Arme uitate

This entry is part 5 of 8 in the series Armament romanesc
Daca despre unele arme de productie romaneasca se vorbeste mult, cum ar fi noua pusca automata cal. 5,56×45 mm, chiar daca inca nu a ajuns sa fie cunoscuta public, alte arme au ramas in anonimat, sau au fost uitate.Una dintre acestea este prototipul pustii automate cal.5,45x 39 mm.

Avea un aspect asemanator cu actuala pusca automata model 1986, dar nu identic. S-a urmarit crearea unei arme diferite de modelul de referinta AK-74. Masa armei incarcata si prevazuta cu baioneta -pumnal era de 3,95 kg, cadenta teoretica de tragere de 612 lov/min, viteza initiala a glontului 800 m/s. Aparatele de ochire erau prevazute cu tuburi cu tritiu radioactiv, pentru ochirea pe timp de noapte ( in cazul neutilizarii lunetelor de ochire pe timp de noapte ). Munitia de calibru 5,45×39 era cea cunoscuta, cu glont cu miez de otel, trasor sau de manevra.

O alta realizare uitata este patul amortizor, prezentat pe armele cal. 5,45×39 si 5,56×45 mm. Avea rolul de a imbunatati precizia tirului si in acelasi timp, confortul tragatorului.

 PA86 pat amortizor

 pusca automata cal.5,56 cugir

O incercare, reusita de altfel, a UM Cugir de a realiza o arma moderna pentru tragatorii de elita s-a materializat sub forma unui prototip de pusca semiautomata cu luneta cal. 12,7×108 mm. Desi ea s-a aflat multi ani in nomenclatorul de produse al Romtehnica, pe moment, tot ce ne-a ramas despre ea este o captura video fugara de la Expomil 1999. Munitia era cea utilizata de mitralierele produse sub licenta sovietica, DShKM si NSVT, cal.12,7×108 mm.

 PSL 12,7 

De altfel se pare ca nu este prima pusca cu luneta de mare calibru produsa in tara, compendiul rus „Arma antitanc si urmasii sai ” creditand Romania cu fabricarea sub licenta a pustii semiautomate antitanc PTRS, dotata cu luneta de asta data, fabricata atat in varianta originala cal.14,5×114 m, cat si intr-o varianta autohtona in cal.12,7×108 mm, destinata nu atat luptei cu blindatele usoare, cat ca arma cu bataie lunga pentru tragatorii de elita. Astfel, arma ciudata care apare in mainile unui infanterist roman din a doua jumatate a anilor ´50 intr-un jurnal de propaganda reuseste sa primeasca o explicatie. De mentionat ca in varianta originala, de calibru 14,5×114 mm, PTRS 41 avea o masa de 20,3 kg si o lungime de 2,1m. Alimentarea cu munitie se facea dintr-un incarcator cu o capacitate de 5 cartuse. Regimul de functionare era semiautomat, pe principiul imprumutului de gaze .Pentru facilitarea transportului, se putea demonta in 2 parti.

 

 PTRS URSS original

Bibliografie

-emisiunea Pro Patria, TVR1

-revista Viata Armatei

-prospecte ROMARM

– http://www.imfdb.org/wiki/File:PTRS_41.jpg

– lucrarea Protivotankovye rujya i ih nasledniki, A. Raigorodetskyi,

Nicusor

 

Series Navigation<< Rachete antitanc in Armata Romana: Maliutka/AT-3 SaggerCarabina model 1944 >>

9 comentarii:

  1. Cu ocazia asta le-ai scos in uitare ! 🙂

    • Pai, tocmai ca pusca automata cal. 5,45 mm nu a ramas doar un proptotip, ea a intrat in dotarea armatei romane la inceputul anilor 1990 la unitatile de politie militara si parasutisti(cred), doar ca avea pat rabatabil.

      1
      • Prima data cand s-a distribuit , la razboi nu la instructie, a fost in decembrie 1989, la sediul MApN.Dupa cum mi-a povestit Alin , un fost coleg de serviciu , care a fost acolo.Ai dreptate, nu a ramas doar prototip , a intrat in productie de serie , dar arata altfel decat prototipul.Totusi, parerea me personala este ca design-ul si ergonomia prototipului sunt superioare .

        1
  2. Pai nu de 5.45 mm este vorba, ci despre cea de 5.56 mm, se pare ca a ramas litera moarta.
    In tara asta sunt foarte multi oameni destepti. Timpitul care a gandit acest lucru a crezut ca, in caz de ceva, daca ramai fara munitie, sa o aduci din Germania ca sa tragi in ce…si in cine, daca mai ai timp. Armamentul rusesc este foarte bun deoacamdata, si poti sa construiesti fabrici de munitie in tara.

    1
    • Exista o imagine , captura video aflata intre PA 86 cu pat amortizor si arma de 12,7 , care reprezinta arma model 1997 .
      Am mai pus numeroase link-uri in comentariile altor articole , regret , nu am timp sa le caut astazi .

  3. Un prototip pentru piata civila al FA Cugir , neintrat in productie ( prim-plan, centru, pe suport )
    https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/807693

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *