Recte australienii.
Cangurii Majestatii Sale arunca cu banii de juri ca razboiul a si inceput deja in Pacificul de Vest. Arunca de aruncat dar stiu ce cumpara, numai lucruri de cea mai inalta calitate de la cei mai renumiti producatori.
Boxer din Germania, poate si Lynx cand o veni randul programului de dotare cu MLI, Type 26 de la fostii lor colegi de Imperiu, britanicii, F 35A de la Varu” nostru SAM, Poseidon, EA-18G Growler, nave de lupta (portavioane) de la Navantia etc.
Ei bine acum au anuntat ca doresc 30 de obuziere de 155mm autopropulsate, dar de aceasta data se pare ca australienii au tras cu ochiul la romani si nu mai fac mare licitatie internationala ci cumpara direct de la compania sud-coreean Hanwha Defense, divizia sa australiana.
Obuzierele, impreuna cu alte 15 vehicule de transport munitie, vor fi realizate in Australia si tot aici vor fi si intretinute, in regiunea Geelong.
Poate va ganditi ca fiind vorba de “doar” 30 de obuziere suma este mica si de aici lipsa unei licitatii. Ei bine 1,3 miliarde de dolari australieni sunt pusi deoparte, adica vreo 800 de milioane de euro, doar ca la australieni suma necesara achizitiei se calculeaza altfel decat la noi, ei iau in calcul si fondurile necesare functionarii pe durata de viata prognozata.
Si daca va intrebati domniile-voaste cine-or fi astia de la “Hanna si Barbera” ? , aflati atunci ca nu avem nici un motiv sa radem de coreeni, compania Hanwha Defense fiind producatoarea obuzierului de mare succes international – K 9 Thunder.
Daca acest K 9 si-ar depune CV-ul ar scrie acolo ca este un obuzier autopropulsat pe senile, de foarte mare mobilitate cu un grad ridicat de protectie pentru echipaj, dotat cu un obuzier calibrul 155mm, in lungime de 52 calibre si care poate transporta pana la 48 de proiectile. K 9 “stie” si cu proiectilele moderne, cu raza extinsa si ghidate.
Langa K 9 sta K 10, bunul sau amic, care foloseste acelasi sasiu si este un vehicul (in cea mai mare parte) robotizat de aprovizionare cu munitie. 104 proiectile poate transporta fratele mai mic al K 9.
In Europa, polonezii s-au dovedit cei mai destepti si au renuntat la achizitia de obuziere PzH 2000 de la nemti, cumparand in schimb licenta de la coreeni pentru sasiul K 9. Polonia va detine in curand un numar rezonabil de obuziere autopropulasate K 9 plus posibilitatea de a folosi sasiul acestuia, fabricat local si pentru alte aplicatii.
Intre timp estonienii cumpara si ei K 9 Thunder, dupa 12 bucati deja comandate s-au mai dedulcit la inca sase, sa fie acolo ca vorba ceea rusii sunt gard-n in gard si e mai bine sa ai obuzierele tale in fata curtii decat sa vina vecinu” cu ale lui.
Iar in cazul artileriei exista o vorba straveche care spune ca niciodata nu ai prea multa ci mereu prea putina, lucru cu care ai nostri generali par sa fie de acord (dupa mai multe doctorate si studii de mare amploare internationala) dar pe care il aplica exact invers: daca tot avem obuziere putine si batrane (si deloc autopropulsate) mai bine sa n-avem deloc, sa n-aiba vecinu” nostru ce sa ne distruga…
GeorgeGMT
Ce mai,….Mon cher, australienii oameni seriosi de vrej britanic….au si cumva frica mare lui vecin orezar de la nord care face insule artificiale prin baltoaca ce ii desparte , in acaparare de petrol si gaze.
Hapciupalitici din MAPN, nu shtiu ce ashteapta ca sa cumpere si ei macar precum HIMARS, 60 de M-109 A6 Paladin, normal sh-uri modernizate (54 cat pt 3 batalioane si 6 pt scoala si antrenament + acareturile conexe). Ca nu cred ca ar o avere si sigur are Romania si MAPN bani pt asta. Faza este ca la cealapadii, care sper sa nu fie si nemernici corupti, din DPA al MAPN nu le bubuye mintea sa cumpere pt ArmRo K-9 Thunder ca deh….nu e din tara NATO.
Ar mai fi o speranta sa se ia de la turci T-155 Firtina. Acum depinde daca osmanlaii vor sa-l vanda si ce ar mai vrea in schimb in afara de bani.
Thunderer ar fii un alt capitol la care am putea colabora cu succes cu polonezii, daca ai noștri generali ar avea ceva materie cenușie și ceva cojones.
Nici acum nu ar fii prea târziu, decât deloc
pai mai putem colabora cu polonezii doar cumparand de la ei, ca atat turela britanica cat si sasiul coreean sunt sub licenta.
Cam la fel cum am colabora cu polonezii cumparand elicoptere S-70i Blackhawk.
Asta e nivelul la care am ajuns…
Care ar fi cel mai probabil viitorul tun autopropulsat pe senile al Ro Army?
paladin ultimul upgrade
M 109 A7 ? sau M 1299 cu autoloader?
Si da si nu – depinde foarte mult de ce negociem noi dar oare negociem ceva sau ni se spune din USA ce sa luam si gata?
Eu am impresia ca USA si-a cam piedut rabdarea cu noi, si vazandu-ne prosti sau corupti sau ambele + incompetenti ne spun direct ce sa luam.
Si uite asa avem si noi ceva in dotare si pentru asta Ministrul Apararii actual – Ciuca este tare potrivit ca macar asculta ce i se dicteaza.
Adica – rachete antinava – ce isi va lua USMC – NSM
Piranha 5 ca e firma americana care vinde in Europa
HIMARS ca asa au USMC
Patriot ca asa au USAF
F 16 MLU – pentru ca macar USAF are F 16 si o parte din aliatii NATO in Europa.
Noi ce programe am facut cu licitatii – Corvetele – varza cum naiba la armament sa primeze pretul cel mai mic?! Puneai pe Tetal si rachete antinava niste 2NC Styx si castiga?!
Inca nu mi-e clar cu rachtele AN de coasta de ce nu a mers programul initial sau unde s-a rupt filmul dar sigur a facut o miscare MApN-ul.
Licitatie poti face la armament dar trebuie sa faci un caiet de sarcini cu punctaje clare nu doar pretul cel mai mic, asa cum au facut Polonia si Cehia pentru avioanele multirol – cu punctaj pe capabilitati, intretinere, pret, investitii, etc.
Faza proasta este ca e greu sa mai fortezi mana unui investitor sa faca o investite la tine cand la cateva mii de km si-a facut deja linie de asamblare dar nu imposibil pentru asta insa ai nevoie de viziune, un pic de curaj si vointa.
Noi nici macar la Spike LR/ ER nu am integrat nimic sau aproape nimic in productia locala si slabe sanse sa fi invatat ceva pentru viitor.
Si acelasi trend se mentina si cu Corvetele care daca ramane asa o sa facem suduri la tronsoane de nave venite din Franta asta in conditiile in care avem santiere navale in curtea proprie – problema este ca alea snt private si ca nu pot maharii sa sifoneze banii la fel cum vor sa o faca in reteaua RomARM si a asociatiilor de producatori cu capital de stat.
cumparatori, asa ne place sa scrie pe fruntea noastra… exportam toti banii si nu dezvoltam nimic local.
Apoi ne miram ca suntem saraci.
Cat despre negociere, de la Aurescu si proccesul ala pentru platoul continental, nu prea am mai auzit de asa ceva.
Pe la sfarsitul anilor 2000 am avut o formare in negociere cu cineva care spunea ca batea vantul la noi pe domeniul asta, si ca inclusiv SRI/antitero aveau lipsuri in domeniul respectiv.
Mie mi se pare ca rolul artileriei clasice s-a complicat mult, dar in acelasi timp a devenit si mai important. Daca te uiti la conflictul dintre armeni si azeri, acestia nefiind chiar niste etaloane, dar arata trendul, vezi ca artileria autopropulsata si clasica este foarte expusa la drone si artilerie reactiva. Ciudat, aviatia pare sa nu mai fie dusmanul nr 1.
Astfel, cred ca ceea ce vor sa faca americanii cu ERCA (raza foarte mare) si Brutus (mobilitate mare) este viitorul. Cam pe acolo ar trebui sa fim si noi, odata operationalizate cele doua, relevanta lui k9, as90, PH2000 etc va scadea considerabil.
In cazul conflitului dintre Armenia si Azerbaijan aviatia nu are un rol important pentru ca ambele forte aeriene sunt praf si le numeri avioanele pe degete si exista sanse mari ca avioanele sa fie doborate de sistemele AA. La fel si in cazul Ucrainei care avea forte aeriene impresionante doar pe hartie. Cine are aviatie calumea si capabilitati aer-sol importante le vor folosi (SUA, Israel, Franta, Coreea de Sud, Japonia).
Ai dreptate, fortele aeriene sunt slabute. Oricum, cred ca tot ce stiam despre conflictele secolului 20, nu mai are aplicabilitate in prezent. Mi se pare, ca tactica Israelului este cea mai potrivita pentru razboiul sec 21. Grija mare fata de viata soldatilor, flexibilitatea si mobilitatea trupelor, lovituri preventive, folosirea combinata a tuturor armelor, situational awareness of war zone, asta cred ca este viitorul.
Nu mai merge defensiva in transee.
VS, din ce citesc in relatarile armenilor, zilnic aviatia azera loveste tinte in Karabah. E greu de spus daca sunt avioane azere sau turcesti sau daca nu cumva confunda lovituri de artilerie gen LORA sau EXTRA cu aviatie (cand iti pica ceva mare in cap e usor sa spui ca a fost aviatie, mai ales daca auzi ceva zgomot de reactie).
Cred ca SEAD se va schimba foarte mult. ce rost are sa trimiti avioane mai intai cand poti trimite drone, urmate de avioane. Orice radar si/sau lansator care se va desconspira va fii atacat imediat si distrus. Ati observat ca acele transee sapate pt ascunderea sistemelor AA nu au ajutat deloc?
Sunt foarte multe invataminte de tras din acest conflict, mai ales ca pe termen mediu si lung este posibul sa ne confrutam si noi in propriul nostru NK. Asta daca ne pierdem ratiunea si incepem sa ne purtam sarbeste. Teoretic e posibil
Incep sa cred ca in razboiul modern, traseele nu prea isi mai au locul. De la soldati pana la tancuri si AA, in transee, au fost tinte relativ usoare.
Nu vreau sa fac pe strategul, dar s-au dus vremurile cand stateai cu fundul in transeu si te aparai. Acum daca nu te aperi activ, cu lovituri in adancime preventive, esti sitting duck.
de asemenea blindatele, transportoarele, camioane……cam toate sar in aer de la drone……. aviz celor ce vor tancuri de ultima generatie.
Tactica pământului pârjolit a fost cea mai eficientă metodă de apărare la noi, de-a lungul veacurilor.
La un moment dat inamicul obosește, se enervează și pleacă!
Din pacate, pleaca si lasa totul parjolit in urma. Te apuci sa reconstruiesti. Ajuns la un anumit grad de prosperitate, devii iar o tinta tentanta, alta invazie, alt parjol si cercul e complet. Excelenta strategie.
Pentru noi, imi doresc K9, nu Paladin, dar probabil nu vom lua de nici unele.
În lumea reală, game over înseamnă GAME OVER! Adică mori o singură dată!
http://e-povesti.ro/fabule/stejarul_si_trestia/
Tactica asta, „pamantul parjolit”, ne-a dus la fanarioti cand n-am mai avut nici bani nici macar oameni sa ne mai opunem. Ne-au trebuit aproape 100 de ani pana in „77 sa ne ridicam cat de cat. Dupa WW 1 nu ne-am revenit pana la WW2. In 10 ani dupa ’90 iar s-a parjolit totul. Primele masuri de parjol : Cernavoda -Stop(acum importam curent si aluat dela unguri !); irigatii distruse in Oltenia si Dobrogea,etc; canalul Siret-Bargan- ce bine ar fi prins pe seceta asta ! Etc. Acum si oamenii pleaca urmare acestei politici aplicate cu brio din 2012
Cea mai comună greșeală care se face când se studiază evenimentele din trecut este ”scoaterea din context”, adică interpretăm lucrurile de atunci prin prisma situației de acum (ce proști erau ăia și ce deștepți suntem noi), ignorând contextul, cauzalitatea și efectele.
Vorbim despre o epocă în care dacă nu erai suficient de iute de picior, ți se puteau întâmpla chestii nașpa!
” La un moment dat inamicul obosește, se enervează și pleacă!”
Pe vremea cand distantele pareau enorme pentru ca se masurau in cat putea sa parcurga un cal la viteza maxima inainte sa se prabuseasca. Sau in bivoli-viteza, aia care trageau atelajele de tun.
Un pod aerian de drone-caraus rezolva problemele de alimentare a trupelor patrunse adanc in teritoriul inamic.
In ziua de azi, un „veni vidi vici” de succes are cu totul alte semnificatii.
Pitici: ERCA sau xm 1299, din ciclu vise umede chiloti insuficienti. Poate ca MAPN nu zice nimic pe subiect ca il asteapta sa se nasca in US Army. Apoi pasii ii stim…
Hai sa-l punem si pe K239, ca cine stie … 🙂
Hanwha Defense K239 Chunmoo MLRS Promotional Video
https://www.youtube.com/watch?v=3dGq5FWWcrE
,,…..polonezii s-au dovedit cei mai destepti si au renuntat la achizitia de obuziere PzH 2000 de la nemti, cumparand in schimb licenta de la coreeni pentru sasiul K 9. „….ce-mi place asta cu desteptii cand vine curba de altii care cumpara licente, noi suntem ,,destepti” doar daca luam putin, second si cat mai scump, deja nu mai nu mai conteaza de unde……englezi, holenderi, nemti, americani important e sa fie fabricat macar de prin anii 70 si maxim anii 83-84.
Se mai gandesc mai marti nostril ca macar arma de asalt, tabul , racheta antitanc , munitja de artilerie tre facuta-n tara si musai cu licenta daca pe noi nu ne ducey dibla?
Niste sateliti militari sau cu utilizare duala cam cat ar costa Romania? Presupun ca nu se dau jos chiar usor …
mai baga o fisa – vezi cine are arme ASAT si ai sa iti raspunzi singur.
Ce te faci cu satelitii militari cand tu nu ai cum sa lovesti un potential inamic ca nu ai nici din alea nici din celelalte?
Si satelitii se pot bruia, si satelitii se pot dobori si sateltii nu te ajuta daca nu ai intregul lant de control si esti capabil sa iti securizezi informatia.
si ce sa faci doar cu un satelit? satelitii de recunoastere stau pe orbite joase, care din cate stiu nu sunt geostationare, si ai nevoie de mai multi ca sa asiguri o acoperire cat de cat eficienta.
Eu zic ca are unchiul Sam destui sateliti, si la nevoie luam informatii de la ei. avem alte nevoie mai presante decat sa cheltuim sute de miloane de euro aiurea
Pretul unui Satellite militar tip reconnaissance incepe de la 200 mil $ in sus. Transportul, Falcon 9 , te taxeaza cu c.a. 60 mil $. Apoi trebuie sa ai un centru operational, cu toata tehnica, mai pune cateva mil. $.
– solutia cea mai ieftina, este de- a inchiria un satelit care este deja in orbita de la firme private din USA.
https://web-strategist.com/blog/2019/09/26/tech-trend-rent-a-satellite-from-these-companies/
– Si chinezii ofera, dar nu am incredere in ei…
https://youtu.be/w8ksHMoOZTE
Las doar un filmulet M 84AS1 – tanc care este practic un T 72 produs local in Serbia/ Jugoslavia – l-au modernizat, parca parca as surubari la T 72-urile noastre sa le aduc la zi, alt program pe care l-am ratat fiindca nici nu ne-am apucat de el, suntem destepti nu-i asa?
Adica T 72 alea pe care le avem le tinem in conservare desi stim cum sa le reparam, intre timp vrem 276 de tancuri noi daca se poate dar nu suntem in stare sa umplem golurile cu solutii de stop gap.
Dar altii sunt prosti, PT 91 polonez, Degman-ul corat ambele fiind T 72-uri sunt folosite in NATO dar noi o freacam pe loc, pe loc cu T 55 AM cel mai bun MLI sau tun de suport al infanteriei ca tanc e cam greu sa ii mai spui.