In fine, si-au tras si Elbit procesor pe pusca, luneta, ochelari si alte fineturi de gamer:
Pe scurt, ce stie sa faca chestia:
- masurare pasiva a distantei
- corectie balistica automata
- detectia tragerii inamice
- detectia video a miscarii
- posibilitate de tragere dupa colt sau din sold, fara a duce arma la umar
- interfata de comunicatii cu comanda si controlul tactic (C2)
- asistare la navigare cu balizare
- identificare amic-inamic
- urmarirea opririi si a reducerii cantitatii de munitie din incarcator
- readucerea catarii la punctul zero („zeroing”) fara a fi nevoie de a trage pentru ajustare
Se observa bila-joystick montata pe ulucul armei, in pozitia aruncatorului de grenade
Computerul miniaturizat care ruleaza programul de inteligenta artificiala (AI) si un ansamblu de aplicatii este integrat in manerul armei de asalt. Unitatea computerizata primeste, proceseaza si coroboreaza informatiile colectate din vizorul optronic al soldatului, informatiile tactice din interfata C2, date ale altor camarazi dotati cu Arcas si informatiile de orientare, mecanice si folosire ale armei de asalt.
Extras din video prezentare Elbit cu interfata afisata pe vizorul castii soldatului
Informatiile procesate se adauga ca un strat de realitate virtuala peste imaginea realitatii inconjuratoare, asa cum o vede soldatul prin vizorul optoelectronic sau ocularul montat pe casca. Meniurile din sistem sunt operate cu ajutorul unei bile-joystick de pe manerul amplasat posterior pe ulucul armei, iar interfata grafica este inspirata din mediul jocurilor video.
Arcas arunca un ochi si tinteste dupa colt
Iar pentru ca noi suntem obisnuiti cu Elbit, poate vedem vreun demonstrator instalat pe un Kalashnikov autohton.
Da’ Felinu’ nost, al de se numea soldatu’ viitorului, ce mai face? Cu siguranta exoscheletul si costumul de protectie sunt aproape gata!
De al’ francez nu mai vorbim.
Pentru a corecta putin tirul, Felinul francez e tehnologia anilor 1990, echipamente echivalente cu tehnologia de astazi avand o amprenta semnificativ redusa. Chiar si asa, recomandarea era de a folosi astfel de sisteme pe perioade relativ scurte in mediu urban, cu exoschelet care sa preia din masa suplimentara si cu vehicul blindat de sprijin astfel ca infanteria grea astfel echipata sa isi poata realimenta si interconecta gadgeturile prin intermediul vehiculului respectiv.
La modul mai general, rusii cu Ratnik au incercat o solutie mai simpla si mai „minimalista”, probabil compromisul pe termen scurt fiind cateva dispozitive (tableta, binoclu cu termoviziune, sistem de ochire pe arma cu chestiile de mai sus) repartizate pe 2-3 oameni din grupa, restul pastrand doar un sistem de comunicatii si constienta operationala cu un miniecran (gen telefon mobil).
Marius Zgureanu
Surse:
Eu astept ca astia de la Romarm sa colaboreze mainbine cu Stimpex si sa proiecteze impreuna o arma noua , pana la urma in tara cei de la Stimpex au propus cea mai evoluata varianta de AK autohtona , macar de le-ar da mai multe comenzi MApN pt casti si veste de protectie daca tot mamanca la rahat Ma Ciuca cu implicarea industriei autohtone in dotarea armatei, tot asa ar putea standardiza un sistem de ochire Stimpex sau IOR samd dar mouilã astia nimic si pace.
Știam eu ca nu joc counter strike dejaba. Nu va faceți griji, or avea armele altora plus +100 la stats de tehnologie, dar noi o sa avem +20 la Holly protection (aghiasma ceva) și plus +50 la luck (bulan). Ne descurcam.
Chestiile astea-s ca senzorii de parcare la masina? 🙂
Arata frumos, dar Soldatul Viitorului e deocamdata departe in viitor, smecheriile astea super-electronice avand doua mari hibe: te costa si pielea de pe fese, cum zic Francezii si sunt fragile si lipsite de anduranta in ambianta operationala, cum Afghanistanul si Maliul au demonstrat in ultima vreme. Pe langa ca la un moment dat incep sa atarne, afectand atat combatantul cat si maniabilitatea armei.
In Afghanistan (si in Africa, de altfel), dependenta militarului modern de gadgeturi facea ca soldatul occidental era incarcat ca pomul de Craciun, lent, neandurant si vizibil de departe, in contrast cu combatantul local cu un AK, zece incarcatoare, o patura si 3 kile de malai sau orez in traista din care manca o saptamana, practic imposibil de recunoscut in mijlocul populatiei (Kalashul se piteste foarte bine sub o dgellaba). Ghici cine, in conditiile astea, era mai mobil si putea ocupa terenul mai mult timp (mult mai mult)?
Ca vorbeam de Francezi, Felinul e deocamdata un mare fâs; uite aici un filmulet foarte distractiv, care, cu cateva exagerari, arata cam despre ce e vorba (din pacate doar in franceza): https://www.youtube.com/watch?v=2-prrq1Dt8I
Pai Felinul e tehnologia anilor 1990, au trecut 30 de ani, se poate ajunge la alt gabarit, consum si masa a acelorasi echipamente astazi.
In plus, cum am zis si mai jos, trebuie gasit un echilibru intre asta si Ratnik-ul rusesc, mult mai spartan. Si inzestrati 2 maxim 3 oameni din grupa: marksman, comandant si probabil transmisionistul. Restul minimalist, cu aimpoint sau ceva de genul plus un mini-terminal pentru date si comunicatii (gen telefon mobil).
si noi sintem pe trend…luam exoscheletul de pe duster il punem pe 4 gigei si avem soldatul viitorului….mai incolo in viitor
Impresionant, cel putin in teorie. Ar fi interesant de stiut cum se comporta in difertie medii si conditii mai dificile: clima (frig extrem sau temperaturi de +40), umiditate, ceata, vegetatie mai densa, etc. Cat tine bateria, cat cantareste jucaria? Cum e cu rezistenta la socuri (mai scapi arma, mai lovesti cu ea un perete, un butuc, un inamic)?
Mie fineturile astea mi se par mai potrivite pentru un lunetist care, la distanta mai mare fiind de inamic, are timp sa stea si sa analizeze informatiile oferite de sistem. Cand iei cu asalt un obiectiv bine protejat de inamic, nu stiu cat timp mai ai sa stai cu ochiul in vizorul ala, sa procesezi informatia si sa o mai si folosesti in timp util. Sunt curios ce parere au sharky, mihais si alti baieti de pe aici care au stat mai mult timp cu arma in mana.
PS si o intrebare pentru cei mai priceputi: care e treaba cu detectia tirului inamic? Daca flacara de la gura tevii si zgomotul nu m-au lamurit deja (sa zciem ca dispozitiv de mascare si / sau amortizor) rapaitul gloantelor in jurul meu ar trebui sa fie o confirmare destul de clara, ma gandesc.
yep, chestiile astea ar merge pentru unul din grupa, gen lunetist/marksman eventual un binoclu cu termoviziune pentru comandant si o tableta pentru harta/constienta operationala, etc .
Rusii cu Ratnik au mers pe ceva mai simplu, minimalist.
Tipul din poză sfidează toate regulamentele militare. Mustață și barbă, murdar pe față, parcă văd că nici nu-i tuns cum trebuie!
Au si astia de la noi un proiect cumva similar, din ce vad si cat inteleg eu din imagini
https://scontent.fsbz3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/86766300_601987107310590_3874081249979006976_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=8XxUowTu8gcAX8Dvy6U&_nc_ht=scontent.fsbz3-1.fna&oh=dfcc8b23ad7e1081020d1e55d93116aa&oe=6168D62A
O luneta cu camera cu termoviziune montata pe arma (cred ca poate avea si un microprocesor pentru corectii balistice si masurarea distantei etc), si conectata (acolo prin fir optic, cred ca se poate si wifi) la un disozitiv optic montat pe casca.
Practic imaginea focalizata de luneta/camera e transmisa pe acel dispozitiv in dreptul ochiului, oriunde tinteste arma se vede acolo, probabil inclusiv marcarea tintei.
Cu ceva fonduri de dezvoltare cred ca se poate face ceva suficient de bun, cumva simialr cu ce au scos israelienii.
la noi pare ca e doar un vizor (cam la nivelul a ce facea Felin prin anii ’90), aici vorbim de un sistem de comunicatii si interfete, interconectate.
Ioi, lunetoiul ala e aproape cât arma. Parca e un telescop de pe eMAG. E bine ca se încearcă I guess dar parca câteodată mai bine sa nu le facă publice.
Chestii, trestii. Se presupune că nu ai contact cu talibanu’, deci fără baioneta, că nu se descarcă bateriile la calculatorul de pe pușcă (în Tora Bora câte zile stăteau marines până să ajungă iar în baze?). E mișto pușcociul, poate o să aibă și soldații de pe teren încredere în ea. Mai târziu
Gabi, civilii au acces la solutii viabile pentru telefoanele/tabletele si alt echipament electronic cu incarcare USB atunci cand sunt off-grid. Au fost o vreme si pe piata romaneasca.
https://us.anker.com/collections/portable-power/products/a2425
@Vasile Guță
Da, interesant. Își pun celule fotovoltaice pe cască, să aibă curent la armă.
e funny scula ! dar cred ca deja exageram inspre panta cu Star Trek sau Star Wars
sa il vad pe future soldier cum se aseaza pe frontul patriei in pozitie de tragere bagat in glod pina la brau sau cum isi pune punga de carefour pe puscoci daca vine ploaia
pe asta ca sa o intreti in serviciu pe linga kitul de curatare vei avea si un windows de instalat sau facut upgrade
nu vad vreun flacau sa manuiasca arma asta cu usurinta. unde mai pui ca trebuie sa intelegi toate datele alea. asa ca ramanem mai bine la ce stim! nu poti face un clasic salt inainte -culcat …cu acareturile astea!
sau sa intri intr-un TABC cu astea pe tine! asta da challenge
si daca stai sa aperi glia stramoseasca cateva zile prin boscheti ….cum faci cu bateriile?
Reajustarea instantanee a „punctului rosu” in functie de distanta is a must have. Foarte util cand, dupa ce ai doborat o tinta la mare distanta, te trezesti cu vreo 2-3 aproape de tine si nu ai timp sa scoti pistolul.
„… bagat in glod pina la brau sau cum isi pune punga de carefour pe puscoci daca vine ploaia”
Pe piata sunt aparate fotografice water proof, care pot supravietui sub apa. Cele militare pot fi mult mai bine proiectate/construite.
Ce este cu nebunia asta de a supraîncărca infanteriștii? De atâtea mii de ani de când ne batem tot infanteriștii trebui sa măsoare pământul cu bocancul? Nu ar fi posibil in ziua de azi sa se profite de capacitatea industriala și infanteristul sa fie echipat cu o motocicleta de teren? Ar creste mobilitatea și viteza de reacție relativ ieftin.
Motocicleta de teren este silentioasa doar daca este electrica. Nu poate fi folosita decat in deplasari rapide, de catre trupe mici. Vulnerabila la ambuscade. Intr-o calatorie lunga, pe teren accidentat da tremur mainilor. Nu este pentru trupele de infanterie. La noi, infanteristii sunt deja motorizati („moto pe tab”).
But is excellent for SHTF situations where the bug out bag is also essential. Maybe the authors of this blog can open a category for this kind of stuff…
I mean, if you can’t equip the army, then at least empower the citizen with the required knowledge.
In Australia, the first lessons for children are about survival…
Pregătirea cetățeanului la noi, este sublima dar inexistenta. Atât în ceea ce privește educația civica, (responsabilități, drepturi) ce sa vorbim despre situații de supraviețuire fie ele urbane sau în sălbăticie. Nu cunosc instituții care sa aibă cursuri sau documente oficiale pe care cetățeanul sa le poate utiliza (fie nu le am găsit eu-ceea ce iar este o problema-sunt greu accesibile și lumea nu știe de ele, ori chiar nu exista). Poate doar din initiativa proprie o sa cauți astfel de informații. Știu ca acum vreo 2,3 ani, în Germania s a trimis un ghid despre ce sa existe în fiecare casa în caz de ceva. Pregătire minima. Dar cine sa se gândească la astea când fiecare e pentru burta lui doar.
I am promoting for years on this blog, the necesity to train children in school and also citizens for survival and first aid-techniques in first place. Just in preparation for the possibility of a future medical or military career, but also for helping the authorities in a case of a major disaster (war included).
Sunt curios de un round up al tarilor care fac asta la nivel instituțional și sub ce forme. O sa caut și pe plaiurile mioritice sa vedem ce găsesc. Doar sa am timp în weekend, fingers crossed!
Da ….
Am o propunere – se iau 12 gagii mai rezistenti fizic, se echipeaza cu cestii din astea hy tech, se pun sun comanda unui subofiter mai .. exigent si 12 zile se joaca de-a razboiul : noroi, plante de balta, zona prafoasa, nisip, subarboret, aratura adanca . Salturi, tarasuri, figa mare pintre macesi samd
Daca nu ploua .. ii pun la dus complet echipati !!!!
Dupa alea 12 zile vreau sa vaz cum mai functioneaza dracoveniile!!!
A da. Nu sunt sadic. Asa ca aia 12 vor avea si pauze de odinha, confort, masa + gustari, cafeele, pepsi si red bull si amandine samd, paturi curate si moi si acces la internt in pauze!!!
Doar echiamentu … ramane in conditii de razboi – adica ora 20, hai baieti la cina, aia de dezechioeaza, pun echipamnetu in groapa de tragere, locasu din nisip, cacat de caine sau ce mai se nimereste . Pana la ora 7:45 cand ECHIPATRU!!!
Si sa vedem pe urma care fonctioneaza – batranu AKM si veteranu centenar Md 1911 sau ….
Sper sa nu fiu considerat exagerat daca azi doresc o fiabilitate simililara cu cea a centenarului 45 automat!!!
Și lopățică Linneman unde este??? La toată înzestrarea asta …fara baionetă…