Vești foarte bune pentru MBDA UK, dar foarte proaste pentru rușii de la Vympel NPO care pierd astfel o parte dintr-o piață foarte importantă (captivă până nu demult), cea a armamentului pentru aparatele Suhoi 30MKI aparținând Indiei.
La început a fost bătrânul SEPECAT Jaguar, aparat pe care indienii l-au convertit de la atacul la sol (SEAD) și la vânătoare (probabil mai mult în scop de autoapărare), montându-i pe extradosul aripii lansatoare pentru ASRAAM.
Jaguar cu ASRAAM
Ajunși aici ivanii n-au pus la suflet, până la urmă fiecare cu avionul lui și armele sale (Jaguarul este un aparat franco-britanic), necazul a venit când India a anunțat că programul de integrare a ASRAAM pe Suhoi 30 MKI se află în stadiul final, iar rezultatele par a fi foarte bune, India având de gând să-și doteze întreaga flotă cu astfel de rachete și să renunțe la sovietica Vympel R-73.
De notat că ambele rachete sunt aer-aer, rază medie, ghidate IR.
Revenim, MBDA UK a dat mâna cu hindușii pentru integrarea ASRAAM pe Jaguar prin 2014 pentru 285 milioane de euro și (lucru rarisim în India), după doar patru ani, Jaguarul va fi declarat operațional cu ASRAAM pe extrados în 2019. Vestea cu adevărat excepțională vine din partea celor de la HAL (constructorul sub licență a Suhoi 30MKI pentru India) care declară că tot în 2019 primul Suhoi cu ASRAAM integrată va fi gata de luptă.
Pe lângă ineditul situației asistăm și la o premieră, este pentru prima dată (în India) când două avioane diferite folosesc aceeași rachetă (ne referim bineînțeles la rachete similare), cutuma locului fiind că fiecare aparat să vină cu rachetele „de acasă”, să spunem așa, un coșmar logistic dincolo de orice imaginație.
Iar ASRAAM-ul ar putea avea o carieră de mare succes în forțele aeriene indiene, fiind luată în considerare ca rachetă cu rază scurtă/medie ghidată în IR și pentru băștinașul LCA Tejas sau pentru înarmarea aparatelor de antrenament avansat „Hawk”.
Ba se discută ca și modernizarea flotei de MiG 29 ar avea în plan integrarea ASRAAM în dauna aceleiași Vympel R 73.
De ce ASRAAM, o rachetă nu foarte cunoscută, sau măcar nu la fel de celebră ca altele?! În 2013 racheta celor de la MBDA UK a fost declarată câștigătoare în urma unei competiții la care au mai participat: Diehl cu IRIS T, Rafael cu Python 5, Raytheon cu AIM-9X Sidewinder.
Nu cunoaștem parametrii competiției, ce au cerut indienii, ce au oferit participanți, dar știm sigur că MBDA UK a oferit ca partea finală a asamblării rachetei să fie făcută în India în colaborare cu compania de stat Bharat Dynamics Ltd. Iar asta a contat probabil foarte mult.
ASRAAM este o rachetă aer-aer cu ghidare în IR, rază maximă 50 km, viteză de M 3, capabilă să manevreze la 50 g. Până în acest moment este folosită doar de britanici, australieni și indieni.
CBU 105
Vympel R 73 este o rachetă din aceeași categorie, dar o racheta care la vremea ei (reunificarea Germaniei) a speriat Vestul la modul cel mai propriu. Manevrabilitatea sa (cuplată și cu sistemul de ghidare de pe casca MiG 29 est-germane) i-a făcut pe americani să dezvolte AIM 9X, iar pe europeni IRIS T și ASRAAM, dar probabil că în timp și-a mai pierdut din vigoare sau indienii, sătui de toate mizeriile făcute de ruși, au ajuns la concluzia că o schimbare n-are ce să strice la casa omului.
Rușii vor rămâne mofluzi de o parte din piața de rachete indiană și ar trebui să bage la cap, hindușii au integrat pe Jaguar și racheta anti-navă Harpoon Block II sau bomba cu sub-muniții anti-tanc CBU 105.
Jaguar si Harpoon
GeorgeGMT
o aveam si noi în pachetul de achizitie fulcrum?
R 73-ul da, inca se mai foloseste le LanceR C
Dar ce resursă are Vympel R 73, de mai e in uz si in ziua de azi pe Lancer ?
Nu de alta, dar cred că face acuși vreo 3 decenii de stocare ……
Intreb și io, nu dau cu paru’…..
Nu ti face griji Dan ,in caz de razboi cu rusii vom “performa “ similar cu vecinii ucraineeni…..navele au rachete de 30+ ani ,fregatele nu au deloc ca sa nu se complice,avem Mig 21 vs Su30,T55/Tr85M vs T 72 B3/T90….avem “Delfinul “ care e target practice in waiting,,Vedete fluviale cu mitraliere,in afara de cateva Piranha,Patriot,Himars si F16 plus Hawk ,daca le au terminat de modernizat si daca le vor integra cu Patriot….altfel suntem In fundul gol,ca in WW2 cand aveam Renault si Skoda tanks vs T34/KV1….dar nu I bai stai pe pace ,in caz de ceva guvernantii gasesc cateva “charterd flights” pt Rio…?
@Ross,
Vedetele fluviale nu-s cu mitraliere.
Cred.ca navele fluviale sunt inca performante. Au tunuri de 100mm + tunuri 2x30mm + mitraliere 4×14,5mm.
So rachwte GRAD 122mm
@Chipp
Suntem in 2019, navelor fluviale au beneficiat doar de ” înlocuirea generatoarelor şi motoarelor, modernizarea sistemelor de comandă, comunicaţie şi navigaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la bordul navelor.” https://rnhs.info/a-inceput-modernizarea-fortelor-fluviale/
Pe partea de armament nu au facut nimic, e la nivelul anilor ’80-90, antic.
Ai uitat sa mentionezi si 5 Panther 1 :)) in ww2
@Dan,
Foarte buna intrebare.
Probabil ca Romania a achizirionat astfel de rachete si mai recent, nu doar in anii 90.
Ma gandesc la achizitia unui numar limitat de rachete special pentru politia aeriana, prin anii 2000 (probabil prin guvernarea nastase). Speculez, binenteles.
E clar ca R73 este cea mai potenta racheta AA operata de Mig 21.
10 ani shelf life
dupa care se extinde – inlocuiesc baterii, combustibil, exploziv etc
Vesti bune de genul acesta sunt intotdeauna binevenite! 🙂 La groapa de gunoi cu rusii! Toata lumea s-a saturat de ei!
Raza de actiune 50km? Ptr o rachets IR? Sigur bnu e o greseala?
Eu am gasit o raza de 25km
Senzorul IRST de pe Rafale bate pe la 100km, cel de pe Typhoon, „Pirate”, tot pe acolo (identificarea cu TV/IR + telemetru LASER se face pe la 40km). Racheta poate zbura o parte din traiectorie inertial si coordonata prin datalink de platforma de lansare sau de catre un tert, chiar daca pe moment capul autodirector propriu nu vede tinta.
Mica RF a atins tinte aflate la 67km (fiind sustinut de producator ca poate atinge max. 80km), si inca nu vorbim de noua generatie, NG. La Mica IR probabil distanta maxima de angajare e intre 50% si 2/3 din cea RF…
http://www.taiwanairpower.org/af/mirage.html
@Marius Z,
Foarre interesant.
Din cate stiu eu, avioanele noastre nu au senzor IRST incorporat (Lancer-ul Nema, si nici MLU), corect?
Intrebarea este urmatoarea: putem atasa container cu IRST?
Avioanele noastre „suporta” acest sistemM ma refer si la Lancer si la MLU.
SNIPER
Rafael Litening pe MIG-21 Lancer, in container:
https://www.tehnomil.net/2013/07/20/daca-n-ai-irst/
http://www.rafael.co.il/5650-1039-en/Marketing.aspx
A aparut noua generatie de Litening 5 si Reccelite XR (extended range) :
„Now the addition of a short-wave infrared waveband (SWIR) to the previous medium-waveband (MWIR) plus CCD video gives Reccelite XR “some 80 percent of the capability of a much more expensive Long-Range Oblique Photography (LOROP) sensor,” said Yuval Miller, executive vice-president of Rafael’s Air and C4ISR Systems Division. The SWIR operates through the same, larger aperture as the MWIR.”
https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2016-02-17/rafael-shows-reccelite-upgraded-litening-pod
„Similar to the Litening 5, Reccelite XR received an enhanced sensor package comprising megapixel-size arrays of Near-Infra-Red (NIR), MWIR, panchromatic (color) sensors and SWIR. ”
http://aviationweek.com/paris-air-show-2015/rafael-unveiling-litening-5-reccelite-xr
Pt. F-16 – LM IRST Legion sau, ceva mai putin capabil, fiind dedicat aer-sol – Sniper:
https://www.tehnomil.net/2015/07/02/daca-n-ai-irst-episodul-2/
si mai nou, Sniper XR cu tehnologia de la F-35 si Sniper Advanced Targeting Pod – Sensor Enhancement (ATP-SE):
https://en.wikipedia.org/wiki/Sniper_Advanced_Targeting_Pod
Off topic https://global-def.com/2019/02/11/noul-tanc-romanesc-va-fi-pe-platforma-leopard-2a/
de unde ai scos-o că indienii ar fi modificat Jaguarul pentru vânătoare?! configurația aia era cea făcută de britanici pentru export și era și de vânătoare-bombardament
nici o țară nu a folosit Jaguarul ca avion de vânătoare propriu-zis!
„Pe lângă ineditul situației asistăm și la o premieră, este pentru prima dată (în India) când două avioane diferite folosesc aceeași rachetă (ne referim bineînțeles la rachete similare), cutuma locului fiind că fiecare aparat să vină cu rachetele “de acasă” ”
Matra R550 Magic II a echipat chiar irei si Jaguarele indiene si Mirage 2000 H si chiar MiG-23MF
„…este pentru prima dată (în India) când două avioane diferite folosesc aceeași rachetă (ne referim bineînțeles la rachete similare), cutuma locului fiind că fiecare aparat să vină cu rachetele “de acasă”, ”
inexact
Matra R550 Magic 2 a echipat chiar trei tipuri de avioane diferite din IAF:
– Jaguar SEPECAT
– Mirage 2000 H
– si… MiG-23 MF
Din cate am observat pe unele surse, R73 are o raza de actiune de 35 km. Dar senzorul de 25km
E importanta ghidarea rachetei 10-12 km pana ce senzorul identifica tinta.deci IRST-ul e important.
Intrebare: racheta poate fi dirijata si de radarul din dotare?
Ca nici F16 MLU nici Mig 21 nu are IRST?
Intrebare valabila pentru ambele tipuri de rachete: si ASRAAM si R-73.
Observ ca aceasta racheta, britanica, e perfecta pentru a inlocui Magic2, pe mig 21 Lancer.
Are cateva calitari interesante: de exemplu greutatea sub 100Kg (wikipedia da 88 kg) la fel ca ai Magic 2. Si binenteles Raza de actiune excelenta.
@priam,
Acele modernizari inseamna fff mult.
Chiar si asa, Puterea de foc este formidabila pe aceste nave.
Chiar le-am vazut la Braila, de ziua marinei, intr-o demonstratie de forta.
Sunt nave Ofensive, nicidecum defensive. Capabile sa atace tinte la 45km departare.
Monitozrele sunt capabile sa sustina cu foc de artilerie chiar si un atac terestru, in Dobrogea, Baragan sau Buceag.
a armele sunt la nivelul anilor 80,-90, intr-un sens.
Totusi si monitoarele si vedetele au o fff buna mobilitate. Chiar si a armelor.
De exemplu rachetele GRAD 122mm.
Oricand poti folosi rachete cu raza extinsa sau cu cap gjidare laser.
Practic conteaza doar armamentul. Nu te impiedica nimic sa folisesti rachete moderne.
Tunurile de 100mm pot utiliza si proiectile modetne. Iar acea turela oricand poate fff usor sa primeasca un telemeteu laser si un sistem dw vedere pe timpul noptii.
@Chipp
„Capabile sa atace tinte la 45km departare.” Cum se face achizitia tintelor?
Tunul de 100 mm are capabilitati inferioare celui de pe Bizon, 14,5mm fara nicio automatizare isi mai gaseste locul doar in bena unei Hilux, iar GRAD-ul sovietic/rusesc a trecut prin multiple modernizari, al nostru nu.
Fa, te rog, diferenta intre ceea ce exista si ceea ce ar putea exista: „poti folosi rachete cu raza extinsa sau cu cap gjidare laser.”, „pot utiliza si proiectile modetne”, ” poate fff usor sa primeasca un telemeteu laser si un sistem dw vedere pe timpul noptii.”