Armata americană a preluat, vineri, comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu

Forţele Navale americane vor prelua vineri, în cadrul unei ceremonii, comanda asupra bazei militare de la Deveselu, unde vor fi instalate sisteme antirachetă ale NATO, relatează site-ul publicaţiei Stars and Stripes.

deveselu-daniel-mihailescu

Baza de la Deveselu, al cărei sistem antirachetă va deveni funcţional în anul 2015, va avea sute de angajaţi americani – militari şi civili. Polonia va găzdui un sistem antibalistic similar care va deveni operaţional în 2018.

Căpitanul William Garren, din cadrul Forţelor Navale americane, va fi, începând de vineri, comandantul bazei de la Deveselu, potrivitwww.stripes.com.

În baza militară de la Deveselu va fi un radar Aegis SPY-1 şi 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patrulând în Oceanul Pacific şi în Marea Mediterană. Sistemul antirachetă NATO din Europa are obiectivul de a contracara ameninţări reprezentate de ţări precum Iranul. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

În februarie, Departamentul american al Apărării a anunţat că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Mediafax

29 de comentarii:

  1. Am ràmas eu cu o idee gresità, dar parcà întelesesem la epoca acceptàrii principiului instalatiei sistemului anti-rachetà american, cà baza va fi sub controlul unui comandant român, màcar pentru salvarea aparentelor.
    În plus vàd ca va fi instalat si un radar tip Aegis SPY-1 de care nu era vorba initial.

    • Cred ca suntem invadati de imperialisti 🙂
      Din presa am gasit doua variante: comandantul bazei si comandantul trupelor americane din baza. Sa fiu sincer mi se pare nesemnificativ. Ca vor croncani rusii? Siktir.
      In privinta radarului, acesta a fost mentionat inca de la inceput dar atentia opiniei publice a fost atrasa de radarul de mare putere amplasat in Turcia.
      Cel din baza va face urmarirea tintelor si ghidarea rachetelor.

    • si te mai mira ceva din partea hamburgerilor?

  2. Spy-1 era de la inceput anuntat ca va fi montat la Deveselu, am scris lucrul asta de peste doi ani. Baza va fi comandata de un ofiter roman, dar va fi doar un comandant dpdv adminstrativ, instalatiile si radarul sunt sub comanda operativa americana…

  3. Exact asa am inteles si eu ca tine. Probabil ca situatia din Ucraina a schimbat niste planuri pe la Nato si prin urmare au fost aduse alte tehnologii imbunatatite. Dupa mine e mai bine ca Deveselu a ajuns sub comanda americana. Ca sa nu-si bage coada Tonta daca veneau rusii ca vad ca cu Lukoil s-a pisat pe el.

  4. Bun, cu comandamentul m-am lămurit, probabil va fi un ofiter român cu titlul onorific de comandant al bazei.

    Ma surprinde faptul ca va fi o baza US Navy si prezenta radarului cu bătaie de 200 mile marine. Rachetele SM-3 pot sa doboare si avioane, deși cam scumpe pentru uzatul respectiv, România va avea o apărare AA su anti-balistica de cinste.

  5. Întrebare de nepriceputeanu: dacă vine Rogojină călare pe Tupolev ca să ne streseze, Aegisu de la Deveselu poate să-l trimită la cele 40 de fecioare butoaie cu vodkă?
    Sau alea sunt doar antibalistice?

    • nu vad de ce nu ar putea sa o faca…doar ca nu se merita

    • Rachetele din familia SM sunt DOAR antibalistice nevand nimic de-a face cu avioanele sau rachetele de croaziera si din acest motiv situl are nevoie de protectie AA.
      In particular, rachetele SM-3 devin active la altitudinea de 80km si distrug tinta balistica prin impact direct, cinetic, nevand focos de proximitate sau explozibil la bord.

      Practic velocitatea tintei este atat de mare incat poate depasi viteza de ardere a unui explozibil, mai exact tinta ar depasi lejer in viteza rata de propagare a exploziei si de aici necesitatea expresa a unei distrugeri prin impact direct.
      Toate rachetele anti balistice au la baza impactul cinetic cu tinta.

  6. Daca iese presedinte tot unul cu gura mare si sparta ca Basescu, baza asta nu cred ca o sa ajunga sa devina operationala.

  7. Sistemul Aegis cu radarul sau SPY-1, poate sa dirijeze si apărarea anti-aeriana cu rachete RM-66
    De aia sunt intrigat de alegerea aceasta
    Practic, va fi un sistem ce poate actiona independent si radarurile din Polonia pe fi de pre-alerta, dar mai degrabă contr rusilor, asa si cum spuneau, decât împotriva unui vector din Orientul Apropiat, cum este prezentat proiectul.

    • Hai bre sa fim seriosi, Deveselu nu este impotriva iranienilor… Este doar flancul sudic al scutului, rusii au si ei dreptatea lor. 🙂

      • Rusii au mare dreptate cu scutul anti racheta oricat de anti rus as fi eu. Si mai am o parere, ca daca americanii nu impingeau scutul anti-racheta atat de mult, adica pana la granita rusilor aproape, rusii nu ar fi intervenit militar in Ucraina. Eu sunt anti rus declarat insa provocarea a plecat de la americani, aceiasi americani din cauza carora se intampla si haosul din Irak si Siria, aceiasi americani care infesteaza orice zona le-ar putea aduce lor profit. Suntem orbi din pacate, ne este frica de Ponta ca e cu rusii, ne place Basescu ca e cu americanii cand de fapt noi ar trebui sa fim cu europenii, dar cel mai mult ar trebui sa fim cu noi.

  8. Bucurie mare bucurie!!!
    Lume lume, veniti de vedti!
    Romania este ocupata fara un foc de arma!!!!

  9. Stars and Stripes este o publicatie facuta de profesionisti, de militari, nu de jurnalisti civili, de aceea ma mir de confuzie.

    US Navy NU a preluat comanda Bazei de la Deveselu. Este inexact.
    Baza de la Deveselu este sub comanda romaneasca.

    US Navy a preluat comanda unei zone din interiorul bazei, unde sunt silozurile cu rachete antibalistice. Acel perimetru reprezinta de fapt facilitatea. Acolo accesul militarilor romani este restrictionat.

    Este o enclava in cadrul bazei propriu-zise.

    • Foarte corect Vlad. Baza ca entitate juridica se afla sub comanda romaneasca, doar instalatiile sunt sub comana americana.
      Da si Stars and Stripes are dreptatea ei, forta luptatoare a bazei este americana.

      • Negativ.
        Perimetrul interior al facilitatii (zona unde au ei oul de aur, ce-o fi acolo, ca nu se stie. Inca :D) e asigurat exclusiv de ei.
        In rest, romanasii sunt sefi.
        Este o baza ROMANEASCA.
        Nu ne vindem noi pe doua margele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *