Vopsita in alb si cu o cruce rosie mare pictata…ar merge!
Ajutoare umanitare balistice?! Ei bine da! Desi cel mai probabil pretul unei singure lansari ar depasi de foarte, foarte multe ori cele cateva tone de ajutoare trasportate prin zbor balistic.
Dar haideti sa recunoastem: cel mai facil mod de trimite ajutoare intr-o zona izolata este cu ajutorul unei incarcaturi care atinge respectiva locatie dupa o traiectorie balistica. Astfel racheta poate fi lansata de oriunde si va ajunge in maximum 30 de minute in locatia-tinta, indiferent de terenul din jur, de modul cum arat caile de acces catre zona geografica desemnata.
Asadar o astfel de rachete, in esenta o clasica ICMB trecuta la civilie, poate transporta, in functie si de distanta pana la tinta, cateva tone de ajutoare: medicamente, generatoare sau combustibil, iar avantajul acestui mijloc de transport cu totul inedit este dat de faptul ca nu are nevoie de absolut nici un fel de infrastructura. Sustinatorii idei spun ca sunt foarte multe ICBM-uri disponibile din stocurile americane si rusesti, care ar putea fi foarte usor transformate in rachete intercontinetale pentru ajutorarea oamenilor in caz de calamitati naturale.
Idea apartine lui Huai-Chien Chang, un student doctorand al Universitatii din Tokio. Singurul aspect pe care Chang nu l-a specificat in sustinerea idei sale este costul unei astfel de lansari, mai ales daca tinem cont ca in lumea rachetelor nimic nu este ieftin, iar ca sa cheltuiesti cateva milioane de dolari pentru a transporta 2-3 tone de apa…s-ar putea sa nu renteze.
Sursa: Space.com
Razvan Mihaeanu
e o aiureala ideea lui Huai-Chien-Chang asta. Nu numai costul nu l-a luat in considerare dl. Chang ci si:
– faptul ca acele capete de reintrare ale ICBM-urilor nu sunt prevazute cu parasute si au o viteza terminala de cateva mii de km/ora. Probabil ajutoarele ar lasa in urma doar un crater imens. Prevederea lor cu parasute si sisteme de ghidaj compatibile cu parasutarea ar ridica preturile inca si mai mult.
– capetele de reintrare sunt „impachetate” foarte dens, sunt facute in general din componente de otel si titan impachetate foarte „inghesuit”, un singur cap de reintrare e un con cu diametrul de 60-70cm si inaltime de 1.5m, nu incap prea multe in el. Ca sa trimiti apa sau pachete cu biscuiti, orez si crema de ciocolata/arahide(componentele principale ale ratiilor de prim ajutor) la greutatea de cateva tone ai avea nevoie de un cap de reintrare de cateva ori mai voluminos, mult mai voluminos chiar si decat o capsula Soyuz sa spunem.
– Costul unei singure ICBM e mult peste cateva milioane de $, cateva zeci de mil de$ e mai aproape de adevar, dotarea cu o capsula de reintrare de mari dimensiuni, parasutata si dirijata ar duce pretul binisor peste suta de milioane. De banii astia trimiti cateva zeci de avioane de transport. Nici avioanele airlifterele de transport strategic sau tactic ce pot parasuta paleti nu au nevoie de infrastructura, ca sa nu mai spun de elicoptere. Si pot fi mobilizate in cateva ore daca exista interes.
Una peste alta ideea d-lui Chang pare mai degraba o gluma.
Hau-hau asta e doar haios, incercand si el sa fie vedeta. Ajutoare umanitare balistice…. 🙂 🙂
Dupa bombardamentele,,umanitare,,din Serbia( Machiavelli ar fi fost mandru),dupa ce George Tufis lacrima ca poporul irakian este condus de un tiran(solutia????bombe in cap)se pare ca vom ajunge si la,, Ajutoare umanitare balistice,,Huai-Chien-Chang asta este un vizionar……
Sunt bune si pentru stingerea incendiilor de padure cand nu fac fata pompierii.. apesi butonul si vine ICBM-ul cu apa!
:))))))
Da de ce cu apa ca suflu unei explozii e mai eficient 😛
cea mai tampita ideie ce am pututsa citesc vreodata….
When time is of the essence, money doesn’t matter