Apocalipsa dupa Nokia, sau cand tot felul de neaveniti se dau de ceasul morti ca a plecat Nokia.
Economia Romaniei in 2012
Ca orice Apocalipsa care se respecta, facuta de a acelasi tip de “profeti”, ca si cele clasice (adica pacalici)…nu a venit! Ba, as sustine ca dimpotriva, Nokia ne-a facut o favoare alegand sa nu mai faca lohn industrial la noi, sa nu mai plateasca salarii “indiene”, de 6-800 lei/luna si sa nu ne mai fericeasca cu un fantastic si nemaiauzit export real de …200 milioane de euro. Adica export de forta de munca…
Bine ca a plecat. In articolul „Nokia pleaca, ce ne facem fratilor?!” explicam ca “faimoasa” investitie finlandeza a fost de fapt o porcarie! Iar “faimoasele” sale exporturi, care au ajuns si la peste 1,5 miliarde de euro, erau de fapt un mare bluf, praf bun de aruncat in ochii pitpalacilor care-si dau cu parerea despre orice pe la televiziunile de stiri.
Si acum imi mai rasuna in urechi chelalaielile, cu iz apocaliptic, ale respectivilor pe umarul economiei nationale, dupa anuntarea plecarii unei investitii atat de “stategice”! Acum imi este foarte greu sa nu folosesc un vocabular mai colorat la adresa “investitiei strategice” si la adresa fraierilor care urlau de spaima plecarii Nokia de la noi. Gasca de prostii.
Cand folosesc un astfel de limbaj, o fac din doua motive mari si late: primul este ca aia ori chiar nu stiu ce vorbesc, adica sunt pitpalaci, dar erau sinceri, iar al doilea, ca stiu ce vorbesc si atunci incercau sa induca frica in mintea romanilor, pe o motivatie politica.
In articolul mentionat mai sus aratam ca faimosul export al Nokia, era de fapt un amarat de lohn industrial. Practic la noi doar se asamnblau telefoanele, datorita manoperei ieftine, cu componente aduse din toata lumea.
Rezultatul investitiei Nokia la Jucu, undeva la 60 de milioane de euro, a constat intr-o amarata de linie de asamblare, numita pompos fabrica si care genera cam 2000 de locuri de munca, foarte prost platite. Salariile in fabrica, erau in medie de 800 de lei, salarii normale pana la urma, si asta datorita faptului ca munca prestata era de slaba calificare.
Exporturile nete ale Nokia (importuri de componente minus pretul telefoanelor), se situau la maximum 200 milioane de euro!!! Pentru doua sute de milioane de euro toata presa intrase in fibrilatie. Se faceau calcule cum ca PIB-ul Romaniei a pierdut peste 1%, iar daca adugam si industria orizontala?!?! Care…orizontala?!…e jale mare fratilor! Eu spun acum ce am scris si atunci: Nokia…duca-se, si sa nu se mai intoarca!
Acum aflam ca in locul lohn-ului Nokia, in Jucu vor veni doua companii intradevar serioase, ale caror investitii vor fi duble fata de preamarita companie finlandeza. Astfel producatorul italian de electrocasnice De Longhi, va investi 30 milioane de euro, iar compania germana Bosch (la a cincea fabrica in Romania), va investi 70 milioane de euro intr-o fabrica pentru componente auto.
Ambele investitii vor fi facute in FACILITATI DE PRODUCTIE si nu in linii de asamblare!
Asadar Apocalipsa dupa Nokia nu numai ca nu se intrevede, dar daca ne duce un pic capul si chiar stim ce inseamna anumiti termenii precum, lohn industrial, reexport, etc, putem sa aplaudam disparitia fabricii finlandeze, iar in paranteza, le putem chiar ura…faliment placut, nu de alta dar Nokia este unul din cele mai bune exemple de aroganta industrial si management culcat pe laurii victoriei, pe o urecche se spune pe la noi. Anii de zile Nr. 1 pe piata telefoanelor mobile, cu parascovenia aia de Symbian (eu insumi am fost mare fan!), au presupus ca isi permit sa tina preturile sus si tehnologia pe loc, ca deh, ei sunt Nokia!
Acum se misca cu mult talent spre locul 4 al pietei de smartphone-uri si au mari probleme cu calitatea telefoanelor proprii. In acest moment colacul de salvare al finlandezilor sunt telefoanele low-cost( ca cele fabricate in Romania) ! Ironia sortii este ca Nokia isi facuse un nume tocmai din telefoane scumpe si solide, telefoane ultra moderne. Sa nu uitam ca primul telefon cu camera foto, comercial cel putin, a fost un Nokia!
Economia Romaniei la inceputul lui 2012
Asadar Romania nici nu se scufunda ca a plecat Nokia, ba ii merge chiar mai bine, nici falimentul Tarii nu bate la usa! Impotriva unei adevarate campanii de presa, in care ni se explica cu lux de amanunte, ca in 2012 mai bine plecam in munti, Romaniei ii merge binisor, ba ii merge chiar trasnet, devenind un exemplu invidiat de cam toti vecinii nostri.
La inceputul saptamanii Romania a lansat prima serie de obligatiuni in dolari pe piata din Statele Unite! Spre marea dezamagire a cioclilor de serviciu si spre totala lor neintelegere, emisiunea de obilgatiuni a fost un succes. A fost chiar un succes foarte mare in termenii pietei si asta deoarece suma pe care noi vroiam s-o obtinem, 1,5 miliarde dolari, a fost suprasubscrisa de…patru ori!
Mai pe intelesul tuturor, Romania a cerut 1,5 miliarde de dolari la o dobanda maxima de 7% si ii s-au oferit 6 miliarde de dolari. Dobanda efectiva pe care o vom plati va fi de 6,87%. Destul de mare, dar asta este astazi piata!
In timp ce Ungaria sta cu mana intinsa la FMI si la UE pentru a-si putea cumpara o paine, in timp ce Ucraina va disparea practic ca stat, lipsita fiind de orice sursa de finantare si cu latul FMI strans in jurul gatului, cand Grecia e in genunchi, iar Turcia ar putea-o lua si ea la vale, Romania sta inca bine. Bine mai ales in contextual acestor vremuri.
Mai mult decat atat, tara noastra a devenit un pol economic in zona ei, fiind principala placa turnanta a comertului in zona, si e pe locurile 1-2 , ca partener comercial pentru toti vecinii nostri.
Iar in 2011 am avut o crestere economica de 2,5%, destul de incurajatoare, iar ca o adaugire FMI, UE si Banca Centarala Europeana cer guvernului grec sa taie pensile si salarile bugetarilor cu…a-ti ghicit, 25%, iar compania aeriana ungara Malev, practic nu mai exista si sta la sol de vineri din lipsa de bani!
Romania devine o placa turnanta a comertului din zona sa, asa cum reisese din datale statistice prezentate mai jos de prietenul nostru Franck. Pe aceeasi idee vom reveni mai tarziu cu un articol mai amplu care va prezenta exacat aceasta situatie: Romania versus vecinii sai, economic vorbind!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
O sa vin cu o abordare ceva mai optimista. Nu cred ca vom avea probleme sa ne imprumutam in 2012: avem nevoie de 70 mld. lei (cam 16 mld. euro) pentru rostogolirea datoriei + deficit, deja MFP a luat aproape 5 mld lei din piata in primele 19 zile din ianuarie la un cost rezonabil (intre 6 si 7% dobanda). Datoria publica externa de rambursat anul asta e mai mica decat in 2011 (in iulie 2011 am avut de dat 2,5 mld euro si n-am avut nicio problema). Exista insa o evolutie nebagata de nimeni in seama, care s-a accelerat in 2011. Pentru vecinii nostri am ajuns una din cele mai mari piete de desfacere, in conditiile caderii altor parteneri comerciali (Grecia mai ales). Pentru Bulgaria suntem a doua piata de desfacere (dupa Germania – exporta in Romania cat 3/4 din exporturile in Germania). Am depasit Grecia si Turcia, in conditiile in care si exporturile noastre in Bulgaria merg bine (locul 4 ca furnizor pentru Bulgaria, aproape la egalitate cu Italia, care e pe locul 3). Pentru Serbia, am ajuns al 5-lea partener comercial, cu o crestere puternica in 2011 – probabil la anul ajungem pe locul 4 sau 3. Pentru Moldova suntem a 2-a piata de desfacere, cu 18% din total exporturile moldovenesti , si al 3-lea furnizor. Pana si cu Ucraina si Rusia comertul a crescut puternic in 2011, iar pentru Ungaria am ajuns deja a doua piata de desfacere, dupa Germania, oricat ar parea de uluitor (am luat datele de pe site-urile birourilor de statistica din tarile respective). Ca sa inchei, Romania, ca cea mai mare economie din zona (PIB mai mare cu 20-30% fata de cel al Ungariei sau Ucrainei, vecinii nostri cu cele mai mari economii dupa a noastra), a devenit un hub economic al zonei, in mod natural. Si in afara de Ungaria, cu toti ceilalti vecini avem excedent sau balanta echilibrata (Bulgaria). Sa nu mai vorbesc ca aproape tot nordul Bulgariei a devenit dependent de Romania, iar Ruse a devenit un fel de suburbie a Bucurestiului (o spun chiar bulgarii – cei de acolo iau si avionul de la Bucuresti, iar cand ies cu copii “la oras” merg la Bucuresti – o sa va mirati cate poze gasite pe net cu familii de bulgari la plimbare in Bucuresti ). Concluzie: nu stam chiar rau, dar se putea mai bine. Daca nu ne oprim din reformele care mai trebuiesc facute, mai ales in energie – privatizare si eficienta!!! – si sanatate, o sa dominam economic si politic zona mult timp, chiar si fara sa vrem!
……………………………………………………………………………………………
Franck
Desi articolele cu teme economice sunt o obisnuinta pe RoMilitary, acesta in special, ca de altfel cam toate, sunt intr-un fel un raspuns la gloata de cioclii pe care ii gasesti pe toate mijloacelor media: de la TV la ziare, de la radio la sit-uri si bloguri personale! Peste tot acelasi scenariu apocaliptic, sfarsitul lumii cunoscute, tsunami economic si toate bineinteles nu-i vor lovi pe vecinii nostri, care sunt: care prin reanimare, care direct cu popa la capatai, ci in Romania, tara din UE cu una dintre cele mai mici datorii suverane, fara miscari serioase de strada, cu un somaj rezonabil (chiar daca nu real), cu un buget cat de cat stabilizat si libertatea de a se imprumuta de pe pietele libere de capital. Voi ce suma credeti ca strangea Ungaria sau Ucraina, in locul nostru pe piata din SUA?! Sau, asa doar ca exercitiu de imaginatie, la ce dobanzi?! 15-20%?! 🙂
De Grecia nu mai intreb sa nu credeti ca va iau la vale!
Problema mea apare atunci cand aproape toata lumea spune si sustine ca nu vor mai fi bani de pensii, de salarii, ca insusi Statul este cu un picior jumate in gropa…Atunci ma enerveaza si asta deoarece astea nu sunt decat arme ideologice si de propaganda politica, la care se adauga si prostia publicului, mereu doritor de dezastre, crime si violuri in grup. Si cu cat mai mare grupul, cu atat stirea se vinde mai bine, face un rating mai mare. Marea majoritate nu inteleg insa ca NU se vorbeste doar de un Guvern trecator si plin de ratati, ci se vorbeste de Tara lor, de vietile lor. Nu inteleg ca daca aceste profetii apocaliptice s-ar infaptui si la 50% din potential, viata lor ar deveni un iad!
O intrare in neplata a pensilor, sa spunem, ar lovi nu numai pensionari, deveniti brusc muritori de foame, ci ar merge pe tot lantul economiei reale si ar lovi in primul rand in sectorul privat. O cadere a consumului, a 5 milioane de oameni, ar baga in colaps intreaga economie romaneasca si i-ar distruge in primul rand pe cei care cred ca sistemul privat ar avea ceva de castigat din astfel de masuri.
Una peste alta, din cand in cand, cred ca simtiti si voi nevoia unor vesti bune, datatoare de speranta, o licarire de lumina si siguranta, ca Tara voastra nu este chiar cea mai slaba din zona ei, ci chiar dimpotriva. Si mai ales a unor stiri reale!
Din cand in cand mai trebuie sa cititi si economie adevarata, informatii reale despre starea economica a Romaniei, despre viitorul vostru. Oricat de bine s-ar vinde stirile catastrofice, tot cele reale va influenteaza viata, asa ca fiti atenti! Sperati in viitor, faceti-va planuri pentru urmatorii ani! Romania va iesi mult mai intarita si mai lider regional din acest marasm, dacat era inainte, pentru ca in astfel de vremuri de restriste, cei mai buni si mai puternici supravietuiesc si mai mutl decat atat, prospera!
Fiti mandrii ca sunteti romani! Si fiti increzatori in voi insiva si in economia romaneasca, pentru ca oricum, daca economia noastra se duce la vale, ne ducem si noi cu ea, dar din fericire, sau din pacate 🙂 pentru “expertii” in economie de tot populeaza posturile TV, Romania se incapataneaza sa urce si sa devina Nr.1 in zona ei geografica, economic si chiar militar…
Nu ma credeti?! 🙂 🙂 Mai vorbim la sfarsitul anului…asta daca-l apucam, of course!
corect George. Eu sunt clujean si am avut ca elevi la niste cursuri de calificare (initiere in calculatoare) niste muncitori la Nokia. Nu prea apucau ei 800 lei pentru ca n-aveau ocazia sa munceasca norma intreaga. Asa ca mergeau acasa cu 300-400 lei.
Am auzit si eu de acest….sistem al Nokia, insa abia dupa ce au plecat. Duca-se…
Pe cat facem pariu ca in maxim 2 zile apar minim 5 comentatori care te numesc basist si spun ca esti omul guvernarii si ca faci propaganda pentru ei? Asa s-a intamplat si cu mine acum vreo 2-3 ani cand le dadeam link-uri la articole scrise de „ai lor” (Antenele 😛 ) si tot ziceau ca statul e mana in mana cu FMI, Banca Mondiala, BNR si tot restul si ei masluiesc cifrele.
Acum, pe un alt ton: excelent articol. Bine documentat, cu cifre exacte nu aproximari din burta, etc.. Se pare ca a meritat sa dau subscribe acum vreo 2 saptamani. 😀
Multumesc ratonbox! Basist si altele mai rele m-au facut deja, cand am spus ce am vazut, cu proprii mei ochii in Piata Universitati si cand nu am fost de acord cu iesirea locotenentului respectiv! Ma lasa absolut indiferent astfel de comentarii. Tot ce vreau este sa prezint lucrurile asa cum sunt ele in realitate. Daca Romania nu sta chiar asa de prost cum cred, sau vor unii, eu ce vina am?! 🙂 Ca stiu ceva economie si scriu adevarul?!
Mai dai …Romania esta Tara mea, aici traiesc si ma doare sufletul cand este mascarita de proprii ei cetateni in numele unor interese politice. E ca si cum ti-ai injura mama pt un pumn de arginti!
Eu, spre deosebire de pitpalacii de la TV, nu am nici o treaba cu politica, adica imi castig painea cinstit si astfel pot spune chiar ce cred, nu ce se mi se sugereaza…
gresesti cu o chestie: in 99% din fabricile de electronice se importa componentele. pt ca nu se fac local. face romania componente electronice? nu. majoritatea se fac in asia. deci si fabricile nokia din finlanda, si orice fabrica de electronice din germania, romania,etc. hai sa zicem ca se fabrica local chestiile de baza, gen rezistori, dar in orice produs electronic de azi sunt o gramada de integrate. alea se fac local ?
si dacia, da, nu face importuri. ca doar tabla si fiare se fac si aici. dar chestiile destepte din masina aia unde se fac? se face airbagul la sibiu, dar restul ecu-urilor ? pt ca cat de rustic ar fi loganul, tot mai are calculatoare prin el. alea nu se importa ?
n-am nimic cu nokia, am fost acolo la un interviu (si n-am vrut sa merg acolo), deci nu tin partea nimanui. doar vreau sa corectez ceea ce eu consider o greseala.
Ai dreptate gabitzu, doar ca eu nu am spus ca ceilalti fac altfel, ci doar ca de fapt Nokia facea doar lohn ind. si nicidecum nu era marea compania cu care se plangeau aia pe la TV…Iar la Dacia sa sti, ca pe langa table si alte fieratanii se produc in Ro si motoarele, cutiile de viteza, bordul, etc, etc. Calculatorul de bord probabil ca se importa.
În mod rezonabil pentru oamenii raţionali (indiferent că sunt cu PDL, USL sau cu niciunul din ei), dar foarte ciudat pentru postaci, România anului 2011 a fost al 4-lea partener comercial al Chinei dintre cele 27 de state UE:
http://www.money.ro/china–romania–care-este-valoare-schimburilor-comerciale_1014301.html
(Sau aşa a spus poporul prieten şi frate chinez, prin vocea directorului general adjunct în cadrul Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China. Cine ştie, o fi luat şi el şpagă de la Băsescu şi Boc…)
~Nautilus
la o concluzie asemanatoare am ajuns si eu. Ne merge binisor dar se tipa de durere in gura mare. Multi au pierdut „privilegii” si acu’ …
http://maryus315.wordpress.com/2012/01/25/este-ori-nu-este-dictatura/
Da bre stiu. Mi-a placut articolul tau, chiar foarte mult! De fapt asta a fost motivul mail-ului meu!
Nu te face nimeni băsist, fii fără grijă. Pentru că – şi asta nu înţelege lumea care înjură anti-băsiştii, printre care mă număr cu brio – a fi anti-băsist înseamnă a înjura îmbogăţirea rapidă, accelerată şi dubioasă a familiilor Băsescu, Udrea, Videanu, Flutur, Berceanu etc. etc.etc. Ori prostia şi nesimţirea unui sistem de gaşcă care ar pica orice examen de bacalaureat. Sau, altfel spus, dacă e austeritate, să fie pentru toţi.
Chestia cu mersul „binisor” al Romaniei nu prea o cred.
Uitati-va la statistica demografica – este un adevarat dezastru.
Declin de 12% al populatiei in 10 ani!!! Urmatorii clasati, la nivel UE, au un declin de 7%, iar vecinii nostri bulgari sunt pe la -5% iar ungurii pe la -2%!
Chiar si daca recensamantul nu s-a facut corect, dar sub 9% nu cred ca se poate sa coborim!
http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/alarma-romania-este-pe-primul-loc-in-europa-la-scaderea-populatiei-topul-statelor-europene-dupa-evolutia-populatiei-din-ultimii-zece-ani.html#
Daca economic, am ajuns la „binisor”, dezastrul demografic va atrage inevitabil absenta unor investitii mari si pe termen lung din partea unor companii straine, deoarece sunt constienti ca resursa umana este prost gestionata si limitata!
Asta inseamna ca pe urmatorii 20 de ani suntem limitati ca si crestere economica si in plus, aproape sigur, fiscalitatea va fi dintre cele mai mari din Europa, pentru a compensa dezechilibrul demografic, deoarece preponderent tineretul a parasit tara si nu pensionarii sau cei in prag de pensionare.
Cred ca un asemenea exod n-a putut fi egalat nici de cele 2 razboaie mondiale!
Cred ca singura solutie de supravietuire ar fi reforma rapida a sistemului de pensii, in paralel cu tranzitia catre un sistem bugetar sub 600.000 de persoane si o fiscalitate cu 5-10 taxe, usor de gestionat. Si sa ne rugam ca nivelul de trai sa creasca simtitor in urmatorii 3-4 ani ca sa devenim atractivi pentru imigratia din fosta URSS, Balcani si peninsula araba. Si aici trebuie sa avem o legislatie si masuri de naturalizare pe masura, ca sa nu repetam greselile Frantei, Germaniei sau altor tari europene!
Iar daca anul acesta se vor lua masuri urgente de crestere a natalitatii, efectele le vom simti abia prin 2032! Pana atunci, Dumnezeu cu mila!
– scaderea demografica se datoreaza :
a) in principal disparitiei interzicerii avorturilor. Nu poti sa compari epoca de dinainte de ’89 cu cea de azi. Si de curiozitate poti afla de la ginecologi ca inca sunt suficiente femei care considera avortul ca fiind ..contraceptie si e la al ..’sprezecelea
b) migratiei fortei de munca si emigratiei definitive inspre alte tari. Vreo 2 milioane adunate sunt peste hotare: Spania, Italia, Germania, Austria, Franta..
c) schimbarea orientarii dinspre intemeierea unei familii inspre dezvoltarea carierei a tinerilor. Am colegi de facultate care inca stau cu parintii (desi o duc bine financiar) iar eu am doi copii..cel mare de sapte ani.
– numarul pensionarilor scade disproportionat: la tara mor batranii ramasi singuri prin sate, cu pensii de nimic si fara acces la sistemul de sanatate($$ de dat) iar la oras pensionarii cfr, armata, servicii stau bine-mersi la pensie de la 55-60 de ani, cu pensii babane (fata de salariul minim pe economie), cu acces la servicii medicale, informatii si subventii de la stat pentru caldura, transport, alimente, etc.
– masurile pentru cresterea natalitatii au fost luate deja: cei 2 ani acasa cu bebe + salariu,
Cu cat vor fi mai multe avantaje ($$$$) cu atat veti plati mai mult pentru dezvoltarea numerica a rromilor 🙂 pentru ca de obicei tanarul roman de 30 de ani spune..PAI ACUM NU E MOMENTUL, MAI INTAI SA-MI FAC CARIERA, CASA, MASINA si apoi vedem noi.
Scaderea demografica este un proces similar in toate tarile dezvoltate. Familiile nu mai fac 5-6 copii ci se multumesc cu 1-2 pentru ca sunt ocupati cu cariera, ratele, asigurarile medicale, scolarizarea scumpa, etc. Cei din Africa sau Asia nu au aceste griji.. Ei se multumesc sa aiba ce manca astazi.
Partea dramatica este ca populatia cu cea mai mare fertilitate este, procentual vorbind, cea plecata, in majoritate tineri. Astfel ca, si daca am introduce masuri de crestere demografica, in afara de minoritatea tiganeasca nu prea am mai avea pe cine sa aplicam masurile respective…
Avantajele fiscale de incurajare a natalitatii ar trebui sa fie accesibile doar celor cu loc de munca stabil si care isi platesc contributiile catre stat!
Vezi aici niste comentarii interesante, comentariile directorului Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Romane.
Cititi raspunsurile tipului din comentarii, mi se par sincere si transante, mai interesante decat articolul insusi:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/dezbatere-evz-ce-semnale-de-alarma-trage-recensamantul-952417.html
Citez:
„Referitor la Romania, ramane de vazut daca va putea fi vreodata influentata si schimbata radical atitudinea individului si a cuplului fata de numarul de copii. A trece de la 1,3 copii la o femeie -in ultimii 15 ani, la 2 copii la o femeie, nivel care ar asigura doar inlocuirea generatiilor in timp, mi se pare un lucru imposibil.”
„1. Vom dormi asa cum ne asternem.
2. Este evident faptul ca Guvernul nu are in vedere masuri de intoarcere acasa a celor plecati (nici nu s-ar intoarce, de altfel). Exodul de mana de lucru a fost stimulat prin toate mijloacele de guvernanti pentru a reduce presiunea asupra pietei muncii si a diminua cheltuielile de ordin social. Plus, pentru evitarea unei teribile crize economice, sociale si politice, la sfarsitul anilor 90. Ce le-ar putea oferi guvernantii celor care si-au luat lumea in cap pentru a se intoarce acasa? coruptia?, venituri scazute?, lipsa de securitate?, disolutiunea institutiilor?, un sistem educational necompetitiv?, o asistenta medicala derizorie?, instabilitate politica?”
8 milioane de romani estimati in 2100.
Din astia, cati or fi tigani. Cati or fi unguri.
Nu stiu daca va ganditi, dar cu 8 milioane de romani estimati in 2100 (din care nu stiu cati tigani + unguri) e putin probabil ca Romania va mai ocupa intregul spatiul pe care il ocupa acum.
Se va sparge in bucatele. Revenim la voievodate, sub controlul turcilor, rusilor, cui o mai vrea sa se kk in kapu’ nostru’…
Vom disparea natural, fara razboaie cu multirol sau fara, pt ca nu ne asiguram urmasii. Spatiul va fi ocupat de altii (niciodata nu ramane neocupat).
Bre problema asta nu e specifica doar Romaniei. Din pacate toata UE si Rusia sunt exact in aceeasi oala. Tarile mai vechi din uniune si-au mai ameliorat numarul de cetateni prin imigratie. Problema copiilor putini nascuti per familie o au germanii sau suedezii. Care va fi rezolvarea?!
O solutie ar fi impozitarea cuplurilor fara copii, sau cu un singur copil si ajutarea financiara masiva pt cele cu cel putin doi copii. De ce nu se fac copii?! Pai cati romanii isi permit sa-si tina sotia acasa, sa aiba grija de copii?!
Ca daca ii faci si ii arunci prin crese si dadace, ne trezim cu o generatie dezaxata. Copiii trebuie crescuti de parinti, iar pana cand nu vom baga masiv bani in familile care vor sa faca mai multi copii, si majoritatea vor, nu vom face nimic.
Nu vreau sa par cinic, dar viitorul sunt copii, nu pensionari! Alocatile de sprijin pt mame ar trebui crescute, nu pensile!
…sa ne rugam sa devenim atractivi pentru imigratia din fosta URSS , Balcani si peninsula araba…….”
?????????????????????????????????????????????????????
Doamne apara si pazeste!!!!!!!!!
tu esti roman???????? pt ce s-a murit in partea asta de lume?pt ca unii sa se roage azi sa fie cuceriti pasnic prin imigratie?cum ti-ar sta cu vreo 6 milioane de turci ca in Germania? sau vreo 5 milioane de rusi? si asta fata de vreo 10-15 milioane de romani. si asta doar ca sa mearga economia sa putem plati pensii si salarii la bugetari…dar daca mai plecam vreo 3-4 milioane din economia privata ? ce fac usl-amistii atunci?care economie?care pensii?
breeeeeeee , dispare Romania….iar el cere emigranti…ptiu
Crede-ma ca nu vreau sa apuc asta, dar, inevitabil la asta se va ajunge si este singura sansa, pe termen scurt. Ia exemplul lui Arafat de la Smurd … la acest gen de migratie, a elitelor si bine controlata ma refer, nu la deschis larg portile pentru toata lumea- asta voiam sa spun prin a nu repeta greselile altor tari din V. Se pare ca nu ai citit cu atentie ce am scris!
Altfel, spune-mi si mie, cum putem aduce, spre exemplu, ca sa luam un domeniu critic, medici capabili in sanatate, dupa exodul din ultimii ani. Ca sa formezi un medic bun iti ia in jur de 10 ani!
Cat despre generatiile care acum termina medicina, in afara de un procent mic de genii si cativa dotati si interesati de subiect, ai fi ingrozit sa afli in ce conditii si cu ce scop au ales medicina! Eu stiu de persoane care abia luau nota 5 la romana, iar profesorii au fost de acord sa-i dea 5 doar sa nu-l lase repetent, si acum termina medicina! Cred ca nu vrei sa stii ce a inteles omul din termenii specifici medicinei, care sunt greu de memorat si de catre cineva cu ceva bagaj intelectual!
Eu as prefera sa ma trateze un medic palestinian cu referinte decat unul dintre astia… as avea mai mari sanse de supravietuire!
si cand s-a spus ca invatamantul romanesc scoate tampiti lumea s-a simti jignita si a cerut sa cada Basescu….cand s-a spus ca sistemul de invatamant,sistemul medical trebuie reformat ca se fura s-a strigat ca se vrea distugerea tarii
s-a cerut pensii si salarii bugetare …. eu unul mi-am dorit investitii si crearea de locuri de munca.cand vor ramane in tara doar pensionari si bugetari vor striga dupa forta de munca.
Am citit destul de bine ce ai scris:
„…Daca economic, am ajuns la “binisor”, dezastrul demografic va atrage inevitabil ABSENTA unor investitii mari si pe termen lung din partea unor companii straine, deoarece sunt constienti ca resursa umana este PROST GESTIONATA SI LIMITATA!
Asta inseamna ca pe urmatorii 20 de ani suntem limitati ca si crestere economica si in plus, aproape sigur, fiscalitatea va fi dintre cele mai mari din Europa, pentru a compensa dezechilibrul demografic, deoarece preponderent tineretul a parasit tara si nu pensionarii sau cei in prag de pensionare…”
Cu Arafat si alte „elite” in medicina sau aiurea nu ai economie …astia doar consuma ….dar vei avea si constructori,sudori,muncitori emigranti…de 1 Decembrie vei arbora la balcon … semiluna sau vei merge de Craciun cu steaua…”rosie”
ehh….sunt scarbit.nu conteaza ca au plecat romanii din tara si aia pregatiti si doritori sa munceasca ( nu ma gandesc la cei plecati la furat-astia se intorc)…conteaza sa putem plati pensiile asa mizere cum sunt…si daca asta inseamna sa importam forta de munca s-o facem si pe asta.investitii–->locuri de munca–->impozite ––>platim pensii si salarii bugetarilor. asta e ordinea si nu altfel.cei ce au plecat au facut-o majoritatea din lipsa unui loc de munca.mutl mai putini sunt cei care aveau un job si au plecat pt un salar mai bun
Da, facem cum zici tu iar in 2032 ne vom trezi cu Republica Islamica Rromania aka Romstan!!!!
Pai propune altceva concret in loc! Sau mai bine murim si astia putini care am ramas?
Cateva mii de intelectuali din zona araba, turca si Israel (ati fi surprinsi ca sunt ortodocsi si pe acolo) + repatrierea cat mai multor tineri dintre descendentii romanilor de la Est de Nistru (Iorga vorbea de 800.000 de romani la Est de Romania, probabil doar 1/3 se mai simt romani astazi, dar cu anumite avantaje acordate descendentilor, dupa exemplul maghiar al cetateniei, s-ar putea sa avem surprize) dupa modelul repatrierii facute de Germania din spatiul ex-sovietic, + aromani din Balcani, nu cred ca vom deveni stat islamic! Populatiile din aceste spatii au un sistem de valori destul de apropiat de al nostru, deci integrarea lor nu ar fi prea dificila, astfel ca dupa 1-2 generatii sa se simta romani.
Cat despre tarile din zona euro care plonjeaza in criza, stiu ca, spre exemplu, unii italieni cu studii iau in calcul posibilitatea de a se muta temporar in Romania.
ASTA AR I O IDEE EXCELENTA DE REZOLVARE A PROBLEMEI , SI SE POATE SPUNE CHIAR CA PE O VAIANTA ETNIC-NATURALA.MI SE PARE F VIABILA ATATA TIMP CAT NUMAI EU AM O GRAMADA DE PRIETENI DIN BASARABIA SI UCRAINA,OAMENI EXTRAORDINARI PUR SI SIMPLU,CARE URMEAZA ORI DEJA S-AU STABILIT AICI.
„zona araba, turca si Israel” + continentul african, Pakistan, India, China : NU!
„repatrierea cat mai multor tineri dintre descendentii romanilor de la Est de Nistru (Iorga vorbea de 800.000 de romani la Est de Romania” – DA
„aromani din Balcani” – DA. + romanii din Serbia si Bulgaria (Timoc)
„unii italieni cu studii iau in calcul posibilitatea de a se muta temporar in Romania.” – DA. + din Franta, Germania, etc
+
Volohii din Ucraina (au copii multi!)
http://infomm.ro/volohii-din-ucraina-vorbesc-rom-acirc-ne-351-te-dar-nu-au-auzit-de-rom-acirc-nia
http://www.realitatea.net/megastory-povestea-romanilor-care-nu-au-auzit-de-romania-video_847640.html
http://clubmaramu.ablog.ro/2011-02-19/ajutoare-pentru-romanii-din-poroscovo-ucraina.html
+
Goralii / Valahii din Polonia, din Cehia…
http://www.formula-as.ro/2001/473/societate-37/societate-2421
http://www.formula-as.ro/2001/474/spiritualitate-39/spiritualitate-2440
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vlahia_morav%C4%83
Vlahii de pe Sinai ?
http://www.formula-as.ro/2011/976/societate-37/manastirea-sfanta-ecaterina-muntenii-valahi-ai-sinaiului-beduinii-gebalieh-13912
+
Restul Lumii: Argentina, Mexic, Japonia
Este vorba doar de romanii de dincolo de Nistru, nu din N. Bucovinei, N. Maramuresului, Basarabia sau Transnistria din componenta R. Moldova. Adica cei stabiliti/deportati in restul CSI, din spatiul Nipru-Nistru, Moscova, Urali, Kazahstan, St. Petersburg si pana in Kamceatka.
Acestia sunt deja partial asimilati si in mod sigur, in cateva zeci de ani, vor dispare cu totul.
Apoi, daca se gandeste un pachet de masuri care, in paralel cu cresterea economica si a veniturilor sa stimuleze revenirea in tara a macar 30-40% dintre romanii plecati in ultimii 30 de ani, si tot ar fi ceva!
Si cand spun pachet, nu ma refer la a da 20.000$ fiecarui roman care se intoarce!
George, o sa incropesc o lista de masuri de sprijinire a demografiei, pornind de la ce ti-am trimis in decembrie si o sa incerc sa-ti trimit pana maine seara…
Singura masura viabila de sprijinire a demografiei este scaderea (cu cap) in 2-3 ani a TVA-ului si atat. Restul sunt populisme care vor duce doar la cresterea demografiei…tiganiei.
Aceia vor creste cam indiferent de ce vom face noi. Ideea este sa relansam si pentru restul populatiei cresterea demografica. Iar pentru etnia tiganeasca este necesar un program de integrare, un pact cu comunitatile lor, prin care acestia sa-si scolarizeze copii si sa inceapa sa pretuiasca valorile culturii si civilizatiei romanesti, cu care sa se identifice!
Este important ca tinerii lor sa nu se formeze izolati de restul societatii romanesti, fata de care ar putea deveni astfel incompatibili.
Asta nu inseamna ca cei care vor dori, sa nu studieze si limba si specificul lor, dar acestea sa fie optionale si nu exclusive.
Astfel, cresterea lor demografica va fi temperata de identificarea multora dintre ei cu valorile romanesti, un proces normal si natural. In timp, aducerea majoritatii perosanelor din aceasta etnie la un nivel de trai acceptabil, va limita numarul nou-nascutilor.
Nimic personal, dar…
http://www.youtube.com/watch?v=lD0ETsKx7bE&feature=related
Stai linistit, nu e personal si nu doar pt. tine…
Referitor la acest aspect, al emigratiei, am avut un articol mai demult http://cristiannegrea.blogspot.com/2011/08/anarhia-londoneza-si-romania.html
Realitatea este ca ne vom confrunta in viitorul apropiat cu aceasta tendinta de descrestere demografica. Nu este atat de grava dupa cum arata cifrele, de ex nu sunt contabilizati in recensamant romanii plecati de mai mult de sase luni sau un an, dar sunt multi dintre ei care se vor intoarce (cunosc cazuri care au revenit in tara cu banii castigati dupa trei ani de stat in alte tari). Referitor la romanii din vecinatatea apropiata, sunt multi care ar dori sa revina in Romania si sa traiasca aici. Am putea sa reintegram pe multi dintre ei, dar eu personal as prefera ca cei din zonele unde avem neoficial pretentii teritoriale sa mai astepte putin. Cei dintre Nistru si Bug (din Ucraina, nu din Transnistria actuala), cei din Ungaria sau din Macedonia ar putea fi bineveniti. Nu este prima oara, la fel au venit romanii din Pind la inceputul secolului XX. Putem integra si asimila si pe altii, care de-a lungul istoriei s-au dovedit mai romani ca si romanii de vita veche, ma refer aici la armeni, de ex. Putem fi un pol de atractie pentru romanii din exterior, dar pentru asta este nevoie de o politica foarte inteligenta la nivel de stat.
http://www.zf.ro/business-international/noul-nokia-3310-a-fost-lansat-oficial-cum-arata-noua-varianta-a-celui-mai-iubit-telefon-din-istorie-16174303
Poate vine si la noi Evolio, Allview sau Utok cu un nou RIC…