O stire citita astazi m-a facut sa caut camera ascunsa in jurul meu, asta dupa ce aseara scriam despre achizitiile pentru Fortele Navale Romane.
Ei bine, se pare ca pe lista achizitiilor de succes se adauga si dronele conform Viceamiralului Alexandru Mîrșu, seful Statului Major al Fortelor Navale. Misiunile vor fi – conform declaratiilor – de supraveghere a coastei si va fi folosit impreuna cu Flotila de Dunare. Prezenta sovietica rusa la Marea Neagra nu este de natura a linisti. Declaratiile au fost facute la Sea-Air-Space, in USofA.
In Polonia, la inceputul lunii martie, MQ-9 Reaper ale USAF au devenit operationale la baza aeriana Miroslawiec – desi efectuau zboruri de recunoastere din martie 2018. Știm de discuțiile despre MQ-9 Reaper care ar putea opera de la Campia Turzii.
Acum, daca ar fi sa incerc sa ghicesc, as spune ca vom achizitiona MQ-9. Varianta fara armament, asa cum a achizitionat si India. Dar totusi, unul singur?
MQ-9 (USAF)
Sa ne asteptam in viitor la MQ-8 pe fregate?
MQ-8C și Regina Maria (USN, AFP/Getty Images)
#declaratii si #vise
Via alkxzs si Nicolae.
Iulian
Surse:
1. Romania eyes new maritime drone to counter Russia ( https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/navy-league/2019/05/07/romania-eyes-new-maritime-drone-to-counter-russia/ , accesat la 2019-05-08)
2. MQ-9 Reaper drones in Romania? It could happen soon ( https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/mq-9-reaper-drones-in-romania-it-could-happen-soon/ , accesat la 2019-05-08)
3. Air Force MQ-9 Reaper drones based in Poland are now fully operational ( https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2019/03/05/air-force-mq-9-reaper-drones-based-in-poland-are-now-fully-operational/ , accesat la 2019-05-08)
Cu vremea asta..chiar pare seara…
Exact 😀
Sau ai calatorit spre soare-rasare, si scrii de pe alt meridian? Daca e asa ai grija pe unde poposesti, sa nu nimeresti prin locuri unde influentarea pozitiva, atentionarea etc nu-s de domeniul trecutului 😉
Destramarea anturajului… 😀
M-am anturat cu voi.
Nu MQ-8… ci
https://www.youtube.com/watch?v=OH9UqhYI6Rs
Drona e asta (pag.11):
NRUAV – Naval Rotary UAV System for ship deck operation
• Main Features and Capabilities:
• Provides Over The Horizon Targeting (OTHT) and Real Time Battle Damage
assessment
• Automatic Take-Off and Landing (ATOL) from aviation-capable war-ship
and unprepared landing zone
•Fail Safe/Fully redundant system – No Single Point Failure
•Adverse weather capabilities
•Multi sensor capability
http://www.sibat.mod.gov.il/NR/rdonlyres/565576B5-74D8-48A4-88D1-1119C0E6DE71/0/sod_iai.pdf
http://www.iai.co.il/Templates/Gallery/GalleryPopup.aspx?docID=38709&lang=en&tabNum=1&num=2
http://www.deagel.com/library/Naval-Rotary-UAV-NRUAV-lateral-view_m02009061400003.aspx
Poate il bagam ca articol 🙂
What a heck is that?
Wait, is that a…OMG, it is!
it is IT! 🙂
Alouette produs de Ro și dronizat de evrei? Scuzați cuvântul dronizat dar altul nu suna bine.
Mi-ar fi placut si KA-37D… sau un 126 dronizat…
https://www.rumaniamilitary.ro/ka-126-o-oportunitate-inca-viabila
E diferenta mare intre capacitatile lor, AFAIK.
Ma rog, ca exercitiu, studiu, dezvoltare, invatare e buna integrarea in industria din Romania (care industrie, aia de partid?). Dar mai departe as vota cu o platforma noua. 🙂
pai cumperi, daca nu poti altfel… israelienii au pachetul la cheie, noi avem celulele…
Am ceva dubii referitoare la Ciocirliile care mai exista la noi, sa nu vorbesc de performanta.
Ciocirlia ar putea transporta 700 kg, MQ-8C 1300 kg. Stiu, sint rau – sint din generatii diferite; dar tocmai aspectul asta ma face sa apreciez varianta mai noua…
de vazut si diferenta de cost intre cele 2 solutii
Pffff… serios. Daca bagam cash-u’ in discutie, cu costul unui MQ-8C facem dronizam toate ciocirliile. 🙂
la dimensiuni vs sarcina utila, as fi preferat ceva Ka-126 dronizat, dar nici celule din alea nu avem.
Era fain sa-i poti atasa containere pe diverse misiuni in spatele nacelei cabinei 🙂
prototipul Ka-128 avea motor de 722Cp tip Turbomeca Arriel 1D1… ar fi fost o chestie sa intre ala in productie.
Ka-128 pare un compromis foarte bun intre cele doua variante (ciocirlia si focos)…
Prototipul dronei propuse de IAI HAL este o ilustrare a conceputului promovat de reputatul expert Eroul Bula care, inca de la demararea discutiilor privind achizitia corvetelor, a sustinut ca o corveta dotata cu rachete antiaeriene cu raza medie poate beneficia de serviciile unui elicopter purtator al unui radar de dirijare a tirului, elicopter care, evoluand la 2-3000m deasupra marii, sa permita detectarea rachetelor antinava de tip sea skimmer de la o distanta mult mai mare decat cei 25-30 km de la care le poate detecta radarul navei precum si angajarea respectivelor rachete antinava de la limita razei maxime de actiune a rachetelor de la bordul corvetei (de exemplu, de pe la 40-45km).
Offf, iar am avut dreptate. 😉
Tie îți lipsește afecțiunea, nu?
Tie-ti lipseste simtul umorului, nu?
Deloc, dar a devenit un obicei sa repeți „iar am avut dreptate”, în condițiile în care parte din afirmațiile tale tin de common sense, parte sunt aberații ( HIMARS pe APC în Deltă, antinava, nave de realimentare pentru submarine, exemplele sunt multiple etc).
si daca a avut dreptate, ce sa-i faci? 🙂
Corect, NCSF! 🙂
O yeah, acum e common sense sa pui ESSM pe corvete…. 😉
In rest, nu trebuie sa te simti … inconfortabil pentru ca nu ai imaginatie. Nu e nicio crima.
Las’, că în cazul tău media îi bună!
Mai ai ceva noutăți cu submarinul ala pitic cu piciorușe?
Sau de…. mai bine lasă, ca iar te superi! 🙂
PS si că sa vezi ca pot sa fiu obiectiv, au fost tari articolelele despre vizita la Vard, Regimentul 73 Infanterie sau Regimentul 33 Dorobanți. Mai vreau!
Boss pai contractul pentru corvete si bateriile de coasta nici nu a fost semnat si astia viseaza la drone….
Vezi, daca nu avem doctorate in aparare? Ca tot era un articol pe Contributors pe tema asta…
Presupunerea mea este ca flota invizibila si bateriile de coasta invizibile, alaturi de Flotila de Dunare, au nevoie de acest serviciu – de unde si cantitatea – o drona. In plus inca nu stim daca va fi tot o drona invizibila (asemenea noii flote) sau nu.
Grecia cumpara MQ-9, trei bucati si doua centre de comanda cu 50 mil euro. Tot pentru supraveghere maritima, probabil Sea Guardian.
Sa ne asteptam la vesti interesante, pe parte navala, in viitorul apropiat? Niste fregate musculoase sh de prin Australia, vreo doua submarine sh de prin Suedia sau Italia, acordarea unui contract direct de 4 corvete noi, modernizare Type 22 si NPR-uri si chiar castigatorului bateriilor de coasta? #viseumede
Reaper e drona inarmata. Cu doua bombe mici sau 4- 8 rachete Helfire. Ce atacam cu un exemplar ? Marina militara rusa la Marea Neagra ? 🙂
Oricum trebuie cumparate si bomboanele ( Paveway II , JDAM , Helfire. ) Si toate astea tinand cont cit sintem de eficienti in demararea unor contracte. 🙂
Mai degraba e de discutat cu americanos pentru detasarea permanenta in RO a 3 Global Hawk cu tot anturajul. Sa avem mereu, ora dupa ora , unu care controleaza ce pluteste pe MN si 7 zile din 7.
„ce sa atacam…”?
Pescadoare turcesti la braconaj
Un atac Banzai cu drona la pescador. 😀
Nu ar fi prima data dupa WW2 cind un avion ataca nave militare cu bombe – remember Falkland? 🙂 Deci MQ-9 este pentru a lupta cu Slava/Moskva. Sau pentru a dirija tirul bateriilor de coasta, pentru ca vom cumpara tunuri multifunctionale tip mortier calibrul 155 mm (Pro Patria stie!) si nu baterii de rachete.
Mie acesta îmi place https://youtu.be/ypZkxxrCa1s pentru patrula maritima… Light ? .. Dar ar merge si o ușă cu pușcă d aia la spartane
Dupa tine o bomba de 500 de livre (227 kg) este o bomba mica?
Fata de Mark 84 (2000 de livre/925 kg), M118 (3000 de livre/1360 kg), GBU-28 (5000 de livre/2260 kg), BLU-82 (15000 de livre/6800 kg), GBU-43B (22600 de livre/10250 kg). 🙂 Depinde cu ce compari.
Daca are un blast radius/kill radius de 50 de metri numai mica nu este. In comparatie un SDB are un blast radius/kill radius de 8 metri. That’s a small bomb for heavy ordinance.
Hei, uneori am dispozitia de a glumi. 🙂
Trecind la modul serios, nu, nu e mica.
Au ajuns drone de mai multe tipuri la unitati, unele inclusiv la plutoanele de cc. Nu va asteptati la Global Hawk, e totusi un mare pas inainte
Da, stiu de celelalte. Ma refeream strict la cere pentru RoNavy, care cred ca vor fi MQ-9. RQ-4 Global Hawk e exagerat pentru noi si oricum il avem in time sharing parca in NATO.
Ceva productie interna sau lula ?
Raven, ScanEagle
Dap, un segment de piata pe care il ratam ca prostii.
E plin metroul de anunț recrutare strungar de către Turbomecanica…ceva, ceva s-o misca
Bine, mai era o nelamurire personala pe care am uitat sa o trec in articol: pilotii dronei vor primi sporuri pentru numar de ore zburate, spor de periculozitate si vor primi si plata minutului de zbor? Aceste sporuri si compensatii vor fi adaugate la pensii?
Niste medalii, ceva…
Plus implicatiile culturale, pe care nu le ia nimeni in calcul. Termenul ‘razboinici de tastatura‘ nu va mai putea fi folosit ca acum. Este nevoie de o hotarire de la Academie pentru a clarifica si reglementa folosirea lui si apoi va trebui gasit alt apelativ/epitet pentru noi, restul… Atitea mutatii sociale, atita chin, atitea consecinte din cauza unei drone. Adica a unei drone la propriu, ca atit se zice ca luam… o drona.
„Articolul de seara: tot la noi, drone” –> Titlul inseala, omfg :D… E un articol clickbait, fake news 😀 😀 … Gata; la propatria o sa apara blogul ca un exemplu de pacalire al palmasului ortodox (de sarbatori doar ) muncitor patrihot. Auzi tu; sa vrei drone cand doar o drona face tot (il scapa pe dracnea de justitie paralela; ridica catedrala, scufunda cacacioasele comunistilor din sevastopol); iar diferenta de bani (una bucata vs. >4 bucati) merge bine pentru borduri si asistenta sociala…. 😀 🙂
Exista un consum psihologic si la operatorii dronelor. Ma refer in special la cei care apasa pe butonul ala cand distrug o tinta. Probabil in viitorul nu foarte indepartat operatorii dronelor vor fi roboti AI.
Nu neg, asta este o problema, insa nu e specifica pilotilor de drone. Fata de alti piloti, este minimizata de alti factori:
– tipul tintei
– lipsa aspectului fizic al perceptiei tintei (controlorii de trafic au ceva palpabil cu care identifica avioanele)
– experienta de gamer si influenta ei asupra perceptiei
– pregatirea (are legatura cu satisfactia muncii, existenta vinei)
– experienta in domeniu (seniorii par a fi predispusi depresiei din cauza presiunii crescute)
– personalitatea individului
Displayurile si tastatura interfereaza insa cu mecanismul evolutionist care face mamiferele sa nu ii omoare pe cei din aceeasi specie. Iar asta face pilotii de drone mai eficienti, o perioada mai lunga.
Da, no argue, good point.
Nu cred ca se va inlocui total pilotul, spre exemplu de cativa ani revin avioanele de cc pilotate, cu toate ca exista o gramada de drone.
Nu cred ca amiralul Marsu a facut vorbire despre O DRONA, adica despre una bucata ci despre „unmanned aerial system for the maritime and riverine domain”, adica un sistem, mai multe unitati…zburatoare, toate strans unite in jurul unui centru de comanda.
Cu o singura drona nu poti sa faci nici supraveghere maritima nici fluviala.
Pe de alta parte, discutia este mai veche, MApN are in lucru in program general de dotare cu drone pentru toate categoriile de forte.
Din pacate ratam mai mereu singuri cu poarta goala, in 2017 o licitatie pentru drone de supraveghere, castigate de Orbiter 4, a fost anulata.
Din stirea celor de defensenews. com nu inteleg foarte multe, ok, avem nevoie de drone de supraveghere maritima, cu raza lunga, avem nevoie si de drone pentru navele fluviale, doar ca cele doua at trebui sa fie diferite.
La fluviu, pe monitoare, am avea nevoie de o drona cu o raza de cativa zeci de km, la maritim de undeva la 200km (ZEE), asadar cele doua cerinte nu se pot impaca cu acelasi model de aeronava.
Tot citeam despre diverse concentrari de forte in Romania… oarecum neanuntate si destul de silentioase.
Poate spun prostii dar de regula astea se intampla cand urmeaza sa se intample ceva… nu o sa merg pe paranoia ca incepe WWIII si alte bazaconii… dar, daca stam sa ne gandim, singurul punct care exercita focar de conflict imediat in momentul de fata este in emisfera vestica in Venezuela… si daca americanii se gandesc la o posibila interventie acolo, probabil se gandesc ca atunci cand intervin ei undeva… intervine si rusul undeva, din oportunitate, oportunism, ca si ei se inchipuie super-putere si li se cuvine…
Ma gandesc ca sunt si de descurajare pentru ce replica ar putea sa aiba, prin ucraina, moldova sau unde la mai crapa mintea… sau poate spun prostii.
Nu stiu care de prin Balkani s-a plâns pe laONU ca a fost atacat de Aviația albaneza.
Au trimis și albanezii o întâmpinare: Nu se poate! Pilotul nostru a fost răcit.
Adevaru-i ca daca vrei sa tragi cu bateriile de coasta tre sa si vezi unde dai cu ele, deci ar fi necesare.