A fost semnat acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”

A fost semnat acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”

Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marți acordul-cadru de furnizare a maximum șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1.891 miliarde lei, fără TVA.

MApN a anunțat, într-un comunicat remis presei, că acordul-cadru a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” și are o durată de cinci ani.

„Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei României se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Astfel, începând cu primul sistem UASWatchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”, precizează sursa citată.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

77 de comentarii:

  1. In sfarsit! Sa dea Dzeu sa se „dezghete” si celelalte proiecte de inzestrare, ca e mare nevoie!

    26
  2. Asta da veste buna. Sper ca bombitele alea atasate sa fie facute in tara la un moment dat. Ar fi un bun start sa incepem dezvoltam propriile bombe ghidate laser.

    17
  3. In sfarsit!

    10
  4. Doamne ajuta!
    Greu reusim sa ducem cate ceva pana la cap…

    14
  5. Sper sa semnam pentru minim 50 de autopropulsate cu Elbit anul viitor. Avem nevoie sa vina aia si cu fabrica de tunuri aici.

    9
  6. „Astfel, începând cu primul sistem UASWatchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”

    Elmet International

    22
  7. Woohoo! Si eu ma gandeam ca o sa tragem de contractul asta ca de corvete. Acum exista ceva speranta.

    6
  8. Cred ca UASWatchkeeper X nu cara „bombite”. E scula numai de dat cu ochiu .

    3
  9. Da, da, da,…

    1
  10. Dronele astea in combinatie cu HIMARS si bateriile de coasta sunt exact ce trebuie…chiar nu e cazul sa le utilizam pt altceva…

    13
    • Vash the Stampede

      Pai daca tot nu esztem sau nu era cazul sa le folosim pentru altceva decat detectie de tinte & supraveghere, eu nu pot sa inteleg, de ce nu au semnat pentru Tactical Heron cu cei de la I.A.I….

      Pur si simplu era mult mai capabila drona aia! Zbura mai sus, mai repede, pentru mai mult timp si avea si sarcina utila mai mare decat „Botchkeeper”… ?

      Pur si simplu noaptea mintii, nu altceva… ?

      4
      • Probabil pt ca deja avem ELBIT in batatura…

        2
      • pai cumperi ceva ce zboara,sau cumperi ceva ce poate va zbura cu problemele de rigoare ?

        2
        • Vash the Stampede

          Ingineri & tehnicieni nu exista…?!

          1
          • sa faca ce promisiuni?

            • @Nicu_4
              Să facă buletine tehnice din care să rezulte că au mărit durata de viață, raza de acțiune, sarcina utilă etc., că hârtia, ca și pdf-ul, suportă orice. 😉
              Părerea mea, hâc…

              2
              • Vash the Stampede

                O sa doara putin, dar asta e… trebuie spus odata si odata…

                Anume faptul ca, este mult mai ushor sa te intinzi pe spate si sa urmezi ordinele C.I.A. dinafara si din securist sadea, sa devii sinecurist ce vinde tara & boborul, in schimbul pumnului lunar de arginti…!!!

                Din punctul de vedere al cuiva care „se ocupa de securitatea” statului… intru-adevar, este cu mult mai profitabil si cu mult mai putine batai de capcean… ?

                Restul, care nu lucreaza pentru Sinecuritate… Dumnezeu cu mila!

                1
                • @Vash
                  Mi-ai răspuns mie, așa că mă văd nevoit să răspund.
                  1. Am citit de 3 ori commentul tău, nu am reușit să-l înțeleg.
                  2. Ce are sula cu prefectura? (În traducere pentru tine, ce legătură are commentul tău cu ce am spus eu?)
                  3. Nu mai fuma pătrunjel.
                  Părerea mea, hâc…

                  8
              • sharky eu deabia astept sa vad daca la uas clasa I se va construi ceva de la ACTTM pt ca acolo e cu injineri si tehnicieni romani,si daca nici la din alea nu sunt capabili inseamna ca o sa trebuiasca sa ne bazam doar pe cooperari cu companii straine

                1
      • @Vaș nuștiucum
        De unde știi tu că cevs ce nu exista (Tactical Heron) e mai bun decât ceva care e matur, cu experiență de luptă, modernizat și răsmodernizat.
        În plus, Elbit are o prezență mai mult decât consistentă in România și deja fabrică de câțiva ani componente pentru H-450 (din care e derivată Watchkeeper).
        Iar senzorii vor fi Thales, iar Thales are deja prezența în România, unde peste 50 de ingineri lucrează pentru proiecte globale de multe miliarde.
        Cât despre Tactical Heron, ea există doar pe planșă momentan. Știi tu câți ani de dezvoltare, teste și accidente/prăbușiri sunt necesare pentru ca o dronă să ajungă matură? Nu, nu știi, pentru că al bocitoarelor cor nu citește. Și nu știe să numere până la trei. Ei sunt doar agresivi și dau verdicte: „Tactical Heron mai bună decât Watchkeeper!” Te-as întreba cu strămoșescul”Pe ce te bazezi să moară…?” Dar nu te bazezi pe nimic.

        16
        • Vash the Stampede

          „Știi tu câți ani de dezvoltare, teste și accidente/prăbușiri sunt necesare pentru ca o dronă să ajungă matură?”

          Asta dovedeshte cat de buni sunt defapt cei ce lucreaza la ele… cine stie, pe ce criterii sunt angajati acolo… in fine, o sa ma acuzi ca deviez de la subiect…

          In plus… cum inveti, fara eshecuri? Avem de gand sa invatam sa cream/producem si noi ceva odata si odata? Sau ordinul din afara tarii ramane eternul NOP! Cumpara la cheie si baga-ti picioarele… pentru voi R&D, never!

          A treia la mana, Tac Heron trebuia „scoasa la liman” doar in privinta decolarii / aterizarii, din moment tot ce trebuia sa faca, este identificare de tinte si supraveghere / survol… si chearr daca doar pe hartie… este net superioara lui Botchkeeper, la altitudine maxima de zbor, la anduranta, viteza de zbor maxima, viteza de croaziera si sarcina de zbor…

          Repet, probleme & necunoscute intotdeauna sunt! Expertii, proiectantii, inginerii & tehnicienii pentru ce mai exista…?? Din ashtea avem din plin in Romania! Din moment ce tot ne dam mari ca avem n experti angajati la Elbit, Thales, N.A.S.A., E.S.A., A.R.C.A., cazanele din spatele curtii, moto-sape blindate s.a.m.d.

          2
          • Noi avem acum nevoie de echipamente care functioneaza. In principu este corect de zici tu dar R&D pe aparare la noi cam slabut. Expertii aia de care zici lucreaza la companii private si sunt integrati in departamentele lor interne de R&D. la noi cine sa faca R&D pe aparare ? Statul roman? Discutam discutii.

            3
  11. Da prețul cum e ?
    Pe mine mă luă cu amețeală la inimâ
    Si cu o senzație ca la revoluția din 89

    Orice chestie cu prețul peste 1000 de miliarde RON este peste prețul ultimului portavion american cu toate avioanele de el si acareturile lui
    Sau o fi greșit cineva si o fi luat prețul dintr-un Excel si o fi greșit punctului virgula

    Investiții de astea de peste 1000 miliarde Lei nu se făceau nici înainte de 89

    Însemna ca urmează câteva decenii de împliniri mărețe altfel nu se explică
    A intrat inzestrarea pe sistem turbo

    Văzui ca peste tot e prețul asta
    In toată presa
    Toată lumea saluta achiziția

    1.891 miliarde fără TVA
    Asta-i aproape 380 miliarde ieuro fără TVA
    Așa ochiometric 5 miliarde lei = 1 miliard ieuro

    Toată tara s-a incolonat si da onoru
    O fi poate un semn
    Numai de n-ar fi un semn rău
    Ca mi se zbătu ochiu când îl văzui de câteva zile pe carol II in uniformă militara, fuse un articol pe aici – ori asta toată lumea știe ca nu a fost un semn bun in istoria noastra
    Da nu toată lumea vede la fel ca avem diversitate de opinii

    Văzui si ca englezii nu mai iau de asta X si sunt încolonați spre TB2
    Ca si polonezii
    N-au expertiză pe înzestrare ca noi

    O fi de la brexit ?
    O fi de la procedurile astea UE împotriva Poloniei ?

    4
    • E doar 1,8 miliarde RON adică 380mil euro

      10
      • Cu cât omul e mai analfabet funcțional cu atât e mai sfătos (sociologic are o explicație: nu este conștient de limitele lui și crede că se pricepe la toate). Așa e și cu Capătul Satului, nu reușește să sintetizeze niște cifre și câteva fraze.
        Și scrie și o coală A4 de inepții.

        36
        • Vai frate. Ala a inteles suma in Euro !

          2
          • Vai frate! Dar nu asta înseamnă să fii analfabet funcțional? Să scrie maaaaare RON și tu să citești euro.
            Nu asta e definiția analfabetismului funcțional, să nu poți extrage informația dintr-un text la o prima citire?
            Nu ne-am saturat de toți taximetriștii cu zece clase care se cred mari comandanți de oști pe aici „între două curse”?

            17
            • @U
              usor cu pianu pe scari,
              io stiam ca omu cat traieste tot invata,
              sau un murphism: fiecare creste pana ajunge la propriu nivel de incompetenta,

              alfabetizare si sociologie se preda din greu la serviciu de presa din ministeru ce isi spune de aparare
              nu intamplator am avut ministrii de aparare fiolologi si sociologi, ar trebui sa existe efecte,
              din nefericire, efectele sunt doar negative, ca marea majoritate a efectelor partidului din care provin,
              ca nu degeaba morti de dupa 21 decembrie 89 nu au inca vinovati sau vinovatii stau asa de linistiti,
              sau o fi de ministeru de intern asta cu revolutia si tragatorii care au eliminat civili in 89,

              in mesajul postat erau informatii de bun simt legate de pretu de o mie opsute si ceva de miliarde, pret rostogolit in toata presa de la noi, rezultat scos cu sudoarea fruntii de la sociologii si filologii din serviciu de presa a mapeneu, ,
              ca doar nu crezi ca pretu asta de 1.891 miliarde fata TVA e produsul presei romanesti, sau al postului meu, ci este rezultatul somnului prelung din serviciu de presa a mapeneu,

              s-o luam sistematic:
              https://ziare.com/armata-romana/armata-romana-contract-achizitie-drone-watchkeeper-1778888
              iar adevaru adevarat vine de la defenseromania.ro
              https://www.defenseromania.ro/armata-romana-va-fi-dotata-cu-drone-watchkeeper-mapn-a-semnat-oficial-contractul-iar-productia-se-va-face-in-romania_620161.html

              lecturand cele doua stiri rezulta cu subiect si predicat ca suma de 1.891 miliarde a produsu muncii celor care au produs comunicatu mapene,

              pe pagina mapene surpriza, sarbatorile au venit inainte de vreme si nu a mai reusit nimeni sa corecteze sau sa verifice suma
              https://www.mapn.ro/cpresa/17748_A-fost-semnat-acordul-cadru-de-furnizare-a-produsului-%E2%80%9ESistem-UAS-tactic-operativ-clasa-II%E2%80%9D

              asa ca funtionarule U sau tovarashe U din mapene, alfabertizarea trebuie facuta la mapeneu,
              de acolo vine stirea cu pretu dronelor X, pret peste cel al intregului progam al ultimului portavion ametrican cu tot cu avioanele si acareturile lui,
              https://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_R._Ford-class_aircraft_carrier

              inseamna ca serviciu de presa din mapene si-a descoperit limita in matematica, asta e nivelu lui de competenta,

              sigur ca este practic imposibil ca mapeneu cu atatia angajati sa greseasca,
              iar un amarestean din capatu satului sa constate ceea ce este evident, ca unele cifre au alte intelesuri la mapeneu, alte intelesuri decat intelesu lor din clasele primare,

              asa ca, daca ma gandesc bine pana la urma nu e o chestie de alfabetizare la serviciu de presa ci o chestie de matematica elementara,

              in rest stam linistiti, stim ca acei care au produ comunicatu mapeneu si-au luat deja concediu de sarbatori, ca oricum la unii concediu e tot timpu anului dupa cum vedem din comunicat.
              sau poate vine si un premiu si o avansare la exceptional pt cei care au produs comunicatu mapeneu,

              norok ca mai exista si altii jurnalisti care mai rumega stirile si stiu sa scrie si sa citeasca, in general mai bine ca acei din serviciu de presa a mapeneu,
              https://www.hotnews.ro/stiri-defense-25976680-drone-pentru-armata-romaniei-mapn-semnat-contract-380-mil-euro-elbit-pentru-drone-watchkeeper-produse-romania.htm

              parca se numeste chestia asta ce au facut-o ultimii ziaristi: analiza si sinteza,
              dar ma gandesc ca chestiile astea de analiza si sinteza nu sunt pt. orice jurnalist ci sunt doar pt astia din privat, la stat poti sa stai oricat,

              iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

              4
              • De fapt draga Capat al satului tot tu pici fazan aici pentru ca intr-o limba romana corecta o mie opt sute nouazeci si patru de lei se scrie asa 1894 miliarde, iar 1.894 miliarde de lei se citeste un miliard si opt sute nouazeci si patru milioane de lei. Poti sa motivezi ca nu se pune punct acolo se pune virgula dar daca ai avea putina cultura ai sti ca multe aplicatii folosesc punctul si nu virgula pentru a separa zecimalele. De ce? Nu stiu si nici nu sunt curios. Insa intr-un numar fara zecimale nu pui punct intre mii si sute de exemplu.

                6
                • capătul satului

                  Ipotezele tale fără punct si fără virgula sunt gresite
                  Nu exista așa ceva, sa scrii o înșiruire de numere fara puncte si virgule
                  Cel putin in acte oficiale, care presupun venituri si cheltuieli ale autoritatilor publice, autoritati publice definite la titlul III al Legii fundamentale – Constituția României
                  Dacă consideram si mapeneu o autoritate publica
                  Ca nu e vorba de o casa de bilete la stadion – deși probabil si la stadion au puncte si virgule între înșiruirile de cifre, ca si aia au o evidentă

                  Legea bugetului de stat pe 2022 spune la art 2 alin 2
                  – venituri de 216.473,2 milioane lei si
                  – cheltuieli de 493.215,3 milioane lei
                  ….
                  https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget2022/proiectbuget2022/legeabugetuluidestat2022.pdf

                  Ma gândesc ca astia ce strâng banii au proprietatea numeralelor, respectiv a înțelesului lor inclusiv a punctelor si virgulelor

                  La meapene, conform comunicatului, costa dronele peste bugetu de stat care ne spune de cheltuieli de 493.215,3 milioane
                  Pe când dronele la mapene costa 1.890 miliarde + TVA
                  Transforma te rog miliardele in milioane, ca mie îmi da cu virgula
                  Sigur ca io n-am baza tehnica a mapene

                  Punctu si virgula au rolu lor
                  Si nu tine de sociologie sau filologie cum cred unii

                  Din nefericire, meandrele concretului pot produce puii vii

    • capatul satului, dar matale ce ai patit, ca ne iei pe noi cu ameteli?!

      16
  12. Polonezii ar fi comandat măcar cinci sute?

    4
  13. Sunt 1,891 miliarde lei adica 385 mil eur

    1
    • Era ridicol altfel, dar in Romania am observat ca jurnalistii de acum sunt luati de la maturat strazile sau ceva de genul, agramati, n utilizari de cuvinte neo- englezisme pur si simplu scornite si asa mai departe….. cum era expresia torpile zburatoare?

      10
  14. Si scuze de off topic….dar contractul cu Beretta s a evaporat? Aceasi valoare ca si hartia igienica? Dar MBT? Era discutie de excedent UE sau ceva de un batalion de Leo2 A5 parca? Totusi e asa mult o escadrila de Apache, 3 batalioane de Abrams, 4-5 baterii de NASAMS si echipament modern pt soldati? De instruire NCO nu mai mentionez…. stiu ca nu s polonezi ai nostrii…dar cat de cat totusi….

    2
    • Cel puțin chestia cu Leopard ne e vina noastră. Era un program de către European Defence Agency sau cum îi chemau, la care ar fi participat mai multe țări din Europa de Est/Centrală împreună cu industria germană pentru livrarea de tancuri noi Leopard. Noi am aplicat în 2019 la program, toată lumea că hai bine bă luam tancuri Leopard, după care tot programul a înghețat (din partea Germaniei vreau să zic) și nimeni nu a mai auzit de tancuri. Probabil pentru că industria germană nu era capabilă să producă atâtea tancuri).

  15. Eu tare curios sunt sa vad pe ce s a cheltuit si anul asta bugetul? Sau returneaza ca vezi nu s a semnat Pt corvete?

    2
  16. Buna treaba, e totusi o platforma matura, nu e in principal pentru atac desi cu bombitele alea poate ataca ceva tinte de oportunitate; insa cred ca e pacat sa le folosesti in felul acelas, poti folosi drone mai mici si mai ieftine pentru asa ceva.

    Ceea ce cred ca e pozitiv e ca are echipament Thales, companie care e si in Romania.

    Ce nu inteleg eu de ce nu e folosita deloc Avioane Craiova pentru fabricatia de drone usoara, kamikaze etc.

    4
    • Avioane Craiova sunt deja prinsi pana peste cap cu modernizarea iar99 care are intarzieri serioase.
      Sa le dea si drone de facut? Ar insemna alta capacitate si investitii pe care ca firma de stat nu le primesc. Sa nu mai spunem de certificari…
      Cand ma gandesc ca prin 2013-2015 fusesera turcii la noi sa caute parteneri de productie drone..

      12
  17. Să sperăm că va fi un program reușit ? Eu unul numai mă aventurez la a mă bucura avănd această clasă de politicienii maturi :)))

    2
  18. Un sistem inseamna o drona?

    • @Sorin
      un sistem inseamna 3 drone si un centru de comanda

      2
    • Sorin,
      Un sistem înseamnă un sfert de dronă. La alegere: botul, dosul, burta sau spatele. Deci 7 sisteme = 1,75 drone [sarcasm]
      La naiba, că deja devine frustrant. Tot corul bocitoarelor nu știe să numere până la trei sau să folosească google. Sau să citească mai sus (sau au citit sau nu au înțeles) că 7 (sisteme)=21 (drone).

      12
  19. In sfarsit.
    Si bonusul de neasteptat la ai nostri. Productia in tara…?

  20. Greu ne mișcăm!
    Foarte bine dar este nevoie și de elicoptere,tancuri,submarine,tunuri propulsate,corvetele ?…

    2
  21. Acum așteptăm obuziere K9

    5
  22. Ce sa zic … dupa ratarea din shenghen unde delegatu trimis special de toarshu bode juca ”solitaire ” cand se discuta problema Romaniei , acu tre sa bifeze si porcutii din putere niste ”reusite ” sa nu fie luati la pietre de catre concetateni cand isi umfla buzunarele cu prime de merit de craciun …
    Noi ne bucuram pt. niste jucaree cu ventilator cu tehnologia de acum 30 de ani si un acord pt. ceva masini neblindate anuntate acum 2 ani si polonejii carabanesc la K2 , K-9 F/A-50 si intentii de KF21 cu productie proprie de Black Hawk …
    Se zice ca mosu ne aduce daruri in functie de cat de cuminti am fost si se pare ca fsn-istii bastinasi n-au prea fost cuminti deloc anu asta …sarac mos pe timp de razboi !…asta ca sa stim cu cine vom vota in 2024

    2
  23. Nu vreau sa fiu carcotas, toti asteptam minunea asta sa se intample, se finalizeaza treaba la Himars (senzori, radare contra-baterie si efectori) si NSM (unul din cele 7 sisteme este pentru balta neavand radare dedicate la NSM), dar totusi ma roade ceva, in estimarea initiala se vorbea de 277 milioane EUR (uite aici art lui Cozmei din 23.02.21: https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24623301-drona-tactica-uas-mapn-armata-romana-watchkeeper-thales-elbit-armata-britanica.htm) acum vad ca dam pe acelasi nr de sisteme 380 de milioane de EUR (ambele sume sunt fara TVA deci nicio confuzie de aici). Hai sa punem inflatia an pe an de 8.19% la 2021, 15.2% la 2022 si ajungem la vreo 345 milioane EUR, mai sunt vreo 35-40 pana la 380 asta daca acceptam argumentul inflatiei si atunci ce mama lui Stefan au luat in plus? E inclusa cumva si munitia acum?

    3
  24. Domnilor, intrebare legat tot de înzestrare: pe când o sa vedem restul de Himars, Patriot ajunse in bătătura? Știe cineva ceva?

    3
  25. Ce am vazut ca nu este clar pentru multa lume este ca sunt 7 sisteme dar fiecare sistem are 3 drone, deci in total vom avea 21 de Watchkeeperx

    Un numar foarte bun

  26. 54M Euro/sistem… fara TVA, mie personal mi se pare cam mult, fata de pretul initial, de acum 1 an, doar pentru niste drone de supraveghere …
    Plus ca nu au rachete AT/AN …
    Ceva e subred, again, la aceasta achizitie …

    Mai bune niste Reaper sau Predator … sa poata si lovi ceva, in caz de nevoie.
    Sigur ca sint mai scumpe … dar parca cu o racheta AA de 300-500k USD sa-ti dea jos minim 10M Euro /bucata UAV … cam nashpa ….

    Stu ca seful Romarm e pzd-ist … dar nici chiar asa … ca dau din banii cotizati de noi toti, nu de la ei …

    Nu ne mai saturam de spaga si nepotism…

    Daca tot iei, macar fa 2 sau 3 categorii distincte si ia din toate, nu doar unele chele …
    Ia drone mici, doar de observatie, si ieftine – pentru trupele de la sol, medii pentru observatie si cu rachete AT macar, si mari, de observatie si cu rachete AN/AT pentru acoperire litoral, si aia e.

    E greu … sa gindesti.
    E f.usor sa risipesti banul public, nemuncit de tine.

    O sa vedeti la alegeri, pzd-pdl-pnl… rezultate pe masura muncii prestate.

    1
    • Io is fan al ideii de economie,dar treaba e mai cu nuante decat racheta=1 leu,tinta=10 lei,deci e bine sa avem numai rachete.

      Calculul se face in functie de rata de supravietuire raportata la numarul de misiuni indeplinite.

      Iar misiunile astea se fac in baza unui PIR,adica cdt are nevoie de niste informatii care sa confirme sau sa infirme niste presupuneri.

      Cat priveste dronele inarmate,doar cand conceptul turcesc de drona inarmata va atinge o oarecare maturitate vom putea vorbi de ceva eficient dpdv tactic si rentabil economic.Sa lansezi Hellfire merge cand nu trage nimeni dupa tine,dar mai greu sa faci afaceri de astea cu rusii.

      Momentan,din motive ce nu tin musai de eficacitate,vestul nu face un mare efort de a produce drone si munitii care sa se bage pe nisa aviatiei clasice.E un fix -pix sa se faca un efort de a inarma dronele cu o versiune a GLSDB sau cu Brmistone 2.Dar uite ca nici versiunile lansate de la sol nu prind.

      Si e simplu de ce nu.Birocratiile in uniforma se schimba cand sunt fortate sa o faca.In Ucraina,Turcia sau Israel a existat o presiune,asa incat nu a existat un status-quo care sa fie aparat prin hortogaraie.

      7
  27. ” Dronuri ” mici , par OK chiar dacă nu pentru toti cititorii .
    Au amprenta mică , deci oarecum greu de lovit .
    Dacă sunt ” ochioase ” e mai bine , problema e că au nevoie ( în opinia mea ) de un link de la ceruri pentru schimb de date , că dacă tot știe ele să tragă cu ochiu’ … să vază și eșalonu’ supirior .
    Poate că partea nevăzută a contractului ( dar bănoasă ) ar fi acele transpondere cu ” câteva ” canale de satelit ( care satelit ? ) .
    Legătura directă cu solul ( date captate de la senzori , telemetrie etc ) , nu cred că e recomandată .
    Ar fi ușor de bruiat , corupt , localizat și lovit .
    Sunt convins că factorii decidenți au consilieri tehnici care cunosc toate astea și încă minim douăzeci de pagini cu detalii amănunțite , la un nivel de cunoaștere mult mai mare decât ne imaginăm noi .
    Părerea noastră oricum nu contează , nimeni nu se arunca la investiții care pot schimba soarta unui război analizând părerea unor iexperți de pe net în motocoase sau taximetriști cu 10 clase care vor curvete Damen și fabrici de pulbere , uitând că NATO nu lucreaza cu piroxilină , ci cu nitroceluloză și înlocuitori de nitroceluloza …
    Hai că cu damen , e cum e , holenderii și habsburgii e bulanjii cu miorița land , deci canci afaceri .
    Dar cu fabrica de pulberi … asta e manipulare ( maschirovca si manipulațîia ) pe față .
    Veți vedea de ce , când va veni vremea .

    8
  28. Intrebare de necunoscator: Sapte sisteme inseamna sapte drone/aparate sau sapte statii de comanda fiecare cu cate trei drone?

  29. Comparand mere cu pere 🙂
    – cele 21 drone Watchkeeper vor costa 385mil euro …
    – cele 32 norvegience F16 ( M6.5) vor costa 388mil euro … cu piese shimb (inclusiv motoare) si o resursa de aprox 10ani…
    Ce spuneti ?! … lasand la o parte capabilitatile diferite ( dar tot zburatoare sunt) deal-ul cu norvegienii pare intr-adevar un chilipir…

    11
    • https://uawar.net/stats

      283 Aircrafts vs 1707 UAV pierdute de rusi in UA in 2022 cf. propagandei de la Kiev.
      Sa fi fost toate Watchkeeper si F16 ar fi costat 3,5 mld. avioanele fata de 31 mld. dronele =))

      De aia pentru porumbeii voiajori se fac monumente, iar pentru drone… corturi de campanie.

      1
    • cam toti care se pricep spun ca deal-ul norvegian e foarte bun (polonezi, finlandezi), numai la noi e un cor de bocitoare

      5
  30. Ar fi trebuit stipulata ocazia sa comande 16 F35 lasand vrajeala de infrastura si training, pt ca va dura 6-8 ani livrarea, timp berechet Pt infrastura si Training

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *