…oricât de distrugător au încercat japonezii să-l dea.
Era și greu să fie distrugător la 27 de mii de tone. Dar japonezii fac pasi mici să se obișnuiască lumea cu ideea. N-o fi el „Akagi” sau „Hyriu”, dar tot portavion este și acum, după ce “distrugătorul” a devenit operațional, păcat ar fi să nu-i cumpere și avioane.
Discuția rămâne deschisă doar pentru numărul acestora, marina japoneză având mai multe astfel de… distrugătoare, “Hyuga class”: “Hyuga” și “Ise” ceva mai mici, bască “Izumo”, ceva mai mare. Iar „Izumo” are din 2017 și o soră:”Kaga” (dacă nici asta nu-i nume de portavion…).
În luna mai 2018, partidul de guvernământ din Japonia a prezentat o propunere vizând achiziția de aeronave F 35B și a încă unei nave (au ăștia o imaginație 🙂 ) spital/portavion multirol! Adică nu vor portavion ci o navă-spital care ar putea însă opera și „câteva” F 35B.
De reținut că „Izumo” poate fi trecut dintr-o categorie în alta: navă port-elicopter, navă-spital (are o infirmerie cam mare) și evident, navă-port-elicopter-spital-portavion.
În prezent Japonia are o comandă fermă pentru F 35A – 42 de aparate și cel mai probabil că și-ar dori și F 35B, să fie acolo. Niponii ne explică că F 35B ar fi numai bun să fie operat de pe mici insule și că lor nici prin cap nu le trece cu portavioanele, că cele două Izumo-class ar avea nevoie de mari și extensive lucrări de modificare pentru operarea a maximum 10 F 35B.
Acum chiar nu știu cât de „extensive” ar fi modificările necesare pentru că Izumo şi Kaga să opereze F35B, dar nimeni și nimic nu mă poate convinge că Japonia și-a construit două nave de 27 de mii de tone, cu punte de decolare-aterizare (nave destul de similare celor ale USMC) ca să opereze la bordul lor niște amărâte de elicoptere, care la rândul lor să vâneze submarine.
Deocamdată, cu ocazia lansării „Izumo” nici nu se pomenea de F 35B, astăzi se discută, mai mult de-atât, japonezii ne asigură că trebuie lucrări extinse pentru ca aparatul să fie operat la bordul celor două nave, dar se poate face, inclusiv s-ar putea adauga o punte înclinată pe model „Canberra”.
Chestia cu „lucrări extinse” ar putea fi doar o mânărie de presă. Dacă au avut încă de la început intenția de a le folosi ca portavioane (și acesta pare a fi cazul) s-or fi gândit ca modificările necesare să nu fie chiar aşa de extinse.
Peste 1-2 ani ni se va explica că, de fapt și-au dat seama că nu au nevoie decât de schimbarea vopselei de pe punte, că s-au înșelat, că jetul de gaze al F 35B nu-i chiar așa fierbinte și, noroc mare pe capul lor, chiar pot folosi „B”-ul pe Izumo și Kaga.
Mare noroc pe capul lor, mare de tot…
Iar lucrurile se leagă, guvernul japonez a anunțat recent că are în vedere achiziționarea de F 35 în plus față de cele 42 deja antamate. Câte în plus? Păi nu „foarte multe”, cam 105 bucăți, din care „doar” 40 vor fi F 35B, restul F 35A.
Ca să fim un pic serioși cu noi înșine, cronologia îi dă de gol pe japonezi. Mai întâi, lansează nave cu deplasamente enorme (27 mii de tone), mai apoi admit că acestea ar putea utiliza F 35B, pentru ca următorul pas să anunțe chiar achiziția de F 35B. Păi cu intenție sau din culpă?!
Cu intenție…
În altă ordine de idei, varianta „B” a F 35 pare a avea în față un viitor luminos, dincolo de previziunile inițiale. Așa cum scriam și în alte articole referitoare la „Izumo” (2013, 2014), în Pacificul de Vest sunt trei țări, toate foarte bogate, toate aliate de nădejde ale Statelor Unite, care dețin nave ce s-ar preta mai mult sau mai puțin, cu modificări mai mult sau mai puțin extinse, întru operarea „B”-ului.
Australia este prima pe listă cu cele două nave din clasa „Canberra”. „Cangurii” chiar n-au nici un stres, navele lor fiind proiectate special pentru acest tip de avioane, având și punte de lansare înclinată. Coreenii cu ale lor „Dokdo”-class ar putea face ceva, de japonezi am făcut vorbire mai sus.
Așadar F 35B luminos viitor are în Asia, acolo unde China se chinuie și ea să lanseze cel de-al treilea portavion, navă ce va fi echipată însă tot cu clone după avioane rusești.
Și putem bineînțeles remarca cum China și Rusia pun în mod real umărul la dezvoltarea economică mondială. De unde la începutul anilor 2000, companiile care-și duc traiul din producerea și vânzarea de tehnică de luptă abia se târâiau de la un semestru la altul și se bucurau săracele și dacă cineva comanda două tancuri la modernizare sau un motor de avion, acum stă clientul la coadă, cu banii în buzunar, să-i vină și lui rândul să-și ridice comanda.
Un fel de McDrive, dar pe bani mai mulți…
Și europenii, dar mai ales americanii, au comenzi pentru întreg repertoriul de tehnică de luptă fabricat, au din nou bani pentru dezvoltare, au în față un viitor bănos și sunt, pe cale de consecință, foarte optimiști. Au și motive, dacă ne uităm măcar la Lockheed și al ei F 35, aici unde comenzile curg peste așteptări, mai ales pentru varianta cea mai oropsită inițial: F 35B, dacă aruncăm un ochi la europeni și noul lor tanc, plus viitorul avion de generație a VI-a etc…
PS Pe la începutul lui 2018, japonezii încă mai negau posibilitatea ca F 35B şi “Izumo” să fie predestinate a se întâlni cândva…
GeorgeGMT
poate vor transporta răniți cu f35B mash style.
aeroplanul gen 6 european și tancul paneuropean?dați-mi voie să mă amuz sincer.
Vrajeli nipone. Balenierele japoneze sunt vase de cercetare oceanica. Vase crescătorii de bibilici cu 100 de f 35 sa fie acolo în caz ca ataca uliu haiabuşa.
Mă mir ca indienii nu mișcă nimic
clasa asta de vapoare este ca un film cu deznodământ ales de fiecare in parte plus că pare a fi cel mai mare briceag elvețian.
Eu cred ca e doar portavion inregistrat oficial ca ….(aici se poate completa cu orice, functie de cum bate vantul).
Altfel, in acest moment este un distrugator, port elicopter, de 27 000 t care poarta….9 elicptere 🙂 Pentru asta au deja o alta clasa de nave mai mici (Hyuga tot nou nouta). Comparam cu Mistralul :21 000 t si 16-35 elicoptere.
Inclusiv Singapore merge cu F35 ( probabil în varianta B conform Channel News Asia):
https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/singapore-f-35-fighter-jet-replace-f-16-rsaf-lockheed-11139654
Sa nu fim rai ! Izumo este 1/4 dintr-un portavion clasa Nimitz si americanii au numai 9 sau10, plus 1 clasa Ford(sper sa nu gresesc). Nu cred ca e mult pt o Japonie gard in gard cu o China care ocupa insule si le face portavioane. Se fapt China a dat startul cu modelul luat dela rusi din care fac vreo 2 mult mai mari ca Izumo !
Noi nici corvete nu vrem; pardon guvernul nostru. Noi vrem !
Unde vedem, iarasi, ca zona aia de Lume nu e asa dominata de chinezi cum lasa propaganda sa se inteleaga. Sa ne imaginam o blocada navala si poate intelegem disperarea galbejitilor pentru noul drum al matasii (pe care deja cara marfa din China in Europa de 2 ani). Revenind la nave, desi nu sunt cu adevarat portavioane, principalul dezavantaj fiind deplasamentul, tinand cont de tehnologia ambarcata si zburatoarele de pe ele, sunt mai portavioane comparate cu rapandulele sovietice reancarnate in copai chinezesti. Se pare ca noi vom trage de tehnica comuista si frecatele pacii, macar pana invatam sa votam.
Ascensiunea Chinei anunta schimbari la Japonezi.
Pana acum nu alocau foarte mult apararii, cam 1% (desi ca cifra este mare, am gasit apx 40 miliarde dolari), iar bugetull e in usoara crestere. Stiu ca au limitari constitutionale vis-a-vis de armele ofensive (sau de rolul „armatei de autoaparare”), nu prea au voie cu portavioane, trupe de desant, bombardiere, rachete balistice etc.
De aici si toate „crosetarile” ridicole, toate culminand cu distrugatorul Izumo. Oricum, semne de schimbare sunt multe, iar Abe tot tatoneaza terenul: votarea cresteriii graduale de buget,avioanele multirol nu (mai) sunt bombardiere deci au liber la achizitii, infanteria marina a reaparut (cu rol defensiv desigur, pentru insulele japoneze nepopulate si care nu forte defensive permanente 🙂 ), au inceput sa participe la misiuni internationale, mai intai cu multa parte logistica (si au ucis un alt tabu, legat de desfasurarea fortelor armate in afara granitei), exista si o declaratie in care guvernul spuna ca si arma nucleara este pur defensiva prin rolul de descurajare (desi aici ei au sechele si nu cred ca publicul va agrea vreodata aceasta cale de inarmare, au aratat ca toate optiunile sunt pe masa), au 20 de submarine din ce in ce mai mari (4200t) iar AIP-ul dupa cum ne-a invatat Nicolae ii lasa sa le tina din ce in ce mai departe de coasta samd.
Apropo de nume (Kaga din articol), si la submarine au trecut la nume cunoscute (Soryu 🙂 ).
Oficial nu cred ca vor modifica constitutia dar vor renunta la simtul ridicolului cu interpretatile. Pana la urma vor ajunge la o aparare agresiva si oricum cea mai buna aparare e atacul 🙂
Astept si cealalta stire, chiar daca va mai dura cativa ani.
Inca de acum 15 ani se vorbea printre „expertii de Forum” despre o Japoniei putere nucleara. Concluzia era ca de la decizia politica sunt necesare doar intre 6 si 12 luni. Japonica are stocuri nemasurate de plutonium neseparat si practica separarea la scara industriala pentru scopuri civile. Este „reactor grade” dar americanii au demonstrat ca different este doar una semantica.
Iar in ceea ce priveste tehnologii ICBM, programul spatial le-a permis sa dezvolte toate tehnologiile necesare.
Atunci, prin 2002-2003, opinia public si political erau nefavorabile. Astazi insa, cu o Koree de N din ce in ce mai agresiva si nucleara si cu SUA in retragere cel putin retorica din regiune… toate variantele devin fezabile.
Step by step, sa se obisnuiasca tugulanii, desi nu cred ca miscarea pacifista este in asa mare voga in Japonia.
Trecand peste problemele geopolitice din zona lor nu putem sa nu remarcam umorul de care dau dovada 🙂 …
Cine stie cate ceva despre japonezi stie ca astia au razboiul in gene.
Concluzia e că dacă pe China o „mănâncă” spinarea, Japonia se apucă să își facă „perie”….
Logic, ca doar Japonia nu e România ,care nu destabilizează pe nimeni, doar pe ea însăși…
Faina tactica …asa ne-ar trebui si noua 4 nave de agrement si 3 de studiat flora si fauna bazinului marii negre … n-ar mai fi nevoie de licitatii si hartogarii
exact, 2 perechi de austale pe post de portcontainere
Hmm…eu nu m-as bucura atat pentru Japonia… Poate s-au uitat fanatismul si atrocitatile japonezilor in ww2, incepand cu Manciuria, unde au murit milioane de chinezi, majoritatea civili.
In mod sigur chinezii nu au uitat…
Eu cred ca nimeni in Asia n-a uitat de faimoasa Sfera de co-prosperitate…
Si apucaturi ciudate mai au , vezi vanatoarea de balene.
Ori masacrul contra rechinilor, carora le taie aripioarele si ii arunca inapoi in apa….zeci de mii de rechini decimati anual.
@AIRSON
Vezi ca e vice-versa, adica supa de aripioare de rechin e traditional chineza, nu japoneza.
Corect….Pentru cine doreste sa-si reaminteasca:
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/suportand-insuportabilul-si-tolerand-intolerabilul-japonia-capituleaza-2-septembrie-1945
Da cu virgula faza cu nava-spital, nu e voie sa ai o nava-spital cu aparate de atac la bord. Navele-spital au un anumit statut intr-un conflict, reglementat, nu e voie sa le ataci samd.
De ex nici medicii militari nu au voie sa poarte arme.
Categoric n-au cum sa puna F-35 pe o nava-spital:
ARTICLE 4
The ships mentioned in Articles 1, 2, and 3 shall afford relief and assistance to the wounded, sick, and shipwrecked of the belligerents independently of their nationality.
The Governments engage not to use these ships for any military purpose.
These ships must not in any way hamper the movements of the combatants.
During and after an engagement they will act at their own risk and peril.
The belligerents will have the right to control and visit them; they can refuse to help them, order them off, make them take a certain course, and put a Commissioner on board; they can even detain them, if important circumstances require it.
As far as possible the belligerents shall inscribe in the sailing papers of the hospital-ships the orders they give them.
ARTICLE 5
The military hospital-ships shall be distinguished by being painted white outside with a horizontal band of green about a metre and a half in breadth.
http://avalon.law.yale.edu/19th_century/hague993.asp
Probabil e vorba de o facilitate medicala extinsa la bordul navei, ceea ce e cu totul altceva
Cred ca optarea pentru dotarea cu multe F-35 e un semnal ca au renuntat, sau cel putin modificat cerintele, pentru vanatorul indigen (Shinshin prototip).
Ei doreau un vanator cu raza de actiune foarte mare, pentru a putea acoperi insulele Senkaku de pe baze indepartate, ceea ce probabil nu era practic.
F-35 e cel putin OK pentru banii platiti si singura intrebare este daca mentenanta, in special la F-35B, nu va fi scumpa chiar si pentru japonezi.
Ciudat e ca FACO Nagoya pentru F-35 va fi folosita doar pana in 2022…
In ce priveste optiunea nucleara, cred ca Japonia va obtine capabilitatea, dar dupa Coreea de Sud, ca o reactie la esecul denuclearizarii Coreei.
Sa nu uitam ce animale au fost japonezii in WW2, in materie de crime, exterminare in masa si atrocitati, nemtii au fost mici copii, doar sovieticii sa-i fi depasit.
Sa ne fereasca D-zeu sa devina astia vreo super-putere militara.
Posibil ca dupa 74 de ani mentalitatea cruda si cinica a fostilor samurai sa fi disparut in foarte mare masura. Dar, intr-adevar, nu trebuie sa uitam si, sunt sigur, nici ei nu uita ororile razboiului prin care au trecut.
@Andrei
Salbatici sunt si acum, au cele mai multe cazuri de canibalism din asa zisele țări superdezvoltate, au si legislatie care permite asa ceva la ora actuala in anumite conditii!! ….personal consider ca pastreaza multe din naravurile populatiilor inapoiate din Pacific.
Pana la urma daca nu i-ar fi ocupat americanii , cu sigurant rusii si chinezii i-i exterminau……deci pt ei ocupatia americana dupa WW2 a fost mana cereasca din toate punctele de vedere, asta-i si motivul pentru care japonezii sunt recunoscatori americanilor, le-au oferit protectie, hrana si materii prime sa se dezvolte …si au facut-o prin cinste , ambitie si determinare dar la capitolul umanitate tot am indoieli.
Asta se intimpla in momentul de fata si spune destule despre civilizatia japoneza.
https://www.rfi.ro/special-paris-107565-infernul-inchisorilor-japoneze-trait-si-de-carlos-ghosn
Mai sunt si niste rapoarte oficiale care nu reusesc sa explice 1000 de decese prin sistemul penitenciar japonez.
Japonezii au fost cruzi dar n-au depasit numarul victimelor facute de germani si nu i-au depasit nici pe sovietici.
Pana la urma i-i stim pe japonezi ca fiind oameni foarte pragmatici, sunt constienti de cat ,,bine ” au facut popoarelor din vecinatate iar chinezii de departe au cele mai mari resentimente fata de ei deci sunt sanse mare ca ,,binele ” sa se intoarca.
Pana la urma-i ceva normal ca o tara care se simte amenintata sa depuna toate eforturile pt a putea contracara aceste amenimtari, noi avem vreo amenintare in zona?..se pare ca nu oricum ne apara NATO a se citi americanii!
Japonia nu mai e ce a fost, chiar daca tehnologic sunt in top. Ei au dat nastere curentului emo, au tot felul de situatii de inadecvare,unii adolescenti se inchid cu zilele in sifonier (nu mai retin cum se numeste asta)
“Japan will disappear, and in its stead, an impersonal, empty, neutral, intermediate, opulent, shrewd, economic giant will be left standing in a corner of the Far East.” Yukio Mishima (cine nu a auzit de el gugal)
Adevarat, cultura europeana, de sorginte americana, i-a destabilizat foarte rau. Multe fete isi opereaza ochii pt a arata ca europencele.
Exista o imensa ruptura intre traditionalisti si astia mai noi…
Japonezii au avut un program prin care au trimis studenti in Ro sa faca un fel de internship si totodata sa ajute in institutii de la noi, prin agentia lor, undeva pe la inceputul anilor 2000. Ce m-a uimit a fost ca au venit niste fete foarte sfioase, a fost greu sa le conving sa nu mai mearga in urma pe trotoar. Nici vorba sa sustina privirea, lasau capul in pamant din orice. Daaar, dupa vreo luna petrecuta cu o olteanca de-a noastra s-au mai dezghetat 😀
În momentul de fata deși pare complicata situația din SE Asiei se poate rezuma la:
– americanii nu se baga peste chinezi
-chinezii nu se baga peste americani
-cele doua părți poarta un război al declarațiilor care nu escaladează
-chinezii dacă prind picior de altceva în afară de americani în zona lor ,, de exclusivitate, , cum îi zic ei nu e de mirare sa îi scufunde.
– respectivii candidați la scufundare nu pot răspunde militar armatei chineze
– respectivii scufundabili se pregătesc sa atace asimetric China
– asimetric înseamnă sa distrugă economia chineza
-par exemplu sa luam Niponia tot fu cazul. Dacă s ar întâmpla ca marina chineza sa scufunde un vas militar japonez doar faceți un exercițiu de imaginație în care portavioanele ar ataca în Pacific, Indian, marea Roșie, Mediterana și orice mare doriți absolut toate navele comerciale chineze. Japonia nu are nevoie de produse chinezesti. Doar imaginați-va…
USNavy face FONOP
China se da la Japonia cu aviatie
Japonia a declarat ca nu mai accepta actiunile Chinei
Japonezii au vreo 50 de reactoare nucleare , sa-i ferea Domnu daca le pune vreun gand rau chinezii, ar insemna dezastrul de la Fukushima x 50, poate asta-i si unul din motivele pt care au nevoie de portavioane.
Sa fim seriosi, cat o fi e ea de Japonie tot are nevoie de aliante dpdv politico-militar deci fara sprijinul USA i-s morti!….apropos tare faza cu scufundarea navelor de adibasi si panascanic de prin toate marile din traseul China-Europa, China -USA dar sa nu uitam ca poporul chinez traieste cu 100$pe luna si la capitolul deficit comercial si datorie publica stau bine , pe cand de japonezi nu prea stiu ce sa zic mai ales daca vb de materii prime si alimente…..
E vorba ca se schimba lumea. Din nou. Am mai prins o schimbare, de la lumea bipolara bazata pe ideologii la cea a hegemoniei Americane. Acum se schimba din nou. SUA se retrage sau se faulteaza singura, dupa caz, Russia a redevenit superputere, China a devenit superputere (cu mult inainte de prognoza, acum 20 de ani se estima prin 2030 2050). Au crescut puteri regionale care vor sa conteste influenta superputerilor adverse: Coreea de N – SUA, Japonia-China, Iran-SUA. Fostele puteri europene se zbat la limita irelevantei.
Eh…poate sunt prea filozofic.
Foarte corect ce spui. Doar ca de data asta se schimba cu zanganit de arme. Traim timpuri periculoase….
Spot on
@Bloomberg
Interesant ce spui, imediat mi-au trecut prin cap cuvintele din Lord of the rings , ,,The world is changed i feel it in the water….. „……poate n-o fi apa Marii Chinei de sud , a Japoniei sau a Marii Negre.
Baiu mare e ca la noi nu se mai aude nimic.
Rusia si China superputere mondiala ? Nici pe departe, le lipsesc cateva ingrediente de baza : o economie independenta (unii exportatori de resurse si ramuri intregi economice lichidate, ceilalti manufacturieri, consumatori de resurse si cu probleme de inovatie/dezvoltare), nivel de trai foarte mic, oligarhie, partid Stat, libertate cu portia, lipsa moneda proprie puternica, armata mare dar fara capacitate de proiectie a fortei reala in afara hotarelor, ambele au probleme cu vecinii, etc. In afara de maciuca nucleara, ce le rezerva celor din conducere ramanerea la putere, au mai multe probleme interne ce in caz de conflict ii poate distruge sau macar destabiliza din interior. Si cireasa de pe tort: China si Rusia desi pozeaza in aliati stau cu parul in mana la masa. In esenta sunt singuri cuc, „partenerii” lor sunt fie constransi de frica (in cazul Rusiei) fie economic (China si „imprumuturile” pentru dezvoltare).
Am o nelamurire,
De ce japonezii numesc aceasta nava distrugator?
Cand are deplasament de 27000 to?
Portavionul rusesc (kusnetov) este considerat crucisator purtator de aviatie.
Deci nu are cum sa fie distrugator. Poate crucisator.
Acum…. constitutia Japoniei interzice detinerea de nave ofensive.
Banuiesc ca aici se incadreaza si portavioanele si crucisatoarele si cuirasatele.
Ei cum au construit aceste nave? Daca le interzice Constirutia?
Banuiesc ca sunt niste standarde internationale care definesc claaa unei nave corect?
Nu construiesti un port avion si il numesti corveta, sau fregata. Ca nu e.
Au voie sa construiasca crucisatoare si cuirasate; doar la portavioane era problema. Nu stiu de ce-i spun distrugator dar nu e din cauza constitutiei.
Constitutia face referire generala la renuntarea la dreptul de a purta razboi sau de a utiliza forta pentru a transa dispute internationale. Nu este nimic mai specific de atat. Apoi vin interpretarile care clarifica spre exemplu ca pentru a respecta constitutia Japonia nu poate avea forte armate. Aceasta clarificare a fost reinterpretata peste un deceniu si au format fortele de autoaparare. Totusi, fiind vorba despre aparare, aceste forte nu puteau sa aiba rachete inter-continentale, portavioane, flote de bombardiere sau arme nucleare. Intre timp au fost mai multe reinterpretari, care au dat dreptul fortelor de autoaparare sa apere si aliati, sa creeze aparar comuna etc(asadar sa participe la misiuni internationale).
Punctul cheie de cotitura este legat de proiectarea fortei la distanta, interpretarea initiala restrangand pe acest criteriu echipamentul fortelor armate. Acum asta a cam picat, pentru ca vorbim de trupe dislocate la distanta, infiintarea infanteriei marine, portavioane, nave de blue water etc.
samurai n-cep sa-si faca armura pe care o aveau de una zi ….
japonia vrea nu vrea trebuie sa se inarmeze
Dusmanul dusmanului meu imi este prieten totdeauna…
Nu sint mare iubitor de ceaineji sau japoneji, dar ii tin ocupati pe votkari, si asta ma face sa imi placa si mai mult Izumourile, Shoriyu-urile…
Asa nave de agrement sa tot ai!
Plus ca, oficial, rusii sint inca in stare de razbel cu japonejii, macar pentru Kurile!
Si japonejii au industrie, economie, nu sint o statie de benzina cit Rusia…
Cind or termina sa se casapeasca intre ei, Potemkin si Kami Mura, o sa mai aibe armata chiar cit avem noi, nu o sa mai am nici o problema…
Asa ca, la mai multe Shoriyu, la mai multe Izumo!…
Apropo, nici Atago-urile nu sint de neglijat, Aegis, 10 ktone… au cu ce!
Sentimentele tale sunt impartasite se la nivel inalt in Romania; pe S.Abe l-am tinut cu ochii in soare (cel de Otopeni, nu Soarele Rasare, ca de ala poate ca era satul ) pe aeroport intr-una dintre rarele turnee peste hotare; i-am prezentat concis tara, si mai ales cine suntem 🙂 Doar de curiozitate: de ce ii pui pe chinezi si japonezi in aceeasi oala (sau categorie, de natii pe care nu le iubesti)?
Articol în Australia cu exact același subiect, dezbate dacă și australienii ar trebui să urmeze figura japonezilor de a pune F35B pe mare:
https://www.aspistrategist.org.au/should-australia-follow-japan-and-take-the-f-35-to-sea/