Al 4-lea MQ-9 Reaper doborat de rebelii Houthi

Avand in vedere ca Reaper nu este chiar o drona ieftina, evaluata la aproximativ 30 mil.$, suntem curiosi ce au folosit rebelii din Yemen pentru a dobora drona americana. Este clar ca Iranul a furnizat sisteme antiaeriene catre Houthi, posibil si China.

Dupa unele analize, vinovatul ar fi sistemul iranian de munitii antiaeriene ratacitoare („loitering”) Produs 358, specializat contra dronelor si ale carui componete sunt in mare parte refolosite de la alte programe iraniene anterioare.

Produs 358 „anti-aircraft loitering munition” si senzori

Racheta, a carei forma aminteste de un Alas mai alungit, cu o lungime de 2,75 metri si un diametru de 152mm, are o masa de aproximativ 50 de kilograme, din care aproximativ 10 kg capul de lupta. Lansarea se face cu ajutorul unui booster cu combustibil solid, cu lungimea de 1,8 metri si o masa de aproximativ 15 kg, acesta accelerand bolidul pana la viteza de 600m/s. Ulterior zborul de croaziera este asigurat de un mic motor turbojet (posibil o varianta fara licenta a TJ-100 produs de PBS Velká Bíteš din Cehia), capabil sa impinga singur pana la viteze de 300m/s, raza de actiune variind intre 10 si 50m sau usor peste, in functie de profilul de zbor al misiunii.

Datorita capului de cautare in infrarosu, racheta se poate fixa pe tinta de la lansare, existand insa si modul in care munitia poate executa un zbor de cautare cu traiectoria in forma de 8, durata totala a zborului putand atinge 15 minute. Focosul se bazeaza pe un inel de 16 senzori laser si infrarosu pentru detonare. Pentru zbor, racheta se mai bazeaza si pe un sistem de ghidare inertiala si giroscop.

Pentru lansare este nevoie doar de o simpla sina in lungime de cativa metri, iar controlul este probabil asigurat de o mica statie de sol, despre care nu exista inca confirmare. Corpul rachetei poate fi dezasamblat/asamblat usor din mai multe compartimente. Astfel este usor de folosit intr-un razboi de partizani, cu o amprenta logistica minima.

Ca dovada a succesului Houti, acestia au publicat pe 17 mai 2024 fotografii cu ramasitele dronei. De asemenea a fost publicat si un videoclip care arata inregistrarea de pe capul de cautare al rachetei sol-aer, lovind Reaper-ul.

Potrivit purtatorului de cuvant al rebelilor yemeniti, Brig. Gen. Yahya Saree, drona desfasura operatiuni ostile pe timp de noapte in provincia Marib.

pentru reamintire, primul MQ-9 a fost doborat in noiembrie 2023, urmatorul in februarie 2024 iar penultimul in data de 26 aprilie 2024. Din nou observam cum o drona relativ scumpa, dar lenta, putin manevrabila si cu contramasuri limitate instalate la bord este o tinta relativ usoara pentru diverse sisteme aeriene sau antiaeriene.

Si pentru ca vorbeam de contramasuri…

In 2021 Ga-ASI au finalizat testele demonstrative pentru containerul de autoprotectie /SPP destinat lui MQ-9 si bazat pe  Terma AN/ALQ-213 Electronic Warfare Management System, care se interfateaza cu elemente ale urmatoarelor sisteme:

  • AN/ALR-69A(V) Radar Warning Receiver (RWR),
  • Leonardo DRS AN/AAQ-45 Distributed Aperture Infrared Countermeasure (DAIRCM) System cu mono senzor pentru avertizare in doua frecvente IR si camp de vedere larg
  •  BAE Systems ALE-47 Countermeasures Dispenser System pentru capcane termice si radar
  • contramasuri RF countermeasure Leonardo BriteCloud Expendable Active Decoy (EAD), continand o capcana bazata pe Digital Radio Frequency Memory (DRFM)

Probabil acest container nu echipa dronele MQ-9 aflate in misiune deasupra Yemenului… iar daca le echipa, atunci inseamna ca este insuficient.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Yemen’s Houthi rebels claim shooting down another US MQ-9 Reaper drone as footage shows wreckage – The Washington Post

Fourth U.S. MQ-9 Reaper Lost to Houthi Anti-Aircraft Missile In 6 Months – The Aviationist

Bizarre Iranian ‘Loitering SAM’ Shown To Russian Defense Minister (twz.com)

28 de comentarii:

  1. SPP nu mers nicaieri. Containerul Airborne Battlespace Awareness and Defense (ABAD) o sa fie disponibil pentru AFSOC si posibil 160 SOAR(A) incepand cu anul fiscal 2025.

    7
  2. Vasile Băcăuanul

    Deci drone ieftine, transportate și montate fără pretenții, pot distruge cu succes echipamente scumpe, construite și vândute cu mare tam-tam. Iată cheia succesului într-un război! Aviz amatorilor care vor tancuri, f-35, elicoptere, vase de luptă, toate putand foarte ușor fi tocate de drone care costă cât un plin de BMW.

    16
    • cred ca asta va fi o intrebare de 100 de puncte…la marina in special, dupa ce vedem ce au facut ucrainienii cu copaile rusilor….eu cred ca primul raspuns e clar submarine…probabil mai mici si mai multe…
      acuma nu ca oamenii rusilor filiala romana/psd nu ar fi zis niet si la corvete si la submarine….
      poate le-o veni odata mintea la cap si rumanilor sa nu mai voteze cu toate mizeriile societatii, din oricare partid ar fi ele

      6
  3. Banuiesc ca americanii inca n au prins ca ei nu se lupta contra houthii, ci contra iranienilor neto mascati pe terenul houthii dar si cu
    interventie chinezeasca la tehnologie.

    31
    • Deh cand marele Imperiu Britanic stapanea zona aceea si alte zone de pe glob, nu erau probleme cu houthi, piratii somalezi, persanii erau la cutie etc. De cand cu Carta Atlanticului si apoi cu declaratia drepturilor(doar) omului, stapaneste marele Licurici. Vedem si noi cum…

      9
      • …deh…nici flintele cu cremene nu mai sunt ce-au fost….

        10
      • Dar, erau pirati de tot felul: treceau mirodenii imbarcate pe vase din India ocolind Capul Bunei Sperante si indreptanu se spre Europa. Mirodeniile
        erau in timpul ala egale cu aur.
        Singurul lucru era ca cantitatile dar si populatiile erau mult mai mici

        5
    • Clar nu au habar, noroc ca RoMil si oamenii de pe forum. Pacat ca cei de la CIA si Pentagon nu sunt prezenti aici pentru a se lamuri :)))

      22
  4. Si aici avem indirect si raspunsul mutarii Bayraktar TB 2 mai departe de linia frontului in Ukraina. Dronele au facut prapad atata timp cat sistemele antiaeriene nu erau reglate sa le distinga si rachetele erau dezvoltate cu eficienta maxima impotriva avioanelor si elicopterelor. Daca iranienii s-au adaptat inseamna ca si cu rusii si chinezii nu o sa mearga sa folosesti Reaper de fiecare data sau TB 2 – deci si tacticile de utilizare ale dronelor o sa se schimbe in timp.
    Sper ca si noi vom lua masuirile adecvate pentru TB 2 pe care le vom primi si la fel pentru Wtachkeeper.

    13
    • Pana le primim noi vor fi deja obsolete.

      9
    • Coscogeamitea

      https://armedforces.eu/compare/drones_General_Atomics_MQ-9_Reaper_vs_Bayraktar_TB2

      Sunt clase complet diferite. Nu poti incarca o turturica de TB2 sau de Watchkeeper cu poduri fara sa ii limitezi semnificativ anduranta, care si asa e foarte mica.

      Hai sa vedem niste utilizari alternative:

      – Ar putea sa supravegheze traficul – ar salva vieti dar ar supara service-urile care traiesc din accidente, iar mecanicii ar fi obligati sa faca si ceva scoala sa-si completeze veniturile… medicina spre ex 😛
      – Ar putea sa faca poze la nunti – s-ar intinde parangheliile dintre blocuri pana in varful muntilor
      – Ar putea livreze in mod pasnic acatistele alora suparati pe rachetele antigrindina
      – Ar putea sa cerceteze care politicieni cu nevestele caror contracandidati ies impreuna la iarba verde
      – Ar putea sa deseneze curcubee, sa se simta lumea in siguranta, ca doar rusii n-au avut niciodata nimic cu noi

      … mai ziceti, ca e de unde…

      9
      • Nu sunt clase complet diferite si uita-te in modul d eutilizare al lor si o sa vezi ca nu sunt total diferite TB 2-ul este la grantia dintre clase are o incarcatura utila mai mica dar suficienta incat sa poata sa distruga 4 tinte in o misiune.

        • Coscogeamitea

          Corect… cata vreme se stie din 2021 ca Iranul are rachetele „Produs 358” care pot fi carate cu carca, instalate si lansate discret, din transee impotriva tintelor de la 15000 m unde zboara Reaper-ul, e clar ca si dronele MALE ale Romaniei care haraie la 8000 m poti fi date jos la fel de usor.
          Nu-i nevoie de nici un BUK sau de S300 pt asa ceva.
          Cand au luat dronele, nu stiau ca Rusia si Iranul sunt aliati, ca ii leaga Su35, Marea Caspica si opozitia fata de axa Turcia-Azerbaijan?
          Daca eu ca neica-nimeni stiu asta din presa, aia care iau bani de impozite si imi indatoreaza familia pe generatii cu pensiile lor de rahat nici macar o cercetare elementara a tehnologiilor existente si a retelelor pe care circula armele n-au facut, ce pretentii sa ai de la cretinii de la baza pilonului de stabilitate ca ar putea sa pregateasca apararea pentru perspectiva ?!
          Ce ii opreste pe rusi sa importe rachetele astea din Iran sau sa produca singuri ceva similar, in mom. in care li se aseaza apele sa intre peste noi? Cu ce dracie o sa faca armata atunci achizitia tintelor pentru lovituri de precizie pe 1000 km de front, cand operationalizarea unui sistem de drone dureaza ani de zile de la semnarea contracului ? Facem o cheta pentru teodolite si de rulete de +40km ?

          Ca or fi cumparat dronaderele turcesti si israeliene din prostie crasa, la comanda politica sau pe spaga tot una e. Suntem in curul gol, iar aia din est au supraproductie de hormoni.

          5
    • In plus de asta ma suprinde lentoarea cu care Unchiul Sam iese din paradigma razboiului din Afganistan, neintelegand ca nu se lupta doar cu niste desculti, ci chiar cu Iranul, in fata caruia a pierdut chiar un Global Hawk, deci nu inteleg ce asteptari aveau de aici. Doar daca nu au trimis-o „la sacrificiu” pentru a testa capabilitatile Houthi si a inregistra eventuale emisii electronice.

      6
    • MQ 9 e drona male cum sa folosesti bayraktar sau watchkeeper la fel, sunt alte clase alte capabilitati

      2
  5. Bine ai spus, dar stiind asta americanii n au adaugat la misiuniile din subiect masuri de bruiaj. Nu uitati ca Reaper e o hardughie mare.

    4
  6. In opinia mea,este ceva ce nu se detaliază în situația din zona. Nu se spune.
    – Houthi ăștia au ciomăgit forțele guvernative. Înarmate de saudiți. ( au căsăpit și saudiți )
    – Au furnizări de arme
    periodice din partea Iranului. De toate felurile. Foarte rar se mai sechestrează o navă cu arme. Bloc naval împotriva Yemen, nici poveste.
    – Sancțiunile la care sunt supuși au aceleași efecte ca sancțiunile împotriva Rusiei, Corea de Nord, Iran.
    Adică fix pix.

    Nu vă pare că este ceva putred, inconfesabil in toată situația asta ?

    22
  7. Nu e mare lucru – dronele astea sunt pentru supraveghere și atac in zone fără apărare antiaeriana .
    Nu e nicio surpriza ca sunt doborâte de echipamente de apărare antiaeriana .
    Dronele de supraveghere nu se folosesc in zonele de conflict pentru ca nu au nicio șansa de supraviețuire .
    Dronele de supraveghere sunt foarte importante pentru supravegherea unui teritoriu – dacă nu ai drone cu ce sa îl supraveghezi ?

    7
  8. https://youtu.be/JcaJmWT5UBI?si=Rl-AlV_RpigUaEpn
    Ăl mai prost om din lume, e americanu’! (Balanța, Victor Rebengiuc). De situația actuală din Orientul Mijlociu e vinovat Obama, cel mai indecis și slab președinte (poate și pentru că era cu prenume arab) cu vicepreședintele Biden. Am asistat la o bătaie bună, primită de la năsoșii din Afganistan, în timpul retragerii rușinoase, maimuțele alea de prin Niger cheamă rușii să ocupe bazele americane construite cu zeci de milioane de $, rușii se pișă la propriu cu kerosen pe dronele lor, neanderthalienii din Yemen le doboară drone, atacă navele de război. Colac peste pupăză, universitățile americane sunt pline de akbari cu fri fri pelăstain în gură, neagă dreptul Israelului de a-i pisa pe constructorii de tuneluri. Una peste alta, parcă revenirea lui Trump la Casa Albă nu mai pare așa un dezastru.

    10
  9. Draciile astea sunt “unmanned” pentru ca lumea occidentala tinde sa fie mai exigenta decat altii cu viata cetatenilor ei. Unmanned, oricat de scump ar fi, inseamna ca sunt dispensabile.
    Evident, o astfel de pierdere “ustura” la buget iar razboaiele sunt si o afacere economica. Insa in razboi pierderile de obiecte si oameni ar trebui sa fie ceva subinteles, chiar daca greu digerabil de opinia publica.

    6
    • Coscogeamitea

      Imi pare rau, dar gresesti. Banii inseamna vieti si in viata civila, iar anii de viata pe care ii poate cumpara un dolar sunt mai multi in cazul civililor decat al militarilor.
      Cu 30 mil. $ construiesti un spital… daca mai pui la socoteala cat costa infrastructura devenita inutila pentru drona aia treci lejer de cei 53 mil. €, bugetul „de operationalizare” al spitalului oncologic pediatric facut de asociatia Daruieste Viata, in timp ce statul rroman a aruncat sute de milioane de euro pe drone depasite moral ca sa se simta militarii bagati in seama. Consecinta e ca nici apararea nu au imbunatatit-o in scenariul cel mai rau si nici sistemul medical nu l-au salvat de jeg politic, de impostura si de saracie. Bugete separate nu sunt – interesul e supravietuirea pe termen lung a societatii, din orice parte privesti.

      https://www.daruiesteviata.ro/investeste

      4
      • „Cu 30 mil. $ construiesti un spital”

        Asta este motivul prinipal pentru care nu aveti spitale in Romania… Dam bani pe ciuce nefolositoare. Inainte nu se cheltuiau bani pe astfel de ciuce (Nu ca acum se cheltuie cine stie ce) si nu am vazut vreo „renastere” in constructia de spitale in Romania.

        4
      • Înseamnă vieții,corect.Pot patrula toată Mediterana și pot scufunda foarte ieftin bărcile cu migratori.Mai putini bani risipiti cu ăștia=>mai mulți pt europeni=>mai putine porcarii => mai multe vieții umane salvate.Win-win pt noi.

        Cu tactica nu te preocupa .Dacă ai fi inteles cum funcționează nu te stresai ca 40 de drone forjate la greu vor pica cândva în fata a sute de sisteme AA .
        Însă dacă vrei sa scapi de niște speciali rusi sau de niște sustinatori agresivi ai multicacacismului si diversitatii,nu merita sa riște o zgarietura pe casca baietilor noștri.Ii incercuiesti pe gunoaie și le dai o mica bombita de 1500 euro,care nu strica aspectul cartierului .

        7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *