Atacul speculativ asupra unei monede: in speta leul.

Am auzit cu totii si auzim si astazi, sintagma “ atac asupra leului”, atac in general considerat speculativ. Dar ce este un atac pe moneda, cum se face si care sunt cauzele? Bineinteles pe cei mai multi dintre noi ne intereseaza care sunt masurile de protectie posibile.

Un atac asupra monedei unei tari, poate fi de mai multe feluri:

1. atac major asupra finantelor tarii respective si in secundar pe moneda. Astfel de lovituri vin in general din partea marilor corporatii financiare si au conotatii politice. In astfel de cazuri, se incearca cresterea dobanzii la imprumuturile suverne, artificial, adica fara motive serioase economice. Se incepe prin zvonistica, se continua cu o declasare a ratingului tarii respective, apoi la iesirea pe piete cu titluri de stat, se solicita dobanzi mai mari. Pentru astfel de atacuri, nu este necesar ca atacatorul/atacatorii, sa detina moneda locala si se poate executa inclusiv pe euro, pe anumite tari.

Scopul acestor atacuri pot fi politice, financiare sau chiar mai rau. Pentru a rezista unui astfel de atac, tara respectiva are nevoie de imprumuturi, la dobanzi joase, acordate da catre alte state sau FMI. Daca si FMI-ul inchide robinetul situatia este foarte grava si este vorba de o lovitura politica, care are ca scop ingenucherea respectivei tari.

2. atac specaulativ asupra unei monede nationale. Aici lucrurile sunt mai simple, dar la fel de dureroase. Atacul are ca scop numai obtinerea de castiguri financiare, din diferentele de curs. In principiu, atacatorii sunt brockeri ai unor banci straine sau romanesti, care spera sa cumepre euro ieftin, sa zicem la 4.4 lei si sa-l vanda apoi in castig la, sa zicem 4.7 lei. Este o simpla escrocherie, un pariu futures, care nu este ilegal si pana la urma nici imoral.

Nu este imoral insa cu o conditie: ca piata si cererea naturala de valuta sa urce cursul, iar tu ca jucator sa pariezi, sa cumperi pozitii lungi si apoi sa astepti, cum ti-o fi norocul. Problema apare atunci cand cumperi euro, apoi ataci cursul fortand cresterea lui, fara absolut nici o justificare macroeconomica. Faci adica escorcherie.

Pentru acest tip de “afacere” este insa nevoie de foarte multa moneda autohtona, de lei adica, si iata de ce. Mecanismul atacului este urmatorul:

-atacatorii vin in Romania si pentru a putea paria pe deprecierea leului  imprumuta lei, de la bancile locale, imprumuturi rapide pe perioade foarte scurte, cu care cumpara euro la 4.4, iar mai apoi incepe scandalul.

-in piata apar ordine de vanzare de valuta la cursuri din ce in ce mai mari, dar nimeni nu vinde, atacatorii isi dau propriile ordine de vanzare la cote inalte, dar tot ei refuza sa vanda. Si este normal, doar nu sunt nebuni sa-si cumpere singuri marfa la un pret mai mare, dar ei incearca doar sa impuna un anume trend, sa creeze panica in piata.

-ba unii dintre ei, cum este domnul Lucian Isar, ies pe la televiziuni si declara emfazic ca…ne-am dus dracului, euro va creste necontenit, ca vine apocalipsul, etc, etc.

-in principiu daca atacatorii detin peste jumatate din oferta de euro pe piata, ei pot creste pretul, nu foarte mult, dar ceva tot pot, in mod natural, dar nu asta urmaresc ei. Atacul urmareste sa declanseze panica, urmareste sa-i faca pe oameni sa cumpere euro la orice pret, in orice cantitate. Iar atunci cand cursul ajunge la cotatia dorita vand, isi marcheaza profitul si se retrag.

In general, dupa terminarea atacului, cursul isi revine datorita faptului ca cererea, la un curs atat de ridicat, nu exista, cantitatea de euro pe piata este suficienta. Insa intodeauna cineva se arde, iar sume importante ne ies nou din buzunar.

Ca principala metoda de contraatac, BNR-ul retrage leii dupa piata, iar atacatorii raman cu euro in buzunar. Mai mult decat atat, BNR-ul poate interveni agresiv pe piata oferind la vanzare euro la un curs mai mic, sau chiar ii poate ologi de tot, asa cum s-a intamplat in 2008, cand BNR-ul a blocat practic finantarea sistemului bancar cu lei, nemaiacordand credite rapide pe o zi sau doua, si, in acelsi timp a aruncat pe piata euro cu sacul, la preturi mici.

Problema atacului este ca ei joaca pe bani imprumutati, banii(lei) care trebui restituiti repede, in general in cateva zile, ori daca nu vand euro, de unde lei?! Si astfel BNR-ul sta la panda si asteapta ca disperarea sa-i cuprinda. Toate au o limita, iar cand pierderile cresc, atacatorii vor vinde pana la urma, isi vor marca pierderile si vor pleca acasa.

Cam acesta este mecanismul unui atac speculativ pe monedna. Problema apare atunci cand cele doua tipuri de atacuri sunt combinate si executate impreuna, iar daca pe langa asta ai si niste date macroeconomice proaste, basca un razboi civil politic, BNR-ul nu mai poate face mare lucru.

 

GeorgeGMT

5 comentarii:

  1. În realitate, pierderile sunt mult mai mari și mai greu de măsurat. Ai crede că agricultorii români nu-s în stare să facă un calcul economic simplu sau sunt prea hapsâni ca să investească în irigații. În realitate, calculul este foarte exact: “de ce să investești în bunăstarea hoților de fier vechi?” Ei au depășit măcar întrebarea care-i face pe alții să țină pământul pârloagă: “de ce să investești în bunăstarea hoților de recolte?” Ce-au făcut toți miniștrii de interne, care ar fi trebuit să rezolve până acum problema? Simplu! N-au observat-o. În loc să alerge sistematic după hoți, jandarmii se antrenează la ciomăgit “huligani”, polițiștii fac recensăminte mai mici sau mai mari iar șefii de post adună talpa satului la vot. Banii pierduți din astfel de abordări depășesc chiar și ordinul miliardelor de euro: ei sunt diferența dintre satele românești sărăcite și economia rurală prosperă din țările civilizate.

  2. mult iubitul nostru ministru de finante actual a fost implicat in asa ceva cand lucra la Banc Post. A iesit un taraboi cu Isarescu atunci de numa. Un tradator a ajuns ministru, frumoase vremuri traim..

  3. Atacurile speculative au venit pe fondul slabiciunii noastre( a politicenilor) care dorind sa ramana cu ciolanu in gura au hotarat sa creasca salariile profesorilor cu 50% in 2008 sau a lui Tariceanu care a reusit „performanta” unui deficit bugetar de 5% din PIB cand aveam crestere economica de 8%.

    Daca vreti un curs de 3.5 lei la euro trebuie sa indeplinim doua conditii:
    – sa avem excedent bugetar
    – sa avem excedent de cont curent

  4. „Un articol aparut in Financial Times confirma atacurile pe leu, notand ca moneda locala a fost tinta unor atacuri speculative in ultimele saptamani, chiar daca nu de amploarea celor din 2008.

    Practic, fondurile in cauza investeau in titluri de stat romanesti si jucau pe valuta, mizand pe deprecierea leului. O parte din titlurile de stat au fost vandute in al doilea trimestru din acest an, urmand ca operatiunea sa fie reluata. Drept este ca vanzarea de titluri a avut loc inaintea actualei crize politice, fara sa aiba nicio legatura cu Ponta, Antonescu sau Basescu.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *