Marți, 7 februarie, în prezența ministrului apărării, Angel Tîlvăr, și a șefului SMAp, general Daniel Petrescu, Regimentul 74 PATRIOT a recepționat al doilea sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, parte din programul de înzestrare esențial al Armatei României, Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM).
Aceasta este prima etapă a unui program conceput pe principiul apărării aeriene stratificate.
Pentru prima dată în istoria Armatei României, acest sistem permite apărarea împotriva rachetelor balistice, folosind un sistem de arme moderne, testat în luptă.
Armata română a achiziționat cea mai modernă variantă, complet integrabilă în sistemul de comandă control național și NATO.
Comandantul Regimentului 74 PATRIOT, colonel Răzvan-George Tacea, a spus că în dotarea fiecărui sistem intră: cabina de conducere a angajărilor, de unde un echipaj de luptă conduce acțiunile, radarul, care este elementul principal al sistemului, și patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă.
Fiecare astfel de lansator conține patru sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici. Sistemul folosește PAC-2 GEM-T (PATRIOT Advanced Capability-2) și PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement), acestea fiind cele mai moderne rachete produse pentru sistemul PATRIOT de doi producători americani.
Potrivit colonelului Tacea, în această primă etapă pentru care există finanțare bugetară, vor fi livrate, în total, patru sisteme.
Primul dintre acestea este recepționat complet și se află deja în serviciul de luptă, sistemul al doilea are recepția finalizată și va intra în proces de operaționalizare în primăvara acestui an, sistemul al treilea este în procedură de testare, iar sistemul patru se află în procedură de livrare, o parte din elemente au venit, urmează și restul sistemului, a spus comandantul. Principalul avantaj al rachetelor PATRIOT este că sunt mobile și pot fi mutate rapid dintr-o parte în alta, dacă există drumuri de bună calitate.
Ministrul Angel Tîlvăr a apreciat recepționarea sistemului conform programului stabilit, spunând că acest lucru reflectă preocuparea pe care MApN o are pentru înzestrarea Armatei României cu cele mai performante capabilități, care să permită militarilor români să-și efectueze misiunile cu succes.
Am vorbit cu cei care vor opera sistemele PATRIOT și cu aceia care asigură lanțul de coordonare. Din discuțiile cu ei, rezultă că lucrurile se desfășoară conform programului, a spus ministrul.
Întrebat despre problemele de încadrare pe posturi, ministrul a precizat că aceste elemente sunt importante, întrucât este nevoie de specialiști. Sunt oameni în programe de pregătire, avem grijă ca acest lucru să se petreacă într-un ritm care să ne permită să nu avem disfuncționalități. Este o preocupare ca specialiștii să nu lipsească, întrucât maniera modernă de a aborda acest domeniu presupune existența unor elemente de înaltă specializare, dobândite prin programe dedicate instruirii și pregătirii, a încheiat ministrul apărării, Angel Tîlvăr.
Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea 222/2017 pentru realizarea Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esențial Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM).
Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice și cu regim special.
Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 de milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme PATRIOT. Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.
Presamil.ro – Liviu Anghel
Doamne ajuta sa vina toate si sa le putem sa le si operam sa avem si banii sa le platim :))
si mai doamne ajuta, sa speram ca nu e nevoie sa le folosim.
Sunt plătite toate de 2 ani
,,Vivat ,crescat,floriat !”
Care este nivelul soldei lunare a celor care operează în astfel de sistem? 3,000 de lei? Cred c-ar trebui sa fie cel puțin echivalentul a 3,000 Euro. Altfel, degeaba.
@La Reyna.
Salut. 3000+. Oricum excelenta veste. Sunt 3 sisteme in țară plus elemente din al patrulea și toate vor fi operationalizate pana în aprilie a.c. Si iata cum FAR are toate sistemele livrate la timp. Urmeaza cele 3 sisteme alocate Fortelor Terestre
Asta spre disperarea unora care mieunau pe aici ca le-am platit si nu le-am primit,ca ne-a ars Unchiu’ la gologani. Asta e diferenta pe care o face un partener serios si un altul care plange ca e noroi la Cincu.??????
Aș dori o veste ca asta în fiecare saptamana.
Ba da, io am fost printre miaunatorii sefi de p’aici si recunosc asta!
Ce vrei sa spui ca are sa vina pentru fiecare masina echipament livrat vine in persoana ministrul? Teatru trebuiau sa vina de mult dupa contract.
Stiu cineva de ce aceasta impartire intre FA si FT? Si cum vor fi folosite de FT?
Cel mai probabil din cauza ca, atat FA, cat si FT, fiecare are obiectivele sale strategice de aparat contra bombardamentelor venite din aer… nu ca domnii cealoveci ar excela la acest capitol…
Nu este invers? 3 la FORTELE AERIENE si 4 la FORTELE TERESTRE?
Salariul mediu in MAPN a fost aproape 6000 RON net in Ianuarie 2023 (date publice), sunt platiti relativ decent operatorii de Patriot (cu siguranta au venit peste medie)
I beg to differ. Complexitatea rasounderii celor care opereaza Patriot si nivelul lor de expertiza (intelectuala si nu numai) ma fac sa cred ca 6,000 lei net sunt o gluma. Sa nu le comparam veniturile cuvenite cu cele ale lui Gigel dela scularie, altfel personaj onorabil.
aruncati pe aicea la banet ca interlopii la manelistii !…mai usor cu tigrul est european ca romanii gafaie de atata prosperitate pentu bugetari.
La mine la firma seful sculariei de forja avea 5500 net in 2020,acum are cu siguranta mai mult asa ca nu rade de Gigel ca fara scularii pla SDV-uri pla arme! Vezi ca noi nu mai facem nici tevi de obuziere, noroc ca au pastrat israelienii oameni capabili in Ro sa faca autoloadere pt. ele. Stat esuat!
„…Gigel dela scularie, altfel personaj onorabil.”
A scăpat-o Mîndrescu într-o audiere pe la o comisie parlamentară, noi nu mai suntem în stare să facem toate elementele unui banal cartuș în țară. Sper să se evite escaladarea a ceea ce se petrece în Ucraina.
Ba ma omorati cu salariul mediu. Zi in pana mea salariul MEDIAN !. Asa zic astia si la tembelizor de salariul mediu in loc sa zica de salariul MEDIAN pe tara care in 2022 era de 2052 de lei NET.Crezi ca degeaba au plecat 4 milioane de romani din tara? Stat esuat in plm!
Pana nu-ti da INS-ul si situatia pe decembrie 2022 cu privire la salarii (in a doua saptamana a lunii februarie 2023)…n-ai de unde sti tu care e media anuala pe 2022.
Mai degraba dublu. Esuat, esuat dar tot e cel mai prosper in partea asta de Europa 😉
https://www.wall-street.ro/articol/Careers/292413/salariul-mediu-net-a-trecut-putin-peste-4-000-de-lei-in-octombrie-2022.html#gref
asta in acte…cu ce mai iau multi pe langa poti sa zici linistit peste 1000 de oiro…preturi la jumatate fata de UE, dezastru frate…da vorba aia „good news, no news”…
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/14185651/AIC+map+final.png/6d38c97b-96e0-882b-a40a-6a9d002b6431?t=1655705177228
Uite-l pe cel pe luna…noiembrie 2022, publicat – cum e si firesc – in a doua saptamana a lunii…ianuarie 2023:
https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tigul-salarial-mediu-lunar-96
O informatie de baza pe care am mai pus-o eu p’aci, unii oameni nu stiu sau pur si simplu uita:
Cele mai mari salarii se dau in lunile de Pasti si Craciun…deci in general Aprilie/Mai si Decembrie (Decembrie fiind de fapt cu cele mai mari salarii si bonusuri..etc), iar cele mai mici salarii se dau in lunile care urmeaza celor de „Sarbatori”…in special Ianuarie si Mai-Iunie…dar de departe, Ianuarie e cea mai slaba.
„Media” de salarizare e data de lunile de vara Iulie-August. Deci predictibil ar fi, pe 2022:
Iulie-August 2022 au avut „castig salarial mediu lunar” (asta e expresia care se foloseste) BRUT de 6405 lei respectiv 6348 lei…repet…brut. Ar fi o medie bruta intre aceste doua luni de 6376,5 Lei.
Adica un salariu mediu NET de aproximativ 3730 Lei.
Cat despre „medianul” tau…
„la sfârșitul anului 2020, din totalul contractelor de muncă active la nivel național, jumătate se află în jurul valorii de 2.700 de lei, acesta fiind salariul median (nr – BRUT).”
Tu insa zici ca in 2022 e cu 800 de lei mai mare fata de 2020 (anul pandemiei)?
Octombrie 2022: 3500 brut median…2052 net median. Insa iti lipsesc tocmai lunile „mari”: Noiembrie si Decembrie.
PS – informatiile pe care INS-ul le colecteaza, disemineaza si publica sunt de la aproximativ 23000 de firme…peste 88% fiind private, daca nu ma insel. Asa ca ideea ta cu MApN-ul (bugetari) si medianul…nu prea se pupa.
„Like clockwork”, uite-l pe decembrie:
https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tigul-salarial-mediu-lunar-97
Ceea ce inseamna pe anul 2022:
mediu brut = 6430 RON
mediu net = 3974 RON
minim brut = 2550 RON
procent mediu net din mediu brut = 61,80%
procent minim brut din mediu brut = 39,66% (se mentine in jurul lui 40%…tara conservatoare, ba-baieti! cel mai mare procent a fost in 2017…de 43,25%)
Apropo de MEDIAN…la privat e denaturat pt ca majoritatea din cei care iau minim pe economie sau in apropiere in acte, mai primesc in plus in plic de la patron inca una, doua mii de lei sau chiar mai mult…
Datorita acestei anomalii la nivel de economie doar 15% din salariati au peste salariul mediu si 85% sunt sub…implicit MEDIANUL are o valoare f mica…
Am gasit info din 2020 in care se mentioneaza ca 60% sunt sub pensia medie respectiv 40% peste, putem cred extrapola si la solde procentele astea…asa ca in MAPN salariul MEDIAN nu e cu mult mai mic decat salariul MEDIU…care cu toate sporurile se apropie de 6000 net
https://inforadar.mapn.ro/tema7/
„Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei.
Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.”
@Anonimus @all
Băbăetzi, voi faceți greșeala să comparați Armata cu o corporație, unde expertiza și excelența sunt răsplătite, și banii se plimbă cum vrea structura decresurse umane și contabilitatea!
FALS!
Există un nomenclator al funcțiilor, și toate funcțiile sunt plătite la fel, indiferent că e vorba de un operator dintr-un batalion de infanterie, de exemplu, sau unul din regimentul 74 Patriot( cu mențiunea că singurii care au coeficienți mai mari sunt cei de la FOS).
Singurul spor pe care îl au în plus e cel de „serviciu de luptă”.
A fost o vreme, până prin 2000, dacă nu mă înșeală memoria, când specialiștii( rachetiști, radiolocatoriști, aviatori, transmisioniști) aveau coeficienți mai mari decât restul( pifanteri, artileri, logisticieni, etc.), dar după ce pifanterii au început să conducă, au rezolvat problema. Dacă nu aveau ei, să nu aibă nici ceilalți. Și le-au tras înapoi pe toate.
La fel, cu posturile încadrate, că am văzut că debita prostii zilele trecute un coleg, om inteligent de altfel, și bine pregătit pe pătrățica lui. Să zicem că ai în unitate 600 de funcții. Nu primești niciodată banii pe cele 600. Primesti banii pe cele 100-200-300 pe care le ai încadrate. Și banii ăia vin punctual, pe fiecare om, pentru că soldele se calculează online, într-o aplicație de pe INTRAMAN, si Direcția Financiar-Contabilă verifică la sânge fiecare bănuț, nu fiecare leu.
Dacă nu știți, întrebați, nu vă mai umpleți de respect bătând câmpii aiurea.
Părerea mea, hâc…
@sharky multumim pentru clarificari.
„Primesti banii pe cele 100-200-300 pe care le ai încadrate” – va referiti la buget sau la banii efectivi ce se primesc luna de luna? In prima varianta este o practica nesimtita care sa blocheze viitoarele angajari , in a doua varianta e o chestie normala si logica .
@Cristi
” va referiti la buget sau la banii efectivi ce se primesc luna de luna”
Nu sunt sigur că am înțeles întrebarea.
În ambele cazuri vorbim tot despre buget, că de acolo vin banii.
Părerea mea, hâc…
Ok sa fiu mai explicit: daca in schema de personal sunt 600 de oameni dar in bugetul aprobat ai prevazute fonduri doar pentru cele ocupate (100-200-300 din exemplul dvs.) atunci este o gaselnita prin care se blocheaza angajarile . Daca vorbim de fondurile efective, ce se platesc luna de luna ,care se vireaza catre unitatea respectiva de la ministerul apararii, atunci este logic, legal s.a.m.d sa se aloce bani in luna respectiva doar pentru cele ocupate.
Adevarat. Tehnic se cheama asta bugetarea functiilor, se face punctual, cu argumente pana la Luna si inapoi.
Aproape 3500 RON apropo un maturator de strada avea aproximativ 500 de euro.
Si asta pe timp de pace.
Daca e adevarat ca salariul mediu net a fost 6000 e trist. Oare cati sunt si ce salarii au aia de sus de au ridicat atat de mult media celor multi care iau banii astia in 1,5 luni sau doua ( plus ca in cei 6k e si norma de hrana sau nu?)
Vezi pe site MAPN…am considerat 80 mii salariati (civili si militari) norma hrana 1000 contributii 25%…iese peste 5800 RON cu norma de hrana cu tot…exista si un tabel cu sume minime si maxime (pentru transparenta ;)) cel mai mare venit din MAPN e pe la 18,000 RON…minim 1,700 (aici e buba)…astea banuiesc ca nu includ norma de hrana…
Acuma fiindca suntem in Balcani e aproape sigur ca sunt prea multi sefi & prea bine platiti raportat la total si la ceea ce fac…
Daca ar fi dupa mine as schimba sistemul…as anula (gradual) pensiile de serviciu cu mici exceptii (500-1000 ofiteri de rang inalt) iar banii i-as folosi pt majorare salarii mici din MAPN, cu tot cu contributii (similar sistem civil) ar creste media cu vreo 2000 RON (chiar mai mult la cei cu solde mici pt ca nu as majora la toata lumea)…sa devina mai atractiv job-ul…
In paralel as da facilitati fiscale semnificative pe parte de contributii la companiile civile care angajeaza fosti militari (la un nivel incat nici un fost militar sa nu ramana pe langa)…& pensii ca tot omul…de la 65 de ani incolo…pe baza de contributii…
Solutii sunt si relativ simple daca chiar se doreste…
O sa ma cam injure fostii militari 😛
F pertinent pdv. Cu o singura mentiune: facilitati pt fiemw care angajeaza ex militari daca sunt pensionati pt limita varsta pt ca daca nu, vom avea o(noua) hemoragie de oameni bine pregatiti care pleaca din sistem la 40- 45 ani sau chiar mai repede
Adevarul este ca intreaga politica de personal al MApN trebuie regandita astfel inca sa se stimuleze recrutarea si, apoi, mentinerea resursei de personal
Cum zice Silviu, e diferenta masiva intre mediu si MEDIAN.
Am vazut in ultimul timp prin presa ca se arunca bomba asta de salariu ‘mediu’. Aia e o ineptie, nu are nicio relevanta si nu reflecta deloc situatia reala. Pe noi ne intereseaza salariul MEDIAN. Ala arata prosperitatea romanilor.
Ar trebui facuta cumva o campanie si explicata cumva diferenta dintre medie si median ca sunt foarte multe intoxicari in presa cu acest asa zis salariu mediu, arata o minciuna, o situatie complet diferita de adevar.
Aceeasi chestie cu romanii care sunt proprietari la imobile, 96%, cea mai mare rata din UE zic la tv, dar e fals, o mizerie ordinara, daca o familie de 5 persoane stau intr-un apartament propriu se conside ca sunt proprietari toti, ca niciunul nu sta in chirie. Plus cei care stau in chirie dar au buletinul acasa la parinti, in statistica sunt proprietari dar ei defapt stau in chirie sau studenti sau cei fara vize de flotant etc. In SUA ii zice home ownership rate si masoara cat % din case sunt ocupate de proprietari nu cat % din oameni sunt proprietari. Cam asa si aici
Romania e de fapt pe primul loc in UE la cele mai supra aglomerate locuinte, ganditi-va ca asta practic da de gol statistica manipulatoare. Prin vest nici nu poti sa ai pe o adresa prea multi oameni daca nu e un minim de metrii patrati/persoana asigurat.
Multe statistici manipulatoare prin presa in ultimul timp.
https://dcaraman.wordpress.com/2012/05/06/salariu-mediu-sau-salariu-median/
E o diferenta, nu zice nimeni ca nu…
Da’ eu personal nu am acces la date sa pot sa calculez salariu/venit MEDIAN…
Dar iti poti face o idee si de la cel mediu…daca intr-o tara salariu/venit mediu e dublu e destul de probabil ca si medianul sa fie tot cam asa…
Cu cat e mai mare clasa de mijloc intr-o societate cu atat e mai aproape salariu/venit median de mediu…
La noi diferenta e mai mare decat ar trebui…si in societate si in MPAN as zice…
Cel mediu e influentat de extreme (pe ambele capete – mari sau mici). Poti face o medie ponderata – iei in calcul si cati castiga fiecare salariu in parte. Sau poti sa mergi cu mediana. In US se foloseste multe median. Desi pe alocuri oamenii le confunda intr-o veselie si fara prea mari procese de constiinta.
Habar n-ai, toți militarii sunt plăți la fel. Nu contează ce tehnică operezi. Iar salariile pleacă de la 3000 lei SGP și subofițeri și ajunge la ce spui tu dar la ofițeri superiori.
6000 de lei este media salariilor adunate, adică ale generalilor și ofițerilor și celorlalte categorii de personal. Întreabă un absolvent ce salariu are…
De ce trebuie 3000 de coco? cara focoasele in brate si telemetrul in spinare?
https://www.libertatea.ro/stiri/angajatii-mapn-care-au-ajutat-gruparea-tutu-piturca-sunt-in-continuare-pe-posturi-de-conducere-in-armata-oferta-trimisa-
Cam da, la cat valoareaza si la ce complexitate au, inca ceva, imediat dupa aflarea vestii am avut acelasi sentiment ca atunci cand mi-am luat o masina mai de Doamne ajuta: ,,,bei, ar cam trebui s-o asigur si s-o pun binisor sub paza’’, sper ca si ai nostri au acelasi sentiment, incidentul cu arma furata (de la Constanta parca ) mie mi-a cam lasat un gust amar, sper ca nu asa stau treburile si la unitatile ce au in doatare armament de genul Himars si Patriot.
Doamne ajuta si recunosc ca s-au miscat cu talent ai nostri!
Este de 3800, maxim 4000…lei… pușcărie curată… șefii sunt răi si nu-și fac treaba cum trebuie…
Vesti bune!
Nu e vorba doar despre achizitia in sine a sistemelor Patriot, ci de faptul ca achizitiie urmeaza un fir logic in care la punctul unu este protectia spatiului aerian. Sa speram ca acestor sisteme cu raza lunga li se vor adauga sisteme cu raza scurta si operationalizarea unei aviatii decente, poate in viitor F35 sau un bimotor de superioritate aeriana. Doar dupa ce acest capitol va fi asigurat achizitiile se pot concentra pe submarine, tancuri..
Hai ca se poate! Felicitari.
Incet, sa indraznim si la Tomahawk,F35 si poate construim si ceva unic , al nostru….
Nu de alta, dar parca este stresant pt un invadator sa stie ca ,poti sa-i distrugi infrastructura de la distanta.Sa stie ca un submarin /curveta poate incasa o lovitura de la un F35 indetectabil…
Ps.Bun si NLAW ala dar este arma disperarii…
Liniștiți-vă că nu are rost. Suntem sub tutela Israel&US si suntem chiar premianti. Nu se va atinge nimeni de noi.
De aici si lentoarea în achiziții.
Zici….de unde pielea mea stii?!!…..io o stiam pe aia cu frica pazeste bostanaria nu cu am pretini si ei m-ajuta!
Bun ok, sa presupunem ca ar fi adevaratele ce scrii tu… dar pana ajung atat U.S.A. & Israel, aici la noi, cu destule efective sa ne ajute… noi ce ne facem??
Caci suntem efectiv in poponetzul gol si inconjurati de hiene rapace ce saliveaza de fiecare data la ocazia de a mai musca o bucata din teritoriul national!!!
Vrei exemple recente…?! No worries amigo, exemplele curg garla! Ungarea in ’90, visa sa rupa Ardealul si sa-l reanexeze(de unde si faimoasele incidente de la Tg. Mures), Sherbea, visa exact la fel cu Banatul, iar Bulgarea visa(numai pe hartie ce-i drept) la toata Dobrogea… toate imediat dupa ’89, spre 1995, cu plush cu minush… capisce acum?!
Apropo, Israelul oricum nu detine forte armate expeditionare, cum detin U.S.A., Anglea sau Francea… adica din alea care le sui pe vapor / portelicopter / portaveon, la pachet cu destule provizii si munitii, sa le trimiti la mama ciorilor unde o fi…
Bottom line, mai intai trebuie sa ne bazam pe noi insine si de abia dupa aia pe altii, indiferent care o fi acestia!
Iar dupa cum se poate observa din conflictul din tara vecina Ucraina, ajutoarele… indiferent care or fi acestea, fie ca e armament, bani sau suport politic, umanitar, s.a.m.d. nu vine cum ai pocni din degete! Dureaza… si nu ma refer la o saptamana sau doua sau trei… dureaza luni intregi de zile, spre un an(in unele cazuri aproape doi ani), cel putin, chiar si in cazul S.U.A.!!!
Nimic nu vine si nici nu a venit vreodata, cat ai pocni din degete…
Uauuu incredil !!!! Un program de înzestrare ce este în grafic ….. Clar că e mana unchiului Sam , că dacă era după decidenții noștri , era încă la stadiu de PDF. Permiteți-mi sa fac o mica afirmație mai departe și anume că ,îmi place pasajul unde scrie că, paterioatele sunt sisteme mobile și pot fi mutate rapid …..”daca avem drumuri de calitate”
Intrenarea mea este următoarea:
Avem drumuri , șosele ,etc,etc …. Dar poduri ,podișuri și alte treceri peste ape de înaltă calitate, pe unde sa transportam aceste acareturi …. Sau o luam prin mocirle ??? ???? Pauza de publicitate … si joc de glezne …..aici e durerea ?! Și sa nu uitam că oricât de tare și capabil este sistemul patriot …. El nu se poate apăra singur …. îi trebuie sprijin ….care și ăla lipsește …..hehe ….gauri ,gauri ,gauri ca în asfalt și ai noștri sforăie …..,????
„Dar poduri ,podișuri și alte treceri peste ape de înaltă calitate, pe unde sa transportam aceste acareturi „
Majoritatea podurilor pot tine pana la cel mult 40 tone, altele si mai putin… foarte putine poduri pot sustine pana la 50 tone greutate! In cazul la Abrams sau M.L.I.-uri grele e de jale, sau T.A.B.-uri de 30-45 tone… din fericire, in cazul unui sistem PATRIOT, ma indoiesc ca cantareste 20 tone… deci da, inseamna ca pot traversa majoritatea podurilor si podetelor, fara macar sa le provoace pagube majore!
clasa E de incarcare max permite max 200kn osie ,remorcile pt iveco astea noi au cam 5 osii probabil sunt si cumai multe osii
Se pare ca FAR sunt in grafic..F 16 , Patriot..Sper sa facem ceva si pentru FNR . Acolo e jale si suspin .
Yeap, daca te bagi cu americanii cam iesi bine , Patriot Himars da daca te lasi pe mana la ioropeni mai ales la frantuji….
A apărut dimineață un articol, cică 2023 va fi, iar, anul marinei, cu referiri la un submarin, un vânător de mine și alte vase mai mici ( șalupe etc).
A mai fost unul 2018 parca, si ne-am lamurit…
Ce e cel mai trist dintre toate, eszte ca avem amirali fara flota… ?
Keeping my fingers crossed!
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-programul-corvetei-europene-ia-viteza
Pfooo Narwahl Group! Welcome Fincantieri!!! Well… actually I meant the juint venture between all of them… ?
Sa fie primit.Mno de acuma de bocit pentru SHORAD, V-SHORAD, M-SHODAR si orice alt fel de SHORAD mai este.
Pe mine ma cam ingrijoreaza asta: „în această primă etapă pentru care există finanțare bugetară, vor fi livrate, în total, patru sisteme”. Cum adica, pentru restul de 3 unitati de tragere (ca baterii nu sunt) nu exista inca alocata finantare? Astia nu sunt sanatosi la cap?
In rest numai de bine pentru secretomania din MApN, puteau sa spuna si ei ceva in timpul anului dar deh ce mai anunta nea Tilvar la bilant?
Si ca sa continui bocitul unde estem SkyCeptor / Stunner pt care semnara memorandum? E pe drum si ala sau ramane pdf? Ar fi mana cereasca sa avem o racheta mai ieftina si in numar mai mare in completare la PAC-2 si 3 MSE, astia or fi vazut in ce hal se consuma boabele in caz de ceva?
Pentru restul unitatilor facem si noi o aroganta si cerem LTAMDS? Iar la astea de le avem deja le aducem niste pui GhostEye MR?
Luam si noi IBCS ca polonezii ca sa avem totul integrat?
Hai ca mi s-a terminat iarba, ma opresc.
Boss, daca tac si fac e de bine , e naspa daca vorbesc si nu fac.
Io de data asta nu ca-s entuziasmat is chiar de-a dreptul uimit si apropos nu e prima data cand le-am potrivit de-a lungul istoriei asa ca Dumnezeu inca nu ne-a parasit!!
Memorandumul e hartie igienica atata timp cat nu ai un contract. Daca exista interes si apoi se semneaza contract, intra pe rol memorandumul.
Cred ca Romarm a semnat zeci de memorandumuri 🙂
Si da, „e transe”, ca astea trebuie bugetate in fiecare an. Daca se taie din buget, canci transa de anul asta, canci Patriot Number Five 🙂
Mai stii cand ziceam ca programe de inzestrare cu echipamente complexe dureaza spre zece ani, sa le ai si operationale? Si ca odata angajate cele cateva programe mari gen Patriot + Himars + Piranda + ceva F-16, nu ramane decat maruntis pentru altceva timp de niste ani buni… uite ca se facura 5 ani si mergem spre 6 🙂 Posibil ca de aia tot amana la nesfarsit restul de programe mari, cum ar fi corvetele… ca nici Naval Grup nu se intelege cu SNC, dar parca nici MApN nu se grabeste deloc… ca nu are cu ce.
documentatia tehnica,instructia si logistica de transfer pt lotul 3 sunt deja contractate exista contractul la PSR luna februarie dar tre sa cauti intre mesajele de trolaj de 1 km lungime si asta inseamna munca ,asa mai bine te vaieti aici
Ma faci sa fiu rautacios si sa-ti recomand un consult oftalmologic, cine vorbea de unitatea de tragere nr 3? Era vorba de ultimele 3 unitati din cele 7 comandate ot care lasa sa se inteleaga mai sus ca nu exista nca finantare. Daca tot vrei sa dai lectii fii mai atent te rog altfel te umplii de penibil cand pui oamenii la punct fara argumente.
Lotul 1 primul patriot livrat.
Lotul 2 sunt cacaturile la care face referire art si de care sunteti nemultumiti ca au venit greu.
Lotul 3 face referire la patriot pt fortele terestre, autoritatea contractanta Fms pt fortele terestre este Redstone Arsenal din cadrul Us Army,si care lot voi va vaitati ca nu o sa mai vina desi pt unele chestii contracte partiale sunt deja acordate
Esti amabil sa mai pui o data link-ul aici? Fiind ontopic nu cred ca va deranja pe nimeni.
https://www.rumaniamilitary.ro/februarie-2023-permiteti-sa-raportez#comment-524916
Mda, depinde cum citesti, daca tu spui ca modificarea de doar 10 milioane verzisori a unui contract existent (care spune ca e pentru manuale, echipamente de antrenament si elemente de logistica) inseamna ca sunt deja contractate si ultimele 3 unitati inseamna ori ca s-a ieftinit rau Patriot ori ca vorbim de fapt de lucruri aferente astora 4 si care vin mai tarziu pt ca unitatile au fost livrate la urgenta … just my 2 cents, imi pastrez parerea de mai sus.
unde am afirmat eu asa ceva,si maine,americanii ne-au facut de alea 10 milioane de dolari le-am dat degeaba alea pt lotu 3 , si dragnea badalau ciolacu si ministru lui al apararii vasile dancu pt ca nu au nici o speranta sa ia patrioturile alea de la americani o sa ia sampt sau cum se mai numeste acu mamba, ca au venit francezii la mare sa faca sigint ca radarelel lor nu au vazut avioane rusesti de cand sunt ele,si ala e un sistem extraordinar mai bun ca patriot si fortele terestre o sa opereze frantuzesti ,sunteti multumiti acu ?,voi chiar aveti impresia ca in momentul in care se negociaza un contract cu americanii nu sunt prevazute termene de plata si livrari,si cand se contracteaza secvential si ce se contracteaza, si ca prostii aia de la conducere ne informeaza pe noi corect ca noi suntem CONTRIBUABIL ,va credeti in SUA ? danga langa ,langa danga americanii ne fura,iesiti din nato,trimitetii acasa
gata, pe mine m-ai convis, e cum zici tu ???
Sunt mirat și nu înțeleg politica asta a Poloniei , că ei dau că ei susțin ,că ei ,da ei vor in locul Mig 29 F16 sh , in locul F16 F35 , mă tată ce enervanți polonezi ăstia si șmecherii. Uite și povestea cu T72 și PT91 donat își cumpără la super preturi avantajoase sa nu zic mic tancuri sh Abrahams . Păi să le de-a sincer Mig29 gratuit , SU 22 care le au inca în dotare lor. Curios că noi nu donăm nimic și nu primim nimic ,nu știm să ne atingem obiectivul principal al dotări .
tancul Abrahams nu exista.
Abrams da, si vine de la
https://fr.wikipedia.org/wiki/Creighton_Williams_Abrams
@M. Z.
L-am auzit și pe deșteptul ăla de Cioroianu, fost dom’ ministru, că îi dădea cu Abrahams în sus Abrahams în jos. Un bou , îmi rămâne în cap faza când era ministru de externe, Victoria Nulland lângă el nu știu ce kkt zicea și ăsta hlizea prostește „Yes, yes, yes”.
Ce sa facem noi cu Abrams că acele tancuri merg cu kerosen pentru că au motoare cu turbina că la avioane și la noi cine sa le întrețină. Noi trebuie să luam tancuri leopard de la nemți că astea sunt la fel de bune și au motoare diesel.
Intrebare. Un sistem = un cap tractor plus lansatorul in sine pe care se pot monta containerele sau un sistem = multiple lansatoare ca in cazul HIMARS?
Din articol:
„Comandantul Regimentului 74 PATRIOT, colonel Răzvan-George Tacea, a spus că în dotarea fiecărui sistem intră: cabina de conducere a angajărilor, de unde un echipaj de luptă conduce acțiunile, radarul, care este elementul principal al sistemului, și patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă.
Fiecare astfel de lansator conține patru sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici. Sistemul folosește PAC-2 GEM-T (PATRIOT Advanced Capability-2) și PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement), acestea fiind cele mai moderne rachete produse pentru sistemul PATRIOT de doi producători americani.
Potrivit colonelului Tacea, în această primă etapă pentru care există finanțare bugetară, vor fi livrate, în total, patru sisteme…”
_____________
Seven (7) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units (traducere: „sisteme”) consisting of:
– seven (7) AN/MPQ-65 radar sets,
– seven (7) AN/MSQ-132 engagement control stations,
– thirteen (13) antenna mast groups,
– twenty-eight (28) M903 launching stations, (traducere: fiecare cu cap-tractorul/camionul propriu)
– fifty-six (56) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) missiles,
– one hundred and sixty-eight (168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles,
– seven (7) Electrical Power Plants (EPP) III.
Bun am platit primim , sa fie primit
tot ce am primit nu are pic de industrie autohtona , in privinta achiztiei sistemului Patriot
si revenim , cumparam PAc 2 sau 3 intr -un numar infim si vedem ce insemna un conflict armat, si ce consum de munitie rachete se face uz, atunci cand ma ma naiba vom activa si acel memorandum privind rachetele mai ieftine sky ceptor ?
cred ca in ucraina macar acolo aveam o piata cat dureaza acest conflic si noi totusi nu am facut nimic pentru a demara productia in Romania , DECE ? eu nu inteleg
” DECE ? ” Nu cerceta aceste legi ca esti… rus daca ‘ntelegi !
„Nu cerceta aceste legi ca esti… rus daca ‘ntelegi !”
The dilemma of my life… ?
https://twitter.com/JaroNad/status/1623692507300110337?t=dsTsR1lYBtlBTiqxbqY2WA&s=19
Germany ??proves to be a strong #NATO Ally. It will provide #Slovakia with 2 complete sets of #MANTIS Air Defence System to ensure security & defence of #Slovakia & @NATO Eastern flank. This support is permanent and for free. Thank you! @BMVg_Bundeswehr @Slovakia_NATO #wearenato
MANTIS ul asta s ar completa foarte bine cu Patriotul, mai ales daca ni le ar da și nouă free.
Germania NU o sa ne dea niciodata ceva free…
ne-au dat GEPARD
Eu m-am referit la lucruri noi si performante. GEPARD-urile oricum le-ar fi casat… ca le-au scos din uz.
eu vad ca sutn Gepard prin Ucraina si se descurca
Cred că Gepardurile sunt destul de ok, au făcut bine ai noștri că le-au luat.
Am văzut mai demult un articol despre grupul de luptă din Polonia și rolul Ghepardurilor românești era scos în evidență: „But it’s the Romanian army’s contribution that makes the battle group truly special.”
Eu cred chiar că trebuia să luăm mai multe.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/08/03/nato-is-desperate-for-front-line-air-defenses-romanias-old-gun-vehicles-are-the-best-its-got/?sh=610c7c781ea2
Bine, erau evidențiate și pentru că erau singurele, dar chiar și așa …
avem deja 72x GDF-03 Oerlikon care trebuie modernizate la un standard echivalent cu Mantis.
Macar simbolic sa ne dea si ei ceva in timpurile astea triste. Sa spuna pe twiter si ministrul nostru
Germany ?? proves to be a strong #NATO Ally
ne dau pace, e suficient deja.
da,da, scuze neatentia Abraham ,acum la antena 3 vorbesc de o presupusa actiune a Rusiei asupra RM , se dau oare mari ucraineni sau e o realitate ?
@Cipri
Măi flăcău, ai logică și comentarii de bun simț. Am înțeles că ești și student pe la politehnica dacă nu mă înșel. Cum dracu’ te trec profii ăia din an în an, dacă tu nu știi să scrii corect. M-am săturat de voi!
HIMARS romanesti si M270 MLRS:
„Aproximativ 350 militari cu 60 vehicule militare aparținând Grupului de Luptă al NATO din România, cu Franța ca națiune-cadru (ROU BG (FRA FN)), Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii au participat la exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE ROYAL 23” care s-a desfășurat la Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, județul Constanța.”
https://www.facebook.com/cniapaa/posts/pfbid0nD1o8TXwj1MGXs1Wtk57xKE4TXBsEi7F8pvp3Xjys3HeeVBDRYZhf7zoi3UxM3cMl
Poate greșesc, dar în 2019 Guvernul Orban a achitat integral în avans contravaloarea întregului contract Patriot, de aproximativ 4 miliarde de coco…
Cu tot cu acareturi diverse se duce însă pe la 6 și ceva, la final. De celelalte 2 miliarde nu știu ce să zic.
Adica suntem peste polonezi la AA cu raza lunga? Incredibil, stat esuat, suntem prosti, alții is mai buni decat noi, Patriot is nasoale, etc etc
Da, suntem peste ei si la Patriot si la Himmars. Noi am priritizat astea, ei au prioritizat tancurile, avioanele si obuzierele pe senile.
In plus mai avem 48 de lansatoare LAROM cu bataie maxima 20 / 45 km si, probabil, 130 de APRA-40 cu bataie maxima de 20 km. Nu stiu daca polonezii au ceva similar. probabil ca au ceva similar cu APRA-40.
Daca imi permiti, sa le luam pe rand:
1. Incredibil – da, si pe mine ma uimeste, estimez ca aici a dat chesu Sam cu pumnu’ in masa, si le-a zis la ai nostrii, baaa, in 45 plangeati ca nu am ajuns pana aici, acum suntem aici si tot prosti sunteti? Why?
2.stat esuat – dap. A zis-o si presedintele Romaniei, si necesita doar sa iesi afara din casa sa faci acesta simpla constatare. Sau sa mergi la un spital cu pt o banala intepatura cu un cui ruginit in picior.
3. suntem prosti – prosti nu, coruptie morbida as zice, si ca sa mentii coruptia asta ai nevoie de oameni servili si fara abilitati intelectuale considerabile.
4.alții is mai buni decat noi – da, in UE suntem penultimii, in fata Bulgariei. Dar sa te compari cu aia la care le-ai dat cartofi in 97 dupa un faliment statal este trist.
5. Patriot is nasoale – nu, exclus asa ceva.
6. etc etc – dap, etc, etc.
7. Cu o floare, sau 10 flori nu se face primavara, ba din contra sunt -10 grade afara. Se face primavara cu un camp de flori, ori asta inseamna cel putin +15 grade.
In rest si eu ma bucur ca deja discutam de o capacitate intarita pe partea acesta. Bravos, dam cezarului ce-i al cezarului.
Eu nu sunt asa negativist ca tine. Nu mi se pare nici ca suntem stat esuat, nici ca suntem prosti. Coruptie avem dar in ultimii ani s-au mai facut progrese chiar si in domeniul asta.
„Coruptie avem dar in ultimii ani s-au mai facut progrese chiar si in domeniul asta.”
Pai a mai scazut, fiindca vin din astia semidocti de-al de mine, cu mult tupeu… care comenteaza pe site-uri de genul asta si aplica presiune pe sistem, sa faca odata ceva! Caci de nu eram noi „ajtea semidocti” si multi… cred ca si acuma, ne zbateam in mocirla aia a anilor ’90…
Ceea ce nu inseamna neaparat ca corcuptzia deep state-ului a disparut complet! Acel tip de corcuptzie, adanc inradacinata la nivele de varf ale decidentilor(sinecuritatii) este incredibil de dificil de starpit! Practic ea se mosteneste din generatie in generatie, datorita tuturor legaturilor stabilite cu generatii in urma deja, cu decidentii de varf a celorlalte state din jurul nostru! Iar cei mai ruptzi in cur ca noi(gen Srpski, Balgarski & Ukrainski / Ruznitski), vor fi intotdeauna mai disperati si mai dispusi la „compromisuri”…
Faptul ca de-al de TzuTzu & Pizdurca(si care or mai fi) au trecut pe la DNA, cat si cativa sefi de prin vami, nu inseamna ca corcuptzia nu mai exista si ca nu trebuie sa ne mai gandim la ea… este de datoria fiecarui cetatean sa deie semnalul de alarma, de fiecare data cand vede sau aude ceva nelalocul sau!
Este de datoria fiecaruia dintre noi sa ne aparam libertatea, viata normala si bunastarea familiilor noastre si nu in ultimul rand statul nostru Geto-Dac, impreuna cu Biserica Ortodoxa! Together we stand, divided we fall! ?
Biserica Ortodoxa impreuna cu aia ca si Marele Alb? Cat a furat din nou, 800 de milioane?
Also lmfao geto-dacisme.
Bunule meu om, rasul este 100% gratis! Doar as dori sa fii constient de faptul ca eu cand am scris Biserica Ortodoxa si statul Geto-Dac, nu m-am referit la cei corupti, care la ora actuala ocupa o parte din Biserica Ortodoxa si folosesc imaginea & institutia, pentru a savarsi fapte ilegale d.p.d.v. financiar sau in orice alt mod… la fel si la toti cei cu sufletul vandut si agentii K.G.B. ce au acaparat imaginea Geto-Dacilor, taman pentru a o perverti si a o folosi in scopurile Moscovei…
Caci de altfel, de era o asa de mare rusine in a te declara Geto-Dac, atunci de ce cei mai de vaza ai acestui site, au avatar cu simboluri Geto-Dacice…?!
Când au fost geto-dacii creștin ortodocși? Numa’ întreb.
Au fost! Multe dintre sarbatorile actuale crestine se suprapun perfect peste cele pagane…
Plus Zalmoxe, a fost printre primii propovaduitori de religie monoteista din Europa…
Geto-Dacii, au fost mult mai crestini decat ne imaginam noi azi, doar ca nu se numeau asa cu numele! Numele de Crestin, adica cineva ce crede in Cristos, s-a inventat de pe la 200-300 dupa Cristos!
Te autoiluzionezi și confunzi lucruri. Tracii, adică și dacii și geții, aveau o religie mai degrabă henoteista, adică aproape monoteistă. Aveau mai mulți zei. Era probabil o religie solară. Religiile solare nu înseamnă creștinism. Multi împărați romani de origine tracică aveau o religie solară, Sol Invictus si au persecutat creștinismul. După Constantin cel Mare creștinismul devine religia oficială a Imperiului Român, de unde și tracii o preiau. Dacii au fost cel mai probabil increstinati de Nicetas Remesiana, episcopul Daciei Ripensis. Dar atunci prin secolul IV dacii erau deja romanizați pentru că conform izvoarelor istorice Nicetas i-a încreștinat in limba latina, împreună cu alte popoare care erau pe aici. fapt confirmat și de originea termenilor creștini în limba romana. Faptul că creștinismul a preluat elemente anterioare păgâne s-a întâmplat în multe țări, nu doar la noi. Asta nu înseamnă că păgânismul a fost creștinism. Preluarea acelor elemente este un fenomen normal pentru că oamenii au un subconștient colectiv care nu dispare. Dacii nu au fost creștini. Practicau sacrificii umane, ceea ce creștinismul nu face. Românii sunt traci romanizați, plus alte popoare romanizate din zona. Astazi când mergem pe strada vedem biserici creștine, nu templele lui Zalmoxis. Nu exista nicio mențiune legata de Zalmoxis sau adorarea soarelui în creștinism. Nu exista mențiuni referitoare la Elohim/Yahweh sau la Isus în Zalmoxianism. Exista doar folclor care parțial vine din păgânismul tracilor. Cei care neaga romanizarea și românismul sunt de cele mai multe ori influențați de Moscova. Pentru ruși existenta românilor ca traci romanizați si continuatori ai Imperiului Roman, România după Romania (numele imperiului roman in epoca imperială) este o problema pentru că ei se cred continuatorii Romei, a treia Roma, și noi stam in calea expansiunii pravoslavnice. De asemenea pentru ruși orice conexiune religioasa a românilor cu Roma și limba latina sau cu Constantinopolul și limba greacă este tot o problema. Ei vor o ortodoxie rusă, pravoslavnică la noi, nu una originala bizantina. Ori noi am fost increstinati de Roma în limba latina, ulterior am trecut la ortodoxia slavonă balcanica dar prin filiera bizantina, nimic de a face cu Moscova! O ortodoxie rusă și geto dacismul exclusivist izolat de Occidentul „rău” le deschide calea spre instaurarea imperiului pravoslavnic. Ei vor spargerea unității romanice din zona. De aici au inventat și moldovenismul sau vlahismul in Balcani. Ma opresc aici pentru că nu este locul și discuția asta ar lua zile. Pe scurt nu suntem exclusiv daco geti nici nu avem religia zalmoxiana ci suntem români și creștini. La final, românii s-au numit pe ei înșiși tot timpul români, nu daci, străinii i-au numit vlahi, ceea ce înseamnă „vorbitor de limba romanica”. In epoca imperială după Traian și până la căderea Imperiului Roman de răsărit în 1453, au existat zeci de împărați și generali romani de origine tracică sau ulterior româneasca, după romanizare. Toți s-au considerat romani și au apărat imperiul cu arma în mână. Doar două excepții. Regalianus deși s-a identificat cu imperiul, era nepotul lui Decebal, adică „excepția” era că a fost conștient de originea dacica dar totuși a ales sa fie general roman. Și Galerius care din motive politice a șantajat sistemul cu ideea dacica .In rest toți ceilalți au fost romanizați complet (Dioclețian, Maximinus Daia, Constantin cel Mare, Iustinian cel Mare etc.). Ce vreau sa spun este sa nu neglijezi influenta geopoliticii in scrierea istoriei.
„Nu exista mențiuni referitoare la Elohim/Yahweh sau la Isus în Zalmoxianism.”
Iarasi vad ca se fac presupuneri(mi se baga galushti in gura), despre lucruri pe care nu le-am scris niciodata…
Eu doar am scris, ca Zalmoxe, propovaduia o religie monoteista, asemanatoare Crestinismului! Nu am scris ca convertea lumea la Crestinism!
Baza principala din care a izvorat crestinismul oricum a fost Zoroastrianismul, care provine de la profetul Zarathustra, care era un get-pers, din zona Iranului modern de astazi! Cel mai probabil Zalmoxe preluase, elemente de Zoroastrianism, care la randul lor… citisem in unele lucrari, ca le mai combina cu unele elemente / principii de religii monoteiste ce proveneau din Egipt!
Zoroastrianismul, pornise pe aceleasi principii ca si Crestinismul… eradicarea Satanismului(sacrificiile umane)! Inca se mai petrec sacrificii umane si-n ziua de astazi sa stii… in anumite „cercuri foarte inalte”(nu scriu altfel, fiindca incepeti sa va radeti) ale puterii, in spatele usilor inchise!
In rest sunt foarte constient, de cam ce-ar dori domnii cealoveci de la Mockba, nu-ti fa griji… ?
Mai ia o pauza din ineptii. Suprapunerea sarbatorilor crestine peste cele pagane s-a facut din motive care sunt exact pe dos fata de ce crezi iar monoteismul dac este o aberatie care fsce pui in capul unora ca tine.
https://www.youtube.com/watch?v=iJOb9xHggS4
e articol in asteptare in ciorne pe subiectul asta
Bre, ia intoarceti-va voi la subiectul articolului…ca ma cam sucariti.
PS – erau politeisti, avand aceiasi zei ca intreaga Europa, Asia si N-Africa.
Hai, gata!
dup’aia 🙂
Lt, astea sunt povesti cu US a dat cu pumnul in masa. A dat si pentru piranha, a dat si pentru f uri, a dat si pentru himars cand nu erau sexy.
Daca privesti macro nu ii cum zici tu. Coruptia a scazut, serviciile au crescut si vor mai creste. Mai avem nevoie de 30-50 ani de pace/ue/nato sa ajungem vestul.
Ceva cumva i-a convins pe ai nostri ca vine un bum-bum sau e vreun motiv sa treaca in Parlament programele respective de 9 mld euro. Imi amintesc de Veorica zicand cum Patriot si Himars se aproba, cu o mutra de nu stia ce sunt alea si ce fac exact. Vizita unui fost executiv din domeniul petrolului (Rex Tillerson) pare sa fi vut o legatura.
Ca tot zburara rachetele, daca prin absurd era pe faza sinle dobora pe cerul Moldovei/Cernautiului, cu motiv ca se apropiau de noi, putea face gura moscova?
daca nu a batut nimeni in masa de ce arata niste unii ca niste caini batuti cu paru la ora 23:00:
https://www.youtube.com/watch?v=GbxjTLnMe5A
Bre, când ești corupt, numai cine nu vrea nu te „butoneaza”…
pt niște băieți care stiu cât de cât cu ce se mănâncă „informațiile”, nici nu e greu…
și stau și mă întreb, oare nu din cauza asta ajung „directori” prin regii de stat sau alte funcții bine platite și cu acces la tot felul de contracte lucrative unii cu „ochi albastri”…sau scapă unii cu niste pedepse de te ia râsul, in cel mai bun caz…
Dacă o mai lălăim mult cu justiția, mă tem că ăia de vor vrea să facă „curat” vor păți ca Falcone și Borsellino…
@de acord DinOradea, dar tre’ sa fim fff atenti la un detaliu si anume educatia si nu doar aia liceala si universitara, baza e gimnaziul’ deci acolo ar trebui sa fie focusul pe educatie, din ea izvorasc restul : justitia, sanatatea, inovatia etc.
Concluzie: fara un pact si o strategie la nivel politic si fara o finantare corecta a sistemului de invatatamt (media aia de 6%din PIB din UE) nu cred ca o sa razbatem ca neam la adevaratul potential, e doar o opinie.
In rest vorba unuia, scoala -spital, apa-canal si ne facem bine.
Sisteme esentiale dar cu o problema la fel de esentiala: pretul interceptorilor!!! Scumpi cu draci. Si cumparati farmaceutic. Si e o problema fara solutie.
https://adevarul.ro/stiri-interne/patru-sisteme-de-rachete-patriot-vor-veghea-cerul-2241087.html
hai si cu shoradul si cu oerlikoanele modernizate si dau o baterie de vin la baieti!
OFFTOPIC:
https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2023_global_security_army_industry/hanwha_signs_mou_with_romanian_romarm_company_for_k9_howtizers_and_as21_ifvs.html
K9 si AS21
AS21 ala arata pare grozav.
???
Au semnat un „”memorandum””, treziti-ma cand semneaza un contract.
De fapt nu, altfel nu ma mai trezesc vreodata.
https://twitter.com/visegrad24/status/1623971627892453376
ai fi fost o buna ocazie sa interceptam un Kalibr
pentru asta trebuia ca singurul sistem Patriot operational sa fie desfasurat in zona Botosani si activ pentru tragere intr-o fereastra de cateva zeci de secunde…
n-are trebui sa fie o baterie la Bacau sau pe undeva prin zona?
@steppewolf
Chiar dacă ar fi fost, era degeaba. Traiectoria era mult în afara razei de acțiune a sistemului.
Părerea mea, hâc…
de la Bacau la Botosani sunt 130 km?
Raza de actiune maxima a Patriot:
MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) : 160km? / plafon 20km
Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) : 60km against ballistic missile/ plafon 40km
Primele Patriot operationale tu cam unde crezi ca ar fi desfasurate?
Asta e harta pe stil vechi cu AA-ul nostru
https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2016-10-28-21382244-0-apararea-antiaeriana-romania.png
si asta e pozitionarea NATO la noi
https://ivm.antenaplay.ro/thumbs/antena1/2022/06/29/UTvqGRWJYbs_3O.jpg
structura de aparare AA propusa de UKR cu ce primesc AA de la occidentali
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ2G3k3Fyq3ffPHky-qwMR8lurkr1C-4TxCDg&usqp=CAU
@M.Z
Și cu răspunsul ăsta ai vrut să zici…ce?
Părerea mea, hâc…
demonstratia la ce ai scris tu pe scurt, cu imaginea de ansamblu.
Anvelopa de zbor.
La inaltimea la care merge kalibr-ul ala , nu mai e aceeasi raza.
yep, de aia am dat raza aia cu „?”
@M.Z.
Punctual:
1. Știu unde vor fi dispuse Patrioturile, deci nu trebuie să cred.
2. Până la Botoșani sunt, întradevăr 130 de km, dar până la graniță sunt 180, +/- câțiva km, depinde unde măsori. Mai adaugă 35 de km, distanța la care au trecut rachetele, și vezi ce iese.
3. Harta pe stil vechi cu dispunerea AA-ului nostru e incompletă, și irelevantă.
4. Dispunerea NATO la noi e irelevantă în cazul de față.
5. Dispunerea viitoare a AA-ului ucrainean este la fel de irelevantă.
Deci, ce ai demonstrat, până la urmă?
Părerea mea, hâc…
1.raspunsul era pentru steppewolf, ca sa isi puna niste intrebari.
2. exact, erau mai departe
3. harta era sa isi faca o idee cam care erau zonele prioritare si acoperirea pornind din zonele alea. Chiar daca unele se vor schimba.
4. dispunerea NATO ar trebui sa fie interdependenta si cu acoperirea AA, nu?
5. AA ucrainean ar putea avea deja unele elemente in zona, deja receptionate.
am demonstrat ca sunt niste constrangeri.
@M.Z.
Mea culpa! pe telefon vedeam ca si cum mi-ai fi raspuns mie. Acum am intrat pe laptop si am vazut insiruirea raspunsurilor.
Mii de scuze!
parerea mea, hac…
acuma, dpdv istoric, a trecut pe deasupra teritoriului Romaniei :))
da, am subestimat eu distanta intre Botosani si Bacau (aveam in cap Iasi)
Racheta a fost detectata destul de rapid, nu uitati ce a spus MApN si anume ca o celula de MiG 21 Lancer era prin zona.
In opinia mea, racheta a fost detectata timpuriu si o celula de avioane a fost directiontata in zbor paralel, daca era nevoie o doborau relativ usor, tinand cont de diferenta de viteza intre Kalibr si MiG 21.
pentru cei care n-au twitter
https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2023/02/10/ucraina-anunta-intrarea-a-doua-rachete-rusesti-kalibr-in-spatiul-aerian-al-romaniei-si-republicii-moldova-mapn-nu-confirma–1057854
https://www.mapn.ro/cpresa/17794_precizari-mapn
Din cele 7 sisteme s-au platit doar 4 sau toate? Intreb asta pentru a vedea ce presiune este pe buget. Idem la HIMARS, F 16 si NSM.
Stiind ca urmeaza programele marinei care ingroasa cheltuielile, plus ce se vorbeste recent( tancuri, obuziere, MLI-uri+ masini blindate, amfibii s.a.m.d.), cred ca cei 2,5% cam trebuie sa devina 3% daca tinem cont de inflatie si de salariile ce trebuiesc marite in MAPN. Iar bravul nostru president, Klaus Von Ficuss, poate sa faca un bine tarii si sa incheie propriul mandat ca erou, cu un nou pact pentru aparare….de data asta cu 3% pe minim 10 ani si obligativitatea MAPN de a-i cheltui, sa evitam sa mai vina unul ca Ponta care ii intoarce la buget la sfarsit de an dupa ce nu i-a lasat pe militari sa-i cheltuie.
Asa si doar asa putem recupera decalajul din ultimii aproape 40 de ani, pentru ca nici in anii 1980 nu s-au facut minuni, mai mult in schimb s-a facut ecnomie si rabat de la calitate. Acum avem sansa sa scoatem din moarte clinica industria de aparare din Romania si sa mai reanviem ce demult am omorat cu mana noastra! Suna paradoxal, dar noroc tot cu rusii astia nemernici! 🙂
Din ce s-a vorbit si Patriot si Himars sunt achitate integral, F16 la fel (nu stiu de pachetul de sprijin dar banuiesc ca da) NSM-ul la fel e platit dar asta nu inseamna ca nu mai sunt alocari bugetare pt programele astea, vb aici de logistica bazelor in care sunt dizlocate echipamentele la fel in cazul pregatirii/instruirii peronalului etc.
In afara de F16, Patriot poate si Himars (programe in derulare) nu cred sa mai avem ceva livrari efective anul asta caci nu avem contracte semnate, ori de la semnare pana la livrare/operationalizare din experienta sim cu totii ca dureaza ani in medie in cel mai bun caz minim 3-4 pana ai primele echipamente.
Ce echipamente ar putea sa mai vina cat de cat repede ar fi acolo unde se fac in continuare contracte subsecvente la contractele cadru si vb aici de P5 unde deja s-a facut o suplimentare si posibil la camioanele IVECO dar la fel stim cu totii ce productie fac si Mowag si IVECO in Ro, deci nu stiu ce sa zic.
Sa speram totusi ca 2023 va fi pana la urma ,,anul marinei” macar cu inarmarea acatarii a fregatelor si ceva nave chiar si SH si eu mai sper sa se ia o decizie la echipamentul individual atat de lupta cat si de protectie , sa avem si noi un soldat echipat cf secolului in care traim, adica, casca, veste, arma usoara cu recul minim , ambidextra cu 5.56 si cu sistem de ochire, statii radio , bocanci si imbracaminte de calitate si nu doar pt trupele regulate, deci pe scurt aici s-ar putea lucra urgent in termen scurt si cu participare a ind nationale.
– https://www.biziday.ro/239454-2/?source=biziday
Și răspunsul…nu vă mai panicați aiurea!
Părerea mea, hâc…
Contracts For Feb. 13, 2023
ARMY
Lockheed Martin Corp. – Missiles and Fire Control, Grand Prairie, Texas, was awarded a $25,796,949 cost-plus-incentive-fee contract for the Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target Advanced Capability-3 software task. Bids were solicited via the internet with one received. Work will be performed in Grand Prairie, Texas, with an estimated completion date of Feb. 12, 2024. Fiscal 2023 missile procurement, Army funds; and Foreign Military Sales (Germany, Japan, South Korea, Saudi Arabia, Kuwait, Netherlands, Poland, Qatar, Romania, Sweden, United Arab Emirates, Bahrain, Taiwan) funds in the amount of $25,796,949 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-23-F-0003).