Israelienii de la Elbit Systems vor furniza României o soluţie avansată de combatere a sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS). Compania a obţinut în România un contract de 60 de milioane de dolari
Elbit Systems Ltd. anunţă că a obţinut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că beneficiara acestui contract este România. ”Elbit Systems Ltd. a obţinut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani”, anunţă compania. Elbit Systems va livra, în cadrul contractului, sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluţie integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) şi sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi şi noapte, oferind o imagine aeriană completă şi îmbunătăţită, împreună cu capabilităţi avansate de atac electronic.
Un articol de pe site-ul militaryleak.com subliniază că, „ReDrone oferă protecție pe mai multe straturi împotriva amenințărilor UAS”. În scopul apărării de drone ostile, sistemul poate apela, fie la metode soft-kill, cum ar fi bruiajul și preluarea controlului (jamming/take-over), fie la „pedepse mai dure” (hard-kill), cum ar fi loviturile distructive cu proiectile sau rachete. Oficialii de la Elbit care au fost prezenți la demonstrație au subliniat că, „ReDrone poate fi implementat într-o varietate de configurații, mobilă, portabilă, transportabilă, vehiculară sau fixă”. Conform informațiilor furnizate de companie, arhitectura deschisă (open architecture) a sistemului permite funcționarea acestuia în diferite „medii de utilizator”. Datorită posibilităților pe care le oferă cea mai nouă soluție, compania israeliană de apărare l-a numit „ReDrone Modular, Multi-Mission, Multi-Sensor C-UAS”, adică soluția sa este „modulară, pentru mai multe misiuni și cu mai mulți senzori”.
Unul dintre oficiali a spus că sistemul „poate fi adaptat la cerințele clienților pentru instalare și implementare în diferite locații, incluzând aeroporturi, închisori, facilități guvernamentale sau publice, porturi, frontiere și baze sau unități militare”. Prezentarea specială a C-UAS ReDrone, realizată de Elbit într-o regiune din estul Israelului, a demonstrat că sistemul complet de ultimă generație a fost gândit, proiectat și construit pentru detectarea, identificarea, urmărirea și neutralizarea eficientă a UAS, asigurând „o protecție robustă împotriva amenințărilor UAS în diverse medii”. Un element cheie al C-UAS ReDrone este subsistemul SIGINT, care utilizează receptoare rapide SDR (software-defined radio receivers) de bandă largă și rețele de antene DF (Direction Finding, sau radio direction finding, RDF). Subsistemul SIGINT permite detectarea dronelor prin gestionarea variațiilor de spectru RF (Radio Frequency) înalte și joase din benzile de frecvență ale dronei, pe o rază impresionantă de până la 8 kilometri cu acoperire la 360°.
Reprezentantul Elbit Systems a mai spus că, „Posibilitatea de analiză a unui spectru larg permite sistemului să detecteze o varietate de drone ostile”. Subsistemul de bruiaj portabil constă dintr-o unitate principală (de bruiaj), amplificatoare de mare putere și componentele RF. O rețea de antene omnidirecționale și direcționale, fără părți în mișcare, blochează comunicarea între operator și dronă, precum și sistemul de navigație al dronei (GNSS, global navigation satellite system). Când este detectată drona ostilă, sunt blocate semnalele de comunicație cu drona în banda de frecvență folosită. Pentru a obține neutralizarea completă a amenințării, comunicațiile secundare, de frecvență GPS și altele posibile, pot fi blocate simultan.
„Sistemul radar 3D încorporează sute de receptoare digitale, algoritmi sofisticați și nuclee de calcul cu funcții de inteligență artificială (AI, Artificial Intelligence) ”. După cum specifică prezentarea de pe site-urile amintite, „Radarul detectează, identifică și urmărește simultan mii de obiecte, de dimensiuni și cu viteze diferite”. Mai trebuie spus că oficialii Elbit au declarat că sistemul este deja operațional în diferite locații, fără să se comenteze despre vreo posibilă utilizare de către Forțele de Apărare Israeliene. „Interesul pentru sistemul nostru foarte avansat a atins un vârf istoric, iar evoluțiile recente ale dronelor folosite în război au crescut acest interes”.
Sursa: dronele.ro
Bravo, prima veste bună din 2025! La mai multe. Mă bucur că am luat o sculă de top. Elbit un partener vechi și de încredere👏🤝
Mai intai la multi ani pentru toti membrii comunitatii RM !
Apoi, sistemul, fixat pe o Cobra in loc de Duster(de ex.), ar evita soferului un stres suplimentar si i-ar da o sansa reala de supravietuire in zone fierbinti, pe de-o parte. Pe de alta ar diminua „indignarea” celor care considera ca nu avem ce face cu atatea „conserve” turcesti !
Elbit prezintă sistemul montat pe JLTV. Posibil să fie doar pentru prezentare, cu siguranță are și alte soluții, depinde ce vrea clientul și cât e dispus să plăteasca. Pentru noi JLTV și Cobra 2 ar fi platforme ideale. În fine, vom vedea, deocamdată mă bucur că am luat o sculă de top!
Totusi eu nu cred ca este un sistem perfect in moment dat
ca IAF a cumparat pe asta
https://en.wikipedia.org/wiki/L3Harris_OA-1K_Sky_Warden
Ori Sky Warden o sa care sub aripa si ReDrone in afara de
un pod de mitraliera. Sa vedem…..
Americanii au inceput deja sa faca instructie pe
modelul civil AT 802u ,
https://www.afsoc.af.mil/News/Article-Display/Article/3830119/at-802u-trainer-aircraft-arrive-at-hurlburt-field/
Cand v a fi primit in Israel nu v a fi problema dat fiind
ca in Israel functioneaza o escadrila de AT802 de pompieri
aerieni
Translate
https://www.gov.il/he/pages/montenegro_fire_assistance_0717
@WW
Sistemul are mai multe configuratii si anume pozitie fixa, portabil seamana cu ala fix dar e redeployable, versiunea aia pe agregate care au prezentat-o si una portabila pe infanteristi.
Aici e prezentarea sistemului
Elbit Systems / ReDrone – Counter Drones System
https://www.youtube.com/watch?v=Nw1Z_bUlQBA
https://elbitsystems.com/product/redrone-portable-cuas/
Aici anunta vanzarea
https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-awarded-60-million-contract-to-supply-counter-uas-solution-to-a-nato-european-country/
Are si doua portabile personal
https://elbitsystems.com/product/redrone-portable-cuas/
amin 😉
Bravo!
Oare cate sisteme pot fi incluse pe langa training, logistica etc?
Am auzit ca Elbit ar fi luat deja banii pentru contractul cu dronele WatchkeeperX,dar deocamdata au spun ca se amana pentru ca sunt ocupati cu cerintele IDF in conflictul din zona.Adica au luat 300 milioane RON(60 mil. euro),iar drone la sf. Asteapta.
numa’ ai „auzit”
https://defapt.ro/armata-nu-mai-primeste-watchkeeper-x/
Dronele nu au autorizatie de export de la statul Israel.
https://defapt.ro/romania-asteapta-autorizatia-israelului-pentru-drone/
si celelalte produse militare exportate pana acum la noi nu au primit autorizatie de export sau cum au ajuns la noi?
Ia coreleaza aiurelile din celalat articol:
Concluzie:
„acum nu se știe nici dacă vor mai livra sistemele de drone, nici când vor restitui banii, în caz contrar.”
Adica nu stiu nimic in afara de cererea Elbit de a avea circumstante atenuante la contract.
Titlu: „Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România”
Cum sa scrii aiureli de turbare ca aia nu ti-au raspuns la intrebare.
Asa, daca tu ai fi manager la Elbit, semnezi un contract cu Romania si apoi Israel intra in razboi si statul lor, cu drept de pre-emptiune iti plaseaza extra-comenzi (piese, sisteme si componente), ce ai face?
Daca esti serios nu anunti ceilalti clienti ca exista un posibil risc si ceri o derogare, incercand in interior sa gasesti solutii sa compensezi situatia pana la livrare?
Sau minti ca totul e OK pana in ultimul moment, iar cand sa furnizezi prima comanda incepi sa dai vina pe unii si altii?
Totusi problema ramane,ce model a contractat cu adevarat Mapn de e atat de dependent de Israel si cat se va produce cu adevarat in Romania,pt ca se pare ca exista un risc major in aprovizionare cu dronele alea
oricat se va „produce” local, e bazat pe piese si componente majoritar din Israel.
De acord cu lipsa de transparenta.
pai tocmai asta e ca reclama peste tot e ca e watchkeeper x dar defapt descoperim ca vine majoritar din israel ceea ce inseamna ca e de fapt hermes 450 si nu prea are treaba cu Thales deloc
si atunci te intrebi ce alte reclame recente de utilaje achizitionate sunt la fel si comporta probleme logistice similare
Dronele au radare Thales.
https://www.rumaniamilitary.ro/intrebari-si-raspunsuri-pentru-watchkeeper-x
faptul ca pot nu inseamna ca si am cumparat noi ,dovada e ca nu au externalizat productia deloc si cer dispensa
Unde scrie ca nu externalizat productia? Elbit este pana la urma integratorul si, cel mai probabil, ca anumite componente fabricate in Israel nu sunt inca disponibile.
Radarul Thales este in contract nu la capitolul posibilitati: „Setul de sarcină utilă include simultan Radar Thales si senzor optic Spectro XR”.
Pe de alta parte, conform Elbit:”Majoritatea structurii și componentelor UAV-urilor, cu excepția senzorilor.” (vor fi fabricate in Ro nota personala), asadar discutam despre senzori fabricati in Israel, motor chestii deastea, iar Israelul se afla in razboi. Nu este vina lor ca Hamas i-a atacat, este vina noastra ca nu suntem in stare sa fabricam local o drona din acaesta clasa.
conform elbit
Pai pe cine altcineva sa intrebam?! Este un raspuns oficial la un set de intrebari. Stiau cine suntem, stiau ca va fi publicat.
are treaba si cu Thales, si nu doar radarul, dar cred ca si partea de getiune/comunicatii daca nu ma insel.
nici un articol despre transnistria si cum poate influenta lipsa gazului situatia geopolitica?
Sa discutam cu PT Pindad pentru niste X-18 Antasena „tank-boat” ca sa le instalam pe ele la Sulina.
Am o bănuială ca sunt pentru protecția bazelor aeriene, plus cele de AA. În ultima vreme se cam plimba dronele peste bazele NATO mai ceva ca prin Ucraina. Iar la o adică îți rezolvă flota aeriană cu drone de 500 dolari. Oricum la 60mil cu prețurile lor actuale nu pot fii prea multe sisteme.
„Oricum la 60mil cu prețurile lor actuale nu pot fii prea multe sisteme.”
Depinde ce include contractul si ce cumpara.
Sierra Nevada Corporation (SNC) has been awarded a $73.2 million contract by the United States Marine Corps (USMC). Fulfillment includes providing the USMC’s Marine Expeditionary Units (MEUs) with the most modern and highly-capable dismounted Electronic Countermeasure (ECM) system in the DOD inventory, the Modi II. The delivery order on this indefinite-delivery/indefinite-quantity contract is for 581 systems, including spares and training. Work is expected to be completed by August 2016.
https://www.sncorp.com/news-archive/snc-awarded-732-million-contract-for-us-marine-corps-dismounted-electronic-countermeasure-systems/
The Army’s 2025 budget request includes $13.5 million for hand-held anti-drone devices to equip a division and $54.2 million for backpack-size jammers, an Army spokesperson said Thursday.
The $13.5 million will buy 20 Modi devices, 10 Smart Shooter devices, 10 Bal Chatri devices, and 20 Dronebuster devices.
https://www.defenseone.com/technology/2024/03/army-seeking-divisions-worth-hand-held-counter-drone-equipment-fy25-budget/395030/
Astea ce menționezi tu sunt la nivel de trupete plus cele la nivel rucsac. Nimica în comun cu ce am cumpărat noi
Nu e pt trupe, e pt obiective fixe.
Un obiectiv mobil, care se opreste, devine fix. – Art of Funk War
Bre cercetasule, la noi instalațiile sunt mai importante ca oamenii, acolo vine lumea la tăiat panglici cu ambasadorii și piscotarii. Aeroporturi, scuturi, locuri „civilizate”, cu aer condiționat și bufet suedez.
Când am auzit nr „sistemelor”, am crezut că e varianta mobila, pt cate o brigadă. M-a „liniștit” un amic din Izvor.
Putea Otopeniul sa nu aibă scut anti-drona? Prea multe vile in jur, tre aparate.
Hehehe!
Usurel boss ca o sa ia si pentru talpasi ca tine, dar nah, iau si ei pe rand, ca tot asa le-au luat pe toate. N-am intrat (inca) in Ucraina.
deocamdata apar drone pe langa porturi, instalatii, aeroporturi etc ba la noi zboara prin Delta, asa ca asta era prioritatea. 8 sisteme nu-i un nr mic.
vilele alea sunt la Pipera sau la Snagov, ar trebui sa stii; pe Otp militar insa aterizeaza chestii de cand a inceput scandalul.
ar sti si ca Aurel Vlaicu indiferent cat de inchis e pt altele pt militare e oricand deschis
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor https://defenseromania.ro/631898
Aștept următorul Ro Alert pe nordul Dobrogei,să vad ce o sa doboare.
Asteptarile noastre.
Va dobora atunci cand s-or termina razboaiele in Israel 😂
Același sistem a fost cumpărat în august 2023 de olandezi
https://www.joint-forces.com/defence-equipment-news/66777-elbit-redrone-c-uas-solution-for-netherlands
Elbit Systems announced today that it was awarded a contract worth approximately $55 million to supply multi-layered ReDrone Counter Unmanned Aerial Systems (C-UAS) to the Netherlands.
The contract will be performed over a period of four years. As part of the contract, Elbit Systems will supply several mobile, stationary and deployed configurations of the ReDrone integrated Counter-UAS solution along with a logistic support package and training.
https://romania.europalibera.org/a/ministerul-apararii-nationale-cumpara-8-sisteme-antidrone-de-60-de-milioane-de-dolari/33265166.html
,,Surse oficiale de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) au precizat pentru Europa Liberă că Armata română va primi opt asemenea sisteme”
Cate sisteme a luat Olanda de 55 milioane ?
🙂
Presupun ca vrei sa vezi daca Romania a platit un pret
rezonabil sau nu. Atunci ia in socoteala ca la primii clienti
din motiv de atragerea altora pretul poate fii mai ieftin.
2. Olanda nu a cumparat anul asta si e clar ca acum e
mai scump nu numai din motiv ca cu cursul anilor pretul
creste dar ca si chiar anul asta toti pregatesc armatele
de razboi si cu dorinta mare si pretul creste. 🙂
La mintea mea mai cârcotașă, e scump pt ce poate face
Pt tot teritoriu tari iese o suma mai mare ca bugetu Pentagonului pe ultimii 2 ani
8 km2………… 60 mil ieuro
238.397 km2…..x ieuro
x = 238.397 x 60 mil/8 = 1.787.977,5 mil ieuro
Bujetu Pentagonului
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States
Iar suprafața tarii e 238397 km2
E preferabil sa ai sisteme cu o acoperire mai mare
8 km2 e putin
Foarte putin
Multe obiective strategice naționale depășesc 8km2
Totuși, tb studiat dacă este posibila o crestere a puterii de acoperire a sistemului pana la 50-100-200 km2
Nu mă dă pe spate achiziția dar nu strică să avem așa ceva și 60 de milioane de dolari e puțin pentru noi.
Sunt curios dacă pot „da jos” și drone mai mari decât cele mici comerciale, dacă zboară aproape și suficient de jos, de exemplu un Shahed care a făcut stânga în loc de dreapta.
capatul satului, tu esti permanent nemultumit!
„studiat dacă este posibila o crestere a puterii de acoperire a sistemului pana la 50-100-200 km2”
Iti dai seama ca tu vrei dublata si apoi cvadruplata acoperirea sistemului? Asta inseamna de fapt alte doua sisteme diferite, cu alta misiune si alte costuri, cam de tot atatea ori mai mari!
Sunt si alti nemulțumiți, mai bine documentați
https://www.tehnomil.net/2025/01/07/anti-dronele-si-injustitia-romaneasca/#more-12873
Sau putem sa spunem, ca membrii guvernului
Ca stam minunat,
Superinzestrati si pregătiți la toate armele si împotriva tuturor amenințărilor
Totuși, îmi amintesc ca de putin timp mândra conducere a armatei si a tarii nu poate dobora dronele inamice care intra in teritoriu nostru național, ca tb aprobare in scris,
Povestile alea cu obiect amic inamic care intra in spațiu nostru aerian sunt prin carti
Ca nu suporta neuronu conducerii militare ca armata sa răspundă potențialei agresiuni, pana nu vine aprobarea scrisă pt fiecare drona in parte
Aprobare care n-are cum sa vina la un minister unde se lucrează din greu
Ca nu se încurca ministru cu câteva drone kamikaze
O fi sigur ceva virus de la Leana din fundu curtii, altfel nu se explica
Cum sa ne opunem agresorilor rusi când stim cât de credincioși sunt ei
Suntem tot așa de pregătiți ca in 1940
Parca si Carol al 2 lea si-a făcut soferu general
In urnă cu vreo 10 ani un sofer a ajuns general, ministru si coordonator de doctorat – învață pe altii sa ajungă generali
Ăla cu coloana oficială
noi vorbeam de acoperire,
aia cu justitia si licitatiile maiestre de la noi e alt subiect, tipic spatiului carpato-danubiano-pontic.
Serios, eu m as intreba daca ReDrone pe vehicul
este activat in mers sau e nevoit sa se opreasca
menit sa l activeze. Daca in mers perimetul operativ
se mareste in mod considerabil
si ce vrei sa aperi pe tot teritoriul tarii? Fanetele, buzile din fundul curtii?
Tanti Lenuta nu mai iese la buda, ca o pot ataca dronele?
😂😂😂😂😂
* Hard KILL ?
https://defense-studies.blogspot.com/2024/12/viettel-turn-s-60-57mm-cannon-into-anti.html
** A-436 Model 1980 2x30mm ?
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/vietnam-enhances-its-short-range-air-defense-with-soviet-era-chinese-37mm-anti-aircraft-gun?utm_content=cmp-true
*** Viforul ?
https://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/10/28/sistemele-aa-ale-armatei-romane/
PS solutia nu e de ignorat 😉
https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/vietnam-combines-old-soviet-s-60-guns-with-modern-radar-to-create-new-air-defence-system
Ah ce mor de ciuda ….. Încă o știre ce se vrea înviorătoare pt armia romana dar cam te lasă să te scarpini de-a-ndoaselea !!!!!
Bai lume , dc dracu auzim toate stirile din guri străine; ce urmează să cumpărăm și nu vin ai noștri capete seci și ne dau ei știrile înainte cu toate detaliile necesare …?
De ce nu vin cu explicații ăștia din MApN….????
Auzim doar dl străini … Dar ce naibii ,noi suntem cusuți cu ață la gura …. Transparenta 0
Un tabel, un grafic cu cât ne costă exact ..ce cumpărăm exact …. Cifre,statistici …..se face ceva la noi sau cumpărăm de pe raft și gata tranzactia ….. ?!?!?
Mai multe întrebări decât răspunsuri și sa fim serioși , apare pe undeva această tranzacție in paginile MApN …?????
Știre buna dar cu ft ,ft multe necunoscute !
Demn de rasu plansului și dacă nu eram in rahat cu dotarea deficitara pe multe paliere ..era chiar amuzant !
EW
https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/razboiul-electronic-decisiv-in-noua-ofensiva-a-2412949.html
CIC [Pantsir izolat = kaputt]
https://www.twz.com/news-features/red-sea-attacks-are-testing-combat-information-centers-aboard-u-s-navy-warships-like-never-before
Dotare da, legislatie ba!
ce-a patit Strumpf, tati? L-au trimis ai lui pe front?
https://www.tehnomil.net/2025/01/07/anti-dronele-si-injustitia-romaneasca/
Wow, ghici ce: și achiziția asta s-ar făcut pe sub masă.
Daaaaaaa, ilustrul Caudillo! Exact la el m-am gândit cînd am văzut știrea asta cu sistemul anti-drone!
Până acum se plângea că nu se face și nu se cumpără nimic, acum, când s-a cumpărat, iar nu-i bine!
Pe unii nu-i mulțumește nimic, niciodată!
Părerea mea, hâc…
P.S. Salutare, Caudillo, ți-am citit articolul pe tehnomil de cum l-ai postat!
E bine ca s-a cumparat, dar ar fi fost frumos sa se cumpere fara scheme din astea. Poate ca ma astept la prea mult.
curentul electric este dat cu portia in Transnistria