Armata Romana cumpara in jur de 100 de drone Vector

Compania germana Quantum Systems a anuntat ca a semnat un contract cu Ministerul Apararii de la Bucuresti pentru a livra un numar de drone de supraveghere Vector. Suma care va fi platita este de 18,4 milioane de euro.

In privinta numarului de drone implicate, compania germana ne spune doar ca este vorba de “significant contract” si are ca termen de finalizare 36 de luni.

Dronele Vector sunt electrice de tip VTOL (aterizare decolare verticala) si au la bord senzori, atat optici cat in infrarosu, zi-noapte. Sunt drone de mici dimensiuni, cu aripa fixa si o masa maxima la decolare de 8,5kg. Vector este dotata cu senzori care ii permit sa desfasoare misiuni de tip ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) astfel incat drona poate oferi si servicii de achizitionare a tintei, un lucru foarte bun in armata oricarei natiuni decente.

Raza maxima este de +35km si are o autonomie foarte respectabila de aproximativ 3 ore. Sistemul este transportabil de un singur militar (10kg in rucsac) si este gata de zbor in cateva minute, fiind un sistem pentru cercetarea-supravegherea campului de lupta la nivel de pluton/companie. Daca autonomia va socheaza atunci aflati ca aceasta drona este de fapt un imens (pentru masa ei) planor, cu o anvergura a aripilor de 2,8 metri la o lungime de 1,63 metri. Si cum este propulsata de motoare electrice ofera, probabil, o silentiozitate similara unei bufnite.

O astfel de drona este exceptional de necesara si ar trebui sa fie in vederea MApN ca in viitor un numar cat mai mare de astfel de sisteme de zbor sa fie achizitionate. La fel ca si in cazul cumpararii de rachete AT cu raza mica Javelin, aceasta achizitie merita aplaudata in picioare, fiind nu numai foarte necesara ci si de o eficiennta maxima pentru trupele noastre.

Din punct de vedere al categoriei, dronele Vector fac parte din Mini UAS clasa I – aripa fixa si MApN a lansat doua cereri de oferta pentru un total de 33 de sisteme Mini UAS clasa I. Prima licitatie are ca buget suma de 101 milioane de lei (20,2 milioane de euro) pentru 22 de sisteme de drone cu aripa fixa, a doua licitatie are ca obiect 11 sisteme Mini UAS multicopter, iar suma oferita este de 7,59 milioane de lei.

Ambele contracte se vor derula pe o durata de trei ani de la semnare. Si au fost lansate in august 2023.

In acest context, comparand suma de 18,4 milioane de euro – anuntata de Quantum Systems – cu sumele oferite de MApN in cazul primei licitatii – 20,2 milioane de euro, ca si faptul ca Vector este o drona cu aripa fixa, ajungem la concluzia ca ar fi vorba de 22 de sisteme Mini UAS clasa I.

In privinta numarul de drone pe care Romania le va cumpara de 18,4 milioane de euro stim doar ca in 2023 guvernul german a platit 180 de mii de euro per bucata, pentru dronele Vector furnizate Ucrainei de catre Berlin (105 bucati), astfel incat Romania ar putea cumpara in jur de 100 de drone Vector eUAS, poate ceva mai putin. De aici ar rezulta ca printr-un sistem se inteleg 4 sau 5 drone.

Ca un exemplu, un sistem de drone Bayraktar TB2 sau Watchkeeper X consta in trei aparate.

Dpdv al experientei in lupta a Vector, de fapt a testarii MINI UASului in conditii reale, lucrurile stau bine, ucrainenii sunt incantati de performantele acestui sistem si de posibilitatile oferite. In februarie 2023 Kievul beneficia deja de 33 de drone Vector, alte 105 exemplare fiind deja contractate cu finantare germana.

Un lucru foarte interesant este ca Vector isi poate indeplinii misiunea si in mod autonom, nefiind nevoie ca un operator s-o piloteze pe durata misiuni.

Primele drone Vector furnizate Ucrainei aveau o autonomie mai mica (doar 120 minute) si o raza maxima la care puteau transmite imagini video in timp real de 15km, dar varianta pe care Romania o va cumpara are performante imbunatatite – raza maxima +35km fata de operator si o autonomie crescuta in zbor de 180 minute.

Dar si masa maxima la decolare a crescut, 8,5kg acum, fata de 7,4 kg in Ucraina in 2023.

GeorgeGMT

38 de comentarii:

  1. L-am văzut pe păcăliciul de Oprea (nenea ministru economie) la TV spunând cuvinte despre ceva drone românești. Mai multe oferte chiar. Ori armata nu are încredere în vorbele lui, ori Quantum of Solace era cea mai bună ofertă de pe piață.

    1
    • Nu se exclud reciproc.
      Vector e o drona electrica fara corespondent in ceea ce e posibil sa iasa din proiectul dronei romanesti.
      Ca sa nu mai vorbim de senzori sau de componenta AI.

      21
  2. Am sperat că vom produce noi măcar aşa ceva, achizitia sa fi fost decinun internă.
    Păcat…

    3
    • cu ce senzori ,cine iti da senzorii iti da tot pachetul,. valabila chestia la toate achizitiile de drone de pana acu.

      cine e de vina ca autoritatile statului roman au relatii comerciale cu L3 harris de 30 de ani si nu au fost capabili sa negocieze integrarea locala a unui pachet de senzori pe niste drone de productie locala nici macar din alea mici ,singurele sanse raman la productia locala in asociere cu Elbit

      12
    • Problema nu e in a produce ci în finanțare…avem olimpici și aur la robotica și invenții ,problema e corupția

      1
  3. Hi,
    Din cand in cand vad aici tot felul de „specialisti” la evaluatiilor de preturi pt armamente. Acesti indivizi habar n au ce contin aceste aparate si fara sa stiu adevarata tinta la care aceste aparate au fost comandate, ce sensori speciali contin si care i pretul acestui sensor.
    Parerea mea e ca guvernul da prea multe detalii de buget la public, lucru care la unii gasesc loc de interpretatii ca la piata. In multe tari aceste date sunt ascunse dar sunt deschise la acei oameni care profesiunea lor este control si vad ambele parti ale aceeasi moneda. De exemplu, comitete din parlament care se ocupa cu achizitii militare.
    Vorbind de dronele de fata, ele pot, printre altele, daca au sensorii specifici la bord sa raporteze telemetria la artilerie in timp de foc in loc de un cercetas uman. Asa ca nu totdeauna noi civilii suntem apti sa facem socoteliile armatei.

    17
    • ionica fonosch

      Prietenas sti care e faza …nu ne pricem noi … DAR astia sunt bani publici si asa fura de rup… ca nimeni nu le verifica averea 😉 nu mai zic doctoratele ultrasecrete 🙂
      PS1 sunt tot felul de pensionari militari care o fac pe analisti de fapt niste gainari fomisti care pregatesc terenul la diverse mizerii …bonus o parte din analistii astia sunt colaboratori la firme de detectivi particulari unde practica filajul ilegal si evaziunea fiscala la greu …vorbesc si de fosti angajati mapn !
      https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/saptamana-de-lucru-de-sase-zile-in-romania-ceo-2370755.html
      PS2 cica evrei sunt la extreme ori rabini ori tinichigii ….cautat-ti de lucru la santieru naval :-)))) poti lucra 7 zile !
      PS3 vom lucra fericiti 6 zile sa platim chilotii scuze rachetele sau cum ?
      https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/scandal-in-ucraina-dupa-ce-ofiterul-de-presa-al-2233638.html

      10
      • ionica fonosch

        Sa iti mai povestesc o faza , prima parada si primul targ de arme dupa 1989 au fost facute de Emil Constantinescu 1999 .
        https://www.rumaniamilitary.ro/expomil-inceputuri
        La exercitiile pregatitoare paradei s-a gasit in parcul izvor o cutie de pantofi suspecta s-a interzis accesul/fotografiatul prin zona cine crezi ca era sef ….iti spun eu Coldea ! Si Constantinescu si Basescu au reusit sa faca din parade o reconfirmare a faptului ca au castigat alegerile datorita vointei populare. [Si cei mai PSD-isti dintre PSD-isti au trebuit sa recunoasca ca asa ceva nu era posibil pe vremea lui Iliescu]
        PS1 in vremea lui Constantinescu s-a dat acces neingradit la scanat documente in muzee …acum se plateste…
        PS2 dupa realegerea lui Basescu la prima parada Basescu a iesit din masina si s-a dus/repezit spre multime , a fost intampinat cu urale ! Singurul stresat era generalul Cioc ca nu apucase sa faca inelul de siguranta in jurul lui Basescu [eram cu o prietena nu am agreat personajul dar a trebuit sa recunosc ca uralele multimii au fost impresionante ]
        PS3 era o vorba inainte de 1989 ” mai rasfirati baieti !’

        8
    • ionica fonosch

      Dupa modesta mea opinie o asa drona ar trebui studiata din liceu surub cu surub , bit cu bit ca sa poti forma specialisti .
      Mult succes tie si altora ca tine la prinsul de spioni de ziua marinei si la
      alte paranghelii organizate de astia ca tine din bani publici !
      [coldea … parangheli …administratori de azile …administratori de firme de paza unde acum pe legislatia actuala se lucreaza 300 de ore lunar ]

      6
    • „Parerea mea e ca guvernul da prea multe detalii de buget la public, lucru care la unii gasesc loc de interpretatii ca la piata. In multe tari aceste date sunt ascunse dar sunt deschise la acei oameni care profesiunea lor este control si vad ambele parti ale aceeasi moneda. De exemplu, comitete din parlament care se ocupa cu achizitii militare.”

      Sa trezit zeul somnului.

      https://www.saffm.hq.af.mil/FM-Resources/Budget/Air-Force-Presidents-Budget-FY25/

      https://www.secnav.navy.mil/fmc/Pages/Fiscal-Year-2025.aspx

      https://www.asafm.army.mil/Budget-Materials/

      11
    • Ce zici tu e exact orientarea politica a tarii mostenita din mosi-stramosi, de la scandarluri ca ala cu tunurile Skoda pana la lamentarile cu sprijinul pt. UA pana mai ieri. Atunci cand acoperi coruptia zeci de ani cu justificarea amenintarilor externe obtii dictatura – mai mult sau mai putin fardata, ceea ce aliatii nu mai sunt dispusi sa inghita… si nu doar de la noi, ci si in cazul Israelului si chiar al UA 😉

      Faptul ca cedarea Patriot-ului a devenit publica arata ca Romania devine in sfarsit o democratie. Rusii arunca in aer fabrici in toata lumea occidentala, razboiul e inceput, iar coruptia e nu mai functioneaza cam pe nicaieri in favoarea vestului, ci a rusilor, a chinezilor si a paradisurilor fiscale arabesti.

      Transparenta e singura cale de urmat, iar ca sa nu ni se intoarca in freza, comunicarea trebuie sa fie echidistanta si pe intelesul oricarui prost cu drept de vot.

      Cum se va incheia razboiul asta depinde de bani, nu de arme.

      9
  4. Interesanta drona aceasta, ar fi buna si pentru graniceri,la supravegherea granitelor,cat si pentru PolitieJandarmerie,Salvamont,Pompieri pentru cautari de persoane,identificarea anumitor chestii in caz de dezastre,incendii de paduri, Fiind foarte accesibila si neavand nevoie de pista de zbor.

    13
    • In anumite situatii, poate inlocui cu costuri foarte mici nevoia de un elicopter. Iranul cand a cazut elicoterul cu „barbosi” , a apelat la Turcia care a trimis o drona pentru cautarea elicopterului.

      5
    • Drone de categoria nu sunt foarte utile, pentru aplicatiile specificate de tine, datorita razei de actiune/timp de zbor. De ex la graniceri daca e sa faci patrula nu te deranjeza ca drona nu are capabilitatea de decolare pe verticala, in schimb o anduranta de 8-12 ore e un minim. la fel o misiune salvare salvamont dureaza mai mult de 3 ore, iar incarcarea/schimbarea acumulator nu e la indemana pentru o echipa de cautare persoane Adica sa care 2-3 acumulatori de schim, asta daca permite si nu sunt nedemontabili in conditii de camp si trebuie incarcat ansamblul/

      6
      • Marime, greutate si puterea motorului sunt parametrii care maresc timpul de zbor.
        Care i cerinta ta in acord cu ce am scris
        aici ?

  5. Să fie primit. Bag seama că-s oameni dezamăgiți pe aici că nu-s facute la noi. Și eu am o nemultumire, sunt cam puține. Astea-s cercetașii. Aia care identifică potențialele ținte. Dronele FPV am putea să le fabricăm local.

    15
  6. E bine ca se misca treburile in domeniul drone . In sfarsit pare ca cineva prin MAPN e cu gandirea adusa la zi .

    1
  7. Ce le face pe aceate drone speciale este calitatea build-ului hardware, optoelectronica si software-ul.

    Se pot face si la noi niste chestii (cum fac UA acum), dar nu la nivelul asta.

    Cum ziceau si alti colegi, sa fie primite, sa dea o comanda de 10 ori mai mare si sa le imprastie prin tzara (armata, graniceri, jandarmerie, smurd) ca sa se obisnuisca omu din institutii cu ele, cand sunt utile, ce pot sa faca samd. Pt ca dupa ce le ai in tzara si multe, cu mii de ore de folosire, te poti duce f usor spre mediul civil din RO ca sa iti faca ceva relativ similar. Poate la volume mari, is dispusi sa faca si o mini-fabricutza la noi in tara? 😀

    Dronele clar is viitorul (nu ‘doar dronele is viitorul’ ci sigur vor face parte din peisajul de viitor, pe langa armele clasice: fighters, artilerie, samd).

    12
  8. Avand in vedere nr probabil vor fi repartizate la nivel de batalion.
    E ineficient sa produci in tara orice tip de armament in numar mic. Mult mai important e sa poti face mentenanta aici si unde e cazul sa produci munitia.
    O achizie binevenita 😉

    7
  9. https://www.youtube.com/watch?v=0mxTcuI9mLo

    Stirea de ieri cu drona romaneasca. Nu stiu daca a mai fost postata.
    Nu e de exclus din start dar depinde si la ce asteptari avem.

    Daca iese ceva la nivel de companie are sanse. Cu conditia sa fie ceva fara pretentii, ieftina si fara sa te intepe inima daca o pierzi.
    Autonomie de zbor ar avea, daca se verifica ce ziceau ca au scos in teste, pe partea de senzori, un minim se poate lua pe licenta, mai ales ca nu ar fi vorba de o scula ultimul racnet.
    Cel mai important e sa nu-i puna un motor de Mobra, ca atunci n-am facut nimic. Dar daca baza e buna si cat de cat silentioasa, restul se rezolva in timp, se pot face imbunatatiri.

    4
    • Deja sună, arată și miroase a ditamai paraîndărătul.
      Sunt firme in România care fac drone bune, a făcut și #acecetetemeul lui pește câteva proiecte de drone, ăștia se apucă să inventeze apa caldă, cu jdemii de comisii, memorandumuri, înțelegeri, acorduri…
      Tipic politicului românesc, să mănâncă și copiii lor!
      Părerea mea, hâc…

      20
    • Cand problema incepe sa fie rezolvata de la „conducere” deja ai dat-o in alta problema.
      Ce nu intelege politrucul care a fost obisnuit sa faca lucruri pentru ca asa zice planul cincinal, este ca in democratie si intr-o armata moderna nu faci drone de dragul dronelor si pentru ca „da bine” la TV.
      Intr-o armata moderna, pleci de la niste cerinte operationale foarte clare si fie construiesti local, fie te orientezi in piata si achizitionezi produsul care bifeaza toate casutele, sau daca nu toate, negociezi, nu ai toti senzorii dar imi dublezi timpul de zbor, hai ca ne intelegem. Doar asa, dar nu cu ministrii habarnisti implicati in proces.

      4
      • Cand ditamai ministrul vorbeste de „drona romaneasca”, asta spune multe despre calitatea oamenilor din conducere si nivelul de maturitate politica…0

        1
  10. Acumulatorii?

    1
  11. Stirea despre achizitia Romaniei de drone Vector semnalata si pe site-ul ucrainean de profil Defense Express. Se pare ca dronele livrate Ucrainei au intampinat niste probleme, unele prabusindu-se fara un motiv aprent. Specialistii producatorului au investigat si se pare ca au remediat problemele.https://en.defence-ua.com/weapon_and_tech/from_ukraines_sky_to_romanias_purchase_the_interesting_story_of_german_vector_uavs_falling_in_ukraine-10900.html

    2
  12. A fost strumpful pe aici sa ne zica ca supercum ul rusesc e mai bun?

    9
  13. Are AI care sa o ajute sa supravietuiasca in zone fara gnss ?
    Camera e macar x10 in mod ir ?

    4
    • „Using on-board artificial intelligence, the system is increasingly capable of supporting decision-making processes in an efficient and user-friendly manner. Namely, the Raptor gimbaled sensor performs object detection, classification, and tracking. The operator only receives relevant information in the form of messages or warnings. Constant monitoring of the live video is not necessary. The AI Board also supports and enables GNSS-denied navigation. ”
      Da pt prima.
      Si sper ca am cumparat pachetul complet de senzori. Se pare ca drona vine cu 2 configuratii posibile. HD40-LV si Raptor. Interschimbabile fara alte modificari sau batai de cap.
      https://quantum-systems.com/sensor-overview/
      „The Raptor sensor from NextVision delivers lightweight, compact and powerful visual awareness to the Vector & Scorpion UAS operator. A high resolution EO/IR sensor provides a zoom function up to 80x (40x optical and 2 x digital). The Raptor sensor is fully rainproof and offers day, low-light and night-time capabilities ranging from Near-Infrared (NIR) to Long Wave Infrared (LWIR) imaging. „

      3
  14. Chiar asa de ar fi,e o etapa in evolutia armei drone in armia patriei.Argumente ar fi asa:
    -de banii pt o drona de asta vecinii fac 200.
    -oricat ar fi de grozava,tot nu e in 200 de locuri simultan
    -cum ai zis,tre sa reziste la tot soiul de atacuri electronice.In modul pilotat ,indiferent ce frecvente ar folosi pt a primi comenzi ,e doar o chestiune de a adapta sculele de bruiaj la zisele frecvente.
    -pt a transmite in timp real imagini sunt alte frecvente,alta tinta posibila pt EW vrajmas.
    -sper ca poate transmite cu o antena directionala
    -raza de actiune nu e ceva wow,iar autonomia ei ,desi mai mare decat ce au vecinii in mod uzual ,ar putea fi suplinita folosind 2,3 ieftinaciuni
    -daca arma cu microunde ajunge sa fie viabila si innmana competitiei,pica de nu se vede.

    Si,pt ca practica e diferita de teorie,is curios cat se vor juca cu ea.Sa riste sa dea cu un Ferrari de Terra.

    In rezumat,e ceva bun,sa exersam cu ea ,dar imi cam piere ideea ca industria vestica inclusiv a noastra,va fi capabila sa imite ce fac astia in razboi.Iar ce ar putea face chinezii,probabil ar scoate un milion de drone lunar.

    Politica de a lua numere limitate de scule high tech imi pare totusi una foarte inteleapta.
    La razboi ar face toti aitistii mocangeli cu zecile de mii.Dar nu e inca razbel,deci nu e nevoie sa bagi bani in ceva ce e depasit in 6 luni.

    13
  15. ionica fonosch

    „”” Memorandumul se numeşte
    https://romania.europalibera.org/a/memorandum-sua-romania-privind-combaterea-manipularii-informatiilor-/33004117.html
    ”Cadrul de contracarare a manipulării informațiilor de stat străine” şi vizează:
    1 Strategii și politici naționale
    2 Structurile și instituțiile de guvernanță
    3 Capacitatea umană și tehnică
    4 Societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic
    5 Angajamentul multilateral
    România se angajează să ia toate măsurile astfel încît la cetăţeni să ajungă doar informaţiile oficiale pe care le livrează americanii.””
    PS1 Deci bucurati-va cat se mai poate de RM fiindca urmeaza vremuri pocite care trebuie cosmetizate !
    PS2 pe militienii doctoranzi de la snspa , ninja in lupta cu fake news ,
    vor curge sutele ca pe lautari :-))))
    PS3 cine e prieten cu DOV va lucra 5 zile pe santierul naval restul 7 din 7 :-)))) ce sa mai Moise …lasati specialisti sa se ocupe …daaaa… haita usr cu noua medicina siriana …vaccinare …ca nu doare …dar se moare 🙁

    2
  16. Lăsând la o parte prețul care mi se pare foarte mare pentru o asemenea jucărie (probabil 90% din preț este pentru senzori ca altfel, „zburătoare ” cu performante chiar mai bune se pot realiza la preț de 10 ori mai mic), eu am mari rezerve referitoare la utilizarea acestui tip de drona ținând cont de condițiile meteo de la noi. Sunt aeromodelist de o viață as putea spune, am aeromodele de aceeași dimensiune/greutate și chiar mai mari (anvergura de 3m) și va spun ca în zilele cu vânt de peste 20 km/ora, pilotarea devine dificila. Un astfel de aeromodel este destul de sensibil la vânt, rafale etc. Și în RO avem atâtea zone cu relief care generează perturbări atmosferice și atâtea zile cu ploi, furtuni, ninsori, viscole etc. Nu știu câte zile/an ar fi condiții propice de zbor pentru o astfel de dronă. Poate greșesc dar experienta mea îmi spune că vor sta cam mult la sol. Stima și prietenia!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *