2018 a fost anul celei de-a 7-a editii Black Sea Defense and Aerospace; gazduita din nou de ROMAERO S.A. din Baneasa, intre 16 si 18 mai, BSDA 2018 s-a remarcat drept cea mai mare expozitie de armament din sud-estul Europei prin prezenta a 290 de expozanti din mai mult de 26 de tari.
De-a lungul celor 7 editii, contractori renumiti precum Lockheed Martin, Elbit Systems, Interactive Systems & Business Consulting, Digital Bit, Romarm, ROMAERO au avut o prezenta consecutiva. De-a lungul anilor, li s-au alaturat nume mari din industria apararii, de la Raytheon, General Dynamics, General Dynamics European Land Systems, Harris, Bell, Textron, L3 Technologies, FLIR Systems, Rockwell Collins, Rafael Advanced Defense Systems, Thales sau Airbus, pana la Naval Group, MBDA Missile Systems, Damen Shipyards, Fincantieri, Leonardo Company, Nurol Makina, STM, Rheinmetall, IVECO, Jeep, BMW Motorrad Aerostar SA, Rom Tech, Pro Optica, UTI, Rohde&Schwarz si multi altii, vizibili prin accesarea www.bsda.ro.
Cu prilejul ceremoniei de deschidere, Ministrul Apararii, Mihai Fifor, presedintele Klaus Iohannis sau ambasadorul Statelor Unite in Romania – Hans Klemm, au tinut sa mentioneze in discursuri importanta unei astfel de expozitii, atat pentru inzestrarea Armatei Romane pe plan local, cat si pentru setarea Marii Negre drept punct strategic de mare importanta pentru intregul domeniu al apararii.
Vizita oficialitatilor croate a marcat a treia zi de expozitie, 18 mai; prim-ministrul Andrej Plenkovic alaturi de Ministrul Apararii, Damir Krsticevic au vizitat pavilionul croat din cadrul expozitiei, apoi Ministrul Apararii din Romania, Mihai Fifor i-a insotit pe cei doi la standul expozitional Romarm, apoi i-a ghidat catre standurile romanesti de aeronautica, pentru a incheia vizita cu o prezentare a dotarilor supersonice ale Armatei Romane.
BSDA si-a doborat propriul record in 2018 chiar si prin numarul de vizitatori, numarand peste 25000 oameni inregistrati online pentru a lua parte la demonstrații, simulari sau expozitia tehnica din dotarea Armatei României, din dotarea Forțelor Armate ale SUA, cat si cea a Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru a mentine sau chiar depasi nivelul atins de BSDA cu ocazia viitoarei editii din 2020, Sebastian Tudor, director general TNT Productions Romania mentioneaza importanta partenerilor in organizarea unei asemenea expozitii: “Ne dorim sa ne bucuram si in 2020 de un sprijin pe masura celui primit cu ocazia celei de-a 7-a editii, atat din partea partenerilor, cat si a companiilor, locale sau internationale. Editia din 2018 a fost cea mai mare, atat din prisma numarului de firme expozante, cat si cea a numarului de vizitatori. Chiar si acesta din urma a crescut cu 35% fata de editia precedenta. Aceste cresteri constante marcheaza BSDA drept unul dintre cele mai mari si importante evenimente de profil din lume. Un asemenea statut nu era posibil fara sprijinul institutiilor publice partenere, in special cel al Ministerului Apararii Nationale, al gazdei noastre constante, ROMAERO S.A., sau fara implicarea activa a firmelor participante.”
TNT Productions Romania
Din pacate, nu am putut ajunge dar, din ce s-a vazut, a aratat bine de tot.
Sa inteleg ca in ”2020”, dupa cum a patentat Viorica, vom vedea un demonstrator al AGILIS si al IAR 99 TD? 🙂
Agilis poate, TDul in nici un caz.
Salut. In 2020 vom vedea primul f 35 al Romaniei, Turcia sigur nu il va mai vedea.
Ei, sa n-o luam pe camp cu F-35. Mai e mult pana departe, in primul rand ca bani.
Stii ca deja suntem al jumatatea lui 2018 si nici macar de restul de F16 nu stim ce si cum? Poate 2030 🙂
Eroule. Cu 3-4 ani in urma armata nu avea bani nici pentru cauciucuri, iar acum dupa ce nea americanu ia lovit cu batul peste deste pe alde Dragnea si Tariceanu, ce sa vezi minune sau gasit ceva banuti, eu ma refeream ca daca nea Erdogan nu vede f 35, probabil americani schimba macazul si vin la noi cu pasaroiu, si cu conditi de plata foarte avantajoase
f 35 este cei drept un vis , dar de ce nu
ma uitam astazi UE ne au trecut cu 30 de miliarde de euro pt 20 21 si 20 27 , deci bani de investitii ar cam fi , sa nu mai zic cei din perioada 2014-2020 ce nu reusim sa accesam inca……
daca ne am axa pe accesarea fondurilor europene pt zona de investitii ne am degreva bugetul national si am putea lua tehnica militara chiar din zona ultimelor noutati , f 35 ar fi un deziderat , macar o escadrila
avem oportunitati ne lipseste doar o strategie de dezvoltare nationala in zona infrastructurilor publice imbinata cu cea militara si bine inteles, urmarita de toti factorii politici fara a se mai abate de la ea
George, tu mai crezi in Agilis? N-am văzut nicio urmă, nici o machetă sau macar un banner despre proiectul ăsta la BSDA. Eu zic sa ne focusam atenția pe Piranii și să scoatem din astea ce e mai bun deocamdată. Cat despre MLI-uri, sperăm în colaboratori mai serioși și mai hotărâți decât nemții. Nu de alta dar de multe ori cand nația asta calcă pe aici o face gandindu-se ca se va întâlni hoțul cu prostul.
La standul Rheinmetall era o macheta a turelei pt Agilis. Nemtii sunt inca optimisti, lucrurile se pot intoarce, eu personal nu mai cred foarte mult, dar…
1 august este termenul limita, ori se semneaza, ori ne cautam alt transportor amfibiu.
Cei de la AIrbus erau ata de optimisti, ca au facut o linie de asamblare la Brasov. Acu vor sa o demonteze si sa plece. Agilis are macar o linie ceva, sau doar PDF si PowerPoint.?
Pai asta I problema cu Agilis…..sunt prea multe linii…acu cine ce trage la liniile alea….cert e ca nici un prototip nu se stie cand iese…..daca nu se incapataneaza nemtii o sa iasa ok ….ca le pot forta mana la ai nostri….depind de Germania si Franta pt fonduri UE…??
Tare îmi e că cineva prin Vest trage liniuțe albe tăiate cu mastercardu’, daca visează că iese Agilis cu Dragnea et Co.