Australia, prima tara care primeste AIM 120D AMRAAM

aim 120d amraam

Americanii au aprobat deja vanzatrea catre Australia a 450 de rachete aer-aer, ghidate radar, cu raza lunga, AIM-120D, dupa ce testele cu noua varianta au fost declarate incheiate in iulie 2014 (US Navy a declarat racheta gata de lupta in ianuarie 2015, iar US Air Forces in iulie 2015).

Varianta “D” are o raza mai lunga, un nou software pentru ghidaj, navigatie asistata prin satelit, doua cai de comunicatii (spre racheta si dinspre racheta), poate lucra in retea si poate angaja tinte in sistem “off-boresight” (folosind castile HMS) la unghiuri foarte mari.

Racheta va fi integrata pe Boeing F/A-18 Super Hornet si E/A-18G Growler, aflate astazi in dotarea RAAF ca si pe  F-35 Lightning II. Contractul, in valoare de 1,2 miliarde dolari, prevede si achizitia de piese de schimb si sisteme pentru antrenamentul pilotilor – Captive Air Training Missiles (CATMs).

Australia mai detine cateva sisteme de arme americane in exclusivitate – asa cum este avionul dedicat razboiului electronic E/A-18G Growler – si a fost primul client pentru export si in cazul AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Weapon (JASSM). De asemenea tara de la antipozi va cumpara si cea mai moderna versiune a AIM 9 – AIM-9X Block II Sidewinder si va fi tot prima tara care va opera drona maritima de supraveghere MQ-4C Triton, a celor de la Northrop Grumman.

Relatiile speciale dintre Statele Unite si Australia sunt similare – in emisfera sudica – cu relatiile dintre Washington si Londra in emisfera nordica, Australia fiind cel mai apropiat si de incredere aliat al americanilor in zona Pacificului, dovada ca si in recentul contract castigat de francezii de la DCNS – pentru construirea a 12 submarine – americanii au facut parte din comisia care a hotarat castigatorul, de fapt americanii au condus acea comisie.

Noi avem 30 de rachete AIM 120C 6 AMRAAM.

GeorgeGMT

51 de comentarii:

  1. Doar 340.000 $, sau imaginea e mai veche?
    Din ce am mai gasit pe net, s-ar duce la 1.5-1.8 milioane $.

  2. NOI AVEM AMRAAM ???

    Le lansam de pe ce ?

    • N-ai citit tot articolul? Avem…

    • pai articolul spune clar ca sunt aer-aer….or fi integrabile cumva pe f16?
      ca pe mig lancer ……

      • RoccoSuasito

        Se anuntase aici pe site ca Romania a comandat/cumparat AMRAAM pt F-16. Problema este ca sunt prea putine. Ca la noi, cateva bucati, sa fie acolo.

        • putine….putine….dar ce sa facem cu prea multe? problema la noi e daca ne apara americanii….nu ca am putea sa ne aparam noi cumva in fata rusiei….

        • @RoccoSu pai nici nu trebuie mai multe. In caz de invazie atat vom reusi sa tragem ,30 de bucati, dupa care n-o sa mai avem avioane ..sau piloti ,pentru ca eu daca as ataca o tara ,mai intai as organiza niste ”accidente” banale pentru cat mai multi piloti!

      • @Kaine. Tu faci misto de noi?! Pai cum dracu sa nu fie integrate pe F 16 (un avion american), cand AMRAAMul este principala arma a avioanelor SUA/NATO pe distanta mare ?!
        Nu exista nici un avion NATO care sa nu aiba AMRAAMul integrat.

          • Rafale 🙂 Pai ce tara serioasa (NATO) l-a cumparat pana acum?! Cu exceptia Frantei desigur, iar francii mai tot timpul au avut armele lor, in acest caz Meteor.

            • Ti-am dat un ràspuns la întrebarea ta (doar dacà nu era retoricà)
              „Nu exista nici un avion NATO care sa nu aiba AMRAAMul integrat.”

              • Da, greseala mea, am uitat de Rafale. De fapt chiar apare o intrebare ne-retorica: daca Dassault spera sa vanda prin UE de ce n-au integrat AMRAAMul?! Gripen o are…

                • AMRAAM-ul este integrabil pe Rafale (conectivitatea este dupà norme NATO).
                  Dassault are ca politicà sà plàteascà integrarea de càtre client.
                  În ofertele sale se specificà posibilitatea integràrii armamentelor la cerinta clientului, pe banii lui.

                  • Clar ca poate fi integrata, dar m-au uimit ca n-a facut din start, daca tinem cont ca toata lumea are AMRRAM si nimeni Meteor, aproape nimeni. Eurofighter si Gripen au AMRAAMul.

                    • Dassault Aviation este o întreprindere foarte bine geratà, cu o politicà comercialà a-tipicà. Considerà cà trebuie sà facà separatie între avion si restu’.

                      Ca o idée, integrarea lui Meteor pe Rafale este estimatà la 350 milioane euro, si aici joacà acasà.

                      Invers, Meteor este integrabil pe F-35 dar nu încà, cu toate cà GB si Italia sunt, pe de o parte, cumpàràtori de F-35 si pe de altà parte, parteneri în programul Meteor, mai ales Marea Britanie.

        • ti-am zis ca sunt civil…..

          • Da bre, inteleg, dar F 16 este coloana vertebrala a NATO, cum sa n-aiba AIM 120?!

            • sorry n-am stiu ca de importanta e amraam …..

              • Este! Pana la aparitia rachetei aer-aer, ghidata radar cu raza lunga Meteor (europeana), AMRAAM era singura rachete de acest tip din NATO. Nu mai stiu ce foloseau francezii pe Mirage, dar in rest toata lumea mergea pe AMRAAM si merge si acum. Ma rog, unii mai aurolaci (irakienii), n-au avut voie la AMRAAM si au primit doar AIM-7 Sparrow, o racheta destul de veche.

                • Mirage-le aveau Super 530D departe de perfomantele AMRAAM-ului (apropo, mai era si Phoenix în NATO). Abia cu aparitia lui MICA-EM au avut ceva mai acàtàrii pe Mirage 2000. Desi cu o razà de actiune relativ mai micà decât AMRAAM, MICA-EM este mai „suplà” în domeniu de întrebuintare.

                  • Phoenix nu prea era NATO… a fost dezvoltata in paralel si special pentru
                    F-14… daca retin bine F-14 a si ramas singura platforma de lansare a Phoenix pana la scoaterea din serviciu…

                    niciun al tip de avion nu avea radarul de pe F-14 si nici nu a fost adaptat alt radar… deci numai US Navy avea Phoenix… nici macar US Air Force nu aveau platforma de lansare… ma rog au avut iranienii niste „carcase” de Phoenix de cand cu sahul, dar nu mai stiu daca le-au surubarit sa merga… 🙂

                    • George a scris „AMRAAM era singura rachete de acest tip din NATO.”

                      Acum dacà ai informatii cà US Navy n-ar face parte din NATO, eu nu le am.

                    • Cât despre iranieni, da, au folosit Phoenix în ràzboiul Iran-Irak, cu succes îndoielnic (putine tinte doborâte fatà de numàrul rachetelor lansate).

                    • @Mircea. Pai „era” bre ca Phoenix nu mai este de ceva timp operationala.

                    • George, ai spus „era”. La un moment dat, Phienix-ul opérational era contemporan cu AD–120.

                • in fapt pe ce naiba se bazeaza practic noile rachete care apar de sunt mai bune? ca eu nu ma pot gandi decat la 2 lucruri (ca si putin cunoscator de fizica ce sunt) la propriu: aerodinamica mai buna si altfel de combustibil….
                  bine e adevarat ca mai tarziu am invatat si eu de pe wiki ca exista niste variante de motoare pentru avioane , rachete etc….pana atunci n-am stiut numele de scramjet sau ramjet …..

                  • România nu se încurcă cu sisteme obsolete gen scramjet sau ramjet. Noi utilizăm o tehnologie avansată: screm-jet.

                    • si pe ce se bazeaza? pe parturile sincronizate ale intregului popor? 🙂

  3. EU NU POT SA CRED CA AVEM AMRAAM.

    CU TOT RESPECTUL, NU CRED.

  4. Au mai aparut ceva noutati despre ce mai vor ai nostri sa cumpere pentru F 16? 🙂 Ma refer la arme, senzori e.t.c.? 🙂

  5. o intrebare …..f16 pe care le luam ce an de productie sunt?

  6. Toata lumea se inarmeaza, toata lumea se preocupa de siguranta nationala numai noi ne mancam intre noi in loc sa ne gandim la siguranta nationala!

  7. Su-24 doborat de turci a fos dat jos cu o varianta a acestei rachete, nu?

  8. am mai auzit (citit de fapt pe blog aici si pe aiurea ) despre sidewinder …..am cam inteles ca si asta e de baza …..

    • AIM-9 Sidewinder e racheta aer-aer cu raza scurta de actiune, in timp de AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air to Air Missile) e racheta cu raza medie de actiune.

      Ambele sunt de baza insa pe paliere diferite.

      PS: AIM-120D din articol e deja racheta cu raza lunga, la 180 km.

  9. chestia ar fi ca desi raza de actiune a crescut exista un trend de crestere si al vitezei…si din cate stiu sunt proiecte de rachete supersonice spre hypersonice ….. ca atare avantajul asta al distantei nu prea mai conteaza ca tot cateva secunde ai la dispozitie sa dai o replica

  10. si neaparat trebuie sa ajunga sua la tranzistori GAN inaintea rusilor ….pentru ca altfel coroborat cu viteza rachetelor raza scurta a radarelor poate duce la un kill probability mare pentru rusi ….
    din fericire stiu ca de ceva timp se investeste in asa ceva …..
    altfel am auzit ca aceste tranzistoare gan suporta temperaturi mai mari…..temperatura mai mare este din cauza intensitatii mai mari a curentului electric pe care functioneaza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *