pe roti. Pana aici totul este ok, astazi francezii detin cateva zeci de lansatoare si toate au fost programate pentru retragere in anii ce vin, asa ca necesitatea punerii ceva in loc este reala, nemaidiscutand aici ca pe hartie Franta ar detine un maximum de 55 de vehicule de lansare. Adica vorbim despre un numar relativ mic, daca ne aducem aminte ca Romania va avea in curand 54 de lansatoare HIMARS, pe langa 54 LAR 160 si ce ne-o mai fi ramas din APRA 40 neaose.
Lasand la o parte numarul si asa mic de lansatoare de rachete sol-sol, francezii au acum si o dilema: ce anume sa cumpere? Si nu numai francezii au aceasta dilema ci toti membrii UE. De ce? Pentru ca in Uniunea Europeana nu prea fabrica nimeni rachete sol-sol de tip MLRS moderne, rachete care sa poata concura cu HIMARS-ul american sau PULS israelian. Ciudat? Foarte ciudat atat timp cat aceste sisteme de armament nu sunt chiar cele mai sofisticate din dotarea fortelor terestre.
Europenii, in schimb, fabrica un numar relativ mare de obuziere auto-propulsate (Krab, PzH 2000, RCH 155, CAESAR, Archer), dar rachete sol-sol prea putine. N-are rost sa mai amintim de faptul ca nici rachete balistice cu raza scurta sau medie nu fabricam.
Asa ca francezii se uita sa cumpere ceva din afara si cum in UE doua ar fi solutiile la indemana ar putea parea ca mari alegeri nu ar avea de facut.
In UE HIMARS-ul se vinde bine iar mai de curand vine foarte tare din urma PULS-ul israelian. Coreenii cu K239 Chunmoo i-au prins de cilenti deocamdata doar pe polonezi.
Cu toate ca oferta nu este foarte mare, Parisul merge – intr-un mod cu totul uimitor – pe o posibila varianta indiana, sau cel putin nu o exclude din start. Ei bine, Franta se gandeste, ia in considerare, un sistem de rachete sol-sol fabricat in India, pe numele lui oficial Pinaka Mk-2. Daca este doar o chestiune de curtoazie fara nici o reala intentie de achizitie sau daca francezii chiar se uita serios la MLRS-ul indian ramane ca istoria sa ne spuna.
Evident ca Pinaka Mk-2 se trage din Pinaka Mk-1 care la randul sau este o varianta a sovieticei GRAD BM-21. Spre deosebire de ilustrii sai inaintasi Pinaka Mk 2 stie ceva mai multe.
Sistemul lanseaza rachete ghidate de calibrul 214mm pana la o distanta maxima de 60-70km, cu o incarcatura de lupta de 250kg. Rachetele sunt ghidate inertial sau prin satelit.
PULS-ul israelian, pe de alta parte, n-are nevoie de prea multe prezentari, sistemul putand folosi mai multe tipuri de rachete pentru raze diferite: 122mm – 40km, 160mm – 45km (pana aici le avem si noi), 306mm – 150km si rachete grele EXTRA sau Predator Hawk – 300km.
Sistemul israelian a fost deja comandat de tari europene precum Danemarca, Olanda, Germania si Spania, in timp ce Norvegia este foarte interesata.
“We are evaluating the Pinaka multi-barrel rocket launcher system because we need a system like that. We are evaluating the system among the other systems offered by the top countries offering such systems. India is among the top countries producing weapons,” declara generalul francez Stephane Richou.
Doar ca este greu de crezut ca acest distins ofiter spune adevarul si mai greu de crezut ca o tara precum Franta si-ar putea dori sa aiba in dotare sisteme de armament produse in India. De fapt nimeni nu-si doreste asa ceva, sau aproape nimeni si atunci?
Cel mai probabil ca francezii gadila orgoliul indian pentru ca niste contracte grele care ar trebui sa vina pe zona aviatiei, submarinelor etc si atunci un mic sacrificiu de reciprocitate merita facut. Pinaka se afla in dotarea fortelor terestre indiene si vor exportate si in Armenia, mai nou cel mai bun prieten al Indiei din Europa.
Dar toate capitalele europene ar trebui sa-si puna o intrebare simpla: de ce UE nu are astazi cel putin un sistem MLRS modern si este nevoita sa importe? Cat de complicat ar fi pentru tari precum Franta sau Germania sa-si produca singure un sisteme de rachete sol-sol decent, mai ales daca tinem cont ca aceste sisteme de artilerie reactiva nu sunt chiar mecanica cuantica, nu sunt varful tehnologiei militare si am vazut deja in Ucraina cum consumul de rachete poate fi foarte mare si atunci intelept ar fi sa le poti fabrica la tine in tara.
Cu toate acestea francezii par sa respinga atat sistemele PULS sau HIMARS cat si pe cel indian in favoarea unui MLRS national, dezvoltat si fabricat in Franta. Dar deocamdata acest lucru se afla doar la stadiul de intentie desi s-au format deja doua parteneriate: MBDA si Safran iar concurenta este formata din ArianeGroup si Thales.
Fortele terestre si-ar dori ca primul batalion sa devina operational in 2030.
GeorgeGMT
E mai complicat.
O soluție indiana este luată în considerare, dar numai ca o adaptare a sistemului de lansare (afet ?), nici măcar camionul, iar rachetele și mai puțin, fiindcă legea de programare militară franceză cere o soluție suverană pentru fabricarea lor.
E interesant cazul polonez :
Polonia a comandat o mulțime de Himars cu rachete de tip M31, dar se pare că a fost privată de PrSM, chiar dacă este client ATACMS – SUA refuză să îl vândă în funcție de țara client, ceea ce nu este o politică foarte clară, și depinde foarte mult de momentul în care au avut loc negocierile în primul rând -.
Așa că au comandat K239 de la coreeni, care le-au promis că îi vor ajuta/îi vor lăsa să adapteze rachetele pe care le vor pe ele. În special vechiul stoc sovietic de 122 mm și o rachetă locală cu rază lungă de acțiune – care va juca rolul PrSM-ului pe care SUA nu vor să îl vândă Poloniei deocamdată -, pe lângă racheta de 240 mm care duce până la 200 km și racheta balistică de 600 mm – CTM-290 – care duce până la +300 km de concepție coreeană dar produsă sub licență în Polonia.
De altfel, sistemul K239 este compatibil cu GMLRS, deci poate trimite racheta ghidată de 228 mm – nu am nimic despre compatibilitatea rachetelor ATACMS – și vechile rachete coreene de 131 mm.
Coreeni au o racheta pe la 290-300km, PULS are Predator Hawk care e pe la 300km. Doar HIMARS are o racheta din clasa PrSM pe la 500+ km. Rusii cu Iskander mai au asemenea rachete dar Iskander e o racheta enorma ca dimensiuni(e mai degraba cat tomahawk) si nu foarte precisa.
Dar sa te uiti doar la astea cu raza foarte mare e gresit.
HIMARS are GMLRS-ER pe la 150km si PULS are EXTRA tot p’acolo. Coreeni nu au nimic pe segmentul asta din cate stiu eu.
Iar GMLRS care e undeva intre 70 si 90km este mai precisa decat aia coreeana de pe segmentul asta de distanta. Nu imi amintesc cat mergea aia coreeana dar era tot cam aceeasi distanta. Himars CEP sub 3m aia coreeana e pe la 15m. PULS n-are nimic pe segmentul asta.
Toate alea coreene cam sufera la precizie cand le compari cu HIMARS.
Unde am scris aia coreeana este ca nu imi amintesc deloc cum se numesc dar sunt sigur ca le gasiti cu un search pe google.
https://x.com/mason_8718/status/1859321795104653821
https://x.com/mason_8718/status/1859217857785262543
https://x.com/mason_8718/status/1858853533724152319
Da , dar alea coreene pare ca au ” ditamai capul exploziv fata de celelalte ‘ una e să arunci cu 40kg explozibil alta e să dai cu 200…părerea mea…. Nu spune nimeni nimic de Avibras ? Ca și Brazilia are lansatoare bunisoare..
Astros II, cu rachete cu bataie de 60,90,150,200,300, urmează 500km
Sunt curios daca noua ne-ar vinde americanii Prsm…
Ar fi niste rachete zdravene pt ai face pe muscalii sa cugete de doua ori inainte sa incerce ceva.
Nu ai nevoie sa iti vanda ai nevoie sa fie integrate pe sistemul venit la noi ,restu nu dureaza mult sa vina cu galaxy
au refuzat si Norvegiei deci cel mai probabil nu
Imi place situatia ca francezii au ramas asa. 50 Mirage V erau cu majoritatea sistemelor avionice planificate in Israel si au adus embargo pe capul nostru in zile grele precum au facut o si acum.
Inca unii care s au prins cu izmenele la genunchi. PULS era ca o manusa pentru ei.
https://en.wikipedia.org/wiki/PULS_(multiple_rocket_launcher)
Sa le fie de bine🙂
Adica PUL fara S 😁
https://en.globes.co.il/en/article-elbit-systems-wins-contracts-worth-335m-in-europe-1001494253
Aici scrie clar de Israel, PULS si de
motivele francezilor, dar nu scrie ca
ei sunt implicati in Sudan si mai rau.
Les hypocrites 😏
https://www.eurasiantimes.com/france-sidelines-superior-israeli-puls/
Între timp americanii își modernizează lansatoarele M270, pe care le au și francezii!
,,Dynamic Front 25 a oferit ocazia de a observa caracteristicile îmbunătăţite pe care le are acum sistemul M270A2 ca parte a programului de modernizare 2019 al armatei SUA. Actualizările includ integrarea sistemului comun de control al focului (CFCS), care permite compatibilitatea cu muniții avansate, cum ar fi Precision Strike Missile (PrSM) și Extended-Range Guided Multiple Launch Rocket System (ER-GMLRS).
Îmbunătățirile suplimentare includ un motor de 600 de cai putere, o transmisie îmbunătățită și un blindaj mai puternic la nivelul cabinei pentru a spori protecția echipajului. Aceste actualizări urmăresc să asigure eficacitatea operațională și durata de viață a sistemului până în 2050. Armata SUA intenționează să modernizeze 225 de sisteme M270A1 și să recondiționeze 160 de lansatoare M270A0 scoase din uz la standardul A2.
Primul lansator M270A2 modernizat a fost livrat la 9 iulie 2022 de către Lockheed Martin, în parteneriat cu Red River Army Depot.”
https://m.defenseromania.ro/armata-sua-foloseste-pentru-prima-data-lansatorul-de-rachete-m270a2-modernizat-in-cadrul-unui-exercitiu-nato_631254.html
Deci francezii au o opțiune, dar orgoliul și aroganța lor sunt mai tari decât rațiunea!
Si Romania are si ceva mai vechi
https://ro.wikipedia.org/wiki/LAROM
N am stiut 🙂
Oare ce fac cu stocul de rachete pe care il au pt M270? Daca nu vor modernizarea sistemelor curente si nici HIMARS, putin probabil sa le poate folosi pe noile sisteme. Ar putea fi o ocazie buna pentru noi sa ne completam stocul la un pret mai bunicel.
Noile sisteme sunt in majoritatea munitiilor compatibile cu inapoi.
https://en.wikipedia.org/wiki/M142_HIMARS
Faptul ca noi nu marsam pe colaborarea cu aia mici cu ochii oblici pentru MLRS, chiar acum cand ne apropiem de al III-lea an de razboi in Ucraina, arata cat de ingusta este viziunea politicienilor nostri. Trebuia semnat cu SK pentru tot ce au in potofoliu si erau dispusi la transfer de tehnnologie. TOT!!!
Cine stie, poate mai cumparau si europenii de pe la noi ceva, dar oricum ne asiguram linisteasi siguranta logistica in caz de razboi. Momentan avem doar fiori reci in caz de se inchid granitele. Chiar si cantitatile alea de rachete si APRA donate Ucrainei si neanlocuite conteaza imens de mult in ecuatia actuala. Dar noi…suntem o natiune pasnica, nu avem griji din astea!
Aici nu ai dreptate, ai 54 LAROM că APR-40 nu cred că mai sunt, ai producție în țară pentru lovituri reactive de 122mm cu rază la 40km, scrie și în articol, ar trebui modernizate lansatoarele pe camioane noi Iveco cu senzori noi și CDF moderne, opțional în colaborare cu Elbit ar trebui integrată producția pentru 160mm și extinderea razei de lovire spre 60km să ai palier 40-60-80-150-300km
Îmi și imaginez când vor merge galii Asterix și Obelix în India sa fie instruiți pe Paneer2 sau cum îi spune…
Expertul hindi din casta înaltă spune: Sir, you must focus(pronunție fuck us) to crt 17 monitor…😊