Racheta anti-nava norvegiana a spart piata pe nisa ei eliminand destul de brutal orice competitie, desi la inceput nu parea sa fie atat de feroce. Eu unul ridic primul mana si imi recunosc infrangerea, n-am crezut in NSM, nu mi-a placut “micuta” norvegiana din cel putin trei motive:
– incarcatura de lupta mai mica decat rachetele AN clasice (Exocet, RBS 15 sau Harpoon), 120 kg NSM fata de 165 kg Exocet, 220 kg Harpoon sau 200 kg RBS 15;
– sistemul pasiv de detectie a tintei;
– faptul ca norvegienii au aparut cu acesta racheta aproape din senin, desi ei fabricau de ceva timp o racheta AN cu raza scurta – Penguin. Dar nu se puteau lauda cu o experianta prea mare, vanzari la export pentru Penguin au fost putine si nu ca racheta principala ci doar pentru folosirea pe elicoptere, iar ideea de a veni brusc cu o racheta cu raza lunga ghidata pasiv in IIR mi-a parut un pic exagerata, mai ales intr-un timp in care piata occidentala era dominata de rachete cu pedigree. Rachete mari, cu incarcatura de lupta mare, ghidate radar si aflate fiecare dintre ele la cel putin a treia generatie.
Asa ca n-am avut incredere in scandinavi, mergand pe ideea ca NSM este doar o alta Penguin (o racheta AN de nisa), dar se pare ca NSM chiar este o racheta anti-nava de luat in seama, atat timp cat a scos de piata pe absolut toata lumea. Va mai aduceti aminte cand s-a anuntat ultimul contract de export pentru Exocet, RBS 15 Mk III? De Harpoon nu mai intreb, racheta americana fiind si ea o veterana respectabila.
Ei bine, NSM este pe tot ce se construieste nou ca si pe nave deja active. Odata ce americanii au anuntat ca au optat pentru NSM, lucrurile au luat o intorsatura foarte fericita pentru Kongsberg Defence & Aerospace iar comenziile curg…
Avem NSM ca baterii de coasta in Polonia, US Marine Corps, Letonia si in viitor in Romania, avem/sau vom avea NSM pe nave de lupta in Germania, Norvegia, Spania, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Belgia. Interesant este ca toate programele de constructie de nave noi de lupta (clase noi) au in dotare NSM.
Americanii folosesc NSM pe LCS-uri, ambele clase, dar si pe distrugatoarele “Arleigh Burke”, ca inlocuitoare pentru batranele Harpoon, dar si pe viitoarele fregate Constellation-class.
In restul lumii NSM este la fel de bine primita: Australia isi doteaza intreaga flota (actuala si viitoare) cu rachete NSM, Canada va folosi NSM pe viitoarele sale fregate din clasa “River”, Indonezia pe nave de atac rapide, Malaiezia fregatele clasei “Maharaja Lela”.
NSM a “explodat” in piata si pare a nu mai avea niciun fel de concurenta, cu atat mai mult cu cat s-ar putea sa apara si o varianta lansabila din imersiune de la bordul submarinelor – NSM SL.
Dar “raul”- ca spunem asa – vine tot de la americanii imperialisti, astfel “marele satan”, in “terminologia jihadista” a hotarat in nemernicia lui ca racheta anti-nava dedicata pentru F 35A sa fie nimeni alta decat o NSM dusa la cosmeticiana si intitulata – JSM.
Si cum flota de F 35A creste si tot creste si nu da inca semne ca cererea ar fi in scadere, este de bun simt sa presupunem ca o parte din clientii F 35A vor dori sa aiba prin hangare si cateva JSM, sa fie acolo, mai ales cei cu iesire la mare. Iar o data cu mult asteptatul Block 4 la F 35A JSM va fi integrata din standard in panoplia de arme a avionului american si astfel este de asteptat ca si cererea pentru racheta anti-nava norvegiana sa creasca semnificativ.
Daca ne uitam la cate din tarile cumparatoare de F 35A au iesire la oceanul planetar observam ca exceptand Cehia si Elvetia toti ceilalti au o relatie speciala cu marile si oceanele lumii, de unde putem presupune ca cererea pentru JSM ar putea fi una deosebit de robusta, iar viitorul NSM/JSM va fi unul lung si plin de incasari substantiale.
Ce a facut ca “micuta norvegianca” sa bata tot ce-i iese-n cale? Nu sunt in masura sa raspund transant la intrebare, foarte posibil caracteristicile de invizibilitate radar (NSM este mai putin vizibila decat concurenta) si modul pasiv de orientare si angajare al tintei sa fi facut marea diferenta.
Practic, NSM vine pe tinta fara sa emita nimic, zboara foarte jos, greu de observat din timp, greu de combatut, iar faptul ca nu emite nimic in apropierea tintei (nu are la bord radar activ) o face si mai greu angajat.
Astazi doar americanii mai au o racheta anti nava grea – LRASM, dar aici discutam despre o racheta extrem de sofisticata, probabil foarte scumpa si deocamdata folosibila doar de bombardiere. Oricum LRASM si NSM nu sunt deloc in competitie directa, fiind de facto rachete din clase diferite.
Francezii, britanicii si de curand si italienii au si ei in dezvoltare o noua racheta anti-nava/de croaziera – (FC/ASW) – Future Cruise/Anti-Ship Weapons. Acesata viitoare clasa de rachete trebuie sa inlocuiasca atat rachetele de croaziera SCALP/Storm Shadow cat si rachetele anti-nava Exocet si Harpoon.
In prezent variantele de lucru sunt:
- TP 15 – stealth si subsonica, cea mai probabil alegere;
- RJ10 – supersonica si extrem de manevrabila. Exista pe masa si optiunea unei rachete hipersonice.
Doar ca sunt foarte multe necunoscute in program si inca nu s-a hotarat daca racheta anti-nava va avea un senzor pasiv in IIR, precum NSM, sau un radar activ la bord precum Exocet. Iar pana cand francezii si britanicii se hotaresc s-ar putea ca lumea sa aiba depozitele pline de NSM.
Kongsberg, in schimb, nu s-a certat cu nimeni, n-a facut mare taraboi, nu s-a laudat cu racheta ci pur si simplu a dezvoltat-o si a aratat-o lumii, iar lumea pune banii jos si-o cumpara mai repede decat pot scandinavii s-o produca, iar viitorul suna al naibii de bine pentru NSM/JSM chiar si in Romania, unde pe langa bateria de coasta cu trei lansatoare deja contractata, mai avem trei NPR-uri si doua fregate care tot rachete NSM vor avea la bord, iar F 35A carpatine vor zbura, cand le va veni vremea, cu JSM in cala interna (speram).
GeorgeGMT
🙂
Buna dimineata. Nu vreau sa stric
micul dejun dar draga George, ai
omis cel putin doua serii de rachete:
Gabriel 2-5, Sea Serpent, Blue Spear
Si cele chineze C 802 si rusesti Yakhont
https://en.wikipedia.org/wiki/YJ-83
https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_(missile)#Operators
https://en.wikipedia.org/wiki/P-800_Oniks
Si inca o gramada😉
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anti-ship_missiles
Si cine anume le cumpara pe alea?! Eu am amintit de rachete AN care se vindeau bine inainte de NSM.
Care dintre alea ? Dupa scufundarea INS Eilat , fiecare
flota care se rspecta a achizitionat / dezvoltat rachete
AN. Sunt sigur ca in afara de cele mentionate de mine
mai sunt o gramada.
Chiar acum mi a picat un reportaj nou , ce s a gasit in Siria
Bagati la translate
https://www.maariv.co.il/news/military/article-1155702
Numai ca articolul contine o greseala grosolana:
Lungimea rachetei nu poate atinge 39m, posibil 3.9
metri 😃
Bicoz C-802:
„On 14 July 2006, during the 2006 Lebanon War, Hezbollah fired two Chinese-built C-802 missiles with upgraded Iranian radar seekers. The first hit a Cambodian-flagged Egyptian freighter 60 km offshore. The other hit the Israeli Navy’s Sa’ar 5-class corvette INS Hanit, which was patrolling 8.5 nm offshore of Beirut.”
Lovitura saar 5 a aratat cat de efectiva e anvelopa
stealth:
Sistemele de aparare ale vasului au fost oprite; ceva
neobisnuit. Racheta C 802 a lovit macaraua RIBului
si a facut pagube pe puntea helipad. 4 persoane din
echipaj au murit dar vasul in intregime a parasit locul
cu propriile forte de propulsie spre Ashdod.
1. Intamplarea asta arata eficienta stealthului.
2. Fereasca D zeu sa se intample asa ceva unei
actuale fregate romanesti ca nava si cu echipajul
impreuna dau ortu popii. Fregata in cazul asta o ia
in plin.
„Sistemele de aparare ale vasului au fost oprite”, serios?! Echipajul era retradat mintal, capitanul avea opt clase la seral sau care este explicatia?
Daca „stealthul era eficient n-o lovea racheta.
Căpitanul vorbea acasa în România 😉
Vasul isarelian a zis piua, dar raii aia din Liban au stricat jocul. Nu se face asa ceva, cand s-a strigat piua
Multi factori sunt legati de operarea unui vas dar
si mai multi cand e vorba de un vas in ape inamice
dar cand echipajul e in situatie de seninitate.
Fara sa anunte capitanul 2 ofiteri, comandanti de
departamente au decis niste reparatii care necesitau
permis.
1. Sistemul de bruiaj
2. CIWS Phalanx
Rezultatul e vazut….
In marina israeliana se intampla astfel de lucruri? Intr-o zona de conflict? Pai atunci ar trebui sa-i dati pe toti afara.
Sincer, nu cred asa ceva.
Cand un comandant depinde de oameni
el nu are control deplin de gandurile care trec
prin capul lor.
In cazul deminorului comandantul a avut control
deplin fc numai comandantul manevreaza vasul.
In acel scris ca avea pe punte o barca cu personal
EOD care trebuia debarcata la distanta de vas
si care personalul EOD trebuia sa se apropie si sa
lipeasca o incarcatura explozibila pe mina.
Ce a avut nevoie sa se apropie de mina ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_mine
Aaa, pe nava israeliana comandatul depinde de oamenii sai, pe nava romaneasca nu depinde, el ordona, el carmeste, tot el da la vasle. Da comandantul navei israeliene unde era el? Nu era in centrul de comanda al navei cu ochii pe ecrane? Alea nu-i aratau ca sistemul defensiv nu este operational?
Pai daca pe nava israeliana comandatul habarnuavea ca doi ofiteri de-ai sai, de capul lor si in teritoriul inamic, au oprit sistemele defensive al navei, atunci inseamna ca trebuiau toti dati afara si bagati in puscarie.
In marina militara exista ceva ce-i zice disciplina si inca odata nu cred o iota vis-svis de faptul ca nu-i functionau sistemele corvetei israeliene. Ii functionau dar racheta tot a trecut.
Manelele de control ale manevrei se gasesc pe
puntea de comanda sub ochii capitanului in
contrar cu operarea CIWS si sistemul de bruiaj
care se gasesc in Camera de Informatie de Lupta.
Asa era deunazi cand am coborat…..
Mai nene hai sa fim oameni seriosi, capitanul comanda nava si cand doarme, ca sa fiu mai plastic, lasa birocratia functionarii unei nave de lupta ca o stiu si eu, nu cred insa o iota din afirmatiile cum cum ca niscai ofiteri israelieni, fara stirea comandatului, in ape inamice, in conditii de razboi s-au apucat sa opreasca sistemele de protectie ale navei.
Si nici nu aveau cum s-o faca fara ca comandatul sa nu afle instantaneu acest lucru.
Daca acest lucru este real atunci intreaga conducere a marinei israeliene ar trebui data pe usa afara, insemnand ca ofiterii sunt niste idioti, nedisciplinati, lipsiti de minte.
Ori in realitate nu par a fi deloc asa.
Si atunci care din doua: defectiune tehnica (ghinion) sau racheta respectiva a trecut pur si simplu si au avut mare noroc ca a lovit macaraua si nu corpul sau suprastructura navei?!
Lucrurile s au intamplat, iti aduc aminte in 2006
si de atunci a curs multa apa pe raul Iordan 🙂
Adevarat, avem armata nedisciplinata
dar nu avem alta. Ca sa incerci sa intelegi
nici parade nu organizam, ultima s a facut
in 1968 🙂 Ei …..
Chiar nu seamana armatele dar tine minte
cum ai admirat acum vre un an cand 400000
au sarit la lupta si acum avem un nou
Orient Mijlociu 🙂
@George
Citeste linkul pdf pus de mine cu atentie si ai sa intelegi si
tu ce s a intamplat. Dupa atatia ani nu am ce sa ascund
de tine si de nimeni.
Ba lovea si inca cum, precum am spus
Macaraua nu era stealth
https://www.admiraltytrilogy.com/cic/HarpoonAnalysis/Hanit_Analysis.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/INS_Hanit
Tampenii exista in fiecare organizatie, chiar
sa fie militara. Cum explici un vas deminor
care se urca pe o mina plutitoare in vedere
si care a fost trimis s o neutralizeze ?
https://hotnews.ro/un-dragor-maritim-a-lovit-o-mina-marina-pe-care-trebuia-sa-o-neutralizeze-nava-a-suferit-avarii-usoare-108868
Marea era montata, dar macar in acest caz nu s-a spus ca s-a defectat nus ce sistem. Aia a fost, s-a intamplat.
Marea e aproape totdeauna influentata
de vant care ridica valuri. Un marinar
stie bine aceasta materie.
Totusi eu nu zic ca capitanul e prost,
a fost prea sigur de putinta lui sa manevreze
si rezultatul a fost rau si putea sa fie si tragic.
Eu nu cred ca a mai avut o comanda de vas.
EW interferes with helicopters actions, the those responsible were dismissed.
The helicopter wasn t aboard at that mission.
The soldiers killed at that time were IDF Intelligece
Service 8200, sleeping inside the helicopter hangar which
was affected by the blast.
https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_8200
Ar mai trebui adaugat un avantaj:
Biblioteca de tinte care-ti permite sa o tragi spre o aglomerare de nave iar ea sa recunoasca si sa distruga o anumita tinta.
Nu s-a confirmat daca „stie” sa loveasca o tinta intr-o anumita zona, in functie de tipul navei dar nu m-ar mira sa poata sa faca asta.
Sau softul de programare sa-i dea o ierarhie a prioritatilor, cand recunoaste tintele.
Nu i asa de greu, este anticipat:
Radarele inamicului transmit pe frecvente diferite de acelea civile. In afara de asta marirea distantei rechetelor doreste intermediarul unei drone sau helicopter sau racheta atacanta transmite in spate tv,
cu dependinta de felul de racheta.
Cu toate astea jocul modern cu vase stealth, complica putin atingerea probabilei tinte.
Pai si mamba de ce sta la karadeniz sa mai faca si unii biblioteci
e si bruiaj, optoelectronic, radar sau a frecventelor de comunicatii
Oare când primim și noi bateriile de coasta? Ca parca se apucaseră acum vreun an sa surubareasca la ele. Și n-am comandat ca polonezii o groaza de sisteme, doar cât sa avem ce pune la parada de 1 Decembrie…
Si Spike LR pot da un relativ raspuns intre timp.
Aveti din alea….
Mai aproape Spike ER as zice, desi pe domeniul asta ar fi mai degraba NLOS, usor de integrat pe SOCAT si Pumele Naval din moment ce ER este deja.
https://www.rumaniamilitary.ro/spike-nlos-bate-la-52km
https://www.rumaniamilitary.ro/rafael-firefly-un-nou-membru-al-familiei-spike
https://www.rumaniamilitary.ro/spike-pentru-marina-greaca
https://www.rumaniamilitary.ro/spike-nlos-lansat-de-pe-tomcar-buggy
https://www.rumaniamilitary.ro/noul-pachet-spike-pentru-aeronave
Si ar fi si MArte ER daca tot punem ceva echivalent pe H215M NAval
Pai cu Spike poti lovi o nava direct in magazia de munitii/
carusela unui e.g Otomelara 76 fara probleme de la distanta mare, asa i de precis. Asa ca cu mici adaptari aveti
o solutie temporara
Cate otomelara 76 au rusii? Intreb, nu dau cu parul 😉
Sau vezi in viitor cu RO condusa de CG si baietii militarizati care-si iau Tara inapoi?
E.g ––-> google 😋
Google nu prevede viitorul inca…Daca ar face asta, as sti macar sa vand tot si sa ma car, inainte de a inchide astia granitele si pus frontieristii cu glontt pe teava cu spatele spre exterior si fata spre propria populatie 😉
Vise umede!
Nunca / jamás „paranormalul” va fi presedintele Romaniei….
Chestia cu încărcătura de luptă mai mare sau mai mica cred că se pune la nave de la 3000-4000 de tone în sus și clar nu are importanță în marea Neagră unde ruși nu au vase mai mari
Mare importanta nu prea are daca lovesti cu cateva
rachete. La tragere se folosesc chiar de la inceput doua. Luand in socoteala ca pe ultima faza majoritatea lor merg pe la 4 metri deasupra apei cu dependinta de marimea valurilor, lovitura se petrece
aproape de linia de plutire si cu asta acopera necesitatea unei incarcaturi mai mare de material explozibil.
big idiot ME! desi toate cele scrise in articol se stiu de ceva vreme, n-am tradus asta si in investitii bursiere si asa am ratat un „mic 275%” intr-un an pe Kongsberg!
Intrebarea este: oare lucrurile vor continua la fel dat fiind ca grosul productiei si mai ales grosul cascavalului nu s-a contabilizat inca…
Un subiect aproape neatins aici sunt contramasurile
printre care cele mai raspandite sunt aruncatoarele
de pleava de foite de aluminum, dar poate acestea doresc un articol aparte. 😉
se vede ca esti nou pe aici 🙂
https://www.rumaniamilitary.ro/nsm-to-be-or-not-to-be
https://www.rumaniamilitary.ro/solutii-de-bruiaj-si-camuflaj-ir
mai vine o stire saptamana viitoare
vorba aia,mică dar sprintenă😊
Corect, dimensiunea nu contează, mi s-a spus de atâtea ori😊
Asta i scuza unuia care chiar are mica.😂😂😂
Am onoarea sa va salut domnule viceamiral!🫡
It’s not the size of the boat it’s the motion in the ocean
There s no ocean at the Black Sea, only Noah s Ark.
in Ararat mountains😋
some say…
N-am putea sa ne dam si noi bine pe langa ei sa fabricam si noi aici ceva pt NSM.
Nu cred ca are rost, cu diferenta de alte munitii, rachete de tipul NSM si fratii lui nu doresc multe bucati pt apararea romaniei. E.g, 100 v a fi un numar exagerat. Nu ai in MN 100 de vase rusesti si nici 50.
Au și apucături de croazieră
Si, nu pot fara ceva istorie
Primii care au dezvoltat rachete anti vase erau rusii
cu Stix dupa care urmau israelienii cu Gabriel, norvegienii cu Penguin si francezii cu Exocet.
Intradevar si ca raspuns lui @George , Stix avea
incarcatura mare de explozibil, 500kg app. dar
necesitatea de a inmagazina pe bordul unei nave
mici (Saar 3 de exemplu 200 de tone) mai multe
rachete, au fortat producatorii sa micsoreze incarcatura. Vasele Komar de exemplu carau numai 2
Stix fata de Saar 3 , 8 bucati de Gabriel .
https://en.wikipedia.org/wiki/Komar-class_missile_boat
https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%27ar_3-class_missile_boat
NSM, s-ar putea configura sa fie lansata si de elicoptere si avioane ?
Daca citeai
https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_Strike_Missile
Vedeai…..🙂
Puteti sa vedeti aici ce a patit HMS Sheffield la Falkland cu rachete Exocet trase din avioane Super Etendard, aceste rachete cu asazis putin explozibil
https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Sheffield_(D80)
De la bun inceput am crezut in racheta asta chiar impotriva multor voci de pe blogul asta. Dar din cate retin noi am batut palma prin 2020. Ceva livrari trebuiau sa inceapa, dar citesc ca le vom primi abia prin 2028. Apai… oricat de minunata o fi ea daca se livreaza in 8 ani trec dreaq doua razboie mondiale intre timp.
Ala care a garantat contractul iti umple niste galaxy in 24 de ore de scufunzi 3 flote rusesti la karadeniz ,spre deosebire de altii care iti fac transfer de tehnologie
Zau ca nu inteleg ce vrei sa spui
Degeaba le-ar pune pe UPS daca n-are cine sa le opereze – nu instruieste nimeni personalul pentru ce-o fi peste atatia ani. Daca ardea le livrau mai repede.
Deocamdata sunt ATACMS-urile suficiente probabil iar la Kogalniceanu daca e isi aduc singuri jucarii in plus, cum au facut cand incepusera sa dea ture Orlanurile.
Nu trebuie de omis racheta Neptun Ukraineana care
a facut ravagii in flota rusa din MN de la inceputul razboiului de 3 ani.
https://en.wikipedia.org/wiki/R-360_Neptune
Neptun ar putea fi ceva interesant si pentru noi, si ca si participare industriala acum ca ucrainenii vor sa plaseze ceva producite la noi… insa sper sa nu fie de fapt o strutocamila, pentru „lovituri de imagine”.
Ucrainienii oameni seriosi, noi oameni seriosi…sa vezi ce vile se ridica din programul asta.
si aia… e inclus in program 🙂
ideea e daca au nevoie de productie de asa ceva si nu o mai pot face la ei.
Uite ce am gasit
https://turdef.com/article/romania-to-produce-r-360-neptune-anti-ship-missiles
aia e ideea 🙂
Nu am gasit in nici un articol de pe site calendarul de livrare. Am gasit 2024 sau chiar 2028 pe alte site-uri. Pana la urma se stie cand primim bateriile?
daca e 2028, 8 ani mi se pare enorm pt un contract de complexitate medie, cel mult.
Konigsberg are contracte garla acum, nu face nimic sa creasca cadenta de livrare? In caz de razboi ce fac, punem totul pe hold pana mai primim rachete?
@Dinu
Ați căutat, careva, data când a fost semnat contractul, și s-au antamat banii?
Că a tot plâns lumea p-acilea, din cauza asta.
Părerea mea, hâc…
Nu am gasit decat ceva articole cu date contradictorii. am vazut ca americanos au dat abia anul trecut unde verde, ceea ce poate insemna ca noi am taraganat timp de 2-3 ani.
timpul alocat ot asa ceva e insuficient, asa ca apreciez orice informatie. multumesc
Contrsctul a fost anuntat dupa demisia lui dancu, parca in aceiasi luna cu norvegienele f16
In 2026 vin…
Pentru ca modernizarea NPR și fregate, trece de 2026
https://www.defenseromania.ro/sua-au-inceput-productia-bateriilor-de-coasta-cumparate-de-romania-productia-rachetelor-anti-nava-se-va-face-in-mai-multe-state_620414.html
Potrivit comunicatului oficial al Washingtonului, se estimează că lucrările vor fi finalizate în septembrie 2028.
Știrea a fost publicată în 7 ianuarie 2023
2028 !!!!!!!! Sa tot ai astfel de contracte. Termen de îndeplinire a contractului gen cincinal comunist. Si ne mai miram cum dracu sa ții pasul cu ritmul drăcesc de înarmare al mujicilor, chiar daca produsele lor sunt departe de ale imperialiștilor. Dar ale mujicilor sunt MULTE si produse REPEDE, doua calități in sine, care pot înclina (așa cum au făcut si in trecut), soarta războaielor.
Nippon manju!
200-400km
https://theaviationist.com/2024/12/12/japan-type-12-anti-ship-missile-live-fire/
https://armyrecognition.com/news/navy-news/2024/japan-reveals-upgraded-type-12-surface-to-ship-missile-with-extended-range-and-stealth-design
Asta i cu toata noua perceptie, nu vorbesc de
stealth, vorbesc de distanta. Intrebarea e care
ramane diferenta intre type 12 si o racheta de
croaziera ?
Astea anti nava manevreaza pe final ca sa evite interceptia
Nu
Stealth acceptabil dar altceva pna acum nu.
The NSM is distinguished by its airframe design and a high thrust-to-weight ratio, granting it superior manoeuvrability. It operates passively and has demonstrated exceptional sea-skimming capabilities and advanced terminal manoeuvres to elude enemy air defences.
https://ukdefencejournal.org.uk/the-naval-strike-missile-the-royal-navys-new-weapon/
Sea skimming face Gabriel 2 de 50 de ani.
Nimic nou🙂
Si inca ceva Gabriel II a fost „radar beam rider
target reflected”with joystick control at any phase
of flight ,asa ca puteai sa te joci cu el manual in zbor
din statia de vizare sau din centrul de informatie situat
pe vas..Este asa de mic ca nu prea poti sa l atingi cu foc
de CIWS.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_(missile)#
Uite l
https://en.wikipedia.org/wiki/Type_12_surface-to-ship_missile
Incarcatura exploziva mica nu ar trebuisa fie o problema, mai ales cand vor scoate varianta cu incarcatura termobarica.
Odata patrunsa racheta in corpul navei si declansata explozia, are un efect de 6 ori mai mare decat echivalentul in explozibil clasic.
Cu ceva marja de eroare, echivalent 750 kg incarcatura clasica.
Bine discutia e cam teoretica, deja in Marea Neagra nu mai ai nave care sa necesite incarcaturi asa mari.
Când mai scrii un „atelier”?
Cand o sa pretindem ca ne uitam dupa corvete… daca se duce dracu projektu ioropean PESCO/EPC/MMPC.
proiect cine?!vorba aia…
Poate contractul se deruleaza pe mai multi ani, gen in 2025 vine sistemul plus ceva rachete, si in anii urmatori ne mai vin rachete. Ar avea sens sa etapizeze livrarea rachetelor pt ca, costa.
mie unul imi place mult si jucaria asta:
https://www.mbda-systems.com/product/teseo-mk2-e/
nu-i asa stealth ca NSM dar are ghidaj dual, data link pt corectii, si… „Salvo capability with simultaneous time on target (STOT)”
mi se pare o alternativa europeana foarte buna, vine si cea de croaziera franceza, ar mai merge investit si in ceva hipersonic
Eu intreb doar atat? Care e stadiul contractului pt rachetele astea si cand vor fi livrate? Ca mi au crescut urechide atata asteptare, care urechi, erau oricum mari…
Uite l
https://en.wikipedia.org/wiki/Type_12_surface-to-ship_missile
* 13dec Rm , 20 dec rusii …tin apropape :-)))
https://en.topwar.ru/255868-krylataja-raketa-rcm-ot-kompanii-mbda-na-zemle-na-vode-i-v-vozduhe.html