Francezii cauta artilerie reactiva

Sistemul de rachete sol-sol Pinaka la francezi

Sistemul de rachete sol-sol Pinaka care ar trebui luat in serios

Intentia fortelor terestre franceze este sa-si inlocuiasca vechile sisteme americane M 270 (pe senile) cu noi lansatoare multiple de rachete, se pare ca de aceasta data pe roti. Pana aici totul este ok, astazi francezii detin cateva zeci de lansatoare si toate au fost programate pentru retragere in anii ce vin, asa ca necesitatea punerii ceva in loc este reala, nemaidiscutand aici ca pe hartie Franta ar detine un maximum de 55 de vehicule de lansare. Adica vorbim despre un numar relativ mic, daca ne aducem aminte ca Romania va avea in curand 54 de lansatoare HIMARS, pe langa 54 LAR 160 si ce ne-o mai fi ramas din APRA 40 neaose.

Lasand la o parte numarul si asa mic de lansatoare de rachete sol-sol, francezii au acum si o dilema: ce anume sa cumpere? Si nu numai francezii au aceasta dilema ci toti membrii UE. De ce? Pentru ca in Uniunea Europeana nu prea fabrica nimeni rachete sol-sol de tip MLRS moderne, rachete care sa poata concura cu HIMARS-ul american sau PULS israelian. Ciudat? Foarte ciudat atat timp cat aceste sisteme de armament nu sunt chiar cele mai sofisticate din dotarea fortelor terestre.

Europenii, in schimb, fabrica un numar relativ mare de obuziere auto-propulsate (Krab, PzH 2000, RCH 155, CAESAR, Archer), dar rachete sol-sol prea putine. N-are rost sa mai amintim de faptul ca nici rachete balistice cu raza scurta sau medie nu fabricam.

Asa ca francezii se uita sa cumpere ceva din afara si cum in UE doua ar fi solutiile la indemana ar putea parea ca mari alegeri nu ar avea de facut.

In UE HIMARS-ul se vinde bine iar mai de curand vine foarte tare din urma PULS-ul israelian. Coreenii cu K239 Chunmoo i-au prins de clienti deocamdata doar pe polonezi.

Cu toate ca oferta nu este foarte mare, Parisul merge – intr-un mod cu totul uimitor – pe o posibila varianta indiana, sau cel putin nu o exclude din start. Ei bine, Franta se gandeste, ia in considerare un sistem de rachete sol-sol fabricat in India, pe numele lui oficial Pinaka Mk-2. Daca este doar o chestiune de curtoazie fara nici o reala intentie de achizitie sau daca francezii chiar se uita serios la MLRS-ul indian ramane ca istoria sa ne spuna.

Evident ca Pinaka Mk-2 se trage din Pinaka Mk-1 care la randul sau este o varianta a sovieticei GRAD BM-21. Spre deosebire de ilustrii sai inaintasi Pinaka Mk 2 stie ceva mai multe.

Sistemul lanseaza rachete ghidate de calibrul 214mm pana la o distanta maxima de 60-70km, cu o incarcatura de lupta de 250kg. Rachetele sunt ghidate inertial sau prin satelit.

PULS-ul israelian, pe de alta parte, n-are nevoie de prea multe prezentari, sistemul putand folosi mai multe tipuri de rachete pentru raze diferite: 122mm – 40km, 160mm – 45km (pana aici le avem si noi), 306mm – 150km si rachete grele EXTRA sau Predator Hawk – 300km. (att George: 306mm-150km este EXTRA. Mai lanseaza si Delilah)

Sistemul israelian a fost deja comandat de tari europene precum Danemarca, Olanda, Germania si Spania, in timp ce Norvegia este foarte interesata.

“We are evaluating the Pinaka multi-barrel rocket launcher system because we need a system like that. We are evaluating the system among the other systems offered by the top countries offering such systems. India is among the top countries producing weapons,” declara generalul francez Stephane Richou.

Doar ca este greu de crezut ca acest distins ofiter spune adevarul si mai greu de crezut ca o tara precum Franta si-ar putea dori sa aiba in dotare sisteme de armament produse in India. De fapt nimeni nu-si doreste asa ceva, sau aproape nimeni si atunci?

Cel mai probabil ca francezii gadila orgoliul indian pentru ca niste contracte grele care ar trebui sa vina pe zona aviatiei, submarinelor etc si atunci un mic sacrificiu de reciprocitate merita facut. Pinaka se afla in dotarea fortelor terestre indiene si vor exportate si in Armenia, mai nou, cel mai bun prieten al Indiei din Europa.

Dar toate capitalele europene ar trebui sa-si puna o intrebare simpla: de ce UE nu are astazi cel putin un sistem MLRS modern si este nevoita sa importe? Cat de complicat ar fi pentru tari precum Franta sau Germania sa-si produca singure un sisteme de rachete sol-sol decent, mai ales daca tinem cont ca aceste sisteme de artilerie reactiva nu sunt chiar mecanica cuantica, nu sunt varful tehnologiei militare si am vazut deja in Ucraina cum consumul de rachete poate fi foarte mare si atunci intelept ar fi sa le poti fabrica la tine in tara.

Cu toate acestea francezii par sa respinga atat sistemele PULS sau HIMARS cat si pe cel indian in favoarea unui MLRS national, dezvoltat si fabricat in Franta. Dar deocamdata acest lucru se afla doar la stadiul de intentie desi s-au format deja doua parteneriate: MBDA si Safran iar concurenta este formata din ArianeGroup si Thales.

Fortele terestre si-ar dori ca primul batalion sa devina operational in 2030.

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. E mai complicat.

    O soluție indiana este luată în considerare, dar numai ca o adaptare a sistemului de lansare (afet ?), nici măcar camionul, iar rachetele și mai puțin, fiindcă legea de programare militară franceză cere o soluție suverană pentru fabricarea lor.

    E interesant cazul polonez :
    Polonia a comandat o mulțime de Himars cu rachete de tip M31, dar se pare că a fost privată de PrSM, chiar dacă este client ATACMS – SUA refuză să îl vândă în funcție de țara client, ceea ce nu este o politică foarte clară, și depinde foarte mult de momentul în care au avut loc negocierile în primul rând -.

    Așa că au comandat K239 de la coreeni, care le-au promis că îi vor ajuta/îi vor lăsa să adapteze rachetele pe care le vor pe ele. În special vechiul stoc sovietic de 122 mm și o rachetă locală cu rază lungă de acțiune – care va juca rolul PrSM-ului pe care SUA nu vor să îl vândă Poloniei deocamdată -, pe lângă racheta de 240 mm care duce până la 200 km și racheta balistică de 600 mm – CTM-290 – care duce până la +300 km de concepție coreeană dar produsă sub licență în Polonia.

    De altfel, sistemul K239 este compatibil cu GMLRS, deci poate trimite racheta ghidată de 228 mm – nu am nimic despre compatibilitatea rachetelor ATACMS – și vechile rachete coreene de 131 mm.

    9
    • Coreeni au o racheta pe la 290-300km, PULS are Predator Hawk care e pe la 300km. Doar HIMARS are o racheta din clasa PrSM pe la 500+ km. Rusii cu Iskander mai au asemenea rachete dar Iskander e o racheta enorma ca dimensiuni(e mai degraba cat tomahawk) si nu foarte precisa.

      Dar sa te uiti doar la astea cu raza foarte mare e gresit.
      HIMARS are GMLRS-ER pe la 150km si PULS are EXTRA tot p’acolo. Coreeni nu au nimic pe segmentul asta din cate stiu eu.

      Iar GMLRS care e undeva intre 70 si 90km este mai precisa decat aia coreeana de pe segmentul asta de distanta. Nu imi amintesc cat mergea aia coreeana dar era tot cam aceeasi distanta. Himars CEP sub 3m aia coreeana e pe la 15m. PULS n-are nimic pe segmentul asta.
      Toate alea coreene cam sufera la precizie cand le compari cu HIMARS.

      Unde am scris aia coreeana este ca nu imi amintesc deloc cum se numesc dar sunt sigur ca le gasiti cu un search pe google.

      3
    • „racheta ghidată de 228 mm”…..@MirceaS nu cumva ai vrut sa scri racheta ghidată de 227 mm? Pt ca asta este unul dintre cele 3 calibre ale rachetelelor de pe M-270 MRLS si M-142 HIMARS. Celalalte calibrea sunt de 610 mm ATACMS si 430 mm PrSM.
      Era de asteptat ca tarile din vestul Europei si poate in viitor Canada menbre ale NATO sa ia masuri ca in viitor sa se doteze cu artilerie reactiva cu tub sau sa modernizeze/inlocuiasca aceste tipuri de systeme pe care le au in dotare. M-270 MRLS au in dotare.
      Romania este foarte bine ca a achizitionat pt ArmRo 54 M-142 HIMARS cu toate tipurile de rachete dar nu trebuie sa se renunte la cele 54 LAROM de 160 mm x 2 x 13 si nici la cele 135 APR-40 de 122 mm x 2 x 20. APR-40 ar tebui sa fie macar 144 lansatoare cat pt 8 batalioane si modernizate toate la nivel LAROM-PULS. Ar fi bine ca ArmRo sa aiba in dotare toate systemele de rachete de la PULS si systemul sud-korean K239 Chunmoo. Ce or decide cei din MAPN.Ro pt asta om vedea in funcite de multe variabile.

      1
      • La noi e posibil sa mergem pe Chunmo 239 ,ca polonezii, ca dacă nu sunt doar vorbe și promisiuni investițile coreene, e mai sigur sa poți primi ajutor și sprijin de la polonezi și coreeni, decât de la israelieni. Israelul ne a lăsat cu buza umflata cu dronele, i a durut în cur ! E posibil sa reziliem contractul ! Armata analizează acum contractul sa se vadă ce putem face. Sunt alte firme care vor sa se implice în fabricarea de drone. Singurii serioși, turcii ,care livrează bayractarul. Plus ca multe tari din UE nu vor transfer de armament și relații militare cu evreii din cauza „Gaza” Deja au emis mandate de arestare și treburile se vor complica pe viitor…

        4
        • @Gerula vorbesti despre contractul pt : https://en.wikipedia.org/wiki/Watchkeeper_X ?
          Daca este asa ca se va rezilia acest contract este aiurea si nasol pt toata lumea. Sincer eu sper sa nu se intample asa ceva pt ca ArmRo a cumparat mult armament din Israel si va mai achizitiona pt ca Israel transfera o anumita tehnologie militara de fabricare in Romania.
          Faza este ca PULS are solicitari de achizitie din multe tari. Din cate stiu GuvRo si MAPN.Ro nu au vrut sa achizitioneze si celelate tipuri de rachete ale systemului PULS ex-LYNX, EXTRA de 306 mm x 2 x 2 , Delilah, Predator Hawk si poate LORA precum si rachete Derby si ATROM-155.
          Problema cu Gaza si cu mandatele de arest internationale pt politicieni din Israel sunt discutabile si nu cred ca vor impacta contractele de vanzari de arme ale Israelului cate alte tari.
          Cred ca te va lua @Dov la s tzinta ca ai zis nashpeturi de Israel…….lol!!!

          1
          • De acest contract e vorba ! Mi se rupe…. Vorbim de chestii clare nu presupuneri si optiuni, ca nu e ce vrea sau vorbeste Dov . Putin de ce nu mai pleaca oriunde vrea ? S a dus la aia amaratii care depind de gazul si petrolul lui. Mandatele alea emise si masurile pentru embargouri de armament ale unor tari mari sunt nasoale pentru Israel si bineinteles pentru tarile care au afaceri cu armament cu UE.. Plus ca noi am iesit un pic sifonati la pret din combinatia cu Larom, au fost niste intelegeri, pe urma s au ajuns la alte preturi mult mai mari si noi am redus nr de bucati. Cu artrom au fost niste chestii similare de un pret vorbim si ajungem la altul… Cu soimul am modernizat 10 buc cu iei, destul de scump, pe urma cand am gasit sa luam avionica din Canada de la o firma, ne au sicanat sa nu putem face modernizarea cu altii…

            2
            • Nu umbla cainii cu covrigii in coada prin Israel ! Ei isi vad interesul lor si sa ne ia banii ! Noi avem interesele nostre si relatia cu o tara democrata si puternic industrializata, cum e SK e mai importanta pentru noi.

              2
            • Intarzierea livrarii de sisteme navigatie etc pentru modernizarea soimului, a fost cauzata tot de o firma israeliana, care a dat vina pe pandemie ? Care a trecut de ceva vreme…. Asa ca nu ne putem baza pe ei in caz de ceva ! Sa presupunem un conflict cu Rusia, vezi livrand Israelul ceva Romaniei ? nu, ei sunt neutri si vor pastra relatiile cu Rusia, ca are forte in Siria la granita si poate sprijini, cu armament, informatii inamicii Israelului, care sa recunoastem sunt destui ..De aceia e mai bine sa marsam pe armament SUA, UE,SK.

              2
  2. Sunt curios daca noua ne-ar vinde americanii Prsm…
    Ar fi niste rachete zdravene pt ai face pe muscalii sa cugete de doua ori inainte sa incerce ceva.

    4
    • Nu ai nevoie sa iti vanda ai nevoie sa fie integrate pe sistemul venit la noi ,restu nu dureaza mult sa vina cu galaxy

      3
    • au refuzat si Norvegiei deci cel mai probabil nu

      6
    • ultima tehnologie, cea mai de varf si cea mai precisa nu se vinde,
      niciodata,
      ca te poti trezi, candva, ca parteneru de contract sa le foloseasca impotriva ta, sau sa foloseasca tehnologia,

      norvegienii stau cu mult mai bine ca noi la capacitatea industriei militare, NSM, etc
      si au multe colaborari cu americanii pe NASAMS, NOMAD, etc.

      totusi, in mod corect raspunsul US a fost nu,

      este interesant ca totusi JASSM este de vanzare fiind in dotarea Poloniei, Finlandei Germania si inclusiv Ucrainei,
      pe cand LRASM cu senzori mai avansati este doar in dotarea US si Australia,

      la fel cu F 22, B1B, F117 A, Zumwalt, Sea wolf class, etc etc.

      noi in tara lucrului bine facut, ar fi bune niste sisteme de ghidare pt. rachetele pe care am putea sa le producem si eventual senzori adusi la zi cu emisivitate redusa si rezistententi la razboiu electronic,

      dar la noi,
      in procedura la UE de deficit excesiv, decat de vreo 4 ani,
      cu un parcurs clar in pnnr, dar care nu poate fi lecturat de primu minister si monstruoasa coalitie,
      ca nu se ncurca coalitia cu un pnnr,
      ca nu degeaba am renuntat la spitale cu fonduri gratis de la UE,
      si renegoceri de drumuri ca sa treaca pe terenu cu-i trebuie,
      ei sunt ocupati cu mese, receptii, inaugurari de trenuri care se strica a doua zi si podu peste Dunare realizat cum il stim,

      cu resurse nelimitate pt cresteri de salarii si pensii,
      si eventual reduceri de taxe,
      cu nordexu pe piept si cu afise cu soldatu jeneral,
      si cu o tara plina de infractori nevinovati, pe masura pensiilor speciale si anticipate, la justitie si interne,
      daca am inteles bine, vom vedea la mijlocu anului viitor succesurile participarii la votu din zilele ce urmeaza,

      daca nu cumva imrediat dupa 20 ianuarie vine o minune imparateasca prefigurata de tradatori,

      parca suntem in 1939-1940,
      si ce bine ii statea lui carol al II-lea in uniforme militare, te si miri ca rusii, ungurii si nemti nu au fost influentati

      1
  3. Imi place situatia ca francezii au ramas asa. 50 Mirage V erau cu majoritatea sistemelor avionice planificate in Israel si au adus embargo pe capul nostru in zile grele precum au facut o si acum.
    Inca unii care s au prins cu izmenele la genunchi. PULS era ca o manusa pentru ei.

    https://en.wikipedia.org/wiki/PULS_(multiple_rocket_launcher)

    Sa le fie de bine🙂

    5
  4. Aici scrie clar de Israel, PULS si de
    motivele francezilor, dar nu scrie ca
    ei sunt implicati in Sudan si mai rau.
    Les hypocrites 😏

    https://www.eurasiantimes.com/france-sidelines-superior-israeli-puls/

    1
  5. Între timp americanii își modernizează lansatoarele M270, pe care le au și francezii!
    ,,Dynamic Front 25 a oferit ocazia de a observa caracteristicile îmbunătăţite pe care le are acum sistemul M270A2 ca parte a programului de modernizare 2019 al armatei SUA. Actualizările includ integrarea sistemului comun de control al focului (CFCS), care permite compatibilitatea cu muniții avansate, cum ar fi Precision Strike Missile (PrSM) și Extended-Range Guided Multiple Launch Rocket System (ER-GMLRS).
    Îmbunătățirile suplimentare includ un motor de 600 de cai putere, o transmisie îmbunătățită și un blindaj mai puternic la nivelul cabinei pentru a spori protecția echipajului. Aceste actualizări urmăresc să asigure eficacitatea operațională și durata de viață a sistemului până în 2050. Armata SUA intenționează să modernizeze 225 de sisteme M270A1 și să recondiționeze 160 de lansatoare M270A0 scoase din uz la standardul A2.
    Primul lansator M270A2 modernizat a fost livrat la 9 iulie 2022 de către Lockheed Martin, în parteneriat cu Red River Army Depot.”
    https://m.defenseromania.ro/armata-sua-foloseste-pentru-prima-data-lansatorul-de-rachete-m270a2-modernizat-in-cadrul-unui-exercitiu-nato_631254.html
    Deci francezii au o opțiune, dar orgoliul și aroganța lor sunt mai tari decât rațiunea!

    5
    • Grafenwoehr Training Area in Bavaria, Germany, was the scene of an impressive live-fire demonstration as German Army soldiers from the 295th French-German Brigade employed the Medium Artillery Rocket System II (MARS II) during Exercise Dynamic Front 25 on November 20, 2024.
      https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/german-army-demonstrates-mars-ii-rocket-launcher-capabilities-during-nato-exercise-in-germany
      Compared to the original M270, the MARS II incorporates significant upgrades tailored to European operational needs. It features an advanced European Fire Control System (EFCS) that provides precise targeting capabilities, compatibility with the GPS-guided M31 GMLRS rockets, and the capacity to employ cluster munition alternatives in compliance with the Convention on Cluster Munitions (CCM).
      Additionally, the MARS II is equipped with enhanced mobility systems and a reinforced structure designed for extended operational longevity
      Doar francezii nu îl mai vor

      1
  6. Si Romania are si ceva mai vechi

    https://ro.wikipedia.org/wiki/LAROM

    N am stiut 🙂

    3
  7. Oare ce fac cu stocul de rachete pe care il au pt M270? Daca nu vor modernizarea sistemelor curente si nici HIMARS, putin probabil sa le poate folosi pe noile sisteme. Ar putea fi o ocazie buna pentru noi sa ne completam stocul la un pret mai bunicel.

    • Noile sisteme sunt in majoritatea munitiilor compatibile cu inapoi.

      https://en.wikipedia.org/wiki/M142_HIMARS

      1
      • Of, ce zic eu, ce-mi raspunzi tu: M270, ca si HIMARS, folosesc MLRS, GMLRS in 227mm. Din cate stiu, nici PULS nici Chunmoo nu folosesc calibrul asta (nu stiu daca calibru e termenul potrivit pentru rachete, dar intelegi ce vreau sa zic). Nu stiu de minunea aia indiana ce foloseste, dar ma indoiesc ca e compatibila cu familia MLRS.

        In concluzie: daca francezii renunta la M270 si nu cumpara HIMARS, raman cu ceva stoc de MLRS &GMLRS pe care nu ai au cu ce sa le traga. Noi le putem folosi pentru HIMARS, deci ar fi o ocazie buna sa le luam pentru a ne completa stocurile. Sper ca m-am facut mai bine inteles acum.

        6
  8. Faptul ca noi nu marsam pe colaborarea cu aia mici cu ochii oblici pentru MLRS, chiar acum cand ne apropiem de al III-lea an de razboi in Ucraina, arata cat de ingusta este viziunea politicienilor nostri. Trebuia semnat cu SK pentru tot ce au in potofoliu si erau dispusi la transfer de tehnnologie. TOT!!!

    Cine stie, poate mai cumparau si europenii de pe la noi ceva, dar oricum ne asiguram linisteasi siguranta logistica in caz de razboi. Momentan avem doar fiori reci in caz de se inchid granitele. Chiar si cantitatile alea de rachete si APRA donate Ucrainei si neanlocuite conteaza imens de mult in ecuatia actuala. Dar noi…suntem o natiune pasnica, nu avem griji din astea!

    4
    • Aici nu ai dreptate, ai 54 LAROM că APR-40 nu cred că mai sunt, ai producție în țară pentru lovituri reactive de 122mm cu rază la 40km, scrie și în articol, ar trebui modernizate lansatoarele pe camioane noi Iveco cu senzori noi și CDF moderne, opțional în colaborare cu Elbit ar trebui integrată producția pentru 160mm și extinderea razei de lovire spre 60km să ai palier 40-60-80-150-300km

      10
      • corect, ar trebui sa ne concentram pe munitii ca nu stam rau cu HIMARS (peste 70 km) si LAROM (40-60 km); macar pentru LAROM si cea de 70 km de la HIMARS sa incercam sa le facem aici sau sa ave stocuri

        cred ca avem in total 108 Himars+Larom, zic ca e decent; de ce nu, s-ar putea moderniza / dezvolta un inlocuitor pentru ultima cu Elbit spre sfarsitul decadei, sunt destule tari europene care au MLRS-uri israeliene

        nu zic ca cele coreene ar fi rele, dar deja avem ceva in comun cu produsul Elbit

        8
      • @mihaistoian
        LAROM-ul e cal. 160mm, APRA e cal.122 mm. Dacă nu mai aveam APRA, pentru ce se mai scremea Tohan să facă lovitura de 122 mm reactivă, cu bătaie extinsă? Doar pentru monitoare?
        Mai ai APRA, și destule, încă, la regimentele de artilerie ale diviziilor.
        Părerea mea, hâc…

        8
        • Cu respect, @sharky, la LAROM ai două tipuri de containere, de 122 și de 160, la APRA ai doar 122mm, dar poate greșesc eu.
          Oricum rămân la opinia mea TOATE lansatoarele modernizate și montate pe camioane noi cu senzori noi, iar loviturile să primească ghidaj tip Accular și producție integrată în țară

          9
          • Nu gresesti. Are si 160.

            2
          • @mihaistoian
            LAROM a fost în dotarea Bg.8 ROT, și a ajuns la unul din regimente. Celălalt regiment avea un batalion de APRA. Din câte știu de la colegii care au servit în brigada aia, nu toate lansatoarele erau configurate și pentru 160 mm. Poate știi tu mai multe…
            Părerea mea, hâc…

            2
            • eu cunosc mult mai puțin decât tine, de aceea am postat link-ul de la forter cu privire strict la caracteristicile tehnice ale LAROM-ului

              1
        • Dacă și forter.ro mănâncă rahat e vina lor
          https://forter.ro/content/sistemul-de-artilerie-larom

          3
        • Din cate se aude, am donat doar ce aveam prin rezerve si munitie, nu pe cele active. Se vaitau ucrainenii ca le fierbe motorul la camioanele Roman, ca-s vechi de 40 de ani, dar instalatia e buna si putin folosita. Dar…..

          APRA nu se mai produce, LAROM idem. Nici nu cred ca putem sa le fabricam fara ajutor israelian, iar in caz de granite inchise cu ce avem noi aici, inclusiv facilitati ELBIT, nu este sigur ca mai putem produce altele. Te numesti producator cand poti asigura tu productia, altfel esti DOAR integrator. Iar pe timp de razboi valoreaza ZERO. Eu de asta spuneam ca este important sa primim transfer de tehnologie pentru echipamente moderne si sa producem munitia aici. LAROM este bun ca il ai in stoc, dar nu reprezinta viitorul. Nici macar nu are munitie ghidata. Iar in toti acesti ani nu am vrut sau nu am putut sa asiguram productia interna de munitie de 160 mm pentru el. Mai luati in calcul cate sunt distruse in razboi si vezi daca sunt in deajuns. Vezi exemple la ucraineni. Si acum sa calculam daca stam bine si daca ar fi ok sa avem si noi un parteneriat cu SK pentru sistemele lor? Transfer de tehnologie si productie loco!

          5
          • Ci e producatoru apra ,cine e integratoru larom ,cine face mentenanta himars?

            • Haide ca sintetizez ca daca ma lungesc prea mult se pierde informatia:

              1)APRA nu mai producem.
              2)LAROM nu mai producem si nu avem integrata racheta de 160 mm.
              3) Daca am vrea sa reluom productia, fara ajutor extern NU cred ca mai reusim sa o facem. Ne lipseste industria orizontala, la fel la la tancuri, aviatie s.a.m.d.
              4) Cu SK si transfer de tehnologie putem sa luom in calcul productia unui sistem modern de artilerie, pe care sa il producem in tara fara transfer de componente externe si pe care, eventual, sa il vindem la export. Si cel mai important, nu vom avea cosmaruri logistice in caz de granite inchise, blocada, embargo e.t.c.

              4
              • Cu produsele corèene militare o sa ai cele mai mari cosmaruri logistice ca nu sunt aere conditionate si aspiratoare sa le faca in turcia sau egipt cand o sa vina bombardea peste maretele fabrici coreene dim romania

                1
                • Pai si cand o sa vina peste cele autohtone aflat in proprietatea Ministeruluib Economiei sau a cele private cu actionariat israelian, nu este la fel?

                  2
                  • Nu e pt ca spania si elvetia fac piranha,spania face si ascod cu austria si mb iar turela elbit se face si in croatia spania lejer adica vine cu trinu oricand chiar spaniolii pot sa livreze ce ai si tu obisnuit sa folosesti, dar na coreenel e e cele mai la moda pesede, de ce, nu stim ,dar banuim

                    • @Nicu_4
                      Dacă-ți pică bombele și rachetele peste fabricile de armament și muniție care, teoretic, vor fi apărate AA, cele împiedică, pe bombe și rachete, să cadă peste căile ferate, la punctele obligate de trecere?
                      Părerea mea, hâc…

                      3
                    • Pai alea e mai departe tehnologie, mai matura se repara repede,tehnologia coreeana o aduci din coreea sau australia noo

                    • Care „Elvetie” cea neutra care nu da nici munitie? Pe premiza ca trimit niste tari din UE care au produs in cantitati farmaceutice, mai tare o sa primim noi din Polonia ca aia o sa faca sub licenta de toate…

                      3
          • greșit, și pentru APRA și pentru LAROM ai producător în țară, respectiv Aerostar Bacău
            https://www.aerostar.ro/defensive
            iar rachetele de 122mm se produc la Tohan
            http://www.tohan.ro/RACHETE%20122%20mm.html

            8
    • houthis join the chat, sau nelson mandela
      mai ramane pe la tara da foc, canalu panama e in revizie

    • Condamnarea lui Netanyahu echivaleaza pentru tarile membre CPI cu oprirea importurilor de echipamente militare. Noi mai suntem si in UE, ceea implica o responsabilitate etica si politica, un angajament social pentru drepturile omului.

      Sustinerea industriei militare intr-o tara cu politica dovedit in contradictie cu valorile fundamentale ale UE inseamna practic ruperea de Europa.

      1
      • Nu i condamnat Bibi. N ai invatat sa
        intelegi ce citesti ?

        • M-am exprimat neclar: procesul inca nu a avut loc, mandatul de arestare totusi exista.

          In lumea libera, justitia e mai presus decat sistemul care o implementeaza, iar valorile pentru protectia carora exista CPI sunt recunoscute. Sper ca Israelul sa rezolve problema inainte sa ajunga la izolare fata de occident.

          1
          • ICC nu e justitie in moment dat care
            nu aduce la judecata unii care au facut
            crime de razboi pana acuma si n au
            fost adusi la curte. Noi, Israel nu suntem
            tapi ispasitori ai nimanui. Daca curtea
            asta nu era partinitoare erau bagati in inchisoare Asad, Erdogan, Putin si multi alti din alte state.
            Statutul curtii fata de Israel ne aduce la
            concluzia ca toti cetatenii israelieni suntem atacati de ea si ca rezultat bine
            ca noi am lasat o balta de multi ani
            impreuna cu US. Bibi din partea cetatenilor
            chiar cei mai inversunati opozitionari primeste card blanche in unanimitate
            cand e vorba de ICC cea partinitoare.
            Pe noi nu ne infricoseaza nimeni si cine
            merge cu noi in caruta n o sa piarda si nu pierde. Ca exemplu poti sa vezi acordurile
            Avraham. Noi, si aici nu ma tin modest
            suntem capul lumii moderne si dupa noi
            daca vrei sau nu vine tot cardul. Noi am terminat era sa ne lasam umiliti si nici unu
            nu poate sa ne invete ce e un proces
            legal chiar din timpul regelui Solomon
            cu stiutul proces.
            Baga ti in cutie: Mai mult de jumatatea
            populatiei lumii nu sunt membri ICC.
            China, India, Rusia, US. Atunci ce P mea
            a ramas din justificarea ICC ? Ce a ramas ?
            Numai rahat. Nu, nu Rahat Lokum, acel
            adevarat !🤪

            • Sa dai prioritate valorilor in fata oportunitatilor atunci cand iei o decizie, fie din pozitia unui sef de stat fie din cea de simplu platitor de taxe, e din perspectiva europeana masura civilizatiei. Indica viziune pe termen lung.

              Eu sunt optimist, ca propaganda asa-zis „de razboi” n-a dat inapoi gandirea libera si atasamentul fata de valori a votantilor din Israel. Problema e ca razboiul inseamna cenzura si dezinformare, iar tehnologia din ziua de azi poate sa depaseasca parghiile de control ale societatii. Escaladarea si prelungirea razboaielor nu face decat sa intareasca autoritatea liderilor implicati in asa ceva – nu doar a lui Bibi ci si a alora din Iran si a stakeholderilor.

              Legat de argumentul lipsei de reactie a CPI fata de ceilalti, daca ma opreste politia doar pe mine dintr-o coloana care trece cu 150/ora prin fata radarului, oricat as comenta tot imi iau amenda. Motivul e ca amenda are baza legala, iar legea e fundamentata pe principii unanim recunoscute de societate. Sigur ca se poate mult mai bine de atat, dar anchetarea unor atrocitati e, in raport cu ignorarea lor (din motive de corectitudine politica spre ex), un progres.

              1
              • Te bagi ca de obisnuit in locuri care
                habar n ai. Atrocitati inseamna dupa tine
                ca mananci acel rahat care dusmanii
                israelului il imprastie, vasazica judeci
                fara baza in afara de niste ziaristi
                ca Al jazeera.
                Oricare investigatie serioasa care s a
                facut pana acuma a scos idraelul curat.
                Arata mi o armata care inainte de atac
                din preajma civila bate in acoperis ca avertizare sa se evacueze.
                In razboiul din Gaza timp de un an de au fost bagate 1.2 milioane de tone de alimente, mai multe alimente decat intrau
                inainte de razboi.
                Eu nu cer scuze pentru nimeni ci doar arat
                cata dezinformatie nebazata se imprastie
                si de unde provine informatia ICC care
                nici macar n a facut investigatie.
                Al Jazeera si UNRWA la care lucrau asazis
                lucratori si ziaristi sunt membri Hamas.
                Asa ca iti bagi nasul fara sa simti in acest
                rahat si nici macar nu l mirosi. Ce dracu,
                nu vezi o baltoaca inainte de calci in ea ?
                Nu vezi ca procurorul ICC e musulman ?
                Atat de orb esti ?
                https://www.reuters.com/world/icc-ruling-body-conduct-investigation-into-alleged-misconduct-by-war-crimes-2024-11-08/

                https://en.wikipedia.org/wiki/Karim_Ahmad_Khan

                3
  9. Îmi și imaginez când vor merge galii Asterix și Obelix în India sa fie instruiți pe Paneer2 sau cum îi spune…
    Expertul hindi din casta înaltă spune: Sir, you must focus(pronunție fuck us) to crt 17 monitor…😊

    6
  10. „Sistemul israelian a fost deja comandat de tari europene precum Danemarca, Olanda, Germania si Spania, in timp ce Norvegia este foarte interesata.”
    Why is PULS „lags far behind” the Himars? But I’m a little off-topic now…

    3
  11. Mulți vad , puțini înțeleg.
    HIMARS nu e MRLS.
    HIMARS e echivalentul pustii cu luneta.
    MRLS e mitraliera.
    Cu luneta poți face o mulțime de victime în timp dar ca da livrezi putere covârșitoare iti trebuie mitraliera.
    Asaltul rusesc inițial nu a fost oprit cu HIMARS. A fost oprit cu baraje masive de rachete care au tocat coloana paralizata la nord de Kiev. Asa au pierdut rusii inițiativa.

    13
    • Ofensiva rusa a fost oprita de logistica si planificarea rusa + ambuscade ucrainiene.

      Artileria si dronele au inceput sa domine dupa ce s-au asezat pe linia frontului din est si sud.

      1
  12. Europenii prefera obuzierele in fata artileriei reactive ghitate fiindcă sunt imune la războiul electronic. Automatizarea asigura o cadență de foc acceptabilă și, pe langă mobilitatea echivalentă au și o modestă protecție în plus prin blindaj. Până acum războiul din UA a confirmat asta. In economia războiului artileria reactivă are un cost destul de mare și nu are decât eficienta punctuală.

    • Obuzierele sunt bune pana la 50-60km, chiar daca sunt unele proiectile mai speciale care bat mai departe nu renteaza costurile unui astfel de proiectil in a fi folosit in cantitati mari e prohibitiv. Peste 60km categoric MRLS trebuie….Sunt de parere ca ar trebui reduse MRLS-urile cu rachete pana la 60km, reduse si multiplicate cele cu lovire peste 150km. In Ucraina Rusii da cu cu bombe cu kit de planare de la 70 km, cum sa se apropie ucrainienii cu MRLS ce trage in intervalul 40-60km sa distruga trupele rusesti ? Altceva e cand dai de la 150-300km de linia de contact si daca ai si o antiaeriana buna te doare la basca !

      1
  13. D-alea coreene nu e bune?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *