Observ un aspect pe care poate mulți l-au sesizat de ceva mai multă vreme, un lucru trist, dar real. Noi, românii, ne uităm istoria, o lăsăm în desuetitudine, iar peste ani, chiar ne batem joc de ea. Culmea, chiar de istoria noastră, o istorie atât de extraordinară încât pe mulți i-ar face să pălească de invidie, în sensul în care dacă alte alte popoare ar avea o istorie comparabilă cu a noastră, ar face zeci de filme și documentare care să o scoată în evidență, ar investi o grămadă de bani pentru a o face cunoscută tuturor. Dar noi, românii, ce facem cu istoria noastră? E îngrozitor, dar ne batem joc de ea. Îi lăsăm pe alții să o interpreteze, să tragă concluzii, să facă documentare și filme despre noi și istoria noastră, în timp ce noi ne bucurăm și suntem satisfăcuți că vreun film românesc câștigă vreun premiu internațional. De acord, îl câștigă, este bine că o face, dar ce exprimă acel film premiat la festivalurile internaționale? Nimic mai mult decât felul în care doresc să ne vadă cei ce acordă aceste premii. Făcând o retrospectivă scurtă, acele filme arătau doar români neadaptați la realitățile lumii contemporane, pușcăriași, emigranți sau alte genuri. Singurul film care exprima ceva despre adevărata Românie și care a luat un premiu la Bratislava a fost Portretul luptătorului la tinerețe, despre rezistența anticomunistă și Ion Gavrilă Ogoranu, voievodul luptei armate anticomuniste după 1945. Nu întâmplător, premiul a fost oferit de o țară care a beneficiat de comunism după 1945, deci știa ce înseamnă acesta. În rest, suntem premiați în țările occidentale doar cu filme în care suntem reprezentați așa cum vor ei să ne vadă: niște neadaptați cu probleme, care nu ar fi trebuit să fie acceptați în UE și NATO. Priviți filmele românești și subiectul lor, cele care sunt bine cotate în Occident și apoi vedeți dacă îmi dați sau nu dreptate.
Va invitam sa cititi articolul integral pe Cristian Negrea.ro
bun articol, daca se poate mai pe larg si mai multe parti…
noi avem o istorie mare cu o armata puternica. nu ce-a din ziua de azi ma refeream pina in 89. dar acuma jegosii si tradatorii care au condus tara in ultimi 23 de ani si-a batut joc de istorie si de armata. au distruso pentru 5 rachete americane, care ma bucur ca nu se mai instaleaza. ce a cistigat armata americana ca romanii in ultimii ani sa spuna ce-a mai puternica si am ajuns ARMATA ROMANA SA-SI SCHIMBE HAINA MILITARA DUPA MODELURILE AMERICANE SI STRATEGIA LOR,,, ARMATELE CELE MAI PUTERNICI SINT IN EUROPA GERMANIA SI RUSIA… ZIC ASTA CUM ROMANIA CU O TRADITIE IN ISTORIE SI-N STRATEGII MILITARE SA RENUNTE DUPA CELE ALE AMERICANE CARE NU FAC NIMIC DECIT RAU PE UNDE CALCA . DECE NU SE MAI FACE STAGIUL MILITAR. ASA LE MAI VINE TINERILOR IN ZIUA DE AZI MINTEA LA CAP. URASCA PE CE-I CARE AU CONDUS TARA IN ULTIMII 23 DE ANI. TRAIASCA ARMATA ROMANA SI ROMANII DE PRETUTINDENI
Cred ca Ioan Corvin poate fi considerat un mare strateg, cu mult inaintea vremii. El spre doasebire de Stefan, a avut si mijloacele cu care sa poarte un razboi ofensiv(manevrier), dincolo de granite. Stefan cel Mare cred ca a inovat putin arta militara, aftfel in batalia de la Baia a folosit pentru prima data „careurile” de infanterie , sau ceva ce anunta aparitia acestora. faptul ca ne invecinam cu tatarii, cred ca a constituit un avantaj. Am invatat de la ei sa folosim eficient cavaleria si tacticile de hartuire. Marile batali ale vremi sau purtat in voivodatele romanesti. In vest era perioada „razboiului de 100 de ani”, efectivele angajate in lupte nu depaseau 15 000-20 000 soldati. Pe cand la Vaslui au participat aproape 50 000 de moldoveni si peste 100 000 de turci! Vlad Tepes foloseste „razboiul psihologic” si raiduri devastatoare, menite sa submineze moralul invadatorului. Desi ne lipseau ultimele realizari tehnologice, am reusit sa compensam prin comandanti militari excelenti (poate cei mai buni). La Codrii Cosminului tactica (moldoveneasca), a invins superioritatea tehnologica poloneza! Stefan find constient ca nu poate lupta in camp deschis, impotriva cavaleriei grele poloneze. Alege sa atraga inamicul in padure. Se pare ca polonezii uitasera episodul Marienburg, in care trupele trimise de Alexandru cel Bun s-au acoperit de glorie(1422)
Frumos… Am descoperit niste chestii de care habar nu aveam…Nea George, felicitari pentru descoperiri..la cit mai multe… Ar trebui mediatizate mult mai bine aceste articole, daca nu pentru desteptarea boborului, ca asa zice himnul, atunci doar asa , „sa moara dusmanii mei ” cica-laca-cichi-cia…Poate asa constinetizeaza lumea din zona cine e, si de unde vine… 🙂
Ii voi transmite domnului Cristian Negrea felicitarile domniilor voastre…Intradevar ar trebui mediatizate multe astfel de articole. Incerc si pe pagina dedicata Basarabiei, si pe aici, spatiul este insa mic.
@ George GMT
„…… Portretul luptătorului la tinerețe, despre rezistența anticomunistă și Ion Gavrilă Ogoranu, voievodul luptei armate anticomuniste după 1945.
Filmul a fost difuzat si pe HBO iar pentru cine doreste sa-l vizioneze il puteti gasi pe:
http://www.youtube.com/watch?v=xIFLgkd07zY
Vizionare placuta! 🙂
Portretul luptătorului la tinerețe, despre rezistența anticomunistă și Ion Gavrilă Ogoranu, voievodul luptei armate anticomuniste după 1945.
Pentru cei ce doresc mai multe detalii privind subiectul filmului, va recomand cartea dupa care s-a facut filmul. Este ‘Brazii se fring, dar nu se indoiesc”, scrisa de acelasi I.G. Ogoranu, In doua volume ce se mai gaseau la libraria Universitatii. Carte cutremuratoare, despre ce inseamna adevaratul patriotism, care a caracterizat tineretul roman in perioada anilor 40. Am citit-o pe nerasuflate. Sa vezi de ce au fost in stare tineri elevi si studenti, in principal, adica partizanii din munti, „dusmanii poporului, criminali”, asa cum au fost denumiti de regimul comunist si vinati ca pe fiare. Fugariti, impuscati, torturati, ei si familiile lor doar ptr ca s-au opus instaurarii regimului comunist. Singurul care a scapat, acest I.G. Ogoranu, a fost urmarit de securitate si vreo 50 ani nu a fost prins; ulterior comutarii pedepsei capitale a cazut in latz si dus la securitate si prezentat ca pe cel mai mare trofeu. S-au perindat prin fata lui, sa-l vada ca pe sfintele moaste, toti grangurii securitatii in anii 80, facind studiu de caz. OMUL a supravietuit revolutiei si a murit in urma cu doar citiva ani, cu o mare durere in suflet. Tineretul din ziua de azi e lipsit de acel inaltator sentiment patriotic, care a animat generatia lui. Ma uit in jur si vad generatiile de miine si ii dau dreptate; ce au ei in cap (party, shoping, drinking, futing)
În rest, suntem premiați în țările occidentale doar cu filme în care suntem reprezentați așa cum vor ei să ne vadă: niște neadaptați cu probleme, care nu ar fi trebuit să fie acceptați în UE și NATO. Priviți filmele românești și subiectul lor, cele care sunt bine cotate în Occident și apoi vedeți dacă îmi dați sau nu dreptate.
TOATA STIMA,DAR AICI SE GRESESTE ENORM.
VA ROG DOMNILOR SA URMARITI CE FILME ROMANESTI SI DE ALTA NATIE AU LUAT PREMII IN EUROPA-INCEPAND CU URSUL DE AUR SI TERMINAND CU TIFF-DE FESTIVALUL TRANSILVAN VORBESC , SI O SA OBSERVATI CA DE ORICE NATIE FIIND PRODUSE , TOATE , ABSOLUT TOATE TRATEAZA SUBIECTE DE ALIENARE/NON ALIENARE,EMIGRARE,IZOLARE, DISTRUGERE PSIHICA SI TOT CEEA CE POATE FI MAI DIFICIL SI RAU INTR-O SOCIETATE.
SPRE DEOSEBIRE DE PREMIILE EMMY SAU OSCAR , LEUL DE AUR,URSUL SI ETC DIN EUROPA , AU TRATAT SI PREMIAT DE-A LUNGUL ISTORIEI LOR IN PRIMUL RAND TEMELE POLITICO-IDEILOGICE SI SOCIALE ,APOI DRAGOSTEA PLATONICA SAU FILOSOFIA ZEN.
FESTIVALURILE EUROPENE SUNT AXATE IN MOD DEOSEBIT PE INTERACTIUNEA SOCIO-UMANA,PE POLITIZAREA SOCIETATII SI ALIENAREA INDIVIDULUI.
ESTE CAT SE POATE DE LOGIC FAPTUL CA „HO-HO-HO” SI”TREI FRATI DE BELEA” NICI MACAR NU AU FOST INVITATE-DESIGUR,MA MIR CA LE-AU EVITAT SI LA VREUN PREMIU ZMEURA…
EU ZIC SA LASAM CRITICA MOTIVELOR PREMIILOR FILMELOR ROMANESTI SI SA NE LIMITAM LA ISTORIE CA SE ZICE BINE.