ARCA isi continua programul

Cel mai bun rezervor pentru rachete din lume

ARCA a testat duminică rezervorul de kerosen al avionului supersonic IAR-111 Excelsior şi al rachetei orbitale Haas 2. Testul a fost unul distructiv, echipa de testare presurizând rezervorul dincolo de limita sa de rezistenţă mecanică.

Pereţii rezervorului sunt atât de subţiri încât acesta trebuie să fie menţinut la o presiune internă de 0,5 atmosfere, în permanenţă. Dacă presiunea ar fi scoasă din rezervor, acesta s-ar prăbuşi sub propria greutate. Raportul dintre masa structurii/masa combustibilului/presiune este de 0,00082, raport neatins în industria aerospaţială pentru rezervoare de racheta cu motor cu turbopompa.

Rezervorul, care va fi folosit pentru competiţia Google Lunar X Prize, a fost realizat integral din materiale compozite. Tehnologia de fabricaţie este necomunicabilă.

„Testul de duminică ne-a confirmat un lucru remarcabil: suntem posesorii tehnologiei de fabricaţie pentru cele mai uşoare rezervoare de kerosen pentru rachete din lume, fie că este vorba de rezervoare metalice, sau din materiale compozite, care vor fi folosite la zbor în perioada următoare. Am reuşit sa depăşim performanţa rezervoarelor rachetelor Atlas şi Centaur, cunoscute ca cele mai uşoare. Această tehnologie va fi imediat implementată pe supersonicul IAR-111 Excelsior şi pe racheta Haas 2. Doresc să îmi felicit echipa pentru rezultatul excepţional.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA

 

În perioada următoare ARCA va construi încă trei asemenea rezervoare care vor fi folosite pentru testarea motorului rachetă Executor şi pentru integrarea pe avionul IAR-111 şi racheta orbitala Haas 2.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=KeTUugjJ-Os&w=560&h=315]

 

 

 

Inginerii din echipa Xprojects duc România pe Lună

Un alt de caz, de baietii cu adevarat desteptii,  este cel al echipei Xprojects, fondată în urmă cu patru ani de tânărul inginer Theodor Milian.

Potrivit Laurei Manoliu, studentă în anul I la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica din București și membră a echipei Xprojects, proiectul mai sus menționat este unul multidisciplinar, care „se ocupă cu inventarea și construcția de roboți, de avioane și alte dispozitive electronice mecanice, cu diverse aplcaiții”.

 

Ce ne-a atras în mod special atenția este faptul că echipa Xprojects, alcătuită din 20 de membri, este înscrisă în prezent în competiția NASA Lunabotics Mining, ce va avea loc la Kenedy Space Center, din Florida, SUA, în intervalul 21-26 mai 2012, fiind sigura echipă din Europa care participă la acest concurs.

 

Cerința competiției este aceea de a se proiecta și de a se construi un robot autonom cu masa maximă de 80 de kilograme, care trebuie să excaveze o cantitate minimă de 10 kilograme de sol selenar, în 10 minute, fiind capabil să depășească și obstacole. Inginerii români vor concura împotriva unor universități de prestigiu precum Alabama University, sau universități din Asia, după cum se poate observa pe pagina dedicată din cadrul website-ului Nasa.com.

 

Echipele prinse în concursul NASA vor primi puncte și pentru aspecte precum spiritul de echipă și mediatizare. Facem, de aceea, un apel la toate entitățile de presă și la toți jurnaliștii independenți care se intersectează cu aceste informații să le disemineze sub orice formă accesibilă. Website-ul echipei formată din studenți și tineri ingineri români este http://www.xprojects.ro/.

 

 

Sursa: stiinta si tehnica

 

 

2 comentarii:

  1. Felicitari ambelor echipe pentru efortul lor si sper sa castige atat competiţia Google Lunar X Prize cat si competiția NASA Lunabotics Mining, iar dupa aceea sa le bata obrazul politicienilor si nu numai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *