Viziunea lui Viktor Suvorov asupra celui de-al Doilea Război Mondial
Viktor Suvorov este un pseudonim al lui Vladimir Rezun. Acesta este un fost agent GRU, care a dezertat în 1978. Suvorov a fost unul dintre primii oameni care au aruncat o lumină asupra activității serviciilor militare sovietice de informații. El susține că a citit documente privind conflagrația dintre anii 1939-1945 … dacă aceste documente există și sunt reale, atunci istoria acestui război ar trebui schimbată total.
Rezun spune că Hitler a fost un pion în mâinile lui Stalin. Nu Germania a declanșat războiul ci Uniunea Sovietică. Stalin a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să-l aducă pe Adolf Hitler la putere și să-i antreneze cât mai bine armata. Este cunoscut faptul că trupele de blindate germane s-au format și s-au antrenat în URSS, departe de ochii iscoditori ai occidentului. Strategia lui Stalin era simplă: armata germană trebuia întărită până în momentul în care ea va fi în stare să atace Franța. ….
Continuarea articolului pe blogul Al Doilea Razboi Mondial
De ce a pierdut Wehrmachtul războiul?
Între anii 1939-1945 a avut loc cel mai sângeros război pe care umanitatea l-a cunoscut. Niciodată, până atunci, așa de mulți oameni nu au fost uciși în așa scurt timp. Și în mișlocul acestor confruntări un nume iese în evidență : Wehrmachtul. Această forță rămâne una dintre cele mai formidabile armate ale secolului XX și nu am greși dacă afirmăm că ea a fost cea mai bună armată a secolului trecut (din punctul de vedere al pregătirii, disciplinei și a tehnicii folosite). Cum a fost posibil ca cea mai bună armată din lume să fie invinsă de o armată formată din mujici inculți sau din ”yanchei urbani”. Care au fost cauzele acestui eșec pentru armata germană ? Mulți au încercat să răspundă, unii având argumente mai bune (de exemplu sir B.H. Liddell Hart) alții folosind argumente cel puțin hilare (vezi aici). În rândurile de mai jos urmează să prezint principalele cauze (așa cum le văd eu) care au condus la înfrângerea Wehrmachtului.
Grupez argumentele mele în trei categorii principale:
1. Problema cantitativă
2. Problema decizională
3. Problema informativă/contrainformativă…..
Continuarea articolului pe blogul Al Doilea Razboi Mondial
Al Doilea Razboi Mondial este un blog de istorie, tactica, analiza militara si geopolitica, axat pe perioada celei mai mari conflagratii din istoria oamenirii! Acolo veti gasi articole, studii, ideei mai rar vehiculate, una peste alta merita sa navigati macar cateva minute pe acest blog, care pentru mine este o foarte frumoasa surpriza, mai ales in zilele acestea cand manelizarea mediei romanesti a atins valori nemaivazute!
Le urez baietilor de pe Al Doilea Razboi Mondial cati mai multi cititori si o vizibilitate cat mai mare!
Germania a pierdut razboiul pe baza deciziilor strategice prostesti ale lui hitler, daca ii lasa pe generali sa isi faca treaba traiam acuma intro lume total diferita
intradevar! vorbeam toti germana cu siguranta!
Cata documentarul Misterele Aeroportului din Denver Sa vezi ce lume mai buna se doreste de unii care nu au renuntat la zvastica .
O lumea mai buna?!
Omule ai cunostinta de acest documentar Misterele aeroportului din Denver ,daca da baga un articol cu el ,daca nu-lai ti-l trimit eu da sa -l publici si poate se mai satura unii si de vestici astfel .
Toate cele trei puncte expuse de tine sunt importante si inca pe atata. In primul rand TIMPUL. Nimeni nu a anticipat ritmul industrializarii URSS prin planurile cincinale. I-a luat pe toti pe nepregatite caci pe atunci nimeni nu credea in capacitatea sovietelor de a organiza economia unui imperiu si se faceau bancuri pe seama asta. Toti credeau ca URSS se va destrama de la sine si pregateau revenirea monarhiei, cultivand pe aristocratii fugari rusi din occident pentru un „come-back”. Razboiul in vest a amanat pe cel din est cu doi ani si cu fiecare clipa ce trecea URSS se intarea. In 1942 nu se mai putea invada URSS, caci era prea tarziu. Si asa era tarziu in 1941. in 1942 probabil, prima ar fi atacat URSS. Pe de alta parte Hitler nu putea invada URSS cu spatele neacoperit, trebuia anihilat vestul mai intai si asta a luat TIMP. Deja la nivelul anului 1941 URSS era prea puternica industrial si avea atuul geostrategic. Asa ca razboiul nu putea fi decat „fulger” cat mai rapid cu putinta. Daca se transforma intr-unul clasic de pozitii, razboiul se pierdea prin diferenta de capacitate si de ritm al productiei. E unul din motivele pentru care nemtii au fost complet nepregatiti sa treaca prin iarna anului 1941-1942 cand ei erau la apogeu. La asta adauga „intarzierea” operatiunilor din cauza problemei iugoslave. Iar URSS a castigat trei luni de pace. Dupa aceea insa, cand „blitzkriegul” a fost trecut pe linie moarta si a intervenit razboiul de pozitii, nemtii au fost impecabil echipati. Si tot au pierdut razboiul.
Un mic amanunt despre punctul 3. Contrainformatiile sovietice indiferent ca ne place sau nu au fost teribil de eficiente. Nici nu-i de mirare intr-un stat centralizat condus de un dictator. NKVD-ul si GRU au fost asa de eficiente ca in ajunul operatiunii Barbarossa, seful principalei agenturi de informatii naziste, amiralul Canaris, la deconsiliat pe Hitler sa atace URSS.!!..
De ce? El ajunsese la concluzia ca Reichul incepe lupta cu „necunoscutul”.
Si informatiile sovietice au fost un adversar redutabil de care trebuie tinut cont. Gestapo-ul nu a reusit niciodata sa anihileze retelele de informatii sovietice infiltrate in aparatul nazist. Rusii au avut spioni cu grad de general in NSDAP, SD, SA si SS. Sunt de pomina chinurile pe care le-au cauzat nazistilor retelele ce operau din Elvetia, „Orchestra Rosie” cum o numeau cei din Gestapo si „Die Rotte Drei” , „Cei trei Rosii” sau ” Die drei Rotten” cum au intrat in legenda.
P.S. Suvorov-Rezun bate campii, face si el valuri ca sa fie bagat in seama.
Salut Stu , imi pare rau dar aici in privinta lui Suvorov zic ca te inseli , ca sa intelegi teoria sa trebuie sa citesti cartea Ultima Republica unde explica toate manevrele facute de Stalin pt a-l momi pe Hitler sa atace URSS.
Bine, o sa o citesc si eu dar din ce aud aicea este doar o speculatie. Daca Stalin vroia ca Hitler sa-l atace se pregatea de aparare nu de atac. Armata rosie sau RKKA era in dispozitiv OFENSIV in mai 1941! Nu stiu cine-i Suvorov asta, dar daca era cineva serios semna cu numele sau, nu folosea ca pseudonim numele unui comandant militar celebru. Suna a neseriozitate, iar gaselnita cu provocarea lui Hitler da in senzational. ( Stalin a fost asa de scrupulos cu Hitler, incat s-a ocupat personal de comertul intre cele doua tari, trecand peste capul comisarului sau, Yakovlev, pentru ca toate furniturile sovietice destinate Germaniei sa ajunga la timp si aceasta sa nu aiba nici un pretext de nemultumire care sa fie interpretat ca o fapta ostila. Razboiul incepuse de trei zile si trenuri intregi cu furnituri sovietice inca se indreptau dupa grafic spre Germania. Stalin nu a crezut in tradarea lui Hitler si acesta e adevarul. La fel s-a intamplat cu zborurile de recunoastere ale Luftwaffe in spatiul aerian al URSS, cu doua luni inainte de declansarea planului Barbarossa. Stalin a blocat doborarea lor pentru ca Hitler sa nu aibe nici un moriv sa atace. Abtinerea a fost atuncea directiva de capatai. Asta o spune istoria scrisa de insi care nu semneaza cu pseudonime. De pilda reputatul istoric roman Gheorghe Buzatu in „istoria secreta a WW2″) Uite maine ma apuc si eu sa scriu o carte in care o sa explic ca Antonescu a facut tot ce se putea sa-l provoace pe Stalin sa invadeze Basarabia si a avea pe urma chipurile, pretextul sa invadeze URSS. O sa semnez tot cu un pseudonim. O sa-mi zic ” Averescu”, „Prezan” sau „Mihai Viteazul”.
Pai daca e sa ne luam dupa Suvorov asta…adica sa gandim cu propria minte, eu am cel putin o nelamurire cu privire la ce spune el. Am citit cate ceva din el, dar nu toate cartile sale.
Stalin l-a momit pe Hitler sa atace URSS si cu toate astea…in asteptarea atacului URSS avea armata pregatita tot pentru ofensiva si nu pentru aparare?
Tot el mai vorbeste in Epurarea despre cat de bine era pregatita Armata Rosie, iar in Sinuciderea mentioneaza cat de bine era dotata.
Deci:
– Stalin il momeste pe Hitler sa atace si URSS se asteapta sa fie atacata
– Armata Rosie era foarte bine pregatita si dotata inca de la nivelul anului 1940
–>desi astepta atacul Armata Rosie este dispusa in ofensiva, si in ciuda pregatirii si dotarii sufera infrangere dupa infrangere pana dupa Stalingrad in 1943 (aproape 2 ani), si se ajunsese pana aproape de portile Moscovei.
– nu mai aduc in discutie sutele de mii de soldati rusi prizonieri, divizii intregi care s-au predat in ciuda pregatirii de exceptie de care beneficiasera, dupa cum afirma el in Epurarea.
Cu titlu de exemplu, doar in a doua batalie de la Harkov din 1942, rusii au pierdut aprox 200.000 de soldati in 17 zile, adica o treime din efectivele lor dispuse acolo si aprox de 10 ori mai mult decat au pierdut nemtii.
Eu nu reusesc sa vad logica in toate afirmatiile astea ale lui.
Cica Stalin i-a pregatit armata lui Hitler….Pai
1. Stalin cu Hitler erau aliati. Cica ei 2 reprezentau cei 2 poli de putere. Si politica asta cu 2 poli de putere e veche, dateaza de pe vremea lui Napolen I si Alexandru I. Ca pana atunci fusese politica de un singur pol care data de pe vremea romanilor cu „dominus et deus” al lor. Si dupa toate luptele si jocurile politice pentru suprematie, s-au trezit ca era loc pentru 2, simplist spus. Problema a fost, ca de fiecare data, unul din cei doi aliati s-a gandit sa-l triseze pe celalalt, Napoleon pe Alexandru, respectiv Hitler pe Stalin.
Si ca sa vedem cat de consecventi au fost baietii astia, e destul sa ne uitam la intelegerea dintre rusi si francezi din 1807 si Pactul Ribbentrop-Molotov. Se poate vedea ca cele 2 intelegeri impart Europa pe aceeasi linie.
2. Germania avea limitari in privinta armatei dupa ww1 la 100.000 de soldati, daca imi amintesc eu bine. Deci logic ca si-a antrenat armata in URSS.
Nu cred ca Stalin l-a momit pe Hitler.
Cu 3 ani intarziere .. 🙂
Stalin i-a oferit suport lui Hitler sa se inarmeze pentru ca avand in vedere situatia post-WW1 era aproape firesc un razboi in Vest cu Franta si Anglia (ceea ce s-a si intamplat). Iar asta era clar in avantajul lui Stalin pentru ca slabea vestul, si ii oferea sa ii „pacifice” pe toti.
Momentul asteptat de Stalin pentru invazie era iminenta debarcare Germana in Anglia. Cu Franta invinsa si trupele cele mai bune Germane angajate in lupte in Anglia, Armatele Sovietice ar fi ocupat cu rezistenta minima si in timp record toata Europa…
Pana s-ar fi demeticit germanii si ar fi scos trupele din Anglia sa le mute pe frontul de est, Rusii ar fi strabatut de mult jumatatea de Polonie ramasa, cei ~80km pana in Berlin si in urmatoarele zile cam toata industria germana era ocupara sau in bataia tunului. Atat ca Germanii erau dezmeticiti dinainte, au incercat cu disperare sa faca pace cu Anglia (pe care oricum nu aveau sanse sa o ocupe prea curand) si au intrat ei peste Rusi…
🙂 Iar ai comis-o. Blogul asta este abandonat din Octombrie 2011. Cred ca va port ghinion. 🙂
🙂 In ce sens? Intre timp te-ai lamurit cum e cu racheta si cu Pantsir-ul? Ca Pantsir-ul este de fapt racheta, dar este numita asa doar de cei care stiu cu ce se mananca?! Dorel?! Asa te cheama de fapt?! La urmatorul coment de doi lei, intri direct in sfantul si eternul spam. Capisci?! Abandonat?! Pai am invitat oamenii sa-l citerasca, nu sa-l resusciteze! Sti tu, cititul, se practica in general pe lucruri, numite carti, care sunt abandonate, adica nu se mai modifica si nu se mai adauga nimic.
Asadar poate ar fi timpul sa mai pui mana pe ceva invataura, denumiri de sisteme AA, carti abandonate, bloguri, etc, etc. Si mare atentie la urmatorul coment, nu scriu pe blog pt ca tot felul de ciudatii sa aibe si ei unda sa refuleze! Multe succesuri…
nazistii au pierdut razboiul pt c-au luptat impotriva a 4 imperii: francez, englez, american si rus
Am citit cartea lui Suvorov, volumul Sinuciderea si acum citesc ” Spărgătorul de gheată” un volum foarte interesant . Din cele doua volume reiese ca Stalin se pregătea sa il atace pe Hitler in iulie 1941. Autorul aduce dovezi cum fortele sovietice erau comasate la granita de vest si pregătite in dispozitie ofensivă. Nu erau pregătite în nici un moment pentru apărare. Când Stalin a fost anuntat de catre serviciul de spionaj sovietic că Hitler va ataca URSS, nu a crezut în nici un moment. Citind cartea lui Hitler „Lupta Mea” Hitler spune clar ca nu va duce niciodată un război pe două fronturi, asta a fost cauza pierderii in Primul razboi mondial. Stalin stia ca Germania nu are resurse sa mentina un război pe două fronturi si asta ar fi o ” sinucidere” pentru armata germană.