Resursele din regiunea arctica
Presedintele rus, Vladimir Putin, a facut publica intentia de a porni reconstructia bazei navale din regiunea arctica, iar marina rusa patrularile. Interesele Rusiei din zona arctica sunt de natura economica cat si militara/ de securitate. Se asteapta ca aceste interese sa creasca in urmatoarele decenii atunci cand acea zona va deveni mult mai accesibila.
Asa cum este de asteptat planul este dificil de realizat din punct de vedere tehnic si foarte scump. Pentru inceput constructia unor baze navale pare sa aiba doar caracter militar cu scopul intaririi securitatii si influentei Moscovei in regiune.
Anuntul lui Putin a fost facut public la cateva zile dupa ce un convoi de 10 nave rusesti de razboi au efectuat cu succes o calatorie din Severomorsk in insulele Kotelny, distanta de ~2000 mile.
Rusia intentioneaza sa-si extinda capacitatile de exploatare a gazului/petrolului din regiunea arctica. Se banuieste ca in aceasta zona se afla peste 50% din rezervele de hidrocarburi nedescoperite inca. Aceasta teorie a starnit interesul tarilor din proximitate: SUA, Canada si Norvegia, dar si alte tari infometate de energie cum ar fi China, Coreea de Sud si Japonia. Acesti factori au determinat Rusia sa sporeasca securitatea din regiunea arctica asa cum au facut-o si alte state din vecinatate.
Traseele de navigare din regiunea arctica
Ultima data cand Rusia a avut o baza militara activa in zona arctica a fost in era Uniunii Sovietica. Baza includea porturi si piste de aterizare pentru avioane. Astazi se doreste ca acea baza sa fie redeschisa si modernizata, pentru a permite aterizarea avioanelor cargo (ex IL-76). O baza ce ofera capacitati navale si aeriene va da Rusiei posibilitatea de a „acoperi” militar aproape intreaga regiune.
Al doile obiectiv al Moscovei este exploatarea hidrocarburilor din regiune. Acest lucru necesita depozite, tehnologii noi si costisitoare, redeschiderea marilor. Infrastructura militara necesara securizarii acestor facilitati este si ea foarte costisitoare. Transportul este scump, are capacitati limitate (se poate efectua doar in sezon) si convoaiele de nave necesita spargatoare de gheata.
Multi analisti i-au in calcul problemele economice ale Rusiei si privesc cu scepticism planurile Kremlinului, dar si ei se asteapta ca in urmatoarele decenii regiunea arctica sa devina foarte contestata.
NeroFlash
Daca este cazul, daca nu au acum banii necesari realizarii acestui proiect, rusii ar putea face un parteneriat cu chinezii, care deoacamdata, repet, deocamdata, cel putin aparent, stau foarte bine cu banii.Rusul ar pune la bataie resursele iar chinezul ar veni cu banii pentru realizarea infrastructurii de exploatare.Nu stiu daca rusilor le-ar conveni un asemenea parteneriat cu chinezii.Sunt convins ca deja s-au gandit la o asemenea posibilitate.
Analistul de la Stratfor a uitat sa mentioneze o tara ce ar putea sa convina foarte mult rusilor.
Germania, nu poate veni doar cu banii ci si cu tehnologia de cercetare/exploatare de ultima ora, tehnicieni si experti scoliti pe bani multi. Astea ar fi cel putin primele avantaje pentru Rusia.
Rusii nu-i vor pe chinezii aproape de resursele lor, nici pe chinezi nici pe altii. Dupa sti deja Rusia, odata cu venirea lui Putin la putere, a gonit toate companiile occidentale care aveau participatii sau chiar isi deschisesera filiale pentru explorare si exploatare, englezii iesind cei mai sifonati din aceasta „afacere” cu Shell.
Din ce stiu, rusii au incheiat sau sunt pe cale sa incheie cu British Petroleum acorduri pentru explorare-exploatare hidrocarburi in zona arctica.
Asta este un alt motiv important pentru care BP a refuzat varianta Nabucco pentru gazele din zona Caspica si, probabil, va bloca si proiectul AGRI.
Nu are rost sa se lacomeasca la doua fursecuri cand pot avea acces la o intreaga patiserie.
🙂 Pai deocamdata rusii inca nu au tehnologia necesara forarii in Arctica, dar dupa o anumita perioada de timp….Eheeeei lucrurile se mai schimba. Asa ziceau si aia de la Shell ca l-au prins pe Dumnezeu de ambele picioare. 🙂 😉 Si pana la urma s-a dovedit ca erau picioarele lui Ivan iar britishii le-au primit pe ambele direct in gura!
Si probabil ca dupa ce se va termina cu exploatarea si instalarea platformelor petroliere, Putin o sa le dea un branci celor de la BP cum a facut si cu Shell. Nu dau rusii petro-dolari asa usor cum au impresia englezii. Probabil ca o sa faca scandal BP o sa dea in judecata dar cand vor realiza ca executroii judecatoresti vor trebui sa treaca de Flota Nordica Rusa ca sa ajunga la platforme li se va comunica subtil ca nimeni nu vrea WWIII si ca asa patesc daca se lacomesc.