Artileria romaneasca… 2003

Pe cand era in plina reforma… niste imagini cu ATROM si tunurile obuzier Model 1985 calibrul 152mm si obuzierul M30 calibrul 122mm.

Se realiza scoala de aplicati isi contopirea artileriei de camp cu cea antiaeriana. Se mai vorbeste despre „performanta” si „vindecare”. Materialul se incheie cu muzeul artileriei…

Ce s-a ales de strategia de inzestrare pe termen scurt si chiar lung a statului major de atunci?

Dupa 18 ani a fost atat de reformata ca tot cu tunurile acelea am ramas, dar mult mai putine. Mai concret, muzeul artileriei romanesti, exact ca in documentar.

 

Si cam atat!

 

Marius Zgureanu

 

Articole pe subiect similar:

130mm-rusesc-in-noua-versiune

M-46, 130 mm, tunul cu cea mai mare bătaie din lume (peste 30 km)

Si totusi cal. 122mm in artilerie e mort? 

In artilerie calibrul si distanta nu sunt totul… 

Obuzierul Samsung Techwin EVO-105

Elbit Iron Sting

Tragere-cu-m777

Si-tu-Brutus

Aruncator-cal-120mm-ghintuit

G6-52-rhino

Nlos-c-155mm

Xm2001-crusader-155mm

M777-er-si-Trajan

Piesa-slovaca-de-artilerie-autopropulsata-EVA

Artilerie-tractata-vs-autopropulsata

Cea-mai-lunga-teava-cal-125mm-e-chinezeasca

Modulul-de-artilerie-Donar

Perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

Nammo-he-er-155mm

Upgrade-Ruag-pentru-M109

Trageri-cu-ERCA

Inzestrarea-taras-grapis

Oto-Melara-cal-76mm-va-inlocui-cal-57mm-in-flota-americana

K9-Thunder-video

AMG-HMMW_Mandus_Hawkeye

HEGM-proiectil-de-aruncator-ghidat-laser

XM2001-crusader-155mm

G6-52-Rhino

Proiectilul-de-artilerie-cu-raza-lunga-LRLAP

Kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

Draco-noutati-in-domeniul-artileriei-2014

82 de comentarii:

  1. Și mai jalnic este că spre deosebire de o escadrilă de avioane sau un sistem PATRIOT/HiMARS jucăriile astea costă mult mai puțin și pot fi (sau puteau fi) produse local. Nu mai zic de faptul că artileria poate oferi avantaje tactice semnificative iar operarea lor e foarte ieftină în comparație cu ce am tot luat noi de la americani în ultimii ani.

    Aveam posibilitatea să ne înzestrăm cu ATROM acum mulți ani pe când alții abia au descoperit genul ăsta de armă de câțiva ani.

    27
    • Da ce treaba are Patriot cu artileria ?

      Spor la bani. Daca nu esti platit atunci e chiar trist.

      5
      • Intr-o situatie de conflict o sa fii si in atac si in aparare. Toate operatiunile astea consuma resurse (mai ales financiare).

        In ritmul actual noi facem achizitii putine si scumpe.

        Nu e vorba despre a pune artileria si Patriotul in aceeasi oala ci despre faptul ca avem capabilitati limitate de lupta iar cele noi sunt foarte costisitoare (munitie, costuri de operare).

        Drept urmare ca sa echilibram situatia ar trebui sa ne modernizam/inzestram si cu capabilitati care aduc avantaje pe campul de lupta dar care nu costa o caruta de bani.

        Ne laudam cu Patriot si HiMARS dar in caz de bum-bum in cateva ore am ramas fara munitie.

        Dar, da, fraier eu ca-mi doresc sa fim sustenabili in lupta… razboiul probabil se poarta pe baza de filmulete Youtube si PDF-uri.

        39
    • Pentru apărare orice armă e bunăaşteptată . Avem nevoie de rachete supersonice ?… Da sunt de acord trebuiesc în curte . Aş face un accent pe economie ( în sensul clar nu cît ai dar pe ce şi cum îi cheltui .)

  2. Nostalgie… 122mm md38, un obuzier prieteos atat cu echipa de servanti cât și cu tragatorul din PCO, material foarte bun pentru a învața artilerie. Sunt curios dacă absolvenții de astăzi ai scolii de aplicație știu să execute un reglaj si o tragere de efect cu focoase fuzante sau prin ricoșet. Mi-aș dori sa știe dar nu cred așa ceva.

    7
    • Da, stiu, te asigur

      3
      • Sincer ma mir, o perioada a carierei mele (incheiata in 2018) am fost detasat intr-unul din principalele poligoane ale Armatei… sublocotenenti experti in facebook, faceau live-uri din poligon, indreptarea bateriei de tragere pe directia de baza o facea comandantul de piesa, cand i-am intrebat de verificarea indreptarii dadeau din epoleti.. Sa mai spun? Inca una: trageri de iluminare la care au uitat sa puna incarcatura de evacuare (vina servantului dar instrucția si admiterea la trageri cum s-au făcut oare? ). Slt. comandant secție care nu știa cum se face ochirea sub și peste DLD..

        15
        • Nu va pot contrazice, mai sunt astfel de slt…

          1
        • Stati numai putin….
          Intrebare de civil: Cum adica „trageri de iluminare”? Vreti sa spuneti ca in 2018 (sau ma rog, cativa ani inainte) artileria are nevoie de „obuze de iluminare” ca sa identifice tintele „ochiometric”?
          Nu de alta, dar cercetare, jtac, drone radar, chestii din astea nu exista la arma artilerie?

          Sper sa nu fi inteles eu bine….

  3. Cu adevărat primul comentariu este al unui patriot. Dacă rămâneai La fabricație locală, mai înțelegeam. Când ai trecut la „rachetuțe, bărcuțe” de la americani, a fost clar. Vezi că Dracnea încă e pe balcon, sărbătorește cu Irinuca. Poate mai are loc pe buci pentru pupături.

    13
  4. „Ce s-a ales de strategia de inzestrare pe termen scurt si chiar lung a statului major de atunci?”

    Pai aia care erau atunci în statul major sunt pensionați din tinerețe și în totalitate. Eventual unii și reangajați ca mari ” experți ” în același minister sau alte instituții de stat cu salarii grase garantate.

    De aia nu mai pot ei. De lipsa înzestrării moderne.

    10
    • noua ne-ar trebui tunuri si munitie aferenta lor care sa bata 70 de km sau mai mult.Acum rusii au artilerie care zic ei ca bate inte 40 si 80 km si lucreaza pt a mari distanta la 100 km.

      1
  5. Hahahaha, stim ca avem o problema daca filmarile actuale de la propatria arata identic cu cele de atunci. Si nu ma referer doar la tehnica de filmare.
    #trustuleviata.

    17
    • Problema noastră este că avem tunuri pe calibru est și probabil se va merge către un calibru nato. Câte tunuri ne vor trebui pentru a înlocui complet piesele de artilerie pentru o armată de 65000 de oameni și o ipotetică rezervă? Merită să cumperi linii de producție sau este mai ieftin să cumperi tunurile și să produci muniția? La fel la tancuri, merită să dezvoltăm și producem 200/300 bucăți singuri? Avem posibilitatea să intrăm într-o asociere internațională pentru un mbt sau ne convine să cumpărăm la cheie și eventual să le vopsim noi?. Întrebările ar putea continua pe fiecare categorie de armă. Desigur lucrurile ar fi diverse dacă am avea o armată mai mare dar și atunci ar exista riscul să ne trezim fără bani la înzestrare…

      6
      • Sunt intrebari foarte bune la care, nominal, boșii de la noi, civili si militari evita raspunsuri. Pe langa asta, inca mai mergem cu cioara vopsita, 65000 da, asta-i situatia reala, dar noi ne-am angajat la nato cu 90.000. Apoi am fentat pe nato astia si am zis, pai nu-nu, sunt 75000 activi + 15.000 pcc. Si in final am ajuns tot prin fenta la 65.000.
        Aparam Romania cu doua divizii si jumtate de infanterie.
        Rezerva… sublima dar lipseste cu desavarsire. De facto rez la noi inseamna ret, desi legea 446/2006 spune clar, serviciul militar se imparte in doua, activ si rez. Cum arata serviciul in rez, doar Dumnezeu stie.
        (4) Serviciul militar în rezervă se îndeplineşte în calitate de:
        a) rezervist voluntar;
        b) rezervist.

        12
        • e ca in bancul ala cu Bula care ii cere lu’ tac’su 5 lei…
          Raspunsul:
          4lei?
          Ce sa faci cu 3 lei?
          2 lei iti ajung!
          Uite 1 leu!

          22
        • N-ar avea Unchiu’ plus fosti aliati vestici stocuri de vanzare (sau chiar de donat) cu viata in ele? Cum lua Letonia autotunuri Paladin sau polonezii avioane de transport, sa mai cautam si noi. Eventual si in cantitati sub 100 milioane de euro sau cat era limita pt cerut acordul parlamentului.

          1
        • Nu sunt specialist în domeniu dar at trebui sa avem ca trupe operative, combatante, minim, circa 100.000 de militari.Fara cei de la structurile suport și pmc-isti.Stiu, financiar, MAPN, nu își permite asa ceva.Dqca banul public ar fi administrat eficient, exclusiv în beneficiul tarii(imposibil, la ce profil moral au politicienii noștri )ar fi posibil asa ceva.

          2
      • România e capabilă săînarmeze un 1.000.000 de militari ( cetățeni ) .

        1
  6. Reveneam si noi in anii 2000 daca puneam in aplicare proectul celor de la Soltam ( ATMOS- ATROM) si asta acum aprox 20 de ani , azi in 2021 luptam in caz de conflict cu artilerie de anii 60-70 , bravo milittari , bravo politicieni , v-ati facut indatoririle ca la carte ,dar nu stiu pt care tabara , poate pt aia adversa!

    11
    • Macar sa se cumpere pana in 2025 pt ArmRo pt inceput 60 de M-109 A6 Paladin de 155 mm sh si apoi inca 60 tot M-109 A6 Paladin, poate noi, si va avea FTRo 120 de tunuri-obuziere ap shenilate de 155 m respectiv 6 batalioane a 18 toaps de 155 + 12 toaps de 155 pt antrenament-shcoala, daca tot se vrea numai armament USAmerican. Ar trebui macar sa le facem la M-109 A6 Paladin intretinerea/mentenanta si modernizarea in Romania si trb fabricata munitia de 155 mm in Romania sub licentze.

      1
  7. Chirurgie?
    E chiar prosectură.

    1
  8. De ce în ultimul timp, la trageri, se foloseste tunul md 81, iar md 85 nu l-am mai vazut folosit? Poate gresesc, dar din câte știu eu md 85 are mai multe calibre și ar trebui sa fie mai eficient ca md 81.

  9. Au dat drumul la fabrica de pulberi? Parca asa se anunta la un moment-dat. Ca nu vor sa mai importe de la sirbi. Ca linia era conceputa prost si nu era eficient. Sunt tare curios daca vom lua toate cele 7 sisteme Patriot. Pana acum au fost contractate 4, nu?

    #haisictirpnlpsdudmretc

    9
  10. Întreaga arma ar trebui reformata din temelii, întâi însă doctrinar/strategic și apoi material. Cum adversarul nostru potențial va dispune mereu in domeniu de o superioritate cantitativa masiva, asortată probabil de suprematie aeriana, noi ar trebui sa ne orientam către superioritatea calitativa și super-mobilitate. Asta implica renunțarea la obuzierele tractate, prea greoaie, vulnerabile și gurmande in personal și înlocuirea lor cu sisteme autopropulsate cât mai moderne, plus renovarea completa a electronicii (sisteme de supraveghere, radare de baterie/contrabaterie, comunicații, drone, etc). Camioanele de artilerie gen Cesar și Atrom nu mi se par însă potrivite cazului nostru, fiindcă, deși ușoare, expun nepermis de mult servanții, sunt incapabile sa lupte in ambianta NRBC și au timpi mai lungi de intrare/ieșire din baterie comparat cu sistemele sub turela moderne (Francezii, de exemplu, sunt axati pe expediționar, unde Cesar e ideal și e clar ca nu se așteaptă la sau se pregatesc pentru combat mecanizat pe propriul teritoriu). Pe segmentul asta Archer si M109 mi se par mai adaptate nevoilor noastre (cu puțin efort s-ar putea probabil obține gratis 54 de M109 din stocuri U.S. aduse pe banii noștri la standard L/52). Păcat c-au fost retrase autopropulsatele de 122, măcar câteva zeci mergeau modernizate pe model polonez.
    Dacă ar fi după mine as crea brigăzi blindate pe senile sau roti cu câte un batalion de 18 autopropulsate de 155 și vreo doua de 122 modernizate, susținute de cât mai multă artilerie reactiva (aici Himars e clar un pas in direcția buna, deși as fi preferat și ceva pe senile din cauza diferențelor de mobilitate dintre roata și senila).

    12
    • autopropulsatele sunt mult mai scumpe decat alea tractate, nu ai cum sa le inlocuiesti pe unele cu altele in cifre decente.
      Alea de 122mm ar fi fost relativ simplu de urcat pe niste camioane, pe sistem Samsung Techwin Evo 105mm sau Mandus:
      https://www.rumaniamilitary.ro/obuzierul-samsung-techwin-evo-105-105mm
      https://www.rumaniamilitary.ro/si-tu-brutus
      https://www.rumaniamilitary.ro/si-totusi-cal-122mm-in-artilerie-e-mort

      Ce se mai poate face la cele tractate sunt solutii ieftine de semi-propulsare si incarcare+ochire asistate:
      https://www.rumaniamilitary.ro/tragere-cu-m777
      https://www.rumaniamilitary.ro/in-artilerie-calibrul-si-distanta-nu-sunt-totul
      https://www.rumaniamilitary.ro/artilerie-tractata-vs-autopropulsata
      https://www.rumaniamilitary.ro/amg-hmmwvmandus-hawkeye

      1
      • 122mm are bataia mica. Conform doctrinei actuale referitoare la dispunerea artilerei, mai raman aproximativ 6 km din bătaie in fața l.d.a. Ob 122mm ar trebui folosit doar în scop de învățământ.

        1
        • Banda rivala nu are probleme de genul asta.Lasa 2S1,cate o baterie,la nivel BTG.”Decat” ca nu e tractat.

          Dintre toate armele,artileria era a doua cea mai ieftina sa fie adusa in 2021 si tinand cont ca e ucigasul nr1,ar fi fost de asteptat ca cineva care se gateste de razboi sa puna oarece accent pe ea.

          Lipsa ei transforma armia romana intr-o forta de gherila in primele 6 ore de conflict.

          Himars-ul vietii e mai mult ROT decat artilerie.Si e f bun.Doar ca e scula diferita,pt treaba diferita.

          Legat de roti,senile,turele etc…Problema e cat de repede speli putina.Capacitatea de supravietuire a unui vehicul oarecum blindat nu e cu mult mai mare decat a unuia neblindat.Jmekeria e ca bateria sa lupte dispersat,intr-o ordine aleatoare.Senila e mai buna,dar prefer 3 pe roti fata de 2 pe senile.
          Next on Baywatch,bicoz ei sunt si mai multi si mai buni,artileria noastra ar face multa contrabaterie.
          Pe lunga tunuri,giv me aruncatoare.Multe aruncatoare.Si pe roti si clasice.Cu cateva munitii destepte.Si,mai important,giv me comunicatii sigure,redundante si rapide intre plt de pifani si aruncatoare.Un raspuns sub un minut= multi vrajmasi morti.Daca omori 50 si ranesti 200,ai pus pe chituci o brigada de 4-5000 pt o vreme.

          17
          • mai era o soutie acum ceva ani.

            Sa faci ceva curtenie in stocul de T 55 si sa transoifrmi pe unele in „platfotma”
            Adica le dadeai jos turela si p[uneai o piesa de artlerie mai grea – 122, 130 si 152 mm …

            Dar, deja e cam tarliu. Cestia nu mai e o soluite de om gospodar dar capanos ci seamana a iubire de istorie laternativa …

            2
          • M 270 ŞINELATE UN NUMĂR MINIM ( 150 buc .)

            1
    • eu stau cu un ochi pe finlandezi si aia nu dau semne sa renunte la artilerie tractata ba chiar tin 122 mm in dotare si-l considera idea la nivel de brigada, mai ieftin ca 155 mm si in numar mare.

      artileria tractata pur si simplu o dispersezi si o relochezi dupa cateva salve, ar merge modernizari punctuale pentru cresterea mobilitatii cuma exemplificat MZ mai jos.

      de revazut si lectiile din Ucraina, Nagorno Karabah, mai ales ultimul unde 100 mm Rapira a fost folosit la greu … cu drone si recunoastere buna, artileria tractata poate face minuni ; vorbesc de lovituri punctuale nu baraje de artilerie ca in WW2

      Dar sunt de acord cu tine ca pentru asta trebuie schimbata conceptia si doctrina

      3
      • yep, finandezii sunt un exemplu „asa da!”

        9
        • „artileria tractata pur si simplu o dispersezi si o relochezi dupa cateva salve”

          Mult noroc cu idea asta. Merge daca vrei misiuni de tir de genul „multiple volley independent fire mission” unde misiunile se pot aloca la tuburi individuale. Vrei sa incerci o misiune de genul „time on target” o sa te scremi mult si s-ar putea sa nu iasa ce trebuie.

          2
      • La 155 nu m-as încurca cu tractate, mi se par prea puțin mobile, încete la operare și cu prea mult personal. Marea lor hiba e însă vulnerabilitatea extrema in fata unui adversar cu superioritate masiva aviatica și artileristica, vulnerabilitate care rezulta atât din mobilitatea redusă cât și din lipsa protecției pasive. 122 sau 105 pe șasiu de camion ușor probabil c-ar merge cu doctrina adecvată luptei in inferioritate (dai și fugi). Desi merita studiate, exemplul finlandez și NK nu se potrivesc perfect la noi, Finlandezii au mai multe posibilități de mascare (deh, ei nu-și taie pădurile) plus aviatie, iar in NK s-a văzut ce pățesc poziții fixe fără acoperire aeriana. Eu persist sa cred ca in cazul nostru specific trebuie sa avem mobilitate extrema combinata cu viteza de operare, chit ca asta înseamnă mai putine piese (de altfel cadența sporită compensează reducerea numărului de tuburi). In plus, cum avem penurie de personal peste tot, economia de efective nu poate fi decât benefică (asta ma duce cu gândul laVifor care trebuia automatizat de mult).

        5
        • Merge si la noi exemplul finlandez si NK; exemplu cu un divizion de 3 baterii 122 mm; le dispersezi fiecare in 3 zone. gasesti tinta cu drone. prima baterie trage sustinut 2 minute dupa care dispare; in momentul ala incepe sa traga a doua baterie, tot 2 minute, dupa care dispare din zona. urmeaza in fine a 3-a baterie care poate eventual face contrabaterie daca exista replica a inamicului sau loveste tot 3 minute sustinut tinta. dar pentru asta ar trebui ca divizionul respectiv sa aiba ceva drone sau unitatile cu care actioneaza impreuna sa aiba asa ceva si de ce nu echipamente de descoperire a artileriei inamice. Ceva de genul asta:

          http://roe.ru/eng/catalog/land-forces/automated-artillery-fire-control-systems/aistenok/

          Aici ar trebui sa existe un plan. Din ce vad eu, la noi exista interes pentru mortiere de 120 mm (probabil la nivel batalion) si tun-obuzier 155 mm la nivel brigada ceea ce este standard NATO. Nu e rau, mai ales daca am investi in munitii. Mortierele cred ca s-ar mai putea face aici, obuzierele ar trebui cumparate, cele autopropulsate sigur (mie-mi place cele slovace mai aproape de noi asa). Cat mai basic, nimic out of the box.

          Evident, pentru cele tractate se poate incerca o conversie a celor de 152 mm.

          Parerea mea e ca aveam o capacitate decenta de a produce propria artilerie si aici ar trebui incercat o revitalizare a industriei respective pentru ce binomul drona – artilerie a devenit foarte important. Daca am face aici mortiere si obuziere si tunuri de 105 mm ar fi minunat si fezabil. Nu ne-am baga la chestii high end de 155 mm.

          In al doilea rand, avem cantitati mari de artilerie si producem munitie pe calibru TV; ar trebui vazut ce e folosit ce mai e bun si de acolo.

          De pilda, obuzierul Bucegi de 98 de mm poate primi o teava NATO de 105 mm? Daca da, foarte bine, am putea incepe asimilarea munitiei de 105 mm. E usor (1500 kg), poate fi tractat de Humvees. Exista 164 in depozite; avem 2 bg VM si 1 cercetare ; as face 3 batalioane de rezervisti cu 3 baterii fiecare, pluton de infanterie/cercetare, unitate suport cu manpads si echipament de detectie a artileriei. evident unitatea asta n-ar fi full de rezervisti ar fi si militari in serviciu activ.

          Tunul de 100 mm nu mai are ce cauta antitanc. Insa am vazut in NK ca mai poate avea un rol. pana la urma bataia aia de 20 km cu munitie exploziva nu e rea deloc, cam bate tot din gama asta (100 – 105 mm) mai putin munitia extended range base bleed. Adica poate face contra baterie eficient impotriva mortierelor. Sau poate si aici ar fi fezabila trecerea la calibrul 105 desi are masa cam mare tunul acesta comparat cu modelele NATO (M101, L118)

          Restul de 100/105 mm in conservare pentru inlocuirea pierderilor/pieselor uzate pentru ca una dintre cele mai ignorate chestiuni consider ca este faptul ca in razboi inevitabil apar pierderi si iti trebuie rezerve de echipament si militari

          Ca mortiere 82 si 120 mm, ultimele preferabil si autopropulsate si aici cred ca pot fi folosite platforme de T-55, la cele de 120 mm daca platforma de MLI nu permite (era un plan cu convertirea obuzierelor de 122 mm)

          Am putea face si asa ceva pe platformele vechi de tancuri insa cu Bucegi/:
          https://en.wikipedia.org/wiki/122_mm_howitzer_2A18_(D-30)#/media/File:D-30-T-34-batey-haosef-4.jpg

          Desi finlandezii folosesc in continuare obuzierul de 122 mm pe scara mare, nu cred sa aiba un viitor la noi pt ca avem doar M-30 vechi pe cand finlandezii au D-30

          In fine, daca avem ceva banuti de cheltuit, au fost prezentate aici mortiere de 120 mm si obuziere de 105 mm pe Humvee sau alta platforma 4×4, aceea ar fi solutia optima pentru unitatile active.

          Apoi urmeaza artileria grea.

          LAROM si APR40 pot avea un viitor daca ne apucam sa facem munitii cum trebuie; avem termobarica, ar fi bune si ceva submunitii antiblindate; nu stam rau, e loc de intors.

          HIMARS e echipamentul high-end, de asemenea ar fi bine sa incepem sa facem munitii daca tot dam drumul la fabrica aia.

          La obuziere grele situatia nu e tocmai buna.

          M85 e bun si e bine ca e tinut in conservare si se foloseste M81 pentru instructie; aici m-as rezuma la achitia de munitie noua in calibru TV. Daca suntem capabili sa o facem aici, cu atat mai bine.

          Sunt tractate deci tot un mod de operare ca cel descris mai sus si sunt sigur ca exista scenarii mult mai studiate decat ce zic eu aici, nu cred ca artileria tractata si-a trait viata si cu ceva modernizari poate fi inca eficienta.

          Ajungem la obuzierele de 155 mm. probabil va exista o cantitate mica de astfel de obuziere autopropulsate.

          Cand scriam mai sus de conversia Bucegi sau folosireain continuare a tunului de 100 mm ma gandeam ca daca s-ar face asta s-ar putea reporni si fabrica de la Resita. Ar mai face tevi si ceva surubarie si cu experienta obtinuta poate tindem si mai sus, eventual un M85 nou in calibru 155 sau montarea unui astfel de piese pe sasiu de T-55, fara turela, doar pentru mobilitate, in genul M-110 . Si, foarte important, trebuie sa producem munitie…

          Eu asa vad lucrurile insa ar trebui sa existe o planificare pe termen mediu si lung iar binomul artilerie-drona ar ajuta mult si e de viitor. Artileria tractata e in mare masura la nivelul anilor 70-80, in afara de unele munitii si ceva calibre mari, nu a avansat foarte mult de atunci si aici ar fi un domeniu unde am putea inca avea echipament decent facut aici.

          7
    • Pai de ce nu va angajati la MApN? Ca vad ca aveti idei foarte bune. Dar stai. Acolo trebuie sa fii bun in pdf-uri, iar dvs. vreti altceva sa faceti. Mda

      5
      • Presupunand prin absurd ca am reusi sa ne angajam daca am aplica (vezi reusitele programe de angajari in MApN, de nu reusesc sa isi acopere efctivele nici la activi nici la rezervisti) crezi ca au bani suficienti sa ne plateasca? De aia le oferim gratis idei 🙂

        10
        • Bani sunt. Numai sa nu mai dea pensia speciala la unu si cu aia plateste vreo 2-3. Daca taie 100 de pensii speciale angajeaza speciasti buni in domeniu, dar nu se vrea, se stie.

          5
          • Se smiorcaie ca nu au personal, si tin usile inchise, blocate, ca sa nu apara din neant asa unu care nu stie tabla impartirii sau mai garv, care „nu stie treaba”. Nu intram asa, in cas(t)a neinvitati, da?

            8
            • cred ca treci daca stii sa numeri steaguri: https://www.youtube.com/watch?v=vGpXOdgNa9s

              1
              • Le-am oferit si gratis si pro bono din partea mea consultare pe recrutare. Nu vreti sa stiti cum s-au purtat discutile si ce scuze penibile au invocat. Una si ce mai penibila ar fi ca „nu au cadru legislativ” pentru o asemenea colaborare. Dar cadru legislativ pentru a merge la buda, avem?
                Desigur cand au facut din gradati colonei si generali, au dat peste noapte un „cadrul legislativ” de s-au rupt in doua, ca asa a cerut la vremea aceea „interesul national”.
                Da stiu, la mine ii o forma de mascohism deja. Am ajuns sa rationalizez chestiunea asta doar la nivel de testare averidicitatii unei teorii: Poti face sau nu poti face ceva la stat, daca nu ai un neam ancorat bine de tot intr-un partid pe undeva?

                1
      • Eu?!

        Pai sa ma prezint : sgt mj retragere, 69 ani, 2 infaecturi, BPOC …

        Plus spondilita care ma impuedica sa ma aplec ptr pupat cururi . Aici mint. De pupat as pupa unele cururi (feminine, sub 25 ) da de restu mi-e greata!

    • Mama. Nu-mi vine sa cred. Pentru 22mil euro n-au deschis fabrica? Ce de idioti. E incredibil. Pai daca la o amarat de fabrina nu sunt in stare, apoi la restul….nici nu mai am nicio speranta. Sa puna steagul de inmormantare la intrarea in MApN asa cum face lumea cand ii moare cineva. Macar sa stii de la intrare in sediu, ca nu sunt buni de nimic. Pai asta e tradare de tara. Daca eu dezertam ma bagau la arest. Dar pe ei nimeni. Off, iar un inceput de saptamana nasol.
      PS. Am facut de doua ori arest pentru ca de la atata munca nu mai puteam sa stau treaz in post. Aveam voi doar noapte sa stau pe un pat de scaduri cu nimic pe el, iar ziua stateam pe beton. Bine inteles ca cat am stat in arest eram si mai sluga, si mai multa bataie de joc, ca de homosapiens.

      10
    • @Andreas
      Daca te referi la obuzierul autopropulsat de 122mm Model 89, inca le mai avem in rezerva, stocate. Evident, nu cunosc in ce stare sunt dar noi nu suntem renumiti pentru stocarea in conditii bune (vezi Mig-29). Mai acu’ cativa ani a cazut unul de pe un trailer, se pare ca era dus la reparatii dar nu s-a materializat niciun program de modernizare. Eu cel putin nu stiu de niciunul.
      Conform lui sharky, se pare ca exista o problema cu platforma in sine – MLI84: aceasta nu suporta prea bine sarcinile la care este supusa. Probabil acesta este si motivul pentru care nu au fost modernizate.
      Camioanele de artilerie gen Cesar si Atrom… vezi ca au americanii un proiect in care taman asta exploreaza si evalueaza: https://www.defensenews.com/land/2020/12/17/us-army-mobile-howitzer-shoot-off-participants-emerge/
      Ar trebui sa fie mai ieftine decat unul senilat, atat ca achizitie cat si ca exploatare.

      2
      • @Nicolae. La ele ma refeream. Dacă șasiul de MLI 84 nu e adecvat, unul de T55 probabil ar fi, oare pe la Mizil sau UMB n-or mai fi capabili sa monteze o turela de la unul la altul? Alții pun 122 pe platforme mai mici, pe roti. Sunt conștient însă ca stocarea risca sa fie jalnica și atunci ma întreb dacă măcar turelele mai pot fi salvate.
        Camioanele de artilerie gen Cesar sunt intr-adevăr ieftine la operare și versatile in anumite medii, dar mai potrivite cu forte expediționare in joasa sau cel mult medie intensitate și in absenta mai multor tipuri de amenințări (NRBC, tragatori izolați, mine AP, etc). Americanii nici nu intra in discuție aici pe principiul “Quod licet Jovis non licet bovis”, pe lângă ca ei au și M109 cu grămada, iar Francezii par sa fi lăsat combatul mecanizat de o parte și sa se concentreze pe expediționar, in ciuda declarațiilor sforăitoare, dovada abandonul senilei pe acest segment (retragerea AUF1 – 155mm și a majorității M270).
        Eu nu scuip pe Cesar sau Atrom dar consider ca in lipsa de fonduri, prioritizezi, iar atunci platforma cea mai utila in practica se impune, deci obuzierul in turela (părerea mea).
        Ne agitam însă inutil, căci n-o sa avem nici una nici alta, noi nici măcar nu am făcut trecerea la calibre NATO,

        1
        • „Camioanele de artilerie gen Cesar sunt intr-adevăr ieftine la operare și versatile in anumite medii, dar mai potrivite cu forte expediționare in joasa sau cel mult medie intensitate și in absenta mai multor tipuri de amenințări (NRBC, tragatori izolați, mine AP, etc).”
          Aiurea.Ia gandeste-te mai bine daca nu cumva riscurile de care vorbesti exceptand NBC-ul nu apar mai frecvent in razboaie de tip expeditionar. Iar in situatie de pericol NBC sa nu crezi ca protectia le permite sa zaboveasca in zona afectata ca sa execute foc de acolo.

        • Mli84 are motorul in fata, t55 il are in spate. Sa folosesti sasiu de t55 ptr SPH inseamna sa faci ceva gen su100/122, inghesuit si vai de el. Un SPH decent, musai trebuie sa posede acces prin spate ptr echipaj.

          1
          • Pai majoritatea care au facut astfel de modificari au inversat sensul de mers, acolo unde s-a putut modifica.

          • capatu satului

            ideea ca tb sa cari trupe cu un blindat cu tun de 152-155 e complet aiurea si fundamental gresita,
            io n-am mai auzit asa ceva in nici o doctrina militara,

            ajunge sasiu de t 55 cu maxim 2-3 oameni,
            sau sasiu de tr care are in plus un galet si loc mai mult pt proiectile/rachete si loc de modificari structurale,
            iei o turela joasa sau reduci turela la un tun de calibru 152-155, eventual pe langa teava faci niste protectii laterale la turela t14 – mai reduse decat sasiu tancului,

            pui sistemu de incarcare si proiectilele in locu in care stateau aia din turela,
            plus ca daca renunti la turela inaltata si cobori tunu mai jos cobori centru de greutate si scazi reculu,

            erou bula sa se apuce de flex,
            sau noi astia mai nepriceputi de luat la pila
            dar mie teama ca pe aia de la conducerea armatei nu i clinteste nici o pila sau flex,

        • @Andreas
          Uite ce vor americanii de la cele pe roti: „The Army is looking for a production-ready system that offers an improvement in range, rate-of-fire and mobility over the artillery systems used within Stryker Brigade Combat Teams now. The service released an announcement in July seeking a more mobile, lethal and survivable replacement for its current towed howitzers and described its plan for a three-month-long shoot-off.”
          Cred ca-i destul de clar… 🙂
          Ce presupune o Stryker Brigade Combat Team: https://en.wikipedia.org/wiki/Brigade_combat_team
          Eu zic sa lasam platformele sovietice sa-si dea obstescul sfarsit. La fel si cele romanesti vechi. Platforma in sine nu e scumpa, armamentul si senzorii montati pe ea sunt. Ajungem din nou la chestii de genul sa pui AC si geamuri electrice pe o Dacie 1300. In plus, asta inseamna sa nu mai pupe unitatile nimic nou pentru inca 30 de ani.
          Vorbeau ai nostri la un moment dat de achizitia unor piese de artilerie autopropulsate, dar la stadiul de vorba a ramas…
          Dupa cum remarcau si oameni mai priceputi decat mine, nu inteleg de ce nu s-au apucat de la inceput de chestiile „basic”, gen ratii de hrana, uniforme, pusa de asalt, artilerie etc Macar au inceput programele pentru P5 si camioane, tot e ceva.
          Inca ceva: cred ca au inca foarte multa munitie pentru cele vechi.

          1
      • Macar sa se cumpere pana in 2025 pt ArmRo pt inceput 60 de M-109 A6 Paladin de 155 mm sh si apoi inca 60 tot M-109 A6 Paladin, poate noi, si va avea FTRo 120 de tunuri-obuziere ap shenilate de 155 m respectiv 6 batalioane a 18 toaps de 155 + 12 toaps de 155 pt antrenament-shcoala, daca tot se vrea numai armament USAmerican. Ar trebui macar sa le facem la M-109 A6 Paladin intretinerea/mentenanta si modernizarea in Romania si trb fabricata munitia de 155 mm in Romania sub licentze.

  11. Si- i tare pacat, in doar cativa ani de seriozitate am putea avea macar 24 (48 cu putin efort) de obuziere moderne, de 155mm, autopropulsate.
    Nu sunt, asa cum stim deja, chiar atta de scumpe.
    Mare pacat, nu se face nimic nici macar acolo unde lucrurile sunt relativ simple si relativ ieftine, dar unde rezultatul ar aduce multa plus-valoare credibilitatii noastre ca forta luptatoare.

    5
  12. Noi achizitionam cate ceva doar cand ni se da ordin gen Patriot Himars acuma ca nu ni sa mai ordonat sa cumparam ceva se vede rezultatu somn de voie??????Tara membra Nato importa pulberi din Serbia cam cum suna asta a SF ????Nu e sf domnilor exista in Ro orce e posibil???De ceva timp se vb numa de crestere economica suntem pe cai mari numa ca parca e din ce in ce mai rau????

    11
    • americanii au solicitat un om/fiinta/entitate care sa-i ajute in derularea proiectelor de inzestrare cu partea romana,partea romana se pregateste de sarbatorile legale din calendarul mapn.

      11
      • Ai 3 variante posibile:
        1. Cel mai inteligent om de pe planeta, unu din ala cu Harvardul la 16 ani Magna cum Laude, care sa deslusasca birocratia noastra gordiana.
        2. Un securist care a plecat de acolo cu niste dosare, si care poate santaja intr-o directie sau alta.
        3. Unul prost pamant, dar traseist politic cu legaturi pe la toti, care sa se milogeasca suficient pentru a obtine rezultate.
        Oare care sa fie, dar discutam dupa sarbatori si asa scurt, ca apoi ii perioada concedilor. Si apoi vine toamna, si ne pregatim de sarbatori, de iarna. Deci cel mai bine hai prin 2022, februarie, dar tot asa scurt ca ne pregatim de pasti.

        4
    • si Serbia importa la randul ei o parte din… Rusia 🙂

      6
  13. O sa las asta aici

    16 Jul. 2021 – The Defence Ministers of Belgium, Estonia, Greece, Italy, the Netherlands, Norway, Slovakia, and Spain signed a Memorandum of Understanding on Friday (16 July 2021) to modernize the storage and provision of ammunitions. Under the new Multinational Ammunition Warehousing Initiative – or MAWI – participating Allies will create a single set of principles for the storage and management of ammunition stockpiles in various multinational warehouse locations.
    https://www.edrmagazine.eu/eight-allies-reshape-the-logistics-for-ammunitions

    1
  14. Cu tot respectul pt cei care cred ca sunt bani pt investitii, bani nu prea cred ca sunt, si daca sunt, nu sunt folositi pt CAPEX
    Aici aveti bugetele MApN: https://www.mapn.ro/buget/evolutia_bugetului_2017-2020_si_proiectia_pentru_anul_2021.pdf

    Bugetul a crescut de la 16,246,674,000.-RON in 2017 (la un curs mediu anual RON/USD de 4,0525 : 4,009,049,722.- USD), pana la la 22,198,333,000.-RON in 2020 (la un curs mediu anual RON/USD de 4,2440 : 5,230,521,442.- USD), adica cu 1.221.471.719.- USD mai mult in 2020 decat in 2017

    Cursulrile sunt de la BNR (https://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-3544.aspx )
    Se poate calcula si cu rata inflatiei (medie anuala: https://dpfbl.mdrap.ro/rata_inflatiei.html )!

    Acum partea „frumoasa”: CAPEX de la 6,421,969,000.-RON in 2017 la un curs mediu anual RON/USD de 4,0525 : 1,584,693,152.- USD) pana la 6,568,970,000.-RON (la un curs mediu anual RON/USD de 4,2440 : 1,547,825,164.- USD) adica cu 36,867,987.- USD mai putin ca in 2017 !!!

    Am folosit cursul RON?USD ca de acolo vin majoritatea echipamenetelor

    5
    • Asta ziceam, ca bugetele astea umflate cu pompa in Ron sunt apa de ploaie datorita cursului de schimb.
      La fel si pib-ul

      2
      • Ceea ce cred ca nu este OK, este ca daca bugetul MApN (in USD, insa poti face calculele cu rata inflatiei, sau la curs RON/EUR) a crescut din 2017 pana in 2020 cu cca 30%, banii destinati achizitiilor au scazut cu cca 2% (tot in USD) in aceasi perioada.
        Macar creste sumele alocate proprotional cu cresterea bugetului, ca altfel degeaba ai 2% din PIB, cand banii se duc pe OPEX, si tu aloci tot mai putini bani pt achizitii

  15. Salutare tuturor
    Tema aceasta mi se pare prea incitanta ca sa o tratez cu indiferenta. Cu riscul de a culege o bogata recolta de „epitete ” care de care mai originale imi spun parerea. Dupa mintea mea cea subtzirica totul trebuie sa plece de la numarul 1475. Acesta reprezinta numarul maxim de guri de foc calibrul 100 mm sau mai mare pe care armia romana are dreptul sa le detina. Numarul este f. f. mic, dar asta-i situatia. Nu se mai poate negocia.
    Ca atare cred ca decidentii din M. Ap. N. ar trebui sa doteze artileria noasra cu piese incepand de la calibrul 120 in sus. Importate, sub forma de obuziere si tunuri a. t. Tunurile romanesti de 100 mm trebuiesc pastrate pt. ca daca ne vom baza doar pe rachete a.t. s-ar putea sa ne pacalim. . Informatii se gasesc pe ” The turett ring – Explozive, reactive armor- some history, some types.” Se lauda ei cu ERAWA 2, dar cred ca si KONTACT 5 face la fel.
    Obuzierele de 105 mm nu-si au rostul pt. ca intra si ele in numarul acela fatidic de 1475 piese, in defavoarea artileriei grele. Plus de asta fac o treaba mai proasta decat tunurile noastre de 100 mm. adica arunca un proiectil de 16 kg la 12 km pe cand tunurile de 100 arunca tot 16 kg dar la vreo 22 km. Iar munitia este neacuplata. Dar nu mai iese comisionul.
    – Obuzierele M 30 de 122 ar trebui treptat sa fie lasate la vatra. Dupa parerea mea au doua mari probleme: bataia insuficienta ( 11,8 km ) si cadenta redusa datorita inchizatorului de tip semishurub. Deci aici nu mai este nimic de facut.
    – Obuzierele M 82 de 130 mm scoase de la stocare si retubate treptat ( adica pe masura ce se reduce stocul de munitie de 130 ) la 127 mm. Este calibru NATO.
    – Ar fi minunat daca pisele de 152 ( M 81 si M 85 ) s-ar putea retuba la 155mm.dar este o treaba delicata la care ii las pe armurieri sa se pronuntze.
    – Bineinteles ca obuzierele ar trebui montate macar pe sasiuri de camioane, pt. ca altfel nu le vad sa indeplineasca conditia aceea ca in 60 sec. sa traga asupra vrajmasului si s-o si stearga de acolo. Altfel, vor pati ceea ce a patit si artileria irakiana in Razboiul din Golf. Adica praf si pulbere.
    – Tunurile a.t. ar trebui transformate in autotunuri din acelasi motiv ca cel de mai sus Stiu ca nu este usor. Pacat de cutiile blindate de la T -55 care s-au casat
    Iar in rest ar trebui o gramada de tunuri si obuziere de calibrul 98 pt. ca aici au spart gheata ai nostri si ar fi f. bine daca ar continua. Asta este un plan pe vreo 15 ani, pe care ai nostrii s-ar putea sa-l indeplineasca in vreo 90 – 100 ani. La buna vedere.

    14
    • Nu stiu daca numarul 1475 e mic, nu mi se pare. Finlandezii au cam 850 de piese de artilerie peste 100 mm. Ma gandesc ca din 1475 de piese de artilerie faci cam 85 de divizioane asa, calcul grosier.

      Eu cred ca e mai important sa facem munitie aici pentru toate si sa avem un numar decent de piese de toate calibrele.

      Sunt de acord ca tunurile de 100 mm au un viitor ca artilerie si cu o munitie mai performanta ar fi un echipament bun care bate cam tot la distanta de tragere, inclusiv D-30 de 122 mm fara munitie speciala cu boostere. Eventual o reproiectare a tunului acesta in calibru 105 mm pastrand tehnologia de fabricatie. Depinde insa de munitia NATO daca ar da aceleasi performante ca distanta de tragere.

      La fel sunt de acord ca ar trebui facut ceva cu Bucegi, sunt obuziere usoare, eu ma gandeam la trecerea la calibru 105 mm si rol strict de obuziere, spre diferenta de tunul AT care ar putea face si contra baterie.

      M-30-ul nostru da, nu merita sa mai fie tinut; daca era D-30 poate ar mai fi fost de tinut.

      cu M82 problema este ca avem prea putine ca sa justifice o astfel de retubare si 127 mm e calibru exclusiv naval, nu prea ii vad utilitatea, cele navale au munitie mult mai grea si sunt proiectate in asa fel incat sa beneficieze de facilitatile oferite de o nava precum spatiu pentru incarcarea semi-automata/automata cu munitie.

      La M85 s-ar putea sa merite cheltuiala pentru retubare 155 , la M81 nu cred.

      Evident, explorata posibilitatea folosirii sasiurilor de tanc pentru toate categoriile de piese

      7
      • ” Evident, explorata posibilitatea folosirii sasiurilor de tanc pentru toate categoriile de piese ”

        Da , ne-am dori .
        Da` o sa exploreze pe dracu `ghem .
        Dumneata scrii de mai putin timp aici ,poate ai citit poate nu , stai sa-ti povestesc .

        Li se tot spunea aici sa faca transportoare blindate grele din sasiurile TR-580 ( ca aveau sasiu mai mare decat T-55 )si turelele OWS-25 ca tot nu le mai foloseau , nimic , au casat TR-580 si au pus in vanzare turelele .
        Piese de schimb se puteau obtine de la tancurile casate , prin selectare / depozitare cum fac americanii , iar nimic .
        De fapt pe baza T-55 sau TR-580 casate mai trebuia sa se realizeze un sasiu multifunctional de geniu , s-a scris despre el in Observatorul Militar , nimic , mort .

        S-a mai scris aici ca in teatrele de operatii li se decalibrau tevile mitralierelor de pe TAB , aveau probleme deja , in tara se casau tevi nou-noute .

        3
    • @SFULGERU 22
      Daca-mi permiteti, cateva completari:
      1. limita de 1475 nu mai exista, si Rusia a iesit unilateral din tratatul cu pricina, A facut-o si Romania, pana se intorc aia: http://www.mae.ro/node/12015#null
      2. Despre piesele M82 de 130 mm, taica-meu isi aduce aminte cu mare placere si le considera foarte bune. Dar sunt putine piese (75 cica), retrase din uz si scoase la vanzare, ceea ce nu ma mira. E posibil ca si in cazul T-72-urilor autohtone, sa nu mai avem niciuna in acest moment.

      2
  16. Forța e artileria.

    1
    • La un milion de militari ( cetățeni ) cu câte piese de artilerie îi înzestrăm ….. părerea mea 9000 şinelate şi 1000 pe roți .

      1
  17. Stimate Steppewolf
    Sa ne gandim ca bulgarii au dreptul la 1750 piese artilerie calibrul 100 mm si peste.
    Noi am taiat peste 2400 piese de artilerie calibrul 100 si peste. Nu mai vobim de ZIS – 2 de 57 mm, ZIS – 3 de 76,2 si D – 44 de 85 mm Deocamdata zona periculoasa este Dobrogea si granita maritima. Dar ce s-ar fi intamplat daca se adeverea sperietura ucrainenilor care acum vreo 2 luni tipau ca Mama Rusie vrea sa le faca o vizita inopinata ? Atunci marimea zonei cu probleme ar fi crescut de vreo 3 ori pt. noi.
    – In privinta Bucegilor, eu am fost surprins de varianta adoptata. Credeam ca lucrurile vor decurge mai simplu, in sensul ca la tunul de 100 se va reduce teava la 30 – 33 de calibre, i se va monta o camase ghintuita de 98, un afet cu genuliera mai mare si se vor pastra celelalte elemente de la tunul de 100 ( culata, legatura elastica, recuperator hidraulic ). Probabil ca mai trebuiau modificate aparatul de ochire si falcelele. Eu sunt un tip grav bolnav de Scenarita si de aceea presupun ca aceasta solutie tehnica mediocra de la Bucegi a fost aleasa pt. a nu supara unii vecini, mai departati. Tot la acest calibru s-ar putea realiza si tunuri si aruncatoare de mine. Polonezii au si ei aruncatoare de mine cal 98. Trecerea ob. Bucegi la cal.105 ridica 2 probleme: reduce rezistenta tevii, mai ales la regimuri de tragere sporite si reduce numarul de ” locuri libere” pt. calibrele de 152 – 155. Obuzierul de 105 american pe sasiu de HUMVEE mi se pare o bijuterie. Dar asigurarea cu foc a marilor unitati o fac piesele de peste 150 mm.
    – M82 trebe folosit indiferent ca va fi la 127 sau 130 mm. In WW II nemtii au produs JAGDTIGER cu tun de 128 mm, antitanc bineinteles. Iar rusii au in dotare autotunul BEREG A 222 ( cal. 130 ) avand munitie acuplata, manevrata de 2 servanti. Calibrul 127 are avantajul ca este standard NATO. Dar pt. toate astea trebuie repus in functiune „ARSENALUL RESITA” . O seara buna tuturor,

    5
  18. Stimate Nicolae
    Multumesc pt. precizare. Mare bucurie ai adus sufletului meu! Shefii ar trebui sa valorifice lucrul acesta. Din cate stiu piesele de 130 sunt tot in stoc La fel si cele 30 de T – 72 si cele 42 de GVOZDIZCA de 122mm.Cel putin asa scrie in lista de echipamente ale Armatei Romane de pe Wiki
    Stimate Steppewolf
    – 1475 piese nu mi se par multe.Deocamdata zona periculoasa este Dobrogea si granita maritima. Dar ce s-ar fi intamplat daca se adeverea sperietura ucrainenilor care acum vreo 2 luni tipau ca Mama Rusie vrea sa le faca o vizita inopinata ? Atunci marimea zonei cu probleme ar fi crescut de vreo 3 – 4 ori pt. noi.
    – In privinta Bucegilor, eu am fost surprins de varianta adoptata. Credeam ca lucrurile vor decurge mai simplu, in sensul ca la tunul de 100 se va reduce teava la 30 – 33 de calibre, i se va monta o camase ghintuita de 98, un afet cu genuliera mai mare si se vor pastra celelalte elemente de la tunul de 100 ( culata, legatura elastica, recuperator hidraulic ). Probabil ca mai trebuiau modificate aparatul de ochire si falcelele. Eu sunt un tip grav bolnav de Scenarita si de aceea presupun ca aceasta solutie tehnica mediocra de la Bucegi a fost aleasa pt. a nu supara unii vecini, mai departati.Trecerea ob. Bucegi la cal.105 ridica problema: rezistenei tevii, mai ales la regimuri de tragere sporite, Obuzierul de 105 american pe sasiu de HUMVEE mi se pare o bijuterie. Dar asigurarea cu foc a marilor unitati o fac piesele de peste 150 mm.
    – M82 trebe folosit indiferent ca va fi la 127 sau 130 mm. In WW II nemtii au produs JAGDTIGER cu tun de 128 mm, antitanc bineinteles. Iar rusii au in dotare autotunul BEREG A 222 ( cal. 130 ) avand munitie acuplata, manevrata de 2 servanti. Calibrul 127 are avantajul ca este standard NATO. Dar pt. toate astea trebuie repus in functiune „ARSENALUL RESITA” . O seara buna tuturor,

    1
    • Wiki trebuie luata cu precautie. Model 89 par a fi intr-adevar la stocare. T-72-urile au fost multa vreme pe site la Romtehnica, puse la vanzare. Acum nu mai sunt, deci ori le-au vandut, ori au renuntat din lipsa de musterii. La Md 82 de 130 mm scrie chiar pe wiki ca au fost scoase la vanzare pe site-ul Romtehnica, dar azi cand m-am uitat, nu mai au nimic la vanzare. Si Mig-29 erau la un moment dat si chiar maj dezmembrasera cate ceva din ele. Parca au vandut piese componente catre Polonia…

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *