Kh-35E
Si cand spunem aglomeratie spunem aproape ambuteiaj. Daca cu ceva ani in urma Harpoon, Exocet si rachetele rusesti Kh-35, erau in competitie doar cu ele insele, astazi situatia este mult mai complexa.
Astfel pe langa rachetele anti-nava clasice sa spunem, si-au facut loc si se vand destul de bine si si rachete cum ar fi RBS 15 aflata deja la a treia generatie, NSM-ul norvegian, sau variantele chinezesti C 801 si C 802. Chinezii mai ales vand foarte binele variantele lor anti-nava.
Intre timp Rusia a trecut la dezvoltarea masiva si vanzarea de rachete anti-nava grele, in greutate de peste trei tone, supersonice, asa-numitele “carrier killer” cum ar fi P 700 Yakhont sau cooperarea ruso-indiana, Brahmos.
P-700 Yakhont
Dar daca rachetele dedicate anti-nava sunt din ce in ce mai multe, astazi avem la dipozitie si rachete de croaziera care pot ataca tinte navale, sau mini-rcahete, asa cum este NSM-ul norvegian, care are un focos la jumatate dintr-unul clasic si bineinteleas ca mai sunt si rachetele generaliste, de tip Brimstone, care desi nu poate fi numita anti-nava este folosita deja de catre Tornado britanice pentru a lua la ochi ambarcatiuni de dimensiuni reduse.
Raza media a unei rachete subsonice se apropie de 170-180 de kilometri, in functie si de modul de lansare, in timp ce rachetele supersonice de sorginte rusa pot atinge chiar si raze de + 400 de kilometri.
In acest moment se pot observa trei directii majore de dezvoltare a acestor arme:
-rusii si chinezii mizeaza pe rachete cu raza foarte mare, supersonice si cu masa mare, pastrandu-si in acelasi timp si categoria de rachete subsonice de tip SS-N-25 Switchblade
-americanii si aliatii lor europeni nu par foarte interesati de rachetele supersonice, ci prefer sa-si dezvolte arme din ce in ce mai tehnologizate, rezitenete la razboiul electronic si capabile sa treaca de defensiva inamica
-rachete multirol, mai iefinte, usor de operationalizat pentru lansare atat din aer sau de pe mare, cu o masa mai redusa si un focos mai mic, dar care, datorita tehnologiilor folosite pot atinge raze de peste 150 km si fiind in acelsi timp foarte performante din punctual de vedere al capabilitatilor de localiza si atinge tinta. Ca un exemplu, o singura racheta NSM a lovit, in cadrul unui exercitiu, o nava de 2100 de tone, iar avariile produse, daca nava respectiva ar fi fost operationala, ar fi dus ori la scufundarea sa, ori la incapacitarea sa pe termen lung. NSM-ul are un focos de doar 129 kg de explozibil foarte puternic si a fost lansat de pe o vedeta rapida.
NSM
In acest carusel al cresterii performantelor motoarelor si deci a razei, totul garnisit cu o electronica si datalink tot mai performante, apararea de coasta si marina romana raman fidele Stxului vintange, o racheta care in ziua de astazi este pur si simplu inutila! Ori ca o lansezi catre o nava inamica, ori ca le faci semene obscene cam tot aceslasi rezultat ai obtine.
Nemaivorbind aici de pericolul foarte ridicat al manevrarii acestor rachete cu totul inutile.
Adevarat ca suntem prostii (a se citi ca nu avem bani la buget), totusi mentinerea operationala a acelor rachete costa destui bani si plata unor salarii destul de substantiale, asadar decat sa dam bani pe ceva ce in mod sigur nu-l putem folosi, este chiar asa de complicat sa cumparam 20-30 de rachete RBS 15 sau NSM, sa le montam pe un amarat de camion?! Oare cat costa anual mentinerea in “stare de lupta” a IML-urilor si a rachetelor de pe nave, comparativ cu achizitionarea catorva duzini de rachete moderne, NSM sa zicem ca sunt mai mici?!
Bineinteles ca o astfel de intrebare nu-si va afla niciodata raspunsul pentru simplul motiv ca aceste informatii sunt considerate “confidentiale”!
Cum pote fi un sistem atat de vechi si de inutil “confidential”, doar MApN-ul stie, dar cel mai probabil prin aceasta “confidentialitate” se ascunde de fapt ineficienta, prostia si hotia, pana la urma, a unora platiti din banii nostri sa-si faca datoria. Mai poate crede cineva ca Styx-ul poate fi avea ceva secret?! Daca da, tare as fi curios cam ce argumente ar avea…
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
Singurul mod in care as mai vedea folosite Styx-urile ar fi sa le treci pe ghidaj inertial/GPS si sa le folosesti ca vector de transport pentru EMP bomb (pe care nu-l avem :-)))))).
Capacitatea de a duce o incarcatura de lupta de 500 kg le-ar face potrivite pentru a cara asa ceva iar utilizarea lor ar indemna sa le lansezi in directia unui val de rachete inamice sau in directia navelor de debarcare ale inamicului, lasandu-i sa traga la rame pana la mal.
Dar EMP bomb n-avem iar cand vom avea (daca vom avea) nu vom mai avea Styx-uri.
Avem macar un prototip de bomba EMP
http://www.rumaniamilitary.ro/e-bomb-romania-arma-cu-puls-electromagnetic-romaneasca
Buna si aia. Anuntam cu mare pompa c-am dezvoltat-o, eventual niste video trucate, o punem pe Styx si dam cu ea dupa flota rusa.
Cand scot rusii radarele din priza, ca sa nu le prajeasca, ii pocnim cu rachete antinava (NSM). :-))))))))
„… iar utilizarea lor ar inSemna…..”
nu stiu daca ar putea fi incarcate pe ele munitie sadarm. Oricum avand in vedere ca alte rachete nu avem nu sunt complect inutile. Navele care s-ar apropia de coasta noastra trebuie sa tina cond de existenta lor si nu pot manevra cu aceasi libertate. Iar catre 1 tinta nu lansezi o racheta ci salve de cat mai multe. Din cate s-a tot vazut in teste e suficient sa loveasca una singura si scoate din lupta o nava. Cu bani decenti sunt sigur ca ar putea fi achizitionata o combinatie de c803 pe camioane protejata de hq-9. cel putin la constanta si mangalia sa avem cateva sisteme de genul.
@E.B.
Ce spui de „jucariile” astea? 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/Skjold_class_patrol_boat
Vad ca sunt super-inarmate, 8 NSM, tun de 76, rachete Mistral, mitraliera de 12,7. Fac vedete costiere „de vis” urmasii vikingilor, n-am ce zice 🙂
Ai rabdare :-)))
‘Complect’ inutile nu-s Styxurile. Nici o arma daca functioneaza corect nu-i inutila.
Sturmgewehru 44 inca fonctioneste prin Syria si isi face treaba.
S-a facut o tragere acum cativa ani si batranul Styx a functionat perfect, a lovit tinta la baza, i-a topit flotoarele si tinta a disparut. Erau programate mai multe trageri si era si presa pe acolo la un rotisor pe prova Marasestiului la flacara Styxului. Au trebuit sa anuleze tragerile ca nu mai aveau alta tinta 🙂 Gasiti clipul pe ‘tubultau’.
Cine vine inspre litoralul nostru trebuie sa ia in considerare si vintageurile noastre daca nu vrea sa se sinucida. Din pacate is tehnologie veche si pot fi doborate/bruiate destul de usor. Acum ar fi prostesc sa tragi una, numai saturarea tintei ar ajuta probabil. Daca NPRurile apuca sa traga o salva de 12 spre doua-trei tinte si toate seli doispce functioneza corect le pot face destule necazuri. Asta sa, ca sa zicem ca avem si noi rachete navale.
O alta problema ar fi raza de actiune mica, dar crucisatoarele noastre AEGIS nu vor pleca de pe langa litoral, ca au si baietii famelie, credite la banca, pensionari in ingrijire, pestisori in acvariu etc…
Alte probleme ar mai fi varsta propriuzisa a obectelor si combustibilul lichid coroziv, nu le poti tine alimentate prea mult ready to fire, parca si ala se invechise.
„Cu bani decenti sunt sigur ca ar putea fi achizitionata o combinatie de c803 pe camioane protejata de hq-9”
Decat sa luam clone chinezesti la arme rusesti, nu mai bine am lua direct rusesti?
Asta asa ca fapt divers, ca fiind in NATO oricum nu cumparam armament chinezesc sau rusesc.
Si noi oricum nu cumparam armament anyways, ca-i scump, noi suntem asa mai nacajiti si asteptam sa se mai ieftineasca 🙂
Polonezii, eternul exemplu negativ pe siteul asta, au pus RS15FMk3 si SeaGiraffe pe Orkan.
Si si-au luat NSMuri pe camioane, coastal batteries. Dar aia-s un exemplu prost, aia au fost traumatizati.
Bre Styx e inca bun la speriat calcanul de pe fundu’ marii, iar tinta lovita, stiu filmulteul, avea marele avantaj ca era o tinta romaneasca, patriotica adica, si nu a facut nimic altceva decat sa stea relaxata. Daca era o nava inamica, zic io ca aia ar fi bruiat si ea racheta noastra stramoseasca, ar fi aruncat ceva dipoli, ar fi tras cu tunul in intampinare, faza deastea… Ma foarte indoiesc ca Styxul nostru poate atinge o nava echipata decent cu sisteme de razboi electronic, basca ca e foarte discutabil daca pleaca din rampa, sau daca pleaca pe cine omoara primul: pe inamic sau propriul echipaj de deservire?!
Saturatia tintei?! Cu Styx?! Pai ai o singura sansa. Navele noastre sunt incarcate in dane cu rachete si daca ies toate patru putem satura tinta cu maximum 20 de rachete de pe mare si 6 de pe uscat. O singura slava si cu asta basta, vorba lui Dusa, la timp de pace va aparam, da la razboi tot codrul este mai recomandat…
George dupa tine, la marea neagra cine sa ne atace? Dupa parerea mea doar Ukraina, si cred ca pentru flota lor sunt arhi suficiente aceste rachete. Nu cred ca nu trebuie cumparam un sistem nou si supersonic… dar nu cred ca este o urgenta. Mai ales ca nu cred ca in Marea neagra exista vase de lupta cu sisteme performante de bruiaj. inafara de alea rusesti!
Daca vrei pace… M.Neagra este vitala pentru economia nationala, bine ar fi sa ne putem opune vreunui dictat.
@George GMT
Bre, am fost baiat finut si am acoperit toate aspectele 🙂 🙂 🙂
Am scris deja ca „pot fi doborate/bruiate destul de usor”, „varsta propriuzisa a obectelor si combustibilul lichid coroziv” si „ca sa zicem ca avem si noi rachete navale”.
„O singura slava si cu asta basta”
Egzactli, ai prin prima idee 🙂 Dar e o tactica in trei miscari!
A doua idee ar fi sa le tragem pe toate catre aceeasi nava si a treia e alegem din start una mai nacajita. Gata, sa vezi ce ma cauta DGIAul ca le-am deconspirat tacticile secrete de lupta cu rachete antinava 🙂
Daca tragem 3 X 4 de pe Rachetele Purtatoare de Nave, plus 8 de pe Matrasesti plus 6 de la Institutul de Medicina Legala, 12 + 8 + 6 , adica vreo 260 de Styxuri, si daca toate astea zboara, scufundam toate flotele din Marea Neagra 🙂 Daca nu ne ajunge combustibilul, il mai indoim cu apa, daca mere la restul Armatei, de ce n-ar mere si la ‘rachete’.
Acu’ ce vrei, rachete noi? Nu se poa’, ca ne cumparam F35uri, deci dupa 2035…
„vorba lui Dusa, la timp de pace va aparam, da la razboi tot codrul este mai recomandat”
Pulitia Navalizata de pe Centura Marii Negre, te trage Marasestiul pe dreapta sa vada daca ai viza de flotant 🙂
Care codru bre, ca l-au exportat ungurii.
Cred ca pe asta ne bazam:
„Pozele de pe gardu-ambasadei spun ‘HAI!’
Cadillacul te-asteapta
Numai viza sa ai
Emigrant… emigrant U.S.A.
El Dorado se-ascunde sub lumini si scantei
Nu stii unde sa-l cauti
N-ai de unde sa-l iei
Emigrant… emigrant U.S.A. „
@gsg9
Iti spun din propria experienta, cand au fost bani pentru armament, in anii 2004-2008, dar s a preferat sa se foloseasca banii la altceva (Drumuri la suprapret gen). Din pacate si europenii au promis mult mult cascaval unui partid politic pentru a cumpara tehnica de lupta de la ei, dar americanii mai prietenosi au propus tot o afacere cu cascaval mult mult celuilalt partid politic. Iar panasa se puna deacord a venit criza si ciuciu bani! Cam asa sta treaba. Eu vad ca exista mai multa vointa politica in ultima perioada, fatza de anii trecuti!
@Robert Ionut
Ce ‘vointa politica’ mancatzash, doar s-a bifat unde trebuie 🙂
Criza mare, Portugalia are nevoie de cash, Barroso e portughez, avioanele sunt reparate/upgradate de americani…eu zic ca pana la urma s-au inteles capra cu varza, UE cu americanii, si i-au informat si pe astia de la Bucuresti sa nu le treaca prin cap vreo prostie, de unde consensul si aprobarile in CSAT, Guvern, Parlament si linistea prin media si noi am marcat banul 🙂
„George dupa tine, la marea neagra cine sa ne atace”
Bre, mi-e teama ca toata doctrina noastra de aparare se bazeaza acum pe faptul ca nu ne ataca nimeni. De aici si inzestrarea….
Eu nu-s din ‘sistem’, dar credeam ca Armata trebuie pregatita sa faca fatza in cazul in care te totusi te ataca cineva…altfel politia si jandarmeria ne-ar fi de ajuns…
@gsg9 ai ajuns la aceeasi concluzie cu UE si SUA, sau pus deacord, dar sau pus deacord cam tarziu si datorita clasei politice din 2004-2008! Cand erau bani nu prea le a pasat de armata! Cam tot ceea ce tine de dotare din pacate depinde si de relatiile bilatera, si ca stat membru NATO trebuie sa ne ajutam cu partenerii. Cu F16 astea eu zic ca din ce e era mai rau ne am ales cu ce era mai bine, nu sunt sufieciente doar 12 bucati, si oricum vor fi si alte achizitii. Sunt sigur ca 2014 va fi un an unde se vor mai face achizitii, tocmai in pregatirea aparatii scutului, chiar daca americanii or sa aibe si ei ceva escadrile la noi!
Intr adevar politica noastra de aparare momentan se bazeaza ca nu ne ataca nimeni pana la orizontul 2020… dupa nu se stie!
@R.I
Deaia nu mai pot eu ca o sa aiba americanii 5000 Abrams in Romania…..
NOI ba Vasile din sistem, ce dracu facem, suntem 0, in curu gol, nuli, inexistenti, cum sa iti mai spun, numa buni de tras pe ghioaga in orice moment de orice curve care ne inconjoara tara….
http://www.antena3.ro/externe/armata-egipteana-cere-politicienilor-sa-ajunga-la-un-acord-in-48-de-ore-altfel-va-interveni-219766.html
Luati exemplu.
Ionute maine sa citesti cu atentie articolul care va intra privitor exact la ce vom achizitiona noi in 2014, 2015, 2016, etc,etc. Maine…
O sa citesc George, apropo, sper sa specifici ca F 16 se finanteaza cu fonduri separate!
Robert Ionut,
„politica noastra de aparare momentan se bazeaza ca nu ne ataca nimeni pana la orizontul 2020″… si daca trebuie noi sa atacam, ca-i taie si ii spanzura careva pe ai nostri in R.Moldova/Transnistria, dupa scenariul georgian, ce facem, stam si ne uitam?
Sau daca se intampla sa ne atace totusi careva prin 2017-2018?!
Asta-i ca si chestia aia, ca nu ne mai trebuie avioane, tancuri artilerie, ca dupa 2030 lupta se va da doar cu drone 🙁
Bun, si daca pana atunci se face ca e nevoie de arme?! Facem ce ne-o tot spus GSG9? Adica cei mai norocosi se refugiaza, cum a facut bunicul meu, ca militar, in 1940, lasand tot ce avea in Basarabia, inclusiv mare parte din familie, iar fraierii raman sa moara sau sa indure bocancul altora?!
2017, 2018… datele astea iti spun ceva?
100 de ani de la.. CEVA?
Iti imaginezi ce tensiune s-ar putea acumula in preajma datelor astea?! La tanc ca sa ne prinda in izmene si sa ne rezolve pe termen lung…
@marius
Ca sa intre in Moldova Rusii trebuie sa treaca prin Ucraina corect? O sa fie destul preaviz pentru operatiuni. Armata 14 nu cred ca este vreo amenintare reala sincer. Daca Transnistria prin absurd v a ataca Moldova avem cu ce ii facem fatza, dar daca intra Rusul peste noi, nu putem rezista mult chiar daca am avea armata Poloniei, pana nu vine altcineva sa ne ajute. Sa fim realisti Marius, Ucraina care ar putea sari in ajutor pentru Transnistria sta mult mai prost la capitolul modernizare! Ei au facut mult la export, si cam 0 pentru ei.
Robert Ionut, tehnica si militarii din Transnistria sunt cam de 2 ori mai puternici decat ce are R.Moldova. Iar ca Rusia sa ajute Transnistria, nu are decat sa miste ce are in Crimeea/Sevastopol, iar Ucraina sa inchida ochii in schimbul altor promisiuni, asa cum a facut-o la ultimul razboi de pe Nistru, cand i-a si ajutat pe cazaci.
Asta ca sa nu mai vorbim de alte grupuri de operatiuni speciale ale rusilor care se afla deja in Transnistria sau pot ajunge in cateva ore acolo, prin Ucraina.
O forta de 25-30.000 de militari in Transnistria, plus cateva mii de forte speciale, la care se adauga grupul de lupta din Crimeea, nu stiu daca ne-am descurca nici noi alaturi de R.Moldova.
Si asta va fi doar un „conflict limitat”, in care NATO ar putea da doar declaratii iar pe noi sa ne consilieze sa ne calmam, ca in ofensiva ramanem singuri.
Cat despre ucraineni, chiar daca pe moment stau la fel de rau ca noi, tehnica lor de lupta are potential de modernizare si resursa mai buna decat a noastra, iar in cativa ani s-ar putea sa aiba destula tehnica modernizata de industria proprie, pusa pe picioare de export, ca sa ne cocoseze bine de tot, eventual si cu cateva „imprumuturi” fratesti de la sora mai mare, Rusia. Si aici vorbesc de 4-5 ani, ei demarand deja mai multe programe de modernizare si inzestrare are au inceput deja sa livreze de anul trecut.
Noi inca ne gandim ce sa facem, ne plangem ca nu sunt bani, incercam sa inchidem si ultimeleuzine militare romanesti… si daca vor fi bani, poate primim alea 12 avioane model ’85 peste 2-3 ani.
@marius
Marius nu iti face griji sau iluzii ca nu mai sare nimeni in ajutorul Moldovei… asta e realitatea. Scenariul georgian nu se poate repete in Moldova, nu sunt cu granita comuna. Noi nu o sa sarim niciodata sa ajutam Moldova militar in caz de invazie ruseasca, chiar daca aveam armata Poloniei, e un inamic mult prea mare pentru noi. In schimb suntem destepti, stam pe pozitii aparare in acelasi timp provacatoare, punem trupele la granita gen ca ne pregatim sa atacam Rusii, dar noi asteptam sa fim atacati de ei, cu vreo momeala ceva! NATO si mai ales SUA nu isi va permite sa nu intervina, mai ales ca americanii au nevoie de noi romanii, pentru ca scandalul asta cu Snowden pute a incurcatura ruseasca de a strica relatiile EU-USA Cam asta e vocea care circula si pe noi prin servicii… mai ales ca noi chiar iam ajutat sa ii spioneze pe vecinii mai de la vest! De ce crezi ca noi suntem mai apropiati de SUA decat de UE? Pentru ca UE usor usor se pupa n cur cu batranul Ivan… Germania, Italia, Bulgaria si Ungaria sa nu mai spun, Franta care incepe incet incet sa colaboreze si militar cu Rusia… Polonezii care usor usor nu stiu incotro s o apuce si se inarmeaza incontinuo ca nu mai sunt asa frati cu USA… Nu e un caz ca UE a ales un proiect de energie rus si nu unul european. Iti asigur marius ca baietii de la servicii nu vor lasa tara asta de izbeliste in caz de conflict, doar ca noi in caz de bubuiala generala avem armele noastre mai ne-conventionale!
SRI ancheteaza BAC-u’……………………………………………………………………………..
Astia s-au inregistrat ca partid de ceva timp vad…………..
Oricum si eu sunt deacord ca trebuie imbunatatita apararea de coasta, dar as merge pe varianta Littoral combat ship plus drone submarine „kamikaze”, care sunt in dezvoltare, aproape de constructia finala. Cred ca sunt mai eficiente decat rachetele!
conform wikipedia Germania a cumparat 600 de rachete Taurus KEPD 350…ce o fi facand cu ele avand in vedere distanta operationala?
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/flota-vanduta-pavilionul-cedat-cum-a-incaput-pavilionul-romanesc-intr-o-cutie-postala-din-cipru-646776.html
Luati si cititi bai tarfelor „din sistem” care vreti „binele” tarii da’ nu puteti sa-l faceti….
Sa nu facem SF-uri… cu siguranta procesul va fi castigat! 🙂 Nu ai cum sa cedezi un pavilion pe 30 de ani, eu cred ca aia care au dat banii au fost asa de prosti… incat cine ia prostit a facut-o foarte foarte bine :))