Australia pune raul inainte: daca China devine totusi agresiva?!

Pe langa faptul ca SUA si-au intors ochii, portavioanele adica, spre Pacific si China, nici aliatul numarul 1 al americaniilor in zona Pacificului nu sta cu mainile in san! Supusii Majestatii Sale Britanice din Australia se gandesc foarte serios la un posibil conflict militar cu China, si cum australienii sunt baietii seriosi, isi fac planuri si adopta tactici de achizitie si pregatire a armatei pentru a nu se trezi cu chinezii in Papua Noua Guinee, la fel cum au patit cu japonezii in WW2.

Ca o paranteza, am un mare respect pentru popoarele care invata din greselile istoriei: Ausatralia a fost prinsa total nepregatitat de Japonia in WW2, caderea Australiei ar fi fost CEL MAI MARE DEZASTRU posibil, in Pacific, pentru aliati, asa ca de aceasta data, in mod sigur australienii sunt gata! Si cu cat va trece timpul vor fi din ce in ce mai gata de lupta.

In planurile lor baietii din tara cangurilor au in vedere urmatoarele:

-12 submarine, in prezent au doar sase. Aceste 12 submarine, impreuna cu flota Americana din, zona ar urma sa atace imediat navele civile chineze si astfel sa sufoce instantaneu comertul si aprovizionarea pe mare a economiei si efortului de razboi chinez. Sa nu uitam ca se vorbeste despre inchirierea de catre SUA catre Australia a unui submarin de atac clasa Los Angeles, lucru cu care americanii sunt total de acord.

-achizitonarea de avioane F-35

– achizitie de nave de asalt

-revitalizarea bazelor americane din insula. Deja avem in derulare dislocarea a 2500 de infanteristi marini in Australia si este destul de putin probabil ca acestia sa vina singuri. In principiu Infateria Marina nu se duce nicaieri fara elicopterele sale de atac AH-1Z Cobra sau fara F/A-18D. Cum in Asustralia vor fi 2500 de marines, este mai mult ca sigur ca vor avea si aviatie si ceva nave aproape de ei. Deja se discuta din ce in ce mai serios despre o dislocare permanenta a catorva submarine de atac rapide americane in bazele australiene.

Si aici trebuie sa ne aducem aminte de anii Razboiului Mondial cand continetul sudic a fost baza Aliata contra Japoniei, si unde la un moment dat se spunea in gluma ca erau mai multi soldati americani, decat barbati australieni.

Istoria se repeta, aliatii din timpul WW2, la care se alatura acum si Japonia si scoatem China, fac front comun si isi strang randurile in fata unei posibile expansiuni agresive a Chinei. In acest moment China ar fi facuta mici farame, dar ce va fi peste 20 de ani?!

Sursa: Strategypage

14 comentarii:

  1. interesant cu ce vor inlocui submarinele diesel suedeze dupa 2025 – logic ar fi sa treaca pe nuclear, date fiind distantele mari cerute si autonomia, insa e posibil sa apara submarine conventionale cu noi fuel cells – nu stiu poate pe hidrogen?

    Australia nefiind putere nucleara si neavand nici industrie nucleara ar avea nevoie de sprijin britanic, francez sau american ca sa opereze o astfel de flota.

    in Asia se incinge putin treaba – asta nu inseamna ca ar urma un razboi – insa australienii si americanii vor sa limiteze proiectia chineza spre exterior, cresterea zonei de influenta a Chinei in regiune, cu ajutorul unei forte militare superioare.

    • Corect , asta inseamna sa ai oameni care se ocupa de strategie si care au vizune , nu ca aurolacii astia de la noi , de unde iasa spaga mai buna .
      Sunt convins ca sunt miscari staregice si sunt facut in favoarea proprilor popoare nu impotriva propriului popor ca in alt parti …..

      • nu ne comparam cu Australia… pe noi ne bate vantul in toate directiile. Dar interesant ce se intampla acolo, americanii isi fac o prezenta permanenta in zona si isi cresc influenta si in Indonezia, Filipine, Vietnam, etc. E o incercuire a Chinei, incearca sa ii tina pe aia in banca lor.

        • Asta inseamna geopolitica si geostrategie , sa urmaresti evolutia mondiala si sa iei masuri in favoarea tarii tale (bineinteles in limita posibilitatilor pe care le ai , dar corect si cu viziune … ) . Nici nu speram sa ne comparam cu australia ( e totusi un continent si alti conducatori ) dar sa avem si noi 3-4 submarine „deastea normale” cu tehnologie performanta pe ele , eu zic ca ar fi fost posibil ….

        • Pai avem si noi un submarin si ne chinuim de 20 de ani sa-i cumparam baterii. Probabil se face instructie pe el la suprafata. In Marea Neagra nu cred ca e nevoie de submarine nucleare, distantele sunt mici si daca si-ar pune mintea o flota ca lumea ti l-ar gasi pe sonar.

          grecii comandasera niste submarine din Germania inainte de criza si au renuntat la ele (sau nu mai stiu, o fi invers si nemtii au renuntat sa le mai livreze cand au vazut ca nu-si vor primi banii) – poate or fi ramas pe undeva jumate construite si ar fi la un pret mai bun.

        • Baterii si am inteles ca sunt fonduri pentru modernizare adica sa schimbe periodic „funia” cu care e ancorat la tarm 🙂 🙂 🙂 🙂

      • ce se zice despre submarinele nucleare e ca daca ai unul din asta esti o putere globala – in primul rand nu poti fi distrus complet dpdv militar.

        Astea pot rezista 25 de ani sub apa fara sa iasa la suprafata, ceea ce le face extrem de greu de distrus si e practic imposibil sa ai o victorie totala impotriva unei tari cu submarine nucleare.

        dar nu se stie daca Australia e gata pentru asta si daca ceilalti ii vor lasa sa aiba asa ceva.

        • Ele da , pot rezista 25 de ani , dar echipajul nu , ca nu are cum sa duca atata mancare sau apa(submarinul) , si nu prea cred ca rezista un echipaj atata timp sub apa..

        • da, asa e, dar scenariul ar fi fost altul – sa zicem ca UK ar fi fost distrusa de bombe nucleare, sau invinsa conventional insa submarinele nucleare nu ar fi fost distruse si ar putea sa atace si la o luna dupa aceea.

          adversarul nu poate proclama victoria totala. mai ramai cu o marja de negociere. gen, retrageti trupele sau dispare Leningradul…

    • Stiti cum se spune: vrei pace, fi gata de razboi. Practic se incearca o descurajarea a oricaror intentii expansioniste ale Chinei. Australienii ar putea primii sub-uri Los Angeles, cu suport american.

  2. In jurul de 90 de zile poate un echipaj sa stea sub apa, cu hrana pe care o poate incarca la bord.Cu apa este extrem de simplu, ca desalinizeaza apa din mare.
    Cele 6 submarine australiene sunt cu propulsie clasica, de fabricatie britanica?Cu ce tip de submarin vor sa se doteze australienii?Cu propulsie clasica sau nucleara?Folosind nave auxiliare de aprovizionare, australienii se pot descurca si cu submarine clasice de genul: tip 212,viitorul A26, sau Scorpene, cu care pot opera la zeci de mii de mile marine de bazele lor.

    • Au in plan submarine clasice, insa americanii s-au oferit sa le inchirieze si Los Angeles. Problema cu sub-urile nucleare este ca sunt foarte scumpe de intretinut si nu cred ca se justifica in cazul Australiei.

    • din cate inteleg au acum submarine suedeze adaptate diferit pentru nevoile Australiei (mult mai mari ca au distante enorme de patrulat) si sunt fabricate in Australia. Pentru noua generatie ei se gandesc mai mult la conventionale, poate cu o noua generatie de motoare, dar sunt si unele voci care cer submarine nucleare.

  3. ca trupe terestre, australienii-s foarte bine pregatiti. au operationi de razboi recente in desert, in mediu urban si in jungla. au unii dintre cei mai buni genisti din lume pe partea de deminari. la desantarile din timor aveau pe ei tehnica de localizare/comunicare de visau alte armate. n-as crede ca in afara de usa nu i-ar ajuta si HM E II R cu vreo subacvatica, mai ales ca tot si-au testat la ei bombele nucleare, si isi plimba vase de aprovizionare pline de antene pana acolo. si in plus, au si o echipa de rugby buna!
    ca dotare isi permit mai mult decat orice tara din euripa, pt ca pe langa multi bani, au si muncitori calificati si o industrie capabila sa asimileze repede, mai ales pe tehnica anglo-americana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *