Arma Tavo-ROM (SC Tohan-SA + Israel Weapon Industries) 2008

TavorRom_TohanSA

TavoRom, TohanSA

Arma de atac TavoRom, calibru 5,56 mm, este rezultatul initiativei de cooperare între S.C. TohanSA (filialã a ROMARM) si Israel Weapon Industries(IWI) Ltd, care este fosta divizie de arme a Industriei Militare Israeliene, înainte ca aceasta sã fie privatizatã.

Produsele companiei includ pistoale de tip UZI, JERICHO si BARAK, mitraliere usoare NEGV, pusti de asalt GALIL & GALIL ULTRA, pusca cu lunetã GALIL si, de asemenea, noile arme de asalt TAVOR si MICRO TAVOR.

 

Reprezentantul firmei, domnul Richard Cohen, declara cã TavoRom este „o armã care are un mecanism bulp-up, ceea ce înseamnã cã trãgaciul este în fapt încãrcãtorului si-i dã posibilitatea ca arma sã fie mult mai scurtã, în schimb teava rãmâne la dimensiunile unei arme obisnuite. Rezultã o precizie foarte ridicatã a armei“.

Arma are o greutate cuprinsã între 3,180 si 3,670 kg, în functie de model, si este livratã împreunã cu un dispozitiv de ochire integral tip reflex montat pe teavã, dar se pot monta si lunete pentru ochire pe timp de noapte sau zi cu grosismente de 3× sau 4×. În plus, se mai poate monta un crãcan pentru tragerea de precizie, aruncãtor de grenade de 40 mm, lunetã de ochire cu infrarosu; pe scurt, toate posibilitãtile care existã pe piata mondialã la armele similare. Încãrcãtoarele au capacitatea de 20 sau de 30 de cartuse, similare cu ale automatelor americane M16, deoarece aceasta a fost una dintre cerintele armatei israeliene, întrucât, potrivit domnului Cohen, apãrarea israelianã doreste sã schimbe armamentul actual cu arme de acest gen.

 

În privinta productiei armei la noi în tarã, domnul Cohen declara: „Noi am început o colaborare cu SC Tohan si sperãm cã, într-un timp foarte scurt, arma va fi produsã în România sub denumirea de TavoRom. Colaborarea a început în urmã cu 7-8 luni, în ideea ca arma sã fie fabricatã în România, la început cu piese fabricate în cele douã tãri si asamblarea la Tohan, urmând ca productia sã fie integral româneascã“.

 

Caracteristici generale:

 

calibru: 5,56 mm;3

lungime totalã: 640 mm – 725 mm, în functie de model;

lungimea tevii: 380 mm – 460 mm, în functie de model;

viteza initialã a glontului: 890 – 915 m/s, în functie de model;

capacitate încãrcãtor: 30 cartuse;

forta de apãsare pe trãgaci: 2,5 kgf – 4,5 kgf;

corp confectionat din polimer modificat, rezistent la impact;

teavã cu posibilitate de schimbare rapidã;

opritor pentru ultimul cartus;

pat cu tampon de recul pentru tragerea cu aruncãtorul de grenade.

 

Acest proiect a fost intre timp abanonat, noua arma de asalt romaneasca fiind deja prezentat, in stadiul de prototip, la BSDA 2012. Proiectul TavoRom a fost ceva deosebit la vremea lui, prin 2008, dar care nu s-a concretizat. Pe seama acestui proiect au circulat si continua sa circule multe povesti, asadar am crezut de cuvinta sa va prezentam povestea asa cum a fost ea in realitate.

DSC05690

Noua arma de asalt romaneasca, la BSDA 2012

 

Sursa: AICI

 

Marius Zgureanu

 

 

18 comentarii:

  1. Se pare, ca la noi in tara chiar nu se doreste ca industria de armament sa redevina industriade alta data. Exemplele sunt de prisos le stim si nu sunt cateva doar, lista este lunga ..de la Vultur IAR-93 la ultimele contracte pierdute cu TR – 85 M1.

  2. Am avut ocazia să mânuiesc această armă, dar eu știam că se cheamă TAVROM.
    Cât despre armă, este deosebit de ergonomică, mult mai bine echilibrată încât se simte că are 2kg. Dispozitivul optic are un buton în ulucul din față dacă țin minte bine, care apăsat activează un laser pentru precizie fără a folosi optica integrată. Este o armă excelentă dar nu sunt sigur dacă intra în serviciu cât de bine primită ar fi fost de militarii noștri era solidă dar mai mult ca sigur nu îndura abuzul cum îndură PA86, plus că trebuiau să se obișnuiască cu ea fiindcă este aproape complet diferită de PA.

    1
    • Tav-ul a iesit din discutie odata cu dezvoltarea noii arme de asalt de la Cugir. Am publicat articolul pt ca nu prea se cunostea aceasta arma.

      • Ma bucur ca ati decis sa publicati un articol despre tavor fiindca este o arma buna din nefericire este doar o imbunatatire a unui sistem vechi de sute de ani care isi cam atinge limita. Colegii me sunt dezamagiti de principiile de functionare a tehnologiei actuale cum a spus un profesor de-al meu omenirea nu stie altceva decat sa dea foc trebuiesc gasite noi metode. Trebuie gasit ceva nou si in cazul sistemelor de armament consider ca americanii se misca intr-o directie buna cu accelerarea electromagnetica a proiectilelor sau cu active denial sistem (ala care functioneaza pe microunde pentru imprastierea multimilor). O sa fie greu dar daca va uitati in istorie vedeti ca si armele de foc au inceput greu.

        • Intradevar accelerarea electromagnetica pt proiectile si avioane (catapulte) a inceput sa fie luata serios in considerare. Am remarcat de asemenea ca si armele cu energie dirijata sunt aproape operationale. Ma refer aici la sistemul AA german, despre care am scris cu ceva timp in urma.

  3. La … iar cu AK modificate, ceva plastic o luneta si e arma noua, as prefera asta ca e diferita poate fi de succes cine stie, sa doteze o unitate doua cu ea care lupta prin Afganistan sau alte zone sa vada cum functioneaza si pe urma vorbim sau o testeaza israelienii mai repede si ne spun daca se merita, dar sa lasam copiatul si modificatul la infinit de AK, daca o fabrica la noi se creaza si cateva locuri de munca ….

    1
  4. vasy mai umpic si iese arma cu laser:) la noi primi ca suntem zmeii

    • Apropo, George, ai putea face un articol cu istoria laserului in Romania?
      „ca cica” le avem cu laserele si eu nu prea inteleg de unde atatea mituri si laude, am facut noi ceva special/diferit etc candva?

      Mersi.

  5. Cel putin teoretic, fiind doar o modernizare a batranului AK 47, noua arma de asalt ar trebui sa fie o arma robusta, usor de intretinut.In ceea ce priveste precizia tirului, vom vedea daca s-a facut ceva si in acest sens.Poate ca in acest moment aceasta este cea mai buna solutie desi pe mine m-ar fi incantat adoptarea G36-ului, fabricat dupa licenta la noi.Aceasta arma iti ofera inclusiv o precizie a tirulului, mai buna ca si la veteranul M16.La acest capitol batranul AK nu a stralucit niciodata, mai ales la foc automat unde dupa primele doua gloante trase se ridica incontrolabil teava si se duce dracului acuratetea.Nu imi displace AK12, desi nu stiu daca pana la urma va fi adoptat de armata rusa.Si aceasta arma ar fi o solutie buna pentru armata noastra.

    • daca ti se ridica teava la un AKM pe tir automat inseamna ca nu fixai arma in umar.
      N-am avut aceasta experienta la tragere cu un AKM 7,62mm

  6. Nici o arma automata nu iti ofera cine stie ce mare precizie la foc automat, nu in mana unui om. Ceea ce face diferenta este antrenamentul si sunt convins ca toata lumea care a pus mana pe o arma stie asta. AK47 poate sa fie suficient de precis in mana unui profesionist.cu conditia sa nu fie o pusca utilizata la instructie de zeci de generatii de recruti.
    Problema este volumul, greutatea, ergonomia, etc etc, daca le putem numi probleme.

    1
  7. Pingback:IWI Tavor 7 - Romania Military

  8. Pingback:SIG SG 553 - Romania Military

  9. Pingback:IWI Galil Ace generatia a II-a - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *