GQM-163A Coyote SSST
Astfel Pentagonul a cerut fabricantilor sai sa vina cu o solutie constructiva in privinta fabricarii cat mai urgente a unei drone care sa simuleze cat mai realistic posibil rachetele anti-nava chinezesti C-801/802. Racheta-tinta trebuie sa fie subsonica, cu o viteza maxima de 900km/h, sa poata zbura la aproximativ 1m deasupra apei, sa fie refolosibila de cel putin 20 de ori si sa aiba o raza maxima de 700 kilometri.
In privinta rachetelor-tinta US Navy este optimista mai ales ca in urma cu doar trei ani a inregistrat un succes substantial cu constructia altei tinte zburatoare, care de aceasta data stimula rachetele rusesti supersonice. Astfel racheta tinta ajunge la 2600km/h folosind doua motoare. GQM-163A Coyote SSST (Supersonic Sea-Skimming Target) foloseste un motor cu combustibil solid, iar mai apoi unul de tip ramjet, are o raza de 110 km, iar pana acum au fost construite 39 de bucati.
GQM-163A este gandita sa ofere navelor americane conditii cat mai realistice in antrenarea pentru respingerea atacurile cu rachete anti-nava de tip Klub sau Brahmos. Costul unei astfel de rachete este de 515 mii de dolari, in timp ce programul pentru construirea unei rachete subsonice care sa simuleze C-801 ar trebui sa ofere o drona la aproximativ 200 de mii de dolari.
“Coyote” s-ar putea sa aiba chiar succes la export mai ales daca tinem seama de proliferarea rachetelor supersonice anti-nava rusesti, din familia SS-N-26 Klub, sau Brahmos, mai ales ca aceste rachete sunt in dotarea Chinei, Indiei si bineinteles a Rusiei, iar tendinta este ca viitoarea racheta anti-nava ruseasca sa fie un derivat din Brahmos dar care sa atinga viteze hipersonice. Numai ca una este teoria si alta practica. In urma cu trei ani s-au executat teste reale de tragere cu sase rachete Klub, lansate de pe un submarin indian din clasa Kilo. Din pacate pentru rusi cele sase lansari s-au soldat cu esecuri, fapt ce a dus la refuzul Indiei de a primi inapoi submarinul INS Sindhuvijay. Acesta se afla in Rusia pentru reparatii si modernizari, iar printer up-graduri se aflau si rachetele Klub, numai ca vazand rezultatele testelor indienii au refuzat sa primesca sub-ul pana cand rusii nu-si “conving” rachetele sa functioneze corsepunzator.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
De cand am vazut articolul ma tot zgarma pe creier faza aia cu „sa poata zbura la aproximativ 1m deasupra apei”. 🙂
Chiar e posibil asa ceva? Stiu ca traducerea e corecta dar…1 metru deasupra apei pentru o racheta ce zboara cu sute de km pe ora? Exista oare alte exemple de rachete anti-nava care sa fie capabile de o astfel de performanta?