Americanii continua sa comande Paladin M109A7

De foarte curand, BAE Systems a primit o noua comanda pentru obuziere pe senile M109A7 in valoare de 493 milioane de dolari. Nu stim cate obuziere si transportoare de munitii – M992A3 CAT – au fost comandate, cert este ca vor fi livrate intre august 2025 si iulie 2026.

Cu aceasta festiva ocazie, domnul Dan Furber, director in cadrul BAE pentru vechiule terestre, isi lauda marfa: “We are focused on producing and fielding modern artillery capabilities that provide the Army with overmatch in range, accuracy, and lethality.”

Varianta M109A7 a intrat in productia de serie in 2013 si de atunci pana astazi US Army a cheltuit o caruta de bani, avand de gand sa cumpere peste 500 de unitati de la BAE Systems.

Dar revenind la Paladin si la domnul Furber, pai : “overmatch in range”?! Serios?!

Paladinul este singurul obuzier pe senile sau pe roti aflat in productia de serie care nu poate atinge 40 de km raza cu munitie normala. Singurul! Raza M109A7 cu proiectile chioare este de 20km si doar cu proiectile cu motor-racheta bate si el la +30 km. Poate folosi Excalibur, spun cei de la BAE Systems, pai orice obuzier de 155mm poate folosi acel proiectil.

Alte carateristici: rata de foc sustinuta – un proiectil pe minut, foc “automat”- patru proiectile pe minut, raza maxima cu proiectile normale – 22km, raza maxima cu proiectile cu motor-racheta XM1113 – 40km. Adica din cam toate punctele de vedere cam cel mai slab obuzier aflat inca in productie.

Necazul americanilor vine din faptul ca Paladinul are teava scurta – 39 de calibre, pe cand restul lumii merge pe 52 de calibre. Un proiectil ghidat de 155mm M982 Excalibur poate atinge o tinta la 40km, tras de Paladin si 50km lansat de un obuzier Archer.

Pai daca luam PzH 2000, avem asa: raza maxima cu proiectile normale – 30km dar atinge 40 de km daca este folosit un sistem modular pentru incarcatura de azvarlire sau cu munitie Rheinmetal RH 40 BB, cu proiectile asistate cu motor-racheta, PzHul german bate la peste 50 de km, dupa unele surse chiar mai mult. In privinta ratei de foc, n-are sens sa facem nici o compartaie, PzHul a tras 3 proiectile in zece secunde si 12 lovituri pe minut si 20 de lovituri in 1 minut si 47 de secunde, asta in conditii de poligon.

CAESAR francezilor poate trage foc rapid 3 proiectile in 15 secunde si o rata sustinuta de foc de 6-8 proiectile pe minut. Raza maxima cu proiectile normale – 40km, raza maxima cu proiectile dotate cu motor-racheta – 50km…

Si daca am continua cu K9 Thunder, Archer, RCH 155 am constata ca nici unul dintre aceste obuziere auto-propulsate, pe roti sau senile, nu are performnate atat de slabe precum Paladin M109A7 si atunci la ce se mai incurca americanii cu el?

Dupa esecul ERCA, imensul obuzier cu un tun in lungime de 58 de calibre, americanii s-au linistit si comanda in continuare un obuzier cu totul depasit de concurenta atat ca raza de actiune maxima cat si ca rata de foc. Ok, il cunosc bine, este fiabil, au in dotare mai multe variante ale Paladin, o fi usor de intretinut, au piese de schimb berechet dar la ce mai comanda unitati noi cand sunt la fel de performante precum cele vechi?!

Adevarat ca in curand ar putea si anti-aerian dar cu toate acestea…

Noi sa multumim Domnului ca am ascapat de Paladinul american, sa-l stapaneasca sanatosi.

GeorgeGMT

23 de comentarii:

  1. „Nu stim cate obuziere si transportoare de munitii – M992A3 CAT – au fost comandate, cert este ca vor fi livrate intre august 2025 si iulie 2026.”

    44 M109A7

    9
  2. Daca intentioneaza sa bubuie cu ele orase incercuite nu au nevoie de mai mult ,pt raze mai mari probabil restu de utilaje sunt satisfacatoare

    9
  3. La noi obuzierele tractate mai au viitor, sau se doreste exclusiv autotractate(senile si roti)?

    4
  4. Probabil filozofia americanilor difera.
    De ce sa fie neaparat nevoie de raza mai lunga cand au HIMARS pt asa ceva ?
    Teava de 39 are uzura mai mica…

    19
    • Bine punctat. Intre HIMARS si Fortele Aeriene poate considera ca au arhisuficienta capacitate de lovire in adancime iar razboiul artilerie vs artilerie nu reprezinta un punct de interes; distrugerea sistemelor de artilerie inamica fiind in sarcina altor sisteme.

      15
      • Cred ca le folosesc mai degraba pt close fire suport, in conpletare la mortiere nu ca artilerie cu raza lunga cum fac ceilalti. Au destule alte mijloace de lovire cu raza mai lunga, terestre si aeriene. Dar cine mai are 155 mm pt close fire suport ?
        Nu e cazul sa i consideram fraieri…

        15
    • Coscogeamitea

      Pfiu… ce risipa de bani peste tot la astia cu HIMARS 🤣

      5
    • Coamanda e pentru a reface stocurile, sa inlocuiasca sistemele trimise in Ucraina, nu are de-a face cu filozofia americanilor.

  5. Articol cu comparatie buna de obuziere care face sa intelegem diferenta dintre ele.
    Daca vor, americanii au sub nas la ei fabrica de montaj Elbit care monteaza Sigma/Roem

    https://www.elbitamerica.com/news/elbit-americas-sigma-next-generation-howitzer

    5
  6. Pe langa HIMARS is HIMARS-ul mai vechi si pe senile, astia mai au artilerie grea care se cheama US Air Force si US NAVY AF si US Marine Corps Air Force. Nu le plang de mila, si daca luam 56 K9 (dea Domnu sa luam), tot nu as paria pe noi intr-un conflict cu ei :))

    10
  7. vrabia din mana…

    3
  8. „Dar revenind la Paladin si la domnul Furber, pai : “overmatch in range”?! Serios?!”

    Se refera la faptul ca BAE a integrat o pusca Rheinmetall L52 pe un sasiu M109A7. S-au facut niste teste. Totul relativ OK. Acum depinde daca US Army este interesata de asa ceva. Rheinmetall este interesata sa produca pustile in Statele Uimite. Pentru asta trebuie sa modifici legea – Watervliet Arsenal are un monopol in ce priveste productia de „pusti.” Exista cazul ca Uncle Sam sa cumpere licenta cu Watervliet producand pusca. Deocamdata nu exista buget pentru asa ceva.

    4
  9. Asta înseamnă prelungirea duratei de viață a complexului, stres mai mic pe componente, cost mai mic de întreținere.
    Dat fiind că armata americană îmbină eficient puterea de luptă aeriană cu cea terestră și navalâ, ei nu au nevoie de obuziere mai performante;
    Dacă ai nevoie de bombardament la saturație, folosești proiectile clasice cu shot and scout, astfel inamicul va fi forțat să retalieze, fapt ce va rezulta un răspuns din partea USarmy (care are sistemele de luptă integrate, fuziunea informațiilor) care poate fi după sfatul AI și decizia umană terestru/ aerian/naval.

    1
  10. mi-a rămas în memorie cum fugea un american cu pantalonii în flăcări din Paladin în timpul războiului din Irak din 2003… ceva era foarte în neregulă cu scula aia…

    3
    • Vorbim aici de razboiul ala in care Americanii si aliatii au luat tot Irakul la pas intr-o luna gen?…………………………….

      2
  11. Daca asta produc, ce altceva sa comande? Nu prea i-a interesat vreodata artileria, scot si ei aceeasi Dacie 1300 de 60 de ani. Mai baga un spoiler, un halogen, un abtibild nou cu vultur pe capota si aia e. Modernizeaza in schimb mereu loviturile.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *