Articolul de seară – Rusia a fost reprimită în APCE. Deputatul PSD a votat ”pentru”, reprezentantul USR a votat ”împotrivă”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în această instanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova, informează AFP, citată de Agerpres. Dreptul de vot al Moscovei a fost suspendat după anexarea peninsulei Crimeea, apoi rușii s-au retras singuri din APCE.
După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut.
La vot, din România, au fost prezenți doar deputatul USR Iulian Bulai, care a votat contra reprimirii Rusiei, și deputatul PSD Gheorghe Dinu Socotar, care a votat în favoarea Moscovei, potrivit site-ului APCE.
….
Sursa articolului integral: HotNews.ro
Si un infografic cu votul, via Ștefan GrigorițăRadio Europa Liberă Moldova:
PS – ”pro-europeanul” Andrei Năstase și socialistul Vlad Batrîncea (ăla care a rupt harta României Mari în Parlamentul de la Chișinău) au votat în favoarea Rusiei. Maia Sandu se scuză și spune că ea e ”responsabilă doar de votul colegului PAS Mihai Popșoi”, care a votat împotrivă.

29 de comentarii:

  1. Iulian Bulai (USR) – Facebook:

    ”16 ore de muncă la Consiliul Europei.

    Ultimul raport a durat 9 ore și s-a terminat la ora 01.00. Raport pe primirea delegației Rusiei, absentă de 5 ani, după agresiunea din Ucraina și anexarea Peninsulei Crimeea.

    Cu mici excepții toate țările din est au votat împotriva revenirii delegației Rusiei cu drepturi depline de vot. Dintre delegațiile țărilor din vest ne-au susținut conservatorii britanici, dar și reprezentanți ai partidului olandez D66. Mulțumim Petra Stienen!

    Din est: Polonia, țările baltice, Ukraina, Georgia. După pauza de la 22.00 am mai rămas doi români în sală. Evident că eu am votat împotriva raportului.

    Cea mai mare dezamagire, dincolo de ce ne desparte acasă, este că reprezentantul PSD a votat pentru reîntoarcerea delegației Rusiei la Consiliul Europei.

    Fără ca Rusia să fi respectat cele 7 rezoluții îndreptate către dânsa până acum.

    Fără ca Rusia să se fi retras din Crimeea.

    Fără ca Rusia să se retragă din Georgia.

    Fără ca Rusia să facă lumină în moartea lui Boris Nemțov. Sau a lui Magnitsky.

    Fără ca Rusia să nu mai cenzureze Internetul.

    Fără ca Rusia să se angajeze să respecte libertatea de expresie, de credință și minoritățile de tot felul.

    Fără ca Rusia să înceteze atacurile cibernetice și implicarea în procesul de fake news în preajma alegerilor din Europa.

    Fără ca Rusia să explice de ce și cum a fost implicată în BREXIT.

    Fără ca Rusia să se angajeze să scoată trupele rusești de pe teritoriul Moldovei (Transnistria).

    Fără ca Rusia să elibereze prizonierii politici din Ucraina și marinarii capturați în Marea Azov.

    Fără ca Rusia să își ceară scuze mai întâi și apoi să se oblige să respecte niște reguli.

    Fără ca măcar una dintre aceste cerințe să fie îndeplinite, deputatul PSD – Gheorghe Dinu Socotar a votat în mod inexplicabil pentru acest raport.

    Câțiva oameni am votat cele câteva sute de amendamente (filibuster) pentru a opri tăvălugul rusesc care va ajunge mâine la Strasbourg. Cu drepturi depline. Mai ales că miercuri avem votarea noului Secretar General al CoE.

    Așa e în politica. Nu totul e fair. Nici măcar în relații internationale. Am fost prea puțini de data aceasta. Poate o sa fim mai mulți în viitor.

    Mâine delegația Rusiei revine la Strasbourg și cu votul PSD. Delegația Rusiei conține și 4 parlamentari care se fac responsabili pentru crime de război în Ucraina.

    Votul PSD este îngrijorător pentru România și pentru interesele noastre regionale.”

  2. Dinu Socotar (PSD) – Facebook:

    ”Văzând interesul suscitat de știrea că Rusia a fost reprimită în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), cred că niște informații ”din interior” pot fi foarte interesante mai ales pentru cei pasionați de detaliile și nuanțele politicilor internaționale. Foarte tehnic este vorba despre Rezoluția nr. 2287 (2019) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, privind aprobarea Raportului nr. 14900 cu tema ”Întărirea procesului decizional a Adunării Parlamentare referitoare la acreditarea și dreptul de vot al delegațiilor naționale” (Strengthening the decision-making process of the Parliamentary Assembly concerning credentials and voting). Chiar dacă în cele 1231 de cuvinte ale raportului nu se regăsește nici măcar o dată cuvântul Rusia, sau vreo altă trimitere expresă la ea, evident că Rusia este tema principală a discuției. (Raportul aici http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp… )

    Dar pentru a înțelege exact semnificația raportului și a votului ar trebui să recapitulăm ce este și ce reprezintă Consiliul Europei. În primul rând, Consiliul Europei (CoE) NU este o instituție a Uniunii Europene. Consiliul Europei a fost creat 1949 (tocmai am sărbătorit 70 de ani de existență), și azi este o instituție cu o arie de cuprindere mult mai largă decât Uniunea Europeană. Practic toate țările europene (cu o excepție) sunt membre ale Consiliului, 47 la număr, din Islanda până la Azerbaidjan sau Rusia, din Norvegia până în Malta sau Cipru. Consiliul are două dimensiuni: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE sau APCE) și Comitetul Miniștrilor. Prin statutul constitutiv din 1949 Adunarea Parlamentară este un organ consultativ și deliberativ, puterea decizională fiind plasată la Comitetul Miniștrilor, format din miniștrii de externe ai statelor membre, care asigură o președinție rotativă.
    Consiliul, ca instituție, se bucură de un mare prestigiu în lume. Numește judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Are sub autoritatea sa două organisme consultative, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția, și Grupul Statelor împotriva Corupției cunoscut sub numele de GRECO. Membri APCE nu sunt aleși (cum se întâmplă în cazul Parlamentului European), ci sunt desemnați de parlamentele naționale ale statelor membre. Datorită prestigiului ei, membri APCE sunt solicitați ca observatori pentru alegeri sau în zone de conflict sau crize majore, oriunde în lume, de multă ori în afara frontierelor țărilor membre.
    Întreaga activitate a Consiliului Europei se sprijină pe trei valori fundamentale: drepturile omului, democrație și stat de drept. Este evident că odată cu extinderea teritorială a Consiliului, din ultimii 30 de ani, standardele de aplicare și evaluare ale acestor trei valori fundamentale au fost diminuate. Aceasta a fost linia politică adoptată ca urmare a unor decizii pragmatice. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că s-a considerat că, atât pentru instituție cât și pentru statul membru, oricare ar fi el, este mult mai bine în interiorul acestui ”club” pretențios, decât să fie în afara lui. Ca ”stat membru” fiecare țară se obligă să respecte valorile fundamentale ale Consiliului, cetățenii lui au beneficiază de dreptul de a se adresa la CEDO, iar hotărârile curții sunt obligatorii și executive. Evoluțiile democratice și standardele statului de drept, ale țărilor membre, sunt monitorizate și eventual sancționate. Și acum să fim sinceri cu noi, în 1993, când România a devenit membră a CoE, nici noi nu eram foarte avansați cu aceste standarde, și evoluția noastră a fost influențată pozitiv de această apartenență, de liniile directoare primite de aici. E evident, cel puțin din punctul meu de vedere, că politica de extindere, chiar cu diminuarea standardelor, a fost benefică. Atât pentru Consiliu, cât și pentru Europa ca entitate politică.

    Singurul stat european nemembru e Belarus, care dincolo de deficitul de democrație, are o singură barieră inacceptabilă în drumul spre statutul de stat membru – nu a renunțat la pedeapsa capitală (apropo, eliminarea pedepsei cu moartea din toată legislația europeană este o realizare a Consiliului Europei).
    Și ajungem la Raportul din 24/25 martie. Care au fost premisele? Rusia a devenit stat membru în 1996. De atunci a fost un stat ”problemă”. A avut întodeauna deficit de democrație, probleme cu libertatea presei, hărțuirea opozanților politici, nu prea a pus în aplicare hotărârile CEDO, ulterior nu a respectat rezoluțiile APCE, și totul a culminat cu implicarea în războiul din Ucraina, și anexarea Crimeei. Drept urmare, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a suspendat Rusia din APCE în 2014, care din 2015 s-a retras benevol din adunare. Dar, ATENȚIE !!!, decizia de suspendare nu a fost pusă în aplicare de Comitetul Miniștrilor, care este organul decizional al Consiliului Europei, așa cum arătat în introducere. În consecință, Rusia a rămas membră de facto a Consiliului, participând la lucrările unuia din organismele sale (la cel mai puternic), chiar dacă din Adunarea Parlamentară, delegația rusă a lipsit cinci ani.
    Fiind ”cu jucăriile acasă”, din vara lui 2017, Rusia nu mai plătit nici cotizația de stat membru. Aici ajungem la o altă problemă. Conform statutului Consiliului, doi ani de neplată a cotizației, care se împlinesc în vara aceasta, duc la excluderea statului membru, care ar fi trebuit să plece automat și din Comitetul Miniștrilor. Așa am ajuns la acest moment, când era timpul pentru o decizie, pentru un pas decisiv.
    Raportul 14900 al colegei noastre Petra de Sutter, a încercat să propună un compromis. Constatând că această situație a fost generată și de neconcordanța de abordare dintre cele două organisme ale Consiliului, raportul pune bazele unui mecanism de reacție comun, care poate fi declanșat în egală măsură de ambele organisme ale CoE (de aici și numele raportului). Totodată, bazându-se pe interpretări juridice experte, constată că un posibil statut de ”suspendat” al unui stat membru, sau cazul în care acreditările unei delegații sunt atacate (challenget) membri delegației vor avea în continuare dreptul de participa la lucrări, de a lua cuvântul, de a vota, de a fi aleși, etc. Ca urmare a aprobării acestui raport, delegația Rusiei este reprimită în APCE. Probabil că, astfel nu mai are nici un motiv de nu-și plăti cotizația, evitându-se astfel excluderea statutară pentru neplată.
    Cum s-au poziționat taberele: Grupurile politice Stânga Unită –pentru, Grupul Conservator – contra, Grupul Socialist – divizat, dar mai mult pentru, și din solidaritate cu colega noastră Petra, Grupul Popular – divizat, mai mult pentru, Grupul ALDE – divizat (cam 50/50%). Delegații țărilor occidentale au fost mai degrabă pentru aprobarea raportului, în contradicție cu fostele țări din Uniunea Sovietică, care au fost împotrivă, în frunte cu Ucraina.
    Ce m-a determinat pe mine să votez în favoarea raportului, dincolo de indicația Grupului Socialist. Convingerea că o Rusie în afara Consiliului Europei nu întărește nici Consiliul și nu face nici Rusia mai bună. Că cinci ani de pseudo suspendare nu au produs nici un avans în nici una din teme pe care le reproșăm Rusiei: nu și-a retras sprijinul din regiunea ocupată din Ucraina, nu a acceptat negocieri pe tema Crimeei, nu a eliberat marinarii ucrainieni ținuți în detenție, nu a colaborat cu autoritățile europene în investigațiile referitoare la asasinarea lui Boris Nemtsov și moartea lui Magnitski, etc.. Sunt șanse reale ca lucrurile să evolueze pozitiv cu Rusia exclusă din CoE? În opinia mea nici una. Dar cu Rusia membră CoE? Poate sunt. O posibilitate care merită explorată până la capăt. Prin votul meu nu am dat o șansă Rusiei, ci poporului rus, care merită umbrela generoasă și protectoare a Consiliului Europei. O eventuală reîntoarcere a delegației parlamentare ruse la APCE permite menținerea jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului pe teritoriul Rusiei și susține speranțele a zeci de mii de cetățeni ruși care si-au găsit sau continuă să-și caute dreptatea la CEDO, împotriva încălcării drepturilor lor fundamentale de către statul rus. Această revenire nu este un cadou oferit Rusiei și nici nu este garantată din oficiu. Acreditările (diplomele puterii) ale delegației ruse sunt contestate în prezent. Urmează o dezbatere și un vot asupra acestei chestiuni. Se pot stabili unele restricții privind drepturile delegației ruse la APCE, acompaniate oricum de obligația Rusiei de a respecta normele de baza ale Consiliului Europei, obligație de bază de care am amintit mai sus. Liderii grupurilor politice din APCE au subliniat că dacă dialogul politic cu Rusia eșuează și acest stat va încălca aceste obligații, oricând se poate relansa procedura de sancționare. De data asta însă, statutară, împreună cu Comitetul Miniștrilor, care până acum s-a dat rănit și s-a ascuns de responsabilitățile sale.”

    • Cum sa (ne) explicam rational de ce suntem coprofagi. Astazi lectia data de Dinu Socotar.

      Monumental este: Sunt șanse reale ca lucrurile să evolueze pozitiv cu Rusia exclusă din CoE? În opinia mea nici una. Dar cu Rusia membră CoE? Poate sunt.

      1
  3. Foarte interesanta harta, arata ca:
    – noi ne-am facut de ras, pe stilul inconfundabil…
    – danezii si finlandezii au fost „echilibrati”… cam ca noi 🙂
    – tot blocul Vest a votat pentru, mai putin engglezii (o sa ne doara Brexit-ul la nivelul echilibrului deciziilor UE)
    – sarbii, turcii, armenii, azerii, R Moldova si cehoslovacii au votat pentru
    – ungurii, grecii si alti balcanici nu au votat

    – pe linia dura au ramas balticii, polonezii, finlandezii, suedezii, ucrainenii si georgienii

    – norvegienii WTF?!

  4. Psd. Partid care trebuie sa dispara.

  5. europa e alor si nu au tras nici macar un foc de armă.

  6. Are si pezedistul logica lui. Dar sa crezi ca in Comitetul ministrilor vor putea fi influente pozitive pentru democratie in Rusia, ca pe dobitoc il doare de bunastarea cetatenilor rusi, ca CEDO ar avea vreun rahat de influenta in URSS, mi se pare ca asta chiar nu stie ce cauta acolo. Baaai plua, te-au trimis romanii acolo. FMM, nu rusii care sufera nevoie mare sub domnia tarului Putin. V-ati grabit tare, nu care cumva sa se implineasca termenul de doi si sa fie exclusi de tot.

  7. Ma uit asa la harta aia frumos colorata si nu pot sa nu ma gandesc la discutiile legate de achizitiile militare. Si sunt si mai convins acum ca ar trebui sa cumparam de la americani sau sa nu mai cumparam deloc (imaginati-va cum ar fi sa avem armament de la frantuji care tocmai ce au votat in masa pentru Rusia…)

  8. intram iarasi in zona lor de influenta datorita caracterului típic romanesc, tara de secaturi lipsita de moralitate o veste trista pt mine!!! imi permit sa afirm ca urmatorul pas al acestei guvernari este sa rupa parteneriatul cu SUA !!!

  9. Cum este harta asta, rezulta si realitatea fratiei NATO. Pe UK, evident USA si PL (aproximativ).. ne putem baza. in rest..rahat .!
    Sper ca acesti 3 candidati sa nu fie dezamagiti de noi …
    – cu cat scapam mai repede de ciuma rosie, cu atat mai multe sanse are RO. In toate privintele, inclus inzestratrea militara.

  10. Nu poate surprinde pe nimeni votul ” copiilor de suflet” ai cucuvelei bolsevice Ilici Iliescu. Era de asteptat. Ca de obicei suntem cu dosul in doua luntrii …

  11. Dinu Socotar nu explica de ce crede ca prin reprimirea Rusiei in CoE ne-am putea astepta la schimbari.
    Pai sa vedem ce declara rusii:
    „It is hardly possible to say that the prevailing point of view has changed. But in this particular case we are determined to stay patient and to systematically explain the Crimean issue until our foreign partners change their mind,” Peskov said.
    Deci s-ar putea ca maine Dinu Socotar sa-si schimbe el parerea si nu Rusia 🙂

    The Russian delegation will not tolerate „any more sanctions, no matter how insignificant,” Slutsky stressed. „If they try to introduce new restrictions, we will leave Strasbourg,” he said.
    Aici lucrurile sunt clare. Adica „ramane cum am stabilit”.

    Despre trupele de ocupatie rusesti din Transnistria, Dinu Socotar nu scoate un cuvant.

  12. Javrre tradatoare..
    In tre timp unele surse de lgta Chisinau ne soptesc ca Dodonel si Kozak deja pregatesc un proiect de lege ” privind intarirea satlismului si eliminarea unionismului ”
    Dragi ” tovarasi ” de la Bucuresti sunteti gata pentru un Conflict pe Nistru 2 ?,?

  13. Un rezultat asteptat, se stia deja lobby-ul facut de Germania si Franta pt. primirea Rusiei. Pozitia Italiei a fost de foarte multi ani mai apropiata de Rusia cateodata chiar pro Rusia.

    Despre votul PSD….

    Vorba lui George Friedman cine se bazeaza pe tratete se poate trezi ca va trebui sa se apare cu o hartie. Ai cu ce, te apari (iti trebuie industrie militara sa iti poata da macar echipamentul necesar) nu ai „negociei” adica accepti ce ti se cere. Cat timp poti sa lupti presiunea este sa pe aliati sa te ajute, cand nu lupti accepti ce ti se cere..
    ..
    @Igor
    Si guvernul Petru Groza de la Chisinau ce crezi ca va zice (hint: Vladislav Kulminski).

  14. „…nici in partidul social-democratal al lui TP, in care intrau o multime de FRIPTURISTI crezand ca acest partid e de viitor…esti social-democrat esti oportunist…Ce s-ar cere ca aceasta invinuire sa fie redusa la neant ? Sa se uneasca partidul social-democrat cu cel COMUNIST…N-am fost mirat mai tarziu cand previziunea politica a prietenului meau avea sa se implineasca.”

    Repetarea istoriei cu rezultate negative cred ca se poate numi imbecilitate.

  15. Problema nu o vad in „votantul” nostru …e cam un numar acolo
    Problema o vad in „societatile occidentale” …si a lor „votanti”
    Problema nu ar fi detensionarea „relatiilor cu rusii”… Problema ca nu au miscat un deget ,rusii, in a mai drege busuiocul ..deci cam ii doare fix in pix ..si astia vin cu jalba’n bat la ei
    Concluzia .. Armament american pe toata linia

  16. Vai-vai-vai! Nu zău?!

    Când acu luni bune spuneam că decât aliați francezi și nemți mai bine boschetar, lumea se luaseră de mine că nu știu ce vorbesc.
    OK, frațiulor. Voi știți ce vorbiți. Dați mai departe.

    Eu vă aștept cu drag la Iași. De aici pân la linia frontului îs ”decât” 20 de km.

  17. http://m.ziare.com/psd/follow-the-money-unde-s-au-dus-banii-securitatii-si-de-ce-coruptii-nu-scapa-niciodata-interviu-1566937-font1
    „Cui foloseste teza asta? Cui convine sentimentul asta de vinovatie colectiva?

    Convine celor care au profitat dupa Revolutie. Daca ne uitam la procesul de privatizare din Romania – si un asemenea proces a avut loc in Germania si in Cehia -, vedem ca fostii nomenclaturisti au pus mana pe fondurile statului, pe rezervele statului si le-au folosit in scopuri personale. Multi dintre ei au fondat companii. Nu prea se vorbeste despre fondurile Partidului Comunist Roman, nici ale Tineretului Comunist Roman, care sunt in mana PSD-ului, prin FSN”

  18. Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia se retrag din sesiunea APCE în semn de protest faţă de revenirea Rusiei

    „„Am încercat să îi conving pe Macron și Merkel că revenirea delegației Rusiei în APCE este posibilă doar după ce Rusia îndeplinește cerințele de bază ale ansamblului. Este păcat că partenerii noștri europeni nu ne-au auzit și au acționat într-un mod diferit”, a scris președintele ucrainean, citat de ukrinform.net.”
    http://inliniedreapta.net/stire/ucraina-estonia-letonia-lituania-georgia-polonia-si-slovacia-se-retrag-din-sesiunea-apce-semn-de-protest-fata-de-revenirea-rusiei/
    Frontul antirusesc rezista.

  19. https://www.stiripesurse.ro/s-a-facut-blat-intre-moscova-si-occident-rusia-a-fost-reprimita-in-apce-in-schimbul-eliberarii-mari_1363127.html
    Între Occident şi Rusia încă dinaintea învestirii lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei a existat un plan tacit potrivit căruia eliberarea marinarilor ucraineni şi înapoierea navelor capturate de Moscova anul trecut în urma unui incident produs în Marea Neagră trebuia să facă parte dintr-o înţelegere mai vastă, comentează vineri publicaţia Ukrainska Pravda, citată de agenţia de presă Unian.

    În ciuda faptului că trebuia să-i elibereze pe marinarii ucraineni conform deciziei Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării, Federaţia Rusă a negociat concesii din partea Occidentului pentru punerea în aplicare a acestei decizii, se menţionează în comentariu. De altfel, Moscova afirmase anterior că problema marinarilor ucraineni depăşeşte jurisdicţia acestei instanţe şi ţine exclusiv de justiţia rusă, informează agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *