INTELIGENTA ROMANEASCA: Vanatorii de Munte in Armata Romana
Nu cred ca in Armata Romana de astazi exista alta categorie de arme mai temuta si eficienta, pe zone ei de operare, decat Vanatorii de Munte! Imprastiati pe crestele Carpatilor, aceste adevarate trupe de elita romanesti pun, sau ar putea pune in fata oricarui inamic, o problemea insurmontabila. Cum Romania are teritoriu muntos peste 40%, aproape pe orice directie de invazie, Domnia Sa invadatorul, ar face cunostiinta cu unitatile noastre. Si nu cred ca i-ar placea!
Inca din antichitate invadatorii se fereau ca dracu de tamaie sa intre in padurile si muntii nostri si aceasta stare de fapt s-a perpetuat si astazi. Nimeni, intreg la minte, nu si-ar permite luxul sa-si trimita trupele prin trecatorile Carpatilor, la o intalnire sigura si mortala cu Vanatorii de Munte romani.
Inca de la infiintarea primelor unitati, in 1916, scopul primordial a fost protectia trecatorilor si capacitatea de lupta in zona muntoasa. Extrem de folositoare, aceste trupe si-au dovedit eroismul si valoare inca din Primul Razboi Mondial,in campanile din 1942, in Crimea si 1944 in Muntii Tatra. Desfiintate de sovietici dupa 1946, Vanatorii de Munte au o fost reinfiintati in anii “60.
Foarte bine pregatiti pentru lupta in habitatul lor natural si aproape imuni la tehnologia avansata de astazi, antrenati in tactici de hartuire, foarte buni cunoscatori ai vietii pe munte, Brigazile de Vanatori de Munte sunt probabil unele din cele mai bine pregatite unitati ale Armatei. Sunt considerati printre cele mai bune trupe montane din NATO, multi trecand pe la noi pentru perfectionare, inclusiv polonezii.
Pentru orice inamic care ar forta trecatorile, cosmarul cel mai mare ar fi unitatile romanesti de vanatori. Extrem de rapizi si foarte greu detectabili, superb adaptati la conditile de mediu si avand in dotare celebrii caluti Hutul, ca principal mijloc de transport si salvare, pot practic sa atace din orice zona si sa se faca nevazuti foarte repede. In desisul Carpatilor, unde peste 50% din suprafata nu are nici macar drumuri forestiere, un eventual inamic, oricat de tehnologizat ar fi, poate cel mult muri eroic. In acest moment fortarea trecerii muntilor este o intreprindere aproape sinucigasa, cu VM-ul suflandu-ti mereu in ceafa. De facto sa te iei la tranta cu batalioanele de vanatori in propriul lor habitat, este o incercare prosteasca si sincigasa! Cum armamentul greu nu prea are mare success in zona montana si desisul padurii, luptele dintre aparatori si inamic s-ar purta ca la partidele de vanatoare, ca doar nu degeaba Armata Romana isi numeste trupele alpine “Vanatori de Munte”! Pentru ca ei chiar asta fac: vaneaza…
Batalionul 21 Vanatorii de Munte
Avand si pregatire de tip FOS, Vanatorii de Munte pot actiona si in grupuri mici, la fel de bine ca si la nivel de batalion. Numite pe drept cuvant trupe de elita, aceste unitati sunt pur si simplu stapanele autoritare a Carpatilor si in mod sigur unele dintre cele mai bune trupe din lume!
Vanatorii de Munte in Armata Romana sunt considerati trupe de elita pe buna dreptate, fiindca lupta in munti si muntele in general, necesita tehnicii specifice si aptitudini speciale din partea luptatorului.
Dotarea acestor trupe este in mare parte asemanatoare cu cea a armei Infanterie, dispunand de toata panoplia de arme folosita de catre infanteristi: pistoale, pistoale-mitraliera, pusti-mitraliera, mitraliere de companie si AA, aruncatoare de mine pana la calibrul 120 mm, grenade ofensive si defensive, aparatura de transmisiuni securizata si cu salt in frecventa Harris si Panther, lansatoare de rachete AG-7/9, etc.
Insa, dispun si de tehnica specifica luptei montane, precum tunurile de munte de 76 si 100 mm.
OBUZIER MONTAN de 76 mm ce are următoarele misiuni:
-sprijin cu foc a trupelor de munte, în principal în timpul luptei împotriva acţiunilor pe teren montan;
– de neutralizare a echipamentelor inamice protejate si neprotejate, precum si a personalului;
– neutralizare MLRS şi artilerie;
– neutralizare echipamente radio;
-treceri efectuate prin campurile de mine.
Muniţie-arma utilizează următoarele tipuri de muniţie:
-proiectil exploziv ridicat de-350 M, fusee UP 3; SHELL M55, fusee M51A5;
-proiectile de tip: WP fum, M60, fusee PD M48A3; D-350 TM fusee UP3;
-proiectile BK 354 piezoelectrice cu fusee CVP-312; SHELL M50 fusee PD, MK-451.
Principalele caracteristici:
-calibru 76,2 mm;
-viteza proiectile la gura tevii 398 m / sec;
-rata de foc: minim 5 proiectile / minut;
-lungime tun: 3100 mm;
-inaltimea la 45 de grade: 1660 mm.
Tunul are posibilitatea de a fi transportat Hipo (cu caluti), fiind desfasurabil (montat/demontat) in 2-3 minute.
El poate fi deplasabil si pe drumuri pavate cu viteza de 50 kilometri pe oră, iar off-road cu viteza de 20 kilometri pe oră (tractabil de catre DAC 887 R).
OBUZIERUL MONTAN de 100 mm, are aceleasi caracteristici ca si cel de 76 mm, cu diferente legate de marime. El poate fi transportat atat Hipo cat si auto-remorcat (schimbarea de la auto la hipo, facandu-se in 10 minute). Echipajul este de 8 militari. Rata de foc este de minim 6 proiectile / minut. Greutate maxima 1550 kg.
Muniţie: arma utilizează următoarele tipuri de muniţie: 100 mm, tub lung, exploziv incendiar 2/2M; 100 mm, tub lung, exploziv incendiar 3/3M, precum si alte tipuri de proiectile.
Dar vanatorul de munte nu lupta niciodata singur! El are alaturi, inca de la infiintare, un partener si un foarte bun prieten, si anume calutul Hutul. Originar din muntii nostri, aceste spelndide cabaline sunt aparte fata de restul “tehnicii” folosite in Armata Romana. Fara GPS sau alte chestii destepte, calutii sunt si astazi principala “arma” a vanatorilor. De la transportul munitilor si alimentelor, la suport pentru trageri si transportul ranitilor, aceste nobile animale sunt parte foarte integranta din trupele de Vanatori de Munte.
Vechi prieteni, vechi camarazi. Vanatorul si calutul sau…
Inca de mici sunt obisnuiti cu zgomotul generat de diferitele arme din dotare, si mai mult de atat sunt folositi si ca mijloc de stabilitate pentru deschiderea focului. La o anumita comanda calutul incremeneste iar puscasul poate trage. Sunt obisnuiti, atat cu armele de infanterie, cat si cu AG-7. Dealtfel la introducerea unor arme noi in dotarea VM-ului, calutii sunt luati in poligoane pentru a se obisnui cu respectiva arma.
Calut Hutul din dotarea Vanatorilor
Poti dormi langa ei, daca este vreame rea, si deasemenea sunt foarte utili si in paza taberelor. Datorita simturilor dezvoltate, simt apropierea strainilor si dau alarma, insa o dau intr-un mod silentios! Nu necheaza, sa nu auda inamicul unde este grupul lor, ci vin si imping cu botul…Ca intre vanatorii de munte si calutii lor exista o relatie foarte apropiata si deosebita…nu cred ca mai trebuie spus. Calutii sunt si ei vanatori de munte, membrii cu drepturi depline a mari familii a Armatei Romane, si au merite cu nimic mai prejos decat baietii nostri de pe creste…
Hutulul este o rasa de cai mici, originara din Muntii Carpati. Aceasta rasa de cai este una reprezentativa pentrutara noastra, avand o istorie veche in zona Muntilor Orientali. Hutulul este un cal de talie mica, cu o inaltime ce nu depaseste 150 cm, si o greutate de aproximativ 400 kg. Capul este relativ mare, in comparatie cu corpul. Profilul fetei este drept, cu ochi mari si expresivi iar urechile sunt mici si mobile. Gatul este scurt, musculos si imbracat cu o coama bogata. Pieptul este puternic iar picioarele sunt scurte si musculoase. Copitele sunt adaptate vietii la munte, fiind mici si dure. Culoarea acestor cai poate fi negru-roscat, gri, brun-roscat, galben-deschis sau rosu cu alb si negru. Unele exemplare mai au in partea de jos a picioarelor pete sau dungi de alta culoare. Aspectul general al acestui cal este cel al unui animal robust, foarte energetic si rezistent la vicisitudinile muntelui.
Acesti caluti, specifici Vanatorilor de Munte romani, sunt special antrenati pentru nevoile acestora si specificul luptei montane. Ei apartin unitatilor samarizate, transportand echipamentul si armamentul acestora (mitraliere, aruncatoare, munitie, aparatura de transmisiuni, corturi, marmite, raniti, etc.), in aplicatiile tactice desfasurate. Acesti cai au o durata de viata medie cuprinsa intre 25-30 de ani.
Descrierea cea mai elocventa a acestor animale deosebite este facuta de unul dintre marii generali ce au servit Tara in cadrul acestei arme de elita –Generalul Mociulschi, comandantul Diviziei 3 Munte in WW II:
Sursa: General Leonard Mociulschi, pagina familiei
“Siruri nesfarsite de cai de munte (hutuli), se vedeau pe poteci. Caii erau mici ca niste ponei, bine legati, cu parul mare ce le acoperea ochii. Pe ei erau asezate samarele. Pe samare se echilibrau marmite cu mancare si lazile cu munitie, in special munitie de aruncatoare. Ma uitam cu multa duiosie la acesti caluti. Si ei erau niste EROI. In fiecare seara, indiferent daca ploua sau ningea, sau ca lupta era in toi, ei porneau pe cararile de munte, unde luptau vanatorii, aducandu-le cele necesare. Si chiar daca se intampla ca soldatul insotitor sa cada, lovit de glont sau schija de obuz, calutul, acest prieten apropiat al vanatorului, se prezenta singur in linia intai cu samarele incarcate cu cele necesare luptatorilor”. Impresionant, dragi cititori!
Dragostea VM fata de acesti mici prieteni necuvantatori, atasamentul si pretuirea lor fata de acestia, se mentine si astazi…
Despre utilitatea si devotamentul acestor caluti, multi au ras, inclusiv presa idioata de la noi (astia considerau ca Armata este inca in…1916, avand cai in dotare!!!). Parteneri din cadrul NATO, au mustacit considerandu-i pe Vanatorii nostrii, inapoiati in ceea ce priveste dotarea –vazandu-i in grajduri pe acesti caluti mici si rezistenti. Dar rasul s-a transformat in admiratie, vazand ce pot face calutii in misiunile din munti; acolo unde, pe poteci ascunse, netrecute de catre om, vehiculele erau…inutile. Italieni, polonezi, americani, francezi, etc, cu totii au recunoscut utilitatea acestor animale deosebite, docile si extrem de atasate fata de insotitorii lor. Fara a exagera deloc, multi VM si-au datorat viata acestor animale, atunci cand muntele i-a supus la incercari extreme; deci dragostea fata de acesti caluti, respectul si grija acordata acestora, este indreptatita si necesara. Alti si-au blestemat masinile performante si au apelat tot la calutii nostri(italienii), iar legatura dintre vanator si calutul lui nu poate fi rupta. Extrem de blanzi si docili, mari amatori de mere si dulciuri, accepta cu mare placere mici daruri de la copii sau oricine altcineva le da ceva gustos. Deja trecuti prin doua razboaie mondiale binomul vanator-calut este si astazi stapanul Carpatilor, nici o tehnica, oricat de smechera ar fi ea, nu poate detrona suveranitatea absoluta, a acestora asupra Muntilor Nostri!
Mausoleul Vanatorilor de Munte de la Targul Neamt
Asadar Vanatorii de Munte si minunatii lor caluti! Dumnezeu sa-i apere si pe unii si pe altii!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WfHhB3vOxxw?rel=0&w=480&h=390]Trupele romane in campania din est. De la minutul 2:30 se pot remarca trupele de Vanatori, in Crimea, la asaltul Sevastopolului…
GeorgeGMT& WW
Nene, pe cine avem noi in gasca la VM? Vreau sa cer si eu niste sfaturi cu privire la traiul in muntzi, cred c-or sa-mi prinda bine la piticu’ meu cu cautare-salvarea… 🙂
N-avem bre pe nimeni, articolul este facut prin documentare… Oricum bine ai venit pe la mine.
o intrebare intelesesem ca dac ul 2.65 faeg fusese facut ptr vm au facut mai mult de laea 2 prototipuri sau nu?
Nu au fost facute special pt VM. Au fost incercate si la VM. Au fost facute 5 bucati in diferite variante ale grupului moto-propulsor + inca 2 caroserii… Din cele 7 nu gasesti 2 la fel…
am fost in 89-90
Salutari! Am o intrebare in privinta echipamentului de ski pe care vanatorii de munte il folosesc:
1. Care este scopul folosirii echipamentului de ski?
2. Acesta este folosit doar in zonele cunoscute a fi sigure sau si in mediu de tip „combat”?
3. Echipamentul de ski din cate am vazut, impiedica o mobilitate eficienta a soldatilor in timpul unei deplasari pe teren orizontal, lucru riscant in cazul in care acestia ar putea fi prinsi neasteptat in foc inamic. De ce nu se deplaseaza fara acesta pe asemenea tip de teren?
In zona mea se afla VM. Stiu ca ei invata la cursuri cum sa se descurce cu ceea ce le ofera muntele. Cunosc foarte bine plantele si radacinile comestibile, precum si moduri de a-si procura carne prin vanarea cu capcane a diverselor animale ce se gasesc in munti. Cunosc moduri de a filtra apa nepotabila si a-si masca prezenta. Toate acestea fac din ei trupe de temut! Nu oricine este facut pentru munte, iar calitatile lor de luptatori, rezistenta si tenacitatea lor, nu pot fi puse la indoiala. I-am vazut traversand prapastii agatati de-un cablu…asa ceva nu-i pentru cei slabi de inima, fara indoiala! Am vazut calutii VM si-am ramas foarte impresionat de docilitatea si utilitatea lor! Foarte impresionat! Sweeper, iti doresc succes! Sper sa devii un cautator-salvator foarte bun. Bafta!
Salut
Intradevar la ora actuala sunt a doua ca si clasament la elite. Dar nici ei nu mai sunt ce au fost. Si nici conditiile nu mai sunt ce au fost.
Oricum merci de articol. Vor sta in inima mea forever. Si dupa aia cercetasii…
Si cine e pe primul loc ?
Cred ca vanatorilor nostrii nu le-ar strica sa aiba in dotare o mitraliera Denel NTW-20, pentru ca poate trage atat cu 14.5 × 114mm pe care le fabricam cat si cu 20 × 82mm , facand niste modificari minime .
vulturii si unitatile echivalente lor ptr ca se specializeaza in toate alpinism,submarinism ,parasutism si cam tot ce vine de la infiltrare,sabotare
NTW-20 nu e mitraliera, e pusca anti-material
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-materiel_rifle
Salut,
Am fost aproape 10 ani la vm si o juma de an la cercetasi. Pot sa spun ca vm sta in inima mea forever dar cercetasii sunt cu putin peste.
Obiectiv sunt mai diversificati. Adica ei pot face munca de vm dar vm nu pot face munca cercetasilor. Oricum amandoua sunt ok ca si arme. Ar nevoie de curaj si de un pic de nebunie sa te lasi pe mana unui coleg sa te asigure stiind ca te-ai certat cu el acu’ 2 zile sau ai nevoie de nebunie sa mergi pe o carare pe o creasta care abia se vede.
Dar nu este pentru toata lumea aceasta categorie de luptatori.
Daca vanatorii de munte ar avea in dotare NTW-20 ar fi minunat petru ca este una dintre cele mai puternice arme anti material.
Pentru vanatorii de munte ar fi cadoul ideal un NTW-20.
Am vazut un documentar pe Discovery despre luptele din est ,in WW2 , in care se spunea : ,,un regiment roman de VM poate fi nimicit,dar nu poate fi invins !” Frumos spus ! Comentarul ,venit de la un englez sau american, care ne erau inamici in vremea aia ,spne totul despre valoarea VM romani !
or fi ei saracii de elita, dar mai dotatii si pe ei tehnologic, de la haine pana la armanent, cand ai vad astfel imbracati ca in 44, mi se face mila de soldatul roman…voi nu vedeti ce tehnologie a iesit peste tot!!!….or fi ei antrenati la sange, dar degeaba cu ce vreti sa va apere tot cu baioneta, ca in primul razboi mondial!!!!…..ca doar nu suntem talibani
acuma nu doar cat de dotati conteaza.conteaza si cat de bine sunt pregatiti si depinde de firea omului cand e vorba de lupta…dar ce sa zic despre celelalte tari care sunt printre primele in lume :americani(din pacate) ,chinezi,rusii,francezi,englezi,nemtii,japonezi ,nord si sud koreeni etc etc…si apropo talibani au fost cea mai buna infanterie in lume mai demult si azi sunt foarte spurcati !
Vanatorii nostri sunt primtre cei mai buni din lume…pe felia lor foarte greu sa-i scoti din paduri. Si ai dreptate: cea mai importanta caracteristica a yunei armate este calitate si determinarea celor care o compun.
sunt si eu interesat sa ajung la VM? puteti da ceva detalii… multumesc
Vei primi ceva info pe mail in 1-2 zile! Ai facut armata?
http://www.mapn.ro/recrutare/info.php
Am facut si eu armata la VM acum multi ani si ar fi multe de povestit.
Lasand multe la o parte trebuie spus ca modernizarea trebuie facuta si in acest sector in special la nivelul comunicatiilor si la nivelul de armament. Ar trebui o pusca scurta cu precizie cat mai buna PM-ul mi se pare (la fel ca acum multi ani ) depasit pentru ce ar putea sa faca acesti soldati, iar PSL-urile care se folosesc sunt produse in Ro sunt din start inferioare si din pacate si insuficiente. Pe vremea cand eu faceam armata exista un PSL-u la o grupa de oameni si deci 4 in tot plutonul. Cred ca varianta cea mai buna ar fi o pusca buna cu luneta (incarcator minim 15 gloante calibru modern de 6.5 cu gloante Lupa, de preferat semiautomata si cu precizie de pana la 2000 de m. nu vorbesc de luneta ca ar fi prea multe de spus) si de asemenea o arma cu multe gloante gen UZI pentru lupta de aproape, foarte important este ca acest armament ar trebui sa fie in dotarea fiecarui VM. O componenta care lipseste Vm-ului este comunicarea intre soldati in timpul actiunilor. Excelent ar fi un sistem de comunicare (tip laringofon sau de alt model care sa fie mic si eficient pe distante mari), nici nu vreau sa ma gandesc la sisteme performante cu sisteme care adune date si le transfera in timp real unui sistem de comanda centralizata, suna a sf dar marile armate au asa ceva. Ceva trebuie facut si la nivelul garderobei soldatului, credeti-ma ar fi multe de facut aici, de la bocanci si terminand cu boneta. Deocamdata atat poate alta data o sa am timp si voi povesti mai multe.
Oricand ai timp, VM este arma mea preferata din intreaga Armata, desi nu am nici o treaba cu ei, doar ca ador muntele si am avut ocazia sa-i intalnesc de cateva ori.
poate vreti sa spuneti .338 lapua sau un 12,7 mm pentru pusca cu luneta pentru distanta mare si un pdw sau idw ( uzi este depasit ), poate un HK MP5 sau MP7
Cred ca ai facut armata de fff mult timp….
Eu am facut la VM putin dupa 90…si brigada din care faceam parte avea mult mai multa dotare decat spui tu…de la costume speciale pentru camuflaj (nu cele pe care le vezi tu la tv acum ) laringofoane,pusti cu luneta,cu pat rabatabil si din cate imi aduc aminte 1500 m lovitora mortala,aruncatoare de grenade si antitanc,,minare cu trotil,napalm de instructie.etc,etc..eu asa am facut.este adevarat ca trebuie innoita mereu tehnica dar vanatorii de munte au si alt tip de antrenament si terenul de lupta este altul…cara arme putine pe care trebuie sa le foloseasca extrem de eficient.
Ca dotare in primul rand ar fi buna o tinuta mai buna pentru intemperii (ceva gen Goretex etc), bocancii sunt cat de cat OK cred, sigur, se poate si ceva si mai bun, dar asta depinde de fonduri.
PSL cred ca e in numar suficient, doar nu dotezi pe toata lumea cu PSL. O pusca automata/arma de asalt e dotarea standard peste tot. PSL cred ca poate fi modernizat un pic, pusa o sina deasupra, un cracan usor rabatabil, cal 7,62×51, poate ceva umblat la sist de ochire si aia e.
O arma cu luneta calibru mai mare (12,7) ar putea fi Ghepard aia de tot zic ca se face acum la noi, e mai compacta si mai usor de carat pe cocaluri hehe, oricum nu ar fi nevoie prea multe, nimeni nu are gramezi de arme din astea ca echipare.
Poate grupele de cercetasi sa aiba in dotare si un pistol-mitraliera, modelul „scurt” de la arma de asalt standard, cu amortizor, si pistol cu amortizor etc, pentru ca ei trebuie sa fie cat mai „stealth”.
Un inlocuitor pentru AG-7 ar fi bun, ceva similar dar mai modern/performant (in special ca lovitura/proiectil), chiar si pentru AG-9 ar fi bun un inlocuitor (o licenta pentru rachetele AT Lahat israeliene ar fi excelenta pentru asta zic eu).
Asta ar merge combinat cu drone de mici dimensiuni, usoare si care sa poata fi carate intr-un rucsac sau pe masinile de lupta, eventual cu decolare aterizare verticala, si care sa poata fi folosite si pentru cercetare si pentru marcarea tintelor, inclusiv pe timp de noapte.
Niste rachete AA Stinger ar fi bune si alea (in loc de CA/Strela sau ce avem acum), iar ca masini de lupta ceva gen CV-90 (pe post de MLVM) combinat cu ceva mai usor, gen TABC-79 sau Humwee si chiar ceva gen ATV-uri (inclusiv senilate) care sa traga pe schiuri/sanii materiale si munitie. Chiar si calutii sunt buni in anumite situatii si terenuri.
Totul trebuie sa fie cat mai fiabil, rezistent, usor si sa asigure mobilitatea cat mai buna, asta conteaza foarte mult
In rest, cat mai multa instructie si cat mai multa munitie de tras si ce alte materiale se mai folosesc la instructie. Oricum astea depind de fonduri, si se stie ce buget are armata din pacate.
Oricum vanatorii de munte sunt o elita si sunt bine pregatiti si acum (comparativ si cu unitati straine similare), ideea la VM e sa te descurci cu ce se poate in orice situatii, dar o dotare mai buna, pe langa „raul si ramul prieten” care e si in cazul asta si la propriu nu doar la figurat, chiar i-ar face cei mai cei.
Cam asa vad eu lucrurile cel putin
Ce se vorbeste e departe de realitate. In ziua de astazi in afara de aluzii si iluzii nu mai exista nimic; doar vorbe si iar vorbe. Ma bucur ca mai exista cineva in tara asta in masura sa prezinte o situatie care ar trebui gandita de mai marii „strategi” ai romanicii, iesiti peste noapte ca ciupercile si care cred ca pot rezolva problemele de aparare specifice reliefului din Romania in baza experientei americanilor din Afganistan sau pe unde s-au mai facut de rahat cu tehnica lor ciudata. La ora asta nu exista decat VANATORI DE MUNTE sa prezinte „demonstrative” si alte forme de „colaborare” si „schimburi de experienta” care dau bine la politicieni. Aluziile la care fac apel n-au nici o legatura cu trupele de vanatori de munte. Tara asta e prea amarata ca sa-si permita trupe de VM pe care sa le foloseasca intr-o situatie de conflict reala. Desteptii patriei uita ca un BVM cu un commandant „destept” in frunte dispare intr-o zi de lupta si prin actualul concept al sistemului de aparare nu mai au de unde sa ia trupe de elita. Nu mai continui ca nu vreau sa pierd ocazia sa tac. Sunt destui marinari si izmanari care „asteapta” sa dezvolte ideea in „vis” zic eu.
mai sunt multe secrete la arma vm.pote cei care au facut armata inainte de89′
corect !!!! MULTI VAD …..PUTINI CUNOSC………
Da din punct de vedere in armata Romana nu sa schimbat mare lucru din ani 1950 decât imbracamintea ca in rest bocanci sunt aceeasi cu ciorap pe afara, armamentul acelaşi …. nu vorbim de solda că un caporal are 800 Ron pe contract de aproape 15 ani in sistem asa ca sunt avantaje si Dezavantaje….multi vad putin pricep ……
Buna ziua tuturor,
Vad ca ultimul comentariu este din 2016 si s-ar putea sa nu mai intereseze pe nimeni ce scriu eu aici, dar nu ma pot abtine. Am fost VM intr-unul dintre cei mai importanti ani din viata mea. Au trecut mai mult de 20 de ani de atunci si inca pastrez cu sfintenie ecusonul cu vulturul, floarea de colt si cetina de brad. La comisariat am cerut insistent sa ma trimita la Vanatori de Munte si toti se uitau la mine ca la nebuni pentru ca se stia ca e armata grea acolo. Am ajuns la Ghimbav intr-un final si am facut perioada de instructie la „206” la Halchiu. Lucruri mai putin stiute despre VM pe care le-am aflat in timpul servicului:
– intr-un batalion eram mai mult de 70% oraseni si aproape 30 de bucuresteni. Ciudat ? Explicatia: orasenii sunt impatimiti ai muntelui si stiu sa foloseasca echipament putin si ieftin ca sa campeze; orasul te haleste daca esti slab si nu sti ce faci; una dintre sarcinile VM e guerilla urbana si daca ai trait la sat nu ai idee de cum functioneaza un oras si e greu sa te orientezi mai ales in conditii de stress.
– AK 47 este pistol mitraliera, sulita, ghioaga si carja daca e nevoie; cu un M 16 sau un AR 15 doar tragi.
– PSL-ul e o arma de precizie pentru distante medii (daca te uiti atent o sa vezi ca are inaltator si catare pe langa luneta). E diferenta intre designated marksman si sniper. Nu se urca nimeni pe Tampa sa traga pana in Piata Sfatului. Luneta PSL-ului are reglajele pe tambur lis (adica nu face „clik’ si nu se blocheaza intr-o pozitie) si cand tragi vibratiile modifica reglajele lunetei.
– in toata armata nu am folosit ham si 8 de rapel; si in ziua de azi stiu sa fac „scaun elvetian” si „rapel francez” (joaca-o p’asta: stiu si rapel sud-african).
– despre caluti…articolul e adevarul pur, ce am vazut eu: bisnitar si pierde-vara din Centru’ Civic, conducator de cal la VM, a plans in hohote cand ne-am liberat pentru ca se despartea de Mosu’: Hutulul lui care era negru cand am inceput armata si rosu cand am terminat-o…probabil de la cat il curata si tesala :-))).
Toate cele bune prieteni !