Kovrov A-545, descendent pe linia calibrului 5,45mmx39 din AEK 971 al uzinei Dgtyarev, este concurentul mai putin cunoscut al Izhevsk/Izhmash (Kalashnikov Grup) AK-12 din cadrul programului rusesc al infanteristului viitorului, Ratnik.
Kovrov A-545 – prototip
A-545, ca si stramosul sau, se remarca printr-un mecanism automat de re-echilibrare a armei in urma reculului tragerii, astfel ca arma este mult mai stabila decat armele familiei AK-47/74. Mecanismul consta intr-o contrabalansare intre ansamblul mecanismului de tragere-recul, care culiseaza spre in spate, si o contragreutate care se misca spre inainte, spre gura tevii, compensand tendinta armei de a se misca spre in spate si in sus in urma tragerii, atat in regim foc cu foc cat mai ales automat. Astfel acuratetea tragerii in mod foc automat creste, conform prospectului producatorului, cu un 50-70% fata de cazul mecanismelor clasice apartinand familiei AK (AK-12 in cazul de fata, a progresat, reducand decalajul), 15-20% fiind probabil castigul in mod foc cu foc.
A-545, mai cunoscut sub denumirea AEK-971 in anii 1990, are o masa de 3,3kg, o lungime de 960mm (720mm cu patul rabatat), o cadenta de tragere de 900 lovituri/minut o viteza a proiectilului la gura tevii de 880m/s si o distanta de tragere eficienta de 1km.
Pentru comparatie, prototipul AK-12, prezentat prima oara in 2012, are o masa de 3,2 kg, o lungime de 940mm (730mm cu patul rabatat), o cadenta de tragere de 650 lovituri/minut, o viteza a proiectilului de 900m/s si o distanta maxima de tragere eficienta de 1km.
De-a lungul programului de dezvoltare pentru arma destinata Ratnik, cele 2 arme au fost evaluate in paralel, cu versiunile arma de asalt, mitraliera usoara si arma de lunetist, iar AK-12 a avut de compensat mai multe runde de deficiente si decalajul semnificativ de precizie al prototipului initial fata de A-545 , fiind la un pas de descalificare. In final armata a admis sa cumpere mai multe sute de exemplare din fiecare dintre modelele concurente, in cele 3 versiuni, care sunt acum in faza finala de testare. In aceste conditii este foarte probabil ca in toamna acestui an ministerul apararii rus sa ia o decizie cu privire la arma de asalt ce va fi integrata in Ratnik, care in versiunea completa a fost intarziat de competitia armei de asalt.
Video AEK-971:
https://www.youtube.com/watch?v=SNx9kxgUQzg
Rusii tind sa evolueze catre arme ceva mai bine finisate si echipate, pastrand totusi simplitatea caracteristica. La fel, Ratnik-ul este o varianta de echipare mult mai simpla, mai spartana, comparativ cu Felin-ul frantuzesc spre exemplu. Mai putin tehnologizat insa probabil mai robust, dar si mai ieftin, permitand echiparea fortelor ruse intr-un procentaj ridicat.
Cand te gandesti la o echipare pe scara larga a infanteriei iar banii nu te dau afara din casa, e recomandat sa ai un echilibru intre simplitatea sistemului&costul sau de productie pe de o parte si calitate&fiabilitate pe cealalta parte. Iti pastrezi si un acces facil pe pietele mai putin pretentioase, unde potentialii utilizatori n-au nevoie de precizie exceptionala (marksman) sau gadget-uri super-tehnologizate – in extremis, pentru a executa trageri „free-style”, de la sold (gen Rambo), la distante de cateva zeci de metri sau de deasupra capului (cum e la moda in conflictele africane, in Mali de exemplu).
Depinde apoi de fiecare producator cum se pozitioneaza pe scara pret-calitate si la ce buget de R&D are acces… In cazul Cugirului, daca isi doreste sa mai aibe vreo sansa la echiparea armatei romane cu noua arma de asalt si nu doar sa exporte „AK-uri civile”, ar trebui sa vina cu un proiect evolutiv a ceea ce stie sa faca mai bine, daca bani de solutii inovatoare nu sunt, cu un plus de calitate totusi fata de ceea ce am vazut pana acum la prototipul armei de asalt cal. 5,56mm. Si totul la un pret (cu certitudine sensibil inferior a ceea ce am vazut in cazul polonezilor si cehilor, daca nu si croatilor) care sa permita si MApN-ului sa cumpere in cifre semnificative un echipament semnificativ superior fata de ceea ce au deja in dotare,!
Idem pentru proiectul romanesc de „soldat al viitorului”, posibil uitat prin vreun sertar, proiect la care SAGEM a dat o mana de ajutor…
Marius Zgureanu
Surse:
http://survincity.com/2012/06/ak-12-against-a-545-weird-news-about-the-contest/
https://en.wikipedia.org/wiki/AEK-971
https://21stcenturyasianarmsrace.com/2014/03/01/the-assault-rifles-of-the-near-future-2-updated/
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/kalashnikov-sk-16
http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d
http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-precizie-m1400-cu-trackingpoint
http://www.rumaniamilitary.ro/mgk-bur-intra-inzestrare
http://www.rumaniamilitary.ro/gm-94-shotgun-termobaric
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare
http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes
http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008
http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12
http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres
http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar
pai..pai…
p.s. bun articol, si de luat notite pt roarmy..
In afara de Kovrov si Kalashnikov , mai sunt si altii , gen Nikonov
Pe net am gasit detalii despre pusca de asalt a lui Nikonov :
http://docdro.id/UHZnmNt
http://docdro.id/oOjslqy
Promit sa caut pe net detalii si despre Kovrov .
an 94 e foarte cunoscuta.
https://en.wikipedia.org/wiki/AN-94
in anii 90 incercau sa schimbe ak-urile si competitorii erau an94 si aek 971 (si fratele sau aek973), preferintele de atunci tindeau spre an94 dar cum erau in faliment au ramas cu ak-urile
astazi fiind in aceeasi situatie falimentara nu ii vad facand vreo achizitie asa ca a545 e rival doar pe hartie. nici el nici ak12 nu cred ca vor intra in uz, vor ramane probabil precum aek971 si an94.
„A-545, mai cunoscut sub denumirea AEK-971 in anii 1990, are o masa de 3,3kg, o lungime de 960mm (720mm cu patul rabatat), o cadenta de tragere de 900 lovituri/minut o viteza a proiectilului la gura tevii de 880m/s si o distanta de tragere eficienta de 1km.”
nu cred ca ai dreptate aici dar nu sunt sigur 😀
a545 este bazat pe aek971 dar are modificari semnificative pentru inceput e ambidextru si mai are si alte modificare pe care nu mi le amintesc dar erau legate de capacitatea de a monta optice si chestii d’astea. nu imi mai amintesc exact
Da, A-545 e continuarea evolutiei lui AEK-971, insa mecanismul de baza al armei si „platforma”, ca sa zic asa, e AEK-971. M-am exprimat eu putin cam fortat 🙂
La inceputul articolului m-am exprimat mai bine:
„Kovrov A-545, descendent pe linia calibrului 5,45mmx39 din AEK 971 ”
„A-545, ca si stramosul sau, „
apropo pentru oricine e pasionat de arme de foc ii recomand pagina de facebook si de youtube a lui larry vickers.
Cateva detalii mai mult sau mai putin la subiect :
https://s31.postimg.org/ur5ql3963/AEK971.jpg
https://s32.postimg.org/v0sj4p17p/797b9b1f05e5.jpg
https://s31.postimg.org/5pitj0sdn/91d36c09bee3.jpg
@robi : multumesc pentru recomandare !
off:
rusii simuleaza invadarea moldovei
http://stirileprotv.ro/special/rusia-simuleaza-invadarea-republicii-moldova-cum-a-evitat-kremlinul-sa-dea-explicatii-privind-exercitiul-militar.html
La ultima sedinta a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie, delegatiile au convenit ca, in perioada concediului de vara al reprezentantilor Comisiei, partile sa se abtina de la actiuni unilaterale ce ar putea sa creeze tensiuni si sa destabilizeze situatia din zona de securitate. Toate partile, inclusiv cea transnistreana, reprezentata de Oleg Beliak, si cea rusa, reprezentata de Evgheni Veresceaga, au sustinut aceasta initiativa a delegatiei moldovene.
Vacanta Comisiei Unificate de Control a inceput la 1 august si va dura pana la 15 septembrie, iar aplicatiile trupelor ruse si ale celor transnistrene au inceput chiar in a doua zi a vacantei CUC.
Concluzia: te piși în cuvântul rușilor!
OFFTOPIC – actualizare disponibila in articolul de ieri despre Transnistria!
Daca pozele alea sunt pe bune atunci rusii sunt de rasu plansu. Ia uitati-va voi la BTRurile alea cu turele manevrate manual ca in 1965. Iti dai seama ce precizie au? Si ce viteza? Dau baietii aia la manivela acolo pina ii dor mainile.
In loc sa sperie lumea, eu zic ca au efect contrat, iti vine sa trimiti acolo 1000 de infanteristi cu niste Spike-uri si sa termine toata „armata rusa” + „armata transnistreana”.
Alt comentariu: erau pe aici unii care plangeau ca ne prind rusii si ne violeaza anal daca ne unim cu R. Moldova samd samd samd. Pai cu ce frate? CU 6 BTRuri nemodernizate de cel putin 30 de ani? 10 tancuri la fel de vechi ? Nu om avea noi armata, dar asa rupti in fund cum suntem ii facem muci pe rusi + transnistreni fara mari pierderi. In concluzie cat mai multe exercitii si cat mai multe poze cu „tehnica moderna de lupta” din transnistria. Ca fac bine la moral !!!!
Degeaba ai „heart” daca nu ai minte, de abia asteapta rusii o asa ocazie perfecta pentru o „mica” incursiune. Sa-ti intesc de razboiul din Georgia in 2008 ?
Asa cum ai zis-o, „aceeasi” idee de neclintit au avut si armata georgiana cand a invadat Abhazia si ce a iesit ? Ce armata aveau abhazii. Fa, soro, aveai chef de niste „oaspeti” in pragul usii ?
De multe ori ma gandesc ca aceste „entitati” statale la lasate la limita legalitatii cu o economie subterana tinuta cu o mana de fier de mafioti loiali sunt niste capcane perfecte de bagat capul (prost ) practic te autoinviti in gura tunului lui Ivan cel basinos..
A94 e dovada ingeniozitatii de care dispun rusii.
Desi incredibila nu as adopta-o pentru fortele terestre normale.
Nu inteleg de unde pana unde fascinatia asta incredibila pentru 5.56…. in toate conflictele contemporane 7.62 se dovedeste a fi superior desi dezvolta recul mai mare . Penetrarea in conditii de lupta urbana si efectul creat in lupta este net superior lui 5.56
Va rog, sa comenteze numai cei in tema care au folosit nu am chef sa raspund la retarzi.
pai depinde ce intelegi prin retarzi.
Daca esti asa in tema atunci stii si ce-i cu 5.56 si de ce se doreste trecerea la 6.5 sau 6.8mm (mai putine sanse).
Daca nu stii atunci vezi sa nu te fi catalogat singur.
Chiar nu are rost sa faci pe elitistul pe acest site.
O sa joc eu un pic rolul carcotasului hehe.
In primul rand, Marius, nu cumva ai incurcat niste cifre? Aici (si siteul e unul rusesc)
http://world.guns.ru/assault/rus/aek-971-e.html
zice ca AEK-ul are o precizie (comparativ cu AK-74) cu 15-20% mai mare la foc automat, nu la foc cu foc. Si ca e ceva mai slab la foc in serii scurte comparativ cu AN-94. (2 gloante per serie/rafala sau burst cum ii zic americanii, PA-ul nost are 3, parca si la M-4/M-16 e tot de 3, la G-36 am vazut ca sunt iarasi 2)
La foc cu foc nu vad cum ar fi diferente foarte mari la aceeasi teava si acelasi calibru si glont, intre armele astea (glontul paraseste teava inainte ca reculul sa se simta prea tare si sa afecteze precizia).
Conteaza si reculul dar pentru focurile urmatoare, sa pastrezi arma/teava cat mai pe tinta si sa lovesti cu aceeasi precizie. Dar chiar si la AK-74 reculul aproape ca nu se observa (ma gandesc ca e cam acelasi cu PA md 86 de la noi, calibrul e mic, au un compensator de recul bun la gura tevii).
Unde ar fi poate ceva de lucrat la AK e la ergonomie si la mecanismele de ochire (catarea, lungimea liniei de mira etc), eventual o sina solida pentru montat ceva optica.
Legat de focul automat, asta e de obicei folosit pentru foc de acoperire sau saturatie, suppressive fire cum ii zice in engleza. Ori pentru asta nu-ti trebuie precizie extraordinara iar una cu 15-20% mai mare nu aduce cine stie ce plusuri.
Unde ar conta precizia aia, si aici a punctat AN-94 mai bine, e la foc in serii scurte, unde zic ei ca la cadenta de tragere foarte mare pe care o are AN-94, cele doua gloante lovesc foarte aproape unul de altul. Asta poate ajuta la penetrarea unei veste antiglont de ex, si oricum efectul la tinta e mai mare (doua gloante lovesc aproape in acelasi loc, dubleaza practic lovitura).
Din ce am cetit ici colo se pare insa ca nu lovesc chiar atat de aproape incat sa se atinga unul pe altul, dar nu stiu ce sa spun.
In plus AN-94 e mai complicat si mai putin fiabil (e si mai scump), si mai are ceva probleme de ergonomie.
Parerea mea e ca de asta nu l-au bagat in dotare de masa atunci si nu l-au luat in considerare nici acum (oricum cred ca arma de asalt nu e chiar printre prioritatile de acum ale rusilor, cum nu e nici in alte parti).
Si de asta iau inca in considerare si AK-12 (un AK modernizat si modificat pe ici pe colo) si nu au luat direct A-545 (parca citisem undeva cum ca ar fi avut si ceva probleme de fiabilitate inainte, la AEK ala).
Probabil cu A-545 au rezolvat si din alea si l-au adus la zi cum se zice, si chiar o avea ceva ceva in plus sau macar e pe la acelasi nivel din mai toate pct de vedere daca n-au luat direct AK-12 (desi AK-ul ar fi mai simplu si deci teoretic si mai fiabil).
http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/kalashnikov_ak-12_assault_rifle_to_finish_trials_soon_52007162.html
Asta e sursa cu procentaj 50-70% stabilitate in rafala… de aceea banuiesc ca e vorba de o comparatie cu un prototip initial de AK-12, care a avut ceva probleme, remediate ulterior.
Stabilitatea in rafala e utila mai degraba daca vrei sa grupezi cateva lovituri, in rafale scurte, cam pe modelul de functionare a M-16.
Am citit si de varianta 15-20%, e si pe wiki.
In acelasi timp e greu de crezut ca la modul foc cu foc nu e chiar nici o diferenta.
Cred ca siteul rusului ar fi ceva mai corect dat fiind ca are acces mai usor la surse rusesti/in limba rusa. Oricum el vorbea de teste mai vechi cred, compara cu AK-74 nu cu AK-12.
La foc cu foc, nu stiu ce sa zic, dar daca ai cam aceeasi teava (lungime, grosime, ghinturi, dar nu am verificat aici decat asa la ochi, dupa lungimea armelor) si tragi acelasi model de glont de acelasi calibru si care paraseste oricum teava inainte ca reculul sa se simta cine stie ce eu cred ca nu au cum sa fie diferente semnificative.
Ce ar conta ar fi (pe langa tragator, evident) aparatele de ochire sa zicem.
La foc in serii scurte si mai ales la foc automat, acolo da, precizia se poate schimba si in functie de recul. Dar aici doar An-94 zice-se ca puncteaza mai realist asa, cu doua gloante care ar lovi tinta aproape in acelasi loc (datorita cadentei foarte mari). Desi am citit undeva ca nu prea le-ar reusi asta, nu stiu daca exista filme de prezentare cu efectul la tinta (de vazut si de noi pe net ma refer, rusii or avea la ei acolo)
da, comparatia initiala a fost cu AK-74.
Reculul incepe sa-si faca simtitta prezenta inainte ca glontul sa paraseasca teava, deci este valabil si la foc cu foc.
Asa e, probabil se referea la testele initiale din anii 80′ sau 90′ sau cand au fost, dintre AEK si AK-74.
Legat de recul la foc cu foc, nu cred ca sa fie ceva semnificativ. Odata ca e vorba de un calibru mic si deci mai putina presiune, apoi la AK tubul de gaze e pe la jumatea tevii si gazele ce se desfasoara intra acolo si imping pistonul de gaze cu portinchizatorul etc etc abia dupa ce glontul trece de pozitia aia.
Si la viteza pe care o are cred ca paraseste teava inainte ca reculul sa o miste cat de cat.
In plus ai si un compensator de recul chiar bun la gura tevii, care mai atenueaza si el din recul (astea sunt mai mult pentru a pastra teava cat mai pe tinta pentru focul urmator).
Abia la foc in serii sau foc automat apare problema reculului, si aici e ceva mai bun AEK (cat o fi, de la 15% la 50 %, depinde de surse), avand in plus fata de AK un mecanism de compensatie in plus. Dar cred ca si seria AK-100 avea ceva asemanator sau apropiat, insa vad ca au renuntat la mecanismul ala la AK-12. Probabil au considerat avantajele ca fiind marginale si mecanismul ala doar complica si ingreuna arma.
Mai ales ca la foc automat nu-ti trebuie neaparat precizie foarte mare, iar la foc in serii, daca vrei cu adevarat sa conteze iti trebuie o cadenta de foc extrem de mare astfel incat sa iasa macar doua gloante pe teava inainte ca reculul sa se faca simtit, iar gloantele alea sa loveasca aprox in acelasi loc, sau foarte aproape, pentru a asigura o penetrare mai buna (contra vestei antiglont de ex) sau un efect mai mare la tinta.
Asta au incercat rusii cu An-94 dar cel mai probabil nu le-a iesit exact ca-n reclama. Conteaza cred ca inclusiv pulberea din cartus aici.
Si nemtii au mai incercat ideea asta (serii scurte la cadenta foarte mare pentru a asigura lovituri foarte apropiate pe tinta) cu HK G-11, o alta arma care s-a dorit revolutionara (chiar mult peste AN-94).
Din pacate au avut probleme si mai mari de fiabilitate (cu munitia in special) si deocamdata s-a renuntat la conceptul ala. Si AN-94 ar fi avut ceva probleme de fiabilitate (ca si cu ergonomia dealtfel) si in plus e o arma mai complicata si mai scumpa, de asta cred ca nu au introdus-o in dotare si nici nu e in carti acum.
Poate doar cu ceva gen gatling gun cu cadenta foarte mare poti reusi sa bagi 2-3 gloante cam in acelasi punct si aproape instantaneu. Dar mai greu sa faci o arma de asalt de genu ala (au aparut doar prin filme, un concept interesant dar nerealist)
http://i.imgur.com/fET796U.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-TQS0jnRLBes/UJruLQGcZRI/AAAAAAAALyc/SKGljYDeqNw/s320/deep6.jpg
http://www.imfdb.org/images/thumb/d/d7/DR-Calico-18.jpg/600px-DR-Calico-18.jpg
Ori cand or sa se dezvolte exo-scheletii aia or sa poata inarma soldatii cu un mini-gun din ala, sa traga precum Arnold cand se lupta cu predatoru prin jungla hehe (sau era altcineva cu arma aia).
http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/industry/2016/08/03/poland-wants-play-franco-german-tank-program/87929202/
Daca sistemului AKM i se montează un regulator de gaze , i se ușurează masa in mișcare ( pistonul de gaze ) iar orificiul din țeavă pentru recuperarea gazelor se amplasează spre gura țevii ( nu la jumătate ) , centrul de greutate se va fi in proiectia centrului încărcătorului in plan orizontal ( înțelegeți voi ) , se monteaza un ejector cu arc in inchizator ( ejectarea actuala este foarte violenta ) , reculul se poate micșora , deci precizia va creste . Bănuiesc ca si alții și-au mai bătut capul cu astea , dar … Cine știe , poate alții au mai multa imaginație .
Putem aplica soluțiile bune si simple din la alte arme .
Scuze , scriu de pe tel , nu am corectat înainte de a trimite …