Airpower Teaming System

Este o drona proiectata sa lupte alaturi de aparate multirol clasice, clasificarea oficiala fiind – loyal wingman unmanned air vehicles. Programul este derulat de Boeing dar finantat de Australia si, de curand, primul aparat a vazut lumina zilei.

Boeing a declarat ca destul de repede vor demara testele la sol si in aer, compania urmand sa livreze fortelor aeriene australiene trei prototipuri functionale care vor fi testate pe pamant australian.

In linii mari, noul UAV este conceput sa protejeze si sa lucreze in tandem cu aparate de lupta mai clasice (EA-18G Growler in cazul Australiei, probabil si F 35A) si, conform Boeing, este relativ usor si ieftin ca un avion sa fie dotat cu cele necesare operarii dronei.

Airpower Teaming System are, tot conform producatorului, o raza enorma – 3700km, o arhitectura deschisa, in privinta sistemelor electronice pe care le poate folosi (pur si simplu botul – 2,6 metri lungime si 1,5 mc – aeronavei este schimbat).

Deocamdata nu se stie daca ATS va putea folosi si arme sau va sustine defensiva aparatelor pilotate doar prin mijloace ceva mai pasive, pe post de tinta falsa sau lansatoare de contramasuri, dar Boeing se gandeste ca UAS-ul va putea fi folosit intru protectia aparatelor de patrulare greoaie precum P-8A Poseidon, poate si AWACS. ATS va dispune de un sistem avansat de inteligenta artificiala astfel incat pilotul sa nu fie aglomerat si cu drona/dronele de langa el, cel mai probabil ca UAS-ul va primi doar ordine simple (ce sa faca) restul fiind la latitudinea sistemului autonom de control.

Tot conform Boeing, pretul n-ar fi prea mare iar daca ne uitam la potentiala concurenta – XQ-58A Valkyrie, aflam ca pretul per unitate in cazul Valkyriei se situeaza undeva intre 2 si 3 milioane de dolari.

Evident ca exista o plaja larga pentru ceea ce ar putea sa faca un pilot cu 2-3 astfel de drone la dispozitia sa: ATS poate fi trimis in spatiul inamic in cercetare, poate supraveghea un spatiu aerian enorm si trimite informatii catre sol/avionul coordonator, poate fi util in foarte multe situatii. ATS are o amprenta radar extrem de redusa, cel putin asa pare a fi proiectat.

XQ-58A Valkyrie

Si nu putem sa nu apreciem frumusetea aparatului de la Boeing si inca odata seriozitatea australienilor care nu numai ca achizitioneaza tot ce-i mai bun pe piata dar nu se fereasc nici sa finanteze noi programe de cercetare-dezvoltare.

PS Iar de foarte curand, US Air Forces a lansat o competitie intru dezvoltarea unui sofware pentru un sistem de inteligenta artificiala care ar urma sa echipeze chiar un astfel de „loyal wingman” destinat USAF. 400 de milioane de dolari au fost pusi la bataie pentru software si hardware asociat.

Programul se numeste „Skyborg” iar calul de bataie ar putea fi chiar demostratorul XQ-58A Valkyrie.

GeorgeGMT

 

Citeste si:

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor epsiodul ii:Perdrix si ODSUAS

Rafael Firefly – un nou membru al familiei Spike

.Loyal wingman uav

Gremlins X-61A si XQ-58A Valkyrie

38 de comentarii:

  1. Asa se fac pasi mari in tehnologie si aviatie… Noi inca la traforaj si aracet pe machete… pardon pe pdf si hartie … Drone suntem capabili sa facem si noi.. Nu asa complexe dar macar pt noi se poate…
    Cangurii se pregatesc sa supravegheze spatiile imense ale tarii si mai ales imensele suprafete de apa ce ii inconjoara. Ceva trebuie sa faca pentru milioanele de chinezi ce se apropie in barci si planoare…

    15
    • neamtu tiganu

      Criastian,

      si totusi si amis tot un fel de aracet si traforaj folosesc „The aircraft was also made using Boeing’s largest-ever resin-infused single-composite piece. “The wing is actually two pieces – a top and a bottom that snap together,”

      P.S A gasit cineva date privins viteza, (suprafata portanta pare f mica), sau greutate?

      3
      • cam mult traforaj si aracet 🙂 http://www.drycomposites.com/tag/capri/
        si ca e cel mai mare compozit de la boeing – dupa cat au „traforat” la dreamliner, nu cred ca e asta mai mare
        Sau la dreamliner socotesc piesele mari facuta de torayca sau alenia ca nefiind ale boeing si ei doar le asambleaza ?

        • o fi cel mai mare ansamblu cocured, desi s-ar putea sa fie doar marketing. oricum, japonezii faceau acum 20 de ani aripa de F2 din 2 piese, cu lonjeroane si nervuri de compozit atasate cocured de unul dintre invelisuri. la dreamliner erau ditamai tronsoanele de polimerizate dintr-o bucata.

    • Aceasta familie de drone reprezinta un multiplicator ieftin de forta.

      7
      • Nouă nu ne place dacă e ieftin și bun.

        Preferăm să ne complicăm… până la drone o să mai curgă multe râuri de vin pe Dunăre și pe la Marea Neagră..

        Mai sunt stocuri de băutură de protocol la Marină, oare ? Dacă nu, să mai facă băieții o licitație…

        2
      • Daca o avea bani in vitor poate va lua si MAPN-ul macar 6 drone de astea pt FARo.

    • Capătu satului

      @Criastian P
      La noi nu conteaza tehnica noua de azi decat atunci cand toata lumea a renuntat la tehnica respectiva

      S-a gasit si un argument pt chestia asta: se numeste tehnica de lupta matura, o tehnica se maturizeaza pe masura ce se apropie de 30-40-50 de ani

      Asa avem fregate ruginite cumparate la de peste 10 ori pretu de nevinovatu infractor nastase, fregate la care in 20 de ani nu s-a reusit montarea unor rachete antinava, a unor noi sisteme radar, a unui sonar nou, alte rachete, sisteme de lupta, etc.
      La fel modernuzarea t 55 la un nivel actual, in sine nu este o idee rea, dar structura nu mai suporta fara schimbarea motorului, a montarii tunului de 130-140, a schimbarii galetilor, a senilei, a partii inferioare, sisteme noi de protectie activa si pasiva – in final ai alt tanc
      Mai ieftin faci direct un tanc nou
      La fel modernizarea bmp 1
      Conducerea armatei a renuntat la mig 29 in favoarea mig 21, aparat inferior
      La fel au fost taiate toate iar 93,
      Dupa ce se finalizeaza proiectu reconstituirii iar 80 n-ar fi rau sa se reconstituie si un exemplar iar 93 – asa aia care vin dupa noi ar pricepe ca odata demult am produs si noi avioane
      La fel cu f16 ruginite la care a inceput canibalizarea iar un upgrade nu se intrevede inainte de intrarea in serviciu a generatiei VI de avioane
      Portughezii renunta si la c 130 in favoarea kc 390
      Ar fi pacat sa ratam c 130 portugheze
      La kc 390 vom ajunge si noi dar peste vreo 40 de ani cand expira resursa si le scot din activitate portughezii

      Ar mai fi povestea depasirii de costuri la Larom,
      P5 care nu se pot construi ca ministeru apararii nu poate merge pana la iscir si aia cu gazele sa afle cati sudori autorizati avem in tara si la ce nivel de autorizare,

      Ar fi bune drone de astea Boeing si la noi
      La fel si intrarea in programu S97 raider
      Cateva T 7 red hawk, etc etc.
      Eventual o cerinta de la conducerea armatei noastre pt o tema de cercetare: o versiune modernizata de F15 silent pt cerintele noastre etc etc.
      Dar trebuie ca ofiterii superiori si generalii sa solicite tehnica noua si explicit ce fel de tehnica noua

      Dar sunt multi care spun ca Boeing nu mai stie sa faca avioane de cand cu softu lui 737 max si depasirile de termene si costuri la starliner
      Totusi Boeing are istorie in spate
      Putine natiuni au o istorie similara in spate
      Iar ceea ce a ajuns la productie de serie este infim fata de cate teme de cercetare au existat

      Dar la noi ce nu este vechi nu se justifica
      Costu de reparatii si intretinere la tehnica veche e de departe superior fata de tehnica noua
      Banii aia de intretinere merg undeva

      Principalu vinovat al inzestrarii depasite a armatei noastre este toata conducerea armatei
      Batalioane intregi de generali si ofiteri superiori avansati la exceptional la propunerea unui minister al somnului si niste presedinti care au semnat decretele ca primarii

      Pe hartie noi ne laudam cu factoru uman
      Hartia suporta

      A incercat ceva antonescu cu degradarea generalilor si ofiterilor superiori si trecerea in rezerva la gradul de soldat
      Binenteles asta nu scuza excesele savarsite cu ajutorul, cu stiinta si cu acceptul lui antonescu impotriva populatiei rumane evreiesti
      Dar au venit comunistii si prin 47 au redat din nou gradele tuturor generalilor si ofiterilor superiori degradati
      Era pacat sa pierdem atatia generali si ofiteri superiori incapabili
      Asta-i modelu sovietic de comandanti
      Comandantii asculta de partid, pregatirea de lupta e pe locu 2

      Armata presupune disciplina si pregatire de lupta
      Pregatirea de lupta fara tehnica moderna nu are rost

      Daca nu ai tehnica cat de cat comparabila cu inamicu, inamicu cu tehnica superioara nu duce razboi cu tine, inamicu nu iti face razboi ci iti face direct genocid
      Cam ca in 40
      Dar daca avem batalioane de ofiteri si generali avansati la exceptional noi o tot dam cu factoru uman ca si cum strategia de somn a nu stiu carui general ar putea sa doboare sau sa schimbe traiectoria unei rachete hipersonice inamice

      Strans uniti in jurul partidului, avansarea vine cu mult mai repede dacat in cazul celor care intr-adevar merita

      10
      • Cinic dureros dar al naibi de adevarat despre ceea ce este azi Armata romana, o consecinta a unei clasei politice majoritar plina de jeg si mizerie morale si umane!
        Ai grija @Capătu satului ce scri despre F-15 Slient Eagle pt FARo ca vor sari uni de pe aci pe site pe tine ca ArmRo nu va avea vreodata asa ceva pt ca MAPN si ei nu concep asa ceva, din cauza banilor.

      • in general ai dreptate cu ceea ce zici, da, armata ramane prima vinovata de inzestrarea defectuoasa. dar ideile alea cu s97, t7 si f15… oscileaza intre basme si …

  2. eu as sta departe de boeing avand in vedere recordul lor din ultima vreme

    1
  3. In anii 80-90 se preconiza ca daca strategia de achizitie,combinata cu avansul tehnologic din ce in ce mai mare,o sa duca la achizitia unui singur avion,care sa fie folosit atat de marina,cat si de air force(in cazul SUA).Da,este un scenariu nebunesc,fictiv,dar care a tras un semnal de alarma.Si aici putem vedea viitorul razboiului.Avand in vedere cresterile uriase,care cresc in continuare,de proiectare si achizitie de avioane de generatie noua,dronele sunt o alternativa mai ieftina,care inca mai trebuie studiata si perfectionata,dar nu m-ar mira daca peste maxim 30 de ani,escadrilele o sa fie formate din avioane „mama”,pilotate de oameni,comanda dubla,multirol,de ce nu inteligenta artificiala care sa vina in ajutorul militarilor,iar aceste nave mama sa fie ajutate de 3-4 drone fiecare,drone capabile sa lupte autonom,multirol si ele.Scenariu SF am spune,dar ii mai realist decat pare,mai ales ca rolul dronelor creste in fiecare zi pe campul de lupta.
    Pentru cei pasionati de literatura bazata pe „viitorul razboiului” sau pentru cei care ar vrea sa inceapa sa citeasca o astfel de literatura,recomand „Viitorul Razboiului.O Istorie”,de Lawrence Freedman.

    1
  4. Boeing are si Stingray, care e la inceput de cariera (si la care din cate stiu sunt in dezvoltare si potentiale capabilitati ISR). Se pare ca se concentreaza pe dezvoltarea de platforme „U”/fara echipaj.

  5. Boeing e oricum un super concern cu divizii separate pe aparare si productie civila. Deci chiar daca se va duce in cap cu 737 MAX-ul, divizia militara va continua nestingherita. Dar cica se va ridica si interdictia de decolare pentru MAX-uri curand. Ar fi trebuit sa se dea drumul la mijlocul anului astuia, doar ca din cauza pandemiei nu au mai decolat aproape niciun avion in perioada asta, asa ca probabil va mai dura putin.

    3
  6. Acum citind 3 beri, imi spun si eu parerea…neavizata, sigur voi primi critici de la uni cunoscatori, dar si posibil de la unii care isi dau cu parerea ca si mine : Nu ar fi bine sa ne cumparam cele 48 F 16 multirol, necesare la ultimul standard pe piata si sa nu mai visam la F 35 si sa luam cu banii pe care i am da pe 3 buc,vre-o 50 de drone,daca tot sunt stealth si sunt si ieftine 3-5mil ? Nu am mai pierde piloti si poti lansa un contraatac de saturatie,,,,,,, cu zeci de drone si avioane ? Jumate din ele, poate vor fi doborate da cele ramase daca isi trimit incarcatura ce o sa fie la fundul inamicului…? Hmm ca In fond F35 numa suprematie si multirol nu e… daca drona e stealth, are senzori,autonomie mare ce ne mai trebuie…Vezi in filmele SF, drone, cu inteligenta artificiala si ce greu e sa scapi de ele…. Mai beau o bere ca am intrat pe Star Gate SG 1….ha ha Astept pareri avizate si argumentate..

    4
    • @Gerula,

      Problema e că dronele noastre îs mai proaste ca ale ucrainenilor despre care zici că îs luate direct din revistele de modelism din ’80.

      Iar dacă e să cumperi drone de asalt gen Bayraktar, e cea mai mare măgărie ever.

      Dar na, guvernul nostru are alte priorități.

      • Eu vorbesc de Boieing si Valkyrie, cred ca am fost destul de explicit…

        • 1. nu ți le vinde nimeni, mai ales nouă
          2. noi nu avem ce face cu ele
          3. și cel mai grav – noi nu suntem capabili să le acordăm mentenanța de care au nevoie

          Cel mai fezabil pentru noi e să investim masiv în drone și să urmăm modelul ucrainenilor, care în 2014 aveau 0, apoi au trecut la chinezării cu o mină legată de ele.

          Acum au din alea de modelism – majoritatea îs de recunoaștere, au mai cumpărat câteva Bayraktar-uri turcești dacă tot lucrează împreună cu turcii și investesc în al lor:

          http://mir.adverman.com/wp-content/uploads/Horlytsya-800.jpg

          Sper totuși să fie adevărat asta:

          https://www.youtube.com/watch?v=G56zIiuWxdQ

          Dacă nu le facem pe ale noastre, măcar să le producem sub licență.

          • Si ce parere iti dai ? Israelienii,care sunt printre cei mai buni,,,,,,apropo si rusii au luat drone de la iei inclusiv alte puteri militare, vor bate pasul pe loc? Vor produce si ei modele gen ATS -ul de la Boeing sau Valkyrie, cu capacitati stealth si vom avea sansa sa cumparam, poate si sa producem o parte din componente la Craiova. Asta peste cativa ani dupa ce ne punem flota de F16 pe picioare…. Nu trebuie sa ne pierdem speranta..

            1
            • 1. nu ți le vinde nimeni, mai ales nouă

              Desigur va fi un mare avantaj pentru noi să avem linii de producție în țară, dar nu are rost să visăm la Boeing sau Valkyrie. Dacă vrem din astea – tre să le facem singuri.

              Sau așteptăm 30 de ani și le cumpărăm atunci, cum se face pe la noi de obicei.

            • Daca vor muschii nostri o sa cumparam si o sa producem Hero 120, pe care o cumpara de urgenta si americanii ? Or fi cu dedicatie pentru Iran? De ce cumpara in regim de urgenta SUA astfel de drone? Ce stiu ei si nu stim si noi?Hero 120 are un pret mic si distruge orice misca, tancuri,blindate,fortificati…posibil nave? Cand or veni peste inamic ca ploaia de piatra s a terminat jmecheria. Putem cumpara orice…. bani sa avem…

  7. Cred ca o chestie de genul asta un tandem avion-drona/drone reprezinta urmatoarea generatie de avioane de lupta

    1
    • Nu prea avem ce crede. Roi de drone și „AI” e ce fac americanii pentru a 6 generație.

      Se vrea ca pilotul să fie un fel de ”general” care ia decizii strategice de genul – atacăm, nu atacăm. De restul ar trebui să se ocupe „AI-ul” și dronele.

      2
  8. ionica fonosch

    North by Northwest :-)))) China In Her Eyes :-))))
    [LRASM :-))) lipseste Airpower Teaming System ]
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/33787/air-force-reveals-b-1bs-were-practicing-decapitating-russias-black-sea-fleet-last-week
    ** Un filmulet devenit realitate 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=h449oIjg2kY

    2
  9. Mă uit la filmuleț și nu-mi vine să cred cât de pârliți pot fi americanii ăștea…. Pentru ce le trebuie drone, AI pentru drone, sisteme laser de reîncarcare a dronelor electrice direct din sateliți ca să le țină în aer nelimitat?

    Ei ce nu știu că rușii au Pantsir și AA eșalonată? Hai să le dăm un email în Pentagon să nu arunce cu bani în vânt. Mai bine ar face un grătar pentru soldați cu banii ăia. Ce risipă….

    2
    • Se pare ca Panțirii au mari probleme tocmai cu dronele.

      2
      • Pantsir si alte sisteme rusesti s au facut de cacao in fata F 35 israeliene, la fel cum apararea antiaeriana a Arabiei a cedat importiva dronelor si rachetelor iraniene care au distrus instalatii petroliere . Sa ne gandim la rece, ca un F 35 are o amprenta radar….dar o drona stealth ? cat are ?,ca e si mai mica si zboara mai jos ca F 35? Ma uitam la filmiletul cu „Lacustele”. Ce te faci daca vine un roi care e stealth la josa inaltime de il vezi in 800m, se duce dracu Kuznetovu si Gorskovul si toata mama lor de nave si supernave…… Ca nu ai arme,munitie si maqi ales timp sa le dobori… Pe premiza asta merge Iranul in clinciul cu SUA, au sute de barci rapide,inarmate,incat SUA trebuie sa i loveasca primi si sa le distruga barcile,ca daca loveste Iranul cu …..cata frunza si iarba, SUA nu are timpul si munitia necesara sa i distruga si ai sa vezi in Stramtoarea Ormuz monument de vizitat USS Truman scufundat…. E ca si cum ne invadeaza 500000 de chinezi cu topoare si apar in fata noastra in 500 m,poti sa tragi cu tot ce ai, ca vei fi depasit si vor trece de tine cel putin150000mii ,c-am asa se pune problema…. Au patit o si nemtii ,cand radeau de T34,ca e cu pedale inghesuit… si au venti T34 de au umplut campiile, de nu a mai facut fata Tiger-ul

        • Nenorocitele astea de drone sunt viitorul, sunt ieftine si poti folosi multe , au inceput rusii si americanii sa faca drone subacvatice, daca aici s a ajuns, viata submarinelor o sa fie grea….

          • Daca si dronele submarine sunt ieftine, ca cele aerine…. da le naibi de submarine, luam 15-20 buc de drone si sa vad unde mai piteste rusnacul cele 6 Varshavyanka de la MN, ca oricum placa continentala pe litoralul romanesc e mai ridicata, avand adancimi mai mici…. Unde sa te ascunzi,cand te cauta dronele ca bondarii? Sa mai ai si 5 elicoptere H 60 RH Black Hawk, plus cele 4 corvete si batranul „MARASESTI” , asa o sa fie deviza in MN….

            • Citeam in „Red storm rising” de Tom Clancy (RIP, omul a fost un vizionar), cum sovieticii au lovit 2 portavioane NATO, folosind drone la primul val pentru suprasaturarea apărării A-A, iar în valul 2 au venit Tu22 cu rachete anti-navă.
              Tot așa mă gândesc că ar putea face și chinezii spre exemplu, un prim val de câteva sute de drone, și/sau avioane vechi de sacrificiu, MiG-19,21 etc urmate de atacul real. Cât de fezabil ar fi în fața unui grup naval al SUA, n-am nici cea mai mică idee.

              • Se poate face un astfel de atac si practic nu ai timpul necesar si cantitatea de munitie sa le poti dobori si cu toata tehnologia ti o ei in freza…. Cred ca doar o arma de mare capacitate cu impuls electromagnetic te mai poate salva, ca in filmele SF cand se dezactiveata, navele extraterestrilor….. Si ar fi frumos sa vezi sute de drone, rachete sau avioane cazand ca mustele din cer….

              • Call of Duty Black Ops 2 – 2012

                USS Obama

      • Pantsir e un SHORAD. Dronele astea pot ataca din afara razei unui SHORAD. Chiar daca ar fi sa intre in raza acestuia conteaza si cine vede primul/trage primul.
        Tineti cont si ca majoritatea tărilor nu au deloc sisteme AA gen Pantsir.

        UAV-urile au devenit niste arme foarte periculoase si accesibile. Cand zic periculoase ma refer la toate cazurile:
        1. In Arabia Saudita niste drone improvizate au umilit un AA cu o raza mai lungă si mult mai costisitor decat un SHORAD.
        2. In Libia au fost distruse ~9 Pantsir si doar 20 de drone doborâte. Zic „doar” 20 pentru ca pretul lor este mai mic decat pretul Pantsirurilor.
        3. In Siria, dronele au facut prăpad in randul tehnicii militare fara aparare AA.

        • În sfarsit Alex a recunoscut ca rusii au mancat rahat cand au spus ca Pantsirul lor e facut sa lupte din mers împotriva dronelor.

          A fost nevoie doar de vreo 15 masini distruse de turci.

          Interesant cate T-14 tre sa ia foc pe Piața Rosie ca sa recunusti ca de fapt sunt niste machete de carton care nu pot fi contruite fara tehnologie occidentala..

          • Dienaris, tu intelegi ce vrei.
            Pantsir S1 este un SHORAD dotat cu tunuri, rachete, are 2 radare plus un sistem electro-optic cam unic in clasa lui, asta spun ivanii. Tehnic au dreptate.
            https://youtu.be/sOZ9jHBcid4
            Ciolovecii postasera un video cu trageri din mers si trageri in drone deci nu prea putem sa ii acuzam de minciună.
            Doar ca pe campul de luptă, ăla nu trage aşa de tembel, sunt niste operatori care ar trebui sa apese pe butoane si sa aleaga tintele. Daca aia dorm pe ei sau se uita la xxx in loc sa se holbeze pe ecranul radarului si astilalti ii lovesc ca pe muşte e problema lor nu a maşinariei.

            Dar si Pansir, ca orice alt sistem are limitele lui. O dovada in acest sens au adus-o israelienii intr-un video in care AA-ul, desi a tras cateva focuri tot a fost lovit de o racheta. Ar putea fi vorba de un atac la saturatie sau de bruiaj electronic + optic, iar la bruiaj sunt susceptibile toate sistemele electronice nu doar alea rusesti. Aici intervine elementul cheie si anume tactica, deci depinde cum folosesti echipamentul si cum isi foloseste adversarul sculele.

            Nu stiu de unde ai scos numarul „15” pe lost armor sunt confirmate doar 8 Pantsir S1 (foto + video) distruse vs peste 20 drone turcesti din care 16 Bayraktar + alte modele.
            https://lostarmour.info/libya/item.php?id=24247
            https://lostarmour.info/libya/item.php?id=24253
            Videoclipuri cu distrugerea sistemelor AA sunt destule pe net, uita-te sa vezi circumstantele in care au fost plesnite. Iar dronele alea turcesti nu au cazut singure ci au fost date jos de AA.
            Aici intervine factorul economic al conflictului, daca o AA ar costa de 10 ori mai mult decat o drona, iar la un atac pierzi una doua drone pt fiecare AA distrusa inseamna ca ii vei provica daune economice considerabile adversarului. Aceeasi poveste e si in cazul racheta vs nava, torpila vs nava, ATGM vs blindat etc.

            Analistii militari sunt de părere ca T14 Armata nu este din carton si nu are nimic occidental pe el, sunt multe analize pe tema asta. Pana si displayurile le construiesc intr-un garaj de prin siberia. Nu il produc in numar mare ca nu le ajung rublele si au destule alte tigăi de tancuri pentru care reşapatul e mai ieftin. Ar iesi 4 T72 reşapate pentru fiecare T14 construit, cantitatea in detrimentul calitătii. Dar complexitatea si nivelul de tehnologie vs un tanc de generatia a 3-a sunt uriase.

            Binenteles ca tu esti liber sa il consideri a fi din carton presat prins cu sârmă ghimpată, lipit cu scoci si putin prenadez pe alocuri.

            • @AlexIS

              Ai zis tot cu propria gură, cine vrea să recitească. Nu mai am ce adăuga aici.

              > Pana si displayurile le construiesc intr-un garaj de prin siberia

              Absolut corect, pentru că după anexarea Crimeei nu mai pot cumpăra piese din afară. Însă orice om care își dă măcar cât de cât interesul față de tancuri, știe că sistemele originale de vizare și ochire pe T-14 erau franceze. Și ăsta e doar un exemplu.

  10. Skyborg in loc de Skynet sa nu dea fiori? :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *