A declarat Recept Erdogan cu ocazia unui discurs televizat, adaugand ca tara sa va cauta alte optiuni pentru achizitia de avioane multirol moderne, eventual si stealth.
In acelasi context, Congresul a cerut ca Turcia sa fie supusa unor sanctiuni (nu este inca clara natura acestora), iar Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut Ankarei sa-si reconsidere pozitia, anuntand totusi ca daca sistemele S 400 vor deveni active Turcia va fi supusa unor sanctiuni, cel mai probabil de natura militara (tehnica de lupta).
In acelasi timp si Erdogan a contraatacat, declarand cu acelasi prilej ca Turcia are semnat un contract cu Boeing pentru o suta de aparate (civile) si ca, daca lucrurile degenereaza, ar putea si Ankara sa ia masuri de retorsiune, contractul cu Boeing fiind vizat direct.
Doar ca, daca nu cumpara de la Boeing, de la cine ar putea turcii cumpara avioane comerciale? De la Airbus?! Vor cumpara Suhoi SuperJet de la rusi?! Putin probabil, daca americanii instituie sanctiuni nici compania europeana nu va mai vinde turcilor, cazul Iranului fiind foarte elocvent.
Tot presedintele Turciei ne-a informat ca Rusia a livrat la termen (prima etapa) S 400 si cu voia Domnului incepand din aprilie 2020 S 400 turcesc va incepe sa functioneze, lucru care, conform lui Pompeo, va atrage sanctiuni imediat, ramane doar sa vedem daca vor fi strict militare sau si mai generale, economice.
Se stie deja ca Rolls Royce a intrerupt livrarea de motoare pentru elicopterele de atac fabricate de Turcia sub licenta – T 129 ATAK, astfel ca turcii au ramas cu ochii-n soare, nefiind capabili sa le fabrice singuri, iar acesta este doar un exemplu. Motorul ATAK-ului este fabricat de un joint venture intre americanii de la Honeywell si britanicii de la RR.
Nu exista inca o pozitie oficiala a celor doua companii, cert este doar ca americanii refuza sa le vanda turcilor motoare pentru elicopterele ATAK, care ar trebui livrate Pakistanului, insa asta ar putea fi doar inceputul.
Asa cum stim cu totii, armata turca foloseste tehnica de lupta vestica, incepand cu camioane militare si artilerie, pana la F 16, tancuri Leopard, sisteme de radare si alti senzori pe navele lor de lupta, rachete nava-nava si nava-aer etc.
Turcia este cu totul dependenta de livrarile de piese de schimb, are nevoie de companiile vestice de la care a cumparat respectivele sisteme pentru intretinere, are nevoie de munitii, are nevoie de UE pentru ca Turcia s-a dezvoltat ca economie catre UE nu catre Rusia si Asia indepartata.
Iar interesele comune intre Ankara si Moscova nu sunt nici pe departe atat de multe pe cat ati putea crede ci chiar dimpotriva, macar si pentru ca nimeni pe planeta asta nu poate avea interese comune cu Rusia (poate doar Mongolia), dupa cum noi, cei din Europa comunizata cu forta de rusi, stim prea bine.
La sfarsit o intrebare retorica: ce castiga Turcia ca stat si natiune daca-si pune in cap atat UE cat si pe americani? Se alege cu doua batalioane S 400, asa…si..? Turcia s-a dezvoltat, economic si militar, alaturi de NATO si UE, este integrata economic cu statele NATO, asadar ce va obtine daca schimba macazul?
Altceva decat dezastrul economic?
GeorgeGMT
O posibilă explicație ar putea veni tot de la Titu Maiorescu- Turcia tot o formă fără fond e, de fapt!
Mai sofisticată decât a noastră dar, în esență, aceeași!
Poate că modernizarea forțată nu a dus și la transformarea reală a Turciei într-o democrație autentică iar vulpoiul Puțin a știut să exploateze slăbiciunile…
Erdogan a fost ales democratic!
Oricât ar parea de ciudat alegerea lui Erdogan este pe aceiasi linie europeană naționalistă
Au inceput olandezii, apoi austriecii, francezii, ingleji mai recent, etc.
Bineinteles naționalismu turc nu ar putea fi complet fara un pic de fanatism religios
Numai ca fanatismu religios este cel ce a dus sau a permis decăderea imperiului otoman: progromu impotriva armenilor, etc.
Nu intamplator Ataturk întemeietorul aducerii turcilor în epoca moderna a subliniat că statu turc trebuie separat de biserica, altfel tara se scufundă
La noi statu era cândva separat de biserica, cel putin la nivel constituțional – ma refer la perioada de după 90
Viitorul la noi se prefigureaza la fel de sumbru ca la turci
Biserica se pare ca da tonu in atitudinea de complacere si permisivitate fata de infractorii de rang înalt pe care autoritatea autoritatea judecătorească este incapabilă să ii condamnare pe masura faptelor savarsite
Asa omu de rand ajunge la reprezentarea faptului ca legea nu este pt toti la fel si ca se se aplica după cum reuseste sau ce ce pile, cunostinte si relatii ai
Ori asta nu poate sa duca decat la anarhie si disoluția statului
In acest sens cazu episcopului de Husi si cel al lui spagoveanu cel prea urmarit penal da nevinovat
Regretabil este atitudinea capilor bisericii noastre de a se preface ca au uitat istoria politicii duse de biserica rusa impotriva noastra si a fraților nostrii de peste Prut
Si este vorba inclusiv de istoria recenta din zilele noastre
Altfel, nu exista nici o explicatie pt incapacitatea luării unei pozitii fata de autocefalia bisericii ucrainene
Daca iti pierzi lumina s-ar putea sa orbecaiesti si pe timpu zilei
„Nationalismul” turc pe fondul fundamentalismului islamic promovat de un partid si presedinte ce au acaparat tara nu are absolut nicio legatura cu situatia de la noi sau din Europa. La noi nu exista partid sau personaje politice relevante ce au o doctrina politica nationala ultraortodoxa (in genul islamului, de tot felul ca nu exista islam moderat) si biserica are doar un parteneriat cu statul nu impune o anumita linie ideologica. Problema disolutie statului roman nu poate sa fie aruncat in carca bisericii din moment ce nu ei sunt artizanii colapsului, au si ei „meritele” si uscaturile lor dar exagerezi, ci alte institutii ce efectiv gestioneaza statul si nu in ultimul rand al tuturor celor ce refuza sa gandeasca sau chiar sa voteze. Din cate stiu nu exista hotarare judecatoreasca de condamnare ci de achitare iar la Husi instanta a stabilit ca ala a fost santajat si nu a precizat categoric daca el era in filmari (desi cred ca e cu filetul pe invers). Daca nu avem incredere in justitie e vina sistemului juridic si nu vina altora. Cat despre BOR si BORu eu zic sa te mai documentezi pentru ca nu au uitat nimic si nu au „tovarasii” vezi sinodul din Creta, problemele din Moldova, etc. Nu se va schimba nimic cat timp cautam sa pasam pisica si sa evitam asumarea lucrurilor neplacute. Ce sa schimbi cand toti ceilalti sunt de vina si numai tu esti imaculat (nu e vorba doar de tine ci de noi toti ) ?
Parteneriatul dintre stat si biserica ortodoxă majoritară nu exista in legea fundamentală
Tara noastra, din nefericire, se îndreaptă spre parteneriatul dintre politicieni si cler înspre controlu total al tarii
A fost parca un episcop prin nord care a indemnat electoratul sa nu-l voteze pe actualu presedinte al republicii
Si nu este singurul din înaltul cler cu o astfel de poziție
Vezi cine este antreprenor general la catedrala din fata casei poporului si o sa aflii ca este o firma abonata la contracte cu statu
Contracte care stim cum se dau si de ce se dau
Judecătoru care l-a albit pe spagoveanu de la malu marii a ajuns direct la ccr
Nu sunt probe
Si literele nu mai sunt ce erau candva
Pt ăstia de sus niciodată probele nu sunt destule
Autoritatile publice conlucrează pt albirea inculpaților din înaltul cler
Iar înaltul cler intoarce favoru atunci cand i se cere
Biserica noastra a facut si mult rau
Si este incapabilă să raspunda nevoilor actuale ale societatii romanesti
O intrebare intrebatoare, cate spitale se pot face de banii de catedrala de la capitala si noile din fiecare judet
Mor oamenii pt lipsa unor medicamente elementare in spitale
Incerca oamenii sa puna bani sa faca o sectie din donații la capitală
La US bisericile au cele mai bune spitale – asta este interesul comunității nu blocuri de beton pt fericirea nu stiu cărui constructor
Vezi ce a facut biserica noastra impotriva evreilor in ww2
Sunt discursuri publicate în Monitorul Oficial ale primului patriarh legat de evrei
Si mai sunt multe de spus
Este adevarat nu avem fundamentalisti
Dar avem un efort declarat de reducere a gradului de cultura a populatiei si indobitocire spre un control total – vezi ultima rectificare bugetară cand s-a luat de la invatamant ca sa se dea la alte domenii
Poate unii au uitat: la momentul s-a pus problema de bun simt că biserica ortodoxă sa plătească impozit, seful bisericii a dat un comunicat ca ei vor sa plătească impozit daca se dau terenurile luate de Cuza uitând ca aceste terenuri secularizate de Cuza erau cu mai mult de două treimi proprietatea bisericii grecesti si nu a bisericii noastre – cu alte cuvinte biserica noastra vrea ceva ce nu i-a apartinut, adică sa fure ceva ce a apartinut altei biserici
Apoi, vezi ca a fost sefu bisericii ortodoxe de la moskva, mare fan al mitraliere si a politicii lui putin, a participat la împlinirea de 10 ani pe scunu patriarhal a patriarhului nostru, iar patriarhu nostru a zis ca el trebuie sa pastreze legatura cu fratii de credinta cu mitraliera si sticla de vodka
Ori ăstia de la moskva daca vine ordinu de sus spune si ca trebuie sa ne elimine in numele credinței frățești
Vezi ce face biserica rusa peste Prut cu încercările bisericii.noastre de a recupera bunurile ce au apartinut bisericii noastre
Minciuna nu poate să aduca adevăr
Iar credinta noastra strămoșească este in adevăr
Stilul asta de tabloid si realitate sunt diferite. Parteneriatul exista pe diferite aspecte si a continuat de la Cuza, inclusiv sub comunism, unul limitat in care cultele nu au putere de legiferare sau gestionare. Ai parlament, guvern si presedinte, fiecare cu acareturile lor ce fac si desfac. Ca in unele cazuri exista amestec intre politic si cler este ceva normal si se intampla chiar si in USA, tine de castiguri electorale sau de alta natura insa viata statala nu este influentata in mod determinant.
Asta cu controlul total o poti spune in cazul islamului in ziua de azi, in cazul nostru avem ceva timp de cand clerul nu mai conteaza in mod decisiv in viata statala. A facut rau cum a facut si bine, fa o lista, o sa iesi pe minus daca calculezi per total si nu pe anumite perioade.
Este incapabila in opinia ta, in opinia alora de merg la ei nu, asa ca e irelevant ce crezi tu daca pentru altii e relevant ce face pentru ei, apropo, par destul de multi. Repeti o marota jalnica si fara acoperire, vezi cat costa un spital si apoi vorbeste. Vrei spitale mergi la parlamentarii de ii votezi sa puna guvernul sa faca, aia dau fondurile si au banii.
De curiozitate, vezi ca aia de nu ii inghiti tu fac mai multa caritate decat ai habar, au facut chiar si unitati medicale. Mor oamenii pentru ca desi sunt mai putini pacienti si bugetul sanatatii creste de 30 de ani se fura in stil barbar din cauza sistemului de licitatie, legilor aiurea si numirilor politice. Sa faca, eu am donat, este ceva normal, si la altii se face de decenii, toti trebuie sa ne implicam daca ne pasa.
Ca fapt divers, primele lacasuri de ingrijire (bolnite) erau facute de biserica, nu mai zic de vasiliade. Excelent, numai sa ai bani sa platesti, poate ai impresia ca in SUA e totul moca. A facut ce ? Sunt niste discursuri, toata faza cu holocaustu facut de romani este destul de dubioasa si nelamurita suficient, dar na,tu se pare ca le cunosti mai bine ca toti.
Asa si ce treaba au cultele in mutarea banilor facuta de guvern ? Vorbesti aiurea, la fel ca Orlando si Harap Alb, pentu tine ca se pare ca nu cunosti : cultele sunt impozitate pe activitatile economice ce nu sustin activitatea de cult (ale fiind scutite pentru ca se autofinanteaza, nu e chiar asa ca da statul „melearde de ieuro”). Cat despre acte, iar esti in eroare si oroare, tot ce au detinut au detinut cu acte ; de vanzare-cumparare, donatie, etc. dupa caz. Cuza a facut o nationalizare pentru ca nu avea alta sursa de venit sa faca statul roman modern, nu a negat dreptul de proprietate ci ca fondurile nu erau utilizate dupa legea veche, pana la fanarioti, si venitul se scurgea din tara. Asa ca mai domol, se pare ca altii sunt cu jula, chiar daca in cazul asta scopul a justificat metoda.
Ti-am mai spus cu sta treaba, ala a venit ca sa discute probleme de juridstictie (probleme,vechi si noi, ridicate in Creta privind comunitagile din diaspora) aniversarea aluia era doar un prilej. Vezi ce fac rusnacii din BORu ce au luat la bataie preotii basarabeni acum cateva saptamani, asa sa vezi ce bine se inteleg si cum le pricepi tu. In rest ce sa zic, o gramada de acuze nefondate ca tot o dai tare cu adevarul si credinta.
Romania este stat laic. Punct
Si ca autoritatea judecătorească este incapabilă să ii condamnare pe masura faptelor savarsite ca care fapte?!
Asa ipotetic … sa zicem ca unu X face scandal pe strada, loveste doi batrani (ca e mai fara risc decat sa dai intr-un vlajgan!), pipaie femei facand propuneri obscene samd. Si in fine apare organu’ care ce sa vezi ? Ii da amenda ca trecut strada pe rosu!!
Ce legatura are asta cu biserica unde se casatori organu’ ?
A .. si daca este vorba despre organu’ si altele .. poa pe unii ii bucura de cum se face „justitie” pe la noi. Io va zic ca este doar circ .. de genu fabulei mele ..
Sa-ti sau un exemplu elementar
Infractoru nastase ( conform codului de procedura penala persoana condamnată definitiv se numeste infractor) se joaca cu pistolu la momentul la care politia venise sa il ridice pt ca nu sa prezentat la penitenciar conform hotărârii de condamnare
După jocu cu pistolu nastase ajunge la un spital vestit pt boli de inima la un doctor apropiat psd care fusese si el cercetat pt diverse contracte
Legea penala prevedea la acel moment că intra la calculul zilelor de detenție inclusiv zilele in care infractoru a fost spitalizat cu exceptia cazului in care spitalizarea se datoreaza infractorului
Intrebare, intrebatoare cum s-au calculat zilele executate de nastase la răcoare?
Dacă am inteles bine au intrat si zilele cand a fost spitalizat
In conditiile in care legea interzicea explicit un astfel de calcul
Ce a făcut csm si organizatiile majistratilor impotriva acestor fapte grave care au decredibilizat actu de justiție
Nimik
Iar exemplele pot continua cu pedofili si violatori condamnati cu suspendare si este vorba de sute de condamnari
Inclusiv cu modul de soluționare a faptelor penale ale marelui cler si crema din palavrament
Fara pedepse adevarate legea nu se respectă
De aia la nemtii si americani omu respecta legea ca daca o incalci si te prinde nu stiu daca mai apuci a doua oară
Erdogan este mai mult decat un nationalist. Fata de Ataturck, Erdogan este un islamist convins , un mare fan al imperiului otoman si islamului traditional.
Cu siguranță, modernizarea forțată a Turciei, din punct de vedere economic, instituțional, al infrastructurii, nu a dus și la schimbarea mentalității. Majoritatea turcilor sunt adepții islamului tradițional, marginalizat de Ataturk. Majoritatea turcilor din Germania, care trăiesc și de 3 generații în aceasta tara, sunt adepții islamului tradițional, și ai lui Erdogan care este mare nostalgic al imperiului otoman. În cazul turcilor din Germania, expunerea zeci de ani, la cultura occidentala, nu a adus și o schimbare de mentalitate
Erdogan a câștigat în mod democratic ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale, inclusiv cu votul masiv al turcilor care trăiesc de zeci de ani în occident(inclusiv SUA, Germania, Olanda-aici turcii sunt cei mai numeroși minoritari, Franța, Suedia, Austria, etc.
Erdogan va merge mai departe pe aceasta cale dezstuoasa din cauza mandriei. orgoliul lui va pune pe butuci armata si economia turca, dar el nu va da inapoi
Raspunsul la ultimele intrebari din articol este complicat. Dar cu certitudine, gazul rusesc (chiar și mai ieftin) tinde să conducă Turcia spre o „cușcă de aur”.
Piata turciei e cutuma.rou 1867!-vadul Cernei vechi ca granita.in fond. nu forma!orsova ca insula- neuAda Kaleh intre Toplet si Ieselnita golf
Salut. Ce inseamna sa fi ghiolban,ai fost ales democratic ai avut sprijinul populatiei si tu ,,mare,, om politic te handesti pe cei care au avut incredere in tine,incet si sigur te apuci sa te dai cocos, ba cine sunteti voi sa ne spuneti noua ce si cum sa facem, ba noi nu suntem colonie, ba noi suntem independenti si suverani si facem ce vrea corcodusu nostru pentru ca noi am fost alesi de popor, si incet si sigur iti subordonezi institutiile statului ca justitia, politia, o pui de o lovitura de stat pentru a-ti subordona armata, serviciile secrete si asa incet si sigur tu mare patriot duci propria tara la dezastru. Daca nu ma insel si noi am avut un asemenea personaj care acum e in concediu fortat, si el se dedea patriot, independent,suveran, iar cineva care se numeste latrina 3 il ridicau in slavi, ba ce barbat de stat e dansul, se ia in clanta cu U.E.cu S.U.A. pentru a ne apara de cei care vor sa ne colonizeze, rezultatu-l e cel care te duce la dezastru economic si politic.
Lol, Nici macar Mongolia nu mai are interese comune refuzand chiar la a mai folosi alfabetul chirilic.
Turcii sunt caracterizați de patimă și orgoliu. Diplomația nu e punctul lor forte. Nu ar fi de mirare să se scufunde într-un rahat turcesc.
Cree ca americanii se asteapta ca armata turca sa isi îndeplinească datoria fata de tara si popor. Erdogan (prin actiunile sale) pana la urma este împotriva propriului popor. Nu cred ca Turcia va fi data afara din Nato cu exceptia ca americanii sa ii lase din brațe.
Ar fi ironic ca rusii sa le ofere Su-57 daca cotizeaza la dezvoltarea lui la fel ca si in cazul indienilor.
Pai le-a oferit deja, sa inlocuiasca India (adica sa cotizeze) sau sa ia SU-35. Problema e ca turcii le-ar lua, dar sa plateasa rusii. Iar rusii deja platesc pt S-400 :)))
Eu sper sa nu il schimbe pe Erdogan 5 ani cel putin dar merg si zece fara probleme.Romaniei i-a mers foarte bine cand Turcia si Rusia au fost pe nicaieri,amintiti-va cum s-a reusit marea Unire,Rusia era in plin razboi civil,Turcia erau un imperiu in dezintegrare,daca tarile astea doua o duc rau,noua ne merge f bine.Sper ca sultanul sa ramana sultan,a inteles dupa alegerile de la Istanbul ca nu mai merge cu democratia,ca daca lasa alegeri libere s-ar putea sa piarda si sper din suflet ca urmatoarele sa le fure in stil barbar.
In partea cealalta astept ziua cand sucombeaza Putin ,dar incepe sa imi licareasca si o doza de speranta ca nici nu trebuie sa astept sa moara piticul pt dezintegrarea RUsiei,sanctiunile economice incep sa isi faca simtita prezenta si populatia incepe sa cam maraie.Rusia sa se dezvolte economic nu are nici o sansa ,in afara de vesnica vanzare de hidrocarburi nu au alta cale pt stabilitate economica,iar acum surplusul nu il mai dau la populatie,il baga in bombe,bombe,multe bombe.SUnt curios cat o sa mai reziste RUsia mergand pe calea asta,pt ca e doar o chestiune de timp pana cand mujicul satul de infometare se va ridica la lupta,din pacate nu au inca lideri puternici in opozitie,dar piticul incepe sa simta presiunea,ceea ce e bine,perioada de liniste a RUsiei in care puteau sa se ocupe mai mult de exterior s-a cam terminat,de acum incepe sa fie obligata sa isi consume resursele in interior,pt ca nemultumirea in randul populatiei va creste din ce in ce mai mult,iar ei au inceput sa investeasca in niste operatiuni extrem de costisitoare si periculoase dpdv moral,gen SIria,Ucraina,daca la inceput aceste operatiuni aduc un mare plus de imagine,ca lumea e plina de retarzi,o criza cu cat se prelungeste si nu e rezolvata,cu atata le va atarna de gat celor care au provocat-o+ consum mare de resurse (economice,umane etc) cu castiguri extrem de mici,Crimeea militar e un plus,economic e un dezastru,tot estul Ucrainei care producea multe miliarde in relatiile cu RUsia acum e un dezastru,zona miniera e la pamant in trecut o zona prospera ,acum o zona de razboi.Daca preturile la hidrocarburi scad,sau cererea pt ele scade,o sa fie de vis pt regimul Putin,sunt curios cum va gestiona Rusia o criza mondiala,cu surplusul bagat in armata.E de urmarit si f.interesant ce se va intampla in viitor in zona noastra.
Plus bani bagati in bazele din Vietnam, cuba, venezuela, asia centrala etc…
un anume domn, Robert Kaplan pe nume, are o vorba: sa te feresti de o Rusie saraca, in pragul colapsului economic. Aceasta Rusie va deveni agresiva! O Rusie linistita este o Rusie cu crestere economica si cu bani. Asta este paradoxul nenorocit cu care trebuie sa traim
Da, lumea este plina de retarzi pentru ca nu exista o abordare coerenta si ferma in fata retarzilor (Africa este cel mai bun exemplu). Se prefera compromisul si diplomatia.
Rusia e agresiva mai ales cand incepe sa se stabilizeze economic si politic,adica atunci cand isi gaseste tatucul sau o dictatura politica,la ei democratia si plurarismul politic e exclusa.Agresivitatea Rusiei insa are limite si e egala cu zero fata de cine chiar conteaza si aici ma refer la USA.Degeaba esti agresiv in fata Ucrainei,e egal cu zero,ba paradoxal reusesti sa iti faci tie mai mult rau ,daca ii acceptau Ucrainei aderarea la UE,RUsia economic ar fi castigat mult mai mult ,asa s-au speriat ca le este afectata imaginea de mare macho man prin zona ,ca vine Nato peste ei si au ales calea razboiului,razboi care nu produce absolut nimic economic,doar consuma si in fiecare luna vine nota de plata-pensionarii din Crimeea,armata,infrastructura,zona miniera din zona la pamant,investitii pt reocolirea Ucrainei de conductele de gaz,spagi peste spagi,proiecte amanate,o gramada de probleme,investitii militare in zona etc.Toate costa.Cand economia a subrezit,nu mai iti poti permite agresivitatea externa,pt ca iti incep problemele acasa,ceeea ce se intampla la ora actuala in Rusia,economia stagneaza,nici din pix si tragand de cifre nu scot o crestere de 2% ,asta dupa ce marele pitic le promitea cresteri de minim 5% a PIB-ului an de an,miile de articole si de trolli platiti sa iti cante ode regimului si cat esti tu de tare militar sunt egale cu zero,cand acasa foamea isi face prezenta,iar daca te-ai uitat la ce se intampla in ultimile luni in RUsia,situatia incepe sa semene cu cea de la sfarsitul anilor 80,propaganda la cote maxime,esecuri nucleare,economia in picaj,liderul maxim pierde din sustinere,etc etc.
Azi războaiele sunt scumpe. Le poarta doar cine și le permite. Când ești pârlit, nu ești o amenințare reala pt alții deoarece tehnica ta de lupta este învechită, nefuncționala, armata îți este flamanda, neinstruita și indisciplinata.
Asa e….O Rusie flamanda va ataca…..pe oricine ….
Ai dreptate.Timpul lucreaza in defavoarea Rusiei si Turciei.
Sa-l lasam pe Erdogan sa gasesca „alte avioane stealth” unde a dus mutu iapa.
F-35 e aici in plan secundar, important este S-400.
Unde va fi instalat S-400?
La Akinci Air Base in apropiere de Ankara, aflam din surse secrete.
https://www.dailysabah.com/defense/2019/07/03/s-400-batteries-planned-to-be-deployed-in-ankara-southeastern-turkey
Cine ar ataca Ankara, de trebuie aparata de S-400?
Gulen ? 🙂 Kurzii ? Sirienii ? Irakul ? Pare fara noima, doar daca Erdogan se teme de propria aviatie 🙂
De ce cumpara S-400 atunci?
De fapt aici e toata problema. Cine a urmarit comportamentul lui Erdogan in cazul resurselor economice din jurul Ciprului, probabil a observant tonul cocosesc si atitudinea batoasa a Sultanului. Iata ce zice el (o pun in engleza ca e mai sugestiv):
“Nobody can tell us ‘why did you do this like this’ or ‘why did you do this’.
De fapt Erdogan tinteste in mod indirect catre Grecia. Disputa cu Grecia este una de lunga durata si lucrurile nu s-au linistit nici azi. Pe scurt, Erdogan doreste revizuirea trataului de la Lausanne din 1923.
https://www.trtworld.com/magazine/turkey-still-debates-whether-treaty-of-lausanne-was-a-fair-peace-deal-14632
El ar dori Dodecanezul, adica „cele 12 insule” care de fapt sunt 15 mari si 150 mai mici. Daca ati vizitat Rodos o sa intelegeti. Si probabil si altele.
Desi pare idioata ideea, se pare ca Erdogan se pregateste de un conflict limitat cu Grecia.
Iar S-400 face parte din acest plan.
Daca vrea revizuirea Tratatului de la Lausanne e prost, pt ca atunci Dodecanezul a fost preluat de Italia, care nu mai are cum sa-l restituie pt ca l-a retrocedat Greciei prin Tratatul de Pace din 1947 la care Turcia nu a fost parte intrucat a fost neutra in WW2
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Peace_with_Italy,_1947
Nu e deloc idioata ideea si sa stii ca asta cam urmareste,e cam singura lui sansa sa isi mai atraga sprijin politic si sa ramana la putere fara sa fure masiv alegerile,un conflict limitat cu Grecia inseamna inevitabil in prima faza crestere electorala masiva,multi turcii il vad doar pe el in stare sa faca fata unui conflict regional asa ca il vor vota.E cam si singura lui sansa,prin Siria situatia e extrem de complicata,asa o racaiala cu grecii e pansament pt el sa fie ales la urmatoarele alegeri.Daca a pierdut alegerile ,e terminat.Pt el e absolut necesar sa ramana la putere,nu exista varianta de opozitie
Stire proaspata. Se pare ca sirienii si turcii sunt la un pas de hirjoneala. https://www.almasdarnews.com/article/syrian-air-force-nearly-hits-turkish-military-convoy-in-southern-idlib/
Turkısh warplanes are heading to Idlib for secure to TAF convoy
off topic – un subiect cu repercusiuni directe asupra noastra si care cred ca ar trebui discutat: Comandament NATO Sibiu – http://www.turnulsfatului.ro/2019/08/19/fost-lansata-prima-licitatie-pentru-comandamentul-nato-de-la-sibiu-terenul-propus-39-994-de-mp/
Regimul Erdogan a mizat foarte mult pe descompunerea morala a occidentului pe care l-a perceput ca pe un muribund.Acest regim a considerat ca orice va face, occidentul il va tolera pentru ca este incapabil sa reactioneze eficient.O proba in acest sens fiind, pentru regimul Erdogan, atitudinea guvernelor si clasei politice occidentale fata de atitudinea imigrantilor musulmani originari din diferite tari musulmane si de etnii diferite, care, in marea lor majoritate, desi traiesc in aceste tari de 2-3 generatii, refuza sa se integreze si treptat, isi impun cultura lor primitiva, tarilor de adoptie.Demografia lucreaza din plin in avantajul migrantilor musulmani care in 60-80 de ani, daca lucrurile evolueaza ca si pana acum, ar putea deveni majoritari in tarile de adoptie.Deocamdata, comunitatea musulmana dar mai ales cea turca este o adevarata Coloana a 5, in lumea vest europeana, pentru Turcia.
Intrucat occidentalii au refuzat sa ii furnizeze si licenta de productie pentru tehnica militara dorita, Erdogan s-a reorientat catre rusi, care profita din plin de relatia cu Turcia pentru a face fata embargoului comercial impus de SUA, Rusiei.Erdogan spera ca cu sprijin rusesc, Turcia sa devina un important producator de tehnica militara de ultima generatie si o mare putere in viitor, mizand si pe cresterea sa demografica, foarte favorabila Turciei.In prezent, Turcia are circa 80 de milioane de locuitori iar majoritatea populatiei sale este formata din tineri.Rusia dar si alte mari tari europene sunt in profund regres demografic.In aceste tari, doar comunitatea musulmana si africana se inmulteste foarte mult.
Daca Turcia ar ataca din proprie initiativa Grecia, ce pozitie ar avea mai ales SUA, Israel dar si tarile europene?De neutralitate, de reconciliere sau sprijin militar pentru Grecia?
Daca relatiile Turciei se vor raci drastic cu occidentul, aceasta tara se va echipa cu tehnologii militare si civile de provenienta ruseasca si chineza.
Este posibil sa existe un motiv mai profund pentru refuzul SUA de a livra aparatele F-35: Israelul.
Israelul vrea sa detina in zona suprematia absoluta in materie de armament. Nu este de dorit ca F-35 sa ajunga pe mana unui stat potential ostil intereselor israeliene, asa cum ar putea fi Turcia. In plus, obtinerea bateriilor S-400 le-ar oferi turcilor un avantaj defensiv imens in combinatie cu capacitatile ofensive ale aparatelor F-35.Israelul ar fi dezavantajat din punctul de vedere al fortelor militare.
Deoarece SUA au o directie puteric pro-israeliana, nu e de mirare ca F-35 a fost livrat numai Israelului, care a primit si dreptul sa-l modifice.
„Se stie deja ca Rolls Royce a intrerupt livrarea de motoare pentru elicopterele de atac fabricate de Turcia sub licenta – T 129 ATAK”
O sa-i puna turcii pedale pana la urma..
Eu unul nu ii vad bine pe turci. Daca li se vor impune sanctiuni la scara larga pe toate domeniile si Altay-ul o sa aiba de suferit, el fiind conceput impreuna cu sud coreenii, pe langa alte programe dezvoltate in cooperare cu diverse tari.
Pentru rusi e bine, au mai gasit „un fraier”, adica o vaca de muls.
Turcii vor cumpăra tehnologii, de la rusi și chinezi.
Nu intelwg cum nu a observat nimeni stirea secolului, bulgarii au cumparat F 16 V si au si plasit deja cele 1,2miliarde de dolari, asa urla Novinite ,pana si Newsweek
Am observat-o, dar asteptam sa fim siguri ca nu se razgindesc.
Pai, ei afirma ca au platit tot, iar americanii le-au confirmat
https://www.novinite.com/articles/199266/Bulgaria+Transfers+Full+Amount+for+Purchase+of+F-16+Aircraft+and+Associated+Equipment+and+Weapons
O fudulie cu totul gratuita. Opt aparate nu fac de-o aviatie militara, iar pt politie aeriana puteau cumpara ceva mai ieftin si mai ales, mult mai ieftin de zburat. Tichia de margaritar…
Nici 12 nu prea fac 🙂
Este vorba de 8 aparate F16. Nu de 88 aparate F35, ca să nu zic F22, ca să fie știrea secolului.
Cine are nevoie de tehnologie americana?
Cel mai bun e lucru tău.
Cercetătorii lucrează https://youtu.be/iE1sbkndojk
?????? Bun… si acum in limba romana…
Waterloo…
„Imparate, astia incep sa ne bata mar” – incepu raportul Marquis de Groucy.
Napoleon – „Mon Marechal, mais puorquoi parlez-nous on roumain”?
Forma fără fond… Ăștia n-au avut un Maiorescu..
Turcia ? Si voi va bucurati?!
Sa fiu oare singurul care observa ca flancul sud-estic al NATO este .. ca nu mai este?!
Care…”voi”, eroule neinteles, profetule, Laocoon de Romania, care „voi”?
semnat… „noi” 🙂
„Da” 🙂
În capitalismul clasic, motorul dezvoltării era clasa de mijloc – educată, informată și motivată!
Globalizarea însă a creat o criză profundă și plăcile tectonice au început să se miște!
Clasa de mijloc practic a dispărut iar consecințele se văd – partidele tradiționale sunt în derivă iar lupta acum practic se dă între stat și marile corporații transnaționale.
Politicile neoliberale care au promovat globalizarea au dus la apariția iliberalismului, care, culmea, se simte foarte bine în economiile de piață – Ungaria este cea de a 14-a cea mai complexă economie, conform indicelui complexității economice!!!
Lumea din jurul nostru se schimbă …pe cine ne vom alege drept aliați? Ne mai putem permite balcanismele noastre tradiționale?
Știm măcar ce vrem noi de la noi, înainte de a emite pretenții de la alții?
Io cand aud „neoliberal” deja incepe sa imi curga sange din urechi.
Altul spalat pe creier …
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism
Draga Tman,
ai pus punctul pe i…