Arta Razboiului, august 2019

This entry is part 32 of 96 in the series Arta Razboiului

Series Navigation<< Arta Razboiului, iulie 2019Arta Razboiului, septembrie 2019 >>

20 de comentarii:

  1. https://www.curteaveche.ro/p/radiografia-unei-marsavii-judiciare
    Traian
    „Radiografia unei mârșăvii judiciare” cuprinde memoriile recente ale unui polițist angajat în lupta împotriva crimei organizate din România.
    Intamplarea face ca abia ce l-am mentionat si citat pe autor recent, fara sa stiu ca va publica (vreodata) ceva.
    Eu am conandat cartea.

    1
    • Am gasit cartea lui T. Berbeceanu interesanta. O ocazie rara de a vedea lumea de azi prin ochii unui politist ( fost profesor de fizica), si o ocazie de a vedea o alta imagine a Politiei (mai ales dupa cazul Caracal), cu politisti buni profesionisti, competenti si duri si procurori dedicati si eficace care chiar au avut succes in lupta cu mari grupari de interlopi.
      Dar la pachet cu asta vin si triatetea si furia de a vedea un stat fara mare speranta, cu structura infestata de oameni fara de lege, cu infractori infiltrati pana la conducere Politiei, Procuratura, primarii si chiar Parlament (va puteri chiat delecta pe YouTube cu deputatii aflati acum in inchisoare, pe vremea cand sprijineau fatis infractorii si eerau prinsi intepeniti in timp ce sareau garduri fugind prin orase – dap, acestia sunt cei care dau legile acum!). Adica o Politie reprezentand la scara mai mica societatea noastra, cu profesionisti care vor sa exceleze si sa se distanteze de cei din jur, si cu un sistem facut parca special pentru a-i descuzraja si umili.
      O finete care m-a surprins a fost diferentierea competentei de disponibilitate (sau altfel spus, delimitarea dintre a putea si a vrea).
      L-am urmarit si aseara pe TVR. Dincolo de revolta, furie, simpatie, am ramas cu o mare deznadejde.
      Atat in carte cat si la tv apare intrebarea provocatoare daca romanii ii merita pe politisti, chiar si asa cum sunt ei. N-as zice ca am avut vreo revelatie dar m-a pus serios pe ganduri intrebarea asta. Am gasit argumente puternice de ambele parti.
      Altfel cartea pare scrisa stangaci, potopita de sentimente puternice, si fara subtilitatea si atractivitatea lui Marian G.
      Am scris mult datorita contextului. Intr-o perioada in care cu totii am vorbit despre politisti poate ca ar fi echitabil sa ascultam unul (indiferent daca ne place sau il credem).
      Recomand cu mare caldura cartea celor care cred ca au probleme la serviciu ?

  2. Cartea pe luna asta ca m-am luat cu altele:
    1. Exact ce spune Marius, cartea lui Berbeceanu. am vorbit cu „dealerul meu” de carti, adica nati Nutza de la librarie. Mi-a dat comanda deja.
    2. https://www.raobooks.com/product/maresali-ai-romaniei/ – Maresali ai Romaniei, editura RAO, autor dl general(r) T. Frunzetti si dl Ion Giurca.
    Sunt 368 de pagini de istorie militara, cu bune cu mai putin bune cu de toate. Desoebit de interesant mi s-a parut partea 1930 pana in razboi si relatile diplomatico-militare dezvoltate de Romania. Nu zic mai mult,spor la citit, atentie doar, cand o prindeti sa o si comandati. Stocurile sunt mici, si se vand repde. Nu stiu ce faceti voi in concediu dar eu stau la umbra, berea si cartea. Deci ma inarmez cu ambele pe septembrie.

  3. http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/amintiri-de-soldat-o-lume-cu-o-ierarhie-compusa-din-bibani-si-veterani-146133.html

    Imi amintesc ce soc a fost pt mine, copil fiind, cand am vazut diferenta intre soldatii romani pe care ii vedeam pe strada catre aplicatii, sau la revolutie, in hainele alea groase de postav verde, parca scosi din ilustratiile povestilor din Razboiul Mondial, si (2 ani mai tarziu), soldatii americani din Furtuna in Desert.

  4. https://nemira.ro/problema-celor-trei-corpuri
    Liu Cixin – Problema celor trei corpuri
    Aateptam de ceva vreme sa citesc cartea asta. Eram curios pentru ca auzisem despre ea, stiam ca a luat premiul Hugo, a fost nominalizata la Nebula si nu am citit niciun autor chinez pana acum (chiar ma intrebam daca sunt in stare sa inteleg ceva, daca voi reusi sa trec peste diferentele culturale si ma temeam ca lectura va fi un chin interminabil).
    Nu m-a dezamagit, mai ales ca, spre uriasa mea surpriza, abunda in descrieri si pasaje din revolutia culturala , si in sinea mea eram mereu curios sa vad cum vede un chinez acea uriasa marsavie criminala, acel cataclism impotriva umanitatii.
    Cartea vine si cu elemente din fizica moderna, introduse gentil, fara a alunga citiorul si fara a-l plictisi si reuseste sa fie captivanta pana la final, un final care e destl de greu de anticipat. Inteleg de ce Cixin a luat atatea premii, eu l-am inregistrat in minte ca un autor bun si sigur voi cumpara si alte volume pe masura.ce apar.
    Dincolo de subiect si actiune, este interesant si sa descoperi cateva situatii care arata cum gandesc unii chinezi, cum percep ei anumite evenimente si unde apar diferentele fata de gandirea occidentala.

  5. http://www.edituratrei.ro/carte/jo-nesb-sange-pe-zapada/3308/
    Jo Nesbo – Sange pe zapada
    O carte mai putin obisnuita de la un autor atipic la randul lui. Imi place Nesbo si stilul lui modern, simplu, credibil, care aduce (in opinia mea) romanul noir in ziua de astazi. Dupa ce am citit toate volumele aparute la Rao am sesizat ca nu mai apar titluri noi si o vreme nici macar nu l-am mai cautat. Recent am descoperit ca Nesbo a inceput sa fie publicat de Editura Trei. Cartea de fata este cred un experiment (pentru Nesbo, ale carui personaje principale sunt mereu pozitive dar sunt de obicei inundate pana la refuz de defecte, probleme de caracter, vicii) avand in prim-plan un anti-erou dominat de trasaturi morale nobile, mai precis un ucigas platit. Mi-a adus aminte de Amelie Notomb (magistralele Igiena asasinului si mai ales Cosmetica dusmanului) prin ambiguitatea personajului care te face sa eziti intre simpatie si ura, desi trebuie sa recunosc ca este mult mai liniar, departe de exploziile si rasturnarile imprevizibile ale belgiencei.

  6. The Pentagon Wars – a treia oara cand il vad si a treia oara cand rad cu lacrimi.. merita vazut cine vrea sa se amuze putin.

    Un mic „trailer”
    https://m.youtube.com/watch?v=iur-noEd4eA
    Si filmul complet:
    https://m.youtube.com/watch?v=ir0FAa8P2MU

    Pe HBO Go se poate vedea la o rezolutie putin mai buna cu subtitrare in limba romana.

  7. O descriere a unei divizii mecanizate chineze:

    https://imgur.com/a/OZk8x?fbclid=IwAR3y-0xW9kufB3ds3QkBTokI18i7ISZnAYfY9mu78vZWZ-QhgvBAgNKq-F4

    mortierele de 120 mm sunt la nivel de batalion

  8. Nazistii de dinainte si din timpul WWII…si stalinistii de dupa WWII (precum Rudotel Roadel 🙂 – I’m evil ) n-au inventat nimic, doar au marit cantitatea, idem mUE (opinie personala):

  9. Oh, Disney…you sons of…

    ..si bonus, pana va iese pe nas!
    Remember „forget the past, kill it if you have too?”
    The Fandom Menace Remembers!
    REEmember? REEmember? REEmember? REEmember?
    Ka-chiiing! Ka-chiiing! Ka-chiiing! Ka-chiiing! Ka-chiiing!
    HELP, MAKE IT STOP! HAVE MERCY! NO MORE BUTTERFLY LIGHT-SABER!…or light-nunchuck..or whateverthefuqthatthingis!

  10. Ca si remarca la discutiile despre monitoare de la articolul cu Ziua Marinei: nu s-ar putea face (s-a facut de 2-3 pe vremuri, nu mai stiu daca aici sau pe celalalt site) un soi de „dezbatere”, ca sa combatem pe argumente, fara atacuri la persoana sau vanari de greseli ?

    Ceva de genul: monitoarele. Ne impartim in 2 grupe, pro si contra, si avem, sa zicem, 1 saptamana de „brainstorming”. O sa fie interesant, ca 50% din comentatori nu au facut armata (generatiile dupa ’82), si oricum nimeni nu cred ca are cunostinte mai sus de nivelul de amator, dar vedem ce iese.

    Cei pro, se pun in rolul unui ipotetic comandant roman, care trebuie sa foloseasca monitoarele pentru a respinge (contribui la respingerea) unui ipotetic atac in Dobrogea/Delta. Definirea „Use case”-urilor, definirea unei configuratii ideale pentru AD 2020, etc.

    Cei contra, se pun in rolul ipoteticului comandant inamic, care are scopul sa neutralizeze respectivele monitoare pentru a isi executa cu succes invazia. Tot asa, „use case-uri:, etc.

    Apoi, dezbatere, pe puncte. CE ziceti ?

    Apropo, scuze de englezisme, unele echivalente in romana mie imi suna un pic fortat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *