Amintiri din viitor (I)

Povestea Imperiului Roman, cea din cărțile de istorie cu poze colorate și povești despre vitejii de tot felul, este despre împărați și războaiele lor. Oarecum așa și e firesc să fie. Școala are o componentă emoțională care trebuie hrănită cu ceva. Cum cu matematica sau științele emoția presupune profesori cu mult har, accentul emoțional este pus în disciplinele umaniste. De aceea învățăm în școală enorm despre fapte glorioase de arme sau mari ctitorii culturale și nu învățăm aproape nimic despre diversele sisteme care s-au succedat, despre structura lor și despre ce a fost bine și ce a fost rău în ele.

În acest post vreau să vorbesc despre istoria căderii statului Roman. Ea a fost una de sistem și nu de circumstanță și, după ce în postul următor voi vorbi puțin despre China medievală veți vedea de ce istoria este atât de importantă pentru prezent.

Creșterea statului Roman a început în secolul III îC, atunci când lumea elenistică influențată masiv de etatismul asiatic pierdea treptat teren în fața liberalismului de piață roman. Lucrurile au fost tranșate definitiv odată cu victoria lui Octavian Augustus și anexarea Asiei Mici și a Egiptului. Dealtfel, victoria lui Augustus a reprezentat victoria liberalismului de piață vestic asupra etatismului capitalist sau socialist oriental. În prima jumătate de secol a erei creștine, Octavian Augustus și Tiberius au luat măsurile care au asigurat Imperiului stabilitate și prosperitate.

Înainte de Augustus, în perioada republicană, exista un sistem de colectare privată a taxelor din provincii. Taxele erau licitate anual și plătite în avans de colectorul (numit publican) care câștiga licitația și care primea dreptul prelevării lor cu profitul adiacent așa cum îi dădea prin cap colectorului, în provincia respectivă. Cu timpul, publicanii au ajuns să acumuleze averi impresionante și să își diversifice activitățile împrumutând, de exemplu, bani cu dobânda de circa 4%. Cu taxele colectate așa, Roma și-a construit redutabila armată cu ajutorul căreia și-a extins rapid teritoriul reușind astfel să asigure cetățenilor ei o bunăstare din ce în ce mai predictibilă.

……………………………………..

Articolul integral poate fi citit pe pambuccian.com

 

4 comentarii:

  1. Am dat raspuns omului.

  2. ESTE DE EXCEPTIE ACEASTA POVESTIRE …AM CITIT TOATE CAPITOLELE SI MI SE PARE CEA MAI GROZAVA RECENZIE A ISTORIEI FINANTEI BAZATA PE IDEEA DE BAN.
    MERITA TOT RESPECTUL SI AM SOLICITAT SA MA LASE SA PRELUAM.
    DL.PAMBUCCIAN DOVEDESTE FAPTUL CA ECONOMIA SI FINANTELE SE POT INVATA FOARTE USOR DACA STII CUM SA APLICI CEEA CE TREBUIE CUM TREBUIE.SI DOVEDESTE SI FAPTUL CA AR MERITA SA MAI URCE PUTIN IN STRUCTURA ADMINISTRATIVA ROMANA.
    SPER SA O FACA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *