Preluam integral de pe Hotnews …
Romtehnica, companie militara coordonata de Ministerului Apararii, a atribuit in luna decembrie, fara licitatii deschise, trei contracte militare in valoare de peste 525 milioane de lei fara TVA (aproape 120 milioane euro). Cel mai mare contract (353,9 milioane lei) a fost atribuit catre americanii de la Harris Corporation Communication Systems pentru achizitia de echipamente si statii radio. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit catre firma germana Eurospike GmbH, iar al treilea contract (67,8 milioane lei), pentru achizitia unui radar tridimensional, a fost atribuit catre americanii de la Lockheed Martin Overseas.
Toate cele trei contracte, publicate vineri 20 ianuarie 2017 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), au fost atribuite prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind: ‘Lucrarile/produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice’.
1. Cel mai mare contract, in valoare totala de 353.937.968 lei (fara TVA), a fost atribuit de Romtehnica in data de 22.decembrie 2016 catre firma americana Harris Corporation Communication Systems pentru achizitia de echipamente si statii radio. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 419.851.444 lei ara TVA.
In luna noiembrie a anului trecut Romtehnica, companie nationala din domeniul apararii coordonata de Ministerului Apararii, a incheiat in 14 octombrie un acord cadru in valoare de peste 34,7 milioane de lei (fara TVA), cu firma americana Harris Corporation Communication Systems, pentru achizitia de sisteme radio/statii radio Harris de diverse tipuri, arata datele publicate vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind ca produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Datele din SEAP arata zeci de contracte similare atribuite prin aceeasi procedura catre firma Harris din 2007 si pana in prezent.
2. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei, fara TVA), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit, in 23 decembrie 2016, catre firma germana Eurospike GmbH. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 104.889.666 lei fara TVA.
3. Al treilea contract (67,8 milioane lei, fara TVA), pentru achizitia unui radar tridimensional cu distanta mare de descoperire, mobil-TPS-77, a fost atribuit, in data de 7 decembrie 2016, catre americanii de la Lockheed Martin Overseas. Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 67.852.500 lei fara TVA.
In ianuarie 2016, Romtehnica a achizitonat rachete antitanc in valoare de 20 de milioane de euro de la consortiul germano-israelian Eurospike, dupa ce in urma cu o saptamana a cumparat echipament si rachete antitanc de la aceeasi companie cu 110 milioane de euro. Pe langa aceste noi achizitii, statul roman a cumparat de la Lockheed Martin un radar de aparare aeriana tridimensional in valoare de circa 32,7 milioane de dolari.
Radarul produs de Lockheed Martin este de tipul AN/FPS-117 si este folosit de fortele romane romane din anul 1998, existand cinci unitati aflate in dotare pana in prezent.
Rachete si sisteme antitanc de la EuroSpike, cumparate de Romania cu 110 milioane de euro
Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).
Contractul de 17,9 milioane de euro se refera la „Mijloace antitanc”, mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se refera la „Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizeaza sistemul de rachete Spike in varianta portabila pentru infanterie si forte speciale (modelul Spike MR).
Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.
Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.
RumaniaMilitary:
O mica intrebare am avea daca nu e cu suparare, intrebare pe care am reluat-o de cateva ori anul trecut fara rezultat catre agentia de offset din cadrul Min. Economiei: „dar cu OFFSET-ul cum ramane?”
Nu de alta, dar adaugand la lista din ultimul an si achizitiile mai vechi, Piranha, Spartanele, radare, Panhard PVP-urile si alte maruntisuri… ar fi vorba de cateva sute de milioane de euro traductibil in OFFSET conform legislatiei romanesti inca in vigoare.
Si da, avem o obsesie cu OFFSETUL!
Buy american by americans!
Woops, wrong thread…but off set! Ca ala preconizat din chestia cu aia cu alalalt cu stiti voi cu
coviltirili…corvetele, ala nu e off set! 🙂america first !!! 😉 Yeah ha !!!
Interesant, e al 3 lea sau al 4 lea radar , nu mai sunt sigur, pe care il cumparam
Primele JASSM au fost luate in primire de polonezi. „La timp” – ar zice uraciosii anti-Trump! 🙂
http://www.defence24.pl/531850,polskie-f-16-z-pociskami-jassm-pierwsza-dostawa
sa stim cand sa o luam spre codru 🙂
In aceeasi nota: http://independent.md/rada-de-la-kiev-adoptat-legea-care-permite-accesul-trupelor-nato-ucraina
Mie-mi atrage atentia sistemele Anti-tank.
La momentul acesta sunt investiții de 30-35 MIL euro in sisteme Anti tank, făcute numai anul asta. Acest lucru maa bucura. Personal estimez minim 300 tachete AT echizitionate de noi.
DAR trebuie sa ne focalizam si pe rachete balistice pentru artilerie.
Personal vad o necesitate un sistem Sol-sol cu raza de 100-150km. Si bineînteles sistemele AntiAeriene.
Nu înteleg de ce nu luam in prima faza hawk XXL dacă chiar avem nevoie de apărare AA
:)))))))))))))))
Chip, sunt fanul tău! 🙂
XXL e o marime de rochie?
Off. Finlanda F/A-18 MLU. Se pare ca finlandezii nu vor schimba F-ul pentru Gripen. Nu inca, cel putin.
Vorbim de xxx?
@eroule,
:)) :))
Rochie, da!
Radem noi radem dar ne ajunge rasul asta. la banii si la felul cum ii cheltuim pe achizitii, Hawk XXI poate fi o solutie ce sa rămână in operare cât mai ramân aceste F16 SH. Gândeste-te ca asta-i au cheltuit la sfârrsit de an exact suma cu care putea moderniza sistemele AA.
Oricum ISKANDER-ul nu poate fi oprit de nici o racheta Anti-aeriana. Si de nici un sistem Anti-racheta cu cei 6-7Mach.
@chip.hawk 21 este un upgrade al lui hawk pip3.poti sa il iei sh din turcia sau .coreea de sud
Da dar ce faci cu cele 8 sisteme dare le-ai cumpărat deja. Si nu cred ca Turcia vinde Hawk -21 (XXI) încă.
Mai ales după ultimile Miscari ale lui Erdo.
Nu de alta dar turcii se îndreaptă încet dar sigur spre un embargo militar. oricum m-a îndoiesc ca mai vad ei tehnica militar de ultima generatie din vest.
Eu ce am zis? Cumpara Hawk 21 SH exact fu banii care i-a cheltuit acum in Decembrie. Dar ei au cumpărat radarul ăla potabil…
fara numar,fara offset. Banu jos si ne-a parut bine,stim noi di ce.
Offset-ul o fi prin buzunarele unora sub forma de comission . Si voi acuma vreti si offset si comisionu la baieti , cam mult .
Cand ai urgente si cand esti cu 15-20 ani in urma inamicului… Nu te mai gândește la offset
ofsetul ca ofsetul..dar asta e o solutie temporara..parerea mea..e bine chiar incurajez achiziitiile antitanc..ca suntem pe spate dar cand se vor gandii luminatii de la mapn..ca ele tre produse aici in tara..in numar mare?e chiar asa greu..?
deja avem 1950 er si lr cumparate prin 2004(in curand incepe sa le expire resursa).cu astea de acum ne apropiem de 2500-2700.cate vrei nene?
cat de multeeee..cu cat mai multe cu atat mai bine..am mai comentat intr un comentariu anterior..nu sunt dedecate doar antitanc..in focul luptei.cand viata ta depinde de asta si a celolrlalti de langa tine…tragi in orice dak nu ai altceva la indemana..taburi mli uri,camioane,etc..crezi ca au procentaj 100%?2500 rachete..2500 tancuri distruse?
Rolul ATGM-ului a devenit in pricipal de artilerie ghidata cu raza scurta si „secundar” antitanc. In Siria atacurile se „deschid” prin atacarea punctelor „intarite si echipamentele adversarului cu ATGM.
Pt. asta trebuie sa le produci si sa fie un model ieftin (nu se prea poate eficient cand o racheta costa 30 000-70 000 dolari). 3-4000 mai scumpe ar fi ceva daca am produce si un model mai ieftin cum fac polonezii, dar asta ar insemna, pt. organele de partid si de stat, tradare.
Productie =tradare;
Distrugere firme romanesti si economie=avansare in politica.
Varianta ceea de Maliutka 2T, oare cat costa? Are cineva o cifra?
nu mai conteaza, probabil reluata cu tehnologia de acum si datorita faptului ca avea cap de Milan, probabil costa putin sub Milan/ER.
probabil prin 2008… „The Indian Army has also spent close to US$120 million on 4,100 new MILAN-2T ATGMs”
Cum asa? Majoritatea pretului unei rachete ghidate e in electronica, nu in cap. Or, eu vad pe articolul asta:
http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-antitanc-in-armata-romana-maliutkaat-3-sagger
ca exita si o statie nou nouta facuta pt ea. Maliutka era dirt-cheap. De ce nu ai folosi-o pe port de artilerie infanteristica? Mai ales la un pret de 1000-2000 bastani. Le faci cu miile. Si noi o putem face (integrata la noi).
solutii exista..dar dak nu intereseaza pe nimeni?importuri masive=spaga drept..
Marius, cred ca am prin calculator am vreo doua teze de doctorat romanesti, teze adevarate , relativ la formarea jetului cumulativ , una in aer , alta in apa .
Stim ce sa facem .
Si nu neaparat necesitam doar un cap cumulativ, e nevoie si de o Maliutka cu cap termobaric utilizata pentru distrugerea punctelor intarite .Si stim sa facem o incarcatura termobarica , si chiar suntem intre cei mai buni .
Exista deja Maliutka cu cap termobaric .
Ma rog, nu la noi .
La noi, dezarmare prin inarmare , si nu sunt singurul cu aceasta opinie .
Sper sa mai existe capacitatile de productie pentru Maliutka la Electromecanica Ploiesti ( erau initial la Uzina Mecanica Mija ) .
http://www.elmecph.ro/produse.html
Cel ce a realizat site-ul nu cred ca stia cum arata Maliutka , a pus o imagine a unei rachete AT din generatia anterioara , mai scumpa si mai complicata . si nu stiu sa o fi produs.
Oricum , capacitatile in metalugie au disparut , si calitatea a scazut drastic- nu cred ca ca vreuna din firmele ce au mai ramas in productia de cablu electric va putea sa fabrice cablul de comanda ( era importat inainte de ´89 , stiu sigur ca s-au facut eforturi pentru producerea unei lite de cupru de 3 km lungime , dar utilajele respective s-au dat la fier vechi demult )
Fibra optica?… 🙂
Nu. Cablu electric .
Dar exista un institut de cercetari in domeniul sticlei care se ocupa de asa ceva ( intre altele au realizat sticla optica si sticla dopata pentru laseri ) .Dar praful s-a ales .
Stiu ca asta era, dar de ce nu folism fibra optica daca producerea unei lite de cupru e asa al naibii de greu?
Pentru ca semnalul nu se mai propaga daca fibra optica se rasuceste mai mult de anumiti parametri.
Hmm….eu nu tin minte sa fi auzit de asta. Orice fibra? Si multimodala si mono?
Si-atunci cum naiba au reusit brazilienii?
https://en.wikipedia.org/wiki/FOG-MPM
eh, macar sa fi beneficiat Elmec de o parte din offsetul de la achizitiile de rachete, sa se puna incet pe picioare… apoi despre produs, e partea a doua.
@Checkmate
Nu stiu preturile, dar „cea mica” (Maliutka) poate fi o solutie doar partiala pt. ca desi este cea mai ieftina, indiferent de modul de ghidare, este mai greu de folosit necesitand mult antrenament (tintele in miscare foarte greu de lovit), este cam inceata, motorul nefiind foarte puternic (evreii se lauda ca de multe ori o pot opri cu ajutorul unui slat mai special).
„Cea mica” are si un alt avantaj, distanta la care poate lovi tintele, 3km. Infanteria doar cu un alt ATGM te poate lovi iar daca ai un camuflaj bun si inamicul nu are drone sau baloane, de obicei, doar dupa ce tragi (cam este prea tarziu).
Cap de lupta nou. Pt tancuri trebuie neaparat, pt. restul depinde la ce vrei sa o folosesti, sunt situatii in care nu vrei ceva mai puternic ca sa nu afecteze grav cladirea sau pozitia (poate vrei sa le folosesti si tu) si atunci capul clasic cred ca ar fi suficient.
Termobaric ar trebui studiat.
Chiar daca pui un cap de lupta mai puternic tot ramane problema motorului. Cam inceta si fuge lumea de ea, nu stiu de ce ca este simpatica… sau oprita de slat.
Si eu sustin ca Maliutka poate fi o solutie si nu ar trebui subestinata daca „se impaca” si soldatii cu ea. Tot consider ca un ATGM care sa aibe parte din caracteristicile ei (ieftina, min. 3km, relativ usor de transportat) dar cu un un motor mai „mai rapid”/puternic, mai usor de folosit si un cap de lupta mai potent in mai multe variante (HEAT, HE si termobaric) ar trebui sa producem. Ne trebuie multe mii (infaterie -atat atac cat si aparare-, forte speciale, drone, etc).
Iraqi forces use AT-3 Sagger anti-tank guided missiles to destroy ISIS sniper nests north of Samarra
https://www.youtube.com/watch?v=bzETZhy9xK8
A se remarca combinatia tun fara recul (pt a atacarea tintelor la distante pana la 1km) ATGM folosita si de fortele speciale ruse:
https://www.youtube.com/watch?v=w_r_AxPdYbo
Poate citeam eu gresit, dar in acel articol era prezentata si o statie imbunatatita. Ma gandesc ca face ghidajul mai simplu, e o chestie de prelucrare a semnalului.
Nu ma gandeam neaparat ca arma AT, ci ca arma de infanterie. Sa spargi o casa cu ea. Sau sa ambuschezi. Banuiesc ca ar merge si ceva gen star80L, dar nu stiu de vreo versiune portabila
Pentru asta avem ag7
Nu ai de face cu rachetele Anti-tank dacă nu ai o solutie pe partea de rachete cu raza > 150km.
Eu acolo vad priotitatea pentru noi. O racheta balistica cu raza mare si apoi putem vorbi si de Tankuri, Taburi, blindate etc.
incendiu la Bamboo. a fost vazut Johannis prin preajma cu o sticla de benzina, murmurand ” vreau guvernul meu”. asteptam demisia lu’ Grindeanu.
@ Gabi.S.
Bravo mai draga!
Esti bun si spiritual, dar esti total ”pe langa” tema ce se dezbate aici.
Daca vrei sa mai exersezi macar foloseste si tu din cand in cand litera mare.
Leneaaaa! Scuze, am retinut.
bine ca avem radare cacalau sa vedem cand vin iskander-urile si biryuza rusesti peste noi.de interceptat le interceptam cu prastiile,arbaletele si arcurile ca pe timpul lui stefan cel mare.
Probabil ca NATO ne-a spus: „daca tot sunteti in fundul gol, macar sa stiti ce aveti in curte (prin aer) cand venim to save your ass”
Americanii nu ofera offset. Nu oficial. Daca negocieaza ceva (despre care vor spune Congresului ca e”definetly not offset”), o vor face numai pt contracte mari. Astea sunt prea mici.
vai cat defetism pe aici…
Eu nu sunt defetist. Zic numai ca daca vrei sa negociezi cu americanii, trebuie un contract mai substantial pe care sa il negociezi cu firma. Apoi firma isi poate pune in miscare masina de lobby si sa inchida gura Congresului.
Se pare ca cuobanul nu crede nici in minciuna cu incalzirea globala de pe care se incaseaza sute de miliarde anual taxe .A sters aceasta minciuna sj de pe situl casei albe ,exact cum au sters vesticii combinatele noastre si termocentralele chipurile polueaza si in germania ,franta ,italia zbarnaie fumulul pana la cer ,daca mergi catre fos sul mer vezi fumul de la Nice
Din cate tin eu minte, in campanie, nemultumirile sale in legatura cu legislatia de mediu erau in contextul acordurilor comerciale dintre China si SUA.
De exemplu, o fabrica americana trebuie sa respecte o gramada de standarde de mediu, in timp ce o fabrica din China arunca tot jegul in rauri sau atmosfera. Apoi fabrica din China isi poate exporta produsele in SUA fara taxe vamale la preturi mult mai mici (in parte si fiindca nu mai trebuie sa plateasca si curatenia), distrugand practic fabricantii americani. Nu are dreptate?
Si uite asa ne indreptam catre Eurasia frumos ,ca asa vrea nemtoaica .
In septembrie urmeaza alegeri federale si in Germania.
de ce naibii nu pun pur si simplu americanii un cost pt produsele astea asiatice care vin la granita? asa ca sa ii bage in competitie reala……
Bine, faptul ca planeta se incalzeste nu cred ca e un fapt de care se indoieste careva. Unii zic ca e natural, altii artificial….eu spun ca nu conteaza. Chiar daca e natural, e tot distructiv, iar aruncatul de CO2 in atmosfera nu are cum sa ajute….
Are dreptate ciobanul ,e strict economic
Ciobanul de la Casa Alba mai are o perioada de gratie, pana isi pune la punct guvernul si incepe sa se miste pe scena interna. Eu cred ca trebuie sa vedem ce vizite externe va face si cam ce incredere vor avea americanii in el peste vreo 6 luni. Abia dupa aia putem sa ne luam cu mainile de cap sau sa stam oarecum linistiti.
Pana la urma, ca se cumpara armament si radare performante, nu e rau. Pana la aceasta ora nu am vazut niciun comentariu contra utilajelor respective (ca ar fi slabe sau prea scumpe). Cum majoritatea comentatorilor de pe sit se pricepe la tehnica militara, parerea mea este ca achizitia este multumitoare. La mai multe!!
Da’ ceva integrare si dezvoltare in Romanica, cand se face ?!
poi am ajuns si la faza asta..import..numa sa fie..ca la cum se misca astia..ramanem cu arcurile sisagetile din dotare..
Iată transcrierea discuţiei Liviu-Donald, făcută de serviciile secrete ruseşti:
– Liviu!
– Why do you want to leave me?
– Mai neim iz Liviu!
– What the fuckin’ name is this? “Leave you”?
– Ies, sior. Liviu. Ai em ză siord men in Răumenia.
– The Third Man? A great movie!
– Nău, sior. Ai em from Răumenia.
– Congratulations, you are a romaniac!
– Răumenia iz a greit cauntri in Iurop… Răumenia! Neito! Caracal!
http://www.evz.ro/cine-a-incasat-sutele-de-milioane-de-dolari-platite-de-egipt.html#
tare baiatul asta, florin saiu.e prost de bubuie.numai aberatii a scris in articolul ala.gazetari de rahat.
si mie-mi pare un articol scris cam aiurea fara o logica perfecta, fara cursivitate, numai aproximari si cifre nerealiste.
Cine a zis ca nu face offset? In Baia Mare sunt doua investitii majore in urma offset-ului de care nu cred ca stiati!!! Prima este Universal Alloy Corporation din USA, care fabrica componente pentru avioane(furnizeaza peste 50% din piesele extrudate folosite de Airbus) si a ajuns la peste 1000 angajati. Acum isi construiesc a doua hala langa aeroport. Vor sa transporte cargo.
Iar a doua este TRW care produce volane auto.
Amandoua sunt venite in urma offset-ului. Surpriza mare este ca UAC a fost adusa de BAE, in urma contractului cu….DA, fregatele!!!!
de unde pana unde BAE a adus UAC dupa pretu smenuit la frecate ?
de principiu, la mintea mea, offsetu se face prin contract,
daca UAC ar fi venit in urma contractului cu frecatele fii sigur ca chestia asta ar fi fost repetata de 1000 de ori de catre guvernanti,
am fi fost mai tari ca polonejii si inaintea lor,
offsetu presupune un contract explicit, in care vanzatoru de armament precizeaza in scris cum se va realiza offsetu, respectiv offsetu este cunosc inainte de plata pretului,
asa ca intre UAC si smenu BAE nu este nici cea mai palida legatura,
pt. ca nu exista nici un contract in care BAE sa mentioneze vreun offset,
frecatele au fost un smen adevarat, unul din cele mai mari de la noi,
si nu are nici o legatura cu nato, mue, etc.,
cine are timp poate cauta pe goagal s-a discutat mult pe aici,
o frecata la fel cu regalele noastre a fost vanduta Chile la un pret de vreo 10 mil, asta este pretu corect,
dar noi suntem scoliti si evropeni nu ne comparam cu Chile, Bangladesh si restu,
avem bani si ii aruncam pe fereastra,
in caz de razboi vom zice din nou: n-am avut norok,
politicienii nostrii nu au nici o vina, la fel ca in WW2,
am citit undeva in presa locala acest lucru. Imi pare ca nu mai gasesc informatia. Imi aduc clar aminte. Oricum, in acelasi context, intr-un interviu dat presei locale directorul american de dezvoltare spunea ca trebuia sa aleaga o zona in Romania si cum a fost el fascinat de Maramures, samd.
Salut Domnilor,
Am si eu, ca unul fara experienta , o intrebare….., catre cunoscatori
Ce diferente sunt intre Spike si Milan 3
Si, oare nu ar fi fost necesar sa fie achizitionat si un simulator?
MS!
Donald Trump a dispus, cu puțină vreme în urmă, să fie eliminată de pe site-ul Casei Albe pagina dedicată comunității LGBT (lesbiene/gay/bisexuali/transgenderi). După cum specifică ActiveNews, „cea mai dură lovitură pentru presa de peste Ocean este dispariția paginii LGBT, whitehouse.gov afișând mesajul „The requested page ‘/lgbt’ could not be found”. Au fost șterse toate articolele care se refereau la LGBT.”