RomaniaMilitary este un blog sentimental, asta in afara oricaror discutii. Ideea de la care a plecat a fost si a ramas faptul ca cineva, sau mai multi, trebuie sa spuna si vorbe frumoase si de multe ori adevarate, despre Armata Romana, industria si economia Romaniei, despre Istoria acestei tari.
De prea multe ori si prea multi indivizi arunca cu mizerie si minciuni, sau pur si simplu rad de saracia noastra, de starea Armatei sau a Tarii, cateodata pe buna dreptate, dar sa razi de propia-ti tara si de propia ta Armata, este pentru mine un lucru pe care pur si simplu nu il pot face. Nicodata nu m-am gandit si nu am ca scop castigarea de bani de pe urma blogului, nici nu cred ca ar fi posibil, singura lui menire este o informare corecta, intr-o perioada in care sportul national, in media romneasca, este aruncatul cu noroi in noi insine, in istoria noastra, in propriul nostru viitor.
Nu este un blog creat dintr-o ambitie personala de a fi si eu cineva 🙂 , este, daca vreti, un colt de lume unde, eu si voi, putem uita de altele si concentra pe ce ne place. Un hobby de grup, o partida de tenis zilnica, la care razi, discuti, te relaxezi, esti doar tu si altii ca tine. Intri pe blog si lasi in spate serviciul, nevasta, copii, etc, etc.
Niciodata nu ati vazut pe RoMilitary scenarii de rupere a Romaniei pe provincii, asa cum au alti astfel de placeri sadice, niciodata nu am ras de propria noastra Armata, ci doar am comentat. Mai mult decat atat, RoMilitary si-a dezvoltat o relatie de prietenie cu multe alte bloguri si publicatii. Tot pe RoMilitary suntem cu totii egali, oricine poate incerca sa scrie un articole, sau venii cu ideei noi. Noi nu avem redactori sefi, de dragul titlului de sef si nici nu am atacat pe nimeni vreodata. Nu inca…
Revenin la articolul cu IAR XT si la noua canonada plecata de pe Resboiu, nu pot decat sa remarc ritmicitatea cu care, in medie o data pe luna, pe blog sau pe mail-ul meu, redactorul sef de acolo lanseaza tot felul de chesti. Sunt acuzat ca folosesc cuvinte de el inventate, cum ar fi „BRE”, sau „VERSUS”, acuzat ca plagiez expresii tot de el gandite, cum ar fi „Ratusca cea urata”, uitand sau nestiind ca este de fapt titlul unui basm vechi de peste 100 de ani…
Nu stiu despre ce e vorba, in acest noua….abordare, am inteles ca ar fi ceva legat de plagiate, clonari….sincer nu stiu, dar voi preciza inca o data: Articolul IAR XT a fost realizat in proportie de 100%: informatii si poze, din materialele INCAS, materiale pe care le gasiti la surse.
Nu imi voi cobora limbajul la nivelul la care se pare a fost deja coborat, doresc pur si simplu sa eveidentiez diferentele de abordare dintre doua bloguri, care in principiu nu sunt deloc pe aceeasi felie. Articolele dedicate Istoriei Nationale, Economiei, Istorie militare universale sunt o caracteristica a RoMilitary, desi nu sunt specifice doar noua.
Una peste alta si ca idee generala, nu sunt interesat de absolut nici o emanatie a mintii celui ce-si spune singur redactor sef, dar voi fi foarte receptiv la orice sesizare/discutie venita din partea celorlalti doi baieti de pe Resboiu. Asadar orice problema ar putea apare sunt foarte deschis la discutii, daca ei cred ca sunt necesare, insa nu cu…ala.
Poze Armata Romana, prin amabilitatea celei de a 15-a Brigazi Mecanizate, „Podu Inalt”
FOTO: MApN
Salut te rog … poti sa faci o comparatie a armatelor Ucrainei impotriva Armeti Romaniei+Republicii Moldova !!! te rog mult !! astept raspunsul pe : fc.dinamo1948@yahoo.com
Din pacate nu te pot ajuta direct. Ca recomandare verifica Wikipedia si daca ai timp articolele scrise aici despre Ucraina si Armata Romana. Problema la Ucraina este, ca desi au foarte multa tehnica de lupta ex-sovietica, starea ei este deplorabila, la fel ca si pregatirea trupelor. Nimeni nu stie exact in ce stadiu se afla armata Ucrainei.
R. Moldova poate fi scoasa din categoria tarilor care detin armata pe motive usor observabile. Nu au si nici nu pot avea. Armata romana este extrem de bine descrisa aici, pe categorii de forte si tehnica de lupta, tot ce trebuie sa faci este sa-ti gasesti ceva timp sa rasfoiesti blogul.
Si in principiu Ucraina este, macar ca numar, mult peste noi, in timp ce Romania este peste Ucraina ca pregatirea a trupelor.
Hahaha, iti dai seama in ce situatie e Ucraina daca nici macar cand e inconjurata de vecini totusi cu unele lipsuri, nu este sincera luand in considerare marimea tarii, macar sa zica si ei ca sunt beton si ca au armata de 2-300.000…
Daca a ajuns sa minta ca ei sunt don „chihote” (stiu ca nu se scrie asa BRE..) va dati seama ca probabil sunt mai rau ca bulgarii sau sz-ii? 🙂
Stie cineva rasu din recep idevik?
http://www.youtube.com/watch?v=bvV-kJboySg&t=1m36s
Na.
1:36
Foarte,foarte frumoase imagini,buna treaba baieti,mereu ma multumiti cu articolele voastre,si nu stiu cum,parca le publicati chiar pe care vreau eu sa le aflu =)),mersi baieti!
Salutare…Nea George, tot ma uit la pozele astea si nu ma dumiresc ce e cu ele…Vor sa fie de lauda, sau de risu/plinsu??? Ca daca te uiti mai atent la ele, te cam ia plinsul…
Poate frate, dar sunt asa cum este Armata astazi. Nici roz, nici negre. Sunt luate toate de pe sit-ul Brigazii. Asa stam astazi, iar mie, in saracia lor imi plac, ca alta Armata n-am….nu stiu ce sa zic altceva!
Pai asta e partea cea mai grea, frate…cas- saraci in toate privintele…mai putin in pregatire..oamenii-s pregatiti, chiar foarte bine pregatiti…toti ii lauda..mai putin onor pulitrucii , care le trag ghimpe din orice pozitie…”Sunt militari, sa se descurce cu ce au !
”
Iti aduci aminte de fraza , asta? Nu mai departe de asta iarna a fost rostita de un mare pulitician…
Si faza cu pieptul de arama nu prea mai merge in contextul actual…Degeaba sunt oamenii foarte buni, daca tancuri nema, aviatie yok, marina e superba, dar lipseste cu desavirsire…
Nu ma pricep, dar din ce am vazut doar noi folosim tun de 100mm. Stie cineva de ce cand s-a facut upgrade-ul la 85M1 nu s-a ales alt tun? Nu aruncati in mine ca nu ma prea pricep la tancuri.
Nici eu nu nu ma pricep. Ideea era sa pastreze calibrul 100mmm si asta era tunul pe care il aveam. La TR 85M2 s-a incercat introducerea in dotare a calibrului de 120mm. Nu stiu sigur daca chiar mergea, dar pana la urma s-a renuntat. In principiu toate tunurile AT de la noi au 100mm si cele de pe tancuri si cele de camp, chiar si monitoarele de Dunare au tot 100mmm.
Munitia de 100mm poate fi la acelasi nivel cu cea de 120mm? (performanta etc)
Macar sa mai compenseze cu munitia…
Pai Romania foloseste proiectile tip sageata foarte performate, iar tunul de 100 este ghintuit, iar asta ii creste precizia. Munitia folosita este buna.
la munitia tip APFSDS (sageata) , nu e nevoie ca teava sa fie ghintuita, pentru a fi precisa…In schimb are nevoie de de viteza initiala cit mai mare, pentru a creste distanta de blindaj strapuns…iar asta se obtine printr-o incarcatura de azvirlire mai mare…de unde rezulta ca 120 este mai bun decit 100. 😉
Nu s-a ales alt tun deoarece nu cred ca in momentul acesta se mai poate fabrica alt tun decat din calibrele care sunt deja facute de Resita si in mod sigur nimeni nu si-a pus problema sa plateasca alt tun din afara si sa stranga munitie pentru el.
Tancul sud-koreenilor K1 a fost dotat cu tun de 105mm iar un urma modernizarii s-a montat unul de 120mm, turela ramanand aceeasi. Puterea de penetrare, citez „aproape s-a dublat”.
corect. Proiectilele APFSDS de 100mm ajung pana in jur de max 1400m/s pe cand cele de 120 si 125mm trec de 1500m/s in conditiile in care sunt mai grele.
Un simplu calcul de energie cinetica iti zice ca un proiectil sageata de 125 mm va trece aproape dublu ca valoare peste unul de 100mm.
Am facut calculul in urma cu vreo 3 ani la intrebarea unui cunoscut daca tunul de 100 este comparabil sau nu cu cel de 125:
Cele 2 tunuri nu sufera comparatie.
Tunul de 100 mm D-10 de pe T54/T55 a fost conceput prin 1944 si chiar din acel moment s-a vazut ca nu era superior ca si viteza unei vechituri de tun Rheinmetall 88 mm de pe Tiger2 dar tragea proiectile explozive mult mai mari decat 88mm si in plus putea trage proiectile cumulative mult mai eficiente din cauza marimii si cantitatii de exploziv.
Dezvoltarile ulterioare au modificat tunul doar prin adaugarea mansonului de egalizare termica al tevii si aparitia unui extractor de fum si in final ne-am facut cu A309 (romanesc) folosit pe TR85 dar cu performante similare celui din 1944.
Pretul unui tun tractat de 100mm era in jur de 250000 $ in anii ’80. Acum poate fi chiar dublu.
Otelul inalt aliat este extrem de scump.
Deci era foarte posibil ca la o modernizare reala a armamentului, pretul sa sara cu inca jumatate de milion de dolari pt fiecare tanc in conditiile in care tunurile existente nu au tras mai mult de 30 de proiectile. Banii acestia nu existau si inca nu exista.
De curiozitate, pot sa-ti confirm de exemplu ca la un automobil modern din ziua de azi nu de putine ori pretul cutiei de viteze poate atinge 40% din pretul automobilului. Doar din cauza otelului aliat din rotile dintate si arborii cutiei si bineinteles prelucrarea cu tolerante foarte mici.
Revenind, hai sa facem o comparatie inginereasca reala.
TR85M1 trage cu munitia dezvoltata in colaborare cu IMI din Israel si este vanduta si fabricat in continuare de Israel cu numele de M309 APFSDS-T.
Pentru romani se cheama BM-412 Sg (proiectil tip sageata).
Nu este superioara munitiilor facute in anii ’80 dar este inca foarte eficienta si este comparabila cu cele din uraniu saracit fiind facuta din carburi de tungsten (wolfram) care sunt de fapt chiar mai scumpe si mai dure.
Dsitrugerea blindajului este facuta strict din cauza lovirii si strapungerii de catre proiectil.
Presupunand ca avem aceeasi sectiune (de fapt 125mm are calibrul proiectilului o idee mai mare), putem face o comparatie de energie cinetica la gura tevii pt a determina puterea de distrugere.
BM-412 Sg:
Sageata are 5,8 kg si este trasa cu o viteza de 1400m/s pentru a strapunge 490mmRHA la 1000m.
Ec=[m*(v*v)]/2=[5,8*(1400*1400)]/2=(5,8*1960000)/2=5684000J=5.684MJ
O munitie similara din tungsten pt tunul de 125 mm ar fi 3VBM-17 din 1986.
Sageata are 7.05kg si este trasa cu o viteza de 1700m/s pentru a strapunge 490mmRHA (aceeasi grosime) la 2000m.
Ec=[m*(v*v)]/2=[7.05*(1700*1700)]/2=(7.05*2890000)/2=10187250J=10.187MJ
Cred ca din pacate nu prea sufera comparatie. Tunul de 125 mm cu acelasi tip de munitie
perforanta o sa fie net superior de la 2000m fata de un tun de 100mm care trage pt acelasi efect de la 1000m. Oricum nu cred ca mai „prindem” vreo batalie de tancuri. Un lansator de rachete de 30000 de dolari va face aceeasi treaba contra altui tanc cu o eficienta mai mare chiar decat un tanc de 2milioane de dolari.
PS: Acelasi model de calcul poti sa-l faci la orice arma care trage un proiectil perforant fie el racheta, glont sau sageata, indiferent ca este tras de tun, arc sau arbaleta.
T72 are un tun modern dar o turela infiorator de mica. URSS si-a permis sa faca selectie de personal pt tanchisti. Noi nu am putut gasi atat de multi oameni mici de statura si in plus este cunoscut ca in mecanica este mai usor sa construiesti la scara mai mare decat la scara mica.
Solutia gasita pe moment este acceptabila, dar nimeni nu si-a pus problema sa ramana cu tancul acesta inca 50 de ani.
Poftiti un video din armata romana,Batalionul 26 Neagoe Basarab ”Scorpionii Rosi”,aici nu mai pare chiar asa de ne-inzestrata ,pentru cei care nu is multumiti de armata noastra: http://www.youtube.com/watch?v=lYeCdp-60Dc
🙂 Si ce inzestrare ai vazut acolo, domnule??? in afara de casti si veste de kevlar, un C-130, si ceva TAB-uri ??? ca Humvee-urile alea nu erau ale noastre…erau inchiriate de la parteneri… 😉 sau mai bine sa zic 🙁 ???
Parerea mea este ca ar trebui depus un efort minim si adus tot echipamentul la ultimul standard aparut. Aduse toate MLI la standard M, toate TR85 la M1.
Apropo de modernizari, stie cineva de ce MLVM nu au fost modernizate ca si MLI?
te-a citat HOTNEWS.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-11820171-croatia-nu-mai-cumpara-avioane-militare-noi-isi-trimite-mig-urile-aerostar-bacau-pentru-reparatii.htm
🙂 lucru mare frate. Multam de veste.
Citesc cu plăcere și interes ambele bloguri. Singurul regret este ruptura care s-a produs între autori.
Daca ne citesti pe amandoi, atunci sti si de ce s-a produs ruptura…si cine continua sa loveasca.
…………modernizarea armatei române necesită, în următorii 10 ani, 13 miliarde euro, doar pentru programele mari de înzestrare, planificate atât pentru forțele aeriene, cât și pentru cele terestre și navale…..
Eu cred ca suma este mica in comparatie cu nevoile actuale ale Armatei.
corect….dar cred ca este un bun inceput 🙂
Care sunt planificarile oficiale?
– avion multirol
– TBT
Altceva?
Pai ar fi cam asa:
-avionul, primul. Pana nu se hotaresete asta nimic atlceva nu pleaca dupa loc. Chestie de finantare si nu numai
-TBT si pusca de asalt calibrul NATO sunt in lucru deja. Orizontul de timp, 2013.
-modernizarea celor doua fregate si poate a celor 3 NPR-uri rusesti
-construirea a patru corvete si patru vanatoare de mine, noi
-achizitionarea unor sisteme AA de rachete cu raza scurta si medie SHORAD/VSHORAD si a unui sistem, 6-8 baterii, de rachete AA cu raza lunga
Se mai are in vedere modernizarea complexelor SA-6 KUB si SA-8 Geko probabil in parteneriat cu polonezii.
-achizitionarea de vehicule si tehnica pt batalionul de infanterie marina, inclusiv a unor vehicule pe perna de aer.
In viitor se dorea/doreste cumpararea a inca 4-6 C-130H, a unor avioane de patrulare maritima, a unui nou elicopter de atac si transport mediu.
Planurile pt un nou tanc si pt un nou MLI sunt deocamdata in stagnare, ele nu se afla acum nici macar in discutie.
Iar in functie de aceste programe majore de inzestrare, mergem mai departe spre:
-noi rachete anti-nava(pt fregate, NPR-uri, elicopterele navalizate, lansare de pe tarm si pt noul avion multirol)
-noi sisteme anti-tanc, tunuri si rachete, poate scoaterea din inzestrare a tunului de 100mm (numai daca achizitionam un tanc nou), achizitionarea rachetei AT Spike cu raza scurta, portabila, opt infanterie, etc, etc.
Cam astea ar fi directiile principale de activitate in viitor.
vise si planuri.
Cum zicea fostul ambasador american: Daca exista vointa politica, se poate orice,
Ghici ce nu avem?
🙂
mda, asta asa e! ……
Acum ma tem ca numai ‘vointa politica’ nu mai rezolva mare lucru.
Pt ca a trecut prea mult timp cu chestia aia lipsa…
Respectiv s-au adunat prea multe de inlocuit/cumparat/upgradat.
Deci acum lipsesc rau de tot banii, nu prea vad de unde iau toate sumele necesare pt a face ceea ce nu au facut atatia ani.
Probabil sunt in MAPN niste idioti care odata la 4 ani se aduna si fac o lista de asta si o publica pe net, „obiectivele de inzestrare” pe urmatorii 10 ani.
Peste 4 ani, mai shifteaza intervalul, mai imping targetul cu 4 ani, mai updateaza lista.
Adica in MAPN chiar se ‘lucreaza’.
Sincer, nu cred ca mai ies din groapa din care se afla.
Nu mai au cu ce sa inlocuiasca toate categoriile de armament care pica acum.
Asa ca or sa pastreze cate ceva, ce se mai poate trage de ele, si in rest pusca si opinca, astea-s baza…Si programe de ‘inzestrare’ pe net….
Si 13 miliarde mi se pare cam putin pt ce scrieti voi acolo.
Sa luam numai mult visatele sisteme de rachete AA cu raza lunga de actiune:”6-8 baterii, de rachete AA cu raza lunga”.
E SF curat, la ce preturi estimative gasesc pe net:
SAMP/T Battery: ~$400-450 million for radar, command systems, 6 launchers, & 96 Aster 30 missiles
Aster 30 SAM : ~$2.5 million
Improved Patriot (PAC-2+) Battery: $350-400 million for radar, control systems, 4 launchers, & 32 GEM-C/T missiles – (rough estimate)
Patriot (PAC-2) Battery: $250 million for radar, control systems, 4 launchers, & 32 missiles – (rough estimate based on missile cost)
PAC-3 Missile: $4.5 million, $4 million for reloads – (based on recent contracts)
Patriot GEM-C/T: ~$2.5 million new, $600,000 as upgrade of existing missiles – (based on Korean buy)
MIM-104D Patriot: ~$2 million – (based on above)
Un articol care sper sa va placa, merita citit:
http://www.adevarul.ro/opinii_la_zi/Baba-stie-bata-Romania-mea_0_668933500.html
Altul care merita citit acolo, despre „desemnarea belicosului Dmitri Rogozin ca „trimis special al Federaţiei Ruse pentru Transnistria“”
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Mesaj_de_la_Cotroceni-dupa_o_provocare_a_Rusiei_0_670133280.html
Dupa revenirea lui Putin, creste morcovelul si incep sa-si faca probleme cu inzestrarea:
„Urmează o şedinţă CSAT care ar trebui să operaţionalizeze preocuparea şi să răspundă la întrebările şedinţei precedente în legătură cu soluţia preconizată pentru înzestrarea Armatei. Dar şi alte subiecte complementare se impun pe agenda de securitate a României. „
Da….se pare ca incet, incet le vine mintea la cap. Morcovul da sa intre…
Mai interesant – scrie si de multirol:
http://www.napocanews.ro/2012/03/cum-a-explicat-moscova-numirea-nationalistului-rogozin.html
Si ar mai fi si asta, destul de adevarat, preluand putin atitudinea de inceput al lui Cioran, si anume ca romanii au trait sub istorie si rar au reusit sa faca istorie:
http://www.ziuaveche.ro/opinie/sensul-istoriei-la-romani-81212.html