MGM-140 Army Tactical Missile System (ATacMS) pentru Romania a intrat in derulare, Lockheed Martin primind aprobarea guvernului american pentru inceperea lucrului la rachetele romanesti.
„Lockheed Martin Missile and Fire Control, Dallas, Texas, was awarded a $364,637,120 firm-fixed-price domestic and foreign military sales (Romania) contract for Army Tactical Missile Guided Missile and Launching Assembly Service Life Extension program. One bid was solicited with one bid received. Work will be performed in Dallas, Texas; Lufkin, Texas; Camden, Arizona; Vergennes, Vermont; Boulder, Colorado; Middletown, Connecticut; Clearwater, Florida; St. Louis, Missouri; Joplin, Missouri; and Cincinnati, Ohio; with an estimated completion date of March 26, 2020. Fiscal 2017 and 2018 research, development, test and evaluation; foreign military sales; overseas contingency operation; and aircraft procurement (Army) funds in the combined amount of $145,854,848 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-18-C-0078).”
Sursa AICI
Asta dupa ce la inceputul lunii mai aceeasi companie a inceput productia sistemului HIMARS si a rachetelor asociate. Din comunicatul de mai sus aflam si cand vor fi gata rachetele: sfarsitul lunii martie 2020, in timp ce sistemul HIMARS va fi gata de livrare in mai 2020.
In acest moment toate cele trei contracte semnate se afla in derulare: Patriot (Raytheon&LM), HIMARS (Lockheed Martin) si Pirahna 5 (General Dynamics/Mowag&UM Bucuresti).
GeorgeGMT
Good, si in perioada 2018-2020 in afara de p5 ce va mai(daca) intra in dotarea Mapn?
Pai, AGILISul ar trebui sa apara in 2020.
Ceva recent despre Himars https://www.youtube.com/watch?v=D5vz-k4mY3s
Niste F-16, cel putin alea 4 care vin in completarea escadrilei existente.
Camioane de transport. Presupun ca tot anul asta o sa aiba loc licitatia pentru primul lot de vreo 3500 de camioane care am inteles ca vor fi construite aici prin cooperare cu firma (straina) castigatoare… Nu stiu daca ai nostri au sanse din moment ce s-a specificat ca va fi prin cooperare cu firme locale ceea ce inseamna ca vin altii sa le faca cu noi.
Cei de la Damen au mai avut obiceiul sa termine nave cu cateva luni inainte de termenul initial insa chiar si daca ar incepe sa lucreze la prima nava la sfarsitul anului (castigatorul se anunta in Octombrie) nu stiu daca ar termina pana in 2020. Teoretic prima trebuie sa iasa in maxim 3 ani dar poate dureaza mai putin…
Poate ceva AGILIS in 2020 desi s-ar putea sa inceapa abia in 2021.
In rest doar modernizari si reconditionari/reparatii.
Pai anul asta ar trebui sa soseasca cele 300 camioane de la italieni IVECO?Amsi eu o nelemurire:programul himars este inclus in cei 4miliarde de$ ai patriotului sau in afara de acestia el costa 1.2miliarde$?
Nici o legatura intre cele doua.
Sper ca al nostru guvern a trimis scrisoare catre vecinul de la rasarit cu rugamintea sa ne lase in pace pina dupa 2020, ca acum nu putem sa-i intimpinam decit cu paine si sare. Putina rabdare domnilor, ca nu dau turcii, ce naiba!
Ca tot veni vorba de sistemul HIMARS.
Vehiculele lansatoare vor fi pe roti sau senile ? Cumva vor fi pe senile ca tot vad GMLRS peste tot..
Daca da, de ce ? E cumva mai bine decat pe roti ? Ma gandesc ca exista avantaje si dezavantage in fiecare situatie… Stiu ca alea pe senile poti sa le duci si pe teren mai prost si la urma urmei trebuie sa tragi cu ele din cat mai multe tipuri de zone posibile, dar ma gandesc ca consuma si mai mult si au autonomie redusa…
Pe viitor o sa ne trebuiasca o flota mai serioasa si mai versatila de transport. Ma gandesc la avioane de transport medii si mari. Acum ca o sa inceapa sa vina fel de fel de jucarele in ograda. Stiu ca nu suntem cat China dar nici cat Muntenegru.
Roti
senilele sunt mai lente si mai scumpe de intretinut, dar te duc peste tot.
rotile mai ieftine.
Nu cred sa luam senile cand e disponibil pe camioane
La partea cu „lente” poti rezolva partial daca le faci o distributie a unitatilor mai judicioasa in teritoriu in asa fel incat sa fie aproape din orice zona calculata sa intervina cateva HIMARS. Astfel distantele ar fi mai mici de acoperit si n-ar conta asa mult ca sunt senile. Idem si pentru altfel de masini pe care ar trebui sa le luam. Ne uitam la relief ca e foarte muntos si deluros, mai ales ca noi ce concentram pe transilvania de cand cu orban asta al ungurilor.
de cand cu Orban ce? armata ungara e o gluma proasta, sunt rusinea NATO. Hai sa nu vedem amenintari unde nu sunt.
Practic nu au nimic, sunt slab antrenati si finantati
http://armedforces.eu/compare/country_Hungary_vs_Romania
Comparatiile astea sunt irelevante si de multe ori imprecise. De ex eu nu stiu sa avem artilerie autopropulsata activa (poate md. 89 „stocate“ de care nu stie nimeni si SU/ISU de prin muzee si curtile primariilor). Alea 800 de tancuri se plimba mai mult pe hartie si pot fi folosite doar limitat si cu pierderi mari, etc.
EDITAT, pe motiv de informatie mincinoasa!
Ai auzit prost, Alex_.
Daca nu ai confirmare din cel ptin 3 surse de incredere, mai bine nu mai postezi astfel de zvonuri. Te descalifici singur. 😉
Parerea mea, hic…
Sper sa ai dreptate. Nu am verificat.
Nu cred ca sunt HIMARS pe senile. A nu se confunda cu MLRS desi in mare sunt cam aceeasi arma. Primele doua initiale vin de la high mobility asa ca nu mai visati senile pe HIMARS. Ma rog inalta mobilitate a platformei nu se rezuma la roti dar mai citi si voi . Poate inainte sa operati modificari din tastatura la o platforma studiati un pic ce este si pt ce este construita platforma respectiva.
Correct …
HIMARS se deosebeste de MLRS prin faptul ca are mobilitate sporita. Compromisul este la incarcatura – HIMARS ia pachet de 6 rachete-227mm pe cand MLRS ia 2 pachete la bord.
Referitor la ATACMS – pana cand nu iese din lansator nicun observator nu stie de fapt ce este in lansator (cu exceptia echipajului). Partea din fata a pachetului arata ca si cum este unul cu 6 227mm.
Cred ca se ia in primul rand ce panta anume , la ce grad de inclinare, poate fi urcata. Pentru ca daca se vrea un vehicul pe care sa il duci peste tot la asta te uiti, motozirarea cat e de puternica si panta pe care e capabila sa o urce. Plus sisteme de tractiune si distributie a puterii la roata si control al balansului si alte chestii in genul.
Eu asa tin minte, ca pe noi ne costa contractul HIMARS cam 1.2 miliarde $, asa ca ceva nu se pupa… Nu se justifica vreo 200 – 300 de milioane $, alte opinii?
Astia-s doar banii pentru rachetele alea babane. 🙂
Da, costa mult. Foarte mult.
TVA
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related-support-and
Contractul nostru pe ATACMS plus cel pe GMLRS comun cu Finlanda si Coreea fac 1193 milioane $. Poate lansatoarele nu sunt incluse in contractele astea doua?
TVA e in lei, nu $, asa ca nu explica…
$1,250 miliarde este valoarea contractului (exlus TVA, pe care statul roman si-l plateste el singur) din care $900 miloane reprezinta „major defense equipment,” (MDE) iar $350 reprezinta non-MDE care in mare parte consista din vehicule de support, integrare, instructie, etc. Platesti TVA raportat la voloarea contractului in dolari la cursul leu dolar. Nu incurca borcanele cu Finlanda si Coreea pentru ca nu stii cum au fost alocate sumele respective.
waaa pai pana si notificarea aia de pe site e facuta profi sau ceva , scurt dar cuprinzator, acopera absolut toate elementele tranzactiei , se vede ca e redactata intr-un stil de oameni care stiu ce fac.
364 mil ATACMS + HIMARS (sisteme, rachete etc)
Sa vina .Sa speram ca nu va fi nevoie sa le folosim vreodata.
Nea George sa te tina cel de sus printre noi inca 100 ani, cel putin, in aceasta seara cu aceasta stire mai facut sa sar in sus ca un copil cand primeste jucaria la care a visat multe nopti. Ma scuzati ca ma comport asa infantil dar ani de zile am visat ca Romania prin armata sa va deveni cineva in acest colt de lume.
Toti sunt un pic copii din cand in cand, e semn de sanatate mintala si normalitate 🙂 …
Suntem prima tara din Europa cu Himars. Sper sa vina ulterior si LRPF si GMLRS cu raza extinsa.
In sfarsit o zi cu doua vesti bune, in loc de doua sampanii. Una o stiti care este si vine de la ICCJ. Cealalta e asta. Speram ca Cel-de-Sus n-a uitat complet de noi. Se mai uita cu coada ochiului si incoace. Problema e cu cel-de-jos care ne tot face zile fripte. Ba zic cu cei-de-jos ca sunt mai multi, se stiu ei care.