ALAS… XX

Pentru cine nu poate sau nu doreste sa cumpere Spike-NLOS, dar poate ar dori si alternativa unei capacitati proprii de productie: ALAS – initialele pentru „sistem avansat de atac usor”.

Un mic extras din pliantele publicitare ale sarbilor de la EDe PRo:

Toate datele tehnice sunt vizibile in imaginile de mai sus, referindu-se la versiunea ALAS-A calibrul 175mm (anvergura 1,638m cu aripioarele de mars intinse) si masa 73kg la lansare (59,3 kg in zbor), echipata cu:

– senzori ( precizia la distanta maxima de 25 km este de ±20 m ?!)

  • ghidaj parcurs INS/GPS
  • ghidaj terminal TV CCD sau IIR cu cadru stabilizat giroscop și bloc electronic de procesare si corelare a imaginii tintei
  • sistem de urmarire automata cu algoritm de corelare

– booster de decolare (tractiune maxima 6kN) si motor de mars turbofan TMM-040/RC cu tractiune de 400N, consumul specific de combustibil de 1,40 kg/daN si cu durata de viața totala a motorului de 10 ore. Acestea permit o viteza de 180m/s (max. 740 km/h) a rachetei.

– cap de lupta cu focos de proximitate si inalt exploziv antitanc tandem si cu fragmentare suplimentara prin explozie. Capacitate de penetrare echivalenta 800 mm RHA (otel laminat omogen), iar masa capului este de 10,5 kg.

– sistemul de comunicatii cu racheta in zbor bazat pe fibra optica monomod (SMF) si legatura de date de 200Mb/s

Racheta poate fi folosita contra tancurilor, vehiculelor blindate, fortificațiilor, posturilor de comanda, elicopterelor la altitudini joase, navelor de coasta, instalațiilor industriale și podurilor. Tintele ar trebui sa aibe suprafete cu dimensiuni minime de 5/5m.

Poate fi integrata pe elicoptere, vehicule blindate, nave mici sau folosita de infanterie.

Mai exista sau sunt in dezvoltare variantele

  • ALAS-B este o varianta in dezvoltare pentru lovituri terestre cu o raza de actiune extinsa la 60 km.
  • ALAS-C (Coastal Defence) este o varianta anti-nava aflata  in dezvoltare comuna Serbia si Emiratele Arabe Unite , cu o raza de actiune de 25 km ( si un obiectiv mai indepartat pentru 50 km, dezvoltare viitoare).
  • RALAS (Rocketized Alas) are un motor de racheta cu propulsor solid care inlocuieste turboreactorul pentru o autonomie estimata la doar 9–10 km dar cu viteza mai mare. In stadiile incipiente de dezvoltare avea denumirea de LORANA (Long RAnge Non line of sight Attack system). RALAS va avea fie un focos tandem de 10,5 kg capabil sa strapunga peste 1.000 mm RHA, fie unul cu fragmentare prin explozie cu o raza letala de 25 de metri. Lungimea corpului rachetei a fost scurtata la doar 1,8 metri, fata de 2,7 metri la ALAS.

Componentele rachetei ALAS

Vom vedea daca se va ajunge in productie cu acesti derivati ai ALAS, pe motive atat de provocari tehnologice cat si de finantare.

Pentru comparatie, un Spike ER II tras din elicopter cantareste doar 34 de kg si poate atinge tinte pana la 16 kilometri distanta in timp ce un Spike NLOS cantarind 75 de kg poate lovi tinte pana la 32 de kilometri in versiunea Tamuz5 (Mk5). Diametrul rachetei in tub este de 170mm iar lungimea de 1,67 metri. Distanta mai mare e compensata de capul mai mic decat ALAS, de doar 3kg, putand insa strapunge doar 700mm echivalent RHA. Ca fapt divers, in SUA Spike NLOS este propus de Lockheed-Martin:

https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/mfc/pc/spike-nlos/Spike%20NLOS-2020-Product%20Card-Final.pdf

Si inca un lucru diferit intre cele 2, bobina de fibra optica a Spike ER/NLOS functioneaza doar pana la 8km dupa care se trece pe legatura radio, in timp ce la ALAS se pare ca e suficienta pentru 25 de km.

 

Marius Zgureanu

Surse:

https://yugoimport.com/en/proizvodi/alas-advanced-light-attack-system

https://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_(missile)

https://www.rafael.co.il/worlds/air-and-space/advanced-systems-for-attack-helicopters/

.

 

 

.

 

 

45 de comentarii:

  1. Ce sa mai zici!!
    SArbii au industrie de aparare… spre deosebire de noi…
    Chiar au niste capacitati si idei interesante ca armament si tehnica.

    Bravo lor….

    18
  2. În Serbia există vreo universitate Spiru Haret?

    30
    • nu cred, dar pot veni la noi 🙂

      9
    • Universitatea de top este Ștefan Gheorghiu, dacă nu știai!
      De aceea armata este în starea de dezastru de acum.
      Funcția politică bate gradul militar, nu uita!

      18
      • sa stii ca la aia nu ajungeau toti retardatii, era cat de cat un standard.

        8
      • Aveau un cămin mișto. Si cantina bună. După 89 era psihologia acolo

        3
        • Erau studentele de la psihologie cazate acolo, Facultatea de electronică a preluat cladirile.

          3
          • Mergeam la fete acolo, noi aveam camine prin regie, grozavii și agronomie. Moxa era cel mai ok. Mai mergeam si pe la prieteni în Craiova, Constanța, Iași, Timișoara, Brașov. La Brașov era un camin-hostel. Vara veneau turisti. Bine, pe vremea aia nu aveam bani mulți. Faceam toți foamea. A, și mergeam la bingo, era marculescu, jucam și la loto, la pariuri cu cai. Am și câștigat, de ziua mea, am mers la shorley si am mâncat, am luat și o șampanie.

            3
        • Cantina buna acolo? Nici vorba. Era vanat puiul ala, cand era. Caminul era misto pt vremea aia, la et 1 stateau fetele.

          1
          • Nu știu ce mancare ai apucat tu. Era ieftina mâncarea și buna. Si in 6 martie era ok. Plus ca mai bagam Burger de la mcdo, copli, mai veneam si cu mâncare de-acasa. În agronomie era mâncarea oribila. În Cluj foarte ok la împinge tava, la fel și în Brașov și craiova

            2
  3. Intrebare de n00b: ce fel de fibra optica e aia? Cum de e pretul asa redus, ca-si pot permite sa monteze o bobina de 25km, e oare doar fibra ca atare, fara vreo manta de protectie? Si daca da, cum rezista la viteze de alea, cand acasa o stric foarte repede daca nu-s atent? 🙂

    3
    • Sunt bobine si de 90 de km înfășurate pe un tambur e foarte subțire si este învelita fibra de sticla nici nu o vezi decât cu lupa restul e învelit de fapt sunt mai multe învelișuri. Se folosește la net optic in toata lumea si noi folosim. Tot ce trebuie este sa nu îndoaie prea mult daca iar partea de comunicație trebuie sa ofere o putere mai mare a laserului ptr. ca semnalul sa ajungă mai departe la 90km ai o pierdere de aproape 30 dBm apoi senzorul rachetei trebuie sa fie mult mai sensibil , filtrarea si refacere semnal o grămadă de lucruri care cresc prețul. Deci se poate face dar si costul e pe măsura.

      10
    • Fibra Optică este foarte rezistenta la tracțiune, dar foarte slabă la compresie, de aceea când îndoi acasă fibra se rupe.
      Izolația de protecție este optimizată pentru tracțiune și include fire de kevlar, deoarece pe lângă săparea unui șanț și îngroparea fibrei, se mai utilizează montarea în tuburi de protecție.
      Montarea prin tuburi se face prin tragerea cu un harpon a unui fir textil din pct. A în pct. B prin canalizare. La pct. A se leagă capătul fibrei optice și la pct. B sfoara se leagă la o mașină de bobina care trage apoi sfoara până capătul fibrei ajunge în pct. B.
      Fibra Optică este realizată dintr-un tub de sticlă învelit într-un strat reflectorizant (ca o oglindă) peste care se lipește izolația de protecție.
      Se numește fibră monomod deoarece sticla este optimizată doar pentru o culoare laser (de ex. Albastru) pentru care are pierderile (atenuarea) cea mai mică. Dacă folosești laser de altă culoare atunci ai nevoie de putere mult mai mare pentru aceeași lungime și la capăt să ai același nivel de semnal, ceea ce nu este practic.
      La fibrele multimod, tubul de sticlă este optimizat pentru utilizarea mai multor fascicule laser simultan.
      Mai este o variantă multimod la care se folosesc mai multe fire (cum este un cablu de cupru lițat) în același cablu dar fiecare fir cu laserul său.

      13
      • Poți folosi pe un sigur laser cu diferența de faza sau amplitudine sau culoare sau amestecul de la toate trei care emite. Sau 100Mhz in poți in parți in 2 de 50Mhz un senzor citește valoarea si daca este de la 0-50Mhz in trimite la pinul 1 daca este intre 50-100Mhz la pinul doi se numește lucru in banda si un laser poate trimite pana la 64 de canale poate chiar mai multe cu trafic de 140 giga pe secunda pe un singur semnal laser trimis procedeul se numește multiplexare. Cazul de mai sus e un exemplu ptr. înțelegere. Viteaza este data de faza (tip unda), amplitudine( luminozitate) si culoare (timp)care trimite 1 semnal care se poate interpreta in 3 feluri un funcție de faza, amplitudine si culoare adică trimit unu si citește 001 așa am înmulțit viteza de 3 ori deja si de numărul de canale(banda) nu pot fii mai multe benzi pe un semnal laser. O transmisie si la telefon e ceva asemănător nu comunici pe 900Mhz de exemplu si pe 825 – 925 concomitent prin multiplexare cu canale de 10Mhz (adică o transmisie in banda de 900Mhz nu cu o frecventa e 900Mhz)tot un exemplu.

        9
  4. Mda, sarbii fac si dreg in timp ce noi nu …. ce mai , hartia suporta multe ?
    Cand le vezi la treaba cate din ele sunt in parametri descrisi? Asa…. din gura …. si Putin era cel mai tare cu avioane ce faceau balet si tancurile rusesti erau buricul. Idei interesante toata lumea are dar pana la practica e cale lunga

    19
    • Pai fără asta ghidaj terminal TV CCD sau IIR cu cadru stabilizat giroscop și bloc electronic de procesare si corelare a imaginii țintei racheta e complet inutila cat de performat este la 25Km nu spune nimeni nimic si de ce alți nu le folosesc ca de putut sunt sigur ca le pot face. Un sistem TV la 25 de km pai luam si noi un sniper il urcam pe catarg legam la un 9M14P Maliutka unde înlocuim firul cu fir optic si avem cel mai tare sistem din galaxie.

      8
  5. Eh, las ca facem si noi la Ploiesti rachete anti grindina 💪 Hai ca mi-ai stricat ziua :((((

    6
    • De aceea trebuie să existe control politic, să se asigure că doar rachete antigrindina se produc la Ploiești.
      Pentru tovarășii care dau asigurări că la Ploiești se produc doar artificii, consecințele pot să fie fatale, dacă unii vin în excursie și tancurile lor ajung focuri de artificii, așa că fac orice să – și salveze șoriciul.

      3
  6. Daca sint la fel de precise ca ale rusilor, m-am lamurit.

    Sa vedem cine cumpara, in afara de sauditi – daca cumva cumpara si aia – si cit de bune vor fi in lupta, ca in pdf-uri si prezentari controlate … e star-trek tech. …
    Tinta minim 5m/5m la 25km … deci daca e mai mica, e posibil sa o ratezi … ca eu asa inteleg.
    In fine, bravo lor, acum sa vedem cine o va cumpara, cine se risca sa o testeze in lupta.

    4
  7. Sarbii chiar fac … AU si exporturi…

    Incearca sa vezi si sa te clarifici inainte de a da cu gura in piatra… Dane….\
    Da o fuga ca nu e departe la fabrica lor… Apropo au expozitie .. si daca esti client interesat .. Firma, Tara.. nu turist… Te scot ei in poligon si te joci pe bune cu sculele…
    Asta ca sa vezi ca in lumea normala cumperi dupa ce testezi .. sau daca ai ceva modificari sizi si iti fac ei…

    Sarbii sunt pragmatici, bine ancorati in realitate, trecuti prin razboi si pregatiti in caz de altul…. (Arunca un ochi pe youtub ce si cum fac, iar daca ai ocazia la ce am zis .. mai bine… te lamuresti clar)
    O zi cat mai buna….

    10
  8. Nu înțeleg cum folosesc fibra optica daca trag in sus credea ca e tragere directa ,ăștia trag peste copaci care sunt lingă ei (sec. 13) sau poate e alt sistem.

    2
  9. Au pe dracu! Mai primesc de la fratele mai mare rus cateva vechituri, le da jos rugina, le mai gadila nitel….gata noua arma! Au exportat si ei cateva obuziere si masinute si acum se lauda cum ne laudam noi ca exportam tractoare in Japonia ?
    Exporta ce exportam si noi fix la tarile ce au nevoie de munitii si AKM-uri numai ca ei sunt mai ieftini si exporta mai mult.

    11
  10. Ce părere aveți despre saitu german defenceand freedom?
    Acolo spune că conceptul de ifv-mli e greșit și că Romania are o armata cu prea multe tipuri de armament

    2
  11. Felicitari pentru cercetarea lor, care aparent este foarte dedicata. Productia la scara industriala e alta poveste.
    Din alt punct de vedere, razboiul din Ucraina arata ca metoda LOS este foarte eficace in vanarea vehiculelor blindate. Prin comparatie NLOS desi ofera protectie suplimentara echipei AT este extrem de complex in utlizare: existenta unui observator separat (drona, observator terestru avansat) un sistem de comunicatii care sa dea in timp real pozitia tintei, tipul acesteia si eventual predictia deplasarii sa sigure securitatea comunicatiiei si eventual probabilitatea redusa de triangulatie a statiilor de emisie. La asta se adauga costul mai mare al munitiei.
    Prin comparatie la LOS trebuie doar sa organiziei echipele AT care in defensiva sa ia pozitii acoperite si sa astepte intrarea inamicului in raza de actiune.
    Rachete de tip NLOS ar fi bune chiar zilele astea in Ucraina cand, din nou atipic si contrar normelor tactice de manual rusii si-au imobilizat singuri tehnica blindata (si nu numai) in amplasamante „fortificate” aflate in zona de actiune a fortelor ucrainene (drone, artilerie, forte de operatiuni speciale) . Pentru acestasta situatie atipica, un sistem de tip NLOS ar fi ideal pentru erodarea fortelor ruse.
    Dar, din nou matematica… numere…
    Cele aproape 4000 de NLAW britanice si cele (cate or fi) de Javelin la care se adauga gachetele nedirijate (panzerfaust 3, AT-4m APILAS etc etc) care insumate duc la un numar cu 5 cifre (20 000? 35 000?) sunt responsabile pentru ferocitatea apararii ucrainene si numarul mare de vehicule pierdute de rusi. Nu stiu daca 200 sau 400 de rachete NLOS ar fi avut efecte similare pe campul de lupta.

    2
  12. https://www.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-putin-news-03-23-22/h_f233398bc84b1046828479a76628609c

    Acuma scuze nu sunt la subiect. Vazui poza asta pe CNN, o fi posibil de propaganda sau reala ca nu umblii pe acolo asa de capul tau.
    Gospodin baietii aia nu sunt populatia inarmata care apara orasul cit oi fi eu Popa.

    1
  13. https://youtu.be/AD6YTzc4pCA?t=200 Teleoptik Žiroskopi fac capurile alea de cautare CCD In video-ul asta se vad mai bine https://youtu.be/H3FnzRzDIq0?t=70

    1
    • In the first video at 2:00 you see various display sizes of the Eagle 2.0 modernization (IAR-93). Even these displays are made in Teleoptik from basic raw materials. That was one of the demands of modernization. Thus, these displays are also used for other purposes, remote controlled stations for Mali Milos, ALAA, For various armored vehicle upgrades, etc.

  14. Felicitari sarbilor! Stiu ce vor, nu se bazeaza decat pe ajutoare din strainatate exclusiv pt a se apara. In afara de aceasta racheta mai au sarbii si alte jucarii moderne de tehnica militara!
    Ucraina se umple de rachete AT, AA VSHORAD si aruncatoare de grenade reactive din occident. Romania cat mai are de gand sa astepte ca sa adauge la inzestrarea armatei sale arsenalul pe care acum il au ukrainienii? Sunt de ajuns in dotarea ArmRo decat RPG/AG-7, SPG/AG-9, Fagot, Konkurs, Malyutka, Spike-ER/-LR si cateva M-72 A5 LAW?
    Nu ar fi bine ca Spike cu toate variantele sale sa fie integrat in productia interna sub licenta? Ar strica ArmRo macar 100 de M-148 Javelin, 200 de NALW, 300 de MATADOR-90, 300 Alcotan-100, 300 Apilas-112 si poate sa le produca sub licenta in Romania?

  15. Atunci sa se ia licenta pt cateva mii de rachete AT si AGR. Ca parca asta este planul lui GuvRo, sa se produca in Romania cat mai mult armament. Ca nu s-a facut asta pt Spike…..asta este alta poveste (jmenozeala), parerea mea..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *