Achizitiile sfarsitului de 2020, prima speranta pentru 2021

Rachete anti-nava

In sfarsit avem (sau vom avea curand) rachete anti-nava cu lansare de la sol, vom avea baterii de coasta. Asa cum scriam in articolul din 20.12.2020 guvernul Romaniei a solicitat in mod oficial achizitia sistemului NSM de rachete de coasta si asteptam acum aprobarea Congresului Statelor Unite, care aprobare este mai mult un act de complezenta. Vom avea baterii de coasta.

achizitii armata romana

Astfel, Romania va dispune de patru masini-lansatoare si un total de 32 de rachete NSM, ceea ce ne aduce o capabilitate serioasa in lupta anti-nava cu baza la sol.

Despre NSM s-a discutat foarte mult pe acest site si stim deja ca are o raza de +200 km, dispune de un senzor pasiv in IIR si poate ataca si tinte la sol. Racheta celor de la Kongsberg este in acest moment cea mai moderna racheta anti-nava europeana si are avantajul ca poate ataca tinta fara s-o alarmeze (nu foloseste un radar care sa atentioneze nava inamica de prezenta rachetei in zona) si in principiu radarele navei-tinta ar trebui sa dea alarma atunci cand racheta se afla la doar cateva secunde de tinta sa.

Este de asemenea si racheta anti-nava care poate executa cele mai multe manevre evazive, conform unor surse proprii.

NSM dispune si de o importanta componenta stealth fiind mai greu vizibila de catre radarele inamice decat o racheta anti-nava clasica, iar acest “mai greu vizibil” se traduce prin faptul radarul inamic o va putea descoperi mai tarziu, cu toate necazurile derivate de aici pentru nava atacata. Pentru ca “mai tarziu” inseamna ca ai mult mai putin timp sa faci ceva pentru a o combate.

Pe de o parte, datorita senzorului pasiv, racheta nu emite nimic, pe de alta parte radarele navei vor descoperi tinta mai tarziu datorita caracteristicilor stealth ale NSM, ori asta inseamna ca poti ataca prin suprindere si chiar daca inamicul isi poate inchipui ca se afla sub atac, chiar si atunci, riposta lui va fi tardiva datorita timpului extrem de mic pe care il are la dispozitie intre momentul descoperirii rachetei pe traiectorie catre nava si momentul in care NSM va impacta nava inamica.

Ori in lupta dintre racheta anti-nava si sistemele de aparare ale navei (radare, artilerie, sisteme CIWS, contramasuri) cu cat racheta este descoperita mai tarziu cu atat sansele navei s-o distruga scad vertiginos. Mai poti avea si avantajul ca nu esti nevoit sa lansezi un atac la saturatie – metoda care implica mai multe rachete per tinta – mai ales daca nu ai la dispozitie un numar mare de rachete, cazul nostru.

Ramane acum sa vedem daca NSM va ramane doar la tarm sau daca Marina Militara o va cere si la bordul celor patru corvete si a celor doua fregate Type 22R.

Autovehicule blindate 4×4

In contextul anuntatei achizitii a Oshkosh L-ATV (JLTV) poate ar trebui sa ne gandim, in sfarsit, la uniformizarea flotei de vehicule 4×4 blindate printr-un contract-cadru pe mai multi ani. Atunci am putea discuta si despre dotarea cu turele usoare pentru vehicule si poate am avea sansa ca aceste turele sa fie fabricate in tara de catre Kongsberg. De ce de catre Kongsberg? Vedem mai departe…

achizitii armata romana

Ministerul Apararii a anuntat deja (pe 28 octombrie) ca va achizitiona in jur de 130 de vehicule JLTV contra sumei de 227,77 milioane de lei cu TVA, aproximativ 54,6 milioane de dolari. Daca tot vom cumpara primele JLTV-uri hai sa mergem mai departe si sa facem doua lucruri bune:

  • sa continuam achizitia pana la +2000 de vehicule (necesarul anuntat de catre MApN printr-un contract-cadru multi-anual);
  • sa facem o treaba serioasa si sa cumparam vehiculul asa cum il folosesc si americanii, cu turele de la Kongsberg.

Sa evitam sa mai intram iarasi in cercuri vicioase (Piranha 3 transportorul o data, turelele altadata, Piranha 5 fara rachete anti-tanc) si sa facem o achizitie serioasa, iar daca tot cumparam de la americani s-o facem cum o fac si ei, cu turele perfect integrate inca din faza de proiect a JLTV, fara sa mai incercam noi tot felul de experiente (pana acum) nefericite.

Poate ca pentru + 2000 de turele [pe care le-am putea folosi si pe alt tip de vehicule (de exemplu pentru transportoarele blindate amfibii – 400 de bucati – pe care va trebui intr-un final sa le achizitionam)], Kongsberg ar putea sa le fabrice in Romania si astfel am avea unul dintre cei mai mari producatori de turele chiar la noi acasa. N-ar strica, mai ales daca tinem seama de calitatea foarte buna a turelelor de la Kongsberg.

achizitii armata romana

Kongsberg CROWS

JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) in dotarea trupelor americane are mai multe variante de inarmare:

–  turela Kongsberg CROWS (Common Remotely Operated Weapon Station) care cuprinde un lansator de rachete AT Javelin (ce bine ne-ar prinde si noua Javelin) si o mitraliera calibrul 0,50 (12,7 standard vest);

– pentru vehiculul cu doua usi, turela usoara Kongsberg RWS dotata cu mitraliera de calibrul .50;

– o a treia varianta (cea mai “grea”) dispune de o turela Kongsberg PROTECTOR II RWS cu tun usor XM914 Lightweight 30mm, kit pentru lansarea rachetei AT Javelin si o mitraliera coaxiala de 7.62.

Adica sa urmam exemplul unui alt contract care-si va arata roadele incepand din 2021 si anume achizitia sistemelor de rachete sol-sol cu raza medie si mare HIMARS. Am cumparat totul la pachet, nu mai integram noi nimic, nu mai facem noi experimente pe noi insine, cumparam direct de la producator intregul sistem gata de lupta, pentru ca se vede treaba doar asa putem obtine un sistem de arme care sa performeze similar cu ce au altii.

Si apropos de HIMARS – primul batalion (18 masini lansatoare) ar fi sa vina in 2021 – avem de-a face cu un sistem de arme care inclina balanta in favoarea noastra si schimba regulile jocului, mai ales datorita preciziei sale. Pentru prima oara suntem la paritate cu rusii (din punctul de vedere al razei, dar probabili ca superiori la acuratete) si peste ce au ucrainenii sau alti vecini de-ai nostri. Vom detine in premiera rachete sol-sol de foarte mare precizie, rachete care impreuna cu radarele contra-baterie  AN/TPQ-53 de la Lockheed Martin vor insemna o enorma crestere in capacitatea de lovire a artileriei reactive.

NASAMS

NASAMS este speranta inceputului de an 2021 cu o veste (pe care o asteptam cu foarte multa nerabdare) buna: lansarea contractului pentru sistemul antiaerian SHORAD, 28 de baterii.

Sigur ca sunt multe optiuni si de-a lungul timpului le-am discutat pe toate, dar NASAMS a evoluat si a ajuns chiar la granitele noastre, vecina Ungarie achizitionand NASAMS in valoare de un milliard de dolari.

Si Finlanda (operatoare veche de NASAMS 2) are in derulare o competitie prin care urmareste sa-si intareasca sistemul de aparare antiaeriana iar unul dintre competitori este Kongsberg cu NASAMS 3.

achizitii armata romana

Cele trei rachete ale NASAMS 3: AMRAAM, AMRAAM ER si AIM-9×2

De ce NASAMS? Pai pe motiv de HAWK si Patriot. Romania detine deja sisteme HAWK, iar NASAMS integreaza HAWK, NASAMS are ca principale arme racheta aer-aer AIM-120 AMRAAM si AIM-9X2 Sidewinder iar in curand AMRAAM ER (dedicata NASAMS). Romania are AMRAAM/AIM-9x 2 in dotare (F-16MLU), are Patriot (adica o relatie foarte buna cu Raytheon, producatoare AMRAAM si a sistemului HAWK), astfel ca achizitia NASAMS ar fi doar o urmare fireasca.

Imi este frica numai gandindu-ma la ce ar insemna pentru noi sa integram un alt sistem antiaerian cu Patriot si HAWK, mai ales daca tinem seama ca noua integrarile si interfetele nu ne-au iesit niciodata prea bine.

NASAMS 3 oferit Finlandei inseamna o adaugare a rachetei AMRAAM ER si a radarului Sea Giraffe de la Saab, un radar preferabil din punctul meu de vedere, AN/MPQ-64F1 Sentinel-ului american, ceva mai batraior.

Pana la urma discutam despre o anumita uniformizare a dotarii: rachete anti-nava NSM la tarm poate si pe nave, daca tot am cumparat 120 de JLTV, poate cumparam mai multe si le dotam precum americanii cu turele Kongsberg, asta sa nu ne trezim iarasi cu achizitii pestrite si mergem pe AMRAAM daca tot am inceput cu AMRAAM, adica NASAMS pentru a putea folosi si bateriile HAWK daca tot le-am cumparat patru radare AESA din Belgia, sa putem dezvolta cat mai usor un sistem anti-aerian integrat, modern si functional.

Optimismul meu in cazul programului NASAMS tine de faptul ca primul sistem Patriot PAC 3 a ajuns in tara, nu va mai trece foarte multa vreme si va deveni operational, ori stim cu totii ca nu este deloc recomandabil ca un sistem de aparare anti-aerian si anti-racheta sa nu aiba langa el un sistem SHORAD care sa-l protejeze si cu care sa lupte in tandem impotriva amenintarilor la joasa altitudine, asa cum ar fi rachetele de croaziera rusesti care-si fac veacul in numar din ce in ce mai mare pe malul rusesc al Marii Negre.

Nu mai discutam despre drone.

GeorgeGMT

134 de comentarii:

  1. Dacă în privința NSM și JLTV, îți împărtășesc optimismul, în cazul NASAMS, dă-mi voie să fiu pesimist. Programul SHORAD/VSHORAD, nu apare nici în programul de guvernare, nici în carta albă a apărării. Cum nu apare, nu mă aștept să avansăm deloc pe subiect.

    • Sa pui Patriot fara SHORAD/VSHORAD e ca si cum ti-ai pune stana in varf de munte fara caini……probabil ai nostri mai mari iau in calcul sa apere sistemele cu MR-4.

      Cand zici de sansa de a fabrica turelele in tara pt JLTV te referi cumva la vreun offset pt NSM si/sau NASAMS sau n-are nicio treaba ca e acord G2G?

      6
      • N-ai ce offset sa faci la NSM (G2G), sper ca daca ai nostri fac un contract mare, Kongsberg ar putea fi convinsa sa vina in Romania.

        2
        • Produsele Kongsberg sunt destul de scumpe, cred ca ar fi o premiera sa incepem sa luam asa ceva cand avme déjà Elbit bine infipt la noi… si Cokerill in apropiere.

          4
          • Scumpe, nu zic, dar fara suprize neplacute.

            10
          • elbit cu turela lui peste ne-a aratat ce capabili sunt!

            2
            • Ehh ,nu i chiar asa,orice proiect nou are cateva setbacks,sunt absolut convins ca peste 4-5 ani cand programul Piranha 5 va fi gata,sper,nu vei mai auzi de probleme cu turela Elbit,plus pun pariu ca tot ei vor integra Spike ,acum Dumnezeu cu mila cand,ca la MApN se planuiesc pensii,conferinte de pilon de stabilitate si furnizor de securitate,mai facem un PDF,mai cautam F16 si Leo 2 SH care nu sunt disponibile nicaieri de 3-4 ani incoace,mai se prefac cu Beretta AMX 160 ?‍♂️,mai cu upgrade MLI 84 ….NU SERVESC BULLSHIT CU NU SUNT BANI,se returneaza la buget SUTE DE MILIOANE € ANUAL,de 3 ani incoace de banii aia lua in masa o escadrila de F16V,poste doar avioanele,fara munitii,dar ERA CEVA,ce draq BULGARII,Croatii si Slovacia iau F16V inaintea noastra,astea 3 sunt impreuna cat Ardealul…???

              8
        • E un pas înainte cele 4 masini-lansatoare, Himars în ceea ce privește JLTV părerea mea este că cel puțin deocamdată vom rămâne cu cele 130 pentru FOS,se dorește programul de camioane și remorci Iveco, dar fără aviație ești zero și cu 34 buc F16 chiar dacă sh poți fi mai capabil decât cu 17 F16 dar na clasa politică românească se luptă pentru ciolan lor și nu prea au interes pentru noii și vezi bine ce legii își dau, cum se acoperă unul pe altul, pensii speciale și asa mai departe. Nu pre la pot să vă împărtășesc optimismul pentru că numai am încrede în politica românească și ce se întâmplă în România. Felicitări pentru optism bravilor!!!!! La mulți ani România Military și la mulți anii prietenii dragii și să nu uităm urarea un an mai bun 2021. Dzeu să binecuvânteze România.

          4
    • Geaba avem Patriot daca nu avem SHORAD.

      8
      • Ca de obicei, iti pui speranta in bunul simt care spune ca lucrurile trebuie duse pana la capat, atunci cat fierul este cald. Logic ar fi sa apelam la bun simt. Daca apelam la bun simt, ai dreptate, doar ca, am asistat de prea multe ori, in prea multe domenii (inclusiv acesta, militar) la lucruri facute pe jumatate.(P5, modernizari nave, hawk, s.a.m.d).
        Raman pesimist si la parerea mea ca Shorad vom mai face multa vreme cu Hawk si OSA, iar Vshorad cu CA 95. Ce puii mei, pilonul de stabilitate furnizeaza deja securitate…

        3
    • @Florin A Cred ca ai mai zis asta, daca-mi aduc bine aminte. Programul pentru Shorad/VShorad a fost aprobat de Parlament in 2017: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21709213-ministrul-apararii-cere-parlamentului-aprobe-program-9-3-miliarde-euro-pentru-inzestrarea-armatei-printre-tintele-programului-reluarea-achizitiei-corvetelor-doar-94-transportoare-blindate-sisteme-rach.htm
      Ca nu apare in planificarea pe 2021 nu inseamna nimic. Cereri de info catre marii producatori de asa ceva se fac de dinainte de 2017, ca n-aveau de unde sa scoata bugetul de 2,1 miliarde pentru asta.
      La NSM si JLTV vorbim intr-adevar de niste programe avansate, unde asteptam aprobarea Congresului SUA si adoptarea legilor corelative la noi. Avand in vedere ca astia au format guvernul, probabil ca putem spune cu destul de multa certitudine ca se vor face. Nici nu au valori foarte mari, prin comparatie cu Shorad/VShorad cel putin…
      Nu sunt foarte happy cu NASAMS (dar asta-i doar parerea mea), dar este alegerea logica.

      3
      • Mda, eu as fi pastrat NASAMS pentru modernizarea Hawk MRAD, e drept, avand si o componenta SHORAD cu AIM-9x.
        Pentru SHORAD as prefera ceva cu lansare verticala si rapida, mai ales ca e nevoie si de o varianta mobila cu posibilitate de lansare din mars pentru FT.

        2
        • Asta cu mobilitatea… Ziceam si mai jos, ca occidentalii nu au echivalent cu cele rusesti, ma rog, eu stiu de IMSHORAD american. Mai sunt cele bazate pe masini 4×4, gen Avenger, cu rachete AA cu raza scurta. Aici ai Mistral 3 care bate binisor spre 10 km si ce-o iesi cu noul Stinger. SHORAD-urile (CAMM, VL Mica, Falcon etc samd) sunt mobile si ele dar nu ca cele rusesti.
          Din cate imi dau eu seama, e si o chestie de doctrina. Rusii umbla cu AA-ul dupa ei non stop si pentru ca se asteapta ca occidentalii sa aiba superioritate aeriana. Sau cel putin asa pare sa fi fost pana acum…

          5
          • noi sigur ne asteptam sa avem superioritate aeriana 🙂

            6
            • Noi nu. Americanii da. Motiv pentru care se baga bani in Campia. Si MK. Si parca si in Baragan. Dar Campia e de baza pentru “n” motive.

              6
            • ca sa nu avem superioritate aeriana ar trebui sa iesim din Nato ,nu faceti voi un sondaj in care sa intrebam daca dorim sa iesim din Nato sa vezi invazie de conturi noi care voteaza,si un articol cu peste 250 de postari

              6
              • nu fi asa sigur ca cu NATO vei avea superioritate aeriana in zona carpato-danubiano-pontica… mai ales intr-un scenariu de razboi pe mai multe fronturi si daca Turcia iese intre timp din NATO.
                Pana in Germania, Grecia si Italia, toti aliatii NATO au aviatii infime, iar daca cei din Europa centrala plus americanii sunt prinsi pe mai multe fronturi, va fi disponibila o cota parte foarte redusa pentru noi. Pentru ca NATO sa fie functionala, trebuie déjà ca fiecare stat membru sa fie aproape autosuficient iar excedentul sa poata fi delocalizabil pentru interventie rapida.
                Ar trebui sa ne putem asigura si noi un minim, fara NATO, dar cu 17 aparate F-16 plus un numar apropiat de MIG-21 suntem foarte departe de obiectiv, cam la doua escadrile distanta.

                4
                • pai tocmai de asta si era vorba sa fie 3 escadrile de f16 la Aviano mutand una din Germania pt a compensa ce nu facem noi si bulgarii ca grecii fac

                • daca sua e prinsa cu aviatie la ei acasa atunci rusia e prinsa tot acolo si nu aici

                  2
                  • Oricum nu pot lasa descoperita Siberia,sau Districtul de Nord Vest,ar avea ceva aviatie pe did est in caz de ceva ofensiva,insa nu e cum cred unii sute peste sute de Su27/30/34/35 si mii de T72/80/90 numai vs Romaniei,ar trebui asigurata o ofensiva si vs Poloniei si Balticii (Lt,Lv,Est) asa ca asseturile ruse ar fi mai rasfirate decat cred unii,plus ca nu de pot retrage total nici din Caucasus cu armata,FSB si militia nu pot contrrola Ingushetia si Dagestan,Russia e ca o copeica pe mare agitata care crede ca un radar nou si o vopsea astupa gaurile prin care ia apa

                    4
                  • nu neaparat robi Rusia deja are pt districtul militar sud cam 4 escadrile de vanatoare si 1 escadrila de multirol plus 2-3 de bombardament su 24/25 deci cum zice si MZ noi suntem la primul val in fundu gol,mai ales daca am lua in calcul Turcia sa fie scoasa din ecuatie cu toate ca nu prea cred ,alea sunt niste vise erotice ale prietenilor de la rasarit cum ar fi si blocarea stramtorilor dar nu pt ei ci pt statele Nato , dupa mai vedem ,dar primul val este important ,de aia tot bate apa in piua ca trebuie sa cumparam escadrilele alea cat mai repede si e nemultumit de graficul pe care il au ai nostrii

                    2
                    • noi nu suntem singuri iar aviatia nu este ca o brigada mecanizata. se mobilizeaza repede si reactioneaza repede. atat aia europeana cat si americana.

                      rusii nu au viata lunga in aer cu nato. oricat de praf ii vedeti pe site-ul asta pe europeni.
                      sunt alte paliere la care rusii stau bine dar aviatie mereu au fost dupa nato, de aia si dezvolta ei enspe mii de sisteme SAM.

                      europa are mai multe avioane mai noi si majoritatea sunt multirol. nu imi mai amintesc cifre dar EU parca are in jur de dublu fata de rusi la aviatie fara americani. EF si Rafale si sunt aproape cat avioanele rusilor si peste ce au rusii ca tehnologie fara f/a18,f16, mirage si ce-o mai fi prin europa
                      rusia are in jur de 700 de avioane de lupta majoritatea sunt versiuni de su27 si mig29.

                      mai vorbim de supraveghere, cercetare, awacs si elint ? acolo nato e peste oricine si asta va decide multe in lupta aeriana.

                      5
                • @MZ Ca de obicei scrii idei crețe, ca să fiu amabil…
                  Visătorii visează, dar haide să nu impunem viziuni ezoterice ca viziune coerentă, mai ales în lipsa cunoașterii. Mai bine rămâi la susținerea AUR și Simion, lasă aviația!

                  Superioritatea aeriană implicită există, în pofida numărului redus de platforme. Știu că nu dorești să înțelegi ce se întâmplă, uite, o spun franc, însă cantitatea nu este totul, dacă platformele și armamentul acroșat sunt polivalente și au raza de operare suficientă.

                  Ontopic, cel mai probabil se vor duce la capăt programele aflate în derulare. Pașii următori sunt SHORAD și corvetele.
                  Nu sunt convins că putem digera o aviație de luptă actuală de dimensiune mult mai mare decât în prezent. Consider că nu are sens să mergem mult departe cu F-16 <blk 5X. Pregătirea și înlocuirea materialului e esențială, nicidecum reșaparea…

                  6
                  • Si care ar fi dimensiunea aia nu mult mai mare decat in prezent, daca 3 escadrile e asa debordant?
                    O escadrila si jumatate? Dar sa o numim de superioritate aeriana? Cu radare de acum 40 de ani? Dar le ghidam de la sol si de pe alte platforme… NATO. Cam cu ghidam pe vremuri MIG-21 la interceptie, doar ca acum avem si legatura de date?

                    Da, NATO ne poate ajuta la aviatie, dar daca nu ai minimul de capacitati ale tale pentru a contracara primele miscari, e cam tardiv..Cu 12 avioane care decoleaza nu poti fi peste tot in acelasi timp, in pofida razei de actiune decente. Nici cu 20.

                    Daca nu sunt in stare sa cumpere macar a doua escadrila de F-16 in 10 ani de la actarea primei, ce optiuni sunt? Nici MIG-21 nu mai merg resapate la nesfarsit, iar ce facem cu F-16 nu tot resapare se numeste?

                    Sau vorbesti de F-35?

                    1
          • crotale ng cu racheta mk3
            raza 16km plafon 9 km 8 rachete pe vehicul
            toate jucariile pe un singur vehicul
            mistral nu bate pana in 10km wiki zice 6km

            1
  2. Iar Spike ER sa fie SPIKE ER II.

    2
  3. https://m.adevarul.ro/news/eveniment/rachete-corvete-prioritatile-armatei-programul-guvernare-video-1_5fe9e5975163ec42715aef64/index.html
    Sper că prioritatea va fi apărarea țărmului și dupaia cele scurte pt Patriot dar de preferabil împreună și cât mai repede !!!

    1
  4. e vorba de bani bàieți…
    guvernul reformei,modernizarii si restructurarii economiei a inceput cu marirea numarului ministerelor,secretarilor de stat,soferilor,consilierilor si alte cele ca sa mănânce toti din coalitie ca e vremuri grele de criza iar pentru contribuabili cantă placa socialistă a minimului pe economie.
    nici nu au terminat versul cu plafonarea unor venituri din sectorul public ca baronetul pestilential-sindical a si iesit cu amenintari.cum credeti ca vor fi presentate programele de inzestrare de catre opozitie in aceste conditii ?!fara un semnal clar si de la centru ca se incepe un program serios de schimbare si reforma economica de sus in jos si conditia contribuabilului se va schimba cetateanul de rand nu va privi cu ochi buni aceste cheltuieli si va crede ca e singurul care trebuie sa se sacrifice.
    nu uitati ca mafia sindicatelor care actveaza in sistemul public este o anexa a pdsr-ului si va agita apele la comanda.
    la aparare oricum se traieste in aceiasi bula utopica de relaxare-furnizare securitate -pilon de stabilitate pe banii americanilor mai da-i dreacu de imperialisti cu dolarii lor cu tot.
    daca noua adminstratie democrata reduce si presiunea celor doi la suta sa vezi distractie pe mai incolo.
    trustul,genralii si amiralii să traiasca….de restul se ocupă nato.

    20
  5. Crezi ca avem vreo șansa , in parteneriat cu cine, crezi ca mai au ai noștri tupeu sa ceara ceva cand ei sunt niște încurca-lume?..,,sper ca nu cu Romarm, poate dacă vine Kongssberg cu propunerea și sa-și aleagă ea partenerii si locația ca după Min Economiei prin Romarm, m-am foarte lămurit cu P5, Beretta….,stau si ma gândesc de ce mai exista Romarm cu filialele sale, muniție nu faci, arma de asalt nu faci , termobarica de 122 nu, prnd ghidat nu faci……doar pt niște AK exportate in USA modificate drept arme de vânătoare?.

    Cred ca cea mai evoluată parte a industriei de produse și componente militare e industria privată, Romarm e o frâna, dacă s-ar fi redirecționat resursele către ea sau măcar ar fi fost avut legislația necesară sigur azi aveam tot ceea ce Romarm nu reușește sa producă , vinovate nu sunt întreprinderile in totalitatea lor ci patronii adică guvernele pulii.!!

    14
    • bine zis!

      a functionat insa si o treaba cu Romarm – un JV la Ploiesti cu Leonardo, unde italienii au avut 51% iar Electromecanica a venit cu o hala si terenul.

      asta are sens – Romarm are o gramada de capacitati de productie, cladiri care stau degeaba, insa sunt in locatii bune si sunt securizate – un partener strain ar face ceva economii daca ar putea sa foloseasca halele Romarm.

      1
  6. Toate bune si frumoase, dar asta mà deranjeazà : „Astfel, Romania va dispune de patru masini-lansatoare si un total de 32 de rachete NSM, ceea ce ne aduce o capabilitate serioasa in lupta anti-nava cu baza la sol.”
    Cu patru flori nu se face primàvarà si rusii cei prosti nu vor avea probleme sà identifice si sà elimine patru tinte ca prealabil al oricàrei miscàri agresive de amploare.

    22
  7. SHORAD ul nu are ca misiune protejarea bateriilor patriot. O sa fie in dotarea fortelor terestre si va avea ca misiune principala protejarea trupelor pe linia frontului. De asta e indicat sa fie cat mai mobil sa poata insoti unitatile mecanizate in ofensiva/retragere(ceea ce nasamsul nu prea este din pacate). Patriotul „se protejeaza” prin simplul fapt ca este amplasat mult in interiorul teritoriului. Rusii au conceput pantsirul ptr protectie anti SEAD datorita superioritatii evidente(calitativa si mai ales cantitativa) a aviatiei nato. Plus ca in unele cazuri(kalilingrad, crimeea, st petersburg) unitatile s400 sunt f aproape de granite. Ideal ptr SHORAD ul romanesc era CAAM ul britilor dar cred ca ne vom pricopsi cu greoiul NASAMS. Cat priveste viitoarele RWS uri nu cred ca israelienii aduceau linie de montaj in Romania ptr 200 de bucati.

    6
    • Nici unul din sistemele occidentale nu sunt la fel de “mobile” precum cele rusesti. Marea majoritate a celor occidentale au separat centrul de comanda de lansatoare si de radare. Toate necesita un timp de punere in pozitie pana sa fie gata de lupta. De ce crezi ca sistemul bazat pe CAMM este mai “mobil” decat NASAMS?
      Pe de alta parte, la VShorad poti obtine niste lansatoare mult mai mobile, pe modelul IMSHORAD montat pe Stryker. Mistral 3 bate deja spre 10 km iar americanii s-au apucat de un nou Stinger. Ambele pot fi montate pe masini, cu sisteme de vizare proprii (nu pe alta masina) astfel incat sa fie capabile sa traga chiar si din mers.

      2
      • Pai erau Bamse si Crotale cu niste capacitati all-in-one si mobile.
        Bine, RBS-23 Bamse era pe o remorca automatizata, dar cred ca ar merge si pe o senilata mai serioasa.
        Cat despre Crotale, in varianta finlandeza pe 6×6 Sisu, vehiculul trebuia sa se puna in pozitie cu talpici de asigurare ca sa poata trage in siguranta. Varianta senilata sudcoreeana KM-SAM Chunma/Pegasus nu are astfel de probleme.

        IM Shorad al Leonardo nu are integrat AIM-9, doar Stinger + Hellfire. Cel derivat din Avenger al Boeing-GDLS avea asa ceva: AI-3 AIM-9X Sidewinder, Longbow Hellfire, rachete cal. 70mm Hydra, mitraliera .50cal si o arma cu energie dirijata
        https://www.rumaniamilitary.ro/shorad-sau-vshorad

        1
        • Erau, nu sunt. 🙂
          Daca nu tii neaparat sa fie carcasa blindata, ce te opreste sa le pui chiar si pe un camion 8×8? Ca Pantsir-ul de exemplu.

          • 1. Mobilitatea, cu camionul cam esti constrans la deplasarea pe sosele, deci vei fi usor de gasit de inamic plus optiunile de acoperire pentru forta din teren sunt reduse.
            2. Lipsa blindajului te expune la focul inamic, pentru ca chiar si la o raza de actiune AA de 15-20km, cam trebuie sa insotesti de aproape forta terestra. Ori la distante sub 20 km esti expus la foc indirect de artilerie si la arme antitanc

            • Marius,
              1 un camion 6×6 are o buna mobilitate, nu ești condiționat la șosele.
              2 blindajul respectiv te protejează in cel mai bun caz de armament de infanterie, in niciun caz artilerie sau AT.

              5
              • e vorba de schije de artilerie, nu de lovituri directe. Standardul balistic STANAG face referinta atat la gloante cat si la schije de artilerie.
                6×6 nu este echivalent unei senile. Daca trebuie sa se tina dupa senile, e recomandat sa aibe senile. Ia si in considerare ca deja de dincolo de Prut densitatea de sosele/drumuri scade rapid, deci vei fi nevoit sa evoluezi in teren moale, cel putin 6 luni pe an.
                Posibilul nostru spati ude actiune poate cuprinde si tarile din jur, cu sau fara umbrela NATO.

                • E bine că ai făcut precizarea cu schijele, nu de alta, dar unii mai naivi ajungeau să creadă că blindajul protejează împotriva unei lovituri directe de artilerie.

                  Totuși, aia cu armele antitanc ți-a scăpat.

                  „Senila” la noi e puțină și de proastă calitate. Nu cred că știi Cincu, acolo am văzut DAC 6×6 bagandu-se direct după TAB 77 și după MLI, nicio diferență.

                  P3 sau P5 nu au capacități cross-country semnificativ îmbunătățite fata de 77, și folosind argumentația ta, nu am avea ce căuta cu ele prin zonele menționate de tine. Că nu sunt pe șenilă.

                  3
                  • Vezi că a pus Răzvan mai jos un clip, MAN 6×6, facem pariu că Bizonul rămânea blocat acolo?

                    2
                  • Nu e ca nu ai ce cauta cu ele pe teren framantat, doar ca la un moment dat, in unele conditii, o sa ai probleme. Si nu vor putea tine pasul cu restul, trebuind sa faca diverse ocoale si compromisuri.
                    Kettenkrad-ul si Halftrack-ul au incercat sa conturneze exact problema asta. Intre timp roata si transmisia aferenta au evoluat mult, recuperand din handicap, insa nu complet.
                    La armele antitanc ce sa zic, ca au si ailalti chestii care bat la peste 15-20km lansate din elicopter sau drona? Si ca ti-ar trebui protectie activa? Care adauga si ea masa?

                    Exercitiu de scos Boxerul din zapada:
                    https://www.youtube.com/watch?v=w8NshsMjBHk

                    1
                    • In ultimii 10 ani am avut zăpadă adevărată, cu blocare de șosele și izolări de localități mai puțin de două săptămâni pe an, 2 din 52. Procentul îl faci tu, și nu discutam de acoperire națională, ci de zone punctuale, aproape de fiecare data aceleasi. Iar de la o anumită dimensiune in sus, și senila are probleme.

                      Mais ou sont le neiges d’antant? ?

                      Pe unde camionul îți merge pe șosea cu 90 la ora, senila vine pe autotren, cu toate problemele de logistică aferente. Vezi că ești împotriva doctrinei oficiale, la noi MLI-ul greu e pe roți. Iar alea doua date de exemplu, sunt bune la ei in Scandinavia, in patria lui Moș Crăciun. Dobrogea și Oltenia de sud se deșertifică la noi…

                      8
                    • Noroiul e chiar mai pacatos decat zapada.
                      Eu doar am zis ca daca vrei sistem AA SHORAD mobil si cu de toate ca senzori + blindaj, ca sa poti propulsa magaoaia linistit si offroad e de preferat senila.
                      Ca si rotile pot face, da, dar cu anumite penalizari.
                      Crotale-ul Chunma sud-coreean se apropie de 30 de tone. Sau daca vrei pe asta
                      https://www.army-technology.com/projects/crotale/attachment/crotale1/
                      la francezi fusese propus pe sasiu de Leclerc in versiune mobila.
                      Biho, platforma mai ushoara VSHORAD exista si in varianta pe roti.

            • Referitor la mobilitate roata vs senila te contrazice chiar videoclipul din congo. Ia orice mbt(abrams, leo2, k2, t90, mama lu t14) si iti garantez ca ramane intepenit in namolul ala. MAN urile au trecut doldora de marfa. Asta cu superioritatea senilei este veche antica si de demult.

              1
              • e vorba doar de presiunea pe sol, la care roata poate rivaliza cu greu, ca e vorba de suprafata.
                Sa inteleg ca noile MBT-uri si MLI-uri vor fi pe roti?

                  • Marius,
                    M-ai blocat, aia la care ne trimiți pun „estetica” că avantaj in cazul utilizării șenilei???
                    Ce dracu’…

                    3
                    • aia poti sa o ignori, ziceam de presiunea pe sol cand trebuie sa cari mai multe sisteme pe acelasi vehicul + ceva blindaj + protectie activa.
                      Faptul ca singura platforma pe roti la Crotale, ignorand aia pe remorca si sistemele vechi unde sistemul era distribuit, e Sisu, ar trebui sa faca trimitere la niste intrebari.

                    • Marius,
                      Discuția a pornit de la niste afirmații mai ciudate făcute de tine…alea cu nu ne putem duce pe nu știu unde decât cu niste sisteme pe șenilă, ce să însoțească mărețele noastre mbt-uri și MLI-uri pe șenilă, acele sisteme fiind protejate de blindaj împotriva tirului de artilerie și rachete anti tanc cu rază lungă. Lol.
                      Nu cred că are rol sa discutăm pentru a nu știu câtă oară același lucru, senila vs. roată, singura mea implicare aici fiind aceea de a nuanța acele elemente pe care eu le consider greșite

                      2
                    • exact asta a fost discutia, daca vrei sa ai si rachete multe pe el, si optronica si radar, si blindaj, si protectie activa, atunci ar fi recomandata senila daca vrei sa te tii dupa mecanizatele senilate ca sa le poti proteja AA la maxim 15-20 km.
                      Nu am zis ca roata nu se poate, exemplul meu fiind cu Sisu 6×6, dar care trebuie sa coboare talpici pentru punere in pozitie la tragerea cu Crotale.

                • Deja cam sunt. Turelele de 120mm de pe centurion2 sau cockerill au capabilitati AT f bune. Piranda V e bagata ca MLI. Franta a scos senila cam de peste tot. Au ramas leclerc urile si vreo 20 de SPH uri. Americanii trag de tataia abrams(mai are un pic si face juma de secol) inca vreo 20 de ani asteptand se pare sa vada ce urmeaza.

                  • La americani vine ceva, tot cu senila, atat la usor cat si la greu. Este articol in asteptare de mai bine de doua saptamani.
                    Francezii au o densitate de drumuri cum nu o sa vezi in Romania in urmatorii 50 de ani, iar aia din jur lor la fel.
                    Chiar si alea pe roti la francezi au ramas relativ usoare, VBCI abia urca la 28 de tone cu totul pe el (gol 18 tone pentru a fi aerotransportabil in A-400M). Si nu e nici amfibiu. De prin 2014 pregatesc o versiune de 32 de tone.
                    La francezi chiar si tancurile sunt mai usoare, asa ca sunt atipici.
                    Englezii baga si Boxer dar si senilate: Warrior modernizat + Ajax. Germanii sau israelienii la fel. Olandezii si belgienii au ramas de caruta, pe motiv de costuri, nu ca nu ar avea nevoie. Finlandezii, suedezii, danezii si norvegienii au toti senilate, avand si APC-uri pe roti. Elvetienii la fel.

                    Am mai discutat de MLI vs rol de MLI.

                    • Vine o duda! Tocmai ce l au bagat pe tataia abrams intr un upgrade(sep 3v ceva de genul) care se va incheia in 2035.deci e clar ca il prinde 2050 pe campul de lupta.

                    • e articol in pregatire 🙂
                      e separat, despre Abrams si un altul noului concept de tanc.

                    • Te referi la machetutele OMT cu care s au jucat in octombrie aia la chicago? Vise umede. Habar nu au cum o sa fie, vor sa ia decizia in 2023 cam cum sa fie(mai usor, la fel sau mai greu ca tataie), ce tun sa ii puie etc, si dupa aia, cica in 7 ani il baga in fabricatie!!! Pe bune?? Si atunci de ce il baga pe bunicu la clinica de geriatrie in program ce se intinde pana in 2035??

                    • da, exact alea… ideea e ca au inceput, daca nu il anuleaza.
                      De aia sa joaca, ca sa stie pe ce varianta merg in 2023 si dupa aia.
                      Si daca se ajunge la un nou tanc in productie pana in 2030, cam cat crezi ca o sa le ia sa scoata toate Abrams din dotare?
                      Cat le-a luat sa scoata M-60?
                      De-aia nu au incotro si mai trebuie sa modernizeze inca Abrams…

                    • Corect. Daca nu il anuleaza. Ca au mai incercat odata, au cheltuit daca nu ma insel cam un meleard coco si nu au scos macar un prototiptil, ceva. Britii cica in primavara asta hotarasc viitorul MBT urilor lor. Dar se pare ca e cam maro.adica nu prea e.

      • De la 7km cat a reusit mistral anul trecut in nov. impotriva unei tinte in miscare pana la aproape 10 mai e mult. In plus la distanta aia nu stiu la cati G mai poate manevra asa ca un pilot bun cred ca ii cam da cu tifla. Cat despre CAAM vs nasams e simplu. Primul are 8 rachete in VLS cold launch(pilotul habar nu are de unde a plecat racheta) pe un camion 4×4/6×6 care poate actiona independent primind solutii de tir cam de oriunde. Adica pot actiona dispersate pe toata lungimea frontului. Nasams ul are max 6 rachete pe lansator clasic(si asta poate actiona la max 20km de FDC si radare) dar totusi are vechea structura de baterie aa cu o gramada de masinute si personal care trebuie mutate. Totusi, singura sansa sa scapam de el este sa o lalaim iarasi stil balcanic vreo 2-3 ani pana americanii vor pune la punct lansatoarele multifunctionale cu 15 rachete(alea de pot lansa hellfire, sidewinder, viitorul vshorad american sau ce au pus la punct pe baza tamirului israelian) si sa ne bagam atunci si noi in seama. Cu bazdaganiile alea acoperi tot spectrul vshorad/shorad(si un pic mrad) de la 6 pana pe la 30km. Desi sunt sigur ca e principalul favorit nu prea mi a placut de nasams ul ala.

        1
    • SHORADul are, astazi, ca misiune lupta impotriva rachetelor de croaziera, elicoptere de atac si drone, avioane care vina la joasa altitudine. Bateriile Patriot trebuiesc protejate impotriva unor astfel de amenintari.

      6
      • exact.

        iar in cele din urma ar trebui sa avem un sistem de comanda si control integrat, capabil sa raspunda cu solutia cea mai buna pentru amenintarea cu care se confrunta.

        lucrurile incep sa arate decent, pe hartie cel putin. Avem Patriot si Hawk, urmeaza sa vina Himars, NSM la coasta. Aviatia incepe sa arate si ea mai convingator. As zice ca acolo urmeaza si alte F-16 si o noua flota de elicoptere.

        Mai important decat toate astea chiar e miscarea cu trupele si bazele americane dislocate in Romania. Daca stau aia pe aici nu ne mai ataca nici dracu’ ca nu vor dori sa porneasca un razboi cu ei.

        5
        • Bazele comune cu USAF sunt limitate,nu vie aduce 50 de vanatori,vor fi mixte,plus e de bun simt ca si americanii sa doreasca sa te vada ca incerci cu adevarat,nu ca schitezi PDF pt F16 din AMARG ,18 F16V si 6-8 baterii Nasams nu sunt “un pod prea indepartat “,e vorba de 3 miliarde€ atat pe 5 ani probabil ??

    • Patriot ul se apară cu capabilități antiaeriene.

      • Ciudat! Credeam ca patriot este un sistem de aparare antiaeriana. Deci luam patriot, apoi luam nasams sa aparam patriot, niste mica sa aparam nasams ul, mistral3 sa protejam mica si in final oerlikon de 35mm sa aparam mistralul. Si daca tot sunt prin depozite scoatem si „catelele” de 14,5mm sa aparam oerlikonul. Si ii dam dracu pe prostii cu tancuri, pirande si alte alea de pe front. Sa se descurce singuri.

        3
        • patriotu trebuie aparat de dronele astea mici si multe si ieftine ca doar no sa dai cu o racheta de 1 mil de dolari dupa o drona de 10 mii
          si o sa cumparam 28 de bateri shorad, 7 vor apara patrioatele restul vor merge sa apere fortele terestre

          3
          • Dronele alea de 10k$ pot face maxim niste poze cu operatorul la 5-6km distanta. Iar un UCAV care sa il poata lovi cu ceva pleaca de la 5 milioane(bayraktarul) si poate ajunge la niste zeci de milioane(predator). Basca ala de 5 mil $ are data link range de vreo 150km.adica nu prea ajunge aproape de o baterie patriot. Dupa logica asta kub urile si osa akm de le avem acum ar trebui sa protejeze bateriile de volhov. Ghici ce? Nu le protejeaza.

            2
          • Logica asta ca nu dai cu racheta de 1 mil de dolari dupa tinta de 10000 este cam schioapa. Cand tinta de 10000 vine sa-ti distruga un obiectiv de 50 mil. sau 100 mil. dai cu ce ai la indemana nu stai s-o faci pe contabilul. Mi-l si imaginez pe comandantul bateriei Patriot:
            -Avem o tinta care evolueaza la 5000 m cu viteza X.
            -Cat costa?
            -Sa consult mercurialul. A da 25.000$.
            -Nu trageti racheta noastra costa 1 milion. Sa traga aia cu raza scurta. Dincolo este mai ieftin.

            Acum serios vorbind intr-o situatie de lupta nu evaluezi tinta la valoarea ei de piata ci la pericolul pe care il reprezinta in plan tactic.

            5
            • Valoare de piata? Asta crezi tu ca am vrut sa spun?

              Poate nu m-am facut eu bine-inteles, este vorba si de bani – daca dai cu Patriotul dupa drone o sa ramai fara rachete in fata bombardierelor si aparatelor multirol (ce stoc de rachete Patriot iti permiti sa faci?), dar este vorba mai mult de sistemul in sine. Inca nu s-a inventat sistemul AA multirol. Nu tragi cu tunul dupa tantari, dai cu spary. Este vorba ca fiecare tinta sa fie combatuta cat mai eficient, atat dpdv tactic cat si economic.

              Patriot+NASAMS+Mistral+ 35mm inseamna – ca sa pricepem cu totii – sistem de aparare anti-aeriana si anti-racheta stratificat si integrat.

              Nu cumperi NASAMS doar ca sa aperi Patriot ci pentru a putea sa combati tintele care vine la joasa altitudine, care au traiectorii in functie de relief etc si este bine sa le combati pe fiecare in parte cat mai eficient. Tinte pe care sistemul Patriot nici macar nu le prea poate angaja. Cum aperi bateriile Patriot – care vor fi tinte principale – in fata rachetelor de croaziera Kalibr?

              Pentru aceste motive simple, un sistem S 400 rusesc are la dispozitie sapte radare si o multitudine de alte sisteme, de la Buk, la Pantsir, de la rachete cu raza de 400km, la tunuri rapide de 35mm.
              Or fi rusi tampiti?! Daca esti atacat de zece drone, ce faci cu Patriotul, cum angajezi o tinta pe care datorita reliefului, radarul master nici macar n-o vede?
              Sistemele SHORAD au o alta dispunere in teritoriu decat cele Patriot, alte radare, alt mod de lupta, sunt diferite dpdv tactic.

              Daca nu intelegem asta discutam degeaba…

              6
              • Rusii au apararea aia stratificata dotata cu o caruta de radare pe toate frecventele si cu o gramada de interceptori ptr ca aviatia lor a fost, este si va fi mult inferioara(si calitativ si mai ales cantitativ) celei nato. Si sunt constienti ca in caz de bubuiala trupele lor vor avea deasupra capului doar avioane inamice. Ptr asta au investit in sist. AA (care sunt mai ieftine ca o escadrila de avioane) sa ii apere pe amaratii aia de pe front. Doar ca buk ul, kub, osa akm, tor, tunguska nu apara s400, s300, s350 sau viitorul s500. Ptr alea au conceput pantsirul(pe care unii tampiti l au cumparat ca fiind spaagul suprem si si au luat teapa) sau in cazul s350 o racheta(s100) mica, ieftina si in cant mari(4in tub lansator) care sa il protejeze shorad. In acest moment aviatia lor este dotata cu avioane grele de superioritate aeriana(mig31, su 27/30/35/57)care sa apere zonele industriale militare(moscova, valea volgai, urali) de avioanele si lacm urile care trec de sistemele AA.

                1
              • Prioritatea unei tinte o stabilesti in functie de daunele pe care ti le poate provoca. Ce faci daca o tinta „ieftina” este in raza Patriotului si in afara razei bateriei SHORAD, nu tragi in ea ca sa economisesti 1 milion de dolari? Si daca tinta aia cu o incarcatura exploziva echivalenta cu a unui obuz de 150 mm cade pe un centru de comanda? Sau pe un radar?
                Ai fi unic in analele militare sa nu iei in calcul distrugerile potentiale provocate de o arma ieftina doar pentru ca vectorul tau de interceptare este mai ieftin decat tespectiva arma.

                2
                • Daca asta ai inteles tu din ce-am scris eu sa fi sanatos…
                  A fost un raspuns comun pt tine si Strumph.

                  In privinta pretului, exista o anumita logica in fata unei amenintari, raspunsul trebuie sa fie adecvat si proportional. Costurile conteaza intotdeauna, din acest motiv exista corvete, fregate si distrugatoare. Fiecare tip de amenintare trebuie combatuta cat mai eficient cu putinta, inclusiv dpdv economic.

                  Nemaivorbind ca este aproape imposibil sa dai jos o drona cu o racheta PAC 2 GEM/T.

                  1
                  • Mi se pare ca tu nu vrei sa intelegi.Conform logicii tale Iron Dome nu trebuie sa existe cu interceptori de 40-50000 de dolari contra rachetelor Grad de cca 1000$/bucata. Ma rog nu mai insist, sistemele SHORAD si VSHORAD ca si HSAM sunt pentru protejarea spatiului aerian, a obiectivelor si trupelor proprii. Chestia asta de a se proteja unele pe altele vine in subsidiar. Nu este misiunea lor de baza . Strumpf are dreptate in ce spune.

                    3
              • Unde am zis eu ca nu e nevoie de sisteme AA cu raza scurta? Am zis ca situatia tactica poate fi si de asa natura incat poti fi nevoit sa tragi uneori si cu rachete de 1 mil $ dupa tinte mai ieftine.

                3
                • Fratilor, unde gasiti voi rachete ptr patriot cu 1 milion bucata ca vreau si eu o duzina sau chiar doua. Nu de alta dar anul trecut teutonii au dat pe 50 pac3mse circa si ceva 400 mil$. Adica o nimica toata de 8mil$\buc.adica nu doar ca nu vor trage dupa drone cu ele dar daca vine vreun iskander si trebe sa traga minim 2 il suna direct pe ciuca sa le dea aprobare. Care si ala ptr 16 milioane musai il suna pe joshannis sa ceara voie.

                  2
                    • Cea mai recenta achizitie, sept 2020,olanda da pe 34 pac-3mse(+related equipment!!!) 241 meleoane verzisori. Cel mai bine au iesit ciuhabii din uae care au dat 2,7 miliarde pe 453, adica 6 milioane/rachetuta. De, discount ptr cantitate.

                    • Degeaba te uiti la cifrele respective precum cainele in piftie.

                      „The Government of the Netherlands has requested to buy thirty-four (34) Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles. Also included are eight (8) kitted 2-pack PAC-3 MSE Missile Round Trainers (MRT), six (6) kitted 2-pack PAC-3 MSE Empty Round Trainers (ERT), four (4) PAC-3 MSE Skid Kits, one (1) Lot of Classified PAC-3 MSE Concurrent Spare Parts (CSPs), one (1) Lot of Unclassified PAC-3 MSE CSPs, and PAC-3 MSE repair and return processing support services, and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $241 million.”

                      Din asta reise ca o racheta te costa $8 bulioane?

                      2
                    • Tu pui la paritate o pac3mse cu o racheta de antrenament plina cu balast sau cu una care are doar electronica? Jalnic. Chiar dacale pui la juma de pret iti ies vreo 6 mil$/bucata. Ti se pare putin? Poate ptr o armata care are un buget anual de peste 700 miliarde(desi nu stiu ce fac cu ei ca tot resapeaza tancuri, bombardiere si interceptoare vechi de juma de secol sau mai mult).

              • Te doare capul.
                1. E o problema de bani.
                Rachetele Patriot costa niste milioane bune, de la 2 la probabil 4 milioane bucata. Parca nu-ti vine sa dai dupa orice cu ele.
                Cel mai bine ar fi sa ne uitam ce au facut israelienii. Decizia dezvoltarii rachetei Stunner s-a luat in urma unui calcul economic. Nu era rentabil sa dai cu rachete de 3-4 milioane dupa rachete tactice trase de iranieni si / sau sirieni asa ca au decis sa dezvolte o racheta in jurul unui milion $.
                Pe acceasi idee au dezvoltat IRON DOME si TAMIR. Daca ar fi fost posibil sa dezvolte o racheta si mai ieftina impotriva loviturilor GRAD, ar fi facut-o.
                2. E o problema de gestionare a munitiei in cazul unui conflict.
                Iti trimite drone si alte furaciuni sa dai cu PAC 3MSE dupa ele apoi iti trimite ISKANDER si tu nu mai ai PAC3 ca l-ai tras dupa drone si nu ai avut timp sa reincarci lansatoarele.
                Ai nevoie sa completezi PATRIOT cu sisteme SHORAD si VSHORAD, inclusiv cu sisteme artileristice. Aici un sistem 57mm modern ar avea o paine de mancat impotriva dronelor de medie si joasa altitudine.

                1
        • pai ce facem ne vaitam ca ca altii au pierdut obiective in razboaie pt ca nu au avut aparare AA stratificata si laudam mareata rusie ca vezi doamne sistemul ei antiaerian e stratificat si de aia e mai eficient decat in tarile babaniere unde isi exporta utilajele si acum cand facem si noi la fel ne vaitam ca de ce facem?

          2
        • #Strumpf. „Deci luam patriot, apoi luam nasams sa aparam patriot, niste mica sa aparam nasams ul, mistral3 sa protejam mica si in final oerlikon de 35mm sa aparam mistralul”

          La chestia de ai insirat-o tu acolo ii zice „sistem anti-aerian integrat si stratificat” Daca te uiti cu atentie il vezi la rusi in jurul batalioanlor de S 400.

          4
          • Niet! S300/400 si viitorul s500 +pantsir apartin de fortele aerospatiale. Buk, s350(posibil), tor, tunguska, strela10, osa akm apartin de fortele terestre asa ca misiunea lor number one e sa apere unitatile de tancuri si infanterie motorizata primind solutii de tir atat de la comandamentul central cat si din teritoriu si proprii senzori. Normal ca daca prin zona unui buk, tor, tunguska trece o HARM sau vreun lacm cu destinatia vreo baterie de s400 aflata la vreo 100km in spate aia vor incerca sa o dea jos. Dar misiunea lor principala e protectia trupelor de sub umbrela lor.

            • Eu nu sustin ca misiunea principala a unui SHIORAD este sa apere sistemul cu raza lunga ci doar ca un Patriot fara SHORAD este extrem de periculos expus atacurilor.

              Buk a fost folosit in Siria pt paza AA/anti-drona a bazelor rusesti, integrat cu restul sistemelor cu rezultate foarte bine, dar intradevar misiunea lor principala este sa insoteasca trupele.

  8. Deocamdată nu avem nimic, doar speranțe.
    Subscriu la propunerile tizului:)
    Și chiar dacă sunteți inundați zilele astea de mesaje mobilizatoare, cred că unul în plus dacă este sincer nu strică: Sărbători Fericite alături de cei dragi, cu pace în suflet, sănătate si bucurie!

    2
  9. De acord cu totul mai putin turelele pt. JLTV.

    Ar fi mai ieftin (a se citi si benefic economiei) si mai simplu sa luam turele de la Elbit sau chiar parca faceau cei de la ROMARM sau IOR niste turele tele-operabile… Imi imaginez ca sunt diferente mari de performante dar intre noi fie vorba vehiculele alea 4×4 pe front o sa le folosesti doar din pozitii bine acoperite cand sansele inclina in favoarea ta pe campul de lupta.

  10. JLTV-urile sunt contrainsurgenta, cand iti baga dusmanu’ IEDuri sub poponeatza…in cazul nostru, daca avem probleme in HarCov (de unde si predilectia pentru a le da FOS de la Tg. Mures) sau poate mai tarziu in Gagauzia si/sau Transnistria (e bine sa ai viziune 🙂 ).

    Daca insa vrem mai multe 4×4 blindate de doar cateva sute de mii de euro/dolari bucata…ele trebuie sa fie – obligatoriu, in opinia mea de cercetasmecher (pleonasm in sensul bun) – si amfibii.
    Prin zona noastra, turcii cu Otokar si FNSS.

    Cat despre turele, alde Ion Cockereala cred ca merita o sansa…le acordam in continuare atentie.

    2
    • Mai stai bre oleaca, n-are a face 4×4 blindat JLTV/HUMVEE/Vamtac cu un TAB 4×4 de cercetare.
      Eu inca mai sper, exista planuri, pentru un program de dezvoltare/achizitie a unui transportor blindat 4×4 amfibiu, inlocuitor al TBAC 79.

      6
      • Sa faca naiba Saur 2-ul de cercetare, Dzeule, ca m-am saturat!
        6×6 de cercetare…sau 6×6/8×8 de cercetare si CBRN.

        Asa stau si ma uit ca matza-n calendar la cum ar fi aratat un Textron TAPV amfibiu!..sau deja FNSS Pars (inclusiv alea 4×4) ale turcilor.

        2
    • Faci o mare confuzie. L-ATV ul(asta au comandatara ptr FOS) este castigatorul programului JLTV(nu mai folositi chestia asta, nu asa se numeste vehiculul ci programul) si in afara de apect, nu prea are multe in comun cu MRAP ul M-ATV folosit in iraq si afstan. Ala are vreo 14 tone in timp ce asta mic are sub 5t. Asa ca rezistenta la IED uri nu stiu cat e de mare.

      • Nu fac nici o confuzie, omule, e permis sa-i spui L-ATVului …JLTV.
        Because Batman.
        Imi place insa cand zici „rezistenta la IED uri nu stiu cat e de mare”..pai stii tu.. doua la primarie, doua la prefectura..cat cuprinde.

        Si da, JLTV/L-ATV e azi – ironie – si prin zona de masa a 4×4 pentru cercetare; pentru ca podeaua in V a schimbat datele problemei in aceasta privinta, aici e spilul ultimilor ani.

        Ok, uite am sa reduc totul la o intrebare simpla: cine e mai rezistent la acelasi tip de mine/IEDuri?
        TABC-79 amfibiu sau L-ATV/JLTV neamfibiu (dar de 2 ori mai usor ca masa)?

        PS- si vezi ca am vorbit de amfibii turcesti: Otokar (vezi Cobra II 4×4…ultimele variante sunt si neamfibii) si FNSS Pars (4×4), ambele peste TABC-79 la masa.

        • Apropo…JLTV-RV (Recon. Vehicle) cu varianta de turela RIwP (Reconfigurable Integrated-weapons Platform) ce contine…LRAS3 (Long Range Advanced Scout Surveillance System) va spune ceva?

          Poate ati vazut-o mai degraba pe M-ATV si nu pe L-ATV (aici au fost discutii in ultimii ani cam ce masa poate sustine pe scafarlie)…dar una din cerintele programului JLTV a fost si – este si azi – „reconnaissance”. LRV – Light Recon Vehicle (cel putin pentru US Army).

          Ce?…credeti ca cercetasii de la noi ii vor lasa doar pe alde FOS de la noi (literalmente „rangers” – de frontiera – interna/externa, chiar nu conteaza…specializati si pe…surpriza!…cercetare)…sa aiba numai ei…L-ATV/JLTV?

          De asta insist si pe calitatea de 4×4 „amfibiu”.
          TABu’…se lasa asteptat.
          editat* cel putin pe partea cu helveto-kramericanii.
          Mai bine luam dracu Pars 6×6 si terminam povestea, daca tot suntem dobitoci (imi permit sa exagerez si sa fabulez ca in el bate o inimioara si de RN-94, de bagat gheara-n gat ca la pitzigoi).

        • Asa o fi daca zici tu. Realitatea totusi e alta. Castigatorul PROGRAMULUI JLTV este Oshkosh L-ATV. Ca asa a vrut constructorul sa il cheme.probabil avem voie sa nu ii mai spunem lui f-35 asa ca e permis sa ii spunem JSF. Sau lui raptor putem sa ii spunem ATF. Cat priveste rezistenta la IED uri compara greutatea L-ATV vs M-ATV. La dimensiuni identice(6,2×2,5×2,6/2,7)unul are 4,6 t iar celalalt 14t!!! ???

          1
  11. Daca continuam prietenia cu US Marines din ultima vreme (programele HIMARS, NSM), am putea vedea si vehicului amfibiu ACV-30 selectat de ei – cu turela Kongsberg de 30mm (Protector).

    https://www.rumaniamilitary.ro/usmc-a-ales-o-turela-kongsberg

    Turela de la Kongsberg e de altfel singura de 30mm care merge pe vehicule amfibii – cea de la Elbit e prea grea.

    Trebuie negociate lucrurile astea de la inceput pentru noul program 8×8, cel amfibiu.

    Referitor la preturi, norvegienii vand zeci de mii de turele la americani, au economii la scara.

    Insa mai departe de economiile din cantitati (care intr-adevar merg pe tot lantul de furnizori – una e sa comanzi 3 camere de termoviziune de ex. si alta e sa comanzi 20.000) alte economii nu se pot face decat in detrimentul calitatii – iar un produs de genul asta oferit ieftin nu e si bun, ca doar nu s-a inventat pranzul gratis…

  12. un articol cu turelele ce se produc in Romania?

    1
  13. Nimic pentru dotarea infanteristului. Arma calibru nato ioc, inlocuire ag7 ioc, protectie si kit-uri aferente ioc, ratii, uniforme si alte consumabile ciuciu

    12
    • nu fi hater,ciuca e ministru.

      • Generalii și fosilele care trag sforile in DA, sunt tot acolo de 30 ani. Aia sunt frana, nu ministrul. S-a inventat de către acești băiețași și fete un asemenea sistem eficient de a nu-și asumă nimic prin delegare de atribuții, responsabilități, luat concediu medicale, plecat la vizite de lucru tocmai când e de dat cu bățul pe hârtie. Problema politicului și a miniștrilor e că acceptă această situație și nu restructurează acea direcție din minister. Dar atât timp cât un ministru e vremelnic in post…nu se complică. După DA, mai ai și fosilele piloase de la Curtea de Conturi care te trimit in judecată și pentru 1 ban lipsa. Așa că leafa merge, timpul trece, noi cu drag muncim și tragem cu dinții la pensie cat mai mare plătită de către alții. Asta e sistemul, până și Guran s-a sictirit…Cică vine schimbarea în Ro…Nu se poate schimba nimic…Cangrena e extinsă.

        8
      • @psycho
        nu e vorba de hater dar investitie in infanterist te acopera si la aparare si la misiuni nato prin to. personal consider ca infanteristul e cea mai importanta arma.

        2
        • sunt perfect de acord, nu m-am exprimat coerent poate.
          l-am inclus pe ciuca ca e al lor, vine din breasla lor, vine dintre ei sau cel putin asta e poezia oficiala…sunt curios ce scuze vom auzi la bilant cand in echiparamentul militarilor se observa cu ochiul liber dotarile pe persoana fizica. dar bine ca stabaria cu epoleti din minister si trust arata impecabil la tv, iar la aplicatiile comune cu aliatii ne prezentam ca vai de noi.

          1
    • #robi. Ai dreptate mai nimic despre dotarea militarului de rand…

      • Cel mai trist e faptul că dotările astea ar costa mult mai puțin decât miliardele date pe chestii sofisticate și aici chiar s-ar putea face totul local. Ori să mai pună ai noștri osul la cercetare și dezvoltare ori cu ceva ajutor din afară.

        Degeaba ai P5 dacă atunci când trupele care ies din el au uniforme pestrițe și căști vechi de 50 de ani. De armament ușor nici nu mai zic.

        6
  14. Cum se face ca politicienii au inteles ca tre sa aduca preturile la toate cele la nivel european da salariile nu ,ba cat de prosti putem fii ca natie deci ei declara plafonarea salarilur premelor si la toate cele pentru 2021 in concomitent cu scumpirea energiei electrice pretu la pompa care atrage o sumedenie de alte scumpiri etc. Pentru declaratia asta acum in momentu asta trebuia sa fie minim 500.000de romani in strada da ce sa vezi o inghitim si pasta si atunci si noi suntem partasi la asa decizii impotriva cetateanului si a tarii?Ex:Francezii pentru ceva eurocenti la pompa au dat foc la tara si asa au inteles si politicienii ca nau cum sa se joace cu tara si poporu lor

    11
  15. https://images.app.goo.gl/odxMdY2p96mftBfR8 stie cineva daca acest TR 2020 e un proiect real sau e pur si simplu fantezie

  16. Domnilor,

    Urmaresc cu mare interes de ani de zile acest site, zilnic cred. Regasesc o multime de informatii foarte interesante, schimburi de idei, conversatii argumentate. Felicitari! Ma rog felicitari aproape tuturor, mai sunt si ceva troli si nostalgici pe aici din cate am inteles eu printre randuri.

    Nu mi-am permis niciun comentariu de atata timp pt ca nu consider ca am caderea, dpdv expertiza, sa discut despre ceea ce postati voi toti.

    Nu pot totusi sa nu remarc postarea lui ‘’ Gogu’ care are ceva legat de ‘dat foc la tara’. In orice cultura civilizata si rationala exprimarea asta ar fi considerata cel putin nepotrivita daca nu chiar instigare. Nu cred ca se vrea a fi intigare insa cuvintele…..in public…. ajung sa fie citite si de oameni care poate nu au un nivel de educatie si cultura care sa le permita sa discearna asa cum multa lume de pe acest site discerne. Prin urmare. Ai ales intr-un mediu mult peste cam orice ‘publicatie’ online din Romania m-as uita putin mai atent la cuvinte. Mai ales cand vine vorba e francezi care nu sunt cel mai bun exemplu in ceea ce priveste productivitatea muncii….se bucura de foarte multe privilegii si de un stat cu multe gauri..

    In alta ordine de idei (sper sa nu fiu prea off-topic insa cred ca trebuie precizat) ne plangem cam mult de plafonarea salariilor, primelor etc…… asta se intampla intr-un aparat de stat complet defect in care foarte multi lucreaza la stat, de la 9 la 4 cu pauza de masa inclusa, fara niciun fel de productivitate si cu mana intinsa dupa ce o mai pica. Nu ar trebui sa fie asta o problema, plafonarea salariilor. Traim intr-o piata libera unde daca nu ne convine salarul deschidem un site de job-uri…unde sunt mii de postari si plecam in privat dar ce sa vezi…. acolo trebuie sa muncim pentru salariu.

    PS: evident ca si in aparatul de stat sunt oameni respectabili insa in opinia mea majoritatea sunt cam ca cei descrisi mai sus. Eh… si de aici toate problemele…..care evident se rasfrang si in bugetele si dotarea diferitelor ramuri ale Armatei Romane.

    Seara buna,
    ap

    3
    • Sa inteleg din ce ai scris ca in Ro se traieste mai bn ca in Franta nu??? A si sa muncesti la privat, prietene ai muncit vreodata in viata ta la patron in romania mai bn nu vb de pe un post cald la stat stii carei diferenta de salarii intre stat si privat in Romania??? Stii de ce toti cetatenii spera cu saliva la gura sa se angajeze la stat (administratie, mai, mapn etc) habar nu ai u pentru ca PSD a avut grija sa faca un crater imens intre bugetari si privati ghici si de ce??? Si cand mam exprimat sa dea foc la tara nu mam referit la institutii scoli si altele ci la parlament senat impreuna cu hienele care au cuib acolo si care habar nu au cat vine fac la curent apa si gaze in Romania dara mite alceva.

      9
      • Cumva ai dreptate dar nu te poti expeima cum trebuie…. nu am lucrat nicio clipa la stat, lucrez pentru o companie privata si sunt responsabil de vreo 9 tari din estul Europei, Rusia inclusiv si cam stiu ce se intampla in jurul noatru. Salariul minim ca de aici am plecat ii afecteaza doar pe cei ce lucreaza pe minim atat la stat cat si la privat dar in principiu pe cei ce lucreaza la stat.
        Vrem mai multi bani…. muncim mai mult…. in privat…. sau cu performanta nu cu ars gazul la stat.

        Si nu e despre dat foc la nicio institutie ci din contra de pus osul la treaba nu la intins mana sa ne dea statul. Cand te plangi ca s au plafonat salariul minim si beneficiile te uiti “in piata” dupa un job mai bun! E plin! Ca exemplu eu am in acest moment cateva job uri tehnice de care am nevoie, tehnicieni, electricieni…. platiti de la 4000 ron net in sus plus beneficii…. si cu toate astea lumea nu aplica…. prefera companiile de stat… pe minim… cu program lejer si fara presiune pe principiul “las’ ca merge si asa si mai fac o combinatie dupa program”. Despre asta vorbim.

        O sa ma opresc aici pt ca nu e cazul pe acest forum sa continuam o doscutie politica. Nu ma pot abtine totusi sa nu punctez acest “dam foc”, “iesim in strada” (unde am iesit si eu dealtfel) in loc sa iesim la vot si sa muncim mai bine si cu respectul cuvenit muncii pe care o facem.
        Mana intinsa o poate tine oricine… e cel mai usor.

        3
        • Ai dreptate mam exprimat gresit si poate nam folosit limbaju care trebuie pe un site asa serios si cu cititori cu intelect SCZ de rigoare dar parearea mio mentin Romania nu mai poate fii salvata de hienele carei sug seva non stop decat prin violenta asupra lor parerea mea⛔⛔Ex clar :O suta de mii de romani in strada cu telefoanele aprinse pe sus si o atitudine pasnica de protest. Ce sa schimbat??? Nu se mai fura banu public??? Nu se mai pun la conducere oameni corupti??? Nu se mai scumpeste traiu fara motiv?? Nu mai sunt pensii speciale?? Sa redus numaru de parlamentari??? Etc etc etc etc etc etc

          4
          • mai tata, o sa faci ulcer pe sistem nervos. lumea la care visezi este o utopie,nu exista.coruptie este ,mai mare sau mai mica, peste tot, si la noi,si in SUA,japonia,germania sau oriunde vrei.marile averi s-au facut din contracte mai mult sau mai putin oneste pe bani publici.ce visezi tu au facut francezii acum peste 200 de ani.au ghilotinat vreo 15000 de nobili corupti si au facut loc altei haite de „lupi tineri” dornici de trai bun cu munca putina.in china, pedeapsa ptr oficialii corupti e moartea.a disparut cumva la ei? nu cred!

            • Atunci sa stam asa cuminti cum trebuie eu nu vreau sa fac ulcer pe sistem nervos??????

              2
              • Eu doar iti spun ca te agiti ca spray ul de pomana. Acum niste ani am pus si eu botu la texte pdl iste cu ciuma rosie, venim noi aia mai uscati si mai curati. Si ce sa vezi, am inlocuit ciuma rosie cu lepra portocalie(pe urma verde, actual galbena). Si au furat baetii si fetele de oras(base cu tot familionul, udrea, videanu, blaga) de au spart avioane. Crezi ca alde usr sau aur vor fi altfel? Vorbim peste niste ani sa vezi ca am avut dreptate. Politician si cinstit sunt doi termeni total opusi. Nu se vor intalni vreodata.

                4
                • Tocmai dasta ma agitam ca am pus botu la pnl si am votat cu incredere am mai convins si pa altii care nu vroiau sa voteze si ce sa vezii surprize mari si la astia ??Ultimu vot din viata mea nai cu cine si cu asta basta. Mare dreptate ai Strumf pacat de noi si de tara noastra frumoasa si bogata ps. RIP RO??

                  5
                • @all
                  Sigur că ai dreptu la opinie, dom’le!
                  Chiar dacă opinia-i proastă sau neadevărată. Da măcar argumentează, că ești băiat deștept.
                  Sunt un politician cinstit, anume realmente cinstit, uman și nu Isus din biblie. Îmi plătesc taxele corect și conștiincios, spre deosebire de mare parte din populație (n-am zis cetățeni), respect regulile, nu scuip pe stradă, respect semenii în magazin și în trafic. Te respect pe tine și pe restul, nu vreau să vă fur timpul, viața sau banii, chestii d-astea neesențiale…
                  Oare ce primesc la schimb?
                  Percepția voastră nu crează așteptări și reacții din partea celor despre care discutați?

                  1
                  • Parca erai plecat din tara. Te ai intors sa faci politica? Ok, esti politician, dar la ce nivel? Local(judetean, municipal) sau national? Daca esti in esalonul de jos, ok poti sa fi cinstit. Dupa ce vei urca spre varful piramidei (pe bani multi din buzunarul tau) iti garantez ca nu vei mai fi asa cinstit chiar daca vrei. Se vor ocupa de asta aia din jurul tau. Si daca insisti sa fi cinstit vei fi eliminat ca sa nu ii pui in pericol. Parerea mea e ca iti irosesti timpul si banii.

                    1
                    • Am plecat temporar. N-am părăsit niciodată România, așa că nu a fost nevoie să mă întorc.

                      Fac ce fac pentru a nu fi nevoit să abandonez țara.

                      Nu te contrazic, puterea corupe și drumul e spinos, însă cred că trebuie încercat până iese ceva. Cu eliminatul consider că depinde cine elimină pe cine primul sau mai cuprinzător. Nimeni nu e infailibil și sunt un adversar foarte dificil, vedem.

                      Foarte posibil să pierd vremea, însă nu văd alternativă mai bună. Dacă aș vedea alții mai buni decât mine, mi-aș vedea de alte treburi, dar mă uit în jur și realizez că cineva trebuie să rupă frontul.

                      5
                    • Iti garantez ca vei fi eliminat. Aia corupti sunt multi al dracu si lucra in haita. Cand te vor mirosi ca vrei sa le strici smenurile vei fi bye-bye. Nu face vreunul politica la nivel mare, pe banii lui, de dragul poporului, al tarii. Astea sunt lozinci ptr fraieri. Pe ei ii intereseaza puterea si banii multi castigati usor,. Atat!! Aia putini, idealisti, ori nu urca in ierarhie, ori sunt evacuati.

                      1
  17. ziua buna!
    eu am o curiozitate …..
    sa presupunem ca vom avea in batatura 10 corvete…3 submarine….inca 10 baterii de coasta……vreo 50 de Leo….inca 2 escadrile de F,…..mai vin si niste obuziere….radare…
    …toate in 2021
    ce facem cu ele???
    vad ca dotarea stratificata suna bine…cum spunea cineva aparam patriotul cu mica si mica cu oerlikonu si pe asta cu 14.5mm….( mi-a placut!)
    si banuiesc ca functioneaza sistemele astea asa ….dar ma intreb cine le va opera!!!
    avem noi asa militari instruiti si capabili?
    militarii pe care ii mai vedem prin urbe si pe la niscaiva intervoiuri gen pro patria nu prea imi par niste razboinici …evident comandantul cel supraponderal e ceva clasic….
    eu va adresez aceasta intrebare…daca am avea toate utilajele la care visam , am fi capabili sa folosim 100% din capacitati? le putem exploata la valoarea maxima?
    sa ne gandim ca alea trebuie folosite….intretinute…..exista costuri de exploatare….
    degeaba am 10 super radare daca fac economie la curent…sau stau cu tancul in magazie la pastrare ca nu am bani de aplicatii sau trageri reale….
    daca iti cumperi barci pt marea inchisa la culoare…si chiar sub-uri….pai trebuie sa iesi cu ele pe balta….sa vada dusmanul ca esti activ si nu dormi
    si exemplul asta se poate extrapola si la alte arme
    eu din ce pricep e ca noi avem o multime de super soldati care sunt in asteptare de unelte
    ideea e ca visam la o dotare cu multe bunatati…dar o putem exploata??
    pot sa imi cumpar un ferrari…dar mai apoi bag benzina de 50ron?? si imi schimb consumabilele la service-ul din colt ca nu am bani de reprezentanta si imi pun piese SH. dar am super masina!
    a fost vreo aplicatie sa vad si eu 200 de mbt…aviatie …etc? sa traga aia in poligon cat e ziua de lunga? si sa faci asta de 2 -3 ori pe an?
    militarul trebuie sa stie a lupta! daca trag pu pusca acum eu ma speri…dar daca trag 2 saptamani sunt convins ca deprind niste abilitati…
    intreb pt un prieten……

    in rest doar de bine!

    11
    • Da rexx ai pus punctu pe i cum sar spune ca sa fim sinceri in momentu de fata ne place nu ne place armata romana in proportie de 70-80%inseamna paza paza si iar paza de tras in poligon mai rar ca gloantele sunt scumpe si creca mai vin si din alta parte deci mai scumpe???cum imi spunea un amic care e in armata cand trag in poligon soldatii romani aduni tuburile gloantelor cu mana iar cand trag americanii cu lopata cam asta e diferenta?

      9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *