AMG HMMWV/Mandus Hawkeye – video

Desi am mai vorbit aici despre obuzierul ultrausor calibru 105mm Mandus Hawkeye, intre timp au aparut si filmari cu ceea ce este capabil sa faca:

Dupa cum se vede in clip, cadenta maxima este de 8 (pana la 12) proiectile/minut timp de 3 minute (sau 3 pana la 6 proiectile/minut in ritm sustinut), atingand o distanta de 11,5km cu munitie normala si pana la 15km cu munitie speciala, reactiva.

Acelasi Hawkeye integrat pe o camioneta Ford F-250 (nu, nu e Duster!), in timpul testelor din 2013:

Si aici instalat pe un sasiu Mack/ RTD Sherpa:

Chestia, dincolo de tunul M20 si afet, este echipata cu: MG 9000 digital fire control system + Northrop Grumman’s LN-270 Inertial Navigation System, Weibel Scientific’s MVR-700C Muzzle Velocity Radar System, Sekai Electronics’ DFS-02 Direct Fire Camera System, Sensor Systems’ S67- 1575-76 Global Positioning System antenna si Mandus’ DK 10 Gunner’s Display Unit.

Foarte important, sistemul intra cu usurinta intr-un container ISO si are distanta de tragere superioara unui aruncator cal.120mm Patria-Nemo (care si ei au prezentat un modul containerizat), iar efectul pe tinta este oarecum similar. Hawkeye cantareste 1 tona si este usor de desfasurat prin transport aeropurtat sau heliopurtat si urmeaza a fi suspus si unor teste de parasutare.

In plus, conform brosurii fabricantului, prin inlaturarea a doar 5 bolturi, tunul cu afetul pot fi transferate rapid pe alta platforma: nava, camion, trailer, aeronava. Intretinerea este si ea simpla, presupunand ungerea odata pe an a mecanismelor de rotire, de inaltare si a celor culisante, alaturi de monitorizarea electronica a nivelului de azot lichid si de ulei in hidraulic. Sistemul de recul si elevatie pot fi reparate in teren, destul de usor.

Interesanta si ideea lui XM204 – obuzierul cu recul redus (soft-recoil) cal. 105mm, putin mai veche, pe care americanii voiau sa-l vada instalat si pe elicoptere grele „gunship”: de exemplu CH-47. Ideea a fost abandonata dupa 1973, cand s-a schimbat vizunea asupra echiparii elicopterelor, misiunea de gunship cu tun de calibru mare fiind preluata de AC-130 Spectre sau aeronave bimotoare cum este A/MC-27J Spartan (Stinger II respectiv Praetorian).

 

Greu de zis daca Hawkeye este chiar o evolutie peste timp a XM-204 sau doar o reluare actualizata a ideei de recul si masa reduse.

Cel mai probabil intre cele doua nu exista nici o legatura, in afara de intentia de a dezvolta un tun ultrausor si cu recul redus.

 

Marius Zgureanu

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/obuzierul-samsung-techwin-evo-105-105mm

https://www.rumaniamilitary.ro/ziua-artileriei-mandusam-general-hawkeye-105mm-self-propelled-howitzer

15 comentarii:

  1. in siria or fi bune

  2. Mie imi place foarte mult jucaria asta. Are o mobilitate foarte buna si chiar mi-ar placea sa o vad in inzestrarea armatei romane. o unitate deasta sprijinita de o drona, pt informatii in timp real ar da batai de cap oricarui turist rus sau rezident transnistrean. Pt cei care o sa spuna ca 105 e cam putin, eu cred ca mobilitatea si avansul tehnologic care il presupune compenseaza din plin pt forta de distrugere a tunurilor noastre Debange trase de boi(care mai au si ele rolul lor in pozitii statice, dar cum razboiul modern nu prea mai contine cuvantul static)

  3. Puterea de foc mai mica poate fi compensata prin mobilitate, camuflaj si un numar mai mare. Cred ca sunt foarte nimerite pentru vanatori de munte.

    • Nimerite pentru ce la VM? Aruncatoarele sunt mult mai mobile si mai usor samarizabile. Daca depinzi de un vehicul nu prea ai ce cauti cu ele pe munte.

      • Aruncatoarele au si ele rolul lor, nu sustineam ca ar trebui inlocuite…. nici nu le-am adus in discutie

        Teoria ca VM-ii ar trebui sa aibe doar un cutit, un AKM si cateva coarde pentru escalada consider ca nu e corecta. Atunci MLVM-urile ce sunt? Crezi sincer ca obuzierele M82 de 76 mm le tracteaza doar cu caii? Sa fim seriosi…. Chiar daca lupta pe teren accidentat, VM nu trebuie sa lupte ca in epoca de piatra fara suport. Da, in misiuni specifice sunt de acord ca le trebuie armament usor. Sa nu uitam ca muntele nu reprezinta numai varfuri inalte pentru alpinisti. 85% ar fi accesibil unui astfel de obuzier pe o platforma gen Hummer.

        • „Aruncatoarele au si ele rolul lor,”
          Au acelasi rol ca si artileria normala. Ah, ca fac treaba in mod diferit (raza mai mica si traiectorii in general inalte, cu presiune pe teava mai redusa) e corect, dar rolul e acelasi: sprijin.

      • depinde pt ce munti. Noi avem foarte multe drumuri forestiere, drumuri de car, de creasta si munti mai putin salbatici gen Apuseni, o buna parte din Carpatii Orientali, etc.
        In afara de Bucegi, Fagaras, Retezat, Parang si Rodna restul sunt destul de domoli si au multe drumuri si cai de acces, deci o jucaria din asta se poate misca in voie

    • Avem in depozite 164 de bucegi cal.98(100) mm special concepute ptr.VM.dar baietii cu stele multe au zis ca nu este nevoie de ele si le au inlocuit cu aruncatoarele de 120.desi sunt cele mai noi piese de artilerie din dotare.au bataia de 10800m ,cadenta de 6 lov/min si doar 1500kg.modernizate cu un sist digital de cond. a focului ar fi minunate.dar mai bine luam SH din desert.

  4. Ce preț ar avea o astfel de jucărie?

  5. In locul obuzierului de 105 mm nu ar putea fi pus un obuzier de 122 mm?
    La un Expomil parca in 2005 a fost prezentat un tun de 105 mm pe platforma de DAC-ROMAN 445, MOBAT.
    https://www.rumaniamilitary.ro/obuzier-105mm-sau-mortier-de-120mm
    Personal cred ca trb reluat proiectul ATROM reactualizat si remodernizat.

  6. Oricare gura de foc in calibru standard NATO e utila.
    Ca e tractata , samarizata sau autopropulsata , nu face decit sa mareasca capacitatea de lovire a armatei. In scenarii diverse , un singur model si calibru de tun poate fi un handicap major.

    Are Romania in dotare un obuzier cu calibru standard NATO ? ( ca sa poti folosi la nevoie si munitia colegilor ) Eu nu am habar.

  7. Un 120 mm are masa exploziva mai mare daca nu ma insel. Pe undeva pe la nivelul unui 155mm. Avantajul acestui sistem este raza de actiune mai mare (jur de 8000-8500 functie de tipul de mortiera vs 11,5km pt asta cu proiectile normale) si, surprinzator, cadenta mai mare.Desi….eu nu ii vad pe servani stand foarte aproape IN TIMP CE TRAGE. Ceea ce ma face sa ma intreb daca chiar poate lansa un proiectil la fiecare 5-7 secunde. Pt ca un proiectil de 105 nu e chiar f usor, masina se agita destul de mult (si nu e nici camion nici light utility; sunt curios cum sta la uzura in timp a suspensiei) in timp ce trage, iar arma nu e chiar extrem de aproape de marginea masinii. Plus spatiul de lucru cam…restrans. Sper ca agitatul ala nu ii afecteaza precizia….
    Iar VM sunt mai buni la lupte de aproape, pe traiectorii inalte. Ce face acest acest sistem si nu face asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=4U2poQfkRgc&t=3s
    sau asta
    https://www.youtube.com/watch?v=bIOK1Raw7ds
    tractat de asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=JCEizH98ZZU
    sau de asta daca vrei sa fii clasicist:
    http://www.thinkdefence.co.uk/supacat-terrain-mobility-platform-atmp/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *