Eh na ca se intampla si la case mai mari si cu traditie… sau cu „savoir-faire” 🙂
Dar mai intai defilarea, filmare „The Straits Times”:
2 motocicilisti s-au intalnit … si au cazut de comun acord:
Patrouille de France a incurcat niste culori, o singura dunga, mai precis:
In fine, printre invitati, Belgia si Singapore…
Pacat de centenarul sarbatorit, organizatorii s-ar fi putut gandi sa-i invite pe aliatii de acum o suta de ani, aia de i-au ajutat sa opreasca linia frontului inainte de Paris si mai tarziu alte ofensive germane!
„Pacat de centenarul sarbatorit, organizatorii s-ar fi putut gandi sa-i invite pe aliatii de acum o suta de ani, aia de i-au ajutat sa opreasca linia frontului inainte de Paris si mai tarziu alte ofensive germane!”….pai, pe cine sa invite? Pe „les putains d’americains” care i-au scos de doua ori dintr-un rahat cat casa? Pe brtanici, care au murit cu sutele de mii pe pamantul Frantei in primul si-n al doilea? Sau pe romani, pe care Ferdinand Foch nu vroia sa-i salute la defilarea de la Paris din 1919 (celebra admonestare a lui Berthelot adresata acestuia; „Foch, saluez! C’est la famille!” – Foch, saluta! Sunt de-ai nostri!). Neinvitarea romanilor (sau a bulgarilor, de pilda) e lipsa de respect si fata de proprii lor ofiteri si subofiteri din Corpul Expeditionar care au cazut in lupta pe pamant romanesc sau in Balcani. De, asa se uita istoria…
A bulgarilor?! In WW1 bulgarii au luptat de partea Puterilor Centrale, Austria, Germania etc…
O fi vrut sa zica a sarbilor si grecilor…
Nah,,,ma gandeam la ce-a patit Maurice Sarrail cu bulgarii si-am scris de bulgari…in puii mei…
au dat-o cumva la intors cu avionul ala cu rosu spunand ca rosul ala simbolizeaza sangele varsat, etc, etc.
Mirceas poate ne-ar putea povesti daca a fost o chestie programata sau o simpla eroare.
O fi daltonist mecanicu’ care a facut plinul cu maglavais.?
or fi incurcat containerele fumigene bleu-rouge… mov, poate n-aveau pastila de culoare 🙂
Se pare cà Alphajet-ul cu culoarea buclucasà era un avion « spare », înlocuind pe cel prevàzut initial. A fost o eroare nu la montajul fumigenului ci la …plasarea avionului.
nu stiu, putea sa-i ceara de la coordonare sa se deplaseze pe celalalt flanc… Daca te uiti la numarul de dare de fum, ar fi trebuit sa fie cate 3, ori la albastru sunt doar doua. Deci mai degraba au urcat fumigena gresita pe a treia tresa de albastru. Cam mult rosu pentru o tara al carei steag initial nu il avea.
La valoarea lor au doar o duza si o canistra de ulei colorat? Un kit nu este chiar atat de scump:
http://novaspecialties.com/aerobatic-smoke/
Daca-l mutau pe celalalt flanc iesea o chestie asimetrica 234 si arata si mai rau. In plus ar fi inceput conspirationistii cu interpretarile…
msi degraba cred ca s-a complicat putin vreun minoritar pe acolo si nu le-a iesit rainbow flag.
Doar este la moda sa fii minoritar! Chiar ai mai multe drepturi decat marjoritatea! 😛
Daca era de la minoritari ar fi zburat invers decat colegii lui… ?✈️ ?
Un comentariu pe „Dispropaganda” (ceea ce inseamna ca nu bag mana in foc pentru seriozitate…dar ar fi logic sa fie):
„Jérôme Ferquel – The new red stripe is the blood of our soldiers in Africa”
Pe de alta parte, oficial, chiar a fost greseala:
https://www.facebook.com/armeedelair/photos/a.771865086191124.1073741895.176770602367245/1978301255547495/?type=3&theater
Salut. Cand vor fi francezi recunoscatori celor care i-au scos din rahat sa-mi spuneti si mie, norocul lor ca dupa al 2-lea razboi mondial americani i-au bagat in tabara invingatorilor, pe cand sovietici pe noi cu toate sacrificiile facute dupa 23 august ne au bagat in tabara invinsilor si ne au tratat ca atare.
Mirceas asta apare doar cand trebuie sa zica ceva impotriva americanilor.
altfel se da dupa cires…ba e fratzuz ba roman dupa cum pica bine…
nu-i plac intrebarile incomode
@adyr
Domnule, vezi-ti de treaba ta si slàbeste-mà. Eu nu mà leg de nimeni pe forum.
Nu « m-am dat » niciodatà francez. Si comentez ce pohtesc atunci când pohtesc…
MirceaS,
Faptul că nu ti-au fost atribuite expresii de genul troll, ruble, tolerat ar trebui sa te bucure , așa că daca nenica de mai sus ti-a spus că ,,te dai” franțuz io as lua-o doar că pe un compliment așa că nu te necăji.
Problema in Ro e că dacă ferească Dumnezeu ai vreo părere diferita de cea a ,,formatorilor” de opinie e bai!..
Am promis că voi incerca sa postez doar atunci când parererea la cat mai mulți chiar contează, dar nu m-am putut abține, urăsc la culme admonestările de acest gen!
Mai mult că sigur postarea nu va apărea, știu ca-s non grata pe aici….totuși ar fi bine ca doar comentariile civilizate ar trebui să apară pe aici, zic și eu…
Ai noroc ca mi-e lene, din principiu arunc la gunoi comentariile sclifositilor care baga un victimizator „stiu ca nu-mi va fi aparea postarea”…
Te avertizez totusi, la urmatoarea miorlaiala de genul asta te duci…
Aiurea… Doar o parte din Franta a capitulat.. Cealalta a luptat in continuarea.. La final ei au luptat de la inceput la sfarsit de partea invingatoare. Plus lupta de partizani.
Romania nu a fost asa…
Nici-o parte a Frantei nu a capitulat. În iunie 1940 a fost semnatà o conventie de ARMISTITIU, care punea sfârsit ostiltàtilor declansate de declaratia de ràzboi a Frantei împotriva Germaniei.
Si în 1918 a fost un ARMISTITIU.
În schimb la 7 mai 1945, Germania a CAPITULAT la Reims, în fata comandamentului aliat, sub semnàtua maresalului Jodl, împuternicit de amiralul Dönitz, noul sef al reich-ului.
Ceea ce nu i-a convenit lui De Gaulle, fiindcà francezii erau doar « martori » si nici lui Stalin fiindcà s-a întâmplat pe frontul de vest.
De unde o nouà CAPITULARE semnatà la Berlin la 8 mai 1945 (9 mai pentru sovietici, din cauza decalajului orar).
Cuvintele au sensurile lor si consecintele politice si militare sunt diferite.
Au trecut nemtii prin voi ca prin unt de cate ori au vrut. Mare armata, ce sa zic. In afara de legiune si cateva unitati fos, va pricepeti doar sa va luptati cu triburi prin africa
@Vlad
„Au trecut nemtii prin voi…”
Cu cine te lupti ? Care „voi” ?
Cât depre armata francezà care se pricepe „doar” sà lupte cu triburi africane…
No comment, stii tu mai bine, cà doar ti-a spus cineva priceput…
Esti comic, tu esti genul ala care acum da mesaje ca „am castigat cupa” . *editat
Vorbesti prostii. Nu numai cà nu sunt microbist dar putin îmi pasà de niste negri care aleargà dupà o minge.
Denial, c’est pas grave
Si ce sa intimplat in noiembrie 1942 in Franta cum se caracterizeaza? Operatia Anton?
@Alex
Nu cunosc « operatia Anton ».
În noiembrie 1942, aliatii anglo-saxoni au debarcat în Africa de Nord, desi SUA avea relatii diplomatice cu guvernul de la Vichy. Operatia Torch.
Spre surpriza lor, pe alocuri, trupele franceze au rezistat, cu toatà interventia anti-vichystilor francezi, mai ales în Maroc si la Oran. Pânà la urmà amiralul Darlan a ordonat un « cessez-le-feu » pe teritoriul Algeriei si Marocului si s-a aliat americanilor.
Deci, ca sà ràspund întrebàrii tale, a fost un « cessez-le-feu » (oprirea focului), semnat cu generalul Clark. La câteva zile, Darlan a semnat cu americanii un « acord de cooperare politicà si militarà », nici armistitiu, nici capitulare.
Imediat dupà debarcare, a urmat operatia Attila (ocuparea de càtre armata germanà a « zonei libere » a Frantei).
Operatia Anton = ocuparea Frantei Vichy de catre Germania, practic fara tragerea unui singur foc.
Da, aplicarea planului Attila, cu modificàri.
O plimbare fàrà probleme pentru germani si italieni. A dus la sabordarea flotei franceze din rada Toulon-ului.
Nu a mai fost nici armistitiu nici capitulare, poti sà-i spui cum vrei fiindcà nu a fost formalizat prin nici un act. A fost o invazie fàrà rezistentà (trupele franceze din fata Toulonului sau retras fàrà luptà) prin încàlcarea termenilor armistitiului din 1940 (cu toate cà germanii au pretextat cà faptul cà nu s-a opus suficientà rezistentà debarcàrii anglo-americane în Africa de Nord, ar fi o încàlcare).
Nici nu mai era vorba de capitulare. Armata franceza ca Guvernului Vichy a fost desfiintata si trimisa acasa. Scrupulozitate legala nu prea mai exista in vocabularul german la vreamea respectiva.
În tabăra aliaților anglo-saxoni erau și francezi liberi. Și așa au ajuns francezii să se bată între ei. Dureros și rușinos.
Armistitiu: „Suspendare temporară a acțiunilor militare în urma unui acord între părțile beligerante.” (cf. DEX). Despre ce parti beligerante vorbim cand „La Troisième République” a fost desfintata impreuna cu armata regulata iar Franta a fost ocupata militar de nemti (partial 1940-42 si total dupa 1942)? Daca francezii vor sa-si menajeze orgoliul si-i spun „armistitice” e treaba lor dar realitatea e ca Franta a fost infranta si ocupata de nemti. „France combattante” si „La Résistance” nu erau parti beligerante. Parisul a avut guvernator un general neamt, Dietrich von Choltitz, deci despre ce armistitiu vorbim? Sau poate este cazul sa vorbim despre miturile legate de „La Résistance” si Charles de Gaulle?
http://www.nybooks.com/articles/2016/02/25/truth-about-french-resistance/
https://www.thedailybeast.com/the-real-story-of-the-french-resistance
@bumbebee
Toti istoricii, inclusiv ne-francezi, vorbesc de armistitiu, nu de capitulare. I se spune chiar « al doilea armistitiu de la Compiègne » (primul fiind cu Germania înfrântà). A fost chiar o luptà politicà în Franta între partizanii capitulàrii (responsabilitate militarà) si cei ai armistitiului (responsbilitate politicà). De altfel au fost douà armistitii, cel cu germanii si cel cu italienii. Dacà nu vreti sà distingeti diferenta între armistitiu si capitulare, treaba voastrà.
Cât despre « a fost desfintata impreuna cu armata regulata iar Franta a fost ocupata militar de nemti (partial 1940-42 si total dupa 1942) », e o afirmatie falsà.
Franta pàstra controlul asupra « zonei libere » (aproape jumàtate din Franta) si a imperiului, pàstra încà o armatà de 100.000 de militari, pàstra flota. În timpul negocierilor acordului de armistitiu, delegatia francezà avea instructiuni precise asupra unor puncte unde nu se ceda si unde nu s-a cedat.
@MirceaS
Istoricii ne francezi folosesc un amestec de „armistitiu” si „capitulare”, probabil pentru a cruta sentimentele francezilor. Nu vreau sa deschid o disputa bazata pe referinte si nici pe definitii de dictionar. Parerea mea personala este ca armistitiul de la Compiègne (Hitler a ales intentionat localitatea) a fost in practica o capitulare a republicii Franceze minus coloniile care au avut un comportament cam dubios. Fiind o parere personala nu avem de ce sa polemizam pe tema asta mai ales ca nu am intentia sa schimb parerea altora.
Troisième République: 1879-1940; asta o gasesti oriunde, chiar si in manualele frantuzesti de istorie. In urma Bataliei Frantei din 1940 nemtii au capturat 1,8 milioane de militari francezi, 10% din populatia masculina a Frantei. Cifra e recunoscuta si de francezi. Referitor la ocuparea Frantei de catre nemti si italieni vezi hartile din link:
https://en.wikipedia.org/wiki/German_military_administration_in_occupied_France_during_World_War_II#/media/File:FranceOccupee.jpg
Deci ce anume e fals in ceea ce am afirmat?
Fata de patria mama coloniile au avut alta soarta si din pacate armata ramasa in colonii a avut un comportament neunitar si ciudat, eufemistic spus. Amiralul Darlan a fost capturat in timpul operatiunii Torch si a schimbat taberele pentru a doua oara in nici 2 ani. Drept raspuns Hitler a declansat operatiunea Anton si a ocupat Franta complet, operatiunea terminandu-se cu sabordarea flotei franceze aflate la Toulon. Dupa nici o luna Darlan este asasinat.
Chiar si Wiki in franceza te contrazice
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Régime_de_Vichy#/media/Fichier%3AFranceOccupee.jpg
Pe cine contrazice ? Imaginea din link aratà cà la armistitiu jumàtate din Franta era „zonà liberà”, fàrà trupe germane de ocupatie.
De altfel si în zona „ocupatà”, administratia francezà a ràmas în functiune.
@MirceaS
Fac si eu ca rabinul, ai si tu dreptate. Daca ne referim strict la situatia legalizata prin actul de la Compiègne da, vorbim de armistitiu, chiar daca armata din republica a produs 80% POW si a treia republica a fost inlocuita cu regimul marioneta Vichy.
In practica insa, mai ales din 1942, armistitiul s-a transformat in capitulare daca nu socotim coloniile. POW la cartofi , restul militarilor pro Vichy trimisi acasa iar guvernul subordonat complet Germaniei.
Merci !
F interesanta armata „internationala” a Frantei (+15% femei si cca10% culoare). F ciudat, nici un burtos; chiar daca au ales la capitani sau maiori, coloneii si generalii erau uscati chiar cei cu 4 si 5(cinci) stele !!!
Momentul motociclisti rezolvat f frumos, fara panica. Gresala pura a fost cu fumul color al avioanelor. Si pavajul a fost cel de zi de zi. Totusi calificativul lui Macron a fost „Magnifique”
O mare armata si o f mare diversitate de echipament, greu de sustinut.
De Centenar poate facem noi o parade si-i invitam.
Oare cate blocuri si mall-uri ar inghesui arhitectii si guvernantii nostrii in cele 8-9 ha din Place de la Concorde ?
Armata internationala? Pai sa ne uitam cum arata nationala de fotbal a Frantei, ca tot joaca acum.
Frumoasa defilare / parada sau cum i-o mai spune.
Iar eroarea cu fumul colorat poate n-o fi o simpla eroare. Adica francezii pe care-i stiam eu nu mai sunt acei Duran – Dupont ?. S-a vazut si in nationala (?!?) lor de fotbal. Acum sunt niste unii mai porumbaci ?.
Diversitate culturala dom’le!
Tocmai in asta rezida puterea culturii franceze, si aciuatii de aiurea sunt rapid asimilati in ea 🙂
Salut. Se întâmplă și la alții dar cum am mai spus pe aici, sa ne vedem de ale noastre și să punem din nou problema schimbării zilei naționale din decembrie în alta luna mai primăvăratică așa.
MTX. Asa cum a fost pana la venirea jegosilor de comunisti adica 10 mai.
Apropo de fumigene, cat …Doamne iarta-ma…poate costa un generator de fum colorat pentru un avion ? E asa de scump/complicat/rusinos/etc…de pus pe trei IAR-uri 99 care sa intinda pe cer un tricolor adevarat la mitinguri/evenimente locale/zi nationala /etc…? Tricolorul facut de Iacari e anemic si aproape invizibil ! E atat de greu pentru voi,decidenti politici si militari ? Sau nu va da voie…Daca e asa ,atunci …valea….!
Poate a lipsit calugarita din seria cu jandarmii conducand un Citroen 2CV. . Pentru o armata cu mari pretentii, asfel de erori la o mare parada sunt cel putin jenante . Pare dintr-un film cu Louis de Funes.
Sunt convins ca băieții aia 2 de pe motociclete sunt deja la circulație în intersecțiile unor orașe din Franța unde ploua mult. La fel și ăla care a greșit fumul.
Lasa, ca la noi au incurcat cocardele pe Spartane… semnalare facuta de istoricul aeronautic Dan Antoniu.
Mi se pare mie sau au o gramada de unitati de „lautari” ? 😀
Armata francezà are în jur de 20 de formatii muzicale militare permanente.
Daca n-au defilat si „unitati”de vivandiere tot degeaba.
Credeam ca francezii tin la traditie. ? Uite ca m-am inselat.
Astia 2 cu motocicletele…eu zic sa-i iertam…sint BMW-uri. alea nu-s pt frantuji.
PS. Ieri la Air Tattoo nema MiG21-Lancer, nema Spartan..in schimb macaronarii au avut culorile care trebuie..
Referitor la Air Tattoo…Rafale da clasa tuturor. Cel putin la mersul piticului..superb avion. Alaturi de Northrop B2 pe linga care F15 sint niste muste.
Ce aveti dom’le cu francezii? Mie imi plac. Nu mai sunt ei ce au fost, dar nici cum sunt batjocoriti acum. Cat despre 1940 haideti sa o lasam cum a cazut. Daca UK nu era insula…Dunkirk, nu a fost un film despre francezi, nu?
Napoleon, a fost temut in Europa, exact ca Hitler, mai tarziu.
Nu Jean Passepartout, i-a dat celebra replica lui Phileas Fogg?
„Un alt palavragiu de francez, pe nume Napoleon Bonaparte, a facut sa amuteasca intr-o vreme, gurile multor englezi”.
Amuzant cum aliatii colonistilor in lupta pt independenta, au fost hulitii francezi, impotriva cui, a englezilor.
Mai punem la socoteala si Louissiana Franceza?
https://www.neatorama.com/images/posts/81/73/73081/1403297467-1.jpg
Aia in roz sunt „colonistii americani”.
Cam au semanat cu astia:
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-7e324d8fc07a961ce6b25a076d8ec88f-c
Radem si noi de altii cand avem ocazia ca de obicei rad altii de noi…?
Memories:
https://youtu.be/9PKM_Qdpn1s
https://www.rumaniamilitary.ro/f-16-versus-gripen
Pe vremuri comentariile erau mai puțin ,,contondente” iar în cazul în care aveai opinii diferite erai ,,contrat” cu argumente ,, beton”, azi comentariile i-ti sunt cenzurate daca ai tupeul sa iei apărarea cuiva chiar și într-un mod cât se poate de civilizat.
Apropos , interesante argumentele pro și contra F16 vs Gripen din 2011 ……de comentarii nici nu mai fac referire.
Erau alti oameni atunci pe site, Serghey! Discutiile se purtau la un nivel mai ridicat, mai profesionist. Aveai cu cine sa discuti. Din pacate, cei care stiau cu ce se maninca subiectele au cam „emigrat” din cauza invaziei de habarnisti cu pretentii de meseriasi.
Parerea mea, hic…
Nu ca vreau sa stric corul bocitoarelor… dar de bine de rau Franta cu toate greselile ei si atitudinea recenta, cel putin „vis-a-vis” de Romania a bagat mana in foc pentru noi in situatii de criza cand a putut/vrut/convenit… si din pacate sunt unii dintre putinii aliati „strategici” daca nu singurii care au facut asta.
Sper sa nu fim vreodata in situatia sa ne convingem daca ar baga si altii mana in foc pentru noi… sau daca cumva se intampla vreo nenorocire sa ne trezim ca nu baga nimeni…
Multi considera ca istoria este doar ce a fost dupa 90… desi istoria in formatul actual dupa 90 a inceput in 92 pentru noi… ca pana la destramarea URSS in decembrie 91, Romania nu a fost Polonia si tot la fratele russ a fost amanetata vreo 2 ani si nu de Franta.
Plus vad ca se face o confuzie, ce reprezinta primul razboi mondial pentru noi, unguri, cehi, slovaci, polonezi si popoarele din fosta iugoslavie nu reprezinta acelasi lucru si pentru ceilalti.
Exista o logica de ce toata lumea celebreaza caderea lui Hitler si nu toata lumea celebreaza cu asa fast sfarsitul primului razboi mondial.
Franta cu toate pacatele ei nu are asa frustrari sa arunce in fata Germaniei acest moment la peste 100 de ani.
Oricum, pentru cine vrea informație (noutate) legat de avantajele F-16 comparativ cu SAAB să citească neapărat comentariile din 2011….eu m-am dumirit?!
Cu ce nu m-am dumirit e că nu-teleg de ce-mi sunt blocate comentariile?…..
Poate le trimiti in…2011 :d
Și totuși, relațiile dintre țări nu pot fi caracterizate prin prisma câtorva decenii, chiar daca francezii sunt acum ,, rezervați” când vine vorba de români, sa nu uitam de ajutorul Franței în momentele de răscruce pentru poporul nostru prin oameni gen HM Berthelot, mai corect ar fi daca am cuantifica cat bine ne-a făcut nou Franța și cât rău, cu siguranță paritatra ar fi covârșitoare la capitolul BINE!
Deși nu sunt un francofil dar nici vreun francofon, nu pot uita de felul cum s-au purtat francezii cu diaspora românească în vremea comunismului dar și de comportamentul absolut uman în comparație cu alții imediat după ’89 când camioane întregi de ajutoare de la comunitățile franțuzești străbăteau întreaga Românie, aveam 12 ani atunci și m-am bucurat nespus că am primit o jucărie franțuzească,, așa ca…..Vive la France!
Serghey…..la moda e sa fii American acum …??
In coalitia guvernamentala si parlament trebuie sa fi anti american si mai ales anti UE ! „Nu ne invata ei ce e democratia si justitia !!!”
Ai caine?
Daca da => 150$
Daca nu => 100$
Semnat: Soros.
#tflrezist ???
Nu știu care-i moda bre’ Ross , dă-mi pare că numai demn nu e bine să fii……cel mai bun e rolul de slugă, nu contează , dar daca esti slugă atunci esti ok, n-are nimeni nimic cu tine!
Apropos, eu nu sunt anti-american dar nici anti-european nu pot fi, până la urmă suntem europeni și doar in Europa ne putem defini ca stat și că națiune…..cu siguranță nu putem da la o parte nici ajutorul american așa că aștept că relații!e dintre noi și ei să fie privilegiate dar sa se bazeze pe respect reciproc nu pe vasalitate așa cum i-mi pare mie că e acum.
Viitorul ne va arăta dacă atitudinea politica românească e cea corectă sau nu , până și Iohannis recunoaște raspunzand la afirmația unui cetatean: ați ajuns slugă americanilor , Iohannis: ….decât a rușilor?!……eu am rămas perplex, cum mama masii Orban ,,dictatorul” reușește să se ia la harta cu Merkel, cu Soros și nu pățește nimic ba din contra investițiile americane în Ungaria cresc, au loc vizite bilaterale importante , in UE Junkers i-l tratează cu respect iar noi ,,copii ascultători” vad ca nu prea avem parte de nimic decat de sfaturi prietenesri și cam atât…..restul europenilor nici nu ne baga-n seamă…. mie-mi cam da cu virgula zău ?
Sefu am 35 ani ….save the “bre” for later….not just yet..???
nu e modă ,e necesitate și realism politic….dar nu vă oprește nimeni la a număra flori și curcubee cu „marile puterile europene”?
@Serghey
„Rezervati” e un eufemism, spune pe sleau superioritate si dispret. Care natie din UE ne-a facut de cele mai multe ori tigani? Franta! „Égalité, fraternité” da’ cu SUA, UK, Germania sau Japonia nu cu cateii mici, cu maidanezii din est. Gradul de acceptare al UE de catre romani demonstreaza ca majoritatea isi doresc relatii prietenesti cu toate tarile europene inclusiv Franta sau chiar Ungaria (uau, ce cheesy suna ?). Din pacate treaba nu e reciproca. Au trecut 100 de ani de la contributia majora a Frantei la Marea Unire dar prietenia in loc sa se intareasca s-a destramat si buna parte din vina o poarta ei.
Așa e bumblebee, ai dreptate , dar oare de ce ,,modelul” francez a fost ,,importat” și de belgieni și de englezi și de nemti (aceași bătaie de joc la adresa noastră).?…..eu cred că pentru că și-au permis, fiind un țap ispășitor perfect !!!…prezentați în media lor că o tara care nu merita sa intre în clubul lor select samd, iar politicienii noștri nu au avut nicio reacție fiind mulțumiti de faptul că în țară le vor rămâne doar cei care acceptă situația de facto.
Dar asta nu mă face să urăsc aceste țări , nu le pot cere respect atât timp cât nu mă respect eu pe mine însămi!….
Asa este! Din ’90 pana azi ai nostri vajnici reprezentanti si conducatori au avut, in majoritatea timpului, un comportament lamentabil, jalnic si umil, de rame. Daca te tarasti sau stai in genunchi nu ai ce respect sa impui, toti te vor scuipa in cap.
??????????
Cred cà vorbesti în necunostiintà de cauzà.
Deja confuzi « Franta » cu tagma politicienilor si comico-mediaticilor.
Apoi în Franta, de la revolutia « francezà », când înainte francezii erau « supusi ai regelui Frantei » dar cu nationalitàti diferite au devenit « cetàteni francezi », notiunea fiind confundatà automat si legal cu « nationalitatea francezà ». Majoritatea francezilor nu pricep distinctia.
Apoi politicalul corect si-a pus cuvântul.
Francezii sunt încàtusati cu legea Pleven si cu legea Gayssot, legi care le îngràdesc libertatea de exprimare, cu privire la rase (termen care l-au si sters din constitutie, deci nu mai existà) si etnii. Tiganii le-au dat ocazia sà ràbufneascà, fiindcà prin extensie erau români (adicà europeni si crestini). De unde toate tâmpeniile tolerate fiindcà nu erau vizati arabi, negri, sau, Doamne fereste, evrei.
Eu nu am nici o treabà în viata de toate zilele, cu cunoscuti sau necunoscuti, si declar cu o frazà pompoasà, care surprinde, mândria mea cà sunt român. (J’ai l’honneur et l’avantage d’être roumain)
Ai dreptate, am folosit in mod nefericit cuvantul „natie”, am pus egal intre Franta si tagma politicienilor si a lautarilor lor din media. Inductie incompleta. ?
Interesanta explicatia cu rabufnirea.
@MirceaS,
Cu siguranță nu cunosc detalii de finețe, nu sunt un cunoscător al spațiului franțuzesc.
Eu mă refeream la media din aceste țări, așa cum e și la noi in spatele campaniilor media pro și contra stau politicienii sau daca nu strict ei stau anumite interese politice care mai târziu odată impregnate in mentalul colectiv vor fi preluate sub forma de ,,idei”” de către politic, …….verifica de curiozitate cate din așa-zisele subiecte ridicate de media nu ajung chiar și subiecte importante in campaniile electorale și nu numai la noi!
Poate că la nivel de elite lucrurile stau diferit dar la nivel de francez de rând aceste subiecte ,, sensibile” sunt de actualitate, inca odată, problema nu-i la ei ci la noi, atitudinea și reacția politicienilor noștri e cu mult sub ce ar trebui!.
Daca lucrurile în România se vor stabiliza atunci avem speranța că exodul românilor să înceteze și macar o parte din cei plecați sa se întoarcă, …….poate că așa și imaginea dar și realitatea României să fie alta.
Cea mai completă definiție a UE am auzit-o la Cuviosul Paisie Aghioritul: ‘atunci când americanii au făcut SUA, au făcut un covor nou, din fire noi. Când europenii au făcut UE, au facut un covor nou din petice!’.
Ce legătură are cu Franța?
Exact ce-a afirmat Părintele….
lasa-i naibii de motociclisti,da-le dracu de fumigene.s-au facut de ras cu defilarea tehnicii militare.ce armata cu pretentii de lider european(desi ei se vad mondiali) esti daca aduci la defilare TREI tancuri???? in 2016 au avut 4,anul trecut ca a venit strumpf s-au scotocit prin buzunare si au mai gasit doua(6 in total).anul asta le-a ajuns bugetul doar pentru 3.cred ca la anul vin doar cu tancul comandantului de batalion.armata cu buget de 40 miliarde.sa mori de ras.
@strumpf
Au fost: „4 290 militaires, 220 véhicules, 250 chevaux défileront ce samedi sur l’avenue des Champs-Elysées. Sans compter 64 avions et 30 hélicoptères qui la survoleront”…
http://www.rfi.fr/france/20180713-14-juillet-defile-sous-le-signe-fraternite-armes
Un tanc in plus sau in minus nu conteaza!
da-i dracu’ de cai ca nu pleci la razboi cu calul.si nici cu vechiturile alea de vbl,vab si jeep-uri peugeot care au reprezentat 80% din cele 220 de vehicule.TREI tancuri????sa mori de ras.falitii de greci au avut anul asta pe 25 martie 5 leopard 2a6 si 8 leopard 1a5.rusii de ziua victoriei au avut 4 armata,3 t72b3 si 3 terminator 2.de chinezi nu mai zic:22 type 99.pana si la noi defileaza 5 parliti de bizoni.asta inseamna o parada militara,sa dai senzatia de forta bruta.nu ai bani,nu o mai face ca pici de papanas.
Au fost 5, dar e greu sa numeri…
ai dreptate.au intercalat intre alea doua din fata si linia de 3 partaitele alea de vbl-uri si vbci.
Ai caine?
Daca da => 150$
Daca nu => 100$
Semnat: Soros.
#tflrezist ???
Nu mai contează greșelile acum…au câștigat Cupa Mondială…e sărbătoare….deja e uitată parada asta.
până la urma franța este membru nato sau are un statut special în alianță?
e stat fondator:
https://www.nato.int/cps/en/natohq/nato_countries.htm
https://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C8%9Bia_Tratatului_Atlanticului_de_Nord
„Franța s-a retras din structurile NATO în 1966, în timpul mandatului lui Charles de Gaulle, și a revenit în 2009 în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy”
asta imi place : „Islanda este singura țară membră care nu deține forțe militare (apărarea este asigurată de Forțele de Apărare Islandeze, care sunt conduse de Statele Unite și își au baza la Keflavík); ea s-a aliat cu condiția de a nu participa la niciun conflict armat. „
E incorect, are un fel de armata in Ministerul de Externe, membrii sunt selectionati din Politie si Garda de Coasta si fac prin rotatie. Au fost si-n Afghanistan.
’68-ul ăla a schimbat lumea.
In contrast o parada de la americani:
https://www.youtube.com/watch?v=iBvD4DIIW0w
Lumea sta ca la picnic, pe la 2:18-2:24 sunt si niste copii pe acolo prin spatele Paladinului, soldatii stau lejer si chiar se mai joaca putin cu turelele etc etc. Asa e cand ai cea mai puternica armata, iti permiti ..
Uite un comentariu, ca sa intelegi lejeritatea:
„Just so people understand, the reason why the crowds are so small is because this isn’t a nationwide celebration, such as the victory day parade. This is just an annual parade put on by the town”
super fain,imi place?
trump își dorea și el o paradă grandioasă de 4iulie dar mă bucur că l-au „convins” să stea cuminte.
de acolo vine puterea lor,oamenii de rând din teritoriu.
când vom înțelege asta și noi vom ieși din rahat.