In ultimul meu articol la comentarii se spun multe despre ce se poate si ce nu se poate face cu o arma cu tragere lunga/pusca cu luneta.
Am zis ca nu are rost sa ma enervez si mai bine sa incerca sa educ lumea.
Primul razboi care aduce elemente ale razboiului modern s-a desfasurat intre anii 1861-1865, pe nume sau istoric – Razboiul Civil din SUA sau Razboiul de Secesiune sau de Independenta, depinde pe cine intrebi.
In mod specific, in acest razboi au fost folositi sniperi/sharpshooteri de ambele parti.
Sniper nu inseamna neaparat lunetist, pentru ca nu toti foloseau lunete (existau deja) si in caz ca nu stiati, au fost concursuri de tir incepand cu anii 1850 pana la inceputul sec. XX care trageau in mod frecvent la distante de 1000 yarzi (914.4 metri) fara nici un fel de luneta. Chiar asa se chema: „1000 yard shoting competition”. Si ca sa „moara” tenismenii de ciuda, la 1870 Wimbledon Cup era concurs de tir. Astazi a ramas ceva similar care se numeste 1000 yard benchrest shooting competition.
Revenind, in acest razboi de secesiune au fost folosite mai multe pusti cu tragere lunga, dar cea mai cunoscuta si probabil si cea mai avansata din punct de vedere tehnologic a fost Whitworth care chiar a fost construita pentru concursul de tir de 1000 de yarzi.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Whitworth_rifle)
Arma a fost construita de Sir Joseph Whitworth si daca vi se pare numele cunoscut, atunci aveti dreptate. Este tipul care a facut standardul/sistemul Whitworth sau mai cunoscut azi ca si sistemul imperial. Deci daca nu stiti ce este o cheie de 3/8 sau de ce nu vi se potriveste un surub englezesc la o piulita romaneasca (de exemplu), acum stiti pe cine sa injurati 🙂 .
Arma avea sisteme de ochire complexe chiar si pentru zua de azi, imprumutand elemente de la mecanismul micrometrului, cu poloboc incorporat (verificarea inclinarii laterale a armei) si sistem de ochire special customizabil (diafragme cu diferite gauri) pentru tragere la distanta mare. Teava era hexagonala anume ca sa pastreze etansarea si asigurarea rotirii glontului pe perioada tragerii fara ca sa le deformeze. Gloantele erau de asemenea hexagonale
Arma era fabricata cu tehnologia de atunci, iar in afara de prese, laminoare, masini de gaurit, slefuit si strunguri nu prea stiu sa mai fi fost multe chestii pe atunci. Era epoca masinilor cu aburi deci steampunk in toata legea si puteti uita de orice urma de CNC. Performanta este fantastica tinand cont ca un aparat de masura de mare precize cum este comparatorul a fost inventat abia peste 40 de ani.
Am gasit un videoclip excelent pe youtube la canalul capandball care prezinta arma si procesul incarcarii si tragerii:
https://www.youtube.com/watch?v=83gGIotGXN8.
Nu are rost sa fluieram pentru ca este canalul asociatiei de tir cu arme cu pulbere neagra din Ungaria. Apropos, se poate obtine foarte usor (habar nu am ce inseamna usor) un permis de arma cu pulbere neagra in Ungaria si au chiar si competitii si nu se caca pe ei (scuze de expresie) daca au nevoie de un poligon de tir afara pentru arme lungi. De-ar fi si in Romania atat ar fi foarte bine.
Si pentru cei care zic ce se poate si ce nu se poate ar fi bine sa anuntam ca generalul unionist John Sedgwick a murit impuscat de la o distanta de 800-1000m de catre un sniper confederat. Si n-a fost singurul mort de la asemenea distanta. Raspunsul unionistilor era surprinzator de familiar: trageri de artilerie asupra zonei de unde se banuia ca se trage.
Sniperi confederati la Devil’s Den (Batalia de la Gettysburg) ucisi de artileria unionista
In fine, la videoclipul urmator putem vedea o tragere din ziua de azi cu aceeasi arma Whitworth la distanta de 1300 de yarzi (1,19km) cu vant si toate cele si cu aparatele de ochire mecanice la o tinta de 17inch (43cm). Deci daca credeti ca gloantele pica departe, as zice sa va mai ganditi.
https://www.youtube.com/watch?v=pW6UQyzaGZc
Pe acelasi canal mag30th, la o cautare mai atenta am gasit si o tragere cu PSL-ul la 1500 yarzi (1,37 Km) facuta probabil de baiatul (15 ani) celui care are canalul. Nu nimereste, dar la ce vant era nu cred ca pot decat sa-l felicit ca a lovit atat de aproape folosind mult hulita luneta standard.
https://www.youtube.com/watch?v=mYQjIag0Q8E
In final, desi in clipuri tragerea pare simpla va asigur ca si pustiul de 15 ani a tras mai multe cartuse decat unii militari de-ai nostri. Munitia este nesimtit de ieftina in SUA si se vinde pana si in hypermarketuri. Si daca joci CoD in mod sigur nu o sa devii vreun lunetist periculos.
Fara o pregatire specifica si practica multa nu prea ai cum sa fi un tragator bun iar cei cu talent nativ sunt cam foarte putini.
Vizionare placuta!
Lucian G.
Viața militară mi-a demonstrat că trăgătorii slabi sau neinstruiți întotdeauna vor da vina pe armă. Întotdeauna. La fel și cu PSL-ul.
„Jamais bon outil à mauvais ouvrier”. Dicton francez.
(Niciodatà un muncitor prost nu are unealtà bunà).
off http://www.ziaruldegarda.ro/ce-urmareste-putin-prin-actiunile-militare-din-siria/
Om trăi și om vedea, dacă Rusia va fi în stare să neutralizeze ISIS…
”În care rusii sa actioneze pe directii interioare si sa utilizeze, în premiera, noile lor blindate Bumerang, Kurganets-25, T-15 si T-14 Armata, dupa o conceptie inspirata din Operatiunea Furtuna Desertului din februarie 1991.„
Nu isi pot permite sa le foloseasca acum…
Whitworth era o arma fanatastica INSA scumpa foc. Nici glontul nu „imbunatatea” contabilitatea .. s-a sunstituit cu un gklont Minier reducand performantele (care oricum ramaneau excelente … comparatov cu restu)
Onsa in timpul ala mai exista o puca .. ceva mai modesta , pentru uuzul unei armate mai saracute – a norvegiana (care Norbegie ra posesiune suedeza) :Kammerlader (adica incarcare in camera sau mai pe romaneste incrcare pe la culata!) Care batea la 1000 de metri si putea trage 4=8 lovituri pe minut (depindea de antrenament : deschideai culatam, puneai cartusul gen minier, inchideai culatam puneai capsa )
During a military sharpshooting competition held in Belgium in 1861, the Kammerlader was proven to be among the most accurate military long arms in Europe. The Norwegian rifles were shown to be accurate to a range of about 1 km (0.6 mi), which is quite an achievement even by today’s standards. (Wiki)
De latfle norbegienii recidiveaza cu Jarmann M1884 – alta arma cu perfotmante pur si simplu naucitioare (ptr epoca)..
Si la curizitatai. Austriecii au fots primii care au avut trupe (speciale) doatate cu arme cu .. repetiie! Arme cu aer comprimat : Girandoni.
A da. Moartea Alba nu folosea luneta….. dar a ucis gramada
Adica daca eu trag cu arcu la 100 m si fac grupaj de 5 sageti in diametru de 15 cm se cheama ca am talent nativ!? 🙂 Ieee…. simteam eu ca e ceva in neregula cu mine,deci asta era,ma chinuia talentu! 🙂
O parere personala, nu mai bine plateste armata cate o excursie pe an la fiecare soldat in America si acolo sa faca excursii tematice la poligoane de tragere unde sa traga si ei sarmanii in nestire ,daca ,cartusele sunt asa ieftine? 🙂
Luciane, mie imi plac foarte mult masinariile alea de pe vremuri cu care astia realizau produse de calitate, sunt pe undeva poze, filmulete cu astfel de scule cu care se realizau arme ca aceasta ? Cum se realiza canalul tevii de exemplu,mai ales in forma octogon!?
Poate ..
Sa ioti zic ceva .. ghiolban de la tara … a intels ceca cam greu cum sa bgagha cartusu – adica nu cu vrrfu glontuluio catre percutor! Constnata tragerii (iodoptia aia cu cartoane) .. canci ! Catastrofoc! Idiot patent saii dai bata si atat!
totusi tragerea de initere – trebe sa traga si cel mai ididot! 29 de puncte! 9 ptr ca un glont a muscat mai mult in partea dinspre 9 a cercului!!!
Imratoarele trageri? FB ca nu exista mai bine!
Tragerea aia cu tilicari )p[arca a 3a de lupta).
mama si copilu” – rafala scurta . si basta! Urmataorele .. rafake de 2 gloante ptr fiecare tinta! In final tilicarii … (tinta akergatioare din orofil) Unu din tilicari vade dintr0un singru glont! Ramane cu ceva minitie si la urra a 2-a )a dopua aparitoe a tilicrilor) „ajuta” pe vecinu’ care nu prea lovea si razolba un tilicar . In fine vine la linia de tragere si opreda .. 5 cartuse!!! Comandantu de comopanie injura ca la usa cortului (prima si ultima data cand l[-am auzit!) si idiotu „tiov capitan sunt oprost da stiu sa trag!” Dumninica capotanu vine sopcial kin companie il cheama pe ala ii da bilet de voie ,un opachet detigari si 10 lei sa aiba de o bere (tatranoiuu fiind si saraclipit din familie saraca daca oprimea mandat de 0 lei … era sarbioatoare. Duma de la altii si eu ii dadeam cam 4 tigari pe zi. EU find „bogat” ca deh singur la parinti mai rasrasiti decat CAOPistii am rams celebreru ca am primitopachet si un mandat de 50 d elei si ma scis curt carte opiostala „Sarut mana oprimit pachet. Primit mnandata, Dargi parinti nu fiti golani trimiteti uute bniste bani!” Ada ,. Aveam nevoie de 3 poachete de tigari ope zi. 2 fumana si unu dadeam)
Sau na alt tragatir inascut . Fiu de opadurar Proma data a tras cu arma (cal 12) la 12 ano Tinta: cioara in zbor. N-am mai zburata s-a cam ‘dezintegrta” ca a folosit alice de 4,5! Cand arunca cu cutitu… numa musca avea sanse sa scape!
Sau … tragator la mitraliera. Mitreliera AKM. Stii tinta ambrazura? Dacai ai fi fots tu intr-o astfle de ambrazura azi iti cresteau flori pe piept.. Da am uitat sa zic ceva, Stii ce ochlerlri avea? Ziceai ca sunt funduri de borcane de iaurt! Era la limita ptr incorporare! Pariu iidiot si cu 10 cartuse a lovit un pom (cca 5 cm) la 600 metri! Asa ca tov ofiteru a fots vazut in carciuma facand cinste soldatului (unica remarca a ofiterilor superiori ” de am avea mai multi ochelaristi din astia ..”.)
A sa nu iti zci. Tinta camion..Nu ai fi vrut sa fii in camionul mitralita de „chioru” ala ….(la ambbrauzra risti sa fi lovit in cap .. in canion naiba stie unde si te chinui)
Si acu despre unu antrenat, Poveste soldateasca adica doar auzita, Tanar locotenet, bun militar. Gnaidre rece, logica, tit ce trebe insa cu pistolet i (TT) nu lovea vaca (vaca MUUUUU! nu tinta vaca) de la 5 metri. Tragere cu ofiterii genral de fatata . Lentu Inlocuit de un soldata (TR) care era tragator cu pistol ; calibru mare (revolver 7,65) la nu stiu ce cliub si care traseesese si cu TT. Deci se duc la WC sau tufis si schimba unifoprmele. Si „looctenentu” face punctaj maxim!!! (Normal sportiv de perftomamta) Locotenetu „evidentiat” si de aici incep niste invidiii . Si apoi si mare misto de TR ist care felictata de general s-a comportata „ca in filme” piizdos nevoie mare !!!
Scuze sunt unii care se nasc tragatori . Si daca ii antrenezi ….. se sucaere si Ingeru Mortii (Ma! asta nu era in plan!!!)
revolver 7,65?
Schoeffield sau Nagant?
Nagantu rusesc era de 7,62
Mai au fots Naganturi de 7,5 (elvetinan, elevetian)
„Pistol calibru mare” este de e fpat un revilver (cu 5 cartuse) d e cal 7,65. Nu stiu cine le produce .. mi se pare ca sunt „simpla actiune” . Munitia folosita este una „invechita” de mica putere (reducerea reculului) . Este de precizie nu ..Ma rog munitia aia ucide insa azi este considerata prea slaba
Ma rpg nimeni nu te opretse sa folosesti calibre superioare… INSA rsicul este al tau. Cel mai notoriu caz – G Patton care inaunte sa fie generalaul celebru a participat la nu stiu e proba combinata la Olimpiada. Era excelnt clasat insa deja George dadea semne de .. Patton, Asa ca in loc sa foloseasca un reevover de sport 32 (si performanta) a vrut neapatat 45. Da ma org pe vremea aia totu era sa concurezi nu sa castigi …
A da . Schoeffield este cica de 44 dar daca nu ma insel are doar 10,96
Nagant a fost in doua versiuni simpla-actiune pentru plebe/grade inferioare si o versiune modernizata dubla-actiune pt. politruci/ofiteri.Caracteristica principala a munitiei era glontul complet incastrat in tubul cartus si camera cartusului (butoiasul)care sigila perfect(nu exista spatiu intre butoias si teava ca la actualele revolvere).Ultima caracteristica probabil pt a imprima glontului o viteza mai mare+precizie(presupun asta)
@ Ghita Bizonu’ Mi-a luat ceva timp sa-mi aduc aminte, dar sigur nu erau ciudatii aia de cehi de la VHU Praha?
http://www.vhu.cz/exhibit/ceskoslovensky-sportovni-revolver-zkr-551/
Moderarea! 🙂
Vineee!
@ Lucian G
Intrebare-ntrebatoare catre tine, fost ofiter al Ro Army: care era (sau este) ratiunea pt care in armata, PeSeLeurile reveneau celui de-al 2lea si al3lea soldat (in ordinea inaltimii) din fiecare grupa a unui pluton, nicidecum unora dintre cei cu rezultate FB la trageri?? Marturisesc ca n-am inteles niciodata „rationamentul” care sta(tea) la baza ideii asteia…
Io stiam ca rationamentu e ca unu mic de inaltime are nevoie de un volum mai mic de camuflare ,adica ii ajunge o groapa scobita din 3 lopeti sau un tufis mai jerpelit 🙂
@ wandoo N
Mic sau mare, in primul rând ar fi trebuit sa fie un bun tragator. Aveam vreo 2 peselisti in pluton care erau varza cu carne si slana la trageri. Doar pt ca erau înalți aveau Peseleuri…
sa dea bine la imagine, Pe bune!
Oamenii erau pusi in ordine in grupa si era in ordine cei care primeau Pusca Mitraliera, AG-ul si PSL-ul.
Daca ii puneau in pluton trebuiau sa arate la fel din fata in spate. pe aceeasi coloana sa fie cu aceleasi arme.
Mai erau si ofiteri care erau cu capul pe umeri si chiar mai alegeau oamenii dar erau cam exceptii. Foarte putine!
La artilerie n-a mai mers figura.
Din servant 3 m-am trezit servant 8. Motivul era ca al 8-lea om din grupa cantarea cu tot echipamentul pe el 60kg iar proiectilul de obuzier 152mm era la vreo 40 si un pic de kg. A fost una din putinele dati cand m-am enervat ca eram corpolent. Eu tineam proiectilul oarecum lejer in brate, dar asta micu’ mi-a zis: ia-mi proiectilul din maini ca pic in fund!
Asta e…
@ Lucian
Mulțam fain pentru raspuns, Luciane! 🙂
Au existat tragatori de elita cu mult inaintea Razboiului Civil. In timpul Razboiului de Independenta, cele 13 colonii au purtat un razboi atipic, trupele lor se specializasera pe ambuscade, lovituri rapide si retrageri. Iar in timpul razboaielor purtate de Napoleon, chiar Bonaparte era sa fie ucis de un tirolez.. Amiralul Nelson a fost ucis de un tragator de elita la Trafalgar. Generalul Colbert ucis in Spania de un tragator britanic..
Scitule, vezi ca aia trageau la maxim 200m.
Pana cand nu a aparut glontul Minie astia puteau sa se injure intre ei la liber pentru ca atat de aproape erau unul de altul.
Minie a dus tragerea la 400 de metri de la 50-100m.
Da.. dar tot tragatori de elita se numeau. Majoritatea vanatori sau militari profesionisti. Tu ai scris articolul in functie de tehnologie, subestimand factorul uman. Daca ucizi de la 100 nu inseamna ca nu mai esti sniper.. inseamna ca ai un camuflaj exemplar. Nu tine doar de limitele tehnologice, tine si de experienta plus nivel de instruire.
poti sa fii tu si sniperul sniperilor ca daca nu te ajuta tehnica nu vad cum te recunosc aia de sniper.
Bilele de plumb se duceau in directia care vroiau ele si nu unde ocheai tu.
Abia dupa ce s-a mai stabilizat proiectilul a inceput sa apara si performanta.
Fotografiile respective reprezinta aceasi victima. Prima fotografie a fost realizata de Matthew Brady, iar doua a fost „inscenata”, daca putem sa spunem asa de asistentul lui Brady, Alexander Graham. Locul nu se pune in disputa, este Devil’s Den de la Gettysburg, care arata cam la fel si in ziua de astazi la mai bine de 152 de ani de la realizarea fotografiilor. Moartea subiectului mai mult ca sigur nu a survenit din cauza artileriei, cadavrul ne reprezentand urme ca ar fi fost lovit ori de un proiectil solid sau de „cannister shot”. Faptul ca in prima fotografie se vede clar sa subiectul inca in viata incearca sa-si smulga hainele pentru a vedea unde a fost lovit de un „minié ball” probabil este in concordanta cu multe din victimile impuscate fotografiate de Brady. Ambele parti in conflict s-au folosit aproape exclusiv de arme ghintuite si proiectile conice, „minié balls”, cele din urma fiind concepute de capitanul Claude Minié, ofiter francez, exceptia fiind anumite unitati de cavalerie unioniste care s-au folosit de arme cu repetitie. Tehnologia respectiva nu era ceva nou la vremea aceea, Enfield producand ceva similar, dar probabil ca nu la acelasi nivel calitate. Nu bag mana in foc dar arma din fotografii cred ca este un Enfield de provenienta britanica, Modelul 1853 in calibrul 0,577 toli.
posibil
Salutare. Ma poate ajuta cineva cu o bibliografie pe balistica? M-a prins microbul asta de ceva vreme si nu prea gasesc materiale. Macar ceva despre fundamentele balisticii ca sa pot sa pricep fenomenele.
manual fizica cl IX. mecanica Newton-Galilei
http://guide.sportsmansguide.com/ballisticscharts/
http://www.exteriorballistics.com/ebexplained/5th/31.cfm
900 de metri fara luneta ? bai lasa-ma. din cate incercari ? 100 ?
fara calculator balistic evident…
Am tras si eu cu arme de precizie in poligon civil.
Pusca cu luneta, calibru mic, nu am fost prea precis si am ramas complet dezamagit de feratanie desi proprietarul tragea bine cu ea si se straduia sa ma instruiasca.
A 2 a zi, omul cu pusca a mai adus o unealta, de data asta ceva mai de soi. O pusca de tir sportiv, fara luneta cu care el nu se descurca prea bine, in schimb eu am bagat 10 boabe intr-un cerc de marimea unei monede de la 50 metri. Fara prea mare stress am dat jos si o randunica.
Probabil m-as fi descurcat mai bine cu arma cu luneta daca as fi exersat zile in sir etc. Nu era cazul, dar mi-a placut foarte mult pusca fara luneta, era extrem de precisa si bine reglat totul la ea.
Ce vreau sa zic: cel mai important e sa ai o arma de calitate, ochiul cat mai ager si putina vointa, restul vine de la sine.
era 22LR cu ditamai teava si cu catare cerc si inaltator ocular dioptru (doar o gaura rotunda)?
ceva de genul ultimelor doua din al doilea rand
http://www.reedstargetshootingclub.co.uk/content/technique-tips
In 1989 in primavara am luat locul 2 la concursul de tir la juniori din Timisoara.
Din 6 finalisti care la preliminarii am facut 100 de puncte din 100, 2 eram din afara cluburilor sportive.
Locul 1 l-a luat o fata de 12-13 ani dar care era in echipa nationala de juniori la tir (habar n-am pe unde tragea echipa aia) si eu am facut baraj cu al doilea outsider.
Eu si cu outsiderul am eliminat 2 oameni din echipa nationala de juniori. Ce fain era candva…. 🙂
Nu mai tin minte ce marca si ce model era, nu in Romania, pentru ca aici desi am fost cu treburi peste tot, lumea nu scoate pusca din casa decat la vanatoare. La noi nu prea am auzit sa se duca cineva la poligon cu arma, fie ea si de vanatoare, sa exerseze.
Sistemul de ochire, daca bine imi amintesc, era precum prima figurina din al 3 lea rand.