Africa de Sud, ce-a fost si ce-a ajuns…

De la o tara care avea practic capacitatea industriala sa fabrice bomba atomica si care detinea cea mai puternica forta armata din Africa, astazi – la 29 de ani de la preluarea puterii de catre majoriattea de culoare – Africa de Sud a ajuns o epava de tara, cu o criminalitate enorma, pene de energie electrica cotidiene, lipsa apei potabile, o economie in cadere absolut libera si una peste alta, “Perla Africii” va ajunge curand acolo unde se afla deja majoritatea tarilor africane: subsolul economiei mondiale.

Nu discutam aici despre albi vs negri pentru ca o astfel de discutie nu-si are rostul, negrii nu sunt cu nimic inferiori albilor, doar ca negrii care au preluat puterea s-au dovedit extrem de corupti si incapabili sa conduca o tara. Nu este vorba de rasism ci de o constatare a realitatii curente.

Nu mai trebuie sa spunem ca si fortele armate sud-africane erau de temut, foarte bine pregatite si foarte bine dotate, astazi acestea practic au cam incetat sa mai existe, in primul rand fortele aeriene.

In 2023 situatia fortelor aeriene sud-africane este atat de deplorabila incat ai senzatia ca au trecut printr-un razboi catastrofal, din totalul de 388 de aparate avute in inventar, 83% nu sunt in stare de zbor din varii motive.

Astfel, 188 de avioane sunt la sol cam definitiv, 60 de avioane asteapta reparatiile capitale nefiind astazi apte de zbor, 27 de aparate au nevoie de interventii tehnice minore, dar au nevoie de interventii si doar 6 avioane sunt in acest moment in proces de reparatii.

Bomboana vine insa de la faptul ca 3 aparate de zbor cu aripi fixe – avioane adica, nu mai pot fi folosite datorita varstei inimaginabil de mari – 82 de ani si discutam aici despre trei aparate de supraveghere maritima DC-3 din timpul WW2.

Gripen JAS 39 C/D nici el saracu” n-are zile mai bune, din 26 de aparate aflate in inventar, doar 2 sunt gata de zbor. In cazul avioanelor de antrenament reactive Hawks – zboara 3 din 24, 6 din 35 in cazul avioanelor de antrenament Pilatus PC7 Mk II.

In ceea ce priveste aparatele de zbor cu aripi rotative – elicopterele, situatia este din acceasi categoria cu disperarea: 39 de elicoptere in inventar, doar 5 gata de zbor. Sud-africanii detin in principal aeronave franceze Puma (varianta locala se numeste Oryx).

Acest dezastru foarte putin zburator are legatura cu lipsa cronica de finantare, care la randul ei duce la lipsa intretinerii, pieselor de schimb, tehnicienilor calificati si chiar (in cazul Gripen) a lipsei pilotilor pentru supersonic.

Sansa ca lucrurile sa se schimbe in viitor este cu totul de neluat in seama. Adio si-un praz verde puterii economice si militare care a fost candva Africa de Sud…

GeorgeGMT

107 comentarii:

  1. Biologia, statistica, genetica – astea nu pot fi politically correct si pace!
    Africa de Sud, Zimbabwe…negrii la putere, tara’n decadere (sa fac si-o rima de dimineata)

    57
    • a conduce o tara presupune, in primul rand, educatie,
      edcatia liderilor se face pe perioade mari de timp, zeci de ani,
      ca educatia elitelor armatei care tind spre gradul de general
      se numeste formare continua,

      tb sa ai oameni in stare sa faca educatia si pregatirea liderilor pt. preluarea puterii supreme in stat/armata/justitie/etc.
      formatori le zice, sau profesori universitari coordonatori de doctorat,

      lideru tb sa fie in primul rand altruist,
      ca asta inseamna conducerea tarii,
      ca tarile prin altruism s-au construit,
      nu pt burta plina a catorva care au uzat scaunele conducerii,

      la noi conducatori de doctorate dau liber la furat copy paste,
      ei dau tonu la cum sa savarsim infractiuni
      cum sa infundam wc,
      cum sa ne luam o amanta mai gonflabila si preferabil cu mult ma tanara ca proprii copii,
      o masina mai scumpa,
      insula belina si bratu pavel,
      fregate rujinite cumparate la pret apropiat unora noi,
      etc etc

      in cazul in care infractori nu au fost deja condamnati sau judecati penal, sau au ajuns curat nevinovati: nastase, oprea coloana oficiala, si mai erau parca la academia de militie, snspa, etc etc.
      iar academia da tonu, ca tot a iesit unu nevinovat care a inchiriat jdemi de hectare la phelixu antenelor, ca avem subventie mare,

      la mintea mea, in Evropa pericolul este disolutia puterii si ascensiunea pericolului musulman,

      istoria este ciclica,
      se repeta,
      tot ce a mai fost se va mai intampla,
      daca conducatorii au aceasi pofte pt a distruge tara la ce te poti astepta ?

      nu tb sa uitam ca la caderea imperiului roman cateva mi de vizgoti au trecut prin foc si sabie armate de cateva sute de mii/milioane de oameni,
      la fel la invazia mongola,
      etc etc.

      asa am fost si inainte de ww2,
      cu lideri cu nume de bulevarde si strazi

      asa ca negrii din Africa de Sud cand vor avea si ei educatie pt a conduce vor face probabil mai mult decat au facut conducatori nostrii mai albi, dar care n-au vazuit dincolo de propriile placeri de moment,

      sa fi mare nu-i mirare,
      sa fi om ii lucru mare

      14
    • Trecerea Africii de Sud de la regimul supremației rasei albe la regimul democratic era si este necesară – țara este a poporului
      Prea mult sânge nevinovat curs,
      Nu există nici o justificare pt a spune ca albii erau mai deștepți, mai buni, etc – un astfel de raționament este gresit, fiind cel care a dus, printre alte motive, la ww2: nazism, fascism, acțiunile armatei japoneze înainte de ww2 si in timpul ww2 si substratul lor, etc

      Până in urmă, cu putini ani in urma starea armatei germane era chiar mai proastă decât a armatei Africi de Sud ,din articol
      Asta nu justifică aducerea unui popor de alta culoare a pielii la conducerea Germaniei sau a armatei germane

      Supremația culorii pielii este gresită si fără nici un fundament
      Culoarea pielii nu contează
      Performanța ar trebui sa fie un etalon

      Totuși, la mintea nea, politicile publice inclusiv inzestrarea militara tb privite intr-un context mai larg: global, regional, etc
      Aspirațiile de moment pot suferii diverse orientări manipulabile

  2. Un articol f bun George, desi nu cred ca trebuia sa il publici.
    Presimt un imens val de rasism in comentarii.
    Cat priveste ce a dus la situatia in care a ajuns astazi Africa de Sud, poti adauga regimul de apartheid care a adus aproape in intregime populatia de culoare in imposibilitatea de a functiona economic din o lipsa aproape totala a educatiei.
    Cand a venit momentul sa preia fraiele au fost pur si simplu incapabili sa o faca. Pur si simplu nu au avut cunostintele necesare. Si foarte putine persoane capabile sa-i invete.
    Numarul celor care s-au intors dupa ce au fost educati in afara nu a fost suficient de mare.Si rata absolut enorma a criminalitatii a cam alungat cam pe toti cei cu bani si cunostintele necesare pt a putea contribui la conducerea unei tari.
    Daca e ceva, e o poveste despre efectele lente si insidioase a unui colaps in educatie si a emigrarii celor mai capabili.
    La ce asistam acum, pene de curent, de apa, etc, e cauza directa a lipsei intretinerii infrastucturii deja existente in anii 90. Din lipsa de bani si coruptie in floare. Coruptia si saracia merg mana in mana cu lipsa de educatie.

    53
    • Eu nu cred ca ca fi nici un val de pseudo-critici. Aici cei care postează în majoritate covârșitoare sunt oameni citiți cu toate țiglele pe casă.
      Pentru noi Africa de Sud e un exemplu elocvent de așa nu. Am lucrat cu câțiva care au fugit de acolo cum au putut.

      42
    • Ce repede le gasim scuze, motive, justificari. Un asa elan mai rar vezi. Nu trebuie sa spuna nimeni nimic rasist ca nu e despre rasa. Este despre prostie, coruptie, razbunare, ingamfare. Nu ai cum sa nu zambesti in coltul gurii, dupa ani de zile de lupta extrem de mediatizata impotriva alora rai, sa vezi ce a ajuns tara asta. Si ce e si mai amuzant, e ca nu e singurul exemplu.

      41
    • nu Marius mandria si rasimul negru ia adus aici ,pt ca guvernare aveau insa cand sa faca tranzitia foarte probabil i-au alungat din functii, nu au plecat ei singuri, un conducator negru bun si-ar fi dat seama cat de incapabili sunt dar nu ,au preferat sa si-o faca cu mana lor si aia e ,lucru manual, totul tine de tranzitie, noi ne-am miscat si ne miscam cel mai greu aici dar ne miscam si datorita Europei in care suntem nu am ajuns ca ei,cu toate ca aveam toate sansele

      ps aa am uitat negrii nu sunt rasisti numai albii

      60
      • Caderea a fost mult mai lenta decat crezi, nu a venit imediat dupa Mandela, probabil faci confuzie cu ce s-a intamplat in Rhodesia unde intradevar a fost o situatie legata de rasa ale carei efecte se simt si acum.
        Si asa de rea cat e situatia acum, caderea inca nu s-a incheiat, nici pe departe.
        https://www.youtube.com/watch?v=Iiny1GrfhYM

        11
      • Si romania a trecut prin ce a asemanator cand au venit comunistii.

        11
          • Nu poti compara ca perioada postbelica cand era „lege” sa se curete intelectualitatea si alte categorii care deranjau

            2
            • @Lesas

              Ei nu poți compara…

              Ia vezi cine judecă,cum judecă și cum o mână spală pe alta și amândouă fața….

              Magistrați cu drepturi speciale, acordate de politicieni cu alte drepturi speciale, apărate de judecători constituționali numiți politic, care au și ei la rândul lor drepturi speciale….
              Ăștia ne pun taxe, ne stabilesc vârsta și modul de calcul a pensiei nouă, fraierilor care plătim „distracția”…. și ne spun că nu avem drumuri, spitale, șamd că nu muncim noi destul, nu că fură ei prea mult….

              Și mai sunt unii care zic că suntem așa, că vezi dragă, nu știm noi cum să votam, să le fie votul de cap, că votam liste unde se strecoară aceeași traseiști politic….

              La noi visătorii, idealiștii, și-au luat picioare în burtă când a trebuit….punctul 8 de la Timișoara canci, mineriade, august….

              Tot spre banana-republic, dar de UE…

              18
              • Daca se implementa punctul 8 de la Timisoara, eram fix ca Rhodesia.
                Vezi ca toti cei care aveau o functie de conducere cat de mica, oriunde in Romania, erau membri de partid. Nu se putea altfel.
                Deci sa pui de sus pana jos la conducere oameni fara nici o experienta in domeniu era absolut o nebunie si o cale sigura spre un dezastru rapid.

                Cât despre magistrații de azi, câtă vreme hastagi frumoși și liberi au urlat în piețe că „jos labele de pe justiție!”, magistrații nu trebuie atinși nici cu o floare, iar „hotărârile se execută, nu se discută” – evident că s-a format o nouă nobilime, o clasă deasupra legii, pe care prostovanii de rând nu au cum s-o tragă la răspundere. Doar ceilalți membri ai nobolimii au cum să-ți facă felul, dacă le lezezi interesele.
                Așa că oamenii au primit exact ce au cerut, nu au nici un drept (moral) să se plângă.

                3
                • @Secundus

                  Ia mai vezi o dată de ce au ieșit oamenii pe stradă, că io cred că nu au ieșit să apere anume magistrații, persoane fizice…
                  cred că au protestat pt modificarea peste noapte a unor coduri și a unor încadrări juridice…

                  Cât despre punctul 8 în RO și Rhodesia, privind în urmă, la ce a fost după loviluție, mai rău de atât nu putea fi… măcar scăpam de comuniști transformați în democrați peste noapte…

                  1
                  • @Dan
                    Bineinteles ca putea fi mult mai rau.
                    De fapt, nu numai că putea fi, dar sigur era! Catastrofal de rau. Foarte probabil statul român nu mai exista in forma asta.

    • Aproape intreaga Africa, este în situația Africii de Sud.Tot fostul regim de aparthaid de la Pretoria este vinovat?
      În majoritatea tarilor africane, aflate în situația Africii de Sud, au existat destui bastinasi formați în universitățile europene.
      Au trecut 29 de ani de când populația majoritara deține puterea în stat.Nu este suficient timp pentru a forma intelectuali capabili sa gestioneze eficient tara?
      În momentul obținerii independenței , dacă tu, ca stăpânii, nu ești capabil sa administrezi eficient, țara, și ai posibilitatea sa apelezi la alții care se pricep , sa o facă, și totuși, nu o faci, tot fostul regim de aparthaid este de vina?
      Nu te atac la persoana însă oameni cu gândirea ta vor acuză fostul regim de aparthaid, responsabil de situatia negativa în care se va afla Africa de Sud și peste 100 de ani.
      Vezi în ce situație economica si sociala s-a aflat Vietnamul , după 29 de ani de la obținerea independenței și reunificarea din anul 1975, fata de Africa de Sud, o tara foarte bogata în resurse.
      Tot fostul regim de aparthaid este vinovat de situația economica și sociala din Venezuela?
      Acum, singurii responsabili de situația din tara lor, în cazul tuturor tarilor din lume, inclusiv Africa de Sud, sunt băștinașii.

      5
    • @Marius….
      Ca „aflator” in Congo, asa, vreo 3 ani si (cu rotatii, mai veneam si acasa) am obervat un rasism in oglinda, asa, generalizat. Foarte puternic
      Si ei sunt rasisti, cat cuprinde…
      Cate zbierete cu ” this is Africa” nu am receptionat… Si asa sunt peste tot…

      Asta e, sa zicem un aspect tangential.

      Cel mai rau e cu coruptia….
      Elitele lor sunt asa, „colectionare”…. Un ministru cu 50 de masini, ca exemplu.
      Bani adunati pe afara, in nestire, etc…..Tot ala…

      O mica diferenta fata de istoria recenta de pe la noi, unde conta puterea si uzul ei.
      Ceausescu, Stalin (nomine odiosa) au murit relativa saraci in acte. Dar ce uz aveau….

      La africani e o acumulare grosiera, gen adunat, adunat, adunat.
      Binenteles totul duce la o polarizare sociala ingrozitoare….
      Multe de spus…..

      27
      • O alta problema e ca aceste state subsahariene, cu mici exceptii, nu au o traditie statala pre colonizare. Cel putin nu in forma in care se gasesc astazi. E un mozaic de triburi sau de uniuni de triburi, o multitudine de grupuri lingvistice si credinte relgioase, de multe ori separate de granite impuse arbitrar de colonizatori.
        Nu exista o tendinta centrifuga clara, decat una impusa cu forta de guverne care de multe ori sunt dictaturi pe fata. Nu exista ceva care se poate numi natiune in sensul european al cuvantului. De aici si multitudinea de conflicte interne sau transfrontaliere, multe din ele deja vechi de secole in momentul in care a ajuns acolo primul alb.
        Era de asteptat ca nu pot invata democratia cat ai bate din palme si ca vor reveni la vechile conflicte. Cu atat mai mult e de aplaudat reusita celor care au reusit sa iasa din epoca decolonizarii ca o poveste de succes. Sunt cazuri rare.

        13
        • Corect, una dintre problemele din Africa este ca tari sunt cu duiumul dar tarile respective nu reprezinta natiuni ci doar populatii, fara mari legaturi unele cu altele, ba se mai si dusmanesc intre ele. Idem la arabi, nu exista natiunea siriana sau libiana…

          23
          • @George GMT & Marius
            La fel si in Europa sau in orice alt colt al lumii.
            Am sa schimb Africa cu Europa si iasa cam asa.
            True or false:
            Una din problemele din Europa, este ca tari sunt cu duiumul, dar tarile respective nu reprezinta natiuni ci doar populatii, fara mari legaturi unele cu altele, ba se mai si dusmanesc intre ele.
            Ia sa vedem cateva exemple: Franta (intreaba un Alsacian sau un Corsican cat de mult iubesc Franta), Spania( spaniolii cu catalanii cu bascii sa nu uitam cate bombe expodau in Spania), Germania, Romania ,(Romani, unguri, rromi, secui, altii), Sarbii cu Croatii, cu Bosniacii, cu altii care mai traiesc pe acolo(fosta Yugoslavie)Cehii si Slovacii,
            Dincolo de canalul manecii Marea Britanie(Scotia, Tara Galilor, Irlanda, Anglia)
            Dincolo de ocean: SUA, Canada, Mexic
            Si mai dincolo de ocean: Australia, Noua Zeelanda, China ( 56 grupuri etnice distincte)
            Mai catre noi: Rusia (in jur de 200 de grupuri etnice)
            Eram in Quintana Roo si palavrageam cu soferul de taxi despre Mexic si istoria Mexicului la care la un moment dat ala i-mi spune. Pai nu se pune ca eu sunt aztecas nu am nici o legatura cu maya. Mayasii sunt niste pulifrici oameni de nimic.
            La hotel stau de vorba cu o mayasa frumoasa foc ce lucra pe acolo.
            Aia i-mi zice: Dai dreac de aztecas. Niste derbedei numai buni de spanzurat si de tras pe roata.
            La ora actuala in lume mai exista doar doua natiuni stat din cate stiu, (peste 90% populatie omogena de aceeasi provenienta). Unul din ele tocmai isi pune serios problema sa se deschida usurel, usurel, emigratiei. Dar si acolo exista extremisti care umbla cu sabii de samurai sa taie capetele la venetici. Asa e, de Japonia e vorba. Pe al doilea nu vi-l spun, vreau sa vad daca stiti despre cine e vorba, ca nu stiti, hihihihihi.
            Aici m-am hlizit 🙂 un pic. Numai un pic.
            In marea majoritate a cazurilor tarile nu reprezinta natiuni ci doar populatii, fiind doar o organizare administrativ teritoriala.
            Daca luam stricto senso natiunea rusa (doar rusii ca natiune si ca etnie) la randul lor se subdivid in: țărani zatureni, indighirși, kamenși, karâmi, kerjaki, kolimski, kolimceane, lenskie starojilî, mezentî, de la Obi, pahodceane, rusi-ustințî, semeiskie, iacuți, eamskie, pomari, cazaci.
            In Romania: Olteni, Moldoveni, Ardeleni, Dobrogeni, Banateni etc.
            Nu poti sa faci o diviziune clara pe natiuni si organizari administrativ teritoriale si asta nu e o problema in sine in marea majoritate a cazurilor si nici in Africa nu cred ca asta e problema.
            Problema e alta.

            6
            • cred ca de nord e pe 2 , de sud e pe 3.

              • @Marius,
                Nope, inca nu, ca e vorba de doua entitati teritoriale distincte (din pacate zic eu).
                Cand or sa fie impreuna o sa vedem atunci cum o sa fie structura demografica.
                Pana atunci nu se pune (zici si eu ca aztecas ala)
                Mult mai aproape de noi.
                De Polonia e vorba.
                Omogenitate etnica de peste 96 %, fara purificare etnica cum incearca Israelul sa faca acuma si a scape de amaratii aia de-si spun palestinieni.
                Deci Polonia aproximativ 96 % puritate etnica e raspunsul corect.
                Acuma sincer sa fiu nu stiu daca procentajul mai era acelasi daca nu erau ocupati de nemti in WW2 si nu faceau nemtii purificarea etnica a evreilor. Dar tot un procentaj mare cred ca aveau, tot peste 90 %. Trebuie sa mai studiez ca nu sunt sigur cat la suta erau evrei, desi este irelevant ca erau evrei ultraortodocsi care se declarau polonezi 100 %. polonezi de religie mozaica. Aici e incurcata treaba.

                5
                • Polonia n-a avut purificare etnica?! :-)))
                  De Auschwitz ai auzit?
                  Dar lasand asta la o parte, comparatia tarilor din lumea noua cu tarile europene e mult fortata. Tarile europene sunt creatia unor popoare care au o unitate nationala incomparabila cu africanii sau mexicanii.
                  Da, sunt si miscari de independenta pe ici pe colo, dar tensiunile etnice nu pot fi comparate cu Africa.
                  Nemtii or avea ei diverse landuri si or face misto unii de altii, dar nu trec dincolo de glume. La o adica se simt toti germani. Istoria ne-a demonstrat ca si unii austrieci se simt foarte germani. 😀
                  In Romania etnicii români sunt aproape 90% din populatie si in afara de glume regionale mai mult sau mai putin reusite, nu exista nici o intenție serioasă de separare. Din contra, sperăm sa-i aducem si pe basarabeni la patria mamă. Iar minoritatile, cu exceptia maghiarilor nici nu au vreo tendinta secesionista.
                  Cine vrea sa se separe in Bulgaria?
                  Dar in Grecia? Dar in Portugalia? Dar in Olanda?
                  Si pot continua.

                  2
            • E valabil pana la un punct. Cu precizarea ca in Africa sunt putine cazuri in care unul din grupurile etnice constituie o majoritate clara. Nu ma refer la Africa de Nord

              1
          • „Africa nu este continent, Africa este o tara.”

            2
        • Se pare ca e cazul Algeriei.

          Il y a onze ans, soit le 29 septembre 2005, le peuple algérien adoptait par voie référendaire le texte de loi portant Charte pour la paix et la réconciliation nationale. Une Charte qui allait consacrer la paix et la réconciliation, mais qui allait aussi bannir la culture de la haine et de la violence en Algérie.

          https://dia-algerie.com/y-a-11-ans-lalgerie-adopte-charte-paix-de-reconciliation-nationale/#:~:text=Il%20y%20a%20onze%20ans%2C%20soit%20le%2029,la%20haine%20et%20de%20la%20violence%20en%20Alg%C3%A9rie.

          In cazul Tunisiei se pare ca a e exact invers, naiba sa o ia de treaba.

          1
        • Tocmai ai facut un comentariu rasist si ai promovat „white washed history”.

          3
        • Etiopia ce scuza mai are?

          1
          • Scuza ca ce ? Ca nu functioneaza ? Conflicte interreligioase dar si mai grava a fost o explozie demografica absaolut enorma cu o crestere a populatiei de la sub 40 mil in anii 80 pana la peste 100 mil acum. E o crestere care ar torpila orice tara.
            Daca mie mi-era adresata intrebarea, e deja cam greu sa-ti mai dai seama.

            1
            • Da, tie iti era adresata dar nu cu intentie negativa. Pentru asta …”nu au o traditie statala pre colonizare.” Etiopia tot timpul a fost o tara inapoiata, chiar comparativ cu alte tari africane cu trecut colonial.
              Pur si simplu nu se pot pune diagnostice pentru Africa . Am dat exemplul Namibiei tara cu trecut colonial dar care este relativ in plina dezvoltare economica si care incearca sa-si tina problemele sub control si am intrebat de Etiopia , tara care nu are scuza „omul alb” care i-a asuprit ( da, stiu, Italia dar ala a fost razboi in toata regula si de scurta durata) .

              Amuzant. Multi viseaza o Africa unita, cu un lider suprem (chestia asta cu „supraomul” din fruntea oricarei tari care face si drege ma face sa vomit la figurat indiferent de ce tara e vorba) si cu o limba comuna dar bineinteles ca liderul ala trebuie sa fie din tribul lor iar limba comuna sa fie a lor nu a vecinilor.

              7
            • In Etiopia nu-s conflicte religioase majore. Sunt mai mult interetnice.

              1
  3. In loc de arcuri si sageti au AKM si AG,Daca era sa construiasca vreo civilizatie o faceau inaintea sumerienilor. Dar, e cald tot timpul, fructele sunt in copaci ,trai si berechet.Ioc rasism in comentariu

    21
  4. Nu e vorba de rasism ..e vorba de oameni incapabili, corupti , fara viziune..Cam asta este situatia in toata Africa…Un continent acaparat de islamisti , rusi , chinezi. lorzi ai drogurilor , generali peste cate o sleahta de desculti , la propriu , cu AK -uri…Stau pe bogatii imense pe care le exploateaza altii iar banii merg in buzunarele catorva oameni…Sunt cateva tari care incearca sa se tina pe linia de plutire , in rest…..Cat despre Africa de Sud , bine sa au aderat la BRICS…o sursa de prosperitate si civilizatie …o sa se duca in cap mai rau..Probabil va aparea si pe acolo vreun general care sa dea o lovitura de stat..

    29
    • Nu cred ca este cazul de lovitura de stat, inca au oameni prin servicii(intamplatori albi) care pot identifica si interpreta o amenintare atunci cand o vadtoti Iliestii/Romanii/, dar este tot una. Astia isi fac rau singuri si pana nu vor intelege ca este intelept sa se dea laoparte si sa lase oameni competenti sa ii conduca, nu vor schimba nimic in traiectoria lor descendenta.

      Puteau albii sa implementeze un sistem de tip Iran(nimic ironic aici), prin care un consiliu sau ceva cu puteri sporite, sa gestioneze tranzitia si sa filtreze oamenii ce ajung la conducere. In felul asta evitau toti Iliestii, Petre Romanii, Basestii si Taricenii lor. Este clar ca le trebuia 100 de ani doar sa ajunga la nivelul de educatie si inteligenta emotionala al tarii in 1994. Acum este tarziu, insa nu imposibil. Doar timp pierdut gramada. Tara se poate duce dracului, pleaca si negrii din ea, albii bogati au ziduri in cartiere, aia medii au ziduri in jurul casei, iar cei saraci au ajuns mai rau decat negrii.

      10
      • „Gated communities” din Africa de Sud se studiază de zeci de ani la urbanism in lumea occidentală. In ziua de azi toți plannerii știu că enclavizarea – fie a bogaților ca în cazul asta fie a săracilor ca in Gaza sau (lol) Baia Mare are consecinte. (@Anla – nu e vb de politică, nu e vb nici de mine că doar nu mi-am postat date personale p-aici, ci de cercetare care a depășit scoala lui Gusti – societatea evoluează prin întărirea coeziunii, acumulând niveluri noi de control – gardurile sunt de mare balans in contextul asta).
        Educația tehnica fara deschidere umanistă nu servește societatea ci armata. O țară are nevoie de toate împreună că sa funcționeze, iar daca standardul e democrația atunci educația de masa și presa liberă sunt la fel de importante că separația puterilor și independența justiției. Ce poate veni mai rău pt sudafricani e o dictatura militara – deocamdată pare că SUA ar avea pârghii să prevină asta, dar nu și interes sa le susțină vre-o reforma.

        1
        • Ce treaba am eu in postarea asta si mai ales cu datele personale?

          2
          • „Sau cand cantam dupa ureche partituri socio-storice” (31 octombrie 2023 la 18:26)
            Nimic personal, inteleg ca argumente ai si tu si ceilalti care spun la fel. La un pahar de cramposie v-as explica totul, cu referinte si citari in format Harvard – sau mai degraba la o damigeana … dar nu se poate. Pe net fiecare studiaza self-paced iar expertii au de obicei canalele lor.

            Cel mai tare arcument de forum e pana la urma ca suntem convinsi de ceea ce spunem.

            1
            • Si ce treaba are asta cu publicarea de date personale?Imi mentin parerea citata de tine la postarea in cauza. Inssilezi eronat sau tendentios momente sau fenomene din trecut ca sa justifici ceva din prezent fara sa tii cont conditii particulare. Cam atat. Uneori mi-e lene sa-ti iau fiecare afirmatie pe care o consider gresita si sa-ti explic de ce o desfiintez.
              Nici o sansa sa impresionezi citatele format Harvard ca ma doare in cot de gimnastica asta imagistica. Tonul condescendent nu te ajuta. Ba dimpotriva.

              2
              • Mulțumesc pentru răspuns. Datele personale sunt ca în bancul in care tipul in pielea goala își acoperă fața când trece doamna. Nu contează cine se impresionează și cine nu câtă vreme nu ne cunoaștem, dar ai dreptate. Estetica comunicării pe internet e mult prea des menită să păcălească in loc să confirme ideile, mai ales cu tensiunile de azi. Am sa incerc sa mă exprim mai sec, chiar daca lipsa de aplomb întărâta haterii. Depinde și de administrare care e raportul dintre mesajele viscerale și alea raționale, dintre ambalaj și halca de carne.

                Între chestiile care mă motivează să tin site-ul in bookmarks e faptul că îmi scutește timp și bani de documentare – de aici respectul pentru calitatea informației. Câtă vreme pe lângă beneficii emotionale dezbaterile aduna suficient de dens argumente și surse de informație, pentru mine e ok.

                1
  5. Mai trebuie amintit si ca tara sta pe un munte de resurse naturale…si tot degeaba…
    Se traieste mai bine decat in multe alte tari africane dar decaderea e evidenta si cel mai probabil ireversibila…
    Am niste rude care au muncit acolo imediat dupa revolutie, au cetatenie, copil nascut acolo, sunt f tristi cand se dicuta subiectul…s-au repatriat demult evident…

    17
  6. Nu e vorba de rasa: alaturi de ei o alta tara saraca, Namibia. Chiar rupta din Africa de Sud. Diferenta e ca desi au probleme mari (miscari secesioniste, refugiati de razboi de prin vecini, coruptie guvernamentala) este considerata una dintre tarile cele mai democratice din Africa, cu o crestere economica impresionanta pentru o tara saraca. Bomboana de pe tort – au in Constitutie obligativitatea prezervarii arealelor naturale si a faunei.

    21
    • Fosta colonie germana. Capisci? Sau e vreo impartire a lumii pe Watchers-aka Fallen Angels in care acolo unde resursele sunt zero -oamenii sunt ok( Japanu), si insvers-RO

      5
  7. …poate interesu’ E sa nu fie puternica s-a facut in asa fel incat sa decada intr-o perioada de ani.
    Sa nu uitam ca Africuta de Sud pe cat de temuta era, mai era si incomoda, cu Apartheid, si jocurile cu monopolul ( inca) pe piata de diamante, cu monopolul pe resurse cu duiumul, cum scazi pretul resurselor, scazi ratingul de tara impingand-o spre recesiune s.a.m.d., Africuta de Sud se „simtea” amenintata ori de cate oei un vecin mai rasarit „vroia” democratie” cum a fost in Angola si e in BRICS, stii cum se zice, daca unu sau cativa membri „gafaie” nici unitatea nu mai e cum trebuie. Acuma speculez, dar cumva e plauzibil ce se intampla.

    2
  8. Salut. Cei care vor considera acest articol rasist sunt battuti in cap, Africa del Sud a fost o Tara cu economie si mai ales cu inalta tehnologie doar ca negri au vrut sa fie cei care decid si asa incet incet au luato la vale. Si noi am fi avut soarta lor daca nu era Europa.

    18
  9. Partea comica este ca la fel ca in celelalte tari decolonizate, dupa obtinerea independentei africanii si-au prabusit tarile in cap. Dupa asta incep sa migreze spre Europa de Vest si incep sa ceara reparatii pentru perioada coloniala.

    32
  10. O casa oarecare,un oras oarecare in Africa.Negrul sta pe prispa si freaca linistit menta.Muierea se invarte prin casa.Apa este cand ploua ,curentul nici atat.Deodata,becurile se aprind,apa la robinet incepe sa curga,mai intai murdara apoi limpede.Radioul incepe sa cante.Negrul se ridica hotarat si striga:”Femeieee,ada iute maceta,s-au intors albii,trebuie sa-i gonim din nou”.

    113
  11. Bravo George!

    4
  12. ‘Everything is being stripped and stolen’: South Africa’s run-down city of gold
    Wealthy residents flee Johannesburg as it descends into lawlessness and infrastructural collapse
    https://www.ft.com/content/7e267ded-2320-4e6c-aa26-1c4be9df192c

    2
  13. Asta este exemplul concret de ASA NU!

    Da, albii au gresit terbil dupa WW2 cu segregarea rasiala, cu siguranta se putea mai bine, insa iarasi au gresit in momentul in care au cedat puterea populatiei de culoare fara sa prezinte si un plan treptat in care sa o faca, precum si anumite sectoare in care acestia sa nu aiba acces si putere de decizie pana nu trec minim 100 de ani.

    Nu doar ca sunt corupti, insa sunt si total nepregatiti sa tina in fraie o tara. Nu poti din cusca(trist) sa treci in guvern/parlament/institutii/ agentii e.t.c. Pregatire nu ai nici sa maturi pe strada, deci ce anume sa faci la conducere? Majoritatea au venit cu foamea gramada pe ei si gandul lor a fost doar sa se imbogateasca. Faptul ca fostul presedinte al tarii avea nu stiu cate neveste si se imbraca precum in trib, nu face decat sa ne arate involutia la care a fost supusa tara dupa 1994. Daca Nelson Mandela si junta lui erau idealisti si aveau o viziune a lumii multietnice libere, restul erau pamant de flori. Semi analfabeti ghidati de instincte primare si de foamete. Pacat de tara aia. Era America Africii, acum este Afica traditionala, saraca si primejdioasa. Doar infrastructura ii mai da de gol, caci aia se degradeaza mai greu si inca mai sunt ceva albii pe acolo ce se mai ocupa. Fara suparare, insa acel continent pur si simplu nu se descurca pe cont propriu, au nevoie de un lidership extern. A fost si cazul nostru in 1866 odata cu venirae lui Carol I ca rege al tarii. Insa una este anul 1866, alta este mijlocul anilor 2020. Problema este ca nici instinct nu au, caci altfel ar constientiza ca este cazul sa lase efectiv guvernarea in mana celor pregatiti, chiar daca majoritatea sunt albi si tot ar mai avea o sansa. Dar nu o vor face, amintirea aperheid-ului este inca puternic prezenta acolo(doar 20 de ani trecuti), iar prostia majoritatii de acolo este monumentala.

    Sansa lor este sa accepte ca au gresit si decida ca este cazul sa se reinvenrteze. Pana si politica externa a lor este gresita, au ales tabara ‘rebela’. Oare cum tu ca presedinte ai putea crede ca apropierea de Putin si Rusia, implicit indepartarea de occident/lumea libera, iti poate aduce dezvoltare economica? In 1994 Africa de Sud era peste Noua Zeelanda si Australia, acum nici nu cred ca mai spera ca vreodata sa le ajunga din urma.

    18
    • Scuza-ma dar la noi aducerea lui Carol I nu s-a facut pentru ca eram incapabili sa ne guvernam. Poate am inteles eu gresit ce ai vrut sa spui.

      10
      • ai ma anla ai cam mari pretentii, de unde sa stie el ca marii printi fanarioti cu pretentie la domnie au ajuns la un compromis in care niciuna din casele lor princiare sa nu acceada la postul de mare print sau rege in viitor si au dat functia aia unui strain astfel incat sa se stinga toate rivalitatile privind domnia,care ar fi putut sa duca la razboaie interne,aia inseamna sa ai scoala cand conduci nu numai mandrie si prostie,cultura aia pasoptista a generat niste oameni pt care tara a fost mai presus de interesele lor personale frivole

        14
        • Asta si nevoia de a prezerva unirea deplina care fusese recunoscuta doar pentru durata domniei lui Cuza.

          13
        • Nici măcar nu știu cum să te cataloghez, pur și simplu nu poți să citești printre rânduri. De unde știi tu că nu cunosc aceste aspecte? Doar prin simplul fapt că nu le-am expus!? Topicul.era SA, nu Romania. Anyway, daca citeai cu atenție, deși nu a fost cazul la tine, înțelegeai la ce m-am referit. Somn ușor, Nicule!!!

          3
          • Daca ai stiut acele aspecte si nu ai informat,aia se cheama dezinformare prin omisiune, de ce ai facut asta numai tu stii,noi putem doar sa banuim

            2
      • Da, nu la aia ma refeream, ci la faptul ca majoritatea populatiei din perioada aia era nepregatita sa se implice in viata economica si administrativa a tarii, era needucata(grad imens de anafalbestism), iar junta politica locala avea naravuri tipic turcesti si grave excese de coruptie. De aici comparatia cu populatia de culoare din Africa de Sud din 1994. Prin Carol I a sosit in tara un leadership de tip occidental care ne-a ajutat sa recuperam din decalajul grav in care ne aflam la acel moment fata de occident. Cu ajutorul lui am progresat imens de mult! La ei acel ledership a fost adus de buri si britanici, insa din pacate s-a aplicat pe criterii rasiale si s-a mers mult pe segregare. Dupa ww2 stim cu totii ce s-a intamplat, iar de acolo au rezultat problemele de dupa 1994 din Afica de Sud. Si mai au o problema a populatiei de culoare, pentru ca s-au adus sclavi din toata Africa, este un amalgam de populatii africane ce nu prea se impaca intre ele. Mai au parte si de emigratie masiva din alte tari africane, lucru care sporeste atat criminalitatea, cat si animozitatile dintre populatiile de culoare ale tarii.

        Daca iti aduci aminte, cu un an inainte de campionatul mondial de fotbal din SA 2010, erau revolte de strada ale populatiei de coloare locale, impotriva emigrantilor africani. Populatia ii ura mai rau decat pe albi si cerea ca ei sa fie expulzati. Din pacate NU de fiecare data cand amesteci multe tipuri de vopsea, iese ceva omogen si calitativ/frumos. Este si cazul Africii de Sud. Practic, este invers proportional fata de SUA. Cu toate ca si ei au avut si inca au multe probleme de ordin al tolerantei etnice, criminalitatii s.a.m.d. Dar pana aici, NU este cazul in celelalte aspecte ale SA.

        PS Scuze, 30 de ani, nu 20. Gresala la tastat.

        3
        • Cezar faci totusi niste analogii gresite. Elita politico-economica de la noi era perfect scolita pentru a guverna tara. De asemenea marea masa a taranimii analfabete la care faci referire nu putea influenta alegerea conducerii pentru simplul fapt ca nu aveam vot universal ci vot cenzitar ceea ce presupunea ca doar cei cu un venit consistent si aveau resurse si pentru educarea lor si a copiilor puteau vota. Pe langa asta la sud africani sunt si niste probleme de tip tribal intre etniile zulu si xhosa, in anii 90 au fost niste razboaie tribale intre cele doua etnii si nici acum lucrurile nu-s pe roze.Noi n-aveam astfel de probleme.

          13
  14. E si ura fata de cei care i-au controlat si subjugat atatia ani. Asa e in toata africa. Plus ca nu s-a vrut cresterea lor ca societati ca mai buna e mita si resurse ieftine decat un partener. Plus tari straine care isi baga coada. Si occidentalii sunt la fel de vinovati de ce e acolo.

    5
    • Da. S-au acumulat multe in zona. Ca istoria e lunga. Pentru o conversatie sanatoasa, cred ca trebuie sa ne debarasam de cateva idei si sa acceptam altele:
      1. Mitul „the noble savage” – rostogolit la greu – nu curgea lapte si miere in Africa inainte sa ajunga omul alb acolo. Din contra.
      2. Omul alb nu a putut subjuga si cuceri Africa fara concursul bastinasilor, populatiilor locale. Se razboiau intr-o veselie si cu o brutalitate iesita din comun (ca si acum). Inainte de anumite descoperiri in domeniul medicinei, rata de mortalitate a alogenilor care intrau in interiorul Africii era uriasa. Nu multi se aventurau.
      3. Sa incetam sa judecam istoria – prin lentilele moderne – utilizand valori moderne – nu ajungi nicarieri.
      4. Avem un bias pentru cei care au pierdut. Da, Africa a pierdut in fata colonizarii.
      5. Cumva, toate caracteristicile rele sunt puse in carca omului alb – parca ne dorim o viziune idealista asupra celorlalte populatii de alta culoare. Pe dracu’ – rasismul, rautatea, dorinta de cucerire, de a subjuga etc. sunt specifice omului in general – indiferent de culoare. Criticam doar invingatorii. Ca e la indemana si e usor.
      6. Nu poti la nesfarsit sa dai vina pe istorie – chiar daca e usor si convenabil.
      7. In acelasi timp, trebuie sa fim sinceri ca nu poti sa ignori secole de control, subjugare si atrocitati.
      8. Deja sunt sunt cateva decenii de ‘libertate’ pe care au avut-o si se vede rezultatul. Orice tinea de razbunare,ura – trebuie sa fie demult incheiat – si toate energiile concentrate spre dezvoltare.
      9. Modernizare – inseamna occidentalizare – change my mind.
      10. Faptul ca alte tari au interese acolo – buhuhu – welcome to the club.

      Incerc sa fac un exercitiu de imaginatie – foarte complicat – cum ar fi fost Africa daca nu ajungea Europa acolo?

      29
      • Foarte bine punctat. Eu am vrut pe scurt sa spun ca vina este in toate partile. Nu putem arunca vina cea mai mare intr-o anumita tabara. Vazusem un mic documentar cum cia a dat jos in 60 niste politicieni in congo. Rusia acum e vazuta bine pentru ca este un regim care este asemanator cu cele care vor sa conduca tarile de acolo. O pseudo democratie care este in mana a putini oameni care conduce tot si nu se compica cand e de curatat elemente care sunt considerate nepotrivite.

        3
        • Cu siguranta si au bagat nasul acolo toate serviciile secrete. CIA, KGG. Un alt lucru interesant, e ca auzim atat de multe despre CIA etc, dar despre alte servicii si ce au facut, mucles:) doar nu o fi fost KGB ul atat de curat:))

          1
      • Wakanda, clar, domle! Sau ce mai e pe canalul ala documentar, Netflix…

        6
      • La fel ca înainte de a ajunge europenii acol

        1
  15. Decăderea economică a Africii de Sud era de așteptat. Până acum vreo 20 de ani era de departe cel mai mare producător de aur. În anii 70-80 cam doua treimi din aurul ‘nou’ obținut din mine la nivel mondial era extras aici. An de an între 1000 și 1500 de tone. Acum abia dacă ajung la 100 de tone și sunt pe cale sa iasă din top zece producători mondiali. La fel cu diamantele, un declin similar. Au avut noroc ca De Beers nu s-au retras încă de tot, cum au făcut în Congo. Este ceva similar cu Venezuela, care sta pe cele mai mari rezerve de petrol cunoscute și nu sunt capabili sa le exploateze. Multinaționalele atât de hulite s-au retras sau au fost silite să părăsească țara de către noul regim. La fel mulți din fermierii sau antreprenorii albi care formau clasa mijlocie din țară. De acord că majoritatea de culoare a avut mult de tras în cursul epocii apartheidului, dar după ce au preluat puterea s-au mulțumit să se răzbune inclusiv economic pe albi, să risipească avuția acumulată de nație și au avut un talent fantastic să se autosaboteze. Un exemplu de așa nu.

    22
  16. Zulu, in jur de vreo 13 milioane in Africa de Sud (mult mai putini in tarile din jur https://en.wikipedia.org/wiki/Zulu_people). Zice-se ca acum majoritatea au o religie crestina, insa unii care se vor traditionali, o amesteca cu practicile stravechi. Foarte cruzi. Adica mediu de afaceri periculos. A fost tot timpul. Acum nu mai conteaza, n-are decat sa fie. Albii continua sa plece de acolo. Majoritatea fermierilor albi au fost invitati in Australia.

    4
  17. Apropo de criminalitatea de acolo. A rulat pe Discovery un documentar despre forțele de intervenție ale câtorva poliții din lume. Cea din Africa de Sud a participat, printre altele, la eliberarea unui cetățean străin, luat ostatic de o bandă. Din conversația cu victima a reieșit că era cetățean român, afacerist, momit acolo cu o propunere atrăgătoare.

    3
    • Tin minte cand fermierii albi din Zimbabwe au fost alungati de guvernul negru. Acestea au fost repede preluati de Namibia cu pamant , credite , siguranta. Dupa vreo 2 3 ani Zimbabwe importa 50% produse Agricole din Namibia, prima intrand intr un colaps alimentar.

      23
  18. Măcar sunt buni la rugby, datorită albilor… BLM…

    2
  19. Da, insa Ceasca iubea genul asta de state inapoiate, avand conducatori pe care-i vedea ca alternativa la relatiile externe atat cu occidentul cat si cu orientul unde si-a luat numai tzepe.
    La urma-urmei, Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa za Banga a fost pretin la catarama cu Ceasca, s-au inteles minunat, ca de la dictator la dictator analfabeti ambii. N-a trait suficient sa vada ca si-a luat-o si de la africani dar exista totusi o usita mica de a relua colaborarile cu tarile africane, mai ales cele cu nevoi ca Africa de Sud intr-un format mai nou, mai interesant pentru noi. Am putea „scoli” noi africani alesi, primind concesiuni de terenuri bogate in resurse in schimb. Noi nu suntem rasisti, antisemiti, nu avem „cazier” istoric negativ, in schimb avem deschidere pentru ei.
    Eu vad ca o oportunitate pentru noi, decaderea unor state ca Africa de Sud.

    10
    • pai de asta eram mari diplomati cu ceasca la butoane.ne targuiam cu totii nefrecventabilii si dilăii lumii,vindeam nemti si evrei la bucata cu averile confiscate,aduceam arabeti si africani sa le facem diplome contra titei si le vindeam pe nimic baltile de ulei numite pompos utilaje-echipamente dar cu costuri de productie astronomice .datoriile pe acolo au ramas in aer ca doar nu diaconescu,nastase ,aurescu si tot neamul lor de tort diplomat platesc…plateste fraierul de roman.

      14
      • @psycho
        Asta cu „vandutul” nemtilor si evreilor e o aberatie.
        Nemtii si evreii respectivi erau cetateni romani. Era normal sa se ceara o compensatie pentru a li se permite plecarea definitiva din tara. Nicio tara nu renunta la sute de mii de cetateni fara ceva in schimb.
        Si Polonia comunista a avut intelegeri similare cu Germania de Vest.

        7
        • Bro, e bullshit ce spui. As argumenta cu rusinea nationala din 1940 – nu stiu sa fi cerut vreun ban pentru moldovenii din stanga Prutului.
          Parca ascult radio Erevan: de fapt, nu am dat, am luat.

          9
          • @Americanu’
            Exemplul tau e al unui rapt teritorial.
            Romania nu a fost in pozitia sa ceara ceva, sa obtina ceva la schimb.
            Nu a fost o negociere.
            A fost renuntare fortata/furt. E alta discutie.

            3
        • @nalaistul- bai s´a spart teava cu securisti pe aici?? baang mi´ai si dat argument Polonia comunista. I´a vezi geniule cati eurocenti ai incasat pe citeva milioane care au cam plecat definitiv in ultimii 30 de ani, unii dintre ei cu cerneala inca uda pe diploma

          3
          • @garcea
            Militiene, milioanele au plecat dupa aderarea la UE, iar Romania a obtinut in schimb drepturi politice (drept de vot in structurile UE), fonduri structurale, acces la piata unica etc.

            In privinta celor care au plecat inainte de aderarea la UE (mai putini), aici au fost in principal doua categorii:
            – cea a celor care au plecat la munca, si au plecat in baza unor intelegeri inter-guvernamentale si a relaxarii treptate a politicilor migrationiste prin aplicarea acquis-ului comunitar in cadrul procesului de aderare
            – cea a germanilor, evreilor, maghiarilor, carora li s-a permis sa plece liber daca doresc… dar si aici Romania a cautat sa obtina ceva prin asta, desi mai putin vizibil din prima pentru ca nu a fost ceva pecuniar… anume sa puncteze politic prin disocierea clara de regimul trecut si sa obtina ceva apreciere din partea guvernelor occidentale.

            Asa ca nu mai crede vreodata ca un stat isi lasa forta de munca sa plece asa la liber prin lume, in lipsa unor intelegeri, unor „trocuri”, unor „beneficii” (pecuniare sau nu…).
            Sau – mai rau! – nu cumva sa crezi ca trebuie sa faca asta ca altfel e… comunist!

            3
  20. Realismul nu are nimic de-a face cu rasismul.
    Pur și simplu fiecare rasă are specializarea sa, așa cum nu vezi prea mulți albi alergând suta de metri sub 10 secunde tot așa nu vei prea mulți africani ingineri aerospațiali

    4
  21. Metre, poate ca sunt off, dar abordând acest subiect mi-ai adus aminte de una din cărțile care mi-a bucurat copilaria: Căpitanul Casse-Cou. ?

    12
  22. Să ne imaginam ca in orice țară, printr<n fenomem inexpicabil ar disparea in 3-5 ani toti cei care au terminat liceu și facultate.
    Africa de Sus a fost o colonie condusa nu de peste zări, ci de niște patroni locali, patroni care au trebuit sa plece. Au plecat.
    Cat despre armata Africii de Sud ea a fost supradimensionată fiindca patronii se simteau in pericol intr-un continent negru. Acum nu exista nici o amenintare la adresa AS si intretinerea unei flotile asa de mare este chiar de prisos.
    Inca nu au un tip sofisticat de coruptie sa sifoneze ingenios milioane de dolari prin contracte de inzestrare si mentenanță inutile!

    3
  23. In Africa nu o sa facă ordine democrația. Nici africanii de rând nu o vor. O confunda cu dezordinea, cu haosul. Au nevoie de un ,,Țepeș,, un conducator, grup conducator ferm și hotărât. Acest grup hotărât nu o sa fie probabil din Africa. O sa fie un Wagner care in asociere cu un ins oarecare local o sa împuște in draci pe ceilalți iar Supraviețuitorii ii vor respecta/ asculta de frica de moarte și se vor supune ca niște robi. Wagner poate fi statul chinez, un califat, o extensie a Arabiei Saudite sau a Turciei. Aceeași soarta o poate avea și Europa in mod natural. Peste inca 200-300 de ani de hipercorectitudine politica(Putin miza mult prea devreme pe dezagregarea lumii occidentale) , Europa va avea parte de ,,popoarele marii” care fără nicio regula, in mod brutal vor supune o populație lipsită de orice apărare.

    8
  24. Africa de Sud nu a avut vreo mare economie în timpul Apartheidului. Oarecum au fost în situația Coreei de Nord, adică au băgat o grămadă de bani în proiecte faraonice de armament, inclusiv bomba atomica, în timp ce mai bine 90% din populație trăia în condiții mizere. Singura diferență fata de Coreea de Nord era ca aveau și au imense bogații naturale și ca frații burilor din Europa si Statele Unite mai.mult mimau sancțiunile economice.
    Ok, acum ce s-a schimbat… pentru negrii, nimic… trăiesc în aceleași condiții mizerabile majoritatea…. pentru albi… aici condițiile s-au schimbat, dar raportat la condițiile de trai ale negrilor… sunt parfum.
    Adevărat au plecat de la o conducere fascista, au trecut printr-o perioada de speranța cu Mandela, și a ajuns la caricaturi de președinți, unul mai prost și mai corupt ca celalalt.
    Africa în general nu este victima populației indigene, ci a celor care sute de ani au stors acest continent de toate bogățiile pe care le-a avut și încă le are. Da, sunt războaie civile, haos… Dar dacă va uitați cum se finanțează grupările respective ajungeți din Rusia pana în Europa, SUA și China.
    Noua, născuți în România asta corupta și vai de mama ei, ne e ușor sa privim cu superioritate ce se întâmplă acolo.

    3
    • Ma uit la tine și ma întreb dacă e cu intenție . „Exploatatorii albi” au plecat de 60 de ani din Africa. Adica de 3 generații, conform normelor sociale locale. Ceea ce vedem acolo este populația băștinași „bucurându-se de libertate” asa cum știe ea mai bine. Și, nu problema nu e genetica și culturala. Asa cum romanii sunt romani aici și occidentali când emigrează în Italia, Franța, Germania, Spania etc.

      13
  25. Daca nu ma lasa memoria , a mai fost acum ceva vreme buna un comentariu pe acest forum legat de praful si pulberea care sa ales de Africa de Sud. Cum structurile administrative unde lucrau inclusivi ” albi”au fost acaparate de majoritatea „black”. Si cum tot sistemul sa prabusit datorita incompetentei , fratenitatii , brother and sister pile si relatii -coruptie.. Parte mica din poveste se poate transpune si peste ocean pe plaiurile unchiului Sam.
    Ptiu ..necuratu , scuip in sin…Doamne fere !

    5
    • Mai curând in Europa. In USA, negrii au avut și o sa aibă timp suficient sa înțeleagă și sa își dorească un sistem competitiv in care urca cei competenti iar ceilalți stau jos pe slujbe prost plătite. Nici cu românii nu mi e rușine. Orice prost cu o șpagă in mâna și cu un carnet de partid in buzunar se visează primar, director , ministru și alte alea.

      4
  26. ce spuneti cu totii, nu are treaba cu rasa sau culoare pielii.
    Totul pleaca de la forma de organizare sociala.
    – Africa centrala si de sud este organizata pe etnii. De regula in fiecare tara conduce o etnie (majoritara sau minoritara) prin relatii de rudenie sau tribale. Nu are nimic legatura cu competenta sau eficienta. Cand etnia cealalta se rascoala se lasa cu adevarate genociduri fata de care Bosnia este copilarie. In acea zona, in ultimii 70 de ani au fost omorati zeci de milioane de civili doar din motivul ca erau de alta etnie.
    – Africa de nord si peninsula araba + Iran. Conduceri teocratice sau autoritare si aici la conducere ajung persoane numite pe baza de relatii sau criterii religioase, nu de competenta.
    -Europa democratie ce a promovat meritocratia, dar acum, mai ales in vest, se autodetoneaza prin importul masiv de populatii din prima categorie si permisiunea ca acestia sa-si continue viata dupa valorile traditionale, asa cum e in tarile lor. Practic acum Europa importa modul social african sau al tarilor islamice. Aceeasi problema o are Canada si US.
    Singurele tari ce au performanta notabila sunt Coreea si Japonia, aici geografic si cultural nu prea au ajuns alte populatii.
    Vorbiti despre educatie, ca o persoana educata sa piata ajunge sa conduca o societate ai nevoie si de un sistem de promovare bazat pe meritocratie. Din pacate si Ro, chiar daca are o populatie omogena, sta destul de prost la acest capitol. Multi vorbiti „ca se fura” sa stiti ca si furatul necesita un dram de inteligenta, problema la noi este mediocritatea ridicata la rand de virtute ce pleaca cu mult din istorie, inca de pe vremea cand posturile se cumparau.
    Aceasta este singura explicatie pentru succesele albilor in Africa sau Orient si totalul dezastru dupa ce aceste tari au preluat conducere.

    9
  27. Un mic comentariu relativ off-topic: cele mai turbulente tari africane sunt fostele colonii franceze.

    4
  28. Văd că nu se amintește nimic despre genocidul împotriva fermierilor albi.

    14
  29. Nare nici o treaba cu rasismu cum sugereza rominosi dupe acilea.Este pentru ca Africa de sud a renuntat la bomba atomica .Si ucraina,in 1991 avea tehnologie spatiala.

    1
  30. daca as avea putere de decizie in statul roman as face birou de imigratie special in Africa de Sud…

    2
    • Mda,vreun milion de buri erau numai buni sa ia locul sasilor plecati.La schimb putem chiar da chiar un milion-doua de carutasi nomazi,care ar avea loc sa se plimbe prin veldt cu satra 🙂

      13
  31. Astea ar fi dovezile ca izraelieni au oferit bomba atomica sudafricanilor.Chalet ar insemna racheta balistica si marime corecta bomba atomica.
    http://www.exorcist.org.nz/israel_south_african_nuke_deal.html

  32. Mărețul și pacifistul Ghandi a caracterizat foarte bine Africa de Sud,. Problemele cu aviația militară sunt doar vârful aisbergului.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *